فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه محیط شهری - پیاپی 7 (پاییز 1401)

نشریه برنامه ریزی و توسعه محیط شهری
پیاپی 7 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروانه مژگانی، لعلا جهانشاهلو*، فرهاد حسین زاده لطفی، آزیتا رجبی صفحات 1-12

    ایجاد شهرهای جدید با توجه به اهداف ایجاد و عملکردهای خاصی که داشته اند،گاه تبدیل به یک قطب جمعیتی شده و گاه آن قدر ضعیف عمل کرده اند که انسان تمایلی به زندگی در آن ها ندارد. هدف از پژوهش حاضر تبیین الگوی  مناسب کاربردی جهت ارزیابی عملکرد و ارتقاء کارایی شهرهای جدید هشتگرد، اندیشه، پردیس، پرند می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف (نوع استفاده) یک تحقیق کاربردی است. از نظر روش انجام دادن تحقیق به طور کلی، این تحقیق یک تحقیق توصیفی- تحلیلی است.

    روش شناسی: 

     جامعه آماری مورد پژوهش شامل کلیه ساکنین شهرهای پردیس، پرند، اندیشه و هشتگرد می باشند  که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 383 نفر برای هر 4 شهر به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه 17 شاخصه (حمل و نقل، مخابرات، آب، فاضلاب، برق، مسکن، اجتماعی، تجهیزات عمومی شهر، آموزشی، اقتصادی، مدیریتی، رودخانه و مسیل، فضای سبز، بهداشت و درمان، مدیریت پسماند، انرژی و تاسیسات گاز) است. برای بررسی روایی پرسشنامه از نظر 5 نفر از متخصصین حوزه برنامه ریزی شهری استفاده شده و روایی آن چندین بار مورد بررسی قرار گرفت و همچنین از روایی سازه ای بر اساس تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است.  برای بررسی پایایی نیز از آلفای کرونباخ بهره گرفته شد که مقدار آن 83/0 و در وضعیت مطلوبی است. در قسمت تحلیل داده ها به کمک نرم افزارهای spss22  و Amos  به بررسی سوالات تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته شد. 

    یافته ها

      نتایج بیانگر آن است که عملکرد شهرهای مختلف در زمینه ها و خدمات مختلف به گونه ای بوده است که شهر هشتگرد در رتبه نخست، اندیشه در رتبه دوم، پردیس در رتبه سوم و پرند در رتبه آخر قرار دارد بر این اساس عملکرد شهرهای پیرامونی شهر تهران هیچ کدام بالاتر از 65/0 نبوده است و دو شهر پرند و پردیس حتی زیر 50/0 بوده اند که این نشان از ضعف در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی کاربردی، ارزیابی عملکرد، ارتقاء کارایی، شهرهای جدید
  • محمدکاظم یاوری، علیرضا شیخ الاسلامی*، فرزانه ساسان پور صفحات 13-30

