فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال هجدهم شماره 76 (پاییز 1401)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال هجدهم شماره 76 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالنبی انصاری، مهدی فاضلی*، امیرحسین جلایی صفحات 5-17

    این آزمایش بر روی موش های صحرایی (نژاد ویستار با وزن بدن 10±210 گرم) دیابتی در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تکرار در آزمایشگاه گروه فارماکولوژی دانشکده ی دامپزشکی دانشگاه شیراز در سال 1401 انجام شد.  در تحقیق حاضر از عصاره ی برگ A. brachycalyx برای بیوسنتز نانو ذرات نقره (AgNPs) استفاده شد.  این مطالعه به منظور ارزیابی تاثیر عصاره ی برگ A. brachycalyx و نانوذرات تشکیل شده از آن بر دیابت (موش های دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین) طراحی شد.  نانوذرات نقره (AgNPs) سنتز شده از  A. brachycalyx (ABLE-AgNPs) با کمک طیف سنجی نور مریی، مادون قرمز، میکروسکوپ الکترونی و طیف سنجی تغییر شکل فوریه به مادون قرمز و پخش کننده ی دینامیک نور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  عصاره ی A. brachycalyx و ABLE-AgNPs از نظر فعالیتشان به عنوان یک عامل ضد دیابت در موش مورد بررسی قرار گرفتند.  تیمارهای مورد بررسی شامل:  1. کنترل سالم، 2. کنترل حلال، 3. موش های دیابتی که عصاره A. brachycalyx با دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت کردند.  4. موش های دیابتی که عصاره یA. brachycalyx را با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت کردند، 5. موش های دیابتی که 30 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره یA. brachycalyx-AgNP را دریافت کردند و 6. موش های دیابتی که 60 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره ی A. brachycalyx-AgNP را دریافت کردند.  میکروسکوپ الکترونی نشان داد که ذرات سنتز شده در محدوده ی اندازه ی 4 تا 25 نانومتر هستند.  شرایط دیس لیپیدمیک همان طور که در کنترل دیابتی مشاهده شد در موش های دیابتی تیمار شده با AgNPs به طور قابل توجهی بهبود یافت.  علاوه بر این، AgNPs سطح گلوکز خون را در طول دوره ی کاربرد کاهش داد.  بهبود در وزن بدن نیز شاهدی بر اثر مثبت AgNP-A. brachycalyx  به عنوان یک عامل ضد دیابتی بالقوه در موش های دیابتی STZ بود.  بیشترین وزن موش در پایان مراحل تیمار (21روز) مربوط به تیمار 6 (60 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذرات نقره) بود.  تیمار 2 (دیابتی و عدم دریافت دارو) کاهش رشد و وزن نشان داد.  تیمار 2 دارای روند افزایشی در میزان سطح گلوکز خون بود.  در حالی که تیمارهای کاربرد عصاره و نانوذره A. brachycalyx روند کاهشی سطح گلوکز خون را نشان دادند.  کاهش سطح گلوکز خون در تیمار 6 بیشتر از سایر تیمارها (71 درصد) بود.  در این مطالعه نشان داده شد که نانوذرات نقره ایمن و سازگار با محیط زیست هستند، از این رو، این نانوذرات نقره می توانند در درمان سندرم مرتبط با دیابت مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: Astragalus brachycalyx L، نانوذرات نقره، AgNPs، گلوکز، دیابت، موش صحرایی
  • زهرا بصیر*، محمدرضا تابنده صفحات 18-30

    گزنه (Urtica dioica) یکی از مهم ترین گیاهان بومی است که برای درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد، اما اطلاعات محدودی در مورد اثرات مفید آن بر تغییرات بافت شناسی پوست در طول بهبود زخم در دسترس است.  در مطالعه ی حاضر اثرات کرم الکلی 5 درصد و 10 درصد عصاره ی برگ گزنه به عنوان یک داروی آزمایشی در بهبود زخم مورد بررسی قرار گرفت.  موش های صحرایی به تعداد 30 عدد به طور  صادفی به پنج گروه آزمایشی تقسیم شدند.  ناحیه پشت حیوانات با استفاده از دستگاه پنچر زخمی شده بود.  سپس همه ی آن ها دو بار در روز به مدت دو هفته تحت درمان قرار گرفتند.  گروه کنترل در محل زخم نرمال سالین دریافت کردند.  گروه شم حلال یوسرین و گروه فنی تویین پماد 1 درصد دریافت کردند.  دو گروه آزمایشی عصاره گزنه 5 و 10 درصد را دریافت کردند.  در نهایت 14 روز پس از شروع مطالعه تغییرات بافتی در پوست محل زخم، مقدار بافت گرانوله، بلوغ فیبروبلاست بافت گرانوله، رسوب کلاژن، اپیتلیال شدن مجدد، نیوواسکولاریزاسیون، محتوای هیدروکسی پرولین و درصد بهبود زخم در گروه های مختلف آزمایش های مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در روز 14 آزمایش، گروه های تیمار شده با فنی تویین و عصاره ی گزنه در مقایسه با گروه گروه کنترل تاثیر بهتری بر بهبود زخم داشتند.  محتوای هیدروکسی پرولین در زخم های خشک شده در گروه های تحت درمان با عصاره ی گزنه در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل توجهی افزایش یافت.  این یافته ها در گروه تحت درمان با عصاره ی 10 درصد به طور قابل توجهی بهتر از گروه تحت درمان با عصاره ی 5 درصد بود.  این نتایج با تصاویر بافت شناسی نیز به خوبی تایید شدند.  با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره ی گزنه تا حدودی شبیه به داروهای شیمیایی رایج ترمیم کننده زخم مانند فنی تویین، تاثیر مثبتی بر تغییرات پوستی حین بهبود زخم داشته و این اثرات وابسته به دوز بوده است.

