فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی و توسعه محیط شهری
پیاپی 11 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میرنجف موسوی*، جواد جهانگیرزاده، نیما بایرام زاده، امین شهسوار، سجاد امیدوارفر صفحات 1-17

    هدف اصلی پژوهش، تحلیلی بر وضعیت زیست پذیری در محله کوی سالار می باشد. مهم ترین نکته تمایز این پژوهش با تحقیق های مشابه، به کارگیری شیوه ترکیبی آمار استنباطی درون یابی فضایی روابط ساختاری است. روش پژوهش حاضر از نظر ماهیت توصیفی و تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی کتابخانه ای و میدانی پیمایشی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها به چند صورت: مشاهده، پرسشنامه و فیش برداری می باشد. جامعه آماری این پژوهش ساکنین محله کوی سالار می باشد که طبق آمار سال 1395 مرکز آمار، 18000 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که مقدار حجم نمونه 376 عدد به دست آمده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای توزیع گردیده است. تجزیه وتحلیل کمی داده ها از طریق آزمون های تی تست تک نمونه ای و تجزیه وتحلیل فضایی داده ها از طریق روش IDW در سیستم اطلاعات جغرافیایی صورت گرفته است. برای ارزیابی رابطه بین ابعاد زیست پذیری از مدل دیمتل (DEMATEL) استفاده شده است. روایی پرسشنامه از طریق افراد متخصص در این زمینه و پایایی پرسشنامه ها نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ و با مقدار ضریب آلفای 775/0 مورد تایید قرارگرفته است. نتایج این پژوهش نشانگر این است که ابعاد زیست پذیری که شامل بعد اجتماعی، اقتصادی، محیط زیستی، مدیریت شهری، الگوی تاریخی و امکانات و خدمات می شود به ترتیب میانگین 94/2، 07/2، 01/3، 25/1، 83/1 و 55/2 را کسب نموده اند و همچنین سطح زیست پذیری با میانگین 27/2 در سطح نامطلوبی قرار دارد همچنین نتایج تحلیل فضایی وضعیت ابعاد زیست پذیری در محله کوی سالار نشانگر این است که که در حدود 66 درصد از محله در وضعیت نامطلوب قرار دارد. با توجه به نتایج مدل دیمتل، ابعاد مدیریت شهری، اقتصادی و امکانات و خدمات به عنوان "علت" و سه بعد محیط زیستی، اجتماعی و الگوی تاریخ نیز به عنوان "معلول"، در زیست پذیری قلمروی مکانی تحقیق، استخراج و نشان داده می شوند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، پایداری محیط، منطقه 22 تهران
  • سید محمود موسوی میرکلائی، محمدعلی خلیجی*، صادق صادقی صفحات 19-34

    کلانشهر تهران سیستم مشخص، تعریف شده و رسمی برای مدیریت ظرفیت نهادی مدیریت شهری ندارد؛ اما این سیستم باتکیه بر ساختارها و روش ها و هنجارهای رایج حکمروایی شهری و روستایی اداره و منتقل می شود. تشتت و تفرق مدیریت شهری در شهر تهران به تبعیت از نهادها و سازمان های متفرق و منبعث از الگوی حکومت شهری، عدم ظرفیت تعامل میان نهادی و درون نهادی را می توان نتیجه غلبه رسمی نهادهای قدرت و ناهمسویی نهادهای غیررسمی با سیاست ها و برنامه هایی آنها دانست. هدف تحقیق سیاست گذاری عوامل کلیدی و متغیرهای اثرگذار بر ظرفیت نهادی مدیریت شهری است. روش تحقیق از منظر هدف، از نوع کاربردی - توسعه ای، از نظر روش های اصلی تحقیق در زمره تحقیقات توصیفی - تحلیلی قرار دارد. همچنین نوع داده ها در تحقیق پیمایشی بوده و ابزار اصلی مورداستفاده برای جمع آوری داده ها مصاحبه با مدیران، خبرگان شهرداری تهران و اساتید دانشگاهی به صورت پرسشنامه که ابزار مناسب روایی بوده، انجام گرفته است. روش نمونه گیری در تحقیق حاضر نمونه گیری تصادفی ساده بوده است و حجم نمونه با خطای اندازه گیری ده درصد، 100 نفر تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد قوی ترین متغیر ظرفیت نهادی مطلوب خوانایی و شفافیت قوانین و مقررات، با میانگین 37/3 است و کمترین میانگین به متغیر ظرفیت بین نهادی تعلق دارد که نشان دهنده ضعف ظرفیت نهادی در کلانشهر تهران است. نتایج نشان می دهد مولفه های منابع ارتباطی و توانایی نهادها به مراتب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیش گویی متغیر وابسته دارند، به گونه ای که یک واحد تغییر در انحراف معیار منابع ارتباطی و توانایی نهادها، باعث می شود تا انحراف معیار متغیر وابسته (ظرفیت نهادی مدیریت شهری) به اندازه 28 و 18 درصد تغییر کند. درحالی که یک واحد تغییر در انحراف معیار مشارکت پذیری تنها باعث می شود تا انحراف معیار متغیر وابسته به اندازه 2 درصد تغییر نماید.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، ظرفیت نهادی، مدیریت شهری، کلانشهر تهران
  • امیر بخشی زاده، اکبر عبدالله زاده طرف*، نورمحمد منجزی صفحات 35-54

