فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 95 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرج الله هدایت نیا* صفحات 7-30
    سیاست تقنینی جمهوری اسلامی ایران، تاسیس و تقویت مشاوره های تخصصی است. بر این اساس، قانون حمایت خانواده قوه قضاییه را مکلف ساخت، مراکز مشاوره را در معیت دادگاه های خانواده ایجاد نماید. قانون همچنین ارجاع دعاوی طلاق توافقی به مراکز مشاوره را برای دادگاه الزامی شناخته است. فلسفه این الزام قانونی، تحکیم خانواده، پیشگیری از طلاق و ایجاد صلح و سازش است. افزون بر کارکرد اصلاحی، قانونگذار ماموریت های مهم دیگری مانند اظهار نظر کارشناسی پیرامون علت ها و ماهیت دعاوی خانواده، مددکاری اجتماعی و خدمات درمانی را بر عهده مراکز مشاوره خانواده قرار داده است. این نوشتار به روش توصیفی- تحلیلی، مبانی فقهی الزام به مشاوره و همچنین، ظرفیت های ساختاری مراکز مشاوره در تحقق کارکردهای قانونی را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه دست یافته است که الزام متقاضیان طلاق توافقی به مشاوره به صورت مطلق بر خلاف مصلحت و با موازین شرعی ناسازگار است. همچنین معلوم شد که شرایط علمی، تجربی و صلاحیت های اخلاقی کارشناسان مراکز مشاوره و همچنین ماهیت غیراختیاری مشاوره و غیرانتخابی کارشناسان با کارکردهای قانونی آن تناسب ندارد و به همین دلیل، مراکز مشاوره فاقد کارآیی لازم در تحقق اهداف قانونگذار است.
    کلیدواژگان: مراکز مشاوره، دادگاه خانواده، طلاق توافقی، تحکیم خانواده، قانون حمایت خانواده، پیشگیری از طلاق
  • هاله حسینی اکبرنژاد* صفحات 31-61
    در رویه نهادهای بین المللی، جریان سازی جنسیتی راهبرد اصلی برای پیشبرد برابری جنسیتی و آموزه های فمینیسم (لیبرال و در برخی موضوعات رادیکال) به منزله پشتوانه نظری آن می باشد. با توجه به تجربه عملی بیش از دو دهه، امروز ثمره عملی آن در برخی زمینه ها به نفع زنان ارزیابی نشده است. با توجه به توسعه قلمروی مفهوم جنسیت در عرصه بین المللی، جریان سازی جنسیتی فراتر از مقابله با تبعیض علیه زنان، درصدد شناسایی و احقاق حقوق دگرباشان جنسی می باشد که مورد انتقاد بسیاری از دولت ها .و متخصصین قرار دارد. علاوه بر این موسع و غیرقطعی بودن تعریف این اصطلاح و نیز نادیده گرفتن هویت زنان و نیازها و ضرورت های واقعی زندگی ایشان رادر عرصه اجتماع و خانواده در ضمن اجرای آن از جمله نقدهای جدی به این راهبرد است. چشم اندازی که در جریان سازی جنسیتی، ترسیم می شود جامعه ای است که در آن زنان و مردان در کلیه امور فردی، خانوادگی و اجتماعی برخوردار از حقوق و فرصت های یکسان باشند، غافل از این که در برخی امور مرتبط با ویژگی های خلقتی و گرایشات و تمایلات اختصاصی زنان که موید نقش مادری است، باید نگاه متفاوتی به زنان شود. جریان سازی فاقد نگاه فرهنگی-بومی ، و صرفا با رهیافت فردگرایانه افراطی در صدد احقاق حقوق زنان از طریق نفی خانواده و نقش های خانوادگی همچون مادری و همسری است، دستاوردی که از منظر بسیاری از زنان در مناطق مختلف جهان، مردود و ناخوشایند است.
    کلیدواژگان: جریان سازی جنسیتی، برابری جنسیتی، نهاد زنان ملل متحد، نقش خانوادگی، :حساسیت جنسیتی
  • سید محمدمهدی غمامی*، حمید فعلی، وحید حیدری صفحات 63-82

