فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1401)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد دلفان بیرانوند، یوسف محمدی مقدم، محمدرضا خوش اخلاق صفحات 1-29

     زمینه و هدف :

     امروزه مهم ترین دغدغه مدیران توسعه منابع انسانی، حفظ و توسعه استعدادهای سازمانی است و مدیریت استعدادها در خوشنام کردن سازمان ها تاثیر حیرت انگیزی داشته است. مدیریت استعداد نشان دهنده تغییر رویکردی از مدیریت منابع انسانی سنتی به مدیریت منابع انسانی نوینی است که دربرگیرنده توجه به نخبگان سازمان است؛ هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی مدیریت استعداد در سازمان های اطلاعاتی است.

    روش شناسی:

     تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی و از نظر ماهیت ترکیبی از نوع کیفی و کمی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل مدیران و کارشناسان مجرب است که تعداد 14 خبره به عنوان نمونه برای مصاحبه انتخاب شد؛ همچنین در بخش کمی جامعه آماری شامل مدیران میانی سازمان های اطلاعاتی به تعداد 350 نفر است که حجم نمونه 183 نفر تعیین گردید. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی و با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسش نامه گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از رویکرد داده بنیاد و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های حاصل الگوسازی معادلات ساختاری، حاکی از آن است که مدیریت استعداد شامل پنج عنصر همچون استعدادیابی داخلی، استعدادیابی خارجی، اجتماعی سازی، توسعه و نگهداری استعدادهاست؛ همچنین، سه عامل از قبیل برند کارفرما، فرهنگ سازمانی و رهبری تحول آفرین نیز به عنوان عوامل موثر بر مدیریت استعداد شناسایی شدند. در این میان سبک رهبری تحول آفرین، بیشترین میزان اهمیت را در زمینه اثرگذاری بر مدیریت استعداد دارد و برند کارفرما و فرهنگ سازمانی از نظر تاثیر بر مدیریت استعداد، در رتبه های بعدی اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: برند کارفرما، رهبری تحول آفرین، سازمان اطلاعاتی، فرهنگ سازمانی، مدیریت استعداد
  • سید مرتضی امیری ارجمند، یاسین پورعلی قراجه صفحات 31-58
    زمینه و هدف

    راهبردها، اطلاعات و راه کنش های نظامی هر یک از طرفین درگیر جنگ نقش بسزایی در غلبه به دیگری دارد. به همین دلیل طرفین برای به هم ریختن محاسبه اطلاعاتی دشمن، به فریب اطلاعاتی رو می آورند که این کار یکی از اصول مهم در جنگ هاست؛ بدین معنا که با ارایه اطلاعات غلط از لشکر خودی، محاسبات اطلاعاتی دشمن به هم بریزد. در متون فقهی این مسیله با عنوان «خدعه» مطرح شده است. هدف از این پژوهش این است که حکم فریب اطلاعاتی از منظر فقه اطلاعات بررسی شود.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر بر اساس ماهیت کاربردی است و مبتنی بر روش «توصیفی- تحلیلی» است و از روش کتابخانه ای بهره گرفته شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    رجوع به شریعت مقدس اسلام به ویژه فقه شیعه علاوه بر مشروعیت بخشی به عملیات های نظامی، می تواند نوید بخش پیشرفت در مسایل نظامی، قدرت نرم، ارایه طریق عملیات روانی و فریب اطلاعاتی باشد. فریب اطلاعاتی در ادله نقلی و تاریخی پیشوایان دینی و اقوال فقهای بزرگ متعدد دیده شده است؛ بنابراین، باتوجه به پشتوانه ادله فقهی مثل آیات قرآن، روایات متعدد، اجماع، عقل و سیره عقلا؛ نه تنها می توان به جواز عملیات فریب اطلاعاتی قایل شد؛ بلکه در برخی مواقع می توان به وجوب فریب اطلاعاتی مایل شد.

