فهرست مطالب

مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1401)

نشریه مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید جامه بزرگی، سید علی آل یاسین*، حسن حیدری، حسین داودی صفحات 1-17
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و درمان فعال سازی رفتاری بر کاهش تنظیم هیجانی منفی و افزایش تنظیم هیجان مثبت در بیماران زن مبتلا به اختلال دیس تایمیک انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران دارای اختلال دیس تایمی مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی مستقر در منطقه 8 شهر تهران بود که تعداد 45 نفر به شیوه غیرتصادفی و در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی و همکاران (2002) با اعتبار 73/0 تا 88/0  بود. برای گروه آزمایش اول درمان فراشناخت (ولز، 2009) در 8 جلسه 90 دقیقه ای و برای گروه آزمایش دوم درمان فعال سازی رفتاری (دیمیدجیان و همکاران، 2008) در 12 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته و بنفرونی در نرم افزار spss-26 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از آن بود که درمان فراشناختی و درمان فعال سازی رفتاری باعث کاهش تنظیم شناختی هیجانی و مولفه های آن در پایان مداخلات و دوره پیگیری شده بودند (05/0>p). همچنین درمان فعال سازی رفتاری در کاهش علایم تنظیم شناختی هیجانی، نسبت به درمان فراشناختی اثربخشی بیشتری را نشان می دهد (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    درمان فعال سازی رفتاری به دلیل تاثیری که بر افسردگی دارد می تواند به تنهایی و یا با درمان مکمل در کاهش تنظیم شناختی هیجانی و علایم افسردگی در بیماران مبتلا به اختلال دیس تایمیک موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، درمان فعال سازی رفتاری، تنظیم شناختی هیجانی، اختلال دیس تایمیک
  • فرشاد ژیان*، محمد حاتمی، مژگان آگاه هریس صفحات 18-30
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی میزان اثربخشی بسته آموزشی-روان شناختی پیش از ازدواج(اولسون) بر سبک های حل مسیله زوجین پیش از ازدواج است.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری پژوهش شامل افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشت و درمان مشاوره پیش از ازدواج شهر تهران تشکیل دادند که در نیمه اول سال 1399 متقاضی ازدواج بودند. 10 مرکز به صورت تصادفی انتخاب شد و با در نظر گرفتن احتمال افت آزمودنی ها، از هر مرکز 20 نفر (10 زوج) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سبک های حل مساله کسیدی و لانگ (1996) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بسته آموزشی-روانشناختی پیش از ازدواج (اولسون) بر افزایش سبک های حل مسیله(اعتماد به خود در حل مساله، شیوه اجتناب-نزدیکی به مساله و کنترل شخصی) زوجین متقاضی ازدواج تاثیر دارد و این تاثیر در مرحله پیگیری دارای ثبات و پایداری می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش این بسته آموزشی روانشناختی می تواند در  جهت تقویت سبک های  حل مساله زوجین استفاده شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: بسته آموزشی روان شناختی پیش از ازدواج، مهارت های حل مسئله، زوجین متقاضی ازدواج
  • مریم صیدی، غلامعلی افروز*، لیلا کاشانی وحید، علی اکبر ارجمندنیا، کیوان کاکابرایی صفحات 31-47
    هدف

    این مطالعه با هدف ارایه برنامه آموزش حل مسیله خانواده محور برای والدین کودکان با نشانگان داون تدوین شده است. به نظر می رسد برای ارتقای کیفیت زندگی همه افراد خانواده اصلاح ساختاری شیوه های والدگری از اهمیت فراوانی برخوردار است. اصلاح ساختار کارکردی خانواده های دارای کودکان با نیازهای ویژه از جمله کودکان با نشانگان داون به دلیل ویژگی های متفاوت روانی- اجتماعی شان ضروری به نظر می رسد. بر این اساس توانمندسازی والدین از طریق روی آوردهای نوین شناختی - رفتاری مانند برنامه های حل مسیله خانواده محور از اولویت های مهم جوامع رشد یافته قلمداد می شود.

