فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 119 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین سلطانی، علیرضا خسروی صفحات 3-27

    در سال 1379 اجرای ایده کریدور شمال-جنوب که متشکل از سه بال شرقی (آسیای مرکزی)، میانه (دریاچه خزر) و غربی (قفقاز) از سمت دریاچه خزر بود توسط روسیه، هند و ایران کلید خورد و بال غربی کریدور مذکور تا سال 1399 که از خاک جمهوری آذربایجان به عنوان مسیر اصلی این طرح مطرح بود، تحت تاثیر مولفه های امنیتی قرار گرفت که مابین جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی شکل گرفت. پرسش اصلی مقاله پیش رو عبارت است از اینکه تنش بین جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران چه تاثیری بر بال غربی کریدور شمال-جنوب از سمت دریاچه خزر دارد؟ یافته های پژوهش از طریق چارچوب امنیت منطقه ای کپنهاگ، نظریه ژیواکونومیک و روش اسنادی و مطالعات کتابخانه ای، موید اثرگذاری مولفه های امنیتی (بحران قراباغ) و تنش های شکل گرفته در روابط دو کشور جمهوری آذربایجان و ایران بر پرهزینه ‎ شدن بال غربی کریدور شمال-جنوب، و همزمان جایگزینی بال شرقی کریدور متاثر از جنگ روسیه-اوکراین است.

    کلیدواژگان: تنش بین جمهوری آذربایجان-جمهوری اسلامی ایران، بحران قراباغ، جنگ روسیه-اوکراین، ژئواکونومیک، چارچوب امنیت منطقه ای کپنهاگ
  • محمد عرف، سید یوسف قرشی صفحات 29-59

    استفاده از دیپلماسی همواره برای قدرت های بزرگ و منطقه ای به منظور تاثیرگذاری بر کشورهای دیگر مهم بوده است. در این میان دیپلماسی عمومی به دلیل ماهیت پویا و متحول خود یکی از پرکاربردترین انواع دیپلماسی شناخته می شود. جمهوری ترکیه در دهه اخیر به طور رسمی به این قلمرو وارد شده است و با اتکا به ظرفیت خود، تلاش نموده تا در مناطق پیرامونی به اثرگذاری مورد نظر دست یابد. هدف مقاله پرداختن به «دیپلماسی عمومی ترکیه در مناطق پیرامونی بر چه ابزارهایی استوار بوده است؟» می باشد. فرضیه بدین صورت طراحی شده است که ترکیه به طور ویژه از 2010 به بعد با اولویت بندی زمانی در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت از ابزارهای دیپلماسی عمومی متعددی استفاده کرده است. این کشور از ظرفیت های رسانه ای و سایبری در کوتاه مدت؛ از روابط مردمی، شرکت ها، سمن ها و دیاسپورا در میان مدت؛ و از دیپلماسی فرهنگی و برندسازی در بلندمدت بهره برده است. لازم به ذکر است که استخراج این موارد با استفاده از منابع کتابخانه ای به هدف توصیف و تحلیل این پدیده صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: ترکیه، دیپلماسی عمومی، ابزار دیپلماسی عمومی، نهادهای دیپلماسی عمومی، سیاست خارجی
  • هاشم قادری، احمد بخشی صفحات 61-88

    ترکیه در دو دهه اخیر حضور خود را در کشورهای آسیای مرکزی تثیبت کرده و نقش فعالانه ای در عرصه سیاسی و اقتصادی آن به خود اختصاص داده است. این کشور به واسطه پیوندهای فرهنگی و قومی و همچنین بازسازی ساختاری اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی، توانست نفوذ اقتصادی خود را در این کشورها گسترش دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اهداف و پیامدهای حضور ترکیه درآسیای مرکزی بر مبنای دیپلماسی اقتصادی است. سوال پژوهش حاضر اهداف و پیامدهای حضور ترکیه در آسیای مرکزی است و برای پاسخ به سوال، این فرضیه را به محک آزمون می گذاریم که ترکیه برای عقب نماندن از ایران و روسیه، با ایجاد کشورهای ترک زبان درصدد نفوذ سیاسی، امنیتی و فرهنگی خود در کشورهای آسیای مرکزی است. روش گردآوری داده ها روش اسنادی، راهبرد پژوهش قیاسی، روش تحقیق ردیابی فرآیند و ملهم از ادبیات مربوط به دیپلماسی اقتصادی در نظریه واقع گرایی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هدف ترکیه از پیشبرد دیپلماسی اقتصادی در آسیای مرکزی، رقابت با ایران و روسیه، ایجاد شورای کشورهای ترک زبان، تغییر موقعیت ژیوپلیتیکی، تنوع بخشی به دریافت انرژی، همکاری نظامی، تامین امنیت و... است.

