فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 95، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم براتی، راضیه معصومی*، سمیه نقی زاده، ریحانه حسینی صفحات 226-242
    زمینه و هدف

    اختلال ارگاسم پس از اختلال کمبود تمایل جنسی، شایع ترین اختلال جنسی در زنان گزارش شده است. از عمده ترین رویکردهای موجود برای درمان این اختلال مشاوره با رویکرد تلفیقی است. با توجه به شیوع، اهمیت و تاثیرگذاری اختلال ارگاسم بر کیفیت زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی زنان، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مشاوره تلفیقی مبتنی بر مدل اکسپلیسیت بر اختلال ارگاسم زنان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده، با مشارکت 60 نفر از زنان مبتلا به اختلال ارگاسم مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان جامع بانوان آرش شهر تهران در سال 1398 انجام گرفته است. نمونه ها به روش تصادفی ساده به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. مشاوره در گروه مداخه به صورت جلسات فردی با رویکرد تلفیقی و براساس مدل اکسپلیسیت انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس ارگاسم زنان بود. میانگین نمره ارگاسم، رضایت از تعداد دفعات ارگاسم و رضایت از کیفیت ارگاسم، قبل از مداخله، 4 و 8 هفته بعد از مداخله بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و آزمون های کای دو، دقیق فیشر، تی مستقل، آنالیز واریانس داده های تکراری و آنالیز کواریانس انجام گرفت.

    یافته ها

    دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت شناختی همگن بودند (05/0>p). میانگین نمرات تعداد دفعات ارگاسم، رضایت از تعداد دفعات ارگاسم و رضایت از کیفیت ارگاسم قبل از مداخله بین دو گروه اختلاف آماری معناداری نداشت (05/0<p). اما میانگین نمرات هر سه متغیر یاد شده در 4 و 8 هفته بعد از مداخله بین دو گروه اختلاف آماری معناداری را نشان داد (05/0>p) و در هر دو زمان میانگین نمرات در گروه مداخله به صورت معناداری بیش تر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده تاثیر مثبت مشاوره تلفیقی مبتنی بر مدل اکسپلیسیت روی میانگین نمره ارگاسم، رضایت از تعداد دفعات ارگاسم و رضایت ازکیفیت ارگاسم در زنان است.

    کلیدواژگان: ارگاسم، اختلال ارگاسم، مشاوره جنسی، مدل اکسپلیسیت، زنان
  • سولماز موسوی، مهرزاد سلوکی، احسان شمسی گوشکی، علیرضا پارساپور* صفحات 243-258
    زمینه و هدف

    اعتباربخشی بیمارستان ها نقش به سزایی در ارتقای کیفیت، ایمنی و اثربخشی خدمات درمانی ارایه شده و افزایش کارایی بیمارستان ها دارد. اثربخشی سیستم اعتباربخشی به کیفیت استانداردهای اعتباربخشی، هماهنگی و جامعیت روش اعتباربخشی و کمیت و کیفیت ارزیابان اعتباربخشی بستگی دارد. لزوم وجود سنجه های مناسب برای بررسی و ارزیابی اجرای منشور حقوق بیمار در اعتباربخشی بیمارستان ها حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف تبیین چالش های حقوق بیمار در نظام اعتباربخشی بیمارستان های ایران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوی قراردادی در سال 1399 با مشارکت 13 فرد ذی ربط و آگاه، براساس معیارهای ورود انجام یافت. به موازات انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با هدف بررسی جامعیت، پوشش مولفه های حقوق بیمار توسط سنجه های اعتباربخشی در 4 جلسه بررسی شد. روند تحلیل داده ها براساس روش Graneheim و Lundman انجام گرفت.

    یافته ها

     چالش های حقوق بیمار در نظام اعتباربخشی با دو درون مایه «نقصان های محتوایی استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان ها» و «چالش های مدیریتی نظام اعتباربخشی» تبیین شد.

