فهرست مطالب

نشریه کاربرد شیمی در محیط زیست
پیاپی 49 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت اقبال*، یوسف جهانی جلودار، مهدی احمدی سابق صفحات 1-13
    آزمایشی در سال 1401 در اراضی روستای اندزق شهرستان مشگین شهر واقع در استان اردبیل انجام گرفت. کاربرد ورمی کمپوست: در دو سطح صفر(V0) و5 تن در هکتار به صورت مصرف خاکی قبل از کاشت (V1)، کاربرد باکتری های محرک رشد (PGRP) به صورت تلقیح با بذر، در 2 سطح: تلقیح با مخلوط 2 باکتری آزوسپریلیوم و ازتوباکتر (F1) و بدون تلقیح (F0)، - نیتروژن از منبع اوره: در 3 سطح صفر (N0) و 50 (N50) و 100 کیلوگرم در هکتار (N100) به صورت خالص. نتایج نشان داد که مصرف توام ورمی کمپوست و مایه تلقیح اثر سینرژیستی داشته و باکتریهای محرک رشد به همراه ورمی کمپوست می توانند در محیط و بستر بهتری فعالیت نمایند و نسبت به تثبیت نیتروژن اقدام نمایند. بطوری که اثر ورمی کمپوست در بهبود درصد اسانس در سطوح مختلف نیتروژن متفاوت است و از 15% در سطح N0 تا 3% در N50 و تا 10 درصد در N100 متغیر بود. اثر مصرف سطوح مختلف نیتروژن هم بر عملکرد اسانس بسیار معنی دار شد به طوری که مصرف یکصد کیلوگرم نیتروژن حدود 79% در عملکرد اسانس موثر بود و مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن نیز حدود 42 درصد بر عملکرد موثر بود و عملکرد به 836 کیلوگرم رسید. در مقادیر بالای نیتروژن درصد کامازولن افزایش یافت. کمترین مقادیر آلفا بیسابلول به مقدار 4/19%، 8/19، 7/20 و 33/21 از تیمارهای بدون مصرف کود و مایه تلقیح و ورمی کمپوست، مصرف مایه تلقیح بدون نیتروژن و بدون ورمی کمپوست، مصرف ورمی کمپوست بدون مایه تلقیح و نیتروژن، مصرف ورمی کمپوست و مایه تلقیح بدون نیتروژن به دست آمد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، اسانس، نیتروژن، استان اردبیل، کامازولن
  • یسنا سلیم النفس، بهناز معمارماهر*، لیلا امیرخانی، فهیمه درخشانفرد صفحات 15-30
    داروی سفتریاکسون یکی از آنتی بیوتیک ها می باشد که برای درمان برخی بیماریهای عفونی به کاربرده می شود. گستردگی کاربرد و حساسیت در استفاده درست از این دارو ضرورت اندازه گیری این دارو را دوچندان می کند. روش های بسیاری از جمله کروماتوگرافی برای اندازه گیری آن بکار برده شده است. استفاده از روش ولتامتری برای اندازه گیری داروها بخاطر دقت و سرعت و قیمت مناسب یک امتیاز محسوب می شود. در این کار پژوهشی و در طراحی الکترود اصلاح شده، از گرافن اکساید کاهش یافته برای افزایش حساسیت الکترود؛ از پلیمر قالب مولکولی ساخته شده با متااکرلیک اسید و اتیلن گلیکول دی متاکریلات جهت افزایش گزینش پذیری؛ و از الکتروپلیمریزاسیون دی فنیل آمین جهت تثبیت پلیمر قالب مولکولی روی سطح الکترود و نیز افزایش حساسیت استفاده گردید. الکترود طراحی شده بعد از چندین مرحله بهینه سازی، برای اندازه گیری مقادیر ناچیز سفتریاکسون بکار رفت. محدوده خطی بین 025/0 - 047/3 میکرومولار و حد تشخیص 008/0 میکرومولار بدست آمد. الکترود طراحی شده با موفقیت برای اندازه گیزی سفتریاکسون در محیط های دارویی و بیولوژیکی بکار برده شد.
    کلیدواژگان: سفتریاکسون، ولتامتری، پلیمر قالب مولکولی، الکتروپلیمریزاسیون، گرافن اکساید کاهش یافته
  • مصطفی جهانی جلودارلو*، محمدعلی ابراهیمی، داود حسن پناه صفحات 31-39

