فهرست مطالب

مشاوره و روان درمانی خانواده - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار و تابستان 1400)

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید آریاپوران*، راضیه حاجی مرادی صفحات 1-34

    رشد سریع اینترنت و شبکه های اجتماعی نقش مهمی در خیانت برخط در عده ای از همسران دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان شیوع خیانت برخط در همسران زیر 40 سال و نقش بهزیستی معنوی، گذشت و خودافشاگری زناشویی در تشخیص همسران با و بدون خیانت برخط بود. روش پژوهش همبستگی و از نوع تحلیل تشخیص بود. جامعه ی آماری شامل کل همسران زیر 40 سال چهار شهرستان در ایران در سال 1398 بود (7000=N) از میان این همسران به روش طبقه ای تصادفی 378 زن و شوهر (378 زن و 378 مرد) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های سلامت معنوی (Paloutzian & Ellison, 1991) گذشت تصمیمی و هیجانی (Hook, 2007)، خودافشاگری زناشویی (Waring, Holden et al., 1998) و خیانت برخط (Docan-Morgan & Docan, 2007) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل تشخیص گام به گام تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که 34/24 درصد همسران دارای خیانت برخط زناشویی (90/20 فعالیت های دوستانه برخط، 14/16 درصد فعالیت های هیجانی برخط و 42/30 درصد فعالیت های جنسی برخط) بودند و میزان خیانت برخط و ابعاد آن در مردان بیشتر از زنان بود. نتایج نشان داد که خودافشاگری زناشویی (به ویژه خودافشاگری جنسی و عدم توازن)، بهزیستی معنوی (به ویژه بهزیستی مذهبی)، گذشت هیجانی به ترتیب در پیش بینی عضویت گروهی همسران با و بدون خیانت برخط نقش معنی دار داشتند؛ به عبارت دیگر، این متغیرها عضویت افراد در دو گروه را پیش بینی نموده است (01/0P value =). با توجه به یافته های این پژوهش، روان شناسان و مشاوران خانواده می توانند از متغیرهای پیش بین خیانت برخط همسران آگاهی یابند و با تقویت آن ها به مشاوره ی زناشویی بپردازند.

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، خودافشاگری زناشویی، خیانت اینترنتی، گذشت
  • رامین لطافتی بریس، حسین قمری کیوی*، احمدرضا کیانی، علی شیخ الاسلامی صفحات 35-74
    زمینه

    تعارضات زناشویی در پنج سال نخست زندگی افزایش می یابد و به کارگیری مداخلات تاثیرگذار برای کاهش این تعارضات ضروری است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف هم سنجی تاثیر مداخلات درمان حالت روان بنه و درمان متمرکز بر هیجان بر الگوهای ارتباطی همسران تازه ازدواج کرده متعارض انجام گرفت.

    روش

    طرح این پژوهش کاربردی، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری همسران متعارض کمتر از شش سال ازدواج بود که در سال 1398 میان ماه های خرداد تا شهریور به مراکز مشاوره پیوند زندگی و اندیشه در شهرستان آستارا مراجعه کرده بودند. از میان آن ها 30 زوج (60 زن و شوهر) با نمونه گیری در دسترس و گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسش نامه الگوهای ارتباطی (Christensen & sullaway,1984)  و مصاحبه بالینی بود. درمان حالت روان بنه، طی 12 جلسه 90 دقیقه ای و درمان متمرکز بر هیجان طی 10 جلسه120دقیقه ای اجرا گردید و پس از سه ماه پیگیری، برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره با اندازه گیری مکرر و SPSS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان حالت روان بنه، الگوی ارتباطی سازنده متقابل را به صورت پایدار افزایش داده (01/0> P) و الگوی توقع-کناره گیر را کاهش می دهد (01/0> P). درمان متمرکز بر هیجان الگوی سازنده متقابل را افزایش داده (01/0> P) و الگوی اجتناب متقابل (05/0> P) و توقع-کناره گیر (01/0> P) را کاهش می دهد. درمان حالت روان به صورت کارآمدتری الگوی سازنده متقابل را افزایش داده (01/0> P) و الگوی توقع-کناره گیر را کاهش می دهد (01/0> P) و درمان متمرکز بر هیجان در کاهش الگوی اجتناب متقابل موثرتر بود (01/0> P).

