فهرست مطالب

فصلنامه علوم زیستی ورزشی
پیاپی 54 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی روستائی، علی اصغر رواسی*، امیر رشیدلمیر، رحمان سوری، حسین پیرانی صفحات 5-13

    مقدمه :

    آسپروزین یک هورمون پروتیینی است که به طور عمده توسط سلول های چربی ترشح و وارد جریان خون می شود. در پژوهش حاضر تاثیر 8 هفته تمرین تداومی بر سطوح سرمی آسپروزین، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین در رت های چاق بررسی شد. 

    روش پژوهش: 

    در این زمینه، 32 سر رت نر نژاد ویستار (با میانگین وزن 7 ± 23/180 گرم) به صورت تصادفی به چهار گروه کنترل سالم (8 سر)، کنترل چاق (8 سر)، تمرین سالم (8 سر) و تمرین چاق (8 سر) تقسیم شدند. گروه تمرین تداومی، 8 هفته پروتکل تمرین را اجرا کردند و 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرینی، رت ها بی هوش و کشته شدند. متغیرهای موردنظر در رت ها (سطوح سرمی آسپروزین، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین) اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از آزمون کروسکال والیس در سطح معناداری، 05/0≥P استفاده شد. 

    یافته ها

    بین میانگین سطوح سرمی آسپروزین (p<0/001)، انسولین (p<0/001)، گلوکز ناشتا (p<0/001) و مقاومت به انسولین (p<0/001)، گروه های کنترل سالم، کنترل چاق، تمرین سالم و تمرین چاق، تفاوت معناداری وجود داشت. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به نظر می رسد چاقی تاثیر معناداری در افزایش سطوح آسپروزین و تمرین تداومی تاثیر معناداری در کاهش سطوح آسپروزین دارد. بنابراین تمرین تداومی می تواند به عنوان راهبردی مهم در جهت کاهش سطوح آسپروزین و وزن استفاده شود.

    کلیدواژگان: آسپروزین، تمرین تداومی، چاقی، گلوکز پلاسما، مقاومت به انسولین
  • شیوا قدیر زاد بشمن، رقیه پوزش جدیدی*، جبار بشیری، کریم آزالی علمداری صفحات 15-29

    هدف :

    به دنبال سکته قلبی (MI) آسیب های کلیوی ناشی از استرس اکسایشی شدت می گیرند که با آفزایش بیان NOX4 همراه است. اما با وجود اثرات مسلم تمرین بدنی بر ساختار و عملکرد کلیه، تاکنون تاثیر تمرین بر مقدار NOX4 خون و شاخص های آسیب اکسایشی کلیه متعاقب MI بررسی نشده است که هدف تحقیق بود.

    مواد و روش ها

    24 موش صحرایی نر به طور تصادفی به سه گروه (8=n) شامل سالم کنترل، سکته کنترل و سکته تمرین تقسیم شدند. پس از القاء سکته فلبی توسط تزریق ایزوپروترنو ل (100 mg/kg.day) در دو روز متوالی، هشت هفته تمرین دویدن با شدت متوسط روی نوارگردان انجام شد. مقدار NOX4 خون به روش فلوسیتومتری، مقدار MDA، پروتیین کربونیله (CP) و 8OHdG کلیه به روش طیف سنجی و رنگ سنجی انجام شد و داده ها با تحلیل واریانس تک راهه تحلیل شدند.

    یافته ها

    در حالی که در گروه سکته کنترل، مقدار NOX4 خون و همچنین MDA، CP و 8OHdG کلیه بیشتر از گروه سالم کنترل بود، مقدار این شاخص ها (به جز CP) در گروه سکته تمرین کمتر از گروه سکته کنترل بود (p=0.001 در همه موارد). بااین حال، مقدار هر چهار شاخص شامل NOX4 خون (p=0.029) و همچنین MDA (p=0.001)، CP (p=0.001) و 8OHdG (p=0.019) کلیه در گروه سکته تمرین، هنوز هم بیشتر از گروه سالم کنترل بود.