    کلیدواژگان: موش صحرایی، اپیتلیال مجدد، پوست، گزنه، ترمیم زخم
  • سید امیرمحمد حسینی، سیاوش شریفی*، ایرج کریمی، امین بیغم صادق، صادق شیریان صفحات 31-40

    ترمیم شکستگی یک فرایند زیستی پیچیده است که به همکاری انواع مختلفی از سلول ها و مواد نیازمند است.  امروزه برای سرعت بخشیدن به التیام استخوان از روش های مختلفی مثل اولتراسونوگرافی ضربانی با تراکم پایین و تحریک الکتریکی استفاده می شود.  اثرات درمانی ازن در ترمیم استخوان در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است.  هدف ما بررسی اثر گاز ازن بر سرعت التیام نقیصه تمام ضخامت استخوانی بود.  بدین منظور 30 راس خرگوش نیوزلندی 1 ساله (± 2 ماه) با میانگین وزنی 5/0 ± 2 کیلوگرم انتخاب شد و در شرایط آسپتیک جراحی یک نقیصه استخوانی به عرض 3 میلی متر در تمام ضخامت بخش دیافیز استخوان زند زبرین ایجاد شد.  سپس آن ها به صورت تصادفی و به دو گروه مساوی کنترل و دریافت کننده ی ازن تقسیم شدند و در یک دوره 56 روزه مورد بررسی رادیوگرافیک و هیستوپاتولوژیک قرار گرفتند.  در هفته های اول، دوم، سوم و ششم از استخوان جراحی شده رادیوگراف تهیه شد، همچنین در هفته های سوم، ششم و هشتم از هر گروه در هر مرحله 5 خرگوش آسان کشی شد و استخوان جراحی شده آن مورد ارزیابی هیستوپاتولوژی قرار گرفت.  نتایج هفته های دوم، سوم و ششم حاصل از این تحقیق، بین گروه درمان با ازن و گروه کنترل تفاوت معنی داری را نشان داد.  این تفاوت نشان دهنده ی افزایش سرعت ترمیم استخوان در گروه درمان بود.  پس می توان ازن تراپی را در روند بهبود استخوان موثر دانست.

    کلیدواژگان: ازن تراپی، ترمیم استخوان، خرگوش، زند زبرین
  • ساحل کبودی، سیامک عصری رضائی*، قادر جلیل زاده، علیقلی رامین صفحات 41-51

    بر اساس فاکتورهای ژنتیکی ریزمغذی ها برای فعالیت تیرویید و متابولیسم هورمون های آن ضروری هستند.  به همین منظور مقادیر سرمی هورمون های تیروییدی و غلظت برخی از ریزمغذی های خون در بره ها تعیین، مقایسه و ارتباط آن ها بررسی شد.  تعداد 176 راس بره شامل 70 راس نر شیرخوار زیر 2 ماهه و 106 راس ماده بین 2 تا 8 ماهه از نژاد قزل و ماکویی انتخاب شدند.  مقدار 5 میلی لیتر خون وداجی تهیه و سرم ها برای T3، T4، TSH، مس، آهن و روی ارزیابی شدند.  مقادیر هورمون های تیروییدی با الیزا و ریزمغذی ها با اتوآنالیزر تعیین شدند.  میانگین T3 و TSH بره های نر بیش تر از ماده ها و T4 بره های ماده بیش تر از نر بودند اما فقط TSH معنی دار بود.  میانگین غلظت سرمی مس، آهن و روی در نرها کم تر از ماده ها بود که فقط مس و روی معنی دار بودند و آهن متفاوت نبود.  TSH در نرها 3/36 درصد بیش تر از ماده ها، مس و روی ماده ها به ترتیب 6/12 درصد و 3/7 درصد بیش تر از نرها بود.  نسبت T3/T4 در نرها بیش تر از ماده ها بود.  در مجموع دام ها نسبت T3/T4 پایین بود.  بین T3/ (r=-0.36) TSH و T4/Cu (r=-0.24) در نرها رابطه منفی معنی داری بود اما در ماده ها مشاهده نشد.  در مجموع نمونه ها بین /T3 (r=-0.16) TSH رابطه منفی معنی داری وجود داشت.  مس/روی (r=0.38)، آهن/روی (r=0.44) در نرها، ماده ها و مجموع نمونه ها ارتباط مثبت و معنی داری داشتند.  نتیجه این که مقادیر هورمون های تیروییدی و ریزمغذی های خون بره ها در حدود استاندارد بود.  مقادیر ریزمغذی ها و هورمون های تیروییدی به استثناء T3 در ماده ها بیش تر از نرها بود.  نسبت T3/T4 در نرها بیش تر از ماده ها بود.  بین مس/روی، آهن/روی در نرها، ماده ها و مجموع نمونه ها ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت اما مس و آهن مرتبط نبودند.  نتیجه این که بره های نر بیشتر از ماده ها مستعد به کمبود ریزمغذی ها و هورمون های تیروییدی هستند.

    کلیدواژگان: T3، T4، TSH، ریزمغذی ها، بره
  • علی کدیور*، نجمه داودیان، راضیه الهی، ناصر شمس اسفندآبادی، روح الله دهقانی تفتی، حبیب الله رشیدزاده، محمدجواد بهزادی شهر بابک، تقی تکتاز صفحات 52-62

    بیماری اندومتریت یک از انواع شایع عفونت های رحمی است که سبب افت بازده ی تولیدمثلی گله های گاو شیری می شود.  درمان های متعددی برای رفع این مشکل مورد استفاده قرار می گیرند که نتایج متفاوتی نیز از آن ها گزارش شده است.  از آن جمله می توان به تزریق داخل رحمی یا سیستمیک آنتی بیوتیک ها و درمان های مختلف هورمونی اشاره کرد.  درمان های آنتی بیوتیکی سیستمیک و داخل رحمی علاوه بر ایجاد عوارض جانبی مانند تاثیر سوء بر بافت اندومتریوم رحم، سبب ایجاد بقایای آنتی بیوتیکی در شیر نیز می شوند.  لذا هدف از پژوهش حاضر ارزیابی استفاده از مخلوط عصاره ی روغنی  گیاهان مرزه بختیاری، درمنه کوهی و میخک به صورت تزریق داخل رحمی در درمان اندومتریت بالینی در گاو شیری می باشد.  در این مطالعه تعداد 120 راس گاو شیری مبتلا به اندومتریت بالینی انتخاب شده و به صورت تصادفی در 3 گروه درمانی قرار گرفتند.  گروه HM: دریافت مخلوط عصاره ی روغنی، گروه OX: دریافت 5/2 گرم oxytetracycline HCl و گروه EX: دریافت 1 گرم ceftiofur sodium.  تمام درمان ها به صورت تزریق داخل رحمی انجام شد.  میزان پاسخ به درمان و آبستنی در اولین تلقیح در گروه HM به طور معنی دار بیش از گروه EX بود.  همچنین تعداد روزهای باز در گروه HM به طور معنی دار کمتر از گروه EX بود.  تعداد تلقیح به ازای آبستنی نیز در گروه HM کمتر از گروه های EX و OX بود.  در مجموع نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که درمان داخل رحمی اندومتریت بالینی با مخلوط عصاره ی روغنی کاملا قابل مقایسه با آنتی بیوتیک های رایج بوده و حتی در ارزیابی برخی از شاخص های تولیدمثلی به طور معنی دار بهتر بود.  لذا این ترکیب گیاهی را می توان به عنوان یک جایگزین آنتی بیوتیک های رایج در درمان عارضه اندومتریت در گاو شیری به کار گرفت.