    نتیجه گیری

    مداخلات درمان حالت روان بنه و درمان متمرکز بر هیجان را می توان برای بهبود الگوهای ارتباطی زوجین متعارض به کار بست.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، درمان حالت روان بنه، درمان متمرکز بر هیجان، تعارض زناشویی
  • کیانا زاده محمدی، علی زاده محمدی*، هاله افقی صفحات 75-104

    اختلالات طیف درخودماندگی به عنوان یکی از وخیم ترین و پیچیده ترین اختلالات روان شناختی کودکان شناخته شده است که با مشکلاتی چون نقص کیفی در روابط اجتماعی، کلامی و رفتارها، حرکات تکراری، کلیشه ای و محدود همراه است. این مشکلات در روند ارتباط و تعاملات این کودکان با سایرین و اعضای خانواده به خصوص مادران آن ها اثر منفی و آسیب زایی دارد. پژوهش حاضر با هدف تدوین دست نامه راهنمای هنر درمانی مادر-محور و چگونگی اثربخشی آن بر رابطه مادر و کودک انجام گرفته است. روش مورداستفاده در پژوهش حاضر، روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون، همراه با گروه کنترل و پیگیری (دوماهه) است. تعداد بیست مادر و کودک دارای اختلالات طیف درخودماندگی از میان مادران و کودکانی که به کلینیک آموزش و پژوهش کودکان با اختلال ویژه دانشگاه شهید بهشتی مراجعه کرده اند، انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه ده نفره آزمایش و کنترل قرار داده شدند. هر دو گروه در سه مرحله، پیش و پس از مداخله و دو ماه بعد از مداخله به مقیاس  رابطه مادر و کودک پیانتا  (Pianta, 1992) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و روش های آماری t استیودنت و تحلیل واریانس آمیخته استفاده شده است. یافته ها نشان داد که دست نامه راهنمای هنر درمانی مادر-محور به طور معناداری رابطه مثبت مادر و کودک را در گروه آزمایش افزایش داده است؛ افزایش صمیمیت  (F=8.49,sig<0.001) کاهش تعارض (F=47.52,sig<0.001) و کاهش وابستگی (F=13.29,sig<0.001). به عبارت دیگر تعارض و وابستگی در رابطه مادر و کودک دارای اختلالات طیف درخودماندگی کاهش و نزدیکی افزایش یافته است. درنتیجه اثربخشی دست نامه راهنمای هنر درمانی مادر-محور مورد تایید است.

    کلیدواژگان: درخودماندگی، دست نامه راهنمای هنر درمانی مادر-محور، هنر درمانی، رابطه مادر و کودک
  • مریم غلامزاده جفره*، مریم کرد صفحات 105-138

    برخورداری از رابطه خوب میان والدین و نوجوانان سویه ای بنیادی در تحول نوجوان است. هدف پژوهش حاضر آشکار ساختن اثربخشی برنامه غنی سازی رابطه والد- فرزند بر پایه خانواده درمانی متمرکز بر هیجان بر کاهش دل بستگی ناایمن و افزایش تاب آوری نوجوانان بود. روش پژوهش حاضر آزمایشی تک موردی از نوع طرح های خط پایه چندگانه ناهم زمان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را همه نوجوانان مراجعه کننده (53 نوجوان) به مرکز مشاوره طلوع امید شهر اهواز در سال 1399 تشکیل داده است. اندازه نمونه دربرگیرنده سه نوجوان بر پایه ملاک های ورود و خروج انتخاب شده اند. روش نمونه گیری پژوهش حاضر هدفمند بود. به این صورت که بر پایه فراخوان موردنظر، تمایل نوجوانان برای شرکت در دوره، در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج از پژوهش، 3 نوجوان انتخاب و به همراه والدین در برنامه مذبور شرکت نمودند. ابزارهای پژوهش دربرگیرنده پرسشنامه دل بستگی بزرگ سال کولینز و رید (1990) و پرسشنامه تاب آوری کونور و دیدسون (2003) بود. مداخله آموزشی در 5 جلسه انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل دیداری، معنی داری بالینی (شاخص تغییر پایا) و فرمول درصد بهبودی استفاده شد. یافته ها نشان داد که آموزش غنی سازی رابطه والدین- نوجوان منجر به (07/21) درصد کاهش در سبک دل بستگی ناایمن و (07/37) درصد افزایش در تاب آوری نوجوان اول، (90/19) درصد کاهش در سبک دل بستگی ناایمن و (60/29) درصد افزایش در تاب آوری نوجوان دوم و (03/28) درصد کاهش در سبک دل بستگی ناایمن و (03/23) درصد افزایش در تاب آوری در نوجوان سوم شد. میزان شاخص تغییر پایا نشان داد که دل بستگی ناایمن و تاب آوری در هر سه نوجوان به میزان معنی داری تغییر نشان دادند. مقدار پی (05/0) بود. این برآیندها به این معنی است که آموزش غنی سازی رابطه والد- نوجوان می تواند زندگی نوجوان را بهبود بخشد و درمانگران می توانند از این مدل در کار با نوجوانان به منظور کاهش سبک دل بستگی ناایمن و افزایش تاب آوری در شهر اهواز استفاده کنند.