    روش

    در این پژوهش نظامند نخست ماهیت و اهمیت این مهم بررسی شد سپس چگونگی آماده سازی برنامه آموزشی حل مسیله خانواده محور ویژه والدین کودکان با نشانگان داون که تلفیقی نوآورانه از برنامه های"من می توانم مسیله ام را حل کنم" و "تربیت کودک/ نوجوان اندیشمند" است، ارایه شد.

    یافته ها

    مرور شواهد تجربی موجود نشان می دهد که کاربست برنامه  حل مسیله خانواده محور بر تغییر رفتاری کودکان و نوجوانان با نیازهای ویژه و والدین آنها اثر مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین لزوم توجه به بهزیستی خانواده از طریق تدوین برنامه های کارآمد بومی شده بر اساس الگوی ایرانی- اسلامی ضروری است. کاربست برنامه آموزش حل مسیله خانواده محور به وسیله والدین کودکان با نشانگان داون تا حد زیادی انگیزه یادگیری توانش های عملی میان فردی  آنها افزایش داده و والدین با اتخاذ سبک مقابله مسیله گشایی شرایط بهزیستی روانی- اجتماعی خود و کودکان شان را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: حل مسئله، خانواده، والدین، کودکان با نشانگان داون
  • کیانوش عزیزی، مختار عارفی*، امید مرادی صفحات 49-61
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرح واره درمانی فردی و خانواده محور با درمان حمایتی بر نشانگان بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی انجام شد .

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون است . جامعه آماری بیماران با تشخیص قطعی اختلال شخصیت مرزی بودند که به  بیمارستان قدس شهر سنندج در سالهای 1399 و1400  مراجعه کرده بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود که در نهایت 60  نفر مرد به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند و به صورت تصادفی در گروه های درمانی مورد نظر تقسیم شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین نشانگان اختلال شخصیت مرزی در گروه های مورد نظر در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 > P). همچنین نتایج کوواریانس چند متغییره نشان می  دهد که  طرحواره درمانی فردی، خانواده محور با درمان حمایتی باعث بهبود در مولفه های اختلال شخصیت مرزی شده است (05/0>p) .بر اساس ضریب اتا بیشترین تاثیر بر روی تهی بودن با 41 درصد و کمترین تاثیر را بر روی خشم انفجاری با 22 درصد وجود داشته است.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که طرحواره درمانی های استفاده شده در کاهش مولفه های اختلال شخصیت مرزی از کارایی لازم برخوردار است بنابراین می تواند به عنوان یک روش مداخله ای موثر در بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، درمان حمایتی، طرحواره درمانی فردی، طرحواره درمانی خانواده محور
  • معصومه فعله گری، افشین صلاحیان*، حسن غریبی، سمیه ساعدی، شایسته چارداولی صفحات 62-75

    هدف:

     این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی خانواده محور بر میزان تاب آوری و نشخوار فکری مادران کودکان با ناتوانی یادگیری خاص انجام شد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، از نوع نیمه تجربی بود که بر روی نمونه ای از مادران  کودکان با ناتوانی یادگیری خاص شهرستان قروه انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر  به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت دو گروه 15 نفری به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند وگروه آزمون تحت آموزش تمرینات ذهن آگاهی قرار گرفت. در این پژوهش داده ها توسط پرسشنامه های نشخوار فکری (1991) و  تاب آوری (2003) در قبل از شروع آموزش (پیش آزمون) و بعد از آموزش (پس آزمون) گردآوری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تمرینات ذهن آگاهی تاثیرات قابل ملاحظه ای در افزایش میزان تاب آوری وکاهش میزان نشخوار فکری مادران کودکان با ناتوانی یادگیری خاص دارد.