    کلیدواژگان: گاو شیری، اندومتریت، مرزه، درمنه، میخک
  • علی کلانتری حصاری*، حسن مروتی، محمد بابائی، علیرضا نوریان، کاوه اسفندیاری، طاهر علمی، سلمان سلطانی صفحات 63-73

    اکثر روش های هیستوتکنیک و تهیه ی مقاطع بافتی در قرن های 18 و 19 میلادی ابداع و مورد استفاده قرار گرفتند.  به دلیل ماهیت بی رنگی که اکثر سلول ها و بافت های بدن دارند جهت تفریق سلول ها و بافت ها از همان ابتدا روش های رنگ آمیزی بافتی به کار گرفته می شدند.  با توجه به منابع و گزارشات موجود در این زمینه، مدت زمان لازم برای هر بار رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین تقریبا 80 دقیقه می باشد.  در تحقیق حاضر روشی از رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین گزارش می گردد که مدت زمان لازم برای رنگ آمیزی را با حفظ کیفیت مقاطع و رنگ پذیری از 80 دقیقه به زیر 40 دقیقه کاهش می دهد.  همچنین با توجه به مشکلات موجود در مورد هزینه ی تهیه ی کیت های هیسوشیمی و ایمونوهیستوشیمی، حجم پایین کیت ها و مشکلاتی که در روش رنگ آمیزی قطره ای این نوع از رنگ آمیزی ها وجود دارد در گزارش حاضر سعی می شود سه روش خلاقانه در این ارتباط ارایه شود.  این روش ها علاوه بر کاهش مواد مصرفی، کیفیت لام های تهیه شده را نیز افزایش می دهد.  بهینه سازی مراحل رنگ آمیزی بافتی می تواند سبب کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت مقاطع شود.

    کلیدواژگان: مقاطع بافتی، هیستوتکنیک، هیستوشیمی، ایمونوهیستوشمی
  • محمد کمالی کلوچانی، سید محمد موسوی، اسحاق زمانی*، وحید یاوری، محمد ذاکری صفحات 74-86

    باکتری های اسید لاکتیک رایج ترین باکتری هایی هستند که به عنوان پروبیوتیک در آبزی پروری استفاده می شوند.  این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی باکتری های اسید لاکتیک و مخمرهای دارای پتانسیل پروبیوتیک از روده ی ماهی سیم دریایی انجام شد.  پنج ماهی با میانگین وزن 67/17±88/279 گرم از مزرعه طراحی و توسعه ی نیکسا واقع در بندر چارک و 25 ماهی با میانگین وزن 67/9±43/39 گرم از مزرعه ی تیاب پران قشم در جزیره ی قشم انتخاب شدند.  ماهی های انتخاب شده ظاهری سالم داشتند و همچنین به صورت تصادفی انتخاب شدند.  باکتری های اسید لاکتیک و مخمرها از روده ی نمونه ها جداسازی و خالص سازی شدند و بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی و توالی های مولکولی شناسایی شدند.  سپس این جدایه ها بر اساس شاخص های اساسی پروبیوتیک از جمله مقاومت اسیدی، نمک های صفراوی، خواص آنتاگونیستی و فعالیت همولیتیک ماهی مورد ارزیابی قرار گرفتند.  12 جدایه بر اساس رنگ، شکل و اندازه ی کلنی خالص سازی شدند.  سپس با استفاده از رنگ آمیزی گرم و بررسی میکروسکوپی دو مخمر و پنج باکتری با مورفولوژی متفاوت شناسایی شدند.  تمامی جدایه های لاکتوباسیلوس دارای خواص آنتاگونیستی در برابر باکتری بیماری زای Vibrio harveyi بودند.  دو سویه مخمر؛ Rhodotorula mucilaginosa CBS 316 و Wickerhamiella infanticola CBS 7922، جداسازی شدند.  باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از روده ی ماهی به ترتیب شامل دو جنس انتروکوک و باسیلوس بود.  نتایج آزمایش های توان پروبیوتیکی نشان داد که جدایه های 1 (باکتری)، 3 و 6 (مخمر) بهترین عملکرد را داشتند.  از داده های به دست آمده، نتیجه گیری شد که استفاده از ترکیبی از باکتری ها و مخمرها به عنوان پروبیوتیک در آبزی پروری کارایی بالاتری دارد.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، پروبیوتیک، باکتری، s RNA16، ITS
  • محمود کهنه پوشی، آرام شریفی*، محمدامین حیدرزادی صفحات 87-94

    اشریشیا کلی میکروفلورای سیستم گوارشی انسان و حیوان است، اما برخی از سویه ها به دلیل وجود عوامل بیماری زا ممکن است باعث بیماری های مختلف حیوانی و انسانی شوند.  مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی الگوی مقاومت میکروبی و پتانسیل تشکیل بیوفیلم باکتری اشریشیا کلی اخذ شده از گوشت گاوهای کشتارگاه استان های ایلام و کردستان انجام شد.  از گردن، بازو و ران 90 راس گاو کشتار شده (45 راس از ایلام و 45 راس از کردستان) نمونه برداری شد.  جداسازی اشریشیا کلی بر اساس کشت بر روی محیط های کشت انتخابی و افتراقی و آزمایش های بیوشیمیایی انجام شد. حساسیت آنتی بیوتیکی و پتانسیل تشکیل بیوفیلم به ترتیب با استفاده از آزمون انتشار دیسک کربی بایر و میکروتیتر پلیت انجام شد.  برای بررسی همبستگی بین حساسیت ضد میکروبی و تشکیل بیوفیلم از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد و مقادیر p کمتراز 05/0 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.  از 270 نمونه گوشت، 42 جدایه باکتری اشریشیا کلی جدا شد.  در هر دو استان، نمونه های گرفته شده از ران ها به طور قابل توجهی بیشتر از گردن و بازوها، واجد باکتری اشریشیا کلی بودند.  بیشترین میزان مقاومت به سولفامتوکسازول و تتراسایکلین (71/85 درصد) و پس از آن آمپی سیلین (95/80 درصد) گزارش شد.  علاوه بر این، تمام جدایه ها به کولیستین حساس بودند.  بر اساس تست میکروتیتر پلیت، 24 جدایه (14/57 درصد) بیوفیلم قوی، 12 جدایه (57/28 درصد) بیوفیلم متوسط و 6 جدایه (28/14 درصد) بیوفیلم ضعیف بودند.  بین تشکیل بیوفیلم و مقاومت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، آموکسی سیلین، آمیکاسین، سیپروفلوکساسین، جنتامایسین، تتراسایکلین و سفتریاکسون همبستگی مثبت معنی دار مشاهده شد. درصد بالای مقاومت آنتی بیوتیکی و توانایی قوی تشکیل بیوفیلم جدایه های اشریشیا کلی به دست آمده از گوشت قرمز نیاز به نظارت مداوم در زنجیره غذایی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، مقاومت آنتی بیوتیکی، تشکیل بیوفیلم، گوشت گاو
  • صدیقه محمدیان، آناهیتا رضائی*، بابک محمدیان، داریوش غریبی، زهرا برومند صفحات 95-102