    کلیدواژگان: غنی سازی رابطه والد - نوجوان، دل بستگی ناایمن، تاب آوری
  • عفت یحیایی راد، حسین سلیمی بجستانی* صفحات 139-175

    از آنجا که خشنودی زناشویی بر میزان سلامت روانی، بدنی، خشنودی از زندگی، موفقیت شغلی و ارتباطات اجتماعی موثر است، شناخت عوامل خشنودی زناشویی در هر منطقه ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر خشنودی زناشویی انجام شد. روش پژوهش از نوع نظریه داده بنیاد است. جامعه پژوهشی، همسران خشنود شهر مشهد در سال1398 بودند. از آنجا که این پژوهش کیفی و نمونه گیری هدفمند بود، جامعه برابر با نمونه مورد پژوهش است. روش نمونه گیری هدفمند بود و به استناد ملاک اشباع  نظری، تعداد 10زوج (10زن و 10 مرد)  انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها، پس از اخذ  خشنودی آگاهانه، از تکنیک  مصاحبه  نیمه ساختاریافته استفاده شد و مصاحبه ها با 10 زوج که طی فراخوانی جذب شده بودند و درآزمون خشنودی زناشویی (Oliya, Fatehizadeh & Bahram, 2008) (هردوزوج) نمره بالاتراز 150 کسب کرده بودند، انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از مصاحبه ها، از روش کدگذاری محوری استفاده شد (Strauss & Corbin, 2011). بر اساس یافته های مصاحبه ها، مدل همسران خشنود تدوین شد و مورد تایید10 تن از اساتید قرار گرفت. نتایج نشان داد، شرایط زمینه ای درهمسران خشنود: دوعامل شامل: سلامت خانواده مبدا و ویژگیهای فردی کارآمد؛ شرایط علی: انتخاب و ازدواج آگاهانه و شرایط مداخله ای دو عامل شامل: رشددارا ییهای اقتصادی و ورشکستگی اقتصادی بودند. راهبردها شامل چهار دسته: راهبرد فردی رشد شخصی، راهبردهای استحکام بخشی روابط همسران، راهبردهای استحکام بخشی رابطه با خانواده مبدا، راهبردهای استحکام بخشی روابط همسران توسط خانواده ها بودند. با توجه به یافته های پژوهش می توان برای افزایش خشنودی زناشویی در همسران بسته های آموزشی تهیه و جهت بهبود خشنودی زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خشنودی زناشویی، همسران، همسران خشنود، کیفی، داده بنیاد
  • محمدحسن فیاض صابری، حسن توزنده جانی*، علی اکبر ثمری، حمید نجات صفحات 177-210

    روابط زناشویی رضایت‏بخش ابزاری کارآمد برای ایجاد پیامدهای مثبت ازجمله سلامت جسمی و روانی در زوجین و سایر اعضای خانواده و استحکام آن است. پژوهش حاضر به منظور پیش‏بینی پایداری ازدواج (پیوند زناشویی) بر اساس سبک عشق‏ورزی و خودابرازی جنسی (احقاق جنسی) با میانجی‏گری هوش هیجانی انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی- زمینه ‏یابی با مدل تحلیل مسیر و روش نمونه ‏گیری به‏ صورت غیر احتمالی و تلفیقی ناحیه‏ای (جغرافیایی) بود. جامعه آماری پژوهش 753030 نفر از مردان و زنان متاهل مناطق 1 و 2 و 9 و 11 شهر مشهد در سال 1397 و نمونه پژوهش 384 نفر مرد و زن متاهل بودند که با دریافت فراخوان پیامکی، داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. برای گردآوری داده ‏ها از شاخص بی‏ثباتی پیوند زناشویی (Edwards, Johnson, Booth, 1983)، مقیاس عشق (Sternberg,1997)، شاخص احقاق جنسی (Hulbert,1992) و سیاهه 90 سوالی هوش هیجانی (Bar-On, 1998) استفاده شد. در تجزیه وتحلیل آماری از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و روش بوت استراپ، با نرم افزار SPSS-23 و AMOS-23 استفاده شد. یافته‏ها نشان داد پایداری پیوند زناشویی بر اساس سبک عشق ورزی و احقاق جنسی با میانجی‏گری هوش هیجانی قابل پیش‏بینی است (P<0.05)؛ بنابراین در مشاوره زوج و خانواده رابطه بین پایداری پیوند زناشویی با متغیرهای مذکور قابل توجه است.