    کلیدواژگان: ترکیه، دیپلماسی اقتصادی، آسیای مرکزی، امنیت، انرژی
  • محمدصادق محمدی، عباسقلی عسگریان صفحات 89-124

    در عصر نوین روابط بین الملل، قدرت های بزرگ می کوشند با بهره گیری از مولفه های قدرت هوشمند منافع و اهداف سیاست خارجی خود را محقق نمایند. جنگ 2022 روسیه علیه اوکراین و چالش اتحادیه اروپا در تامین امنیت شهروندان خود و دفع تهدیدات همسایگان نشان داد که تمرکز صرف بر راهبردهای قدرت نرم یا اتکا به قدرت نظامی خارجی (ناتو)، این اتحادیه را به تابعی از تصمیمات ایالات متحده آمریکا بدل کرده و ناگزیر دچار وابستگی شده است. اکنون رهبران اروپایی دریافته اند که اتحادیه اروپا باید در قالب سیاستی واحد و هماهنگ، به ترکیب بهینه و هوشمندانه سخت افزارها و نرم افزارهای قدرت خود مبادرت ورزیده و راهبرد قدرت هوشمند را در دستور کار سیاست خارجی خود به ویژه در اروپای شرقی علیه کرملین قرار دهند. این پژوهش با بازخوانی جدید و متفاوت واقع گرایانه از مفهوم قدرت هوشمند که در دیدگاه های انترناسیونالیست های لیبرال شاخصه سازی شده است، رویکردی توصیفی_تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی، در پاسخ به این سوال اصلی که راهبرد قدرت هوشمند چگونه می تواند منافع اتحادیه اروپا در تقابل با روسیه را تامین نماید، به این نتیجه دست یافته است که اتحادیه اروپایی اخیرا با تدوین اسناد راهبردی در حوزه تشکیل نیروی های نظامی واکنش سریع، امنیت انرژی، تحریم های همه جانبه و تقابل با بنگاه های خبرپراکنی روسیه، گام های جدی در راستای کاهش وابستگی امنیتی، درونزایی امنیت، بیشینه سازی و موازنه سازی قدرت خود در تقابل با تهدیدات برداشته و خواهان ایفای نقش به عنوان یک بازیگر امنیتی فعال در آینده نظام بین الملل می باشد.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اروپای شرقی، وابستگی، قدرت هوشمند، امنیت
  • میلاد میری نام نیها، علی امیدی صفحات 125-152

    اگرچه منازعه روسیه و اوکراین اغلب بر اساس گزاره های ژیوپلیتیکی همچون گسترش ناتو به شرق اروپا تفسیر می گردد، اما هویت فرهنگی و استنباط نخبگان سیاسی دو طرف از آن نیز نقش شاخصی را در تشدید این پیکار ایفا نموده است. بعضا نوع تفسیر از هویت ها که بر اساس احساس دلبستگی فردی به جامعه یا گروه مشخص بر مبنای مولفه های فرهنگی-اجتماعی همچون مذهب، زبان و غیره تعریف می شود، بر ایجاد اصطکاک در میان جوامع بشری اثرگذار بوده است. این امر علاوه بر انبساط «خود و دیگری» در ساحت ذهنی عامه شهروندان، بر خودانگاره سیاست مداران و نحوه کردار آنان نسبت به سایر کشورها نیز تاثیر بسزایی دارد. بر همین اساس، پرسش مطرح آن است که هویت فرهنگی در تشدید منازعه روسیه و اوکراین چه نقشی داشته است. در این میان، ابعاد مفهومی این پژوهش بر مبنای ریوانشیسم و رادیکالیسم فرهنگی استوار و در چهارچوب روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از داده های کتابخانه ای و آماری، درصدد پاسخ گویی به پرسش مزبور برآمده است. در نهایت نتیجه حاصله بیان می دارد که سیاست های واکنشی دو طرف نسبت به یکدیگر در پیوند با تحقیرهای گذشته و تهدیدهای کنونی، دارای ریشه هایی منبعث از هویت فرهنگی «متباین و متقارب» روسی و اوکراینی می باشد. ریشه هایی که در کالبد انگاره های تاریخی، قومیتی، زبانی و دینی، منجر به تشدید منازعه کنونی دو کشور گردیده است.