    فضاهای باز شهری پتانسیل بالایی برای انواع فعالیت های شهری از جمله گذران اوقات فراغت دارند. این موضوع با رشد شهرنشینی و تغییراتی که در سبک زندگی شهروندان رخ داده، اهمیت بیشتری یافته و معرفی نماگرهای تبیین کننده مفهوم کیفیت در این فضاها و چگونگی روابط بین آنها می تواند برای برنامه ریزان شهری اهمیت ویژه ای داشته باشد. پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی - تحلیلی با رویکرد کمی - کیفی است. در این تحقیق با درنظرگرفتن رابطه بین کیفیت فضاهای باز به عنوان هدف و شاخصهای عینی تبیین کننده آن، به عنوان نماگرهای مفهوم کیفیت، یک مدل ساختاری اندازه گیری پیشنهاد شده و چگونگی روابط بین نماگرهای معرفی شده و ضریب تاثیر آنها روی هدف پژوهش، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس یافته های حاصله، از بین نماگرهای 45 گانه ای که در مطالعات تیوریک به عنوان نماگرهای مفهوم کیفیت در فضاهای باز شهری برای گذران اوقات فراغت احصاء گردید، 7 نماگر قدرت تبیین کنندگی لازم را نداشته و حذف شده اند و نماگرهای مفهوم کیفیت به تعداد 38 نماگر رسید. در بررسی روابط و چگونگی تاثیر گذاری و تاثیر پذیری این نماگرهای 38 گانه روی همدیگر ، مشخص گردید، 11 مورد از این نماگرها، با سایر نماگرها همبستگی ندارند. همچنین با بررسی بارعاملی محاسبه شده برای نماگرهای مذکور مشاهده گردید، نماگر «وجود زمین و امکانات بازی و هیجان برای تمامی سنین» با کسب ضریب تاثیر 66/0 ، بیشترین تاثیر را بر کیفیت فضاهای باز دارد. این نماگر جزء یازده شاخصی است که عملکرد مستقل و غیر همبسته دارد. همچنین برخی نماگرها مثل نماگر «ابزار فعالیتهای سرگرمی، ورزش و آمادگی جسمانی»  با ضریب تاثیر 62/0 ، هر چند جزء شاخصهای 11 گانه مستقل نیست اما باز هم ضریب تاثبر بالایی به دست آورده است، این را می توان از این جهت توضیح داد که اهمیت شاخصهای 11گانه مستقل، به دلیل داشتن ضریب تاثیر بالاتر نیست، بلکه این اهمیت به دلیل مستقل بودن و عدم همپوشانی کاستی های احتمالی توسط سایر شاخص ها است، بنابراین مدیران و برنامه ریزان شهری باید نسبت به وضعیت آنها (نماگرهای مستقل) حساسیت بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، فضاهای باز شهری، نماگرهای کیفیت، اراک
  • احمد علی زاده فرد*، غلامرضا کاظمیان صفحات 31-52

    تمدن تابع عواملی چند است:زمین قابل ساخت، باران و عوامل و اوضاع اقتصادی.در واقع نخستین قدم در راه تمدن، کشاورزی است. وقتی فرهنگ عمومی به حد معینی برسد، فکر کشاورزی تولید می شود و تنها تمدن است که انسان را به فکر ایجاد مدنیت و شهر می اندازد. سازمان فضایی شهر خود شامل عناصر کانونی، خطی و پهنه ای می باشد که با چینش این عناصر بر روی زمین، نظم فضایی شهر ایجاد می شود. یکی از مهمترین عناصر سازمان فضایی شهرهای شمالی ایران، بازار روز می باشد که پژوهش حاضر سعی دارد یکی از وزین ترین عناصر سازمان فضایی در شهر بابل به نام بازار روز نوشیروانی را بررسی کرده و مفهوم بازار روز و تاثیرگذاری آن بر سازمان فضایی شهر با تیوری "چیدمان فضا" را بررسی کرده و همچنین راهکارهایی برای ارتقاء کیفیت عملکرد این بازار ارایه دهد. این تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده است، گردآوری داده ها به شیوه اسنادی، مشاهده، پرسشنامه و مصاحبه و همچنین برداشت کالبدی صورت گرفته است و با نرم افزارهای Auto cad ،Arc GIS ، SPSS وDeapthmap   مرتب سازی و تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که حوزه نفوذ این بازار، شهرستان بابل و حتی خارج استان می باشد، مهم ترین محل تعامل مردم روستاها با شهر می باشد و تاثیر بسزایی بر سازمان فضایی شهر داشته، مکان گزینی درستی شده، اما متناسب اهمیتی که در سازمان فضایی شهر دارد، عدم وجود معماری شایسته، مدیریت نادرست و نظارت ضعیف این بازار، از عملکرد و کارکرد این بازار کاسته است.