    بیماری مایکوپلاسموز طیور یکی از بیماری های مهم در صنعت طیور است.  مایکوپلاسما سینوویه از عوامل مهم ایجاد کننده ی بیماری در ماکیان است که موجب عفونت دستگاه تنفسی و سینوویت می گردد، که منجر به خسارات اقتصادی قابل توجهی به صنعت طیور در سراسر جهان می شود.  در این مطالعه، عفونت مایکوپلاسما از گله های طیور گوشتی کشتارگاه اهواز با استفاده از روش مولکولی مورد بررسی قرار گرفت.  بدین منظور تعداد 200 نمونه از بافت های ریه و نای و مایع مفصل خرگوشی از 20 گله مرغ گوشتی دارای علایم ماکروسکوپی و 20 نمونه از قسمت های مذکور از مرغ های گوشتی سالم هر گله در فصل زمستان جمع آوری شد.  استخراج DNA بافت با استفاده از کیت تجاری شرکت رها زیست پادتن طبق دستورالعمل کیت استفاده شد.  سپس آزمایش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مربوط به ژن Vlha استفاده شد.  نتایج حاصل از PCR برای 55 نمونه ریه و 45 نمونه نای از گله های دارای علایم ماکروسکوپی و 4 نمونه ریه و نای از پرنده های به ظاهر سالم مثبت تشخیص داده شد.  در بررسی مولکولی نمونه های مفصل مورد مثبتی از نظر وجود مایکوپلاسما سینوویه مشاهده نگردید.  نمونه مثبت مایکوپلاسما سینوویه جهت تعیین توالی به شرکت ژن فن آوران فرستاده شد.  توالی بخشی از ژن Vlha این جدایه با سایر جدایه های موجود در بانک ژن مورد مقایسه قرار گرفت و حدود 99 درصد با جدایه های ایرانی قبلی شباهت داشت (IRG11/C/09، IRG6/C/08، IRG1/C/08).

    کلیدواژگان: مایکوپلاسما سینوویه، مرغ گوشتی، PCR، اهواز
  • سید محمد فواد نوربخش*، نصرالله احمدی، سعید نظیفی، علی اکبر نیک روش، سید الیاس حسینی فرد صفحات 103-113

    گزارش هایی از آسیب کبدی و کلیوی 5-فلویورواوراسیل وجود دارد و بنابراین، در مطالعه ی حاضر اثرات حفاظتی سیلی مارین بر روی سمیت کبدی و کلیوی القایی با 5-فلویورواوراسیل بررسی شده است.  24 سر رت در سه گروه قرار گرفتند.  گروه کنترل روزانه 1 سی سی حامل سیلی مارین را برای دو هفته دریافت کرد.  گروه 5-فلویورواوراسیل، از روز اول تا پایان روز هشتم روزانه 1 سی سی حامل سیلی مارین دریافت و از روز نهم تا چهاردهم مطالعه روزانه mg/kg20 داروی 5-فلویورواوراسیل داخل صفاقی تجویز شد و در گروه سوم (درمان)، تجویز 5-فلویورواوراسیل مشابه گروه قبل، منتهی از روز اول تا روز چهاردهم سیلی مارین روزانه به میزان mg/kg25 داخل صفاقی تزریق شد.  در روز پانزدهم نمونه خون رت ها برای اندازه گیری فعالیت آنزیم های عملکرد کبد و کلیه و فعالیت آنتی اکسیدانی اخذ شد و همچنین بافت کبد و کلیه برای بررسی هیستوپاتولوژی جمع آوری شد.  مقدار آنزیم های ALP، ALT، AST و LDH در گروه 5-فلویورواوراسیل نسبت به گروه کنترل بیشتر بود؛ در حالی که مقدار این آنزیم ها در گروه سیلی مارین مشابه گروه کنترل بود.  اوره در گروه 5-فلویورواوراسیل نسبت به گروه کنترل بیشتر بود و در گروه های سیلی مارین و کنترل مشابه بود.  ظرفیت تام آنتی اکسیدانی در گروه سیلی مارین مشابه با گروه کنترل و بالاتر از گروه 5-فلویورواوراسیل بود.  در بررسی های هیستوپاتولوژیک کبد و کلیه به ترتیب کانون محدود نکروز سلول های کبدی همراه با حضور سلول های التهابی و نکروز حاد سلول های پوششی لوله های کلیه بدون حضور سلول های التهابی در گروه 5-فلویورواوراسیل مشاهده شد.  بافت های کبد و کلیه رت های گروه سیلی مارین، هیچ گونه تغییر پاتولوژیک نداشت.  مطالعه ی حاضر نشان داد که سیلی مارین اثر حفاظتی بر سمیت کبدی القایی ناشی از 5-فلویورواوراسیل دارد.