    پرسمان و انگاره نوشتار حاضر آمیزه ای است از نگرش پیشران های اجتماعی تاب آور در برابر بحران زلزله؛ امری که با فزونی جمعیت شهرنشینی و توسعه شهری رنگ می گیرد تا از این طریق سازمان های متولی مدیریت شهری در برابر مدیریت بحران زلزله مورد توجه قرار دهند. در حالی ابعاد این مساله گسترش روزافزون یافته است که یکی از ویژگی های آن درگیری گفتمان پیشران های دخیل در سامان دادن به این پدیده است که خود بر دامنه اهمیت آن افزوده است؛ بنابراین هدف پژوهش کاربست این انگاره بر منصه جغرافیایی کلان شهر تبریز بوده است، تا از این رهگذر بتواند با شناسایی پارامترهای موثر بر تاب آوری منطقه در برابر خطر زلزله به آسیب شناسی زمینه های دسترسی به آن بپردازد. پژوهش حاضر بر اساس هدف در زمره تحقیقات کاربردی، به لحاظ ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارشناسان حوزه مدیریت بحران و تاب آوری شهری است که بر اساس نظرات 35 متخصص در دسترس و آشنا با مدیریت بحران و تاب آوری شهری پرسشنامه نهایی وارد نرم افزار میک مک (Micmac) می گردد و از روش سوات در جهت شناسایی نقاط کلیدی شناخت عوامل در جهت رسیدن بر تاب آوری اجتماعی در پهنه های مستعد شناسایی شده کلان شهر تبریز استفاده می شود. نتایج تحقیق نشان داد که امر دانش و آگاهی اجتماعی، آموزش و مهارت و قابلیت و دسترسی به خدمات مهم ترین پیشران های موثر بر خلق اجتماعات تاب آور شهر تبریز می باشند. استفاده از توان آگاهی در جهت مشارکت مرمی برای مقابله با سوانح طبیعی مانند زلزله و افزایش تا ب اوری بسیار مهم است. چرا درصورتی که افراد از آگاهی و مهارت کافی برخوردار و توانمند شده باشند، می توان امیدوار بود که هنگام وقع زلزله خواهند توانست با واکنش و رفتار مناسب، جان خود و نزدیکان را حفظ و کمتر دچار آسیب جانی، مالی و روحی شوند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آینده پژوهی، طرح های توسعه، زلزله، کلان شهر تبریز
  • محمد فری، ملیحه باباخانی*، رحیم هاشمپور صفحات 55-70