    نتیجه گیری

    با آموزش تمرینات ذهن آگاهی به مادران کودکان با ناتوانی یادگیری خاص، میزان تاب آوری آنها را افزایش و میزان نشخوار فکری را درآنها کاهش داد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، نشخوار فکری، اختلال یادگیری
  • زکیه نصیری، نازنین هنرپروران*، فاطمه جواد زاده شهشهانی، سیامک سامانی صفحات 76-90
    هدف

    روابط فرازناشویی امنیت عاطفی و اعتماد زوج را تخریب می کند و قربانیان خیانت هیجان های منفی شدیدی را در این راستا تجربه می کنند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر درمان مبتنی بر کاهش روابط فرازناشویی بر بی ثباتی ازدواج و عملکرد خانواده در زوجین بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل تمامی زوجین دارای روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره خمینی شهر در سال 1400 بود. 16 زوج به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (8 زوج) و یک گروه کنترل (8 زوج) قرار گرفتند. گروه مداخله طی 11جلسه تحت درمان مبتنی بر کاهش روابط فرازناشویی 90 دقیقه ای و به صورت گروهی هفتهای یک بار قرار گرفتند اما در مورد گروه کنترل اقدامی انجام نشد. پرسشنامه بی ثباتی ازدواج ادوارد، جانسون و آلن بوث (1987) و پرسشنامه سنجش عملکرد خانواده اپشتاین، بالدوین و بیشاپ (1950) در مورد آن ها اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد درمان مبتنی بر کاهش روابط فرازناشویی بر بی ثباتی ازدواج (24/49 = F)  و عملکرد خانواد (58/17 = F)  در زوجین تاثیر داشت (001/0 <p). میزان این تاثیر در متغیر بی ثباتی ازدواج بر اساس مجذور ضریب اتا برابر با 57 درصد و در متغیر عملکرد خانواده برابر با 31 درصد بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر کاهش روابط فرازناشویی می تواند برای کاهش مشکلات زوجین و افزایش ثبات زندگی آن ها، مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: بی ثباتی ازدواج، روابط فرازناشویی، زوجین، عملکرد خانواده
  • لیلا یگانه فرد، علیرضا افشانی، سعید وزیری* صفحات 91-105
    هدف
    با توجه به افزایش تعارض بین زوجین ، محققان بر شناسایی عوامل موثر بر ناسازگاری زوجین که منجر به فروپاشی خانواده می شود  تمرکز نموده اند . هدف از انجام پژوهش حاضر اعتبارسنجی الگوی صمیمیت و رضایتمندی زوجین ناسازگار با تاکید بر نظریه الن لنگر بود .
    روش
    متغییرهای مورد نظر برای تحلیل عاملی تاییدی عبارت بودند از : عوامل خانوادگی و 4 گویه معرف آن ، عوامل بین فردی و 10 گویه آن، عوامل فردی و 9 گویه.  جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان و متخصصان حوزه مورد مطالعه اعم از متخصصان  مشاوره و روانشناسی بودند که 230 نفر (103 زن ، 127 مرد  )  با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به فرم نظرسنجی 23 گویه ای عوامل موثر بر تعارض زوجین پاسخ دادند .  داده های پژوهش حاضر به کمک نرم افزار  SPSS  وAMOSبا استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی انجام شدند.
    یافته ها
    نشان داد که بارهای عاملی مربوط به همه مولفه های خانوادگی، بین فردی و فردی در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارند (بین 8/0 تا 9/0). به عبارت دیگر، همبستگی مولفه ها در حد بالا برآورد می شوند.
    نتیجه گیری
    در نتیجه ابزار سنجش این متغیرها از اعتبار عاملی برخوردار است.
    کلیدواژگان: زوجین ناسازگار، رویکرد الن لنگر، صمیمیت، رضایتمندی، اعتبار سنجی
  • پیش بینی خشونت خانگی علیه زنان بر اساس ابعاد طرحواره های جنسی در زنان خانه دار
    آرزو مرادی، شایسته چارداولی صفحات 96-105
    مقدمه

     پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خشونت خانگی علیه زنان بر اساس ابعاد طرحواره‌های جنسی در زنان خانه دار شهر سنندج انجام گرفت. 

