فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 33 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 33 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مجتبی قاضی میرسعید*، عیسی دادرسی، علی عرب اسماعیلی صفحات 7-43
    عدم تعادل در پراکنش توسعه های فضایی، موجب بروز تناقضی آشکار در میزان توسعه یافتگی مرکز و حاشیه مناطق می شود. محصول این گونه تناقض ها، تغییر در کیفیت شاخص های اجتماعی- اقتصادی به خصوص شاخص های مربوط به فقر و معیشت است. به نحوی که در غالب استان های کشور، سیستم حاکم به سمت تولید فقر در روستا ها و محلات فرسوده شهر، سوق یافته و لزوم شناخت ریشه های تولید و بازتولید فقر، تحلیل و تفسیر سیستم حاکم را ضروری می سازد. در پژوهش حاضر سیستم کارکردی استان سمنان با مدل ISM مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفته است بدین صورت که ابتدا به وسیله مصاحبه با کارشناسان، پویش محیطی و مطالعه اسناد کتابخانه ای 80 متغیر به عنوان مولفه های اصلی سیستم کارکردی انتخاب شدند و در ادامه با همکاری 16 تن از کارشناسان خبره به مسایل استانی سمنان، روابط بین متغیر ها مورد واکاوی قرار گرفت تا عوامل، فرایند و زنجیره های تولید و بازتولید فقر در سکونتگاه های این استان نمایان شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مشکلات مربوط به کمبود آب که در زیرسیستم «آبی اقلیمی کشاورزی» قرار دارد، بخش عمده ای از فقر روستایی را به وجود آورده است. از سوی دیگر زیرسیستم «مدیریتی و برنامه ریزی» که دربردارنده متغیر های برنامه ریزی کلان بوده و خط مشی های سیستم را تعیین می کند، هیچ گونه دخالت عمده ای در تغییر این امر نداشته است. در این میان، زیرسیستم «دسترسی و امتیازات شهری» وضعیت موجود را تشدید نموده و موجب بازتولید فقر روستایی و به وجود آمدن دور تسلسل فقر در استان شده است. در نهایت به این مورد می توان دست یافت که اصلاح زیرسیستم های «آبی اقلیمی کشاورزی» و «دسترسی و امتیازات شهری»، تنها مسیر رسیدن به وضعیتی است که مانع از تولید، بازتولید و دور تسلسل فقر در نواحی روستایی استان می شود. این امر زمانی به وقوع می پیوندد که خطی مشی ها و سیاست های مدیران و برنامه ریزان عادلانه تر از پیش، تمامی سکونتگاه های استان را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: فقر منطقه ای، تحلیل تفسیری-ساختاری، ISM، استان سمنان
  • طاهره جامکلو، سید عباس یزدانفر*، سید باقر حسینی، بهرام صالح صدق پور صفحات 45-69

    یکی از عوامل پویایی شهر، تحرک سکونتی خانواده ها در درون شهر است. این حرکات که به دلایل مختلفی صورت می پذیرد، گاهی موجب بروز مشکلات در محله مقصد یا مبدا می شود. هدف از این پژوهش، یافتن علل خروج خانواده ها از مرکز شهر تهران، از دیدگاه ساکنین آن مناطق است. روش پژوهش، پیمایش یا روش تحقیق زمینهابی، جامعه آماری ساکنین محله های اطراف بازار تهران و روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای است. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ای متشکل از 38 سوال و نحوه پاسخ دهی به آن طیف لیکرت چهار تایی است. ابزار آماری مورد استفاده در این تحقیق تحلیل عامل R و داده های مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با متخصصان گردآوری شده است. بدین صورت که پس از استخراج مفاهیم کلیدی مصاحبه ها و تشکیل جدول هدف-محتوا، به منظور پیمایش زمینه ای سوالات پرسش نامه طراحی و بین 40 نفر به شکل پایلوت اجرا شد. بعد از تحلیل سوالات، 5 سوال حذف شد و در نهایت پرسش نامه اصلاح شده بین 203 نفر از ساکنین توزیع شد. پس از چرخش داده ها به کمک ابزار تحلیل عامل R، 12 عامل مشخص شد. پس از حذف عواملی که شامل کمتر از سه سوال بودند، در نهایت 7 عامل شناسایی شد. نتیجه تحقیق نشان می دهد: "ناامنی و معضلات اجتماعی"، "شکل گیری هرم منزلت مکانی در شهر"، "مشکلات کالبدی و فرسودگی بافت" و "عدم پاسخگو بودن بافت به نیازهای جدید"از مهم ترین عوامل تسهیل کننده برای خروج و متغیرهای "ساخت تصویرذهنی جدید از بافت در ذهن شهروندان"، "مدیریت مشارکتی" و "ایجاد کیفیت منحصربه فرد در بافت" از عوامل بازدارنده در ترک خانواده ها است.