    ساماندهی بافت های تاریخی شهر بر اساس الزامات پدافند غیرعامل به دلیل رابطه ی تاریخ، مردم، فضا و فعالیت های آن ها از اساسی ترین فرآیند های برنامه ریزی کالبدی از منظر پدافند غیرعامل است. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی و بررسی بعد کالبدی و مولفه های آن در بافت تاریخی شهر ارومیه از منظر پدافند غیرعامل می باشد. پژوهش حاضر از نظر زمانی طولی(آینده نگر)، از نظر نتایج کاربردی و از نظر هدف توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است که از نظر فرآیند اجرای پژوهش، کمی می باشد و در نهایت از نظر  نوع هدف توصیفی-تحلیلی و از نظر منطق اجرای پژوهش استقرایی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت میدانی و اسنادی می باشد. ابزار گردآوری داده ها شامل مشاهده و پرسش نامه می باشد. حجم نمونه این پژوهش شامل متخصصان این امر به تعداد 100 نفر که به صورت روش غیر تصادفی و هدفمند از میان کارشناسان خبره انتخاب گردیده است. برای تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون های t تک نمونه ای و برای تحلیل متغیرها از تحلیل همبستگی اسپیرمن استفاده شده است که به صورت ارزیابی از طریق نظریات متخصصین صورت گرفته است. همچنین جهت ارتباط یابی میان مولفه ها از روش تصمیم گیری دیمتل استفاده شده است. جهت ارزیابی روایی پرسش نامه از متخصصین این موضوع و در جهت ارزیابی پایایی پرسشنامه نیز از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است که مورد تایید واقع شده است. در این پژوهش از مولفه های کالبدی، عملکردی، انسانی، دسترسی و انعطاف پذیری فضا استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشانگر این است که با توجه به نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن، متغیر مستقل کالبدی نسبت به سایر مولفه ها رابطه قوی تری با بعد کالبدی از منظر پدافند غیرعامل را دارد همچنین نتایج مدل دیمتل نشانگر این است که مولفه کالبدی بیشترین ارتباط و مولفه دسترسی کمترین ارتباط را با سایر مولفه ها دارد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، برنامه ریزی کالبدی، بافت تاریخی، ارومیه
  • عبدالجلیل شریفی، محمدعلی شهریاری*، نفیسه واعظ صفحات 71-87

    شوراها به عنوان نهادی که مشروعیت و مقبولیت خود را از مردم می گیرند، می توانند نقش مهمی را بر اثر بخشی سیاست گذاری های شهری داشته باشند. بخشی از این سیاستگذاری در حوزه کالبد شهر به ویژه حوزه شهرسازی و معماری است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی سیاستگذاری های شهری شورای اسلامی شهر شیراز در حوزه شهرسازی و معماری از منظر توسعه پایدار انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه است. جامعه ی آماری این پژوهش مدیران و سرپرستان بخش های مختلف شهرداری شیراز (خبرگان اجرایی) و اساتید دانشگاهی آشنا به موضوع تحقیق (خبرگان دانشگاهی) بوده است. حجم نمونه از طریق جدول مورگان 113 نفر محاسبه شد. روایی و پایایی بازار پرسش نامه تایید شد. یافته های تحقیق نشان داد که برای ارزیابی سیاستگذاری های شهری شورای اسلامی، می توان از الگوی مراحل هاگوود و گان (1984) مشتمل بر 5 بعد تشخیص مسایل،تدوین سیاست،تصمیم گیری،اجرای سیاست و ارزشیابی سیاست بهره گرفت که برای سنجش ابعاد مزبور از 19 مولفه بنا به نظر خبرگان دانشگاهی و اجرایی حوزه شهری استفاده گردید. نتایج نشان داد در سطح کمتر از 05/0، ابعاد و مولفه های مرتبط با سیاستگذاری شهری معنادار بوده اند. جهت معناداری نشان داد که وضعیت ابعاد و مولفه های سیاستگذاری شورای اسلامی، متوسط ارزیابی می شود. نتیجه آزمون فریدمن جهت رتبه بندی ابعاد و مولفه های سیاستگذاری نشان داد که در میان ابعاد، بعد تشخیص مسایل و در میان مولفه ها نیز میزان تفویض قدرت و منابع به اعضای شورای اسلامی شهر، بیشترین رتبه را کسب نموده اند. همچنین نتیجه آزمون تی تک نمونه از عملکرد شورای اسلامی ازنظر سیاستگذاری های حوزه شهرسازی و معماری در سطح کمتر از 05/0 اشاره دارد. در حوزه شهرسازی بهترین عملکرد شورای اسلامی مربوط به شاخص مشورت و اعمال نظارت قانونی بر معاونت شهرسازی و واحدهای وابسته به آن با مقدار 803/0 و در حوزه معماری نیز شاخص مشورت و تصویب مقررات و مصوبات حوزه معماری با مقدار 705/3 بوده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری شهری، شهرسازی و معماری، شورای اسلامی شهر شیراز، توسعه پایدار
  • علیرضا والی پور* صفحات 89-104