    سند ملی حقوق کودک و نوجوان از جمله اسناد مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است که به قصد تنظیم نظام جامع فرهنگی کشور در زمینه تعلیم و تربیت و پرورش کودکان و نوجوانان تنظیم گردیده است. وجود احکام و و قواعد قانونی که صبغه و سابقه ای در موضوع حاضر دارند موجب شده است تا جایگاه سند مزبور در نظام سلسله مراتب هنجاری و به تبع آن ظرفیت سنجی نظام حقوقی در اجرای آن مورد سوال واقع شود. از این رو تحقیق حاضر در پی پاسخ به این سوال است که «سند ملی حقوق کودک و نوجوان چه جایگاهی در نظام حقوقی ایران داشته و طرق اجرایی سازی آن کدام است؟» پژوهش پیش رو به جمع آوری داده های تحقیقی با روش کتابخانه ای پرداخته و با اتخاذ روش توصیفی - تحلیلی به بررسی آنها می پردازد. در مقام ارایه یافته های این تحقیق باید گفت که به نظر می رسد سند ملی حقوق کودک و نوجوان سندی با ماهیت سیاستی است که برای اجرای آن سه فرض اجرای مستقیم سیاست، اجرا در بستر تقنین و اجرا از طریق وضع مقرره، قابل بیان است و از این میان نگارنده معتقد است اجرای این سند از بستر تقنین با ارایه لایحه توسط دولت، سازگاری بیشتری با نظام حقوق اساسی ایران دارد.

    کلیدواژگان: سند ملی حقوق کودک و نوجوان، شورای عالی انقلاب فرهنگی، کنوانسیون حقوق کودک، قانونگذاری، مقرره گذاری
  • محدثه معینی فر* صفحات 83-107
    استیفای حق های کودکان و پیشگیری از نقض آنها یکی از موضوعات مهم در حوزه ی فضای مجازی است که فرزندپروری دیجیتال می تواند نقش موثری در آن داشته باشد. فرزندپروری دیجیتال ناظر به اصول و قواعد خاصی است که خود را با پیشرفت فناوری های گوناگون هماهنگ کرده است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ گویی به این سوال است که حق های کودک در فرزندپروری دیجیتال و راهکارهای حفظ این حقوق شامل چه مواردی است؟ مصادیق حق های کودک در ارتباط با فرزندپروری دیجیتال شامل حق های دیجیتال، حق آموزش، حق بر هویت، حق آگاهی و دانستن، حق بازی و گذراندن اوقات فراغت، حق سلامت، حق آزادی و حق امنیت است. اصول و قواعد اسلامی فرزندپروری دیجیتال برای تحقق حق های کودک می تواند اصل همراهی و هم نشینی با کودکان، اصل توانمندسازی برای زندگی حال و آینده، اصل کسب آمادگی و دانش پیش از ورود به فضای مجازی، اصل تقدم عمل و کردار بر توصیه های زبانی، اصل کاهش هزینه ی فرزندپروری و استفاده از فرصت ها، اصل فرزندپروری همه جانبه و اصل امربه معروف و نهی از منکر را در بربگیرد که راهنمای والدین برای انجام تکالیف در حوزه ی استیفای حق های کودکان در عصر دیجیتال هستند. تعیین محتوای تکلیف اخلاقی فرزندپروری و فرزندپروری دیجیتال بر عهده ی والدین است، اما قانون گذار نیز تلاش کرده است تا انجام این تکلیف را از سوی والدین و سرپرستان کودک را تضمین کند.
    کلیدواژگان: فرزندپروری دیجیتال، حق، کودک، خانواده، والدین
  • سید جلال موسوی نسب، عابدین مومنی*، نادر مختاری افراکتی صفحات 109-132

