فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 94، مهر و آبان 1401)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 94، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهسا خدایاریان، سید سعید مظلومی محمودآباد، مهدیه خالقی موری، نوشین یوشنی* صفحات 1-19
    مقدمه

    با توجه به پراکندگی های تحقیقاتی، محدودیت منابع، سردرگمی در انتخاب موضوع و کاربردی نبودن بسیاری از فعالیتهای پژوهشی، این مطالعه با هدف تعیین اولویت های پژوهشی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت بر اساس مدل COHRED انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع اکتشافی کیفی است که با مشارکت 11 نفر از متخصصان در خارج و داخل دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفت. در ابتدا موضوعات پژوهشی از طریق تشکیل کمیته راهبردی و برگزاری 3 جلسه بحث گروهی متمرکز مشخص گردید؛ سپس تحلیل وضعیت موجود و تعیین نیازها و سپس اولویت بندی براساس معیارهای چهارگانه مدل COHRED انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد و رتبه بندی حوزه های استخراج شده بر اساس مقایسه میانگین صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 50 اولویت پژوهشی در پنج حوزه مربوط به مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت تعیین شد. حوزه ها به ترتیب اولویت شامل عوامل روانی- رفتاری، سلامت اجتماعی، سبک زندگی، عوامل محیطی و ظرفیت سازی بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه اولویتهای پژوهشی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد براساس مدل COHRED تعیین شد. اولویت اول به عوامل رفتاری و روانی اختصاص یافت که می توان به اهمیت شکل گیری مفهوم خانواده سالم به عنوان بنیادی ترین هسته اجتماعی پی برد. پیشنهاد می شود جهت انجام تحقیقات کاربردی  و تخصصی شدن فعالیتهای مرکز تحقیقات در راستای اهداف و چشم انداز تعیین شده، اولویتهای استخراج شده مورد توجه محققین و دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اولویتهای پژوهشی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر برسلامت، مدل پیشنهادی کارگروه توسعه تحقیقات سازمان بهداشت جهانی (COHRED)
  • آنیتا اسدی، اصغر آقایی* صفحات 20-39
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بسته آموزشی نظریه ی انسان سالم بر خودکارآمدی و سلامت روان دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه شهر فولادشهر انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با دوره پیگیری یک ماهه و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر فولادشهر در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. تعداد این دانش آموزان 1200 نفر بود. جهت انتخاب نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، یک مدرسه متوسطه در شهر فولادشهر انتخاب شد و پرسشنامه های غربال گری سلامت روان و خودکارآمدی در بین دانش آموزان مدرسه توزیع گردید. در مرحله دوم از بین دانش آموزانی که سلامت روان و خودکارآمدی پایین تر داشتند و حاضر به مشارکت در پژوهش بودند،  30 دانش آموز انتخاب شده  و به تصادف در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 13 جلسه 90 دقیقه ای نسخه تجدید نظر شده آموزش مبتنی بر نظریه انسان سالم را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. ابزار جمع آوری اطلاعات در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری  شامل پرسشنامه خودکارآمدی کودکان و نوجوانان موریس و مقیاس سلامت روان کیز بود. به منظور بررسی و تجزیه وتحلیل از روش تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد بسته آموزشی نظریه انسان سالم بر بهبود خودکارآمدی و سلامت روان دانش آموزان در مرحله پس آزمون تاثیر معناداری داشته است (001/0>p) و تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین طبق یافته های به دست آمده از این پژوهش می توان چنین نتیجه گیری نمود که بسته آموزشی نظریه انسان سالم روش مناسبی برای بهبود خودکار آمدی و سلامت روان دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه دوم است.