    کلیدواژگان: پایداری ازدواج، عشق ورزی‏، خودابرازی جنسی، هوش هیجانی
  • شهناز خادمی زاده*، محمد فلاح صفحات 211-238

    روند پژوهش ها کاربردی و کارآزمایی ها در نیمه دوم قرن بیستم و ابتدای قرن بیست ویک چندان یکپارچه نبوده و کم و کیف آن سزاوار پژوهش است. پژوهش حاضر به توصیف وضعیت انتشار مدارک حوزه زوج درمانی و ترسیم شبکه های همکاری علمی افراد و سازمان و کشورها و همچنین ترسیم شبکه هم رخدادی اصلاحات این حوزه در پایگاه اطلاعاتی Scopus از سال 1970 تا 2020 پرداخت. روش این پژوهش توصیفی و با رویکرد کتاب سنجی بود. در این پژوهش، تعداد 2898 مدرک منتشرشده در موضوع زوج درمانی از پایگاه Scopus به صورت جستجوی موضوعی، مورد تحلیل کتاب سنجی قرار گرفت. تحلیل داده ها توسط گزینه های تحلیل پایگاه اطلاعاتی Scopus و نرم افزار کاربردی مصورسازی VOS viewer صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان دهنده روند صعودی انتشار اسناد کاربردی حوزه زوج درمانی در 20 سال اخیر بود. پنج کشور برتر فعال در زمینه تولیدات علمی در موضوع موردبررسی، به ترتیب شامل کشورهای ایالات متحده آمریکا، کانادا، انگلستان، آلمان و استرالیا بودند. پرثمرترین مجلات شناسایی شده نیز به ترتیب شامل  «مجله ازدواج و خانواده درمانی»، «مجله مشاوره و روانشناسی بالینی»، «مجله فرایند خانواده»، «مجله روان درمانی خانواده» و «مجله رفتاردرمانی» بود. به علاوه، دو نویسنده پر تولید Christensen, A.و Johnson, S.M. بودند. سیر تحول و توسعه مفاهیم کلمات کلیدی نیز در این پژوهش موردبررسی قرارگرفته است. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که علاوه بر زوج درمانی، باید به حوزه ی آموزش روانی جهت بهبود روابط نگاه ویژه ای داشت؛ چراکه در حال حاضر مهم ترین موضوع در حوزه زوج درمانی در مجلات معتبر بوده و در کشور ما مطالعات کافی در آن انجام نشده است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، کتاب سنجی، مصورسازی علم، پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس، رابطه زوجین
  • چیان پردار، امید مرادی*، حمزه احمدیان، باقر ثنایی صفحات 239-266