    نتیجه گیری

    اعتباربخشی نقش موثر و جدی در ارتقا و بهبود خدمات بیمارستانی داشته و می تواند به خوبی ناظر بر رعایت حقوق گیرنده خدمات و همچنین منشور حقوق بیماران باشد. این پژوهش اطلاعات مفیدی را در زمینه نقصان های محتوایی استانداردهای اعتباربخشی کشور در حیطه حقوق گیرنده خدمت و چالش های اجرایی آن در اختیار می گذارد که می تواند مورد استفاده سیاست گذاران مربوط واقع شود.

    کلیدواژگان: حقوق بیمار، اعتباربخشی، حاکمیت بالینی، تحقیق کیفی
  • سمیه عطاریان، ژاله فیضی، جمشید جمالی، محبوبه فیروزی* صفحات 259-271
    زمینه و هدف

    ترس از زایمان یکی از علل انتخاب سزارین است. با توجه به عواقب سزارین های تکراری، مداخلاتی که میزان ترس از زایمان را کنترل نمایند در تصمیم مادر برای نوع زایمان اهمیت دارند. هدف از تحقیق حاضر، تعیین تاثیر مشاوره فردی بر انگیزه و ترس از زایمان طبیعی در زنان سزارین قبلی براساس مدل فوگ است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی تعداد 62 زن باردار سزارین قبلی مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت مشهد در سال 1399، با تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، مشاوره فردی مبتنی بر مدل فوگ، در هفته های 30-28 بارداری در دو جلسه حضوری 60-45 دقیقه ای، هر دو هفته یک بار و یک جلسه غیرحضوری در کانال تلگرامی ارایه شد. ابزار گردآوری داده ها، فرم مشخصات فردی، پرسشنامه انگیزه مدل فوگ و پرسشنامه انتظار/ تجربه ویجما بود. پرسشنامه ها در ابتدای مطالعه و دو هفته بعد از پایان مداخله تکمیل و تجزیه و تحلیل با استفاده از آزمون های آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 25 در سطح معناداری 05/0<p انجام یافت.

    یافته ها

    میانگین اختلاف قبل و بعد از مداخله نمره ترس از زایمان، در گروه مداخله 07/20±84/15 و در گروه کنترل 28/23±06/6 بود. مشاوره با رویکرد فوگ تغییرات معنادار بیش تری در نمره ترس از زایمان گروه مداخله نسبت به گروه کنترل ایجاد کرده است (001/0p<) اما تغییرات صورت گرفته در انگیزه به لحاظ آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    مشاوره با رویکرد فوگ نمره ترس از زایمان را کاهش داد. استفاده از این روش مشاوره به منظور کاهش ترس از زایمان و به کارگیری راهکارهایی در جهت افزاش انگیزه زایمان طبیعی پس از سزارین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مدل فوگ، ترس از زایمان، سزارین، زایمان طبیعی پس از سزارین، انگیزه
  • طاهره نصرآبادی، مرجان اخوان امجدی*، نسرین حسین زاده صفحات 272-283
    زمینه و هدف

    بارداری دورانی بسیار با اهمیت است که گاهی با عوارض مختلفی همچون دیابت و کاهش کیفیت خواب همراه می شود. بنابراین شناسایی به موقع و زودهنگام این عوامل می تواند نقش مهمی در سلامت زنان باردار داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه اضطراب حاملگی با کیفیت خواب و دیابت بارداری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش 359 زن باردار که در هفته 28-24 بارداری به مراکز بهداشتی شهر بانه مراجعه نموده بودند، از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ، پرسشنامه فرم کوتاه اضطراب حاملگی (PRAQ-17) و نتیجه غربالگری دیابت بارداری ثبت شده در پرونده بهداشتی هر بیمار بود.

    یافته ها

     نتایج نشان داد 3/12% زنان باردار دچار اضطراب حاملگی بوده اند، 8/78% از کیفیت خواب نامطلوب رنج می بردند و 10% مادران مضطرب نیز به دیابت بارداری مبتلا شده بودند. تحلیل آماری یافته ها ارتباط معناداری بین اضطراب حاملگی با کیفیت نامطلوب خواب و دیابت بارداری در زنان باردار نشان نداد (05/0>p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد اضطراب حاملگی مادر باردار با اختلال خواب و دیابت بارداری ارتباطی ندارد. لیکن به تحقیقات بیش تر و مطالعات کوهورت آینده نگر نیاز است.