    این تحقیق به منظور بررسی پتانسیل تولید میکروتیوبر از گیاه‎چه های ارقام مختلف سیب زمینی در شرایط آزمایشگاهی اجراء شد. گیاه چه های پنج رقم سیب زمینی (آگریا، سانته، مارفونا، ساوالان و کایزر) حاصل از کشت مریستم درشرایط درون شیشه-ای به روش قلمه های تک جوانه تکثیر شدند و از این گیاه‎چه ها برای تولید میکروتیوبر استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس حاصل از اندازه گیری صفات نشان داد که ارقام سیب زمینی از نظر صفات تعداد، وزن و قطر میکروتیوبر در گیاه چه، تعداد برگ در گیاهچه، ارتفاع گیاهچه دارای اختلاف معنی دار بودند. بیشترین قطر میکروتیوبر در گیاه چه مربوط به ارقام مارفونا و کایزر، وزن میکروتیوبر در گیاهچه مربوط به ارقام سانته و مارفونا، تعداد میکروتیوبر در گیاه چه مربوط به ارقام سانته، مارفونا، آگریا و ساوالان، تعداد برگ در گیاه چه مربوط به ارقام سانته، ساوالان، مارفونا و کایزر و ارتفاع گیاه چه مربوط به ارقام کایزر، ساوالان و مارفونا بود. ضرایب همبستگی خطی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که وزن میکروتیوبر تولیدی در هر گیاه چه با تعداد میکروتیوبر در هر گیاه چه و تعداد برگ در هر گیاه چه و قطر میکروتیوبر با تعداد برگ در هر گیاه چه رابطه مثبت و معنی دار داشتند. براساس نتایج تجزیه خوشه های گروه دوم با ارقام سانته، ساوالان، کایزر و مارفونا به عنوان ارقام برتر انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: Solanum tuberosum، گیاهچه، میکروتیوبر، رقم
  • احمد اصل هاشمی، فاطمه یعقوبی رودپشتی، غلامحسین صفری* صفحات 41-56
    کودکان به دلیل ویژگی های فیزیولوژیکی و رفتاری منحصر به فرد، نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض آلاینده های محیطی از قبیل فلزات سنگین قرار می گیرند. کودکان به قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی حساس تر هستند؛ زیرا اندام های آنها هنوز در حال رشد بوده و تکامل نیافته است و عملکرد سم زدایی و سیستم ایمنی آنها نسبت به بزرگسالان ضعیف تر است. هدف مقاله حاضر بررسی اثرات فلزات سنگین بر سلامتی کودکان است. یافته های این مطالعه نشان داد که ورود فلزات سنگین به بدن از طریق استنشاق هوای آلوده، جذب پوستی، مصرف مواد غذایی آلوده و نوشیدن آب آلوده صورت می گیرد. قرار گرفتن کودکان در معرض فلزات سنگین اثرات نامطلوبی بر سلامت آنها دارد. ورود فلزات سنگین به بدن کودکان نه تنها بر رشد جسمی کودکان بلکه بر سیستم عصبی، کلیه ها و استخوان های آنها نیز تاثیر می گذارند. مواجهه با فلزات سنگین در دوران بارداری و کودکی منجر به اثرات نامطلوبی بر رشد مغز شده و خطر ابتلا به اختلالات رشدی- عصبی و اصطلاحا اوتیسم در کودکان را افزایش می دهد. بسیاری از این فلزات منجر به عقب ماندگی ذهنی و اختلالات عصبی شناختی در کودکان از قبیل اختلال حافظه و ضریب هوشی پایین می شوند. به دلیل اثرات نامطلوب فلزات سنگین بر سلامتی کودکان، باید تلاش کرد تا از آلودگی یا انتشار آن ها به محیط زیست از طریق قوانین و مقررات سختگیرانه جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: کودکان، فلزات سنگین، سلامتی، آلودگی محیط زیست
  • لیلا همت زاده* صفحات 57-62
    همه افراد بشر آزاد و با حیثیت وحقوق یکسان زاییده می شوند و دارای موهبت خرد و وجدان می باشند و با یکدیگر با روحیه برادری رفتار کنند.""هرکس می تواند از کلیه آزادی ها که در اعلامیه حاضر به آن تصریح شده بی هیچگونه برتری من جمله برتری از نظرنژاد،رنگو جنس زبان و دین یا هر عقیده دیگر و از نظر زاد و بوم یا موقعیت اجتماعی و از نظر توانگری یا نسب یا هر وضع دیگر بهره مند گردد . و نیز هیچ امتیازی بر اساس نظام سیاسی یا قانونی یا بین المللی مربوط به کشور یا سرزمینی که شخص از تبعه آن محسوب است وجود نخواهد داشت؛ خواه سرزمین مزبور مستقل باشد یا زیر سرپرستی؛ خواه فاقد خود مختاری باشد یا سرزمینی که حاکمیت آن به شرطی از شروط محدود شده باشند .""هر کس حق دارد از زندگی ازادی و امنیت شخص خویش برخوردار باشد"مواد 1,2,3 اعلامیه جهانی حقوق بشرابتدایی ترین حق انسان حق بر حیات وی باشد که مسلما بدون محیط زیستی که از حداقل پاکیزگی و سلامتی برخوردار باشد ممکن نیست،بحرانی بودن وضعیت ایجاد شده به واسطه نابودی تدریجی محیط زیست ، ایجاد حقی بشری دایر بر بهره مندی از محیط زیست سالم را ایجاب می کند.با توجه به اهمیت موضوع ما در این مقاله به بررسی حق بر محیط زیست سالم بعنوان بخشی از نسل سوم حقوق بشر و تاثیر شناسایی ان بعنوان یکی از انواع حقوق بشر در حفظ و نگهداری محیط زیست خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: حق بر محیط زیست سالم، محیط زیست، نسل سوم حقوق بشر، حقوق همبستگی
  • فاطمه گل زاده، محمدرضا عباسی استمال* صفحات 63-72