    کلیدواژگان: تحرک سکونتی، هسته اولیه شکل دهنده شهر، پیمایش مقطعی، تحلیل عامل R
  • عاطفه نایبی پور، مصطفی امیرفخریان*، محمدرحیم رهنما صفحات 71-97
    حمل‏ونقل ‏عمومی‏ از محور های مهم متاثر از پاندمی‏کرونا است. بر این ‏اساس مطالعه حاضر به دنبال آن است تا تحلیلی جامع از تغییرات مسافران اتوبوس های شهری در دوران‏ کرونا در شهر مشهد ارایه کند و نشان دهد که بالاترین شدت تغییرات در کجاست، چگونه است و چه عواملی در ارتباط با آن قابل شناسایی است. روش مطالعه توصیفی-تحلیلی، متغیر های تحقیق شامل 22 متغیر از ویژگی های‏ اجتماعی (8متغیر)، اقتصادی (10متغیر) و کالبدی (4متغیر) و مقیاس مطالعه نیز شامل 3600 ایستگاه اتوبوس‏ درون‏شهری‏ در 1200حوزه آماری شهر مشهد است. بازه زمانی شامل داده های سازمان  اتوبوس رانی در قبل‏ از کرونا (زمستان1397 تا زمستان1398) و بعد از کرونا (اسفند1398تا شهریور1400) است. تکنیک های مورد استفاده شامل 1)روش های آمار کلاسیک همچون "تی‏زوجی"، "همبستگی" و "رگرسیون" و 2)روش های تحلیل فضایی نظیر"درونیابی" و "خودهمبستگی فضایی دو طرفه موران"است. نتایج، حاکی از تفاوت معنادار در تغییرات تعداد مسافران در پهنه فضایی شهر مشهد است. به گونه ای که در16.5% از ایستگاه ها (602ایستگاه)، تعداد مسافران پس از کرونا با افزایش معنادار و در83.5% با کاهش همراه بوده است. ارزیابی متغیر ها حاکی از ارتباط معکوس تغییرات تعداد مسافران ایستگاه ها با متغیر های سطح ‏تحصیلات ‏بالا و تعداد سالمندان (درویژگی های اجتماعی)، مالکیت مسکن، میانگین درآمد، مالکیت خودرو و شاغلین زن (در ویژگی های اقتصادی) و ارتباط مستقیم با متغیر های اقلیت های مذهبی و سطح تحصیلات پایین (در ویژگی های اجتماعی)، جمعیت زیر خط‏فقر، تعداد کارگران ساده، تعداد شاغلین مرد و مالکیت استیجاری مسکن (در ویژگی های اقتصادی) و فاصله تا محور فعالیت، دسترسی به مراکز درمانی و فاصله به محدوده های پیرامونی شهر (در ویژگی های کالبدی) دارد. از سوی دیگر نتایج نشان داد که از نظر شمولیت، متغیر های اجتماعی و از نظر شدت، متغیر های اقتصادی بیشترین ارتباط را با تغییرات تعداد مسافران پس از کرونا دارند
    کلیدواژگان: ایستگاه های اتوبوس، پاندمی‏کرونا، تحلیل فضایی، شهر مشهد
  • سعید امان پور*، فرشته عبدالعباس صفحات 99-121
    امروزه رقابت شهرها در پذیرش تحولات و یادگیری است. تحول ذهنی فرد در ارتباط با جامعه، شهر را به یک منبع برای یادگیری تبدیل می کند. شهر یادگیرنده مهارت های ضروری توسعه رفاه و پایداری را برای شهروندان فراهم می کند. هدف اصلی این پژوهش، اولویت بندی مناطق هشت گانه کلان شهر اهواز از نظر شاخص های شهر یادگیرنده است. روش انجام آن، تجربی با ماهیتی توصیفی تحلیلی و با هدف کاربردی است. جمع آوری داده کتابخانه ای و میدانی و جامعه آماری کلیه ساکنین اهواز است که با استفاده از فرمول کوکران به 384 نمونه تقلیل یافت. ابتدا با مطالعه مقالات معتبر، مولفه های شهر یادگیرنده شناسای و در نهایت پنج شاخص معنوی، دانشی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی انتخاب و در قالب پرسش نامه با نمونه گیری تصادفی ساده منظم بین شهروندان توزیع و تکمیل شد. پاسخ ها در نرم افزار SPSS ، با ضریب آلفای کرونباخ 945/0 تحلیل شد. پس از تعیین اوزان مولفه ها در نرم افزار SUPER DECISION با به کارگیری مدل AHP به اولویت بندی مناطق هشت گانه اهواز پرداخته شد. نتایج نشان می دهد کلان شهر اهواز از نظر وضعیت مولفه های شهر یادگیرنده به طور کلی در سطحی نامطلوب قرار دارد. همچنین دارای عدم تعادل در مناطق مختلف است. منطقه 2 اهواز بالاترین رتبه از لحاظ مولفه های شهر یادگیرنده را دارا است و بعد از آن منطقه 3 و 4 در رتبه های بعد قرار می گیرند. مناطق 5 و 6 تقریبا در یک سطح و اولویت، در شرایط نامطلوب قرار می گیرند. در واقع شکاف و نابرابری بین مناطق 1 تا 4 با مناطق 5، 6 و 7 ملموس است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل های استنباطی نشان داد میزان تمایل شهروندان اهواز در مشارکت و ایجاد شهر یادگیرنده، حدود 7/49 درصد کاملا موافق آموختن و یاد گرفتن و 3/56 درصد کاملا موافق آموزش به دیگران بودند.
    کلیدواژگان: شهر یادگیرنده، یادگیری مادام العمر، مولفه های شهر یادگیرنده، اهواز
  • موسی کمانرودی کجوری*، فرزانه صالحی صفحات 123-152
    بهره برداری از بناهای مسکونی بلندمرتبه در ایران، به روش مشارکتی کارآمد و با استفاده از الگوهای حکمروایی مطلوب انجام نمی گیرد. مدیریت این بناها در این کشور بر مبنای «قانون تملک آپارتمان ها» و آیین نامه اجرایی آن و «رویکرد اداری» انجام می پذیرد. ازاین رو چهارچوب مفهومی و معیارهای مشخصی برای ارزیابی، برنامه ریزی و توسعه حکمروایی مشارکتی این بناها در ایران وجود ندارد. این مقاله در پاسخ به این سوال تدوین شد که چهارچوب مفهومی و معیارهای کاربردی مناسب برای تحقق حکمروایی مطلوب بهره برداری از ساختمان های مسکونی بلندمرتبه در ایران چیست؟ هدف نظری این مقاله، توسعه چهارچوب ادراکی و هدف کاربردی آن ارتقای ظرفیت های نهادی و اجرایی تحقق الگوی حکمروایی مطلوب در فرایند بهره برداری از بناهای مسکونی بلندمرتبه است. اطلاعات موردنیاز به «روش دلفی» و با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش، اعضای هییت علمی رشته -گرایش های شهرسازی (برنامه ریزی شهری)، معماری، جغرافیا و برنامه ریزی شهری و مدیریت (شهری) 7 دانشگاه تهران، تربیت مدرس، شهید بهشتی، علم و صنعت، هنر، خوارزمی و علامه طباطبایی بوده است. 15 نفر از این خبرگان که از سابقه علمی و اجرایی مناسب تری در حوزه مدیریت و برنامه ریزی شهری، به ویژه مسکن برخوردار بوده اند به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. 9 نفر از این افراد در فرایند دلفی مشارکت کرده اند و در چهار دور به پرسش های این پژوهش پاسخ داده اند. این گروه درباره چهارچوب مفهومی و 5 معیار اصلی (اثربخشی، تساوی، مشارکت، پاسخگویی، امنیت) و 26 معیار فرعی حکمروایی مطلوب بناهای مسکونی بلندمرتبه در ایران به توافق رسیده اند. این چهارچوب و معیارها بر اساس سوابق و با تلفیق برخی مفاد قانون تملک آپارتمان ها و آیین نامه اجرایی آن، قوانین و استانداردهای فنی و تخصصی ملاک عمل و معیارهای حکمروایی خوب شهری موردنظر برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد تدوین شده اند.
    کلیدواژگان: ساختمان بلندمرتبه، مجتمع مسکونی، آپارتمان، حکمروایی، مدیریت
  • هاجر ناصحی، حمید صابری*، صفر قائدرحمتی، احمد خادم الحسینی صفحات 153-176
    مکان های سوم به عنوان محل اجتماع توسط تعامل اجتماعی و شبکه ها شکل گرفته و می توانند در تعیین الگوهای انسجام و مشارکت در نهادها و فرایندهای اجتماعی تاثیر بسزایی داشته باشند. هدف این مقاله، ارایه مدل مناسب نقش مکان های سوم شهری در پایداری اجتماعی مناطق 3،4،6،8 و 9 شهر اصفهان است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ساکنان مناطق (3، 4، 6، 8 و 9) شهرداری شهر اصفهان هستند که به صورت هدفمند تعداد 374 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف تحقیق، مولفه های 16 گانه شامل (مکان های سوم، دسترسی، دعوت کنندگی، پویایی و سرزندگی، آسایش و امنیت، انعطاف پذیری، عملکرد، فرم، معنا و محتوا، پایداری اجتماعی، امنیت اجتماعی، تعامل اجتماعی، عدالت اجتماعی، مشارکت اجتماعی،حس تعلق اجتماعی و هویت اجتماعی) استخراج شد. برای کشف روند الگو جهت طبقه بندی مولفه های پایداری و نقش مکان های سوم بر آن ها از آزمون های T تک نمونه ای، همبستگی پیرسون، و آزمون فریدمن و برای تحلیل مسیر از مدل معادلات ساختاری Smart pls استفاده شد همچنین برای اثرگذاری مولفه های مکان سوم بر پایداری اجتماعی از ابزار رگرسیون وزن دار جغرافیای استفاده شد است. یافته ها نشان می دهد که میزان ضریب تعیین بین مولفه های یاد شده، مکان سوم به میزان 90/0 درصد بر پایداری اجتماعی تاثیر دارد. نتایج تحلیل رگرسیون وزن دار جغرافیایی حاکی از آن بود که مهم ترین مولفه تاثیرگذار بر متغیر پایداری اجتماعی، مولفه آسایش و امنیت با ضریب 91/0 درصد بود که این متغیر به خوبی وضعیت اثرگذاری مکان سوم بر پایداری اجتماعی را تبیین می کند. نتایج مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی نشان داد که منطقه 4 دارای پایین ترین اثر (03/0)، مناطق 3 و 8 دارای اثر متوسط (05/0) و مناطق 6 و 9 دارای اثر (07/0)زیاد کیفیت مکان سوم بر پایداری اجتماعی در سطح مناطق اصفهان هستند. مقایسه میانگین پایداری اجتماعی در بین مناطق مختلف شهری حاکی از آن است که بالاترین میزان پایداری اجتماعی مربوط به مناطق 3 و 4 شهری و پایین ترین میزان پایداری اجتماعی نیز مربوط به مناطق 6 و 8 شهری بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به درهم آمیزی مولفه ها و شاخص های مفهوم مکان سوم با ابعاد مختلف شهر، نقش آن بر جوانب مختلف پایداری از جمله پایداری اجتماعی انکارناپذیر است و در زمینه پایداری اجتماعی به دلیل ماهیت غیرملموس آن و نیز محوریت انسان و تعاملات وی در تعیین میزان این جنبه از پایداری، اهمیت مکان های سوم شهری به سبب ویژگی هایی همچون تعاملات اجتماعی، قابل دسترس بودن و دعوت کنندگی، آسایش روانی و ذهنی و. . . نقش انکارناپذیر آن در پایداری اجتماعی مناطق شهری اصفهان به خوبی قابل استناد است.
    کلیدواژگان: تبیین، مکان های سوم، پایداری، اصفهان، شاخص اجتماعی
  • مصطفی صفایی رینه، سعید زنگنه شهرکی*، کرامت الله زیاری، احمد پوراحمد صفحات 177-197