    مدیریت بحران در وقوع سیل ارتباط خاصی با مباحث برنامه ریزی و مدیریت شهری دارد. سالانه خسارات زیادی به اموال دولتی و خصوصی و همچنین خسارات جانی بر اثر وقوع سیل وارد می شود. بررسی نقاط ضعف و قوت مدیریت بحران در هنگام وقوع سیل به شدت احساس می شود. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و رتبه بندی انواع بحران ها و نقاط ضعف و قوت سازمانی است. شهر صدرا به عنوان منطقه ای که بسیار مستعد وقوع سیل است به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. در ابتدا، جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه، بررسی ادبیات و پرسشنامه و توزیع آن بین 150 نفر متخصص مدیریت بحران انجام شد. سپس، تحلیل اطلاعات با استفاده از روش سوارا، که یکی از بهینه ترین روش های تصمیم گیری چند معیاره است، انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده، 10 نقطه قوت و 13 نقطه ضعف در حین بحران وقوع سیل شناسایی گردید،که از بین آنها، آب گرفتگی معابر، مسدود شدن راه های دسترسی و قطع شبکه آب رسانی به ترتیب مهم ترین نوع بحران ها بودند. همچنین، وجود نقشه های تفکیکی و تفضیلی شهر و دسترسی سریع و آسان به آدرس ها و قطعات با کاربری های مختلف در هر نقطه از شهربا امتیاز 1718/0، جدید بودن تاسیسات شبکه های آب و فاضلاب، برق، گاز و مخابرات در سطح شهربا امتیاز1418/0، و عدم وجود بافت فرسوده در سطح شهر و یا حاشیه نشینی های غیراصولی و غیر فنی با امتیاز 1183/0 به عنوان مهم ترین نقاط قوت شناسایی شدند. علاوه بر این مهم ترین ضعف از دیدگاه پاسخ دهندگان، بارش باران در بازه زمانی کم با حجم بالای رواناب با ضریب 1992/0که سبب خسارات جدی به جداول و تاسیسات شهری و منازل مسکونی می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، شهر صدرا، تصمیم گیری چند معیاره، سوارا، سیلاب
  • حمید اسدی*، حامد عابدینی صفحات 105-123

    توسعه کالبدی فضایی شهر تهران در سده اخیر موجب گردیده تا بناهای صنعتی از محدوده هایی حاشیه ای به عرصه هایی محصور در بافت های فشرده شهری بدل گردند. این مسیله تعطیلی و رها شدن میراث معماری صنعتی را باوجود عمر مفید سازه و ارزش های معماری آن ها در پی داشته است. با واکنش نهادهای مختلف و در راستای ارتقای پایداری اقتصادی و اجتماعی، امکان اعطای کاربری جدید و احیا این ابنیه فراهم شده و مصادیقی از تجربه تطبیق پذیری در ایران شکل می گیرد که زمینه اصلی مطالعه در این تحقیق هستند. ازاین رو هدف از این پژوهش بررسی تجارب موفق معماری چند عملکردی و تطبیق پذیر جهانی و قیاس میان نمونه استراتژی های آن ها با تجارب مشابه در میراث صنعتی شهر تهران است. در این پژوهش مطالعات حوزه تطبیق پذیری بر روی نمونه های جهانی، به عنوان مبنای استخراج استراتژی های معماری چند عملکردی قرارگرفته است. استراتژی ها شامل سه لایه کالبدی سازه، تاسیسات و نما بوده که با روش دلفی بر روی میراث معماری صنعتی شهر تهران به عنوان جامعه آماری ارزیابی شده اند. تحلیل داده ها از طریق آزمون کوکران و آزمون فریدمن صورت گرفته و روش نمونه گیری برای هر دو جامعه آماری (میراث معماری صنعتی تهران) و (متخصصین مربوطه) نظریه ای می باشد. میراث معماری صنعتی شهر تهران شامل: کارخانه آرگو (موزه گالری آرگو)، پادگان ایرانشهر (خانه هنرمندان)، کارخانه جوراب بافی بریانک (موزه آثار طبیعی و حیات وحش هفت چنار) و زندان قصر (باغ موزه قصر) می باشند که با محاسبه میانگین رنک آزمون برای هر استراتژی در هر لایه، ابنیه منتخب رتبه دهی شده اند. با توجه به اجماع نظر متخصصین، وجود استراتژی های دو لایه سازه و نما در ابنیه موردبررسی، تایید و براساس نتایج آنالیز داده ها در لایه سازه، کارخانه آرگو بالاترین میزان از آزادی فضا را دارا بوده و در لایه نما خانه هنرمندان با بیشترین میانگین رنک آزمون بالاترین انطباق نما و سازه را داشته اند. اما در لایه تاسیسات، انطباق تاسیسات و سازه در نمونه های موردبررسی توسط متخصصین مشاهده و تایید نشده است. مطابق با نتایج این پژوهش، تمرکز سازه در کمترین نقاط و فضای آزاد بیشتر و همچنین انطباق نما با سازه دو مشخصه در بناهای صنعتی می باشند که می توانند تاثیر کارآمدی در فرایند تطبیق پذیری و اعطای کاربری جدید به میراث معماری صنعتی داشته باشند.