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر افشای اختیاری اطلاعات بر هزینه های زیست محیطی با تاکید بر ساختار کنترل داخلی می پردازد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) میباشد. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 129 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده در دوره ی زمانی 8 ساله بین سال های 1393 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. روش مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای بوده و داده های مربوط برای اندازه گیری متغیرها از سایت کدال و صورت های مالی شرکت ها جمع آوری شده و در اکسل محاسبات اولیه صورت گرفته سپس برای آزمون فرضیه های پژوهش از نرم افزار استاتا استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که افشای اختیاری اطلاعات بر هزینه های زیست محیطی تاثیر مستقیم دارد.همچنین، ساختار کنترل داخلی بر ارتباط بین افشای اختیاری اطلاعات و هزینه های زیست محیطی تاثیر مستقیم دارد.کلید واژه: افشای اختیاری اطلاعات، هزینه های زیست محیطی، ساختار کنترل داخلی. 

    کلیدواژگان: افشای اختیاری اطلاعات، هزینه های زیست محیطی، ساختار کنترل داخلی
|
  • Hojjat Eghbal *, Yousef Jahani Jelodar, Mehdi Ahmadi Sabegh Pages 1-13
    An experiment was conducted in 1401 in the lands of Andzaq village, Meshgin Shahr city, located in Ardabil province. Application of vermicompost: at two levels of zero (V0) and 5 tons per hectare as soil application before planting (V1), application of growth promoting bacteria (PGRP) as inoculation with seeds, at 2 levels: inoculation with a mixture of 2 Azospirillium and Azotobacter bacteria (F1) and without inoculation (F0), - Nitrogen from urea source: in 3 levels zero (N0) and 50 (N50) and 100 kg/ha (N100) in pure form. The results showed that the combined use of vermicompost and inoculum has a synergistic effect and growth-promoting bacteria with vermicompost can work in a better environment and substrate and can fix nitrogen. So that the effect of vermicompost in improving the percentage of essential oil in different levels of nitrogen varies from 15% in N0 to 3% in N50 and up to 10% in N100. The effect of using different levels of nitrogen on the yield of essential oil was very significant, so that the use of 100 kg of nitrogen was about 79% effective on the yield of essential oil, and the use of 50 kg of nitrogen was also about 42% effective on the yield and the yield reached 836 kg. In high amounts of nitrogen, the percentage of camazolin increased. The lowest amounts of alpha-bisabolol amount to 19.4%, 19.8, 20.7 and 21.
    Keywords: Medicinal Plants, Essential oil, Nitrojen, Ardabil province, Camazolan
  • Yasna Salimonnafs, Behnaz Memar Maher *, Leila Amirkhani, Fahimeh Derakhshanfard Pages 15-30
    Ceftriaxone is one of the antibiotics used to treat some infectious diseases. The wide range of applications and sensitivity in the correct use of this drug doubles the necessity of measuring this drug. Many methods including chromatography have been used to measure it. Using the voltammetry method for measuring drugs is considered a bonus because of its accuracy, speed, and reasonable price. In this research work and in the modified electrode design, reduced graphene oxide to increase the sensitivity of the electrode; molecular template polymer made with methacrylic acid and ethylene glycol dimethacrylate to increase selectivity; And the electropolymerization of diphenylamine was used to stabilize the molecular template polymer on the electrode surface and increase the sensitivity. After several optimization steps, the designed electrode was used to measure small amounts of ceftriaxone. The linear range was between 0.025-3.047 μM and the detection limit was 0.008 μM. The designed electrode was successfully used to measure ceftriaxone in pharmaceutical and biological environments.
    Keywords: Ceftriaxone, Voltammetry, molecular template polymer, Electropolymerization, Reduced graphene oxide
  • Mostafa Jahani Jelodarlu *, Mohammadali Ebrahimi, Davood Hasanpanah Kolor Pages 31-39