    شهرنشینی یک پدیده مهم اجتماعی و اقتصادی بوده که در سراسر جهان در حال وقوع است و فرایندی پویا از تغییر رابطه انسان و زمین است. گرچه گسترش شهری بیشتر به دلایل اقتصادی و جمعیتی است، اما تنها پیامدهای اجتماعی- فضایی و اقتصادی سیاسی ایجاد نمی کند و بر روی عوامل طبیعی و زیستی اثرگذار است. استان مازندران هم به واسطه موقعیت نسبی و شرایط محیطی حاکم مورد توجه مهاجران و گردشگران قرار گرفته و افزایش جمعیت و فضای ساخته شده در آن شدت گرفته است. بر این اساس در این پژوهش روند رشد جمعیت و فضای ساخته شده در محیط شهری و پیراشهری (حاشیه شهرها و روستاها) از سال 1355 تا 1400 مورد سنجش قرار می گیرد. در تحلیل ها داده های سرشماری عمومی نفوس و مسکن به همراه تصاویر ماهواره سنتینل 1 و 2 و لندست مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در طی دوره های مورد بررسی از سال 1355 تا 1400 مساحت اراضی ساخته شده استان تقریبا 3.5 برابر شده و از 20 هزار هکتار به 71 هزار هکتار رسیده است. نرخ رشد سالانه طی این دوره تقریبا 2 درصد است که برای اراضی شهری 2.04 درصد و برای اراضی پیراشهری 3.45  درصد است. در صورتی که برای جمعیت این نسبت برعکس است و رشد سالانه برای جمعیت شهری 2.85 و برای جمعیت پیراشهری 0.75 است. درصد تغییرات اراضی شهری در شهرستان های سوادکوه با 44 درصد و بهشهر با 39 درصد بیشتر از سایر شهرستان ها بود که نشان می دهد اراضی پیراشهری رشد قابل توجهی در این شهرستان ها داشتند.