    کلیدواژگان: اطلاعات، جنگ، خدعه، فریب اطلاعاتی، فقه
  • سید مهدی احمدی بالادهی صفحات 59-75

     زمینه و هدف:

     امروزه صیانت از کارکنان و ایجاد محیطی امن، پاک و سالم با هدف ارتقای بینش و بصیرت آن ها و مهار آسیب پذیری از جمله وظایف ذاتی نهادهای نظارتی فراجا محسوب می گردد؛ بنابراین این پژوهش درصدد ارزیابی نقش تدابیر صیانتی و پیشگیرانه در جرایم موادمخدر کارکنان فراجا و ارایه راه کارهای پیشنهادی است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش انجام توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را همه فرماندهان و مدیران لایه دوم فرماندهی انتظامی استان مازندران تشکیل می دهند که از این جامعه به تعداد 222 نفر با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی ساده انتخاب شده است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته تدابیر صیانتی و پیشگیرانه و پرسش نامه محقق ساخته جرایم موادمخدر کارکنان فراجا استفاده شده است که بر روی نمونه آزمایش شده است. ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 78 درصد 82 درصد محاسبه گردیده است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه و آزمون فریدمن محاسبه گردیده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

     پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص گردید که تدابیر صیانت و پیشگیری بر جرایم موادمخدر اثر مثبت و معناداری وجود دارد؛ همچنین ابعاد تدابیر صیانتی و پیشگیرانه (کلاس آگاه سازی، توجیه و ارشاد، شناسایی کارکنان در معرض خطر، ارسال پیام های صیانتی) بر جرایم موادمخدر اثر مثبت و معناداری وجود دارد. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیشترین میانگین اختصاص به شناسایی کارکنان در معرض خطر و سپس ارسال پیام های صیانتی، کلاس آگاه سازی و در نهایت توجیه و ارشاد قرار داشته است.

    کلیدواژگان: تدابیر صیانتی و پیشگیرانه، جرائم موادمخدر، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • رحیم دادرس، محمد بارانی، اردشیر جلیلیان صفحات 77-105
    زمینه و هدف

    ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات و تاثیر گسترده و عمیق آن در ابعاد مختلف زندگی بشر باعث ظهور جرایم جدید و مهاجرت بخش عمده ای از جرایم از فضای فیزیکی به فضای مجازی شده است؛ بنابراین هدف این بررسی شیوه های پیشگیری غیر کیفری از ارتکاب جرایم کارکنان در فضای مجازی است.

    روش شناسی:

    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی با رویکرد آمیخته و به لحاظ روش توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی است و با استفاده از مطالعات اکتشافی و مصاحبه ساختار یافته با 7 نفر از خبرگان اقدام گردیده و به دلیل تجربه زیسته و دانش تخصصی جامعه مورد مطالعه از صاحب نظران و کارشناسان شاغل در یکی از پلیس های فاتب بهره گیری شده و نمونه گیری به صورت تمام شمار (37 نفر) انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    با توجه به نرمال بودن داده های پرسش نامه، از آزمون های پارامتریک (آزمون T و رتبه ای فریدمن) برای رتبه بندی ابعاد، مولفه ها و شاخص های تحقیق استفاده گردید و بر اساس آزمون فریدمن از بین مولفه های تحقیق، مولفه اقدام های صیانتی و بازدارنده با 1/94 درصد؛ مولفه اقدام های آموزشی و آگاه سازی با 4/93 درصد؛ مولفه پیشگیری وضعی ناظر بر محیط مجازی با 8/92 درصد و مولفه پیشگیری وضعی ناظر بر فرد در فضای مجازی با 4/89 درصد به ترتیب از بیشترین تا کمترین بار عاملی برخوردار بوده اند. سازمان علاوه بر اقدام های پیشگیرانه ناظر بر محیط مجازی و ناظر بر فرد می باید با ارتقای اقدام های آموزشی و برنامه های آگاه سازی، صیانتی، هشداردهی منظم، تشریح عواقب و پیامدهای حقوقی- قانونی نسبت به ارتقای اقدام های بازدارنده و مقابله موثر در فضای مجازی اقدام کند.