    کلیدواژگان: 5-فلوئورواوراسیل، سمیت کبدی، سیلی مارین
  • حسن رهیج طرفی، سیده میثاق جلالی*، میثم مکی، علی داد بوستانی، محمدرحیم حاجی حاجیکلایی صفحات 114-125

    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تعادل انرژی در دوران جفت گیری، آبستنی و پس از بره زایی و ارتباط آن با پیامدهای تولیدمثلی در گوسفند کبوده شیراز انجام شد.  30 راس میش کبوده شیراز سالم که در شرایط صنعتی نگهداری شده بودند به طور تصادفی انتخاب شدند.  در طول بره زایی، میش ها از نظر میزان تکثیر و همچنین سقط جنین و وزن بره ها در بدو تولد بررسی شدند.  خون گیری در طول جفت گیری، در دو تا چهار هفته آخر بارداری و یک تا دو هفته پس از زایمان انجام شد.  سطح سرمی فاکتور رشد شبه انسولین 1(IGF-1)، انسولین، اسیدهای چرب غیر استریفیه (NEFA) و اسید بتا هیدروکسی بوتیریک (BHBA) و پروژسترون مورد ارزیابی قرار گرفت.  افزایش قابل توجهی در سطح IGF-1 در اواخر آبستنی در مقایسه با اوایل شیرواری مشاهده شد.  علاوه بر این، غلظت BHBA در دوران آبستنی و پس از زایمان نسبت به زمان جفت گیری به طور معنی داری افزایش یافت.  حداکثر غلظت BHBA و NEFA در پایان آبستنی و پس از زایمان به ترتیب در آبستنی های دوقلو و تک قلو بود.  علاوه بر این، بالاترین غلظت BHBA با کمترین BCS میش همراه بود.  همچنین بین وزن بره و NEFA، BHBA و پروژسترون همبستگی مستقیم و معنی داری وجود داشت.  در نتیجه، شاخص های سرمی تعادل انرژی، به ویژه انسولین و BHBA، تا حد زیادی تحت تاثیر مراحل تولید مثلی، به ویژه آبستنی و تعداد بره ها در میش های کبوده شیراز قرار دارند.  شناسایی دقیق این تغییرات در تشخیص شرایط غیرطبیعی و اختلالات متابولیکی و تغذیه ای در این نژاد ضروری است.

    کلیدواژگان: پروفایل متابولیک، جفت گیری، آبستنی، شیرواری، میش کبوده شیراز
  • امیر امنیت طلب*، امین رضازاده صفحات 126-134

    تریکوبلاستوم ها معمول ترین تومورهای جلدی خوش خیم در خرگوش ها هستند.  از آن جا که این نیوپلاسم ها زیر گونه های متنوع دارند، بنابراین ممکن است آن ها با تومورهای مشابه دیگری که دارای ترکیب سلول های پوشش بازالویید هستند، مورد اشتباه واقع شوند.  یک خرگوش لوپ نر پنج ساله نژاد مخلوط، دارای یک توده قابل لمس دو لوبی سفت متحرک بیضی شکل بود که در زیر گوش راست مابین فک پایین و گردن با ابعاد 1×5/1×3 بدون ایجاد زخم واقع شده بود.  وضعیت عمومی خرگوش خوب بود و تب یا حالت غیرطبیعی در لوکوگرام وجود نداشت.  پس از جراحی، یک توده سفید خاکستری در مجلول بافر قرمالین 10 درصد تثبیت شد.  مشاهدات آسیب شناسی مقاطع توده رنگ آمیزی شده با روش های هماتوکسیلین و ایوزین، پریودیک اسید شیف و تری کروم ماسون، یک تومور متشکل از سلول های معمولی پوششی بازالویید  با هر دو الگوی ریبون و ترابکولی (مختلط) همراه با بافت همبندی زمینه ای را تایید کرد.  علاوه بر این، ایمونولیبلینگ تومور توسط CK AE1/AE3، CK7، CK20، CD10، وایمنتین (Vimentin)، S100 و Ki67 انجام شد.  بر اساس آسیب شناسی و ایمونوهیستوشیمی، تشخیص تریکوبلاستوم نوع مختلط برای توده انجام شد.  از لحاظ ایمونوهیستوشیمی، بیان قوی  CK AE1/AE3(بیشتر از 50 درصد سلول های توموری بازالویید)، ایمونولیبلینگ قوی (بیش تر از 50 درصد) بافت همبندی ترابکولی زمینه ای مربوط به تومور در برابر وایمنتین و واکنش ایمنی مثبت ضعیف (10-1 درصد از سلول های زمینه ای تومور) وجود داشت.  از طرف دیگر، بیان مارکرهای CK7، CK20 و CD10 در سلول های توموری به ترتیب 40-30 درصد (متوسط)، 30-20 درصد (متوسط) و >10 درصد (ضعیف) بود.  بر این اساس، استفاده از CK7، CK20 و CD10 همراه مارکرهای دیگر می تواند در تفریق دقیق تر تریکوبلاستوم حیوانی از تومورهای مشابه مانند کارسینوم سلول بازال، تریکواپیتلیوما یا سایر تومورهایی که از سلول های پوششی بازالویید فولیکول های مو منشا می گیرند، مفید باشد.

    کلیدواژگان: خرگوش، تریکوبلاستوم، CK7، CK20، CD10
|
  • Abdolnabi Ansari, Mehdi Fazeli *, Amirhossein Jalaei Pages 5-17

    This experiment was carried out on diabetic rats (male Wistar rats with 210±10 g body weight) in a complete randomized design with seven replications at the Laboratory of Pharmacology group, Veterinary Faculty, Shiraz University during 2022. In the present study, A. brachycalyx leaf extract was used for the biosynthesis of silver nanoparticles (AgNPs). This study was designed to evaluate the effect of A. brachycalyx leaf extract and its silver nanoparticles on diabetic rat induced by Streptozotocin. The synthesized AgNPs using A. brachycalyx (ABLE-AgNPs) were characterized through UV-visible spectroscopy followed by X-ray diffraction, Transmission Electron Microscopy and Fourier Transform Infrared Spectroscopy and Dynamic Light Scattering. A. brachycalyx extract and ABLE-AgNPs were investigated for their activities as an anti-diabetic agent in rats. The investigated treatments includes: 1. Healthy control, 2. Solvent control, 3. Diabetic rats that received A. brachycalyx extract with a dose of 100 mg/kg, 4. Diabetic rats that received A. brachycalyx extract with a dose of 200 mg/kg, 5. Diabetic rats that received 30 mg/kg of A. brachycalyx extract-AgNP and 6. Diabetic rats that received 60 mg/kg of A. brachycalyx extract-AgNP. Transmission electron microscopy revealed that the synthesized particles are found to be in range of 4–25 nm size. The dyslipidemic conditions as seen in the diabetic control were found to be significantly improved in AgNPs-treated diabetic rats. Furthermore, AgNPs reduced the blood glucose level over the period of treatment. The improvement in the body weight was also found to be evidence for A. brachycalyx extract-mediated AgNPs as a potential antidiabetic agent against STZ diabetic rats. The highest weight of the rat at the end of the treatment stages belonged to treatment 6 (60 mg/kg silver nanoparticles). Treatment 2 (diabetic and not receiving medicine) showed a decrease in growth and weight. The treatment 2 showed an increasing trend in the amount of blood glucose level. While the treatments using A. brachycalyx extract and nanoparticle showed the reduction trend of blood glucose level. Blood glucose level reduction in treatment 6 was more than other treatments (71%). This study revealed that the AgNPs are found to be safe and environmentally friendly, hence, these AgNPs can be considered in treating diabetes associated syndrome.