    نتیجه گیری

    MI می تواند سبب افزایش NOX4 خون و بروز استرس اکسایشی در کلیه شود. بااینحال، تمرین هوازی با وجود معکوس کردن این روند، قادر به رفع کامل این اثرات MI نبود. به نظر می رسد که در تحقیقات آینده علاوه بر رفع محدودیتهای تحقیق حاضر، نیاز به شناسایی بهترین پروتکل های تمرینی موثر در این زمینه باقی است.

    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، تمرین هوازی، سندرم قلبی-کلیوی، کلیه
  • محمدابراهیم بهرام، رقیه افرونده*، محمدجواد پوروقار، فرناز سیفی، لیلا کاتبی صفحات 31-49

    مقدمه:

     شواهد زیادی مبنی بر اثر مکمل یاری عصاره شاتوت و تمرینات ورزشی بر شاخص های التهابی موثر در پاتوژنز دیابت در سالمندان وجود ندارد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرینات ترکیبی (هوازی + مقاومتی) و مصرف عصاره برگ شاتوت بر سطوح سرمی لیپوکالین 2، اینترلوکین 1 بتا و شاخص های متابولیکی مرتبط با دیابت در بیماران سالمند مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش نیمه تجربی و یک سوکور، 40 نفر از مردان سالمند با محدوده سنی 67.07±7.48 سال به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و به طور تصادفی، در پنج گروه مساوی (تمرین، مکمل، مکمل+تمرین، دارونما و کنترل)، قرار گرفتند. دوز روزانه 1000 میلی گرم (دو عدد کپسول 500 میلی گرمی) عصاره برگ شاتوت در 3 نوبت، به مدت 2 ماه استفاده شد. گروه ها به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه به مدت 90 دقیقه به تمرین پرداختند. متغیرهای مورد بررسی 24 ساعت پیش و 48 ساعت پس از دوره مداخله اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    مقدار لیپوکالین 2، اینترلوکین 1 بتا و مقاومت به انسولین در پس آزمون گروه تمرین، تمرین+مکمل و مکمل نسبت به پیش آزمون کاهش معناداری داشت (P<0.05). در تغییرات بین گروهی، مقدار لیپوکالین 2، اینترلوکین 1 بتا و مقاومت به انسولین در گروه تمرین، تمرین+مکمل و مکمل نسبت به گروه دارونما و کنترل کاهش معناداری داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف عصاره شاتوت می تواند تاثیرگذاری تمرین ورزشی را در کاهش نشانگرهای التهابی موثر در دیابت افزایش دهد و به همراه تمرین ترکیبی تاثیر هم افزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اینترلوکین 1 بتا، تمرین ترکیبی، عصاره برگ شاتوت، لیپوکالین 2
  • فاطمه صغری رحیمی، امین فرزانه حصاری*، پروین فرزانگی صفحات 51-64
    زمینه

    پیش آماده سازی ایسکمی منجب به بهبود عملکرد ورزشی می شود اما اثر تواترهای مختلف آن بر عملکرد جودو و نقش آن بر آسیب عضلانی ناشی از فعالیت جودو مشخص نیست.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حاد تواترهای مختلف پیش آماده سازی ایسکمی بر مسابقه شبیه سازی شده جودو و آپوپتوز ناشی از آن در جودوکاران بود. روش پژوهش:12 جودوکار مرد در این مطالعه شرکتبصورت تصادفی در چهار وضعیت: اعمال پیش آماده سازی ایسکمی در یک جلسه (تواتر کم)، اعمال پیش آماده سازی ایسکمی در سه جلسه متوالی (تواتر زیاد)، بدون اعمال ایسکمی در یک جلسه و اعمال تکراری بدون ایسکمی قرار گرفت. در هر جلسه سه مسابقه شبیه سازی شده با فاصله 5 دقیقه از هم و یک آزمون ویژه جودو در پنج ساعت بعد از آخرین مسابقه اجرا شد. پیش آماده سازی ایسکمی در سه دور پنج دقیقه ای انسداد با پنج دقیقه خونرسانی مجدد انجام گردید. قبل و بعد از مسابقه جودو نمونه خونی گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری استفاده شد.