    کلیدواژگان: حاملگی، اضطراب، اختلالات خواب، دیابت بارداری
  • سمیرا مهاجر، سید رضا مظلوم، مهلا رجب زاده، محمد نمازی نیا* صفحات 284-295
    زمینه و هدف

    تشخیص سرطان موجب بروز مشکلات هیجانی و عاطفی عمیقی همچون افسردگی در بیمار مبتلا به سرطان می شود. یوگای خنده شامل ورزش های توام با خنده می باشد که ممکن است بتواند بر افسردگی بیماران تحت شیمی درمانی موثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر یوگای خنده بر افسردگی بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی تصادفی دو گروهی در مورد 69 بیمار سرطانی تحت شیمی درمانی در مرکز درمانی رضا (ع) مشهد در سال 1397 انجام گرفته است. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل اختصاص یافتند. برای گروه مداخله طی چهار روز، روزانه یک جلسه 30-20 دقیقه ای فعالیت یوگای خنده قبل از شیمی درمانی اجرا شد. گروه کنترل آموزش خودمراقبتی معمول را دریافت کردند. افسردگی با پرسشنامه ارزیابی افسردگی بک در دو مرحله قبل و پس از اتمام جلسات یوگای خنده سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، تی مستقل، فیشر و تی زوجی در نرم افزار SPSS نسخه 20 تحلیل شد.

    یافته ها

    46 نفر (67%) از افراد شرکت کننده در مطالعه زن بودند. میانگین سن بیماران در گروه مداخله 6/9±0/49 و در گروه کنترل 6/12±2/45 سال بود. میانگین نمره افسردگی در مرحله پس آزمون در گروه مداخله (04/6±50/7) به صورت معناداری کم تر از گروه کنترل (53/7±54/12) بود (005/0<p). در مقایسه درون گروهی نیز، در گروه مداخله نمره افسردگی تفاوت معناداری در جهت کاهش داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری

    یوگای خنده منجر به بهبود افسردگی در بیماران تحت شیمی درمانی می شود، لذا استفاده از آن در بیماران تحت شیمی درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، یوگای خنده، شیمی درمانی
  • حمید غلامی علوی، محبوبه رضایی، منصور دیانتی*، فاطمه عطوف صفحات 296-309
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در سالمندان عدم تعادل و خطر افتادن، است. مداخلات مختلفی جهت بهبود عملکرد فیزیکی و تعادل سالمندان پیشنهاد شده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر ورزش تای چی چوان بر وضعیت تعادلی مردان سالمند بوده است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی 40 مرد سالمند تحت پوشش مرکز بهداشت گلابچی شهر کاشان در سال 1400، به روش آسان انتخاب و به صورت تصادفی بلوکی 4 تایی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در ابتدا وضعیت تعادلی سالمندان شرکت کننده در تحقیق با آزمون فولرتون ارزیابی شد. حداکثر نمره در این آزمون 40 است و نسبت مستقیم با کیفیت وضعیت تعادلی دارد. سپس افراد گروه مداخله، تمرینات تای چی چوان را طی مدت 20 جلسه 30 تا 40 دقیقه ای انجام دادند و گروه کنترل به مراجعات معمول خود به درمانگاه ادامه دادند. دو هفته پس از مداخله، مجددا آزمون تعادل انجام گرفت. جهت مقایسه متغیرهای زمینه ای در دو گروه از آزمون های t-test و کای اسکویر و یا معادل نان پارامتریک آن ها و جهت مقایسه وضعیت تعادل در دو گروه از آزمون Ancova در نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد و سطح معناداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد دو گروه از لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت معناداری با هم ندارند. از طرفی اگرچه مقایسه میانه دو گروه قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری نداشت (988/0=p) ولی آنالیز Ancova نشان داد که نمرات فولرتون گروه مداخله، در پس آزمون با در نظر گرفتن نمرات قبل از مداخله به عنوان covariate به طور معناداری از گروه کنترل بالاتر بوده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد انجام ورزش تای چی باعث ارتقای وضعیت تعادل سالمندان مرد مورد مطالعه شده و استفاده از آن برای سالمندان جهت کاهش احتمال سقوط و معضلات مرتبط با آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: وضعیت تعادلی، سالمندان، مرد، ورزش
  • نرگس نرگسی خرم آباد*، اکبر جوادی، رسول محمدی، عاطفه خزایی، اکبر امیری، نسرین مرادی، روناک گراوند صفحات 310-321
    زمینه و هدف