    Keywords: Astragalus brachycalyx L, Silver nanoparticles, AgNPs, Glucose, Diabetes, Rats
  • Zahra Basir *, MohammadReza Tabandeh Pages 18-30

    Nettle (Urtica dioica) is one of the most important native plants that have been used for the treatment of a variety of diseases, but limited data is available about its beneficial effects on histological changes of skin during wound healing. In the present study, the effects of 5% and 10% alcoholic cream of nettle leaf extract as an experimental drug in wound healing were investigated. The rats (n=30) were randomly divided into five experimental groups. The back of the animals using a puncture machine was wound. Then all of them were treated twice a day for two weeks. The control group received saline at the site of the normal wound. The sham group received the eucerin solvent and the phenytoin group received 1% ointment. Two experimental groups received 5% and 10% of Nettle extracts. Finally, 14 days after the start of the study histological changes in the skin of the wound site, granulation tissue amount, granulation tissue fibroblast maturation, collagen deposition, re-epithelialization, neovascularization, hydroxyproline content, and the percentage of wound healing in different experimental groups were analyzed. On day 14 of the experiment, the phenytoin and NE-treated groups had better effects on wound healing compared with the control group. Hydroxyproline content in dried wounds was significantly increased in the NE-treated groups compared to control groups. These results in 10% NE-treated group were significantly better than the 5% NE-treated group. These findings were confirmed by histological examination as well. According to the obtained results, nettle extract, to some extent similar to common chemical wound healing drug such as phenytoin, had a positive effect on skin changes during wound healing and these effects were dose-dependent.

    Keywords: Rat, Re-epithelialization, skin, Urtica dioica, Wounds healing
  • AmirMohammad Hosseini, Siavash Sharifi *, Iraj Karimi, Amin Bigham Sadegh, Sadegh Shirian Pages 31-40

    Fracture repair is a complex biological process that requires the cooperation of various types of cells and materials. Today, various techniques such as low-density pulse ultrasonography and electrical stimulation are used to accelerate bone healing. The therapeutic effects of ozone on bone repair have been considered in recent years. The purpose of this study was to evaluate the effect of ozone gas on the speed of full-thickness bone defect healing. We selected 30 male weight equal rabbits and, in aseptic surgery, resected a 3-mm-thick piece of full-thickness of bone. Then we divided randomly them into two equal groups, the control, and the recipient. In the first, second, third, and sixth weeks of the radiographed bones were obtained. Also, in the third, sixth, and eighth weeks of each group, 5 rabbits were euthanized and their bones were histopathologically evaluated. Results from the second to sixth weeks of the study showed a significant difference between the treatment group and the control group. This difference was indicative of an increase in the rate of bone healing in the treatment group. Ozone therapy can therefore be considered effective in bone healing.

    Keywords: Ozone therapy, Bone healing, Rabbit, radius
  • Aligholi Kabodi, Siamak Asri-Rezaie *, Ghader Jalilzadeh, Aligholi Ramin Pages 41-51

    Based on genetic factors, trace minerals are essential for thyroid function and hormone metabolism. For this purpose, serum levels of thyroid hormones and some blood micronutrient concentrations in lambs were determined, compared and their relationships were investigated. A 176 lambs including 70 males under 2 months old and 106 females aged over 2 months were selected from Ghezel and Makui breeds. The 5 ml Jugular blood was prepared and the sera were evaluated for the concentrations of T3, T4, TSH, copper, iron and zinc. Thyroid hormones were determined by ELISA and trace minerals by autoanalyzer method. Mean T3 and TSH in males were higher than females and T4 in females were higher than in males but only TSH was significant. The mean serum concentrations of copper, iron and zinc in males were less than females in that only copper and zinc were significant and iron was not different. TSH in males was 36.3% higher than in females, copper and zinc in females were 12.6% and 7.3% higher than in males, respectively. The T3/T4 ratio was higher in males than in females and overall the T3/T4 ratio was low. Significant negative relationships were found between T3/TSH (r=-0.36) and T4/copper (r=-0.24) in males but not in females. Significant negative relationship was also found between TSH/T3 (r=-0.16) for all lambs. Significant positive relationships were presented between copper/zinc (r=0.38) and iron/zinc (r=0.44) in males, females and overall (P<0.01). In conclusion, the thyroid hormones and micronutrient concentrations in lambs’ blood were about the standard level. The amount of thyroid hormones and trace minerals with the exception of T3, were higher in females than in males. The T3/T4 ratio was higher in males than in females. Thyroid hormones were not correlated with trace minerals in males and females except between TSH/Zn and T4/copper which were negative. There were positive and significant relationships between copper/zinc and iron/zinc in males, females and overall samples but copper/iron was not correlated. Finally, mares are predisposing to trace minerals and thyroid hormones sufficiency than females.