    یافته ها: 

    دوز زیاد پیش آماده سازی ایسکمی منجر به افزایش معنی دار تعداد تکنیکهای اجرا شده آزمون جودو شد (P≤0.05). مسابقه جودو سطح سرمی Bax را افزایش داد و همچنین، Bcl-2 سرم در هر دو تواتر کم و زیاد پیش آماده سازی ایسکمی بیشتر از سایر وضعیت ها بود (P≤0.05).

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج تحقیق حاضر، به نظر می رسد که پیش آماده سازی ایسکمی تکراری اثر بیشتری بر عملکرد اختصاصی جودوکاران دارد و پیش آماده سازی ایسکمی مستقل از تواتر می تواند آپوپتوز ناشی از مسابقه جودو را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، آزمون ویژه جودو، پیش آماده سازی ایسکمی
  • نازآفرین محمد، حسن متین همایی*، سید علی حسینی صفحات 65-79

    مقدمه:

     مسمومیت های ریوی و تولید گونه های واکنشی به نقص در تبادل گازهای تنفسی و آسیب به DNA منجر می شوند. بذر کدو با خواص آنتی اکسیدانی بسیار قدرتمند می تواند تولید ROS را کاهش دهد؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تعاملی تمرین مقاومتی و مصرف بذر کدو بر سطوح عوامل بازدارنده گلوتاتیون و ATP و مخرب سیتوکرم-C و مالون دی آلدیید در بافت ریه رت های مسموم شده با پراکسید هیدروژن است.

    روش پژوهش:

     42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 50±250 گرم انتخاب و به صورت تصادفی به 7 گروه 6 سری شامل 1. کنترل سالم، 2. کنترل مسموم، 3. تمرین مقاومتی، 4. بذر کدو 1 میلی گرم بر کیلوگرم، 5. بذر کدو 2 میلی گرم بر کیلوگرم، 6. تمرین مقاومتی+بذر کدو 1 میلی گرم بر کیلوگرم و 7. تمرین مقاومتی+بذر کدو 2 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. پروتکل تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان یک متری با دو سانتی متر فاصله بین هر دو پله و شیب 85 درجه بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس دوطرفه همراه با آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS در سطح معنا داری  05/0≤p صورت گرفت.

    یافته ها

    تمرین مقاومتی همراه با مصرف بذر کدو  به ایجاد اثر معنا داری بر غلظت های ATP، سیتوکروم-C، GSH، MDA و PAB در بافت ریه منجرشد (P=0.001).

    نتیجه گیری

    تعامل انجام تمرین مقاومتی همراه با مصرف بذر کدو با افزایش عواملی مانند ATP و غلظت GSH و همچنین کاهش غلظت سیتوکروم-C، MDA و PAB می تواند ROS تولیدشده از مسمومیت هایی مانند H2O2 را در بافت ریه کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بذر کدو، تمرین مقاومتی، سیتوکرم-C، مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن
  • سمانه پاکنیا، محمدعلی سمواتی شریف*، علی حیدریان پور صفحات 81-94
    سابقه و هدف

    بیماری آلزایمر یک بیماری زوال عصبی است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر دوازده هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف زالزالک بر برخی از شاخص های استرس اکسیداتیو در سرم موش های نر آلزایمری انجام گرفت.