    روش

     روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی زنان خانه دار شهر سنندج در 6 ماه‌ اول سال 1399 تشکیل داد. از بین جامعه آماری پژوهش تعداد 170 نفر از زنان خانه دار به شیوه ی هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان 26 سوالی وردی نیا (1389)، و پرسشنامه طرحواره‌ها جنسی50 سوالی اندرسن و سیرانوسکی (1994) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌ها آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی آزمون تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS تجزیه و تحلیل گردید. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد حدود 71 درصد از واریانس خشونت خانگی علیه زنان را می‌توان بر اساس ابعاد طرحواره‌های جنسی، در زنان خانه دار شهر سنندج پیش بینی کرد (01/0 ≥ P). همچنین بین مولفه های طرحواره‌های جنسی با خشونت خانگی علیه زنان رابطه معکوس و معنی دار وجود داشت (01/0 ≥ P). 

    نتیجه گیری

     از نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که مولفه های طرحواره های جنسی با گرایش به خشونت خانگی رابطه معکوس معنی داری داشته و در طراحی پروتکل های مداخله ای و درمانی جهت کاهش خشونت خانگی به این آموزش و افزایش خود آگاهی در مورد طرحواره های جنسی توجه لازم مبذول گردد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، طرحواره های جنسی، زنان خانه دار
|
  • Majid Jamehbozorgi, Seyyed Ali Aleyasin *, Hasan Heidari, Hossein Davoodi Pages 1-17
    Aim

    The present study aimed to compare the effectiveness of metacognitive therapy and behavioral activation therapy on reducing negative emotional regulation and increasing positive emotional regulation in female patients with dysthymic disorder.

    Method

    The present study was a semi-experimental one with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of this research included all patients with dysthymic disorder who attended the psychological clinics located in the 8th district of Tehran, 45 of whom were selected in a purposeful way and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The instrument of this research was the cognitive-emotional regulation questionnaire of Garnefski et al. (2002) with the validity of 0.73 to 0.88. For the first experimental group, metacognitive therapy (Wells, 2009) and for the second experimental group behavioral activation therapy (Dimidjian et al., 2008) were held in eight 90-minute sessions, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using mixed variance analysis and Benferroni in SPSS-26 software.

    Results

    The results indicated that metacognitive therapy and behavioral activation therapy reduced cognitive-emotional regulation and its components at the end of the interventions and the follow-up period (p>0.05). Also, behavioral activation therapy is more effective than metacognitive therapy in reducing emotional cognitive regulation symptoms (p>0.05).

    Conclusions

    Due to the effect of behavioral activation therapy on depression, it can be effective alone or with complementary therapy in reducing cognitive-emotional regulation and depressive symptoms in patients with dysthymic disorder.

    Keywords: metacognitive therapy, Behavioral Activation Therapy, Cognitive-Emotional Regulation, Dysthymic Disorder
  • Farshad Zhian *, Mohammad Hatami, Mojgan Ahgah Harris Pages 18-30
    Aim

    The purpose of this research is to investigate the leve of effectiveness of pre-marriage educational- psychological package (Olson's model) on problem-solving styles of couples applying for marriage.

    Methods

    The research method is quasi-experimental with a pre-test-post-test and follow-up design. The statistical population of the research includes people who referred to health and treatment centers for pre-marital counseling in Tehran, who applied for marriage in the first half of 2020. Ten centers were randomly selected and taking into account the possibility of dropping subjects, 20 people from each center (10 couples) were selected. The instrument of data collection was Cassidy and Long's problem solving style questionnaire (1996). Covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that the educational-psychological package before marriage has an effect on increasing problem-solving styles (self-confidence in solving the problem, avoiding the problem/closeness to the problem method and personal control) of couples applying for marriage, and this effect is stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    According to the results of the research, this psychological training package could be used to strengthen the problem solving skills of couples.