    Keywords: T3, T4, TSH, microelements, lamb
  • Ali Kadivar *, Najmeh Davoodian, Raziyeh Elahi, Naser Shams-Esfandabadi, Ruholah Dehghani-Tafti, Habibolah Rashidzadeh, MohammdJavad Behzadi Shahrbabak, Taghi Taktaz Hafshejani Pages 52-62

    The endometritis form of uterine infection is considered as a common reproductive disorder deleterious to the reproductive performance of dairy herds. A wide variety of treatments with controversial results have been reported for endometritis, including local or systemic administration of antibiotics or disinfectants as well as hormone application. These treatments have side effects on endometrium, and antibiotic residues are found in milk following intrauterine and systemic antibiotic therapies. The aim of this study is to evaluate the possible effects of the mixed essential oil of Satureja bachtiarica Bunge, Artemisia Aucheri Boiss and Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M.Perry on treatment of clinical endometritis in dairy cattle. One hundred and twenty cows with clinical endometritis were selected and randomly assigned to one of the following three groups: the HM group received mixed herbal essential oils, the OX group received 2.5 g oxytetracycline HCl, and the EX group received 1 g of ceftiofur sodium, all by intrauterine injection. The cleaning and first service conception rate was significantly higher in HM group than the EX, whereas the mean open days were lower in HM than the EX group. The number of service per conception was also significantly lower in HM group than OX and EX groups. In general, reproductive performance after herbal treatment was quite comparable to chemical antibiotic therapy and even better in some other reproductive indices. The mixed essential oils treatment represents an effective potential alternative to postpartum therapy for cows with clinical endometritis.

    Keywords: Dairy cattle, Endometritis, Satureja, Artemisia, Syzygium
  • Ali Kalantari-Hesari *, Hassan Morovvati, Mohammad Babaei, Alireza Nourian, Kave Esfandiari, Taher Elmi, Salman Soltani Pages 63-73

    Most histotechnical methods and preparation of tissue sections were invented and used in the 18th and 19th centuries. Due to the colorless nature of most cells and tissues in the body, tissue staining methods were used from the beginning to differentiate cells and tissues. Materials & Methods According to sources and reports in this field, the time required for each hematoxylin-eosin staining period is approximately 80 minutes. In the present study, a method of hematoxylin-eosin staining is reported that reduces the time required for staining by maintaining the quality of sections and staining from 80 minutes to less than 40 minutes. Also, considering the existing problems regarding the cost of histochemistry and immunohistochemistry kits, the Low amount of kits and the problems that exist in the drip staining method of this type of staining, the present report tries to present three creative methods in this regard. These methods increase the quality of the prepared slides, in addition to reducing consumables. Optimization of tissue staining steps can reduce expenses spent and increase the quality of tissue sections.

    Keywords: Tissue sections, Histotechnique, histochemistry, immunohistochemistry
  • Mohammad Kamali Kolochani, Seyed Mohammad Mousavi, Isac Zamani *, Vahid Yavari, Mohammad Zakeri Pages 74-86

    Lactic acid bacteria are the most common bacteria used as probiotics in aquaculture. This study aimed to isolate and identify lactic acid bacteria and yeasts with probiotic potential from the intestine of gilthead seabream. Five fish were randomly selected (mean weight: 279.88±17.67 gr) from Nixa Design and Development Farm located in Charak port and 25 fish fries (mean weight: 39.43±9.67 gr) from Tiab Pran Qeshm farm in Qeshm Island. The selected fish had a healthy appearance and were also chosen randomly. Lactic acid bacteria and yeasts were isolated and purified from the intestines of the specimens and identified based on morphological characteristics and molecular sequences. Then these isolates were evaluated based on fundamental probiotic indicators, including acid resistance, bile salts, antagonistic properties, and Haemolytic activity for fish. 12 isolates were purified based on color, shape, and colony size. Then, two yeasts and five bacteria with different morphology were identified using gram staining and microscopic examinations. All lactobacillus isolates had antagonistic properties against the pathogenic bacterium Vibrio harveyi. Two strains of yeast; Rhodotorula mucilaginosa CBS 316 and Wickerhamiella infanticola CBS 7922, were isolated. The lactic acid bacterium isolated from the intestine of the gilthead seabream included two genera of Enterococcus and Bacillus respectively. The results of probiotic potency tests showed that isolates 1 (bacteria), 3, and 6 (yeast) had the best performance. From the obtained data, it was concluded that the use of a combination of bacteria and yeasts as probiotics in aquaculture has higher efficiency.

    Keywords: aquaculture, Probiotic, Bacteria, 16S rDNA, ITS
  • Mahmoud Kohneh Poushi, Aram Sharifi *, MohammadAmin Heidarzadi Pages 87-94

    Escherichia coli are commensal gastrointestinal microflora of human and animals, but some strains due to the presence of pathogenic factors may cause various animal and human diseases. The present study aimed to identify antimicrobial resistant pattern and biofilm formation potential of E. coli derived from beef cattle in Ilam and Kurdistan provinces. Samples were taken from neck, arms and thighs of 90 slaughtered cows (45 cows from Ilam and 45 cows from Kurdistan). E. coli isolation was done based on culturing on selective and differential culture media and biochemical tests. The antibiotic susceptibilities and biofilm formation potential were done by Kirby Bauer's disk diffusion and microtiter plate (MtP) tests, respectively. The Spearman rank correlation test performed to study the correlation between antimicrobial susceptibility and biofilm formation and p values less than 0.05 were considered as a significant level. Of 270 meat samples, 42 E. coli were isolated. In both provinces, samples taken from the thighs had significantly more E. coli bacteria than necks and arms. The highest resistance rate was reported to sulfamethoxazole and tetracycline (85.71%), followed by ampicillin (80.95%). Besides, all E. coli were sensitive to colistin. Based on MtP, 24 (57.14%), 12 (28.57%) and 6 (14.28%) isolates were categorized as strong, moderate and weak biofilm producer, respectively. The significant positive correlation was found between biofilm formation and resistance to ampicillin, amoxicillin, amikacin, ciprofloxacin, gentamicin, tetracycline and ceftriaxone. High antibiotic resistance rates and strong biofilm formation ability of E. coli isolates obtained from red meat suggest the need for continuous surveillance in the food chain.

    Keywords: Escherichia coli, Antibiotic Resistance, Biofilm formation, Beef cattle
  • Sedigheh Mohammadian, Annahita Rezaie *, Babak Mohammadian, Darioush Gharibi, Zahra Boroomand Pages 95-102

    Mycoplasmosis is one of the most important diseases in the poultry industry. mycoplasma synoviae is one of the important disease-causing factors in chickens, which causes respiratory tract infection and synovitis. and leads to significant economic losses to the poultry industry all over the world. In this study, mycoplasma infection of broiler flocks in Ahvaz slaughterhouse was investigated using molecular method. For this purpose, 200 samples of lung and trachea tissues and joint fluid of hock joint were collected from 20 broiler flocks with macroscopic symptoms and 20 samples from the mentioned parts from apparently healthy broiler chickens of each flock in the winter season. Tissue DNA extraction was performed. The polymerase chain reaction (PCR) was performed to detect Vlha gene of mycoplasma synoviae. Of the 200 samples, 55 lungs and 45 tracheas from flocks with macroscopic symptoms and 4 lung and trachea samples from apparently healthy birds were positive. In the molecular examination of joint samples, no positive cases were observed for the presence of mycoplasma synoviae. The PCR products of positive samples were sent to Gene FanAvaran Company for sequencing. The sequence of a part of the Vlha gene of this isolate was compared with other isolates in the gene bank and it was about 99% similar to the previous Iranian isolates (IRG11/C/09, IRG6/C/08, IRG1/C/08). According to the results of the present study, mycoplasma synoviae is common among broiler flocks under investigation in Ahvaz slaughterhouse. Therefore, the policy makers of the health system of the poultry industry should prevent the economic losses caused by this disease with preventive measures.