    کارکرد خانواده با میانجی گری خودکارآمدی، می تواند به ارتقاء و بهبود نستوهی خانواده در دانشجویان متاهل منجر شود؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط ساختاری ابعاد کارکرد خانواده با نستوهی خانواده در دانشجویان متاهل با تمرکز بر نقش میانجی خودکارآمدی انجام قرار گرفت. پژوهش حاضر کمی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دربرگیرنده همه دانشجویان متاهل دانشگاه های شهر سنندج در سال تحصیلی 1397 بودند که تعداد 500 نفر (212 مرد و 288 زن) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری  داده ها از سه سنجه معتبر نستوهی خانواده McCubbin, Thompson & McCubbin, 1986، کارکرد خانواده Epstein, Baldwin, & Bishop,1983 و خودکارآمدی عمومی (Jerusalem & Schwarzer, 1992) استفاده شد. داده ها با به کارگیری نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل شدند. برآیندهای پژوهش نشان داد که مدل فرضی داد ه ها برازش کمابیش مطلوبی دارد و کارکرد خانواده بر نستوهی خانواده اثر مثبت و مستقیم داشت (05/0<p). همچنین کارکرد خانواده با میانجی گری خودکارآمدی اثر غیرمستقیم و معنی داری بر نستوهی خانواده دارد (05/0<p). یافته های این پژوهش در کنار حمایت از مدل فرضی برای نستوهی خانواده، الگوی درخوری برای تاثیر خودکارآمدی همچون متغیر میانجی در رابطه ی بین کارکرد خانواده و نستوهی خانواده در دانشجویان متاهل ارایه می دهد. بر این اساس، ابعاد کارکرد خانواده با میانجی خودکارآمدی، به ارتقاء و بهبود نستوهی خانواده در دانشجویان متاهل سطح شهر سسندج منجر شده است.

    کلیدواژگان: نستوهی خانواده، کارکرد خانواده، خودکارآمدی
  • معصومه اسمعیلی*، افشینه شیخ الاسلامی کندلوسی، حسین سلیمی بجستانی صفحات 267-300

    احساس گناه انتقال یافته پدیده ای است که با توجه به نقش ها و وظایف تعریف شده در بستر خانواده و پویایی های ارتباطی روابط والد-فرزندی، کم وبیش در همه تعاملات خانوادگی مشاهده می شود، ولی حالت فراگیر آن موجب الگوهای هیجانی و رفتاری ناسازگار می‏گردد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی ادراک فرزندان از احساس گناه انتقال یافته از پدر و مادر بود. پژوهش حاضر از دید روش شناسی از نوع کیفی و به روش نظریه زمینه‏ای و از راه نمونه گیری هدفمند و در دسترس صورت گرفت. جامعه موردپژوهش را خانم‏های 29 تا 38 سال ساکن تهران در زمستان 1398 در تهران تشکیل دادند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید و به منظور تحلیل داده ها از روش نظریه زمینه‏ای استفاده شد. تحلیل برآمده از داده های مصاحبه به صورت کلی در سه محور چگونگی ادراک احساس گناه انتقال یافته از پدر و مادر، زمینه های ایجاد احساس گناه انتقال یافته از پدر و مادر و سازوکارهای کاهش احساس گناه انتقال یافته از پدر و مادر دسته بندی شد. برآیندهای برآمده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی نشان داد ادراک احساس گناه دربرگیرنده هیجان های آزاردهنده، شناخت ناسازگار و کنشگری ناکارآمد است. عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در ایجاد احساس گناه نقش داشته و سازوکارهای کاهش احساس گناه دربرگیرنده بینش یابی، جبران و گسلش می شود. نتایج حاصله افزون بر افزایش بینش درباره پدیده احساس گناه انتقال یافته از پدر و مادر و زمینه های ایجاد آن، می تواند زمینه ساز پژوهش های بعدی و نیز طراحی برنامه های آموزشی و درمانی باهدف تسهیل و بهبود در روابط والد- فرزندی شود.

    کلیدواژگان: : ادراک احساس گناه، احساس گناه انتقال یافته از والدین، روابط والد-فرزند، نظریه زمینه ‏ای
|
  • Saeed Ariapooran *, Razieh Hajimoradi Pages 1-34

    The rapid extent of the internet and the social networks play an important role in the prevalence of internet infidelity in Iranian couples. This study aimed to investigate the prevalence of internet infidelity in couples and the role of spiritual well-being, forgiveness, and marital self-disclosure in discriminating the couples with and without internet infidelity. The survey research method was correlation with the discrimination analysis method. The Statistical population included all couples under 40 years old in 4 cities in Iran (N=7000) 387 couples (387 females and 387 males) were selected by stratified random sampling method in 2019. Spiritual Health Paloutzian and Ellison 1991 Decisional and Emotional Forgiveness Hook 2007, Marital Disclosure Waring, Holden et al. 1998 and internet infidelity Docan-Morgan and Docan 2007 Scales were used for data collection. The data were analyzed using discriminant analysis. Results showed that 24.34% of couples (20.90% internet-friendly activities, 16.14% internet emotional activities, and 30.42% internet sexual activities) had internet infidelity and the amount of internet infidelity and its dimensions were higher in men than women. Results showed that marital self-disclosure (especially, sexual and imbalance self-disclosure), spirituality well-being (especially, religious well-being), and emotional forgiveness had a significant role in predicting group membership in couples with and without internet infidelity. In other words, these variables predicted the membership in both groups (P value =0.01). Based on the results of the present study, psychologists and family counselors can identify the predictive variables of internet infidelity, and provide marital counseling by strengthening them.