    خیارشرط درمعامله امری عقلایی است و منطق حقوقی نیز آن را می پذیرد.با این حال،قانونگذار ایران درماده 1069 قانون مدنی،شرط خیار درعقد نکاح را باطل دانسته و تصریح نموده است:«شرط خیارفسخ نسبت به عقدنکاح باطل است...».همچنین درفقه نظام یافته در اندیشه ی فقیهان والامقام اسلام، درخصوص ماهیت نکاح اختلاف نظر وجود دارد.سوال مطرح این است با کدام رویکرد ماهیتی نکاح،شرط خیار را باطل دانسته اند؟و آیا شرط خیار درعقدنکاح باطل است یا خیر؟ در این جستار که به روش توصیفی-تحلیلی و با ابزارکتابخانه ای نگارش یافته است،تلاش شده این مساله از منظر فقهی وحقوقی مورد بازپژوهی قرارگیرد.بررسی ها نشان می دهد با عنایت به اینکه بیان معصومانه در این خصوص وجود ندارد و ادله ی مورد قبول فقیهان نیز در این زمینه تعیین تکلیف نکرده است،برای اثبات تعارض شرط خیار وهمچنین بطلان آن درعقد نکاح،از سوی اندیشمندان فقه و حقوق دلایل اجتهادی و توجیحات حقوقی مختلفی ارایه شده است که قابل مناقشه می باشند.بنابراین به نظر می رسد دیدگاه تبیین ماهیتی معاملی و معاوضی نکاح،ترجیح دارد و قابل پذیرش است.از این رو، شرط خیار با ماهیت مذکور تعارض ندارد و اندراج شرط خیار درعقدنکاح جایز وصحیح است و الزام آور می باشد.با توجه به فواید این امر که به صورت کاربردی ومتناسب با نیاز دنیای امروز برای هریک از زوجین می تواند باشد و بویژه درجهت حمایت و رعایت مصالح زوجه است،پیشنهاد شده قانونگذار با نگرشی واقع بینانه وهمچنین با ایجاد نظمی نوین درحقوق خانواده،درخصوص اصلاح ماده 1069 قانون مدنی اقدام نماید.

    کلیدواژگان: حقوق خانواده، خیار تروی، شرط خیار فسخ، عقد نکاح، ماهیت عبادی نکاح، ماهیت معاوضی نکاح، نظم عمومی
  • مریم مهاجری*، احمدرضا موسوی صفحات 133-145
    در نظام حقوقی ایران، به تبعیت از فقه اسلامی، طلاق دارای اقسامی است که یکی از آن ها طلاق خلع می باشد. طلاق خلع علیرغم تبعیت از قواعد عمومی طلاق، قواعد ویژه ای نیز دارد؛ ازجمله اینکه مختص زمانی است که زوجه نسبت به زوج کراهت دارد. نگارندگان در پژوهش پیش رو، با روشی توصیفی _تحلیلی و جمع آوری داده ها از طریق شیوه کتابخانه ای و تاکید بر آرای فقهی امام خمینی (ره) درصدد هستند که جایگاه عنصر کراهت را در طلاق خلع تبیین نمایند. نگارندگان در این پژوهش دریافته اند که بنا بر آرای فقهی امام خمینی (ره) اگر زوجه نسبت به زوج کراهت نداشته باشد، طلاق خلع امکان وقوع ندارد. همچنین کراهت زوجه نسبت به زوج باید شدید باشد، به نحوی که درصورت عدم وقوع طلاق، بیم آن برود که زوجه حقوق واجبه همسرش را ادا نکند؛ بنابراین برخلاف آنچه که گاهی در دعاوی مطروحه در دادگاه های خانواده مشاهده می شود، صرف بی میلی به تداوم زندگی مشترک، نمی تواند مجوزی برای طلاق خلع محسوب شود. نتایج حاصل از این پژوهش به صورت خاص، به قضات دادگاه های خانواده در صدور آرایی مطابق با شریعت مقدس اسلام در زمینه طلاق خلع، کمک می کند.
    کلیدواژگان: بذل، طلاق، طلاق خلع، فدیه، کراهت
  • علی اصغر سعیدی، اکرم باجلان* صفحات 147-174

    در قوانین برنامه های چهارم، پنجم و ششم توسعه تدوین طرحی برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار مطرح شده، اما تاکنون و با پایان یافتن دوره ی اجرای قانون برنامه ی ششم توسعه، این طرح به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه ی موانع و چالش های تدوین طرح با رویکرد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از نگاه صاحب نظران است؛ برای نیل به این هدف با اتخاذ رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا، با 10 نفر از کارشناسان و صاحب نظران حوزه مربوطه شامل نمایندگان مجلس، مسیولان، پژوهشگران و کارشناسان دستگاه های حمایتی مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. یافته های مطالعه نشان می دهد چالش های رویکردی و سازمانی عمده ترین موانع در فرآیند تدوین این طرح بوده است. ازاین رو، مهم ترین راهبردهای سیاستی با توجه به نقش عاملیت و کنشگری زنان سرپرست خانوار، مصداق یابی و تعریف جامع از توانمندسازی زنان سرپرست خانوار است. بدین لحاظ رفع موانع و کاستی های ساختاری و تبیین شاخص های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و تعیین معیارهایی برای تحقق این هدف ضروری است.