    امروزه بیماری کووید- 19 تهدیدی جدی برای سلامت جهان شده است. با توجه به شرایط ویژه، بیماران تحت همودیالیز بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا قرار دارند. لذا خود مراقبتی در آن ها بسیار ضروری است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان خودمراقبتی این بیماران در برابر کووید- 19 و عوامل موثر بر خودمراقبتی، انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 219 نفر از بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان های دولتی منتخب استان لرستان در سال 1399 به روش سر شماری انتخاب و بررسی شدند. اطلاعات بیماران توسط پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه محقق ساخته خودمراقبتی در برابر کووید- 19 گردآوری شد. یافته ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 و سطح معناداری 05/0 <p تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین نمره خودمراقبتی در برابر کووید- 19 در بیماران 33/186، و اغلب بیماران دارای خودمراقبتی در سطح خوب بودند. بین متغیرهای محل سکونت (001/0>p) و وجود بیماری همزمان (044/0=p) با نمره خودمراقبتی بیماران ارتباط معناداری دیده شد. در میان منابع متعدد کسب اطلاعات، بین شبکه های اجتماعی (047/0=p) و خانواده و اقوام (001/0>p) با نمره خودمراقبتی تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین داشتن بیماری همزمان، محل سکونت شهری و سطح تحصیلات دانشگاهی به صورت معناداری خودمراقبتی را پیش بینی می کردند.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این مطالعه توصیه می شود، برنامه های آموزشی مناسبی با در نظر گرفتن عوامل موثر بر ارتقای خودمراقبتی برای این بیماران تدوین شود. همچنین جهت اثربخشی بیش تر از ظرفیت هایی مانند شبکه های اجتماعی و خانواده بیماران نیز استفاده گردد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، کووید-19، همودیالیز
  • معصومه حاجی لو، محبوبه سجادی*، راضیه سنگسری، اعظم مسلمی صفحات 322-334
    زمینه و هدف

    کولیک شیرخوارگی یک موقعیت استرس زا برای نوزاد و والدین است که علت و درمان قطعی آن هنوز مشخص نیست. لذا این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی ماساژ و مصرف پروبیوتیک بر کولیک شیرخوارگی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی در مرکز طبی کودکان تهران در سال 400-1399 انجام یافت و 75 شیرخوار کولیکی براساس معیارهای روم 4 (ROM IV) وارد مطالعه شدند و به دو گروه ماساژ و پروبیوتیک تخصیص یافتند. تعداد 64 شیرخوار (34 نفر گروه ماساژ و 30 نفر گروه پروبیوتیک) مطالعه را کامل کردند. مدت مداخله 14 روز در نظر گرفته شد. گروه اول ماساژ شکمی با روغن زیتون به صورت دو بار در روز و گروه دوم قطره پروبیوتیک به صورت 5 قطره یک بار در روز دریافت کردند. ابزار مطالعه مقیاس سنجش روزانه کودک Barr بود. اطلاعات مربوط به سنجش کولیک شامل میانگین زمان گریه کولیکی، خواب و دفعات دفع شبانه روزی، در روزهای 1و7و14 به صورت درون گروهی و بین گروهی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     ماساژ شکمی و مصرف پروبیوتیک هر دو موجب کاهش کولیک شیرخوارگی شدند (05/0>p)، اما گروه ماساژ نسبت به گروه پروبیوتیک کاهش بیش تری داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به این که روش ماساژ در کنترل کولیک موثرتر بود، لذا توصیه می شود که در مراقبت از شیرخوار مبتلا به کولیک از ماساژ استفاده شود که روشی غیردارویی، ایمن و ساده است و به راحتی می تواند توسط پرستاران به والدین آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: کولیک شیرخوارگی، پروبیوتیک، ماساژ
|
  • Maryam Barati, Raziyeh Maasoumi*, Somayyeh Naghizadeh, Reihaneh Hosseini Pages 226-242
    Background & Aim

    Following hypoactive sexual desire disorder, orgasmic disorder is the most commonly reported sexual dysfunction in women. Consultation based on an integrated approach is one of the suitable methods for treating this problem. Considering the prevalence, importance and impact of orgasmic disorder on the quality of individual, family and social life in women, the study aimed at investigating the effect of integrated consultation based on the Ex-PLISSIT model on women's orgasmic disorder.