    Keywords: forgiveness, Internet Infidelity, Marital Self-Disclosure, Spirituality well-being
  • Ramin Letafati Beris, Hossein Ghamari Kivi *, AhmadReza Kiani, Ali Sheikholeslami Pages 35-74
    Background

    Marital conflicts increase in the first five years of life and effective interventions are essential to reduce these conflicts.

    Objective

    This study aimed to compare the effect of schema mode therapy  and emotion-focused therapy on communication patterns in new married couples involved in conflict.

    Method

    The design of this applied research was experimental with a pretest-posttest with a control group. The statistical population included all couples with marital conflicts who were married for less than 6 years and referred to the private centers of counseling and psychological services (Peivand-e-Zendegi & Andishe) in the city of Astara in 2019. 30 couples (n=60) were divided into two experimental groups and a control group by available sampling and random assignment. The Communication patterns questionnaire (Christensen & Sullaway, 1984) and clinical interview were the instruments in this study. schema mode therapy  (12 sessions of 90 minutes) and emotion-focused therapy (10 sessions of 120 minutes) were implemented. After three months of follow-up, repeated measurement variance analyses were used for the analysis of the hypotheses.

    Findings

    The findings indicated, schema mode therapy increases mutual constructive communication patterns (P>0/01) and reduces the demand-withdraw patterns (P>0/01) in couples. The emotion-focused therapy increases mutual constructive patterns in couples (P<0.01) and reduces mutual avoidance (P<0.05) and demand-withdraw patterns (P<0.01) in them. In addition, schema mode therapy increases more effectively the mutual constructive pattern (P<0.01) and decreases the demand - withdraw pattern (P<0.01) than emotion-focused therapy is more successful than schema mode therapy in reducing mutual avoidance patterns (P<0.01).

    Conclusion

    Schema mode therapy  and emotion-focused therapy interventions can be used to improve communication patterns in couples involved in conflict.

    Keywords: schema mode therapy, Emotion-Focused Therapy, Communication Patterns, conflict
  • Kiana Zadeh Mohamadi, Ali Zade Mohammadi *, Hale Ofoghi Pages 75-104
    Background

    Autism spectrum disorders are known as one of the most serious and complex psychological disorders in children, that is associated with problems such as deficits in social, verbal, and behavioral relationships, repetitive, stereotypical, and limited movements. These problems harm the process of communication and interactions of these children with others and family members, especially their mothers.

    Objective

    The study aimed to compile a Manual for mother-centered art therapy, and how it affects the mother-child relationship.

    Method

    The method is a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control and follow-up group (two months). Twenty mothers and children with autism spectrum disorders were selected from mothers and children who were referred to the clinic for children with special disorders at Shahid Beheshti University and were randomly assigned to two experimental (N=10) and control groups (N=10). Both groups completed the Pianta Mother-Child relationship scale (Pianta, 1992) in three stages, before and after the intervention and two months after the intervention. Descriptive indices Student t-test and mixed analysis of variance were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the Manual mother-centered art therapy significantly increased the positive relationship between mother and child in the experimental group; increased intimacy (F = 8.49; sig <0.001) and decreased conflict (F = 47.52; sig<0.001) and decreased dependence (F = 13.29; sig <0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the conflict and dependence in the relationship between mother and child with autism spectrum disorders have decreased and intimacy has increased. As a result, the effectiveness of the mother-centered art therapy manual is confirmed.