    روش کار

    در این پژوهش30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به شکل تصادفی در پنج گروه شش تایی؛ کنترل سالم، کنترل آلزایمری، آلزایمری نحت تمرین مقاومتی، آلزایمری تحت تمرین مقاومتی با مصرف زالزالک و آلزایمری به همراه مصرف زالزالک تقسیم شدند. تمرینات به مدت 12 هفته و 5 روز در هفته بصورت بالا رفتن از نردبانی به طول یک متر، همراه با وزنه های متصل به دم موش ها بود. وزنه متصل به دم هر حیوان در هفته اول 50 تا60 درصد و در هفته های پایانی به 140تا150درصد وزن موش ها رسید. گروه دریافت مکمل، مخلوط پودر زالزالک را با غذای استاندارد موش ها به نسبت 25/6 درصد پودر زالزالک دریافت می کردند. 24 ساعت بعد از آخرین مداخله تمرین و مکمل، موش ها بی هوش شدند و سطوح سرمی SOD، GPX، TAC و MAD به روش الایزر تعیین شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد، تمرین مقاومتی به ویژه در زمان مصرف زالزالک، منجر به افزایش معنا دار (P = 0.002) سطح سرمی گلوتاتیون پراکسیداز در مقایسه با گروه های دیگر شد. اما تغییر معنا داری در سطح سرمی آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، ظرفیت.آنتی اکسیدانی تام و پراکسیداسیون لیپیدی در گروه های تجربی و کنترل دیده نشد.

    نتیجه گیری

    امکان دارد تمرین قدرتی و مکمل دهی با زالزالک در درمان جانبی در بیماران آلزایمری، به ویژه در مراحل اولیه موثر باشد.

    کلیدواژگان: موش های آلزایمری، تمرین مقاومتی، زالزالک، شاخص های استرس اکسیداتیو سرمی
|
  • Mehdi Roostaei, AliAsghar Ravasi *, Amir Rashid Lamir, Rahman Soori, Hossein Pirani Pages 5-13
    Introduction

    Asprosin is a protein hormone that is mainly secreted by fat cells and enters the bloodstream. In the present study, the effect of 8-week continuous training was investigated on serum levels of asprosin, insulin, and insulin resistance index in obese rats.

    Methods

    For this, 32 male Wistar rats (mean weight=180/23±7 grams) were randomly divided into four groups of Healthy Control (N=8), Obese Control (N=8), Healthy Training (N=8), and Obese Training (N=8). The continuous training group performed the training protocol for 8 weeks, and 48 hours after the end of the last training session, the rats were anesthetized and euthanized. The variables of interest (serum levels of asprosin, level of glucose, insulin, and insulin resistance index) were measured in rats. Data analysis was performed using the Kruskal–Wallis test at the significance level of α=0.05.

    Results

    There was a significant difference among mean serum levels of asprosin (p<0/001), insulin (p<0/001), fasting glucose (p<0/001), and insulin resistance index (p<0/001) in the Healthy Control, Obese Control, Healthy Training, and Obese Training groups.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it seems that obesity has a significant effect on increasing asprosin levels and continuous exercise has a significant effect on reducing asprosin levels. Therefore, continuous training can be used as an important strategy to reduce asprosin levels and weight.

    Keywords: Asprosin, Continuous training, insulin resistance index, Obesity, Plasma Glucose
  • Shiva Ghadirzad Bashman, Roghayeh Pouzesh Jadidi *, Jabbar Bashiri, Karim Azali Alamdari Pages 15-29