    کلیدواژگان: آموزش نظریه انسان سالم، خودکارآمدی، سلامت روان، دانش آموزان دختر متوسطه دوم
  • مسعود باسره*، غلامحسین حلوانی، حسین فلاح، سارا جام برسنگ صفحات 40-48
    مقدمه

    تلفن همراه هوشمند به عنوان وسیله ای جدایی ناپذیر در زندگی امروزی تبدیل شده است. در کنار مزایای تلفن همراه هوشمند ، استفاده مفرط از آن  دارای تاثیرات منفی  بویژه در بین دانشجویان است. یکی از این اثرات منفی ، اعتیاد به تلفن همراه هوشمند می باشد. در دوران پاندمی کرونا  و قرنطینه خانگی جهت شرکت در کلاس های مجازی و همچنین بعنوان وسیله ای برای سرگرمی و اوقات فراغت از آن استفاده می شد. این مطالعه با هدف بررسی میزان اعتیاد به تلفن همراه هوشمند دانشجویان دانشکده بهداشت شهید صدوقی یزد در ایام پاندمی کرونا انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در ایام پاندمی کرونا انجام گرفت. جامعه آماری شامل 303 دانشجوی دانشکده بهداشت بودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه سواری بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS  نسخه 26و آزمون های تی مستقل ، کای اسکویر آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین نمره اعتیاد به تلفن همراه 6/39 بود. 6/7 درصد اعتیاد خفیف،8/85 درصد اعتیاد متوسط و 6/6 درصد اعتیاد شدید داشتند. بین جنسیت، وضعیت تاهل ، مقطع تحصیلی با اعتیاد به تلفن همراه هوشمند ارتباط معنی داری یافت نشد. 66 درصد زمان دانشجویان صرف حضور در شبکه های اجتماعی میشد.

    نتیجه گیری

    اعتیاد به تلفن همراه هوشمند در دانشجویان دانشکده بهداشت بالا است. انجام مداخلات جدی آموزشی و اقدامات فرهنگی و فوق برنامه در ایام پساکرونا لازم است.

    کلیدواژگان: دانشجو، اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، کووید- 19
  • مریم نعمانی، مریم عزیززاده، مجید میر محمد خانی، کامیار منصوری، داریوش پهلوان* صفحات 49-60
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی و عوامل پیش بینی کننده آن در بیماران مبتلا به اگزامای شغلی دست اجراء شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی 244  بیمار مبتلا به اگزامای شغلی دست بصورت نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد شاخص کیفیت زندگی در بیماری های پوستی (DLQI) و مقیاس آنالوگ بصری (VAS) بودند. آنالیز داده ها توسط  Stata نسخه 14 انجام و نسبت شانس خام و تعدیل شده (Odds Ratio) با فاصله اطمینان 95 درصد (95% CI) گزارش گردید. 

    یافته ها

    7/46 % مبتلا به اگزما شدید بودند. مدل چند متغیره رگرسیون لجستیک نشان داد سن بالای 30 سال (98/9 - 92/2 : فاصله اطمینان 95 %  با 40/5O=R) ، جنسیت زن  (60/3 - 14/1 : فاصله اطمینان 95 %  با 02/2O=R) ، خانه داری  (24/14 - 94/1 : فاصله اطمینان 95 %  با 25/5O=R) ، سابقه کار بالای 5 سال (85/9 - 13/2 : فاصله اطمینان 95 %  با 59/4O=R) ، ساعت کاری بالای 8 ساعت  (62/8 - 57/2 : فاصله اطمینان 95 %  با 71/4O=R)  و شدت اگزمای دست  (56/2 - 28/1 : فاصله اطمینان 95 %  با 14/2O=R) مهمترین فاکتورهای پیش بینی کننده کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به اگزمای دست بودند.

    نتیجه گیری

    اگزامای دست بر کیفیت زندگی اکثر بیماران اثر قابل توجهی دارد ، لذا طراحی و اجرای برنامه های مراقبتی و پیشگیرانه با در نظر گرفتن فاکتورهای فوق الذکر جهت ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اگزمای دست، کیفیت زندگی، فاکتورهای پیش بینی کننده، مطالعه مقطعی، بهداشت حرفه ای
  • احسان ابویی، محمدحسن احرامپوش، زهره رهایی، فرزان مددی زاده، ابوالقاسم میر حسینی، اکرم السادات حسینی* صفحات 61-74
    مقدمه