    Keywords: Mycoplasma Synoviae, broiler poultry, PCR, Ahvaz
  • Mohammad Foad Noorbakhsh *, Nasroallah Ahmadi, Saeed Nazifi, AliAkbar Nikravesh, Seyyed Elias Hosseini Fard Pages 103-113

    Silymarin as an antioxidant compound has hepatic and renal protection effects. Numerous studies have reported liver and kidney damage caused by 5-fluorouracil (5-FU). Hence, the present study aimed to evaluate the protective effects of silymarin against 5-FU-induced hepatotoxicity and nephrotoxicity. Rats were divided into three groups: control (distilled water + dimethyl sulfoxide1ml/day intraperitoneal for two weeks), 5-FU (distilled water + dimethyl sulfoxide1ml/day intraperitoneal from the first day to the end of the eighth day along with 20mg/kg of 5-FU from the ninth to the end of the study), and 5-FU + silymarin (50mg/kg silymarin /day intraperitoneal for 2 weeks along with 20mg/kg of 5-FU from the ninth day to the fourteenth day). At the end of the experiment, the rats were killed and blood samples were taken for measuring serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate transaminase (AST), alkaline phosphatase (ALP), and lactate dehydrogenase (LDH), blood urea nitrogen (BUN), creatinine, and antioxidant activities. Also, liver and kidney tissues were sampled. Results revealed that the activities of ALP, ALT, AST, and LDH in the 5-FU group were higher than in the control group, while their activities were similar in both silymarin and control groups. The silymarin group had a significant decrease (20.64%) in urea compared to the 5-FU group. Also, the silymarin group had significant increases (37.47%) in total antioxidant capacity compared to the 5-FU group. Histopathological analyses of the liver revealed the hepatic focal necrosis and renal epithelial necrosis in the 5-FU group compared to the control group. However, there were not notable pathologic changes to liver and kidney tissues of the silymarin group. It was concluded that silymarin had the protective effects on 5-FU-induced hepatotoxicity and nephrotoxicity.

    Keywords: 5-fluorouracil, Silymarin, hepatotoxicity, Nephrotoxicity
  • Hassan Rahayej Torfi, Seyedeh Missagh Jalali *, Meysam Makki, Alidad Boostani, MohammadRahim Haji Hajikolaei Pages 114-125

    This study was aimed to investigate the status of energy balance during mating, pregnancy and after lambing and its relationship with reproductive outcomes in Gray Shirazi sheep. Thirty healthy Gray Shirazi ewes that were kept in industrial conditions were randomly selected. During lambing, the ewes were examined for the rate of multiplication as well as abortions and the weight of lambs at birth. Blood sampling was performed during mating, on the last two to four weeks of pregnancy, and on one to two weeks after delivery. Serum levels of insulin-like growth factor-1 (IGF-1), insulin, non-esterified fatty acids (NEFA) and beta-hydroxybutyric acid (BHBA), and progesterone were assessed. There was a significant rise in IGF-1 level in late pregnancy compared to that in early lactation. In addition, the concentration of BHBA was significantly increased during pregnancy and postpartum compared to the mating time. Maximum BHBA and NEFA concentrations at the end of pregnancy and postpartum were in twin and singleton pregnancies, respectively. In addition, the highest BHBA concentrations were accompanied by the lowest BCS of ewes. Moreover, there was a significant direct correlation between lamb weight and NEFA, BHBA, and progesterone. In conclusion, serum indicators of energy balance, particularly insulin and BHBA, are largely influenced by reproductive stages, especially pregnancy and the number of lambs in Gray Shirazi ewes. Accurate identification of these changes is essential in diagnosing abnormal conditions and metabolic and nutritional disorders in this breed.

    Keywords: Metabolic profile, Mating, Gestation, Lactation, Gray Shirazi ewes
  • Amir Amniattalab *, Amin Rezazadeh Pages 126-134

    Trichoblastomas are the most common benign cutaneous tumors in rabbits. Since, these neoplasms have various sub-types; therefore they may be confused with other similar tumors having basaloid epithelial cells constituents. A male five-year-old mixed lop-eared rabbit had a palpable two-lobulated firm and motile oval mass located under the right ear between the mandible and neck measuring 3×1.5×1 cm without ulceration. The general condition of the rabbit was good and there was no fever or abnormality in the leukogram. A grayish-white mass was fixed in 10% buffered formalin after surgical excision. Pathologic observations of Hematoxylin and Eosin, Periodic Acid Schiff and Masson’s trichrome stained sections from the mass confirmed a tumor consisting of typical basaloid epithelial cells in both ribbon and trabecular (mixed) features with stromal connective tissue. Moreover, immunolabeling of the tumor was performed by CK AE1/AE3, CK7, CK20, CD10, Vimentin, S100 and Ki67. Based on pathology and immunohistochemistry, a diagnosis of mixed type trichoblastoma was made for the mass.  Immunohistochemically, there was a strong CK AE1/AE3 expression (>50% of basaloid tumor cells), strong immunolabelling (>50%) of tumor-associated stromal trabecular connective tissue against vimentin and weak positive immunoreaction (1-10% of tumor stromal cells) against S100. Also, the tumor was confirmed as a weak proliferative by Ki67. On the other hand, the expression of CK7, CK20 and CD10 was 30-40% (moderate), 20-30% (moderate) and <10% (weak) in tumor cells respectively. Accordingly, using CK7, CK20, and CD10 with other markers can be useful in differentiating animal trichoblastoma from similar tumors such as basal cell carcinoma, trichoepithelioma or other tumors that originate from basaloid epithelial cells of hair follicles.

    Keywords: Rabbit, Trichoblastoma, CK7, CK20, CD10