    کلیدواژگان: اراضی ساخته شده، گسترش فضایی شهر، اراضی پیراشهری، جمعیت شهری، گوگل ارث انجین
  • عامر نیک پور* صفحات 199-223
    مسکن یکی از شاخص های اجتماعی پایه است. کیفیت زندگی و رفاه افراد و مکانها را مشخص می کند. امروزه مفهوم مسکن دیگر صرفا به عنوان سرپناه مطرح نیست بلکه نقش حیاتی در دستیابی به توسعه پایدار دارد. بنابراین توسعه مسکن به عنوان یک موضوع چند بعدی از مهم ترین اهداف برنامه ریزی و مدیریت شهری به شمار می رود. این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل شاخص های کیفیت مسکن در محله های شهر آمل تدوین شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی - توسعه ای و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از بلوک های آماری شهر آمل در سرشماری 1395 استخراج شده است. نتایج به دست آمده از روش تحلیل عاملی نشان داد که 4 عامل اصلی در کیفیت مسکن محله های شهر آمل تاثیرگذارند که در مجموع 86 درصد از واریانس را تبیین کرده اند. پهنه بندی کیفیت مسکن نشان داد که در مجموع پهنه مسکونی مناسب با 55 درصد از مساحت و 66 درصد از جمعیت، بیشتر در نیمه غربی رودخانه هراز و در امتداد محور شمالی - جنوبی شهر وجود دارد و پهنه مسکونی نامناسب نیز با 24 درصد مساحت و 21 درصد از جمعیت در بافت های قدیم، فرسوده و بافت های پیرامونی متصل به محدوده شهری و به ویژه در نواحی غرب، شمال شرقی و شرق شهر دیده می شود. بر اساس روش تحلیل خوشه ای، محله های آمل در پنج خوشه طبقه بندی شده اند، خوشه اول 4 محله و24 درصد از مساکن شهر، خوشه دوم 2 محله و 9 درصد از مساکن، خوشه سوم 3 محله و 9 درصد از مساکن ، خوشه چهارم 2 محله و 6 درصد از مساکن و خوشه پنجم 9 محله و حدود 50 درصد از کل مساکن شهر را تشکیل داده است.
    کلیدواژگان: شاخص های مسکن، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، آمل
  • علی اکبر سالاری پور*، ریحانه کاویانی لیما، زهرا احمدی، مریم گل پور صفحات 225-247