    Methods & Materials

     This randomized clinical trial was performed on 60 women with orgasmic disorder referred to the women's clinic of Arash Women's Comprehensive Hospital in Tehran in 2019. Samples were randomly assigned either to intervention or control group. The intervention was done in the form of individual counseling sessions using an integrated approach based on the Ex-PLISSIT model. Data collection tool included the Female Orgasm Scale. Orgasm rate, satisfaction with the number of orgasms, and satisfaction with orgasm quality were assessed before the intervention, 4 and 8 weeks after the intervention. Data were analyzed by Chi-square test, Fisher exact test, independent t-test, repeated measures analysis of variance and analysis of covariance using the SPSS software version 21.

    Results

    The two groups were homogeneous in the demographic variables (P>0.05). The mean scores of the number of orgasms, satisfaction with the number of orgasms and satisfaction with orgasm quality were not significantly different between the two groups before the intervention (P>0.05). However, 4 and 8 weeks after the intervention, mean scores of the number of orgasms, satisfaction with the number of orgasms, and satisfaction with orgasm quality showed a statistically significant difference between the two groups (P<0.05), and in both times the mean scores in the intervention group was significantly higher than those of in the control group.

    Conclusion

    The results of the present study showed the positive effect of integrated consultation based on Ex-PLISSIT model on orgasm rate, satisfaction with the number of orgasms and satisfaction with orgasm quality in women.

    Keywords: orgasms, orgasmic disorder, sex counseling, Ex-PLISSIT model, women
  • Soolmaz Moosavi, Mehrzad Solooki, Ehsan Shamsi Gooshki, Alireza Parsapoor* Pages 243-258
    Background & Aim

    Accreditation of hospitals plays an important role in promoting the quality, safety and effectiveness of medical services, and increasing the efficiency of hospitals. The effectiveness of the accreditation system depends on the quality of the accreditation standards, the comprehensiveness of the accreditation method, and the quantity and quality of the accreditation appraiser. There is a need for appropriate metrics to review and evaluate the implementation of the charter of patients’ rights in the accreditation of hospitals. The aim of this study was to explain the challenges of patients’ rights in the Iranian hospitals accreditation system.

    Methods & Materials

    This qualitative study was conducted using a conventional content analysis approach with the participation of 13 key informants. In parallel with the interviews, with the aim of assessing the comprehensiveness, the coverage of the patients’ rights components was assessed by accreditation metrics in four sessions. Data analysis was conducted using the Graneheim and Lundman method.

    Results

    The challenges of the accreditation system were explained by two categories "Content deficiencies of hospitals accreditation standards", "Managerial challenges of accreditation system".

    Conclusion

    Accreditation has an effective and serious role in the improvement of hospital services and can be a good monitor for observing the rights of service recipients and the charter of patients’ rights. This study provides useful information on the content deficiencies of the country's accreditation standards in terms of service recipients’ rights and its implementation challenges that can be used by policy makers.

    Keywords: patient rights, accreditation, clinical governance, qualitative research
  • Somayeh Attarian, Zhaleh Feyzi, Jamshid Jamali, Mahboobeh Firoozi* Pages 259-271
    Background & Aim

    Fear of childbirth is one of the reasons for choosing cesarean section. Given the consequences of repeated cesarean section, interventions that control the fear of childbirth are important in mother's decision for the mode of birth. The aim of the study is to assess the effect of individual counseling based on the Fogg model on the motivation and the fear of natural childbirth in women with previous cesarean section.