    Oxidative stress induced renal injures are intensified following myocardial infraction(MI) which are accompanied by an elevated NOX4 expression rate. However; the effect of exercise training following MI on blood Nox4 and renal oxidative stress markers have not investigated in spite of the apparent evidence regarding the effects of physical training on renal structure and function, which was investigated in this study. 24 male Wistar rats were randomized into three groups (n=8) of healthy control, MI control and MI training. Eight weeks of running training at moderate intensity on a treadmill was conducted following MI induction via two executive days’ injections of Isoproterenol (100 mg/kg.day). while renal MDA, cabonylated protein(CP) and 8OHdG levels via spectrophotometry and colorimeteryWhile blood NOx4 as well as renal MDA, CP and 8OHdG levels in MI control rats were higher than their healthy control littermates, the amount of these parameters (except for CP) in MI group was lower than healthy control group (p=0.001 in any circumstances). However, all indices including on blood NOX4 (p=0.029) and renal MDA(p=0.001), CP(p=0.001) and 8OHdG(p=0.019) levels in MI training rats was still higher than healthy control littermates. MI is able to increase blood NOX4 level and incidence of renal oxidative stress. However, aerobic training could not fully ameliorate these hazardous effects of MI, in spite of its appreciable capabilities to reverse this trend. It seems that identification of the best effective training protocols in this area is warranted in addition to Eliminating the limitations in this study.

    Keywords: Aerobic training, Cardio renal syndrome, Kidney, oxidative stress
  • MohammadEbrahim Bahram, Roghayeh Afroundeh *, Mohammadjavad Pourvaghar, Farnaz Seify, Leila Katebi Pages 31-49
    Introduction

    There is not much evidence about the complementary effect of Mulberry extract and exercise on the inflammatory indicators that are effective in the pathogenesis of diabetes in the elderly. This study aimed to investigate the effect of 8 weeks of combined exercise (aerobic+ resistance) and consumption of Mulberry leaf extract on serum levels of lipocalin-2, interleukin-1 beta, and metabolic parameters related to diabetes in elderly patients with type 2 diabetes.

    Methods

    In this quasi-experimental and single-blind study, 40 elderly with an age range of 67.07±7.48 years were purposefully selected as a sample and randomly assigned into five equal groups (Exercise, Supplement, Supplement + Exercise, Placebo, and Control). A daily dose of 1000 mg (two 500 mg capsules) of Mulberry leaf extract was used three times weekly for two months. The groups practiced three 90 minutes sessions per week for eight weeks. The studied variables were measured 24 hours before and 48 hours after the intervention period.

    Results

    The levels of lipocalin-2, interleukin-1 beta, and insulin resistance in the post-test of Exercise, Supplement + Exercise, and Supplement groups were significantly reduced compared to the pre-test (P<0.05). In the inter-group changes, the level of lipocalin-2, interleukin-1 beta, and insulin resistance in the Exercise, Supplement + Exercise, and Supplement groups had a significant decrease compared to the Placebo and Control groups (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that the consumption of Mulberry extract can increase the effectiveness of exercise in reducing the inflammatory markers effective in diabetes and have a synergistic effect along with combined exercise.

    Keywords: Combined Exercises, Lipocalin 2, Interleukin 1 Beta, Mulberry Leaf Extract
  • Fatemeh Sogra Rahimi, Amin Farzaneh Hesari *, Parvin Farzanegi Pages 51-64
    Background

    Ischemic preconditioning (IPC) has been used to improve exercise performance, but the effect of different frequency on judo performance and its role in protecting against judo exercise-induced muscle damage is still unclear.

    Aims

    The purpose of this study was to determine the effect of different frequency of IPC on simulated judo competition and match-induced apoptosis in judo athletes.

    Methods

    In a crossover study, 12 men judokas participated in this study. Each subject was randomized in four conditions: IPC in one session (low frequency), IPC in consecutive three sessions (high frequency), one non-pressure session and repeated non-pressure sessions. Three simulated competitions with an interval of 5 minutes and a special judo test (SJFT) 5 hours after last competition were performed in per session. IPC consisted of four 5-minute cycles of ischemia, followed by five minutes of perfusion. Pre and post-judo competition, blood sample were taken. One-way repeated measures ANOVA and Benferroni post-hoc test were used.

    Results

    The results showed that high dose IPC resulted in a significant improvement in total throws of SJFT (P≤0.05). The judo competition protocol increased serum Bax. The serum Bcl-2 was significantly higher in low and high doses of IPC than other condition (P≤0.05).