    در سال های اخیر با افزایش روزافزون جمعیت تغییرات بارزی در وضعیت پوشش زمین به وجود آمده است و این روند در آینده نیز ادامه خواهد داشت. در حال حاضر تغییر پوشش غیراصولی اراضی یکی از مهم ترین معضلات موجود در شهرهای کشور است که بسیاری از آثار زیان بار آن ممکن است در آینده ای نزدیک عینیت پیدا کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت تغییر پوشش اراضی در حاشیه کلان شهر رشت به دنبال پاسخ به این سوالات است که مولفه های تاثیرگذار بر افزایش سرعت روند تغییر پوشش اراضی حاشیه شهری کدامند و چه راهبردهایی جهت کاهش سرعت این روند وجود دارد و روند تغییرات کاربری زمین (کشاورزی به مسکونی) در شهر رشت در سال های اخیر چگونه بوده است. تحقیق حاضر از جهت روش، توصیفی- اکتشافی و دارای رویکرد کیفی است. به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز از دو روش مطالعات کتابخانه ای و مطالعه پیمایشی از طریق انجام مصاحبه به روش نیمه ساختار یافته و عمیق استفاده شده است. یافته ها و نتایج در این پژوهش نشان دهنده این است که مولفه های تاثیرگذار بر تغییر پوشش اراضی حاشیه ای در دسته های مختلف اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، زیست محیطی و مدیریتی قابل تقسیم هستند در این خصوص مهاجرت افراد از روستاهای پیرامون به شهر و ایجاد پدیده حاشیه نشینی ماهیت توریستی شهر رشت و جذب بالای گردشگر و افزایش پدیده پراکنش شهری جزء مهم ترین عوامل هستند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که اراضی موجود در حاشیه کلان شهرها از مهم ترین ارکان هر شهر محسوب می شوند و با توجه به سیر صعودی تغییر کاربری اراضی، ارایه راهبردها و راهکارهای متنوع ضرورت می یابد. در همین راستا می توان گفت راهبردهای گوناگونی همچون اختصاص مالیات سبز برای تغییر کاربری ترویج توسعه میان افزا و بازتعریف جایگاه فعالیت های مرتبط به کشاورزی جهت کاهش سرعت این تغییرات وجود دارند که اجرای به موقع آن ها می تواند بر رفع و یا کاهش آثار سوء و منفی تغییر پوشش اراضی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تغییر پوشش اراضی، پژوهش کیفی، اراضی حاشیه ای، شهر رشت
  • علی حسینی*، احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد، سعید زنگنه شهرکی، فاطمه ملاح زاده صفحات 249-269

    روش بهبود نواحی کسب وکار (BID) یکی از روش های موثر در احیای مراکز شهری با رویکردی اقتصادی است. اجرای نواحی بهبود کسب وکار با توجه به رویکرد شهرسازی تاکتیکی منجر به اجرای طرح های با ریسک کم، کم هزینه و کوچک مقیاس و احیای مراکز شهری می شود. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی وضعیت شاخص های بهبود نواحی کسب وکار در منطقه شش شهر تهران است. روش گردآوری اطلاعات شامل روش های کتابخانه ای پرسش نامه و مشاهدات میدانی است. علاوه بر این، اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون واریانس یک طرفه تحلیل شده است. نتایج نشان داد که از نظر شهروندان منطقه 6 تهران، چهار مولفه کالبدی-محیطی، اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی-فرهنگی معناداری کمتر از مقدار پیش فرض (0.05) و اختلاف میانگین مثبت (بالاتر از مقدار پیش فرض 5/2) را به خود اختصاص داده و این منطقه زمینه احیا و پیاده سازی فضای کسب وکار را دارا است. همچنین نتایج معناداری مولفه های BID محورهای مطالعاتی در بخش کسبه تحقیق نشان داد که پنج مولفه (کاربری تجاری - خدماتی، مدیریت شهری، کیفیت زندگی، تعلق و دلبستگی مکانی و مشارکت اجتماعی) در کلیه محورهای مطالعاتی، معنادار (کمتر از 05/0) و اختلاف میانگین مثبت (بیشتر از مقدار 5/2) را به خود اختصاص داده اند و کسبه مورد مصاحبه، ابراز رضایت دارند و در سایر مولفه ها، کسبه محل از وضعیت موجود مولفه های بهبود نواحی کسب وکار رضایت ندارند. اختلاف و معناداری محورهای مطالعاتی بر اساس مولفه های دارای وضعیت مثبت حاکی از آن است که خیابان اسدآبادی در مقایسه با سایر محورها دارای حداکثر اختلاف میانگین نسبت به سایر محورها بوده و جایگاه نخست را کسب کرده است و خیابان سنایی با کسب کمترین اختلاف میانگین جایگاه نهایی را به خود اختصاص داده است

