فهرست مطالب

مطالعات اخلاق و رفتار در حسابداری و حسابرسی - پیاپی 4 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات اخلاق و رفتار در حسابداری و حسابرسی
پیاپی 4 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساعد شاد، مهدی زینالی، احمد محمدی*، یونس بادآورنهندی صفحات 7-34
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگویی برای بهبود اخلاق با تاکید بر کاهش رفتارهای انحرافی در محیط کار حسابرسی بود. از لحاظ طبقه بندی پژوهش بر مبنای هدف، این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و با رویکرد کیفی بوده و از لحاظ تیوریک و استدلال، اثباتی و استقرایی می باشد. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر حسابرسان عضو جامعه حسابداری رسمی ایران به تعداد 367 نفر بود. داده های پژوهش با ابزار پرسشنامه در سال 1400 گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شد. نتایج نشان داد که کاهش رفتارهای انحرافی، تاثیر بسزایی در بهبود جو اخلاقی حسابرسان داشته و با تقویت معیارهای پژوهش می توان رفتارهای انحرافی را کنترل و انگیزه شخصی و جو اخلاقی را در محیط کار حسابرسان بهبود بخشید. همچنین رابطه معیارهای رهبری، روانشناختی و سازمانی با جو اخلاقی حسابرسی و کاهش رفتارهای انحرافی معنادار (سطح معنی داری کم تر از 05/0) بود.
    کلیدواژگان: معیارهای رهبری، معیارهای روانشناختی، معیارهای سازمانی، جو اخلاقی، محیط کار حسابرسی، رفتارهای انحرافی، حسابرسان، جامعه حسابداری رسمی ایران
  • آناهیتا زندی* صفحات 35-54
    رابطه بین مسیولیت اجتماعی سازمان و اثر تامین بودجه، بعد مهمی در آنالیز کیفیت صنعت تولید است. در این مطالعه عوامل مسیولیت اجتماعی شرکت با بخش های توسعه چرخه حیات تولید ادغام گردید. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکتی بر تامین بودجه تحت چرخه عمر است. این پژوهش با استفاده از داده های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1392-1399 انجام شد. با استفاده از روش حذف سیستماتیک، تعداد 152 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و ایویوز انجام پذیرفت. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره مبتنی بر داده های تابلویی بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که سازمان ها در چرخه های حیات مختلف، سطح محدودیت های تامین بودجه متفاوتی دارند و رفتار مسیولیت اجتماعی شرکت می تواند محدودیت تامین بودجه سازمان ها را کاهش دهد. همچنین مسیولیت اجتماعی شرکتی می تواند محدودیت های تامین بودجه را در بخش های مختلف چرخه حیات با روش های مختلف به مراتب کاهش دهد.
    کلیدواژگان: چرخه عمر شرکت، مسئولیت اجتماعی، بودجه، بورس اوراق بهادار تهران
  • یاسر صادقی، رضا غلامی جمکرانی* صفحات 55-78
    مسیولیت اجتماعی و زیست محیطی به واسطه اختیاری بودن گزارشگری آن و نبود استاندارد واحد و عدم استفاده از خدمات اطمینان بخش حسابرسی در جهت تایید گزارشات اجتماعی و زیست محیطی دچار رفتار سلیقه ای در بین بانک های ایرانی شده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی این نقیصه از دو بعد شناسایی مولفه های مهم در مسیولیت اجتماعی و نحوه گزارشگری آن در بین بانک های ایرانی است. تحقیق پیش رو با تکیه بر تکنیک تحلیل محتوا بوده، و داده ها با مطالعه کتابخانه ای، و نیز از طریق مصاحبه الکترونیکی (ایمیل) و یا حضوری، با استفاده از پرسشنامه باز گردآوری شده اند. نتایج نشان داد که مقوله های محوری مرتبط با ایفای مسیولیت اجتماعی بانک ها عبارتند از ایفای مسیولیت اجتماعی از طریق عملیات تجاری بانک ها، ایفای مسیولیت اجتماعی از طریق توجه خاص به مسایل اجتماعی و ایفای مسیولیت اجتماعی از طریق توجه خاص به مسایل زیست محیطی. همچنین مقوله های محوری مرتبط با گزارشگری مسیولیت اجتماعی بانک ها عبارتند از: ارایه گزارش مسیولیت اجتماعی تحقق یافته بانک ها- خدمات اطمینان بخش و نظارتی از گزارش های مسیولیت اجتماعی بانک ها-، اصلاح فرایندهای منتج به پاسخ گویی و شفافیت در بانک ها و حفظ ارزش های اخلاقی. همچنین نتایج نشان دهنده اهمیت ویژه ای است که ایفای مسیولیت، همزمان با عملیات تجاری بانک ها می تواند داشته باشد و بکارگیری این شیوه منجر به کاهش هزینه های اقتصادی آن برای بانک ها می شود. در خصوص گزارشگری مسیولیت اجتماعی نیز می توان به استفاده موثر بانک ها از ظرفیت های فیزیکی موجود در محل شعب با تحمل کم ترین هزینه اقتصادی برای انعکاس فعالیت های اجتماعی، زیست محیطی و نیاز به ایجاد نهادهای نظارتی لازم جهت اطمینان از اجرای مسیولیت اجتماعی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: گزارشگری، مسئولیت اجتماعی، عملیات تجاری، بانک ها
  • زینب رضائی*، علی تامرادی صفحات 79-104