    کلیدواژگان: بازار روز، سازمان یابی فضایی، چیدمان فضا، شهر بابل
  • ارزیابی اثرات مشارکت و تعهد جامعه محلی و امنیت پایدار بر تحقق توسعه متوازن و پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر نقده)
    زهرا محمدی، رضا ولیزاده*، علی پناهی صفحات 53-62

    یکی از مهم ترین گام های دست یابی به توسعه متوازن و پایدار شناسایی و تطابق ظرفیت های شهر با ظرفیت توسعه متوازن و پایدار برای استفاده از حداکثر توان خدمت دهی ظرفیت هاست.  توسعه نامتوازن شهر نقده فرایندی پویا و مداوم است و امروزه به یکی از معضلات فضاهای شهری تبدیل شده است که طی آن محدوده های شهری و فضاهای کالبدی آنها در جهات عمودی و افقی باعث گسترده شدن شهر به خارج از محدوده شهر شده است. ازاین رو تعیین جهت و نحوه گسترش فیزیکی شهر برای پاسخگویی به نیازهای فعلی و پیش بینی برای نیازهای آینده امری ضروری برای برنامه ریزان و مدیران شهری است. تحقیق حاضر باهدف بررسی تاثیر مشارکت و تعهد جامعه محلی و امنیت پایدار  بر تحقق توسعه متوازن و پایدار شهر  نقده در قالب یک طرح پژوهشی پیمایشی از نوع همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش حدود 127671 نفر از  شهروندان زن و مرد شهرستان نقده بودند. باتوجه به حجم جامعه آماری، نمونه موردنظر با روش نمونه گیری خوشه ای  چندمرحله ای  با استفاده از فرمول کو کوران با سطح اطمینان 95 درصد محاسبه گردید که تعداد آن برابر با 383 نفر (253 مرد و 130 زن)  تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های  توسعه متوازن، توسعه پایدار، مشارکت و تعهد جامعه محلی، امنیت پایدار استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار smartpls3 استفاده شده است .در راستای اهداف تحقیق این نتیجه حاصل شد که باتوجه به ضریب مسیر 0.098و همچنین باتوجه به میزان تی برای بخش اول  فرضیه (مشارکت و تعهد جامعه محلی بر تحقق توسعه ی متوازن و پایدار) که برابر با 2.523 است و با توجه به ضریب مسیر 0.809و میزان تی برای بخش دوم  فرضیه (امنیت پایدار بر تحقق توسعه متوازن و پایدار) که برابر با 25.881است و بر اساس یافته های تحقیق، می توان ادعا کرد که مشارکت و تعهد جامعه محلی و امنیت پایدار بر تحقق توسعه متوازن و پایدار شهر نقده نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: توسعه متوازن، توسعه پایدار، مشارکت، جامعه محلی، امنیت پایدار، نقده
  • تکتم حنایی، فهیمه جامعی*، سید جلال الدین حسینی واعظ صفحات 63-78

    سرعت رشد و توسعه شهرها در دنیای مدرن و پست مدرن امروزی باعث آشفتگی در سازمان فضایی، کاهش ارزش مکان ها، بی توجهی به مقیاس انسانی، بر هم خوردن سلسله مراتب میان فضاها و مشکلات هویتی در بافت مرکزی شهرها شده است، این در حالی است که بافت شهری گستره ای هم پیوند از ریخت شناسی متفاوت طی دوران حیات شهری در داخل محدوده شهر در اتصال با شهر شکل گرفته است، بنابراین انسجام و پیوستگی شهر نشانگر نحوه ی شکل گیری و مکان یابی عناصر و بخش های مهم شهر و رابطه ی آن ها با یکدیگر تلقی می شود که میتوان ساخت هر شهر را از یک سو نمایانگر هماهنگی فضای کالبدی شهر با شرایط و عوامل مزبور و از سوی دیگر پیوند و پیوستگی میان این عوامل در نظر گرفت که با این نگاه فضاهای لنگرگاهی و بافت مفصلی پیرامون عناصر مهم شهری که خود خاصیت اتصال دهندگی و هسته ای در شهر ایفا می کنند، اهمیت ویژه ای می یابند. بنابراین این نوشتار به دنبال شناسایی مولفه های انسجام بافت مرکزی با رویکرد اتصال بخشی در بافت مفصلی پیرامون حرم امام رضا (ع) است. این پژوهش ازنظر ماهیت کمی، ازنظر روش انجام کار پیمایشی و باهدف کاربردی است که با حجم نمونه 374 نفری با استفاده از فرمول کوکران از ساکنان بافت مرکزی برآورد گردیده و به جهت تحلیل یافته ها از تحلیل عاملی و تحلیل همبستگی پیرسون استفاده شده است. در نهایت نتایج این نوشتار نشان می دهد که میان میزان انسجام بافت حوزه مرکزی شهر مشهد و ارزش های تعامل زمینه ای، کالبدی و فضایی با عنصر شاخص مرکزی یعنی حرم امام رضا (ع) دارای رابطه معنادار و مستقیمی است. به این ترتیب تغییر در ارزش شاخص های سه گانه تعاملی مطرح شده می تواند برافزایش یا کاهش انسجام بافت حوزه مرکزی شهر مشهد تاثیر مثبت و یا سوء گذاشته و باعث ساختاربخشی و گسست انسجام و یکپارچگی آن شود.