    کلیدواژگان: مراکز شهری، شهرسازی تاکتیکی، بهبود نواحی کسب و کار، منطقه 6 شهر تهران
|
  • Seyyed Mojtaba Ghazi Mirsaeed *, Eisa Dadrasy Sisy, Ali Arabesmaili Pages 7-43
    The imbalance in the distribution of spatial developments causes a clear contradiction in the level of development of the center and periphery of the regions. The product of such contradictions is a change in the quality of socio-economic indicators, especially those related to poverty and livelihood. In the provinces of our country, the ruling system has led to the production of poverty in the villages and dilapidated neighborhoods of the city, requiring the recognition of the roots of poverty production and reproduction as well as analyzing and interpreting the governing system. In the present study, the functional system of Semnan Province has been analyzed and interpreted using the ISM model. Thus, after interviewing the experts, environmental scanning, and studying 80-variable library documents, the main components of the functional system were selected, and then with the cooperation of 16 experts in Semnan Provincial issues, the relationships between these variables were analyzed to factors and process of poverty production and reproduction chains in the settlements of this province. The results of the study showed that the problems related to water shortage in the sub-system of "agricultural climate", have had a major contribution to rural poverty. Moreover, the "management and planning" subsystem, which included macro-planning variables and determined system policies, has not played a major role in changing this. Meanwhile, the "urban access and privileges" subsystem has intensified the current situation and has led to the reproduction of rural poverty and the emergence of a cycle of poverty in the province. Finally, it was concluded that the reform of the sub-systems of "agricultural climate" and "urban access and privileges" is the only way to achieve a situation that prevents the production, reproduction, and the cycle of poverty in the rural areas of the province.
    Keywords: Regional poverty, Interpretive-structural analysis, ISM, Semnan Province
  • Tahereh Jamakloo, Seyed Abbas Yazdanfar *, Seyed Bagher Hosseini, Bahram Saleh Sedgh Pour Pages 45-69

    One of the dynamics of cities is the residential mobility of families within the city. These movements, which occur for a variety of reasons, sometimes cause problems in the destination or origin neighborhood. The purpose of this study is to find the reasons for the relocation of residents from the center of Tehran, from the perspective of the residents in those areas and provide a solution to prevent them from leaving. This research is a survey and uses field study. The statistical population includes the residents of the neighborhoods around Tehran Bazaar selected through multi-stage clustering method. The statistical tool used in this research is factor R analysis and the required data has been collected through library studies and interviews with experts. After analyzing the questions, 5 questions were removed and finally the modified questionnaire was distributed among 203 residents. After rotating the data with the help of factor R analysis tool, 12 factors were identified. After removing the factors with less than three questions, 7 factors were finally identified. The results showed that "insecurity and social problems", "formation of the pyramid of urban spatial status", "physical problems and texture wear and tear", and "lack of tissue responsiveness to new needs" were the most important factors affecting the mobility of families and "creating a new mental image of texture in the citizens’ minds".