    Keywords: autism, the manual of mother-centered art therapy guide, mother-child relationship
  • Maryam Gholamzadeh Jofreh *, Maryam Kurd Pages 105-138

    Having a good relationship between parents and adolescents is an essential dimension in adolescent growth. The research aimed to investigate The effectiveness of enriching parent- adolescence relationships based on emotionally focused therapy on insecure attachment and adolescent resilience. The research method is the single-case trial of multiple baseline designs. The statistical population of the study was (53 people) including all adolescents who were referred to Tolo-e-Omid Counseling Centers in Ahvaz in 1399. The study sample consisted of three adolescents who were selected using a targeted sampling method. The instruments were The Connor-Davidson Resilience Scale (2003) and Adult Attachment Scale (Collins & Read, 1990). The treatment protocol was implemented in 5 sessions. Data were analyzed by visual mapping, constant change index, and recovery percentage. Findings showed that parent-adolescent relationship enrichment training led to a 21.07% (21.07) decrease in insecure attachment style and (37.07%) increase in first adolescent resilience, (19.90)% decrease in attachment style Insecure and (29.60) percent increase in resilience of the second adolescent and (28.03) percent decrease in attachment style were insecure and (23.03) percent increase in resilience in the third adolescent. The rate of stable change index showed that insecure attachment and resilience in all three adolescents showed a significant change. The Pi value was (0.05). These results mean that parent-adolescent relationship enrichment training can improve adolescent life and therapists can use this model in working with adolescents to reduce insecure attachment style and increase resilience in Ahvaz.

    Keywords: Parent-Adolescence Enrichment, Insecure Attachment, Resilience
  • Effat Yahyaerad, Hossien Salimi Bajestani * Pages 139-175
    Background

    Since marital satisfaction affects mental and physical health, life satisfaction, job success, and social communication, it seems necessary to recognize the Effective Factor on the couple's marital satisfaction.

    Objective

    The current study aims to identify effective factors for marital satisfaction.

    Method

    The study method is based on grounded theory. The study population was satisfied couples in Mashhad in 2019. This grounded theory study was qualitative, so the population number is equal to the participations in this study. Based on the theoretical saturation criterion, 10 couples (20 women and men married together) were selected by purposeful sampling. A semi-structured interview and marital satisfaction questionnaire (Oliya, Fatehizadeh, & Bahram, 2008) were used for data collection. The axial coding method was used to analyze the data collected from the interviews (Strauss & Corbin, 2011). Based on the result of the interviews, the model of satisfied couples was developed and Its validity was reviewed and confirmed by ten professionals in the field of family counseling.

    Findings

    The results indicate that the contextual factors in satisfying couples include two factors: the health of the family of origin and efficient individual characteristics; while causal factors include informed choice as well as informed marriage, and intervention factors include the development of economic assets and economic bankruptcy. There were four categories of strategies including an individual strategy for personal development, strategies for strengthening couples' relationships, strategies for strengthening the relationship with the family of origin, and strategies carried out by families for strengthening couples' relationships.

    Conclusion

    According to the findings of this grounded theory study psycho-educational manual can be prepared and used to improve marital satisfaction.

    Keywords: marital satisfaction, couples, satisfied couples, qualitative, Grounded Theory
  • MohammadHassan Fayyaz Saberi, Hassan Toozandehjani *, Aliakbar Samari, Hamid Nejat Pages 177-210

    Satisfactory marital relationships are an effective tool for creating positive outcomes including physical and mental health in couples and other family members and strength. This study was done to investigate the relationship between love-making style and sexual assertiveness with marriage stability, by the mediating role of emotional intelligence. The method of research was descriptive-correlation with path analysis, and the sampling method was nonrandom and regional/quota sampling. Its statistical population was 753030 married men and women in Mashhad in 2018 (districts 1, 2, 9, and 11 of the municipality) and the sample was 384 married men and women who voluntarily participated in the study after receiving a recall SMS. Applied tools for gathering data were: Marital Instability Index (Edwards, Johnson & Booth, 1983), Sternberg Love Style Scale (Sternberg R.J. 1986), Hulbert Index of Sexual Assertiveness (Hulbert, 1992), Bar-On Emotional Intelligence Inventory (90-Item)( Bar-On, 1998). Pearson correlation coefficient, path analysis, and Bootstrap method were used in statistical analysis by using SPSS-23 and AMOS-23 software. The results showed that marriage stability is predictable based on love-making style and sexual assertiveness by mediating the role of emotional intelligence (P<0.05). Therefore, in couple therapy and family therapy, the relationship between the stability of marital relationships with the mentioned variables is significant.