    کلیدواژگان: جرائم فضای مجازی، شیوه های پیشگیری غیر کیفری، فضای مجازی، کارکنان
  • رسول یوسفی رامندی، رسول مهابادی صفحات 107-141
    زمینه و هدف

     در دنیای امروز مقوله انتخاب اطلاعات مفید از میان انبوه اخبار و اطلاعات جمع آوری شده و تحلیل درست آن، به منظور پیش آگاهی از روند آینده پدیده های تحت بررسی برای رسیدن به موقعیت اشراف اطلاعاتی، مسیله اصلی سازمان های اطلاعاتی محسوب می شود. چراکه سرعت، پیچیدگی و تنوعی پدیده های امنیتی موجب شده سازمان های اطلاعاتی با شگفتی ها و وقایع غیرمنتظره مواجه شوند که گاهی منجر به شکست اطلاعاتی می شود؛ بنابراین هرچه قدرت تحلیل در این سازمان ها افزایش یابد، امکان مدیریت تغییرهای در هم تنیده امنیتی نیز بیشتر می گردد. براین اساس باید برای استفاده مناسب از این ابزار کارآمد، فرآیند آن را به گونه ای بهینه سازی کرد که با گذشت زمان پاسخ گوی تغییرهای فراوان دنیای اطلاعات و امنیت باشد.

    روش شناسی:

     در این پژوهش برآنیم تا با مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و نخبگان جامعه اطلاعاتی، آسیب های محتمل فراروی تحلیل اطلاعاتی در این سازمان های را مورد واکاوی قرار دهیم؛ بدین منظور از روش داده بنیاد بهره گیری شده است. نتایج گویای آن است که اهم آسیب ها در حوزه تحلیل اطلاعاتی عبارت اند از: فقدان دکترین و سیاست پایدار در فرایند تحلیل اطلاعاتی، سیاست زدگی و شناخت غلط، فقدان سامانه هشدار، ناکارامدی ساختاری، ضعف دانشی و فناوری اطلاعاتی، ضعف مهارتی نیروی انسانی، شتاب زدگی و روزمرگی و سطحی نگری، عدم استفاده از سرمایه های اطلاعاتی.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی تحلیل اطلاعاتی، تحلیل اطلاعاتی، جامعه اطلاعاتی، سازمان های اطلاعاتی- امنیتی، فرایند تحلیل اطلاعاتی
  • حجت الله جهانی راد، علی عبدلی، محسن خرمی آلام صفحات 143-176
    زمینه و هدف

    کارایی در هر ساختار و سازمانی به عنوان یکی از هدف های مهم آن سازمان، ماهیت ماهوی آن (شامل وظایف و ماموریت هایی با جنبه های تخصصی و انحصاری) را دربر می گیرد و اهمیت و حساسیت آن به سطوح مدیریتی میانی و راه کنشی و در مراحل بعدی کارکنان و منابع انسانی منتقل می گردد و در مسیر تحقق این نیاز، بهره گیری از مجموعه عوامل و مولفه هایی تاثیر گذار هستند که انگیزه و مباحث انگیزشی، به عنوان عاملی تاثیرگذار در ارتقای کارآمدی و کارایی سازمانی تلقی می گردد. سازمان های امنیتی نیز به عنوان یکی از انواع سازمان ها، از قواعد کلی تبیین شده، مبرا نبوده است.

    روش شناسی:

    تحقیق حاضر با تمرکز بر تحلیل نقش انگیزش در ارتقای کارایی سازمان های اطلاعاتی و امنیتی، تلاش دارد پس از طرح این سوال که چه رابطه ای بین سطح مدیریت انگیزش و کارایی سازمان وجود دارد؟ با بهره گیری از شیوه توصیفی، همبستگی و تجربی، اطلاعات گردآوری شده با فن مطالعه کتابخانه ای، تجربه شخصی، مصاحبه و پرسش نامه (سوال های باز و بسته) از جامعه آماری متخصص و مرتبط با حوزه پژوهش را تحلیل کرده تا در نهایت، فرضیه تحقیق مبنی بر وجود رابطه معنادار میان انگیزش و بهره وری در مجموعه های اطلاعاتی- امنیتی را به صورت مستند و مستدل اثبات کند.

    یافته ها و نتیجه گیری:

    نتایج تحصیل شده بیانگر این مهم بود که هرچه مدیریت انگیزش بتواند از منابع، امکانات، ظرفیت ها، قابلیت ها، نیروها و فرصت ها به نحو مطلوب استفاده کند، به همان میزان شاهد توسعه و افزایش کارایی در سازمان (به طور خاص مجموعه های اطلاعاتی- امنیتی) خواهیم بود و برعکس اگر از این منابع، امکانات، نیروی انسانی و... به درستی توسط مدیریت انگیزش در نظام استفاده به عمل نیاید شاهد کاهش کارایی در سازمان خواهیم بود.