    Keywords: Residential mobility, Historic city centers, Cross-sectional survey, R factor analysis
  • Atefeh Nayebi Pour, Mostafa Amirfakhrian *, Mohamad Rahim Rahnama Pages 71-97
    The present study seeks to provide a comprehensive analysis of the changes in the passengers of the city buses during the corona pandemic in Mashhad. The study method is descriptive-analytical, the research variables include 21 variables of social, economic characteristics and physical characteristics, and the study scale includes 3600 bus stations in 1200 statistical areas of Mashhad. The time period includes the data of the bus organization before the Corona outbreak (winter 2019 to winter 2020) and after it (March 2020 to September 2021). The techniques used include 1) classical statistical methods, such as "paired t", "correlation", and "regression", as well as 2) spatial analysis methods, such as "interpolation" and "Moran two-way spatial autocorrelation". The results indicate a significant difference in the number of the passengers in Mashhad. In 16.5% of the stations (602), the number of the passengers has increased significantly after the Corona and in 83.5% stations, it has decreased. Also, an inverse relationship was observed between the changes in the number of the station passengers with the variables of higher education, the number of elderly, housing ownership, average income, car ownership and female employees. Moreover, a direct relationship was observed with religious minority, low level of education, population below the poverty line, number of simple workers, number of male employees, rental ownership of housing, distance to the center of activity, access to medical centers, and distance from the informal settlement. The results showed that social variables in inclusion, and economic variables in severity were most related to the changes in the number of the passengers after the corona
    Keywords: Bus stations, Corona pandemic, Mashhad, spatial analysis
  • Saeid Amanpour *, Fereshteh Abdolabbas Pages 99-121
    Today, cities compete in accepting change and learning. The individual's mental transformation in relation to society turns the city into a resource for learning.  Learning city provides citizens with the essential skills for development, prosperity, and sustainability. The main purpose of this study is to prioritize eight regions of Ahvaz Metropolis in terms of learning city indicators. The research method is experimental with a descriptive-analytical nature and a practical purpose. The data collection is done through library and field studies. The statistical population includes all residents of Ahvaz, reduced to 384 samples using Cochran's formula. First, by studying valid articles, the indicators of the learning city were identified, and finally, the spiritual, knowledge, social, economic, and environmental indicators were selected and distributed, and completed in the form of a questionnaire with regular simple random sampling among the citizens. The answers were analyzed in SPSS with Cronbach's alpha coefficient of 0.945. After determining the weights of the indicators in the SUPER DECISION, the eight regions of Ahvaz were prioritized using the AHP model. The results showed that the metropolis of Ahvaz is generally at an unfavorable level of the learning city's indicators. It also has an imbalance in different regions. Region 2 of Ahvaz has the highest rank in the learning city's indicators and after that regions 3 and 4 are ranked next. Regions 5 and 6 are almost at the same level and priority, in unfavorable conditions. In fact, the gap and inequality between regions 1 to 4 and regions 5, 6, and 7 is tangible. Also, the results of the inferential analysis showed the willingness of the citizens of Ahvaz to participate and create a learning city; about 49.7% were completely in favor of learning and 56.3% were completely in favor of teaching others
    Keywords: Learning city, Lifelong learning, indicators of learning city, Ahvaz
  • Moosa Kamanroodi Kojouri *, Farzaneh Salehi Pages 123-152
    Height is a common feature of all high-rise buildings. However, there is no consensus on the point or height of the distance between such buildings and medium and short buildings. These types of buildings have various scientific, artistic, technical, environmental, social, economic and managerial dimensions. In the construction and use of these buildings in Iran, more attention is paid to their technical, artistic, environmental and economic dimensions and less attention is paid to their cultural and managerial aspects. Also, the process of construction and use of such buildings in Iran is not done in an efficient participatory manner and using favorable governance models. These buildings in Iran are often managed with an administrative and managerial approach and with the aim of providing services to their users according to the "Apartment Ownership Law" and its executive regulations. Therefore, there is no theoretical or conceptual framework and specific criteria for evaluating, planning and developing participatory governance of this type of building in Iran. This research was conducted in response to the following basic question: “What is the conceptual framework and criteria for optimal governance of high-rise residential buildings in Iran?” The theoretical purpose of this research is to provide a conceptual framework and criteria and its practical purpose is to develop the management of high-rise buildings. In this study, the conceptual framework and governance criteria of high-rise residential buildings in the stage of their use were presented. These frameworks and criteria were designed and developed by combining the provisions of some articles of the "Apartment Ownership Law", specialized laws and standards, and the criteria of good urban governance considered by the United Nations Human Settlement Program, and approved by the relevant scientific elite. These frameworks and criteria can be used to design the optimal governance models for all high-rise buildings.
    Keywords: High-rise building, residential complex, apartment, government, Management
  • Hajar Nasehi, Hamid Saberi *, Safar Ghaedrahmati, Ahmad Khademolhoseiny Pages 153-176
    Third places, as places of community, are formed by social interaction and networks and can have a great impact on determining patterns of cohesion and participation in social institutions and processes. The present research is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. The statistical population of this study includes all residents of areas (3, 4, 6, 8 and 9) of Isfahan municipality who were selected purposefully. To achieve the research objectives, 16 categories (third places, accessibility, invitability, dynamism and vitality, comfort and security, flexibility, performance, form, meaning and content, social sustainability, social security, social interaction, social justice, social participation, social belonging, and social identity) were extracted. To discover the pattern trend for the classification of stability indices and the role of third places on them, one-sample t-test, Pearson correlation, and Friedman test were used, and for path analysis, the structural plural equation model was used in Smart PLS Software. For the placement of the third place indices on social sustainability, the weighted geographical regression tool was used. The results of the coefficient of determination between the mentioned indices showed that third place has a social impact of 0.90%. The results of the weighted geographical regression analysis showed that the most important component affecting the social stability variable was comfort and security with a coefficient of 0.91%, well explaining the effect of the third place on social stability. Also, the results of the weighted geographical regression model showed that Region 4 had the lowest effect (0.03), Regions 3 and 8 had a moderate effect (0.05), and Regions 6 and 9 had a high effect (0.07) on the social stability in Isfahan.
    Keywords: Third places, sustainability, Isfahan, social index
  • Mostafa Safaie Reyneh, Saeed Zanganeh Shahraki *, Keramatollah Ziyari, Ahmad Pourahmad Pages 177-197

    Urbanization, as a dynamic process of changing the relationship between man and the earth, is an important social and economic phenomenon around the world. Although urban expansion is largely due to economic and demographic reasons, it has socio-spatial and economic-political consequences and affects the natural and biological factors as well. Mazandaran Province has also been considered by immigrants and tourists due to its relative location and prevailing environmental conditions. Such advantages have intensified the population increase and the built space there. Accordingly, in this study, the trend of population growth and space built in urban and suburban environments (suburbs and villages) were measured from 1975 to 2020. In this analysis, population and housing general census data were obtained from Sentinel 1 and 2, and Landsat satellite images. The results show that, during the period under review, from 1975 to 2020, the area of the land built in the province has increased almost 3.5 times from 20 thousand hectares to 71 thousand hectares. The annual growth rate during this period is approximately 2%, which is 2.04% for the urban lands and 3.45% for the suburban lands. For the population, this ratio gets inverse, i.e., the annual growth is 2.85 for the urban population and 0.75 for the suburban population. The percentage of urban land changes was higher in Savadkuh with 44% and Behshahr with 39%, showing that the suburban lands had a significant growth in these counties.