    کلیدواژگان: معماری چندعملکردی، میراث معماری صنعتی، تطبیق پذیری، اعطای کاربری جدید، تکنیک دلفی
|
  • Mirnajaf Mousavi *, Javad Jahangirzadeh, Nima Bayramzadeh, Amin Shahsavar, Sajjad Omidvarfar Pages 1-17

    The main purpose of the research is to analyze the livability situation in Kouye Salar neighborhood. The most important distinguishing point of this research with similar researches is the use of the combined method of inferential statistics - spatial interpolation - structural relations. The present research method is descriptive and analytical in terms of nature and is practical in terms of purpose. To collect of information, a library-document and field-survey method was used. The tools of data collection are in several ways: observation, questionnaire, and taking notes. The statistical society of this research is the residents of Kouye Salar neighborhood, which has 18,000 people according to the 2016 census of the Statistics Center. To determine the sample size, Cochran's formula was used and the sample size was 376, which was distributed in the study area using the cluster random sampling method. One-sample t-test was used for quantitative data analysis and IDW method was used for spatial data analysis. The DEMATEL model has been used to evaluate the relationship between the livability dimensions. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and the reliability of the questionnaires was also confirmed by Cronbach's alpha test with the alpha coefficient value of 0.775. Based on the results of the research, the dimensions of livability, which include social, economic, environmental, urban management, historical pattern, and facilities and services, have obtained average of 2.94, 2.07, 3.01, 1.25, 1.83, and 2.55, respectively and also, the livability level is unfavorable with an average of 2.27. Also, the results of the spatial analysis of the livability dimensions in Kouye Salar neighborhood show that about 66% of the neighborhood is in an unfavorable condition. According to the results of DEMATEL model, the dimensions of urban management, economic and facilities and services as "cause" and the three dimensions of environment, social and history pattern as "disability" are extracted and shown in the livability of the locality territory.

    Keywords: Sustainable Development, Spatial analysis, livability, Urmia
  • Seyed Mahmoud Mousavi Mirkalae, MohammadAli Khaliji *, Sadegh Sadeghi Pages 19-34

    Tehran metropolis does not have a specific, defined and formal system for managing the institutional capacity of urban management; But this system is managed and transmitted by relying on the structures, methods and common norms of urban and rural governance. The fragmentation and fragmentation of urban management in the city of Tehran due to the different institutions and organizations that originate from the city government model, the lack of capacity for inter-institutional and intra-institutional interaction can be seen as the result of the official dominance of the power institutions and the non-alignment of informal institutions with their policies and programs. The purpose of the research is to policy the key factors and variables affecting the institutional capacity of urban management. The research method, from the point of view of the goal, is of the type of applied-developmental research, in terms of the main research methods, it is in the category of descriptive-analytical research. Also, the type of data in the research is a survey, and the main tool used to collect data is interviews with managers, experts of Tehran municipality and university professors in the form of a questionnaire, which is a suitable narrative tool. The sampling method in this study was simple random sampling and the sample size was determined to be 100 people with a measurement error of ten percent. The findings of the research show that the strongest component of the desired institutional capacity is the readability and transparency of laws and regulations, with an average of 3.37, and the lowest average belongs to the component of inter-institutional capacity, which indicates the weakness of the institutional capacity in Tehran metropolis. The results show that the components of communication resources and the ability of institutions have a far greater contribution compared to other components in predicting the dependent variable, such that a unit change in the standard deviation of communication resources and the ability of institutions causes the standard deviation of the variable to increase. dependent (institutional capacity of urban management) to change by 28 and 18 percent. While a unit change in the standard deviation of participation only causes the standard deviation of the dependent variable to change by 2%.