    تولید پسماند از یک سو و رویکرد بازیافت در جوامع از سوی دیگر مهم ترین مسایل درگیر در مدیریت پسماند محسوب   می گردد. جداسازی پسماندها در مبداء توسط خانوارها مناسب ترین و باصرفه ترین روش مدیریت پسماند با این رویکرد می باشد. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد خانوارهای شهر یزد در خصوص تفکیک زباله و عوامل اکولوژیک مرتبط با آن صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 بر روی 386 خانوار شهر یزد که  به صورت  تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام  شد. برای بررسی ارتباط عوامل اکولوژیک با آگاهی، نگرش و عملکرد نیز از آزمون های ناپارامتریک من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. تمامی تحلیل ها در نرم افزار spss-24 با در نظر گرفتن سطح معنی داری 5 درصد انجام گرفت.

    یافته ها

      از مجموع خانوارهای شرکت کننده 6/53 درصد از افراد همیشه زباله های قابل بازیافت خود را تفکیک می کردند.  از بین عوامل اکولوژیکی مورد بررسی، همکاری اعضای خانواده، فضای کافی برای نگهداری زباله ها، اهمیت دادن به جلوگیری از آلودگی محیط زیست، اطلاع رسانی دقیق در مورد زمان تحویل زباله، مراجعه منظم شهرداری برای دریافت زباله، زمان انتظار برای تحویل گرفتن زباله و آموزش مستمر توسط شهرداری با مشارکت افراد در تفکیک زباله ارتباط معنادار داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به سطح متوسط آگاهی، نگرش و عملکرد مردم شهر یزد در مورد تفکیک زباله از مبدا و تاثیر عوامل اکولوژیک در این زمینه، آموزش بیشتر برای جلب مشارکت شهروندان و واگذاری بخش های مهم و حساس از مدیریت پسماند به شرکت ها و نهادهای خصوصی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تفکیک زباله، مشارکت شهروندان، عوامل اکولوژیک، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • مریم حسین نژاد، فرزانه ذوالعلی، فایزه پارسایی مقدم، کامبیز بهالدین بیگی، سیمین مهدی پور* صفحات 75-88
    مقدمه

    درحالی که جهان با اپیدمی کوید 19 در حال مبارزه است، پرستاران به عنوان بزرگ ترین گروه شغلی مراقبت های بهداشتی در خط اول این مبارزه، با تهدیدات و چالش هایی روبرو هستند.  بنابراین شناخت عواملی که به حفط سلامت پرستاران کمک می کند و یا مانع از آن می شود، اهمیت دارد. هدف این مطالعه بررسی تجارب پرستاران  در مورد موانع، تسهیلات و نیازهای درک شده در مراقبت از بیماران مبتلا به کوید 19 می باشد.

    روش بررسی

    داده های این مطالعه کیفی در تابستان و اویل پاییز 1399 جمع آوری شد. پرستاران مراقبت کننده از بیماران مبتلا به کوید 19 در بخش های عفونی در یک بیمارستان که به عنوان مرکز اصلی بستری بیماران در شهر کرمان، در نظر گرفته شده بود، از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد.

    یافته ها

    10 پرستار در مطالعه حاضر شرکت کردند. در این مطالعه سه طبقه و شش زیر طبقه شناسایی شد. موانع درک شده (شامل زیر طبقات احساسات منفی و محدودیت در ارایه خدمات) تسهیلات درک شده (شامل زیر طبقات حمایت های دریافت شده، تعهد به کار و تجربیات قبلی)، نیازهای ادراک شده (شامل خودمراقبتی و نیازهای اطلاعاتی) طبقات و زیر طبقات حاصل از تجزیه داده ها بود.

    نتیجه گیری

    فقدان عزم جدی در جهت برطرف نمودن چالش ها و موانع پرستاران موجب تهدید سلامت جسمی و روانی آن ها خواهد شد و در ادامه اپیدمی، نظام سلامت با پرستارانی روبرو خواهد شد که توانایی لازم برای ارایه مراقبت های مطلوب را نخواهند داشت.