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت کنترل داخلی بر رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و رفتار توده واری سرمایه گذاران در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری ایویوز 10 استفاده شد. در این پژوهش تعداد 150 شرکت (1050 سال شرکت) برای آزمون فرضیه های پژوهش بین سال های 1392 تا 1399 انتخاب شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های رگرسیون چند متغیره با داده های تلفیقی استفاده شد. نتایج نشان داد که کیفیت گزارشگری مالی بر رفتار توده واری سرمایه گذاران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر معناداری دارد. همچنین کیفیت کنترل داخلی موجب افزایش رابطه منفی بین کیفیت گزارشگری مالی و رفتار توده واری سرمایه گذاران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می شود. بر اساس نتایج این پژوهش می توان بیان داشت که سرمایه گذاران در زمان سرمایه گذاری علاوه بر در نظر گرفتن معیارهای مالی و غیرمالی، به نقش کیفیت گزارشگری مالی به عنوان یک معیار مهم در تصمیم گیری توجه کنند. همچنین هییت مدیره و کمیته حسابرسی شرکت ها می توانند با ارزیابی و نظارت مستمر و دقیق بر فرایند استقرار کنترل های داخلی شرکت در جهت افزایش کیفیت گزارشگری مالی و کاهش رفتار توده وار سرمایه گذاران گام بردارند.
    کلیدواژگان: کیفیت کنترل داخلی، کیفیت گزارشگری مالی، رفتار توده واری، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار
  • آذر مسلمی، مرضیه شریعتی، سعید دربندی فراهانی* صفحات 105-138

    عصر حاضر را می توان عصر مدیریت ها نامید. با توجه به اینکه آثار افشای ابعاد سرمایه های فکری در سطح جهانی در حال رشد است، شرکت ها مزیت رقابتی و متمایز خود را در میزان حاکمیت راهبرد مدیریت دانایی قرار داده اند و در این شرایط، مدیریت دانش باید از سرمایه فکری به عنوان منبعی برای تولید ارزش و اولویت عملکرد سازمان ها استفاده کند. طبق رویکرد ذینفعان، تداوم فعالیت، رقابت شرکت ها و حفظ روابط پایدار با ذینفعان، وابسته به کارکردهای حسابداری پایداری است. لذا، شرکت ها عملیات خود را با استفاده از سازه های مربوطه، پایدارکرده و با گزارشگری پایداری، عملکرد خود را اندازه گیری و اطلاع رسانی می کنند. لذا، ارزشیابی و افشای سرمایه فکری به عنوان ارزشی نوآورانه، مورد توجه ذینفعان با منافع متضاد، قرار گرفته است. هدف این پژوهش، بررسی نقش مدیریت دانایی بر رابطه بین سرمایه فکری و سازه های حسابداری پایداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سال های 1394 تا1398 است. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارشناسان مالی شرکت های مورد بررسی بوده و جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد، پژوهشگر ساخته و صورت های مالی حسابرسی شده استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده ها، تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با استفاده از رویکرد تحلیل مسیر معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزارsmart-pls صورت گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سازه های پایداری حسابداری شرکت ها براساس رابطه ای مستقیم و معنادار تحت تاثیر سنجش و گزارشگری سرمایه فکری قرار می گیرد و مدیریت دانایی سازمانی رابطه مثبت و معنادار موجود را تقویت می کند. سنجش و افشای سرمایه فکری، منجر به دستیابی شرکت ها به سازه های حسابداری پایداری با کیفیت بالاتر می گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سازه های حسابداری، مدیریت دانش سازمانی، مدیریت دانایی سازمانی، پایداری مالی، معادلات ساختاری
  • علی لعل بار*، مجید زنجیردار، فاطمه وروانی فراهانی صفحات 139-166
    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل و اعتبارسنجی آن جهت سنجش کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش اول خبرگانی هستند که با مبانی نظری کیفیت حسابرسی آشنایی کامل دارند و در این خصوص صاحب نظر هستند. جامعه آماری دوم شامل کلیه شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در بخش کیفی 15 نفر خبره با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی با روش حذف سیستماتیک تعداد 147 شرکت فعال طی سال های 1393 تا 1399 انتخاب شدند. پس از بررسی مبانی نظری پژوهش، پرسشنامه ای براساس طیف 5 گزینه ای لیکرت به منظور شناسایی مولفه های موثر پژوهش طراحی شد. سپس با استفاده از روش رتبه بندی فریدمن، موثرترین مولفه و وزن هر یک مشخص گردید. در نهایت به منظور اعتبارسنجی و تحلیل حساسیت، مدل پیشنهادی با استفاده از داده های بدست آمده در بخش کمی پژوهش از روش محاسبه سهم هر مولفه در نوسان شاخص کل استفاده شد، نتایج نشان داد عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی را می توان به طور کلی در 2 بعد اصلی، 4 مولفه اصلی و 20 نماگر منفرد دسته بندی نمود که جنبه های اصلی تبیین کننده کیفیت حسابرسی شامل ویژگی های موسسه و تیم حسابرسی ، اثربخشی کمیته حسابرسی، ویژگی های صاحب کار، عوامل کلان و حرفه و عوامل محیطی می باشد. همچنین نماگرها و مولفه های اصلی از اولویت یکسانی در تعیین کیفیت حسابرسی برخوردار نیستند و هرچه میانگین رتبه های هر بعد بیشتر باشد، اهمیت آن در تعیین کیفیت حسابرسی بیشتر است. از بین 10 نماگر موجود در شاخص ترکیبی کیفیت حسابرسی، تنها نماگری که هم جزء مهم ترین نماگرها در بی ثبات کردن شاخص ترکیبی و هم جزء نماگرهای مهم در کاهش متوسط شاخص ترکیبی است، نماگر حق الزحمه حسابرسی می باشد که یکی از شاخص های اصلی ویژگی های موسسه و تیم حسابرسی است.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تحلیل حساسیت رتبه بندی فریدمن، مدل ترکیبی، تحلیل حساسیت، حسابرسی، بورس. اوراق بهادار تهران