    کلیدواژگان: انسجام و پیوستگی، بافت مرکزی، بافت مفصلی، اتصال، شهر مشهد
  • علی حسینی*، ابراهیم فرهادی، محمد جوشن پور، اعظم طیبی صفحات 79-94

    به طورکلی شهرهای هوشمند برای بهبود زندگی شهری به فناوری اطلاعات و ارتباطات متکی هستند که مفاهیم شهر هوشمند به عنوان تلاش برای بهبود عملکرد شهری و تمایل به ارایه راهکارها و راه حل ها برای مشکلات شهری به منظور ارایه کیفیت بالاتر زندگی انسان شناخته می شود. همان طور که در دوران کووید-19 شاهد آن بودیم دولت ها برای کارآمدتر کردن فاصله اجتماعی در سراسر جهان به یک قرنطینه اجباری شهری روی آورده اند. در این شرایط تحرکات جسمانی محدود و فعالیت های روزمره به صورت منظم از طریق دورکاری انجام می شد که به اهمیت هوشمند سازی شهری می توان پی برد. در این پژوهش به تحقق شهر هوشمند با زیرساخت های دولت الکترونیک و مجازی و هوشمند شدن خدمات دولت با کاربست مولفه اصلی پویایی هوشمند، اقتصاد هوشمند، محیط هوشمند، حکمروایی هوشمند و مردم هوشمند در دوران شیوع کووید-19 در شهر مشهد پرداخته شد. این پژوهش، ازنظر روش جز پژوهش های کمی- کیفی، به لحاظ هدف جز پژوهش های کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی و تحلیلی است. به منظور ایجاد پایگاهی از عوامل اولیه موجود درباره عوامل موثر بر شهر هوشمند از تکنیک پویش محیطی و بررسی پیشینه ادبیات استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی و پیمایشی استفاده شده که از روش پرسشنامه بهره گرفته است. نتایج نشان داد که مولفه های مردم هوشمند، حکمروایی هوشمند و اقتصاد هوشمند دارای بیشترین همبستگی با مفهوم شهر هوشمند را داشته اند. درواقع با ارتقای مولفه های نامبرده مفهوم شهر هوشمند تا حد زیادی محقق می شود. درنهایت می توان گفت تاثیرگذارترین مولفه مردم هوشمند می باشد و با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون های آماری شیوع بیماری کووید-19 در شهر مشهد باعث افزایش مولفه مردم، حکمروایی و اقتصاد هوشمند شده است.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، همه گیری کووید-19، حکمروایی هوشمند، مردم هوشمند، اقتصاد هوشمند
  • اصغر میرفردی* صفحات 95-119