    Conclusion

    In conclusion, high frequency of IPC appear to have a more effect on the specific performance of judokas. frequency -independent IPC can improve apoptosis following judo competition.

    Keywords: Apoptosis, Ischemic preconditioning, Special judo test
  • Nazafarin Mohammad, Hasan Matinhomaee *, Seyed Ali Hoseini Pages 65-79
    Introduction

    Pulmonary poisoning and the production of Reactive Oxygen Species (ROS) lead to impaired respiratory gas exchange and cause DNA damage. Pumpkin seeds with powerful antioxidant properties can reduce ROS production. Therefore, the present study aimed to investigate the interactive effect of resistance training and pumpkin seed consumption on the levels of inhibitory (Glutathione and ATP) and destructive (Cytochrome-C and Malondialdehyde) factors in lung tissue of rats poisoned with hydrogen peroxide.

    Methods

    forty-two male Wistar rats with an approximate weight of 250±50 kg were selected and randomly divided into seven groups (six rats in each group) including 1. Healthy Control, 2. Poisoned Control, 3. Resistance Training, 4. One mg/kg Pumpkin Seeds, 5. Two mg/kg Pumpkin Seeds, 6. Resistance Training + One mg/kg Pumpkin Seeds, and 7. Resistance Training + Two mg/kg Pumpkin Seeds. The resistance training protocol consisted of climbing a one-meter ladder with a 2-centimeter distance between each step and an 85-degree incline. Data were analyzed using two-way ANOVA and Bonferroni post hoc test in SPSS software at a significance level of α=0.05.

    Results

    Resistance training combined with the consumption of pumpkin seeds led to a significant effect on ATP, Cytochrome-C, GSH, MDA, and PAB concentrations in lung tissue (P=0.001).

    Conclusion

    The interaction of performing resistance training with pumpkin seed consumption can reduce the production of ROS via toxins such as H2O2 in lung tissue, by increasing factors such as ATP and GSH concentration as well as decreasing Cytochrome-C, MDA, and PAB concentrations.

    Keywords: Pumpkin Seed, resistance training, Cytochrome-C, Malondialdehyde, hydrogen peroxide
  • Samaneh Paknia, MohammadAli Samavati Sharif *, Ali Heidarianpour Pages 81-94
    Background and purpose

    Alzheimer's disease is a neurodegenerative disease. The present study was conducted to investigate the effect of twelve weeks of resistance training along with hawthorn consumption on some oxidative stress indicators in the serum of Alzheimer's male rats.

    methods

    In this study, 30 male Wistar rats were randomly divided into five groups of six. Healthy control, Alzheimer's control, Alzheimer's disease under resistance training, Alzheimer's disease under resistance training with hawthorn consumption, and Alzheimer's disease with hawthorn consumption were divided. Training was for 12 weeks and 5 days a week in the form of climbing a one-meter long ladder with weights attached to the rats' tails.The weight attached to the tail of each animal reached 50-60%in the first week and140-150%of the mice's weight in the last weeks.The group receiving the supplement received the mixture of hawthorn powder with the standard food of mice at a ratio of6.25%of hawthorn powder.24 hours after the last civilizing and supplemental intervention,the mice were unconscious and the serum levels of SOD,GPX,TACand MAD were determined by Eliezer method.

    Results

    The results showed that resistance training, especially when taking hawthorn, led to a significant increase (P=0.002) in the serum level of glutathione peroxidase compared to other groups. However, no significant change was observed in the serum level of superoxide dismutase enzyme, total antioxidant capacity and lipid peroxidation in the experimental and control groups.

    Conclusion

    It is possible that resistance training and supplementation with hawthorn can be effective in adjunctive treatment in Alzheimer's patients, especially in the early stages.

    Keywords: Alzheimer', s rats, resistance training, hawthorn, serum oxidative stress indicators