    Keywords: Built lands, Urban spatial expansion, Suburban lands, Urban population, Google Earth Engine
  • Amer Nikpour * Pages 199-223
    Housing is one of the basic social indicators that determines the quality of life and well-being of people and places. Today, the concept of housing plays a vital role in achieving sustainable development. Therefore, housing development as a multidimensional issue is one of the most important goals of urban planning and management. This study has been compiled with the aim of reviewing and analyzing housing quality indicators in the neighborhoods of Amol City. The present study is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The required data has been extracted from the statistical blocks of Amol City in 2016 census. The results obtained from the factor analysis method showed that 4 main factors affect the quality of housing in the neighborhoods of Amol City, explaining a total of 86% of the variance. Housing quality zoning showed that, in total, the suitable residential region covering 55% of the area and including 66% of the city population is more concentrated in the western half of Haraz River and along the north-south axis while the unsuitable residential region covering 24% of the area and 21% of the population can be seen in old, worn and surrounding textures connected to the urban area, in the western, northeastern, and eastern zones of the city. According to the cluster analysis method, the neighborhoods of Amol City are classified into five clusters; in the first cluster, there are 4 neighborhoods and 24% of the total housing; in the second cluster, there are 2 neighborhoods and 9% of the total housing; in the third cluster, there are 3 neighborhood and 9% of the total housing; in the fourth cluster, there are 2 neighborhoods and 6% of the total housing; and in the fifth cluster, there are 9 neighborhoods and 50% of the total housing of the city.
    Keywords: Housing indicators, Factor Analysis, Cluster Analysis, Amol
  • Aliakbar Salaripour *, Reyhaneh Kavianilima, Zahra Ahmadi, Maryam Golpour Pages 225-247

    In recent years, with the increasing population, there have been significant changes in the state of land cover, and this trend will continue in the future. Currently, unprincipled change of the land cover is one of the most important problems in the cities of the country, and many of its harmful effects may become apparent in the near future. This study aims to investigate the situation of land cover change in the outskirts of Rasht metropolis seeks to answer the questions that what are the factors affecting the acceleration of the process of land cover change? What are the strategies to slow down this process and what has been the trend of land use change (agriculture to residential) in Rasht city in recent years? The present study has a descriptive exploratory method and a qualitative approach. In order to collect the required information from the two methods of library studies and survey study through conducting interview in a semi-structured and in-depth method used. Findings and results in this study show that the components affecting the change of marginal land cover can be divided into different social, economic, physical, environmental and managerial categories In this regard, the migration of people from the surrounding villages to the city and the creation of the phenomenon of suburbanization and the tourist nature of Rasht and the high attraction of tourists and increasing the phenomenon of urban dispersion are among the most important factors.In general, it can be concluded that the lands on the outskirts of metropolises are the most important pillars of any city.In this regard, it can be said that there are various strategies such as allocating green taxes for land use change - promoting intermediate development and redefining the position of agricultural activities to reduce the speed of these changes, which Their timely implementation can eliminate or reduce the negative effects of land cover change.

    Keywords: Land cover change, Qualitative research, outskirts Of The metropolises, Rasht
  • Ali Hosseini *, Ahmad Pourahmad, Hossein Hataminejad, Saeed Zanganeh Shahraki, Fatemeh Mallahzade Pages 249-269

    The growth of sub-urbanism in recent decades has led to the weakening of inner-city centers and the destruction of the social life of these centers. The most important consequences of evacuation of urban centers are economic recession, population evacuation, unfavorable urban governance, reduced demand for purchases and lack of infrastructure investments. Therefore, the revitalization of urban centers, as the beating heart of cities, plays an important role in improving the quality of residents’ lives. Business Improvement District (BID) is one of the most successful methods with an economic approach to urban centers and is expanding around the world. The aim of the present study is to measure and extract the drivers of improving business districts in District 6 of Tehran with a futures research approach. This research is applied in terms of purpose and uses a combination of documentary and survey methods. Moreover, in terms of nature, based on a new method of future research, it is analytical and exploratory taking a combination of quantitative and qualitative approaches. The statistical population of this study includes 15 managers and experts in the field. The results indicate that the key drivers affecting the creation of business environment in District 6 of Tehran have not been identified. Also, two-dimensional factors such as good urban governance, municipal performance in providing services and facilities, private and public sector investment status, quality of buildings and materials in the housing and construction sector, etc. have a very high capacity to become key players in the system.

    Keywords: Urban centers, Tactical urbanism, Business Improvement District, District 6 of Tehran