|
  • Saead Shad, Mehdi Zinali, Ahmad Mohamadi *, Yunus Badavarnahandi Pages 7-34
    The purpose of the present study is to design a model for the improvement of morality with an emphasis on decreasing behavioral deviations in the accounting workplace. In terms of classification of the research based on purpose, it is considered practical and has a qualitative approach, and in terms of theory and argumentation, it is proving and inductive. The research statistical population consisted of 367 auditors who were members of Iran's Official Accounting Society. The research data were collected using a questionnaire instrument in 2021. Data analysis was conducted using structural equations modeling with the approach of partial least square. The results showed that decreasing behavioral deviations is immensely effective on the betterment of the moral condition of auditors and that by reinforcing the research criteria, we can control behavioral deviations and also improve moral condition in the accounting workplace. Furthermore, the results showed that there was a significant (≤0.05) correlation between leadership, psychological, and organizational criteria and accounting moral condition and decreasing behavioral deviations.
    Keywords: Leadership Criteria, Psychological Criteria, Organizational Criteria, Moral Condition, Accounting Workplace, Deviational Behaviors, Auditors, Iran's Official Accounting Society
  • Anahita Zandi * Pages 35-54
    The relationship between organizational social responsibility and budget provision is an important aspect in the quality analysis of the production industry. In this study, the factors of corporate social responsibility merged with the expansion aspects of the production life cycle. The purpose of the present study is to review the effect of corporate social responsibility on the provision of life-cycle budget. This research was conducted using the annual data from the accepted corporations in Tehran Stock Exchange from 2013 to 2020. By systematic deletion method, 152 corporations were chosen as the statistical sample. Data analysis was conducted by Excel and EViews and hypothesis testing was done by multivariate linear regression based on panel data. The results showed that organizations in different life-cycles have different limitations for budget provision and that the corporates' social responsibility behavior can decrease the limitation of their budget provision. Moreover, corporate social responsibility can immensely lower budget provision limitations in different life-cycle parts using various methods.
    Keywords: Corporation Life-Cycle, Social Responsibility, budget, Tehran Stock Exchange
  • Yaser Sadeghi, Reza Gholamijamkarani * Pages 55-78
    Social and environmental responsibility is inflicted with arbitrary behavior in the Iranian banks because reporting them is optional and there is not a single standard to reassure accountancy services and confirm those reports. The present research relies on content analysis, and the data is collected by library study, electronic (email) or face-to-face interviews. The results showed that pivot categories related to the social responsibility of banks include performing social responsibility through their business transactions as well as special attention to social and environmental issues. Moreover, pivot categories related to reporting the social responsibility of banks involve reporting their undertaken social responsibility, reassuring and supervisory services referring to their reports, reforming accountability and transparency procedures, and maintaining moral values. The results indicate the significant importance of performing the banks' responsibility simultaneously with their business transactions and that using these methods can decrease their economic costs. As for reporting social responsibility of the banks, we refer to their effective use of physical facilities available in their branches with the least economic cost to reflect their social and environmental activities as well as the need for the establishment of supervisory institutions to ensure the performance of the social responsibilities.