    Keywords: pre-marriage psychological training package, problem solving skills, couples applying for marriage
  • Maryam Seidy, GholamAli Afrooz *, Leila Kashani Vahid, Aliakbar Arjmandnia, Keivan Kakabraee Pages 31-47
    Aim

    This study was developed with the aim of providing a family-oriented problem solving training program for parents of children with Down syndrome. It seems that structural modification of parenting practices is very important to improve the quality of life of all family members. It seems necessary to modify the functional structure of families with children with special needs, including children with Down syndrome, due to their different psycho-social characteristics. Based on this, empowering parents through new cognitive-behavioral approaches such as family-oriented problem solving programs is considered one of the important priorities of developed societies.

    Methods

    In this organized research, first the nature and importance of this issue was investigated, then how to prepare a family-oriented problem solving educational program for parents of children with Down syndrome, which is an innovative combination of "I can solve my problem" and "Education of a thinking child/teenager" program was presented.

    Results

    A review of the available empirical evidence shows that the application of the family-oriented problem solving program has a positive effect on the behavioral change of children and adolescents with special needs and their parents.

    Conclusion

    Therefore, it is necessary to pay attention to the well-being of the family through the formulation of efficient localized programs based on the Iranian-Islamic model. The application of the family-oriented problem-solving training program by the parents of children with Down syndrome has greatly increased their motivation to learn practical interpersonal skills, and parents can provide psychological and social well-being conditions for themselves and their children by adopting a problem-solving coping style.

    Keywords: problem solving, Family, Parents, children with Down syndrome
  • Kianoosh Azizi, Mokhtar Arefi *, Omid Moradi Pages 49-61
    Aim

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of individual and family-centered schema therapy with supportive treatment on the symptoms of patients with borderline personality disorder.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and in terms of method it is semi-experimental with a pre-test and post-test type. The statistical population contained patients with a definite diagnosis of borderline personality disorder who visited Quds Hospital in Sanandaj city in 2020 and 2021. The sampling method was purposeful and finally 60 men were examined as a sample and randomly divided into the desired treatment groups.

    Results

    The findings of the research indicated that there is a significant difference between the performance of the control and experimental groups in reducing the symptoms of borderline personality disorder in the post-test (P < 0.05). Also, the results of the multivariate covariance analysis indicated that the individual and family-centered schema therapy with supportive treatment improved the components of borderline personality disorder  in patients with this disorder. According to the eta coefficient, there was the greatest effect on emptiness with 41% and the least effect on explosive anger with 22%.

    Conclusion

    The results of the present study indicate that the schema therapies used in the research are effective in reducing the components of borderline personality disorder, so it can be used as an effective intervention method in patients with borderline personality disorder.

    Keywords: borderline personality disorder, supportive care, individual schema therapy, family-centered schema therapy
  • Masoumeh Felegari, Afshin Salahian *, Hassan Gharibi, Somayeh Saedi, Shayeste Chardavali Pages 62-75
    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of family-centered mindfulness on resilience and rumination of mothers of children with specific learning disabilities.

    Method

    This quasi-experimental study was performed on a sample of mothers of children with specific learning disabilities in Qorveh city. Using the available sampling method, 30 people were selected as the research sample and randomly divided into two groups of 15 in the experimental and control groups and the experimental group was trained in mindfulness exercises. In this study, data were collected by rumination questionnaires (1991) and resilience questionnaires (2003) before training (pre-test) and after training (post-test).

    Results

    The results indicated that the training of mindfulness exercises has significant effects in increasing the resilience and reducing the rumination of mothers of children with specific learning disabilities.

    Conclusion

    The findings indicated that by teaching mindfulness exercises to mothers of children with specific learning disabilities, their resilience can be increased and their rumination rate can be reduced.