    This research were conducted to evaluate micro-tubers production potential in plantlets different potato cultivars under in vitro condition in the tissue culture laboratory of Bahparvar Sabalan Company during 2013. The plantlets of five potato cultivars (Agria, Sante, Marfona, Savalan and Caesar) from meristem culture under in vitro condition by single nod cuttings method were amplified and from these plantlets were used to production micro-tubers. Analysis of variance for measured traits showed that potato cultivars in micro-tuber number, weight and diameter per plantlet, number of leave per plantlet and plantlet height had significant difference. The maximum of micro-tuber diameter per plantlet belonged to Marfona and Caesar cultivars, micro-tuber weight per plantlet belonged to Sante and Marfona cultivars, micro-tuber number per plantlet belonged to Sante, Marfona, Agria and Savalan cultivars, leave number per plantlet belonged to Sante, Savalan, Marfona and Caesar cultivars and plantlet height belonged to Caesar, Savalan and Marfona cultivars were. Linear correlation coefficients between traits showed that micro-tuber weight produced per plantlet with micro-tuber number per plantlet and number of leave per plantlet, and micro-tuber diameter with number of leave per plantlet had significant positive relationship. Based on the results of cluster analysis, the second group with Sante, savalan, Caesar and Marfona cultivars were selected the better cultivars.

    Keywords: Solanum tuberosum, Plantlets, Micro-tuber, cultivar
  • Ahmad Asl Hashemi, Fatemeh Yaghoobi Roodposhti, Gholamhossein Safari * Pages 41-56
    Children are more susceptible and vulnerable to environmental pollutants relative to adults. Due to their unique physiological and behavioral characteristics, children are easier to be exposed to environmental pollutants than the general population. Children are more sensitive to chemical exposure as their organs are still developing and not yet mature and their immune systems and detoxification mechanisms are weaker than adults. The purpose of this study is to investigate the types of heavy metals (such as lead, mercury, cadmium and arsenic), their sources, possible routes of exposure and entry of heavy metals into children's bodies, the vulnerability of children to heavy metals and the adverse effects of heavy metals on children's health. Entry of heavy metals to the body occurs through inhalation of contaminated air, dermal absorption, consumption of contaminated food, and drinking of contaminated water. Exposure of children to heavy metals has adverse impacts on their health. The entry of heavy metals into children's bodies affects not only the physical development of children but also their nervous system, kidneys, and bones. Exposure to heavy metals during pregnancy and childhood leads to unfavorable brain development and increases the risk of neurodevelopmental disorders and so-called autism in children. Many of these metals lead to mental retardation and neurological disorders in children due to memory problems and low IQ. Because of the detrimental health effects of heavy metals on children, efforts should be made to curb their pollution or release to the environment through stringent laws and regulations.
    Keywords: Children, Heavy metals, Health, Environmental pollution
  • Leila Hemmatzadeh * Pages 57-62
    All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood."“Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status. Furthermore, no distinction shall be made on the basis of the political, jurisdictional or international status of the country or territory to which a person belongs, whether it be independent, trust, non-self-governing or under any other limitation of sovereignty.”“Everyone has the right to life, liberty and security of person”(1,2,3)Universal Declaration of Human RightsLiving right is the most primitive rights of human beings. It is impossible to be catched with environment which has no purity and health. Destroying environment progressively, which is lead to our present crisis, causes human's need to profit healthy environment.In this paper, right on healthy environment as a part of human rights third generation and its detection effect as one of human rights' types in environment protecting are studied.
    Keywords: Right on healthy environment, environment, Third generation, Human Rights, correlated rights
  • Fatemeh Golzadeh, MohammadReza Abbasi Astemal * Pages 63-72

    The present study effect of voluntary disclosure of information on environmental costs with emphasis on internal control structure. This research is practical in terms of purpose and in terms of methodology, the correlation is of the causal type (after event). The systematic elimination sampling, 129 companies were selected as sample and were investigated in the period of 8 years between 2014 and 2021. The method used to collect information is a library and data are collected for measuring variables from the codal website and corporate financial statements and in Excel, basic calculations have been made then, to test the hypotheses of the software stata was used. The results of the research show that voluntary disclosure of information has a direct impact on environmental costs. Also, internal control structure has a direct effect on the relationship between voluntary information disclosure and environmental costs.

    Keywords: voluntary disclosure of information, Environmental costs, internal control structure