    Keywords: Reporting, Social Responsibility, Business Transaction, Banks
  • Zeinab Rezaei *, Ali Tamoradi Pages 79-104
    The purpose of the present study is to review the effect of internal quality control (IQC) on the relationship between financial reporting quality and mass behavior of the accepted corporations' investors in Tehran Stock Exchange. The method of study was descriptive-analytic which used the statistical software of EViews 10 for data analysis. In this research, 150 corporations (1050 years of participation) were chosen for the research hypothesis testing from 2013 to 2020. For the research hypothesis testing, multi-vitiate regression models with panel data were used. The results showed that financial reporting quality has a significant effect on the mass behavior of the accepted corporations' investors in Tehran Stock Exchange. Moreover, IQC increases the negative correlation between financial reporting quality and mass behavior of the accepted corporations' investors in Tehran Stock Exchange. According to the research results, it can be asserted that besides financial and nonfinancial factors, the investors should pay attention to the role of financial reporting quality as an important criterion in decision making. Furthermore, the board of directors and audit committee members in corporations can take steps to increase financial reporting quality and decrease the investors' mass behavior through consistent and accurate evaluation and supervision over the process of internal control.
    Keywords: Internal Quality Control (IQC), Financial Reporting Quality, Mass Behavior, Investors, stock exchange
  • Azar Moslemi, Marzieh Shariati, Saeid Darbandi Farahani * Pages 105-138

    The present era can be named the age of management. With respect to the fact that disclosure of intellectual assets in the international level is growing, the corporations are putting their competitive and distinctive advantage in knowledge management strategies which should use intellectual assets as a source of producing organizational performance priority and value. According to the approach of beneficiaries, the sustenance of the corporations' activities, competitions, and stable relationship depends on sustainability accounting functions. Therefore, the corporates stabilize their transactions using relevant structures and by reporting the sustainability, they can reform and inform their performance. Thus, evaluation and disclosure of intellectual asset as an innovative value has been considered by the beneficiaries who have contradictory interests. The purpose of the present research is to review the role of knowledge management on the correlation between intellectual asset and sustainability accosting structures of the corporations accepted in the stock exchange from 2015 to 2019. The research statistical sample composed of the financial managers and experts in the corporations under study and for data collection, some standard and research made questionnaires as well as financial bills were used. After reliability and validity testing, data analysis and hypothesis testing was conducted using Structural Equation Method (SEM) and Smart-Pls software. The results indicate that accounting sustainability structures of the corporations significantly and directly are influenced by the evaluation and reporting of intellectual assets and that organizational knowledge management fosters this positive and significant correlation. Assessment and disclosure of intellectual assets makes the corporations achieve sustainability accounting structures with higher quality.

    Keywords: intellectual asset, Accounting Structures, Organizational Knowledge Management, organizational knowledge, Financial Sustainability, Structural equation
  • Ali Lalbar *, Majid Zanjirdar, Fatemeh Varvani Farahi Pages 139-166
    The purpose of the present research is to represent a model and validate that to assess the audit quality of the accepted corporations in Tehran Stock Exchange. The first statistical population of the research consists of the scholars fully aware of the theoretical principles of the audit quality and experts in this regard and the second statistical population involves all the accepted corporations in Tehran Stock Exchange. In the qualitative part, 15 experts were chosen by purposive sampling and in the quantitative part, 147 active corporations during 2014 to 2020 were selected by systematic deletion. After studying the theoretical foundations of the research, a questionnaire based on a 5 point Likert scale was designed to recognize the effective criteria of the research. Then, using Friedman ranking method, the most effective component and its degree was determined. Finally, for the validation and sensitivity analysis, the proposed model was applied by using the obtained data from the qualitative part of the research and the calculation of the portion of each component in fluctuation of the total index. The results showed that the effective factors on audit quality can be classified into 2 main categories, 4 main components, and 20 singular indicators and that the main aspects determining the audit quality include the features of the institute and audit team, the effectiveness of the audit committee, properties of the employer, macro factors, profession, and environmental factors. Moreover, the main indicators and components do not have equal priority in determining the audit quality. It means that the more the average ranking of each aspect, the more its significance in determining the audit quality. Among 10 indicators existing in the combinational criterion of the audit quality, the only indication that is considered as the most important one in destabilizing the combinational index and one of the important ones in decreasing the average of combinational index is the audit wage which is one of the main indices in the features of the institute and the audit team.
    Keywords: Audit Quality, Sensitivity Analysis of Friedman's Ranking, Combinational Model, Sensitivity analysis, Audit, Tehran Stock Exchange