    اعتماد در هر بخشی از جامعه نقش محوری دارد. در این مقاله اعتماد به احزاب و جریان های سیاسی در محیط شهری کلانشهر شیراز با تاکید بر توسعه پایدار شهری بررسی شده است. هدف مقاله شناخت میزان اعتماد به احزاب در محیط شهری است. حجم نمونه 383 نفر بود که با نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. با روش پیمایشی و پرسشنامه ساختمند محقق ساخته که روایی و پایایی آن به ترتیب با اعتبار صوری و ضریب آلفای کرویباخ ارزیابی شد، داده ها گردآوری شدند. نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین میزان اعتماد به احزاب و جریان های سیاسی با توجه به میزان استفاده از رسانه های جمعی داخلی وجود دارد. بین میزان اعتماد به احزاب و جریان های سیاسی با توجه به میزان استفاده از رسانه های جمعی خارج از کشور تفاوت معناداری وجود ندارد؛ ولی بین میزان متغیر وابسته و متغیرهای مدت عضویت در شبکه های اجتماعی رابطه معکوس معناداری وجود دارد. بین میزان آگاهی از احزاب و متغیر وابسته رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. بین سن و متغیر وابسته رابطه وجود ندارد. متغیرهای مستقل در مجموع بیش از 23 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نموده اند. نتیجه کلی اینکه در محیط کلانشهرها اعتماد به احزاب با میزان استفاده از برخی رسانه های گروهی مدرن و آگاهی از احزاب رابطه دارند.

    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، رسانه های جمعی، محیط شهری، کلانشهر شیراز، ایران
|
  • Parvaneh Mozhgani, Laala Jahanshahlo *, Farhad Hossein Zadeh Lotfi, Azita Rajabi Pages 1-12

    The purpose of this study is to explain the appropriate practical model for performance evaluation, and improve the efficiency of the new cities of Hashtgerd, Andisheh, Pardis, Parand. The present study is an applied research in terms of purpose (type of use). In terms of the method of conducting research in general, this research is a descriptive-analytical research. The statistical population of the study includes all residents of Pardis, Parand, Andisheh and Hashtgerd cities. The sample size based on Cochran's formula was 383 people for all 4 cities were selected by simple random sampling. Research tools include a 17-item questionnaire (transportation, telecommunications, water, sewage, electricity, housing, social, city general equipment, educational, economic, managerial, river and canal, green space, health, waste management, energy and facilities Gas). To evaluate the validity of the questionnaire from the point of view of 5 experts in the field of urban planning, its validity was examined several times, and also the validity of the structure based on confirmatory factor analysis was used. Cronbach's alpha was used for reliability, which is 0.83 and in good condition. In the data analysis section, with the help of spss22 and Amos software, the research questions were examined using structural equation modeling. The results show that the performance of different cities in different fields and services has been such that Hashtgerd city is in the first rank, Andisheh is in the second rank, Pardis is in the third rank, and Parand is in the last rank, based on the performance of the surrounding cities. The city of Tehran was neither higher than 0.65, and the two cities of Parand and Pardis were even below 0.50, which is a sign of weakness in this regard.

    Keywords: practical model, Performance Evaluation, Performance Improvement, New Cities
  • Mohammadkazem Yavari, Alireza Sheakholeslami *, Farzaneh Sasanpour Pages 13-30

    Urban open spaces have a high potential for all kinds of urban activities, including leisure time. This issue has become more important with the growth of urbanization and changes in the lifestyle of citizens. And the introduction of indicators explaining the concept of quality in these spaces, and how the relationships between them can be of special importance for urban planners. The current research is a descriptive-analytical study with a quantitative-qualitative approach. In this research, considering the relationship between the quality of open spaces as a goal, and the objective indicators that explain it, as indicators of the concept of quality, a structural measurement model has been proposed. And by using confirmatory factor analysis, the relationship between the introduced indicators and their impact factor on the purpose of the research has been investigated. Based on the findings, among the 45 indicators counted in the theoretical studies, 7 indicators did not have the necessary explanatory power and were removed. And the indicators of the concept of quality reached the number of 38 indicators. In examining the relationships and how these 38 indicators affect each other, it was found that 11 of these indicators are not correlated with other indicators. Also, by examining the factor loadings calculated for the mentioned indexes, it was observed that the index "the existence of land and facilities for play and excitement for all ages" has the greatest impact on the quality of open spaces with an impact factor of 0.66. This index is one of the indicators that have independent and non-correlated performance. Also, some indicators, such as the index of "entertainment activities, sports and physical fitness" with an impact factor of 0.62, although it is not part of the eleven independent indicators, it still has a high impact factor. This issue can be explained in this way, that the importance of the eleven independent indicators is not due to having a higher impact factor, but this importance is due to their independence and non-overlapping of possible shortcomings by other indicators. Therefore, managers and urban planners should be more sensitive to their situation (independent agents).