    کلیدواژگان: پرستاران، کوید 19، موانع درک شده، تسهیلات درک شده، نیازهای درک شده
  • داود خراسانی زواره، حسین حاتمی، احمد زارع مهرجردی* صفحات 89-103
    مقدمه

    حوادث و بلایای طبیعی و انسان ساخت پیامدهای زیانباری را در پی خواهد داشت. با توجه به اهمیت مراکز بهداشتی و درمانی در مواقع بحران، ضرورت ارزیابی میزان آمادگی سازه ای و غیرسازه ای اینگونه مراکز اهمیت دوچندانی دارد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی ، که به صورت ارزیابی کمی از 22مرکز جامع خدمات سلامت شهری وروستایی تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان بجنورد انجام شد.فرم ها و چک لیست های مربوطه را بصورت مصاحبه با پزشکان، کارشناسان و مشاهده مستقیم مستندات عملکردی، سازه ای و غیرسازه ای تکمیل گردید. پس از جمع آوری داده ها و تکمیل فرمها و چک لیستهای مورد نظر اطلاعات به دست آمده در تمامی مراکز، به صورت کلی مقایسه و ارزیابی گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده از مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی مرکز بهداشت بجنورد سطح آمادگی عملکردی 56/52 درصد، سطح ایمنی عناصرسازه ای 60 درصد، ایمنی غیرسازه ای 32/57 درصد و ایمنی کل 71/57 درصد می باشد. هم چنین شاخص سطح ایمنی در برابر بلایا 6 از 10 می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج وضعیت فعلی آمادگی مراکز جامع خدمات سلامت در برابر بلایا با سطح مطلوب فاصله زیادی داشته که ناشی از نبود تشکیلات منسجم مدیریت خطر بلایا، نبود بودجه کافی و دانش نسبت به این موضوع می باشد. در بخش مدیریت خطر بلایا لازم است نسبت به افزایش درک خطر بلایا در سطح مسیولین و جامعه برنامه ریزی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بلایا، ایمنی، خطر، آمادگی
|
  • Mahsa Khodayarian, Seyed Saeed Mazloomy Mahmoodabad, Mahdiyeh Khaleghi Moori, Nooshin Yoshany* Pages 1-19
    Introduction

    Due to the limited number of studies and resources, confusion in selecting a topic and the impracticality of many research activities, this study was conducted to determine the research priorities of the Health Research Center in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences regarding social determinants based on the COHRED model.

    Methods

    This was an exploratory qualitative research conducted with the participation of 11 members of specialists inside and outside the medical sciences university. At first, research topics were identified through the formation of a strategic committee and the holding 3 focus group discussion sessions; then, the analysis of existing situation, ,determination of needs, and prioritization was done based on the four criteria of the COHRED model. Data were analyzed using SPSS software version 21 and the ranking of the extracted fields was done based on comparing the mean score.

    Results

    In this study, 50 research priorities were identified in five areas related to the social determinants of Health Research Center in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. The domains, in order of priority, included psycho-behavioral factors, social health, lifestyle, environmental factors, and capacity building.

    Conclusion

    In this study, the research priorities regarding social determinants of Health Research Center in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences were determined based on the COHRED model. The first priority was assigned to the behavioral and psychological factors, through which the importance of the concept of a healthy family as the most fundamental social nucleus can be understood. It is suggested that in order to conduct applied research and specialize the activities of the research center in line with the set goals and vision, the extracted priorities be taken into consideration by researchers and graduate students.

    Keywords: Research Priorities, Social Determinants of Health Research Center, Cohred
  • Anita Asadi, Asghar Aghaei* Pages 20-39
    Introduction

    The aim of this study is to investigate the effect of educational package of healthy human theory on self-efficacy and mental health of female high school students in Fooladshahr.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and included a pretest, posttest and a one-month follow-up. The statistical population included all the female high school students (1,200 students) in Fooladshahr in the academic year 2020-2021. Convenience sampling method was used ,and a secondary school in Fooladshahr was selected. Then, mental health screening and self-efficacy questionnaires were distributed among the students. In the second stage, 30 students were selected from those who had lower mental health and self-efficacy and were willing to participate in the study. They were randomly assigned to  experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group received thirteen sessions of a revised version of training based on the healthy human theory (Aghaei, Asadi, 2021). The control group remained on the waiting list. Data collection tools in the pretest, posttest and follow-up stages included the Morris Children and Adolescents Self-Efficacy Questionnaire (2001) and the Keys Mental Health Scale (2002). In order analyze data, the analysis of variance with repeated measures was used.