    Methods & Materials

    In this clinical trial, 62 pregnant women with a previous cesarean section, referred to Mashhad Comprehensive Health Centers in 2020, were randomly assigned into intervention or control groups. In the intervention group, individual counseling based on the Fogg model was provided in two face-to-face 45-60 minute sessions biweekly and one non-face-to-face session on the Telegram channel at 28-30 weeks of pregnancy. Data was collected by a demographic form, the motivation questionnaire, and the Wijma expectation/ experience questionnaire at the beginning and two weeks after the intervention. Data analysis was performed using statistical tests by the SPSS software version 25 at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean difference of the fear of childbirth score before and after the intervention was 15.84±20.07 for the intervention group and 6.06±23.28 for the control group. Counseling with the fog approach has significantly changed the fear of childbirth score in the intervention group compared to the control group (P<0.001), but the changes in motivation were not statistically significant.

    Conclusion

    Counseling with the Fogg approach reduced the fear of childbirth score. It is recommended to use this counseling method to reduce the fear of childbirth, and to use strategies to increase the motivation for natural childbirth after cesarean section.

    Keywords: Fogg model, fear of childbirth, cesarean section, vaginal birth after cesarean, motivation
  • Tahereh Nasrabadi, Marjan Akhavan Amjadi*, Nasrin Hoseinzadeh Pages 272-283
    Background & Aim

    Pregnancy is a very important period that is sometimes associated with various complications such as diabetes and poor sleep quality. Therefore, early identification of possible risk factors can play an important role in the health of pregnant women. The purpose of this study was to investigate the relationship of gestational anxiety with sleep quality and gestational diabetes in pregnant women.

    Methods & Materials

    The present study was a descriptive-analytical study. In this study, 359 pregnant women referred to health centers in Baneh during 24-28 weeks of pregnancy were included through the convenience sampling method. Data collection tools were the demographic information questionnaire, the Petersburg sleep quality questionnaire, the short form of pregnancy-related anxiety questionnaire (PRAQ-17), and gestational diabetes screening result recorded in each patient's health record.

    Results

    The results revealed that 12.3% of pregnant women were anxious, of which 78.8% suffered from poor sleep quality and 10% had gestational diabetes. Statistical analysis showed that there was no statistically significant relationship between gestational anxiety and poor sleep quality, and gestational diabetes (P>0.05).

    Conclusion

    It seems that gestational anxiety is not related to sleep disorders and gestational diabetes. However, further research and prospective cohort studies are needed in this regard.

    Keywords: pregnancy, anxiety, sleep disorders, gestational diabetes
  • Samira Mohajer, Seyyed Reza Mazlum, Mahla Rajabzadeh, Mohammad Namazinia* Pages 284-295
    Background & Aim

    Diagnosis of cancer causes deep emotional problems such as depression in a patient with cancer. Laughter yoga involves laughter exercises that may be effective in treating depression in patients undergoing chemotherapy. The aim of the study was to determine the effect of laughter yoga on depression in cancer patients undergoing chemotherapy.

    Methods & Materials

    This two-group randomized clinical trial was conducted on 69 cancer patients undergoing chemotherapy at Reza Medical Center in Mashhad in 2018. Patients were randomly divided into intervention or control groups. For the intervention group, before chemotherapy a 20-30 minute laughter yoga session was performed daily for four days. The control group received routine self-care training. Depression was assessed using the Beck Depression Inventory before and after the laughter yoga sessions. Data were analyzed using Chi-square, independent t-test, Fisher’s exact test, and paired t-test through the SPSS software version 20.

    Results

    Women made up 67% (n=46) of the participants in the study. The mean age of patients in the intervention group was 49.0±9.6 years and in the control group 45.2±12.6 years. The mean score of depression in the post-test in the intervention group (7.50±6.04) was significantly lower than that of in the control group (12.54±7.53) (P<0.005). In within-group comparison, there was a significant decrease in the depression score in the intervention group (P<0.001).

    Conclusion

    Laughter yoga improved depression in the patients undergoing chemotherapy. Thus, its use is recommended for these patients.

    Keywords: depression, laughter yoga, chemotherapy
  • Hamid Gholami Alavi, Mahboubeh Rezaei, Mansour Dianati*, Fatemeh Atoof Pages 296-309
    Background & Aim

    Imbalance and risk of falling is one of the most common problems in the elderly. Various interventions have been suggested in order to improve the elderly’s physical performance and balance. The aim of the present study was to determine the effect of Tai Chi Chuan exercise on the balance status of elderly men.