    Keywords: leisure times, urban open spaces, quality indicators, Arak
  • Ahmad Alizade *, Gholamreza Kazemian Pages 31-52

    Civilization is subject to several factors: buildable land, rain and factors and economic conditions. In fact, the first step on the way to civilization is agriculture. When general culture reaches a certain level, the idea of ​​agriculture is produced, and it is only civilization that makes people think. It creates civility and the city. The spatial organization of the city itself includes focal, linear and area elements, which by arranging these elements on the ground, the spatial order of the city is created. One of the most important elements of the spatial organization of the northern cities of Iran is the daily market, which the present study tries to One of the most important elements of the space organization in the city of Babylon, called the Noshirvani daily market, is examined and the concept of the daily market and its impact on the spatial organization of the city with the theory of "space arrangement" are examined and also solutions are provided to improve the performance quality of this market. . This research has been done in a descriptive-analytical way, data collection has been done through documentation, observation, questionnaire and interview, as well as physical sampling, and it has been sorted and analyzed with Auto cad, Arc GIS, SPSS and Depthmap software, and the results show It shows that the sphere of influence of this market is in Babol city and even outside the province, it is the most important place for the interaction of the people of the villages with the city and it has a significant impact on the spatial organization of the city. The lack of proper architecture, improper management and weak supervision of this market have reduced the performance of this market.

    Keywords: daily market, spatial organization, space layout, Babol city
  • Evaluating the effects of participation and commitment of the local community and sustainable security on the realization of balanced and sustainable urban development (case study: Naqdeh city)
    Zahra Mohammadi, Reza Valizadeh *, Ali Panahi Pages 53-62

    One of the most important steps to achieve balanced and sustainable development is identifying and adapting the city's capacities with balanced and suitable development capacities to utilize maximum capacity service capacities. The unbalanced development of Naqadeh city is a dynamic and continuous process and today has become one of the problems of urban spaces during which urban areas and their physical spaces in vertical and horizontal directions have caused the city to expand outside the city limits. Therefore, determining the direction and manner of physical expansion of the city to meet the current needs and forecasting for future needs is essential for urban planners and managers. The aim of this study was to investigate the impact of participation and commitment of local community and sustainable security on the research of balanced and sustainable development of Naqadeh in the form of a correlation survey research project. The statistical population of this study was about 127,671 male and female citizens of Naqadeh according to the statistics obtained from Naqadeh governorate. According to the statistical population, the sample was calculated by multi-stage cluster sampling using Cochrane formula with 95% confidence level. The number was 383 (253 males and 130 females). Balanced development, sustainable development, participation and commitment questionnaires of local community, sustainable security were used to collect data. To analyze the data, structural equations (SEM) method with the approach of partial least squares and smartpls3 software has been used. In line with the aim of the research, it was concluded that according to the path coefficient of 0.098 and also considering the amount of T for the first part of the hypothesis (participation and commitment of the local community to the research of balanced and sustainable development) which is equal to 2.523. Also, considering the path coefficient of 0.809 and also considering the amount of T for the second part of the hypothesis (sustainable security on the basis of balanced and sustainable development) which is equal to 25.881. Based on the findings of the research, it can be claimed that the participation and commitment of the local community and sustainable security play an essential role in the realization of balanced and sustainable development of Naqadeh.