    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، توانمندسازی، زنان سرپرست خانوار، سیاست های اجتماعی، فقرزدایی، خدمات حمایتی
|
  • Farajollah Hedayatnia * Pages 7-30
    The legislative policy of the Islamic Republic of Iran is to establish and strengthen specialized consultations. Accordingly, the Family Protection Act obliges the judiciary to establish counseling centers with family courts. The law also makes it mandatory for a court to refer consensual divorce claims to counseling centers. The philosophy of this legal obligation is to strengthen the family, prevent divorce and create peace and reconciliation. In addition to the remedial function, the legislature has delegated other important missions to family counseling centers, such as expert comment on the causes and nature of family lawsuits, social work, and health care. This article descriptively-analytically examines the jurisprudential principles of the obligation to consult and also the structural capacities of counseling centers in fulfilling legal functions and has reached the conclusion that the obligation of consensual divorce applicants to counseling is absolutely against expediency and It is incompatible with religious norms. It was also found that the scientific, experimental and ethical competencies of counseling center experts, as well as the involuntary nature of counseling and non-selective counseling, are incompatible with its legal functions, and therefore counseling centers lack the necessary efficiency to achieve the legislator's goals.
    Keywords: Counseling centers, family counseling, Family Court, Consensual divorce
  • Haleh Hosseini Akbarnejad * Pages 31-61
    In the practice of international institutions, gender mainstreaming is the main strategy for promoting gender equality and the teachings of feminism as its theoretical underpinning. Given the practical experience of more than two decades, today its practical fruit in some areas has not been evaluated in favor of women. Due to the development of the concept of gender in the international arena, gender mainstreaming, beyond combating discrimination against women, seeks to identify and realize the rights of homosexuals, which has been criticized by many governments and experts. In addition, the indecisiveness of the definition of this term and also ignoring the identity of women and the real needs and necessities of their lives in the field of community and family while implementing it are among the serious criticisms of this strategy. The view of the gender mainstreaming is a society in which women and men have equal rights and opportunities in all individual, family and social affairs, unaware that in some matters related to women's temperaments and specific tendencies and tendencies that confirm the role of motherhood, women should be looked at differently. Lack of cultural-indigenous perspective, and only with an extreme individualistic approach, the current seeks to realize women's rights by denying the family and family plans such as motherhood and marriage, an achievement that is rejected and unpleasant by many women in different parts of the world.
    Keywords: Gender Mainstreaming, Gender equality, UN Women, Family Role, Gender-Sensitive
  • Seyyed MohammadMahdi Ghamami *, Hamid Feli, Vahid Heydary Pages 63-82

    The National Document on the Rights of Children and Adolescents is one of the documents approved by the Supreme Council of the Cultural Revolution, which has been prepared with the intention of regulating the country's comprehensive cultural system in the field of education and training of children and adolescents. The existence of legal rules and regulations that have a nature and background in the present case has led to the question of the position of this document in the system of normative hierarchy and, consequently, the capacity assessment of the legal system in its implementation. Therefore, the present study seeks to answer the question "What is the position of the National Document on the Rights of the Child and Adolescent in the Iranian legal system and what are the ways to implement it?" Leading research collects research data by library method and studies them by adopting descriptive-analytical method. Based on the findings of this study, it should be said that the National Document on the Rights of the Child and Adolescent is a document with a policy nature, for the implementation of which the three assumptions of direct implementation of policy, implementation in the context of legislation and implementation through regulation can be expressed. The author believes that the implementation of this document in the context of legislation by presenting a bill by the government is more compatible with the Iranian constitutional system.

    Keywords: National Document on the Rights of the Child, Adolescent, Supreme Council of the Cultural Revolution, Convention on the Rights of the Child, legislation, Regulation
  • Mohaddeseh Moeinifar * Pages 83-107
    Enforcement of children's rights and prevention of their rights violation is one of the important issues in the field of cyberspace that digital parenting can play an effective role in it. Digital parenting is based on specific principles and rules that have adapted to the development of technologies such as new communication tools, platforms and various software. The method of this paper is descriptive-analytical method and seeks to answer this basic question about the rights of the child by considering digital parenting and the strategies to protect these rights? Examples of children's rights in relation to digital parenting include digital rights, the right to education and other rights. Islamic principles and rules of digital parenting for the realization of the rights of the child can be the principle of companionship with children, the principle of empowerment for present and future life, the principle of gaining readiness and knowledge before entering cyberspace, the principle of precedence actions over advice, the principle of reducing parenting costs and seizing opportunities, the principle of comprehensive parenting and the principle of enjoining what is Good (Al-Ma'roof) and Forbidding what is Evil (Al-Munkar) that are a guide for parents to do their duties which is related to children's rights in the digital age. Although it is the parents' responsibility to determine the content of the moral duty of parenting and digital parenting, the legislature has also sought to guarantees that this duty is performed perfectly by the child's parents and guardians.
    Keywords: digital parenting, Rights, Child, Family, Parents
  • Seyyed Jalal Mousavinasab, Abedin Momeni *, Nader Mokhtari Afrakati Pages 109-132