    Results

     The results showed that the training package regarding the healthy human theory had a significant effect on improving self-efficacy and mental health of students in the posttest stage (p <0.001). The effect continued to the follow-up stage (p <0.001).

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be said that the training package regarding the healthy human theory has been a suitable method for improving self-efficacy and mental health of female students from senior high school.

    Keywords: Training regarding Healthy Human Theory, Self-Efficacy, Mental Health, Female Students from Senior High School
  • Masoud Basereh*, GholamHossein Halvani, Hossein Fallah, Sara Jam Bar Sang Pages 40-48
    Introduction

    Smartphones have become an integral part of today's life. In addition to their benefits, excessive use of smartphones has negative effects, especially among students. One of these negative effects is smartphone addiction. During the Coronavirus pandemic and home quarantine, they were used to participate in virtual classes. They were also a means of entertainment and leisure. The aim of this study is to investigate the extent of smartphone addiction among students of Shahid Sadoughi School of Health in Yazd during the Coronavirus pandemic.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive study conducted during COVID-19 pandemic. The statistical population included 303 students from the school of Health. The instrument used was a cell phone addiction questionnaire. Data were analyzed by SPSS_26 software, independent t-test and Chi-square.

    Result

    The mean score for cell phone addiction was 39.6. 7.6% had mild addiction, 85.8%, moderate addiction, and 6.6% had severe addiction. No significant relationship was found between gender, marital status, and education level and smartphone addiction. 66% of students' time was spent on social networks.

    Conclusion

    Smartphone addiction is high among health school students. It is necessary to carry out serious educational interventions and cultural and extracurricular activities later in the post-COVID period.

    Keywords: Student, Smartphone Addiction, COVID-19
  • Maryam Namani, Maryam Aziz Zadeh, Majid Mirmohammadkhani, Kamyar Mansori, Daryoush Pahlevan* Pages 49-60
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of investigating the quality of life and its predictive factors in patients with occupational hand eczema.

    Methods

    In this cross-sectional-analytical study, 244 patients with occupational hand eczema were examined through convenience sampling. The tools of data collection included the standard questionnaire of quality of life index in skin diseases (DLQI) and visual analog scale (VAS). Data analysis was done by Stata14 and the raw and adjusted odds ratio (OR) with a 95% confidence interval (95% CI) was reported.

    Results

    46.7% had severe eczema. Multivariable logistic regression model showed the age over 30 (OR=5.40; CI 95%: 2.92 – 9.98), female gender (OR=2.02 ; ; CI 95% : 1.14 – 3.06), housekeeping (OR=5.25 ; CI 95% : 1.94 – 14.24), work experience over 5 years (OR=4.59 ; CI 95% : 2.13 – 9.85), working more than 8 hours (OR=4.71 ; CI 95% : 2.57 – 8.62) and severity of hand eczema (OR=2.14 ; ; CI 95% : 1.28 – 2.56) were the most important predictors of low life quality in patients with hand eczema (P-value>0.05).

    Conclusion

    Hand eczema has a significant effect on the life quality of most patients; therefore, designing and implementing care and preventive programs considering the above-mentioned factors are necessary to improve the quality of life regarding these patients.

    Keywords: Hand Eczema, Quality of Life, Predictive Factors, Cross-sectional Study, Professional Health
  • Ehsan Aboei, MohammadHassan Ehrampoosh, Zohre Rahahi, Farzan Madady Zadeh, Abolghasem Mirhosseini, Akramsadat Hosseini* Pages 61-74
    Introduction

    Generation of waste, on the one hand, and recycling it, on the other hand, are the most important challenges of waste management.  Regarding this approach, waste segregation of the source by households is the most suitable and affordable component in the waste management. This study was conducted in Yazd city with the aim of determining the household's awareness, attitude, and performance of households toward waste segregation and related ecological factors.