    Keywords: Balanced development, Sustainable Development, Participation, Local community, sustainable security
  • Toktam Hanaee, Fahime Jameie *, Seyed Jalal-Al-Din Hosseini Vaez Pages 63-78

    The speed of growth and development of cities in today's modern and postmodern world has caused confusion in spatial organization, the reduction of the value of urban spaces, the loss of human scale, the disruption of hierarchies between spaces, and identity problems in the central fabric of cities, While the urban context is a wide and interconnected area of different morphologies during the life of the city within the city limits in connection with the city. Therefore, the cohesion and continuity of the city are considered to indicate the way of formation and location of the important elements and parts of the city and their relationship with each other. In fact, the structure of every city represents the coordination of the physical space of the city with the mentioned conditions and factors on the one hand, and on the other hand, the connection and continuity between these factors, with this approach, the anchor and intermediate spaces around the important urban elements that connect and They play a central role in the city, become important. Therefore, this article seeks to measure the components of the central fabric's coherence with a connecting approach in the detailed area around Imam Reza's shrine. This research is quantitative in nature, in terms of the method of carrying out survey work and with an applied purpose, which was estimated with a sample size of 374 people using Cochran's formula, and factor analysis and Pearson correlation analysis were used to analyze the findings. Finally, the results of this article show that there is a significant and direct relationship between the level of coherence of the central area of Mashhad and the values of contextual, physical, and spatial interaction with the central index element, Imam Reza Shrine. In this order, the change in the value of the mentioned three interactive indicators can have a positive or negative effect on the increase or decrease of the cohesion of the central area of Mashhad city and cause structuring and breaking of its cohesion and integration.

    Keywords: Cohesion, Urban Central Context, connectivity, Mashhad City
  • Ali Hosseini *, Ebrahim Farhadi, Mohammad Joshanpour, Azam Tayebi Pages 79-94

    In general, smart cities rely on information and communication technology to improve urban life, and smart city concepts are known as efforts to improve urban performance and the desire to provide solutions for urban problems in order to provide a higher quality of human life. As we saw during the Covid-19 era, governments around the world have turned to mandatory urban quarantine to make social distancing more effective. In these conditions, limited physical movements and daily activities were done regularly through remote work, which can be seen as the importance of urban smartness. In this research, the realization of a smart city with electronic and virtual government infrastructures and the smartening of government services by applying the main components of smart dynamics, smart economy, smart environment, smart governance, and smart people during the outbreak of Covid-19 in Mashhad were discussed. This research, in terms of method, is apart from quantitative-qualitative research, in terms of purpose, it is apart from applied research, and in terms of nature, and it is descriptive and analytical. In order to create a base of existing primary factors about the factors affecting the smart city, the technique of environmental scanning and literature review have been used. To collect information, documentary and survey methods were used, which used the questionnaire method. The results showed that the components of smart people, smart governance, and smart economy had the highest correlation with the concept of a smart city. In fact, by improving the mentioned components, the concept of a smart city will be realized largely. In the end, it can be said that the most effective component is smart people, and according to the results obtained from the statistical tests of the spread of the Covid-19 disease in the city of Mashhad, it has increased the component of people, governance, and smart economy.

    Keywords: Smart city, covid 19 pandemic, Smart governance, smart people, Smart Economy
  • Asghar Mirfardi * Pages 95-119

    This paper examines trust in political parties and currents in the urban environment of Shiraz metropolis. The purpose of this article is to identify the level of trust in parties in the urban environment. The sample size was 383 cases that were selected by random cluster sampling. The survey method and the self-administered questionnaire were applied whose validity and reliability were evaluated by Face validity and Cornbrash’s alpha coefficient, respectively. The results showed that there is a significant difference between the level of trust in parties according to the use of domestic radios, domestic television, and magazines and newspapers. There is no significant difference between the level of trust in political parties according to the use of satellites, the internet, and abroad Persian-language radios, but there is a significant indirect relationship between the degree of trust in parties and the membership period in social networks. There is a direct and significant relationship between the awareness of parties and the dependent variable. There is no relationship between age and the dependent variable. Independent variables explained more than 23% of the dependent variable variances. Trust in political parties in metropolis areas is associated with some modern media and awareness of political parties.

    Keywords: political trust, Mass Media, Urban environment, Shiraz metropolis, Iran