    Keywords: marriage stability, love style, sexual assertiveness, Emotional intelligence
  • Shahnaz Khademizadeh *, Mohammad Fallah Pages 211-238

    The process of applied research and experimentation in the second half of the twentieth century and the beginning of the twenty-first century was not very integrated and its scope deserves research. The present study describes the status of the publication of documents in the field of couple therapy and the mapping of scientific cooperation networks of individuals, organizations, and countries, as well as the mapping of the peer network of reforms in the Scopus database from 1970 to 2020. The method of this research is descriptive and with a bibliometric approach. In this study, 2898 published documents on the subject of couple therapy from the Scopus database were analyzed by bibliography as a thematic search. Data analysis was performed using Scopus database analysis options and VOS viewer imaging software. The research findings show the upward trend in the publication of applied documents in the field of couple therapy in the last 20 years. The top five countries active in scientific production on the subject were the United States, Canada, the United Kingdom, Germany, and Australia, respectively. The most productive journals identified were " Journal of Marital and Family Therapy ", " Journal of Consulting and Clinical Psychology ", " Family Process ", "Journal of Family Psychotherapy" and " Behavior Therapy ", respectively. In addition, there were two prolific writers, Christensen, A, and Johnson, S.M. The evolution of keyword concepts has also been studied in this study. Based on the findings, it can be concluded that in addition to couple therapy, special attention should be paid to the field of psychological education to improve relationships; because at present, the most important issue in the field of couple therapy is in prestigious journals and our country, not enough studies have been done.

    Keywords: couples therapy, bibliometrics, science Illustration, scopus database, couples relationship
  • Pardar Chian, Omid Moradi *, Hamzeh Ahmadian, Bagher Sanaei Zaker Pages 239-266
    Background

    Family functioning through self-efficacy mediation might lead to the promotion and improvement of family hardiness among married students. The present study aimed to examine the structural relationships between family Functioning dimensions and family hardiness among married students through the mediating role of self-efficacy.

    Objective

    This study was quantitative and correlational. The statistical population of the study included all married students of universities in Sanandaj in 2019. Based on the targeted sampling method, 500 students (212 men and 288 women) were selected and they completed the scales of  Family hardiness index (McCubbin, Thompson & McCubbin, 1986), family functioning (Epstein, Baldwin, & Bishop, 1983) and general self-efficacy (Jerusalem & Schwarzer, 1992). The data were analyzed using SPSS and AMOS software packages.

    Findings

    The results showed that the hypothetical data model has a relatively good fit and family functioning has a positive and direct effect on family hardiness (p <0.05). Also, family functioning with self-efficacy mediation has an indirect and significant effect on family hardiness (p <0.05).

    Conclusion

    The findings of this study, along with supporting the hypothetical model for family hardiness, provide a good model for the effect of self-efficacy as a mediating variable in the relationship between family functioning and family hardiness among married students. Accordingly, the dimensions of family functioning through self-efficacy mediation lead to the promotion and improvement of family hardiness among married students of universities in Sanandaj.

    Keywords: family hardiness, Family functioning, Self-efficacy
  • Masoumeh Esmaeli *, Afshine Sheikholeslami Kandelousi, Hossein Salimi Bajestani Pages 267-300
    Background

    Transmitted guilt is a phenomenon that is observed in all family interactions about the roles and tasks defined in the family context and the communication dynamics of parent-child relationships, but its pervasive state causes maladaptive emotional and behavioral patterns.

    Objective

    The purpose of the present study was to investigate children's perceptions of guilt transmitted from parents.

    Method

    The present study was methodologically qualitative, using grounded theory and targeted and accessible sampling. The study population consisted of girls in the sixties in the winter of 1398 in Tehran. Data were collected using semi-structured interviews and used the grounded theory (GT) method to analyze the data. The analysis of the interview data was generally categorized into three axes: how to perceive the guilt transmitted from parents, the grounds for creating the guilt transmitted from parents, and the mechanisms for reducing the guilt transmitted from parents.

    Findings

    The analysis of the interview data was generally categorized into three axes: how to perceive the guilt transmitted from parents, the grounds for creating the guilt transmitted from parents, and the mechanisms for reducing the guilt transmitted from parents. The results of open, axial, and selective coding showed that the perception of guilt includes annoying emotions, maladaptive cognitions, and ineffective action. Individual, familial, and contextual factors play a role in creating a feeling of guilt, and mechanisms to decrease feelings of guilt include insight, compensation, and cut-off.

    Conclusion

    In addition to increasing the insight into the phenomenon of guilt transmitted from parents and the grounds of its creation, the results can be underlying for further research as well as the designing of educational and therapeutic programs to ease and improve parent-child relationships.

    Keywords: perception of guilt, feelings of guilt transmitted from parents, parent-child relationships, Grounded Theory