    The conditional option in the transaction is rational and legal logic accepts it. However, in Article 1069 of the Civil Code, the Iranian legislature has invalidated the stipulation option in the marriage contract and specified: "The condition of termination of the marriage contract is void ...".There is also disagreement among Islamic jurists about the nature of marriage.The main question is whether the condition of the option in the marriage contract is invalid or not? and Which approach with the nature of marriage, Stipulation of an Option is invalid?In this article, which has been written in a descriptive-analytical method with library tools, an attempt has been made to re-examine this issue from a jurisprudential and legal perspective.Studies show that considering that there is no statement from the infallible Imams in this regard and the arguments accepted by the jurists have not determined the task in this regard, various ijtihad reasons and legal justifications have been provided by jurists of jurisprudence and law to prove the conflict between the Stipulation of an Option and its invalidity in marriage, which are debatable. Therefore, it seems that the view of explaining the nature of transaction and exchange of marriage is preferable and acceptable. Therefore, the stipulation of an Option does not conflict with the mentioned nature and like other exchanges, the inclusion of the stipulation of an Option in the marriage contract is permissible and correct and is binding. Considering the benefits of this matter, which can be applied in accordance with the needs of today's world for each couple, in particular, in order to protect and respect the interests of the wife, it is suggested that the legislator take a realistic approach and also create a new order in family law, regarding the amendment of Article 1069 of the Civil Code.

    Keywords: Stipulation of an Option, marriage contract, the Worship Nature of Marriage, The Nature of Marriage Exchange, Familly', Rights
  • Maryam Mohajeri *, Ahmadreza Mousavi Pages 133-145
    In Iran's legal system, according to Islamic jurisprudence, there are different types of divorce, one of which is khula divorce. Although khula divorce follows the general rules of divorce, it also has special rules; Including the fact that a khula divorce request is only made when a woman hates her husband. In the upcoming research, the authors try to explain the position of "hate" in the khula divorce with a descriptive-analytical method and data collection through the library method and emphasizing the jurisprudential opinions of Imam Khomeini (RA). In this research, the authors found that according to jurisprudence, if a woman does not hate her husband, she cannot request a kula divorce. Also, the woman's hatred towards her husband must be intense, so that if divorce does not occur, the possibility that the woman will not fulfill her duties towards her husband; Therefore, contrary to what is sometimes seen in the proposed cases in family courts, mere reluctance towards the husband cannot be a license for khula divorce. The results of this research specifically help the judges of the family courts in issuing judgments in accordance with the holy Islamic law in the field of khula divorce.
    Keywords: Divorce, Expropriation, Hatred, ransom, Waste
  • AliAsghar Saeidi, Akram Bajelan * Pages 147-174

    In the laws of the 4th, 5th and 6th development plans, a plan for empowering women heads of the household has been proposed, but until now and with the end of the implementation period of the law of the 6th development plan, this plan has not been approved by the Islamic Council. The aim of the current research is to study the obstacles and challenges of drafting a plan with the approach of empowering women heads of households from the perspective of experts; In order to achieve this goal, by adopting a qualitative approach and content analysis method, in-depth semi-structured interviews were conducted with 10 experts and experts in the relevant field, including members of parliament, officials, researchers and experts of support institutions. The findings of the study show that approach and organizational challenges were the main obstacles in the process of compiling this plan. Therefore, the most important political strategies with regard to the role of agency and activism of women heads of households, is to exemplify and comprehensively define the empowerment of women heads of households. Therefore, it is necessary to remove the obstacles and structural deficiencies and explain the indicators of empowerment of women heads of the household and determine the criteria to achieve this goal.

    Keywords: development programs, Empowerment, women heads of households, social policies, Poverty alleviation, support services