    کلیدواژگان: انگیزه، بهره وری، سازمان، سازمان های امنیتی، کارایی
|
  • Farhad Delfsnbeyranvand, Yousef Mohammadimoghadam, Mohammadreza Khoshakhlagh Pages 1-29
    Background and purpose

    Today, the most important concern of human resource development managers is the preservation and development of organizational talents, and talent management has had an amazing impact on the reputation of organizations. Talent management shows a change in approach from traditional human resources management to modern human resources management, which includes attention to the elites of the organization; the purpose of this research is to provide a model of talent management in intelligence organizations.

    Methodology

    The present research is in terms of practical purpose, in terms of descriptive-survey data collection method, and in terms of nature, it is a combination of qualitative and quantitative type. The statistical population in the qualitative section includes managers and experienced experts, 14 experts were selected as a sample for the interview; also, in the quantitative part, the statistical population includes middle managers of intelligence organizations in the number of 350 people, the sample size of which was determined to be 183 people. Research data has been collected by library and field method and using interview and questionnaire tools. For data analysis, the qualitative part of the database approach and the quantitative part of the structural equation method have been used.

    Findings and conclusions

    The findings of structural equation modeling indicate that talent management includes five elements such as internal talent search, external talent search, socialization, talent development and maintenance; also, three factors such as employer brand, organizational culture and transformational leadership were also identified as effective factors on talent management. Among them, the transformational leadership style is the most important in terms of influencing talent management, and the employer brand and organizational culture are the next most important in terms of influencing talent management

    Keywords: employer brand, transformational leadership, Intelligence organization, organizational culture, talent management
  • Seyed Morteza Amiri Arjomand, yasin Pourali Pages 31-58
    Background and purpose

    The strategies, intelligence and military tactics of each of the parties involved in the war play a significant role in defeating the other. For this reason, in order to mess up the enemy's intelligence calculation, the parties resort to intelligence deception, which is one of the important principles in wars; this means that by providing false intelligence from the insider army, the enemy's intelligence calculations will be messed up. In jurisprudence texts, this issue is mentioned as "deceit". The purpose of this research is to examine the verdict of intelligence deception from the perspective of intelligence jurisprudence.

    Methodology

    The current research is based on the applied nature and is based on the "descriptive-analytical" method and the library method is used.

    Findings and conclusions

    Referring to the holy Islamic law, especially the Shiite jurisprudence, in addition to legitimizing military operations, it can promise progress in military issues, soft power, providing psychological operations and intelligence deception. Deception of intelligence has been seen in the narrative and historical evidence of religious leaders and the sayings of many great jurists; Therefore, according to the support of jurisprudential evidence such as verses of the Qur'an, numerous hadiths, consensus, common sense and the way of thinking; Not only can the operation of intelligence deception be permitted; Rather, in some cases, it is possible to be willing to deceive intelligence

    Keywords: intelligence, war, deception, intelligence deception, jurisprudence
  • seyed mehdi ahmadi baladehi Pages 59-75
    Background and purpose

    today, protecting employees and creating a safe, clean and healthy environment with the aim of improving their insight and curbing vulnerability is considered one of the inherent duties of FARAJA supervisory institutions; therefore, this research aims to evaluate the role of protective and preventive measures in the drug crimes of FARAJA employees and provide suggested solutions.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, descriptive, and correlational in terms of method. The statistical population of the research consists of all commanders and managers of the second level of police command of Mazandaran province, from which  222 people were randomly selected using Cochran's formula. In order to collect data, a researcher-made questionnaire of protective and preventive measures and a researcher-made questionnaire of drug crimes of FARAJA employees were used, which were tested on the sample. Cronbach's alpha coefficient was calculated as 78% and %82 respectively. Data have been calculated using descriptive statistics and inferential statistics including Kolmogorov-Smirnov test, correlation coefficient and multiple regression and Friedman test.

    Findings and conclusions

    After analyzing the data, it was found that there is a positive and significant effect of protection and prevention measures on drug crimes; also, the aspects of protective and preventive measures (awareness class, justification and guidance, identification of employees at risk, sending protective messages) have a positive and significant effect on drug crimes. According to Friedman's test, the highest mean was allocated to identifying employees at risk, followed by sending safety messages, awareness classes, and finally justification and guidance.