    Methods

    This was a cross-sectional study carried out in 2019 on 386 households in Yazd city. They were selected by simple random sampling. Data were collected thorough a researcher-made questionnaire. Non-parametric, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were also used to investigate the relationship between ecological factors and awareness, attitude and performance. All analyses were done in spss-24 software considering a significance level of 5%

    Results

    53.6% of the households segregated their recyclable waste. Among the ecological factors included in this research, factors such as family member's cooperation, sufficient space allocated for waste storage, paying attention to environment's protection, informing on the exact collection time for garbage, regular garbage collection by municipality, waiting time regarding garbage collection, and execution time of garbage collection, and providing regular education by municipal authorities had a significant relationship with people's participation in waste segregation.

    Conclusion

    The level of awareness, attitude and performance of Yazd citizens regarding the waste segregation at the source is medium, and the ecological factors are effective in this regard. More education is recommended to attract the participation of citizens and entrust important and sensitive parts of waste management to private companies and institutions.

    Keywords: Source Waste Segregation, Awareness, Performance, Attitude, Citizen Participation, Ecological Factors
  • Maryam Hosseinnejad, Farzaneh Zolala, Faezeh Parsaeemoghadam, Kambiz Bahaadinbeigy, Simin Mehdipour* Pages 75-88
    Introduction

    As the world is fighting against the epidemic of COVID-19, nurses as the largest group of healthcare professionals at the forefront of this struggle, perceive the threats and challenges. Therefore, it is important to know the factors that help or hinder the health of nurses. The aim of this study is to investigate the experiences of nurses caring for patients with COVID-19. 

    Methods

    The data for this qualitative study was collected during the summer and early fall of 2020. Participants were nurses from a hospital, which was considered the main hospitalization center for COVID-19 patients in Kerman, a city in Iran; they were selected through purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews.  Conventional content analysis method was used to analyze th data.

    Results

    10 nurses participated in the study. Three main categories and six subcategories were identified. Perceived barriers (including subcategories of “negative emotions” and “limitations in service delivery”), perceived facilities (subcategories included “perceived support”, commitment to work”, “previous experience”), and prevised needs (subcategories included “self-care” and “information needs”) were identified through analysis.

    Conclusion

    Lack of seriousness to overcome the challenges and obstacles of nurses, results in physical and psychological harm to them and in continuation of COVID-19 epidemic, the health system will face nurses who will not have the enough capability to provide appropriate nursing care.

    Keywords: nurses, COVID-19, perceived barriers, perceived facilities, perceived needs
  • Davoud Khorasani, Hosein Hatami, Ahmad Zare* Pages 89-103
    Introduction

    Natural and man-made disasters will have harmful impacts. Given the important role of healthcare centers in time of crisis, they need to be regularly assessed in terms of structural and non-structural readiness.

    Methods

    This was a descriptive and cross-sectional study conducted on 22 urban and rural healthcare centers in Bojnord, a city in North Khorasan province, Iran. The relevant forms and checklists were completed through interviews with doctors, experts, and direct observation regarding functional, structural and non-structural documentation. After collecting data and completing the desired forms and checklists, the information obtained in all the centers was generally compared and evaluated.

    Results

    Based on the results obtained from comprehensive urban and rural health service centers of Bojnoord Health Center, the level of functional readiness is 52.56, the safety of structural elements is 60%, the safety of non-structural elements is 57.32%, and the total safety is 57.71%. The disaster safety index is also 6 out of 10.

    Conclusion

    According to the current research, the readiness of healthcare centers for disasters is far from the desired level. This situation could be due to the lack of an integrated disaster risk management, insufficient budget and knowledge on this issue. In the field of disaster risk management, it is necessary to plan to increase the understanding of disaster risk at the level of officials and society.

    Keywords: Disasters, Safety, Risk Management, Readiness