    Keywords: Policy Making, institutional capacity, urban management, Tehran metropolis
  • Amir Bakhshizadeh, Akbar Abdollahzadeh *, Noor Mohammad Monjazi Pages 35-54

    The question and idea of the present article is a mixture of the attitude of resilient social drivers against the earthquake crisis; A matter that is colored by the increase in the population of urbanization and urban development, so that in this way the organizations in charge of urban management pay attention to the management of the earthquake crisis. At the same time, the dimensions of this problem have been expanding, and one of its characteristics is the conflict between the drivers involved in organizing this phenomenon, which has increased its importance; Therefore, the aim of the research was to apply this concept to the geographical context of Tabriz metropolis, so that by identifying the parameters that affect the resilience of the region against the risk of earthquake, it can analyze the path of access to it. Based on the purpose, the current research is in the category of applied research, in terms of its nature and method, it is a descriptive-analytical research. The statistical population of the current research includes experts in the field of crisis management and urban resilience, based on the opinions of 35 experts who are available and familiar with crisis management and urban resilience, the final questionnaire is entered into the Micmac software and the SWAT method is used to identify the key points of knowing the factors in It is used to achieve social resilience in the identified susceptible areas of Tabriz metropolis. The results of the research showed that knowledge and social awareness, education and skills, and ability and access to services are the most important drivers for creating resilient communities in Tabriz. It is very important to use the power of awareness in the direction of active participation to deal with natural disasters such as earthquakes and increase resilience. Why, if people have enough knowledge and skills and are empowered, we can hope that when an earthquake occurs, they will be able to save their lives and those of their loved ones by reacting and behaving appropriately, and will suffer less physical, financial and emotional damage.

    Keywords: resilience, Future studies, Development plans, Earthquake, Tabriz metropolis
  • Mohammad Fari, Maliheh Babakhani *, Rahim Hashempour Pages 55-70

    Organizing the historical contexts of the city based on the requirements of passive defense due to the relationship between history, people, space and their activities is one of the most basic physical planning processes from the point of view of passive defense. The main goal of this research is to evaluate and examine the physical dimension and its components in the historical context of Urmia from the point of view of passive defense. The current research is longitudinal in terms of time (prospective), in terms of practical results, and in terms of the goal of developing applied knowledge in a specific field, which is quantitative in terms of the research implementation process, and finally in terms of the type of descriptive-analytical goal and terms of the implementation logic The research is inductive. The method of collecting information is both field and documentary. Data collection tools include observation and questionnaires. The Sample size of this research includes 100 specialists in this field, who were selected in a non-random and purposeful way from experts. One-sample t-tests were used to analyze the collected data, and Spearman's correlation analysis was used to analyze the variables, which was evaluated through experts' opinions. Also, DEMATEL's decision-making method has been used to establish relationships between components. In order to evaluate the validity of the questionnaire from the experts of this subject and to evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha test was used, which was confirmed. In this research, the physical, functional, human, access and flexibility components of the space have been used. The results of this research show that according to the results of the Spearman correlation test, the physical independent variable has a stronger relationship with the physical dimension from the point of view of passive defense than other components. Also, the results of DEMATEL model indicate that the physical component has the most relationship and the access component has the least relationship with other components.

    Keywords: Passive Defense, physical planning, Historical context, Urmia
  • Abdoljalil Sharifi, Mohammdali Shariari *, Nafiseh Vaez Pages 71-87

    Councils, as institutions that derive their legitimacy and popularity from the people, can play an important role in urban policy-making through their decisions regarding urban form, especially in the fields of urban planning and architecture. The present study aimed to evaluate the urban policies of the Islamic City Council of Shiraz in the field of urban planning and architecture from the perspective of sustainable development. The research method was descriptive-survey, using a questionnaire tool. The statistical population of this study consisted of managers and heads of various departments of Shiraz municipality (executive experts) and university professors familiar with the research topic (academic experts). The sample size was calculated to be 113 individuals using Morgan's table. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed. The study's findings indicated that for evaluating the urban policies of the Islamic Council, the Hagoort and Gunn model (1984) consisting of 5 dimensions of issue identification, policy formulation, decision-making, policy implementation, and policy evaluation can be used. To measure these dimensions, 19 components related to urban policy-making were identified based on the opinions of academic and executive experts in the field of urban planning. The results showed that at a significance level of less than 0.05, the dimensions and components related to urban policy-making were significant. The results also indicated that the status of the dimensions and components of the Islamic Council's urban policies was evaluated as average. The Friedman test results for ranking the dimensions and components of policy-making showed that among the dimensions, issue identification and among the components, the delegation of power and resources to the members of the Islamic Council obtained the highest rank. The results of the one-sample t-test also indicated that the performance of the Islamic Council in terms of urban planning and architecture policies was less than 0.05. In the field of urban planning, the best performance of the Islamic Council pertained to the consultation and legal supervision of the urban planning department and its affiliated units with a score of 0.803, and in the field of architecture, the best performance pertained to consultation and approval of regulations and decisions in the field of architecture with a score of 0.705.