    Keywords: protective, preventive measures, drug crimes, police command of Mazandaran province
  • Rahim Dadras, Mohammad Barani, Ardashir Jalilian Pages 77-105
    Background and purpose

    the emergence of information and communication technology and its wide and deep impact on various dimensions of human life has caused the emergence of new crimes and the migration of a major part of crimes from the physical space to the virtual space; Therefore, the aim of this research, is reviewing non-criminal methods of preventing employees from committing crimes in cyberspace.

    Methodology

    This research is applied in terms of a mixed approach and in terms of a descriptive analytical method, it is a survey type, and it was conducted using exploratory studies and structured interviews with 7 experts, and due to the lived experience and specialized knowledge of the studied community of experts. And the experts working in one of FATEB's police stations have been used and sampling has been done in full (37 people).

    Findings and conclusions

    due to the normality of the questionnaire data, parametric tests (T-test and Friedman's ranks) were used to rank the dimensions, components and indicators of the research, and based on Friedman's test, among the research components, the protective and preventive measures component was 94.1 Percentage; the component of educational and awareness measures with 93.4%; the situational prevention component observing the virtual environment with 92.8% and the situational prevention component observing the individual in the virtual space with 89.4% had the highest to the lowest factor loading, respectively. In addition to the preventive measures of monitoring the virtual environment and monitoring the individual, the organization should promote preventive measures and effective countermeasures in the cyber space by promoting educational measures and awareness, protection, regular warning programs, explaining the consequences and legal consequences.

    Keywords: cyberspace crimes, non-criminal prevention methods, cyberspace, employees
  • rasoul yousefi ramandi, rasoul mahabadi Pages 107-141
    Background and purpose

    In today's world, the issue of selecting useful information from among the mass of collected news and information and analyzing it correctly, in order to anticipate the future trend of the phenomena under investigation to reach the position of intelligence elites, is considered the main problem of intelligence organizations. Because the speed, complexity and variety of security phenomena have caused intelligence organizations to face surprises and unexpected events that sometimes lead to intelligence failure; Therefore, as the power of analysis increases in these organizations, the possibility of managing interwoven security changes also increases. Therefore, in order to properly use this efficient tool, its process should be optimized in such a way that it responds to the many changes in the world of intelligence and security over time.

    Methodology

    In this research, we aim to analyze the potential harms to intelligence analysis in these organizations through semi-structured interviews with experts and elites of the intelligence society. For this purpose, the database method has been used. The results show that the main harms in the field of intelligence analysis are: lack of doctrine and stable policy in the process of intelligence analysis, politicization and misrecognition, lack of warning system, structural inefficiency, weak knowledge and information technology, weak skills of human resources, haste, everyday life, superficiality and not using intelligence assets.

    Keywords: intelligence analysis pathology, intelligence analysis, intelligence society, intelligence-security organizations, intelligence analysis process
  • Ali Abdoli, Mohsen Khorrami Alam Pages 143-176
    Background and purpose

    efficiency in any structure and organization as one of the important goals of that organization includes its essential nature (including tasks and missions with specialized and exclusive aspects) and its importance and sensitivity to the middle and strategic management levels and in the next stages. Employees and human resources are transferred, and in the way of fulfilling this need, the use of a set of factors and components are influential, which motivation and motivational topics are considered as an influential factor in improving organizational efficiency and effectiveness. Security organizations, as one of the types of organizations, are not exempt from the general rules explained.

    Methodology

    The current research, focusing on analyzing the role of motivation in improving the efficiency of intelligence and security organizations, tries to ask the question, what is the relationship between the level of motivation management and the efficiency of the organization? Using the descriptive, correlational and experimental method, he analyzed the information collected by the library study technique, personal experience, interview and questionnaire (open and closed questions) from the statistical community of experts and related to the field of research until finally, the research hypothesis based on to prove the existence of a meaningful relationship between motivation and productivity in intelligence-security collections in a documented and substantiated manner.

    Findings and conclusion

    The studied results indicated that it is important that the motivational management can use the resources, facilities, capacities, capabilities, forces and opportunities optimally, to the same extent that it will witness the development and increase of efficiency in the organization (in particular, intelligence- security sets) and on the contrary, if these resources, facilities, human resources, etc. are not used properly by motivation management in the system, we will witness a decrease in efficiency in the organization.

    Keywords: motivation, productivity, organization, security organizations, efficiency