    Keywords: mindfulness, resilience, rumination, learning disability
  • Zakieh Nasiri, Nazanin Honarparvaran *, Fatemeh Javadzadeh Shahshahani, Siamak Samani Pages 76-90
    Aim

    The extramarital relationships damage the emotional security and trust of the couple, and victims of betrayal experience strong negative emotions in this regard. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of extramarital relationship treatment on marital instability and family functioning in couples.   

    Methods

    The design of the semi-experimental research was pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all couples with extramarital relationships who referred to Khomeinishahr city counseling centers in the year 2021. Sixteen couples were selected as a sample through purposive sampling method and were randomly divided into an experimental group (8 couples) and a control group (8 couples). The intervention group underwent 90-minute extramarital relationship treatment in 11 sessions and in a group once a week, but no action was taken in the case of the control group. The Edward, Johnson and Alan Booth's Marital Instability Questionnaire (1987) and Epstein, Baldwin and Bishop's Family Functioning Questionnaire (1950) were applied to them. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 23 software. P value less than 0.05 was considered as significant.

    Results

    The results of covariance analysis indicated that the treatment based on reducing extramarital relationships had an effect on marital instability (F= 49.24) and family functioning (F= 17.58) in couples (P<0.001). The amount of this effect in the marriage instability variable based on the square of the eta coefficient was 0.57 and in the family function variable it was 0.31.

    Conclusion

    According to the results of this research, the treatment of extramarital relationships can be used to reduce the problems of couples and increase the stability of their lives.

    Keywords: marital instability, extramarital relations, couples, family functioning
  • Leila Yeganehfard, Alireza Afshani, Saeed Vaziri * Pages 91-105
    Aim
    Due to the increase in conflict between couples, researchers have focused on identifying the factors affecting couple incompatibility that lead to family breakdown. The purpose of this study was to design and validate a model of intimacy and satisfaction of incompatible couples with emphasis on Ellen Langer's theory. The research design is a descriptive survey type.
    Method
    The variables considered for confirmatory factor analysis were: family factors and its 4 identifying items, interpersonal factors and its 10 items, individual factors and its 9 items. The statistical population of this study included experts and specialists in the field of study, i.e. counseling and psychology, who were 230 people (103 females, 127 males) who were selected using available sampling method and responded to a 23-item survey form of factors affecting couples conflict. The data of the present study were processed using SPSS and AMOS software through confirmatory factor analysis.
    Findings
    The findings indicated that the factor loadings related to all family, interpersonal and individual components are in a very favorable condition (between 0.8 and 0.9). In other words, the correlation of the components is estimated at a high level.
    Conclusion
    As a result, the tool for measuring these variables has factor validity.
    Keywords: Incompatible Couples, Ellen langer, intimacy, satisfaction, Validation
  • Predicting domestic violence against women based on the dimensions of sexual schemas in house wives
    Arezoo moradi, Shayeste Chardavali Pages 96-105
    Introduction

    The aim of this study was to predict domestic violence against women based on the dimensions of sexual schemas in housewives in Sanandaj. 

    Methods

     The present study was descriptive-correlational in terms of applied purpose and descriptive implementation method. The statistical population of this study consisted of all housewives in Sanandaj in the first 6 months of 1399 From the statistical population of the study, 170 housewives were selected in a targeted and accessible manner. Research tools include: Domestic Violence Against Women Questionnaire 26 questions Verdinia (2010), Sex Schemas Questionnaire 50 questions Anderson and Siranowski (1994). Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics of regression analysis and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data. The data were analyzed using SPSS statistical software.  

    Results

     The results showed that about 71% of the variance of domestic violence against women can be predicted based on the dimensions of sexual schemas in housewives in Sanandaj (p≤0/01). There was also a significant inverse relationship between the components of sexual schemas and domestic violence against women (P (p≤0/01). 

    Conclusion

    From the results it can be concluded that the components of sexual schemas have a significant inverse relationship with the tendency to domestic violence and in designing intervention and treatment protocols to reduce domestic violence to this education and increase self-awareness about sexual schemas attention It must be done.

    Keywords: Domestic violence, sexual schemas, housewives