    Keywords: urban policy, urban planning, architecture, Shiraz Islamic Council, Sustainable Development
  • Alireza Valipour * Pages 89-104

    Crisis management in flood has a distinctive relationship with urban planning and management subjects. Yearly, floods cause a lot of damage to public and private property as well as loss of life. Inspecting the strengths and weaknesses of crisis management is strongly felt during floods. This research aims to recognize and rank all kinds of crises and organizational strengths and weaknesses. Sadra city, an area that is very prone to floods, has been selected as a case study. Initially, data was collected via interviews, literature review, and distributing questionnaires among 150 crisis management specialists. After that, the SWARA method was used to analyze data, which is one of the most optimum multi-criteria decision-making methods. According to the attained results, 10 strong points and 13 weak points were recognized during the flood crisis. Among these points, the flooding of roads, the blocking of access roads, and the water supply network cut-off were the most significant types of crises, respectively. Likewise, separate and selective maps of the city and quick and easy access to addresses and parts with different uses in any section of the city with a score of 0.1718, the newness of water and sewerage, electricity, gas, and telecommunications networks in the city with a score of 0.1418 and the absence of urban decay in the city or unprincipled and non-technical suburbs were identified as the most important strengths with a score of 0.1183. Besides, according to the respondents, the most important weakness is the rain in a short period with a high volume of runoff with a coefficient of 0.1992, which causes severe damage to tables and urban facilities, and residential houses.

    Keywords: crisis management, Sadra city, Multi-Criteria Decision Making, SWARA, Flood
  • Hamid Asadi *, Hamed Abedini Pages 105-123

    This urban issue of terminating and ignoring such buildings as heritage of industrial architecture has caused the closure of this constructions, in spite of having an applicable life cycle and architectural principles; however, by some reactions from various institutions and to promote economic and social sustainability, the condition for having a new application and restoration these industrial buildings as a heritage is provided, which are examples of the experiences of adaptability in Iran as the main focus of this research. Therefore, the aim of this research is to review the successful experiences of multi-functional and universal adaptable architecture to compare their strategies with the heritage of industrial experiences in the city of Tehran. In this research, the studies of adaptability for universal samples are considered as the basis for exploring the multi-functional architectural strategies. The approaches include three physical layers of the building structure, facilities and facade, which have been evaluated by using Delphi method on the heritage of industrial architecture in city of Tehran as a statistical population. The non-parametric statistical tests of Cochran's Q test and Friedman's test, were applied to analyze data; the theoretical sampling method for both statistical population (Tehran's industrial architectural heritage) and (relevant experts) was adopted. According to the expert’s ideas, the strategies of two-layered structure and facade in the target buildings were confirmed; according to the data analysis, ‘Argo Factory’ had the highest Degrees of Freedom (df) regarding the structure layer, and in relation to the facade, the ‘Iranian Artists Forum’ with the highest average test rank, showed the highest conformity of the facade and the structure. However, regarding the facilities, no compliance of the facility was found. The industrial architectural heritage of Tehran includes some buildings that reused for another purpose as: Argo Factory (changed to Argo Contemporary Art Museum & Cultural Centre), Iranshahr Barracks (Iranian Artists Forum), Beryank Hosiery Factory (Haftchenar's Museum of Wildlife and Natural Monuments) and Qasr Prison (Qasr Garden Museum/ Museum of the Qasr Prison). The target buildings were ranked according to the data acquired by calculating mean rank for the strategies were applied for each layer. According to the results, two characteristics were found in the industrial buildings that can highly affect the adaptive reuse of the heritage of industrial architecture, 1. the concentration of the structure at the lowest points and limited spaces with more free spaces compared to its counterparts, and 2. the adaptation of the building facade to the structure.

    Keywords: Multifunctional Architecture, Heritage of Industrial Architecture, Adaptability, Adaptive reuse, Delphi method