    Methods & Materials

    In this clinical trial study, 40 elderly men referred to Golabchi health center in Kashan in 2021 were selected by the convenience sampling. Using blocked randomization with the block size of four, they were assigned into intervention or control groups. First, the balance status of the participants was assessed by Fullerton test. The maximum score of this test is 40 and has a direct relationship with the quality of the balance state. Then, the Tai Chi Chuan exercises were performed in the intervention group for 20 sessions of 30-40 minutes. The control group continued their routine visits. Two weeks after the intervention, the balance test was performed again. To compare the demographic variables between the two groups, t-test and Chi-square tests or their non-parametric equivalents were used. ANCOVA test was used to compare the balance status between the two groups using the SPSS software version 20. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The results showed the two groups were not significantly different in demographic variables. Although the comparison of the median of two groups before the intervention had no statistically significant difference (P=0.988), ANCOVA showed that considering the scores before the intervention as a covariate, the Fullerton scores after the intervention were significantly higher than those of the control group (P<0.001).

    Conclusion

    This study showed that Tai Chi Chuan exercises can improves the balance of the elderly men, and its use is recommended for elderly patients to reduce the possibility of falling and related problems.

    Keywords: balance status, older adults, men, exercise
  • Narges Nargesi Khoramabad*, Akbar Javadi, Rasool Mohammadi, Atefe Khazaee, Akbar Amiri, Nasrin Moradi, Ronak Garavand Pages 310-321
    Background & Aim

    Today, COVID-19 has become a serious threat to global health. Due to their certain conditions, hemodialysis patients are more at risk than others. Therefore, self-care in these patients is more necessary. We aimed to assess the self-care of hemodialysis patients against COVID-19 disease and the factors influencing self-care.

    Methods & Materials

     In this cross-sectional study, 219 patients referred to the dialysis ward of selected public hospitals in Lorestan province, were selected by the census method and examined. Patients' information was collected by a demographic questionnaire and a researcher-made questionnaire on self-care against COVID-19. Data were analyzed using the SPSS software version 22, with the significance level of 0.05.

    Results

    The mean score of self-care against COVID-19 in patients was 186.33, and most patients had a good level of self-care. There was a significant relationship between the self-care score and place of residence (P<0.001), and comorbidity (P=0.044). Among the multiple sources of information, there was a significant difference in the self-care score between cyberspace (P=0.047), and family and relatives (P<0.001). Also, comorbidity, urban residence, and academic education level significantly predicted self-care.

    Conclusion

    According to the results of this study, developing proper training programs is suggested considering the factors influencing self-care. Also, capacities such as cyberspace and patients' families should be used to make the training more effective.

    Keywords: self-care, COVID-19, hemodialysis
  • Masoumeh Hajilo, Mahboubeh Sajadi*, Razieh Sangsari, Azam Moslemi Pages 322-334
    Background & Aim

    Infantile colic is a stressful tension for the baby and parents, whose cause and certain treatment are still unknown. Therefore, this study was conducted with the aim of comparing the effect of massage and probiotic consumption on infantile colic.

    Methods & Materials

     This clinical trial was conducted in Tehran’s Children Medical Center in 2020-2021, and 75 colicky infants were included in the study based on ROM IV criteria and assigned into two groups of massage and probiotics. A total of 64 infants (34 in the massage group) and 30 in the probiotics group) completed the study. The duration of the intervention was 14 days. The first group received abdominal massage with olive oil twice a day, and the second group received probiotic drops, five drops a day. The study tool was the Barr Child Daily Measurement Scale. The information related to colic measurement, including the average time of colic crying, sleep, and frequency of defecation was analyzed within and between groups on days 1, 7, and 14.

    Results

    Abdominal massage and probiotic consumption both reduced infantile colic (P<0.05), but the massage group had more reduction than the probiotics group (P<0.05).

    Conclusion

    Considering that the massage method was more effective in controlling colic, using massage is recommended for the care of infants with colic, which is a non-drug, safe and simple method and can be easily taught to parents by nurses.

    Keywords: infantile colic, probiotics, massage