    کلیدواژگان: روسیه، اوکراین، هویت فرهنگی، ریوانشیسم، رادیکالیسم
  • صدیقه نصری فخر داوود صفحات 153-173

    بحران می تواند هم زندگی انسان ها و هم مشروعیت دولت ها را که تامین کننده امنیت و رفاه هستند؛ به چالش کشیده و هزینه های بسیاری را به بار آورد. بحران های طبیعی که در همه جهان رخ می دهد؛ در برخی مناطق مانند آسیای مرکزی از وسعت و تعدد بیشتری برخوردار است. استفاده از تجربیات سایر کشورها تاثیر بسزایی در کاهش آثار مخرب آن دارد. بدین منظور این پژوهش باهدف شناسایی مدیریت بحران و بهره مندی از آموخته های مشترک سه کشور ایران، تاجیکستان و قزاقستان به مطالعه تطبیقی پرداخته و قصد پاسخ به این پرسش را دارد که چه تفاوت و شباهت هایی در نوع، سابقه، ساختار و قوانین مدیریت بحران در این کشورها وجود دارد؟ روش مطالعه کیفی است و داده های گرداوری شده از اسناد مدیریت بحران کشورهای منتخب،  با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای مورد تحلیل قرارگرفته است. یافته ها نشان می دهد این کشورها ضمن داشتن تشابه نسبی در نوع بحران، اگرچه ازنظر سابقه و ساختار مدیریتی تفاوت اندکی دارند؛ اما بررسی مقایسه ای قوانین پیشگیری، آمادگی و مواجه با بحران نشان دهنده تفاوت  قانون گذاری است که نتایج متفاوتی را نیز در عمل به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، نرم افزار مکس کیو دی ای، قزاقستان، تاجیکستان، ایران
|
  • Hosein Soltani, Alireza Khosravi Pages 3-27

    In 1379, North-South Corridor, consisting of eastern wing (Central Asia), middle wing (Caspian Sea), and western wing (Caucasus), form the side of the Caspian Sea, has been implemented by Russia, India, and Iran. Until 1399, the western wing, which passes Azerbaijan territory as the main route, has been affected by security issues between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Azerbaijan after the collapse of the USSR. The main question of the present paper is: how do the tensions between the Republic of Azerbaijan and the Islamic Republic of Iran affect the western wing of the North-South Corridor from the side of the Caspian Sea? The findings of the research that has been concluded on the basis of the Copenhagen Regional Security theory, geoeconomic theory, and document-and-library-based studies, indicate that security issues (Karabakh crisis) and the tensions between the Republic of Azerbaijan and the Islamic Republic of Iran have put excessive costs on the western wing of the North-South Corridor which has been replaced with the Eastern wing affected by Russia-Ukraine war.

    Keywords: Tension between the Republic of Azerbaijan, the Islamic Republic of Iran, Karabakh Crisis, Russia-Ukraine war, Geoeconomic, Copenhagen regional security framework
  • Mohammad Orf, Seyed Yousef Ghorashi Pages 29-59

    Using diplomacy has been always of great significance for great and regional powers in order to affect other countries. Meanwhile, public diplomacy is considered as one of the most practical types of diplomacy due to its dynamic and transforming nature. In the last decade, the Republic of Turkey has entered into the sphere and tried, on the basis of his capabilities, to promote its influence in peripheral areas. The main purpose of the present paper is to address this question: “what are the means and basis of Turkey’s public diplomacy in the peripheral areas?” The hypothesis of the research states that Turkey, especially from 2010 inwards, has used a variety of its public diplomacy tools with regards to short, medium, and long term priorities. This country has exploited its media and cyber capacities for short-term, its public relations, companies, NGOs and diaspora for medium-term, and its cultural and branding diplomacy for long-term priorities. It should be mentioned that this findings have been concluded through library resources for describing and analyzing this phenomenon.

    Keywords: Turkey, Public Diplomacy, public diplomacy tools, the institutions of public diplomacy, foreign policy
  • Hashem Ghaderi, Ahmad Bakhshi Pages 61-88

    In recent two decades, Turkey has consolidated its presence in Central Asian countries and played an active role in political and cultural spheres in this region. Through cultural and ethnic ties and also reconstructing their economies structurally, Turkey has been able to extend its influence in Central Asian countries. The main question of the research addresses the purposes and implications of Turkey’s presence in Central Asia and for answering the main question, this hypothesis has been tested that Turkey is trying to create the organization of Turkish speaking countries in order to promote its political, security, and cultural influence and avoid lagging behind Iran and Russia. Data gathering method has been document-based, research strategy has been deductive, and research methodology has been based on process detection inspired by economic diplomacy literature within the realist theory. The findings of the research indicate that the main purposes of Turkey for promoting economic diplomacy in Central Asia are as follows: rivalry with Iran and Russia, establishing the council of Turkish-speaking countries, changing its geopolitical position, diversification of its energy resources, military cooperation, security issues, and etc.

    Keywords: Turkey, Economic Diplomacy, Central Asia, Security, energy
  • MohammadSadeq Mohammadi, Abbasgholi Askarian Pages 89-124

    In the new era of international relations, great powers try to realize their foreign policy interests and purposes resorting to the components of smart power. The 2022 Russian war against Ukraine and EU’s challenges in fulfilling the security of its citizens and repelling the threats from neighboring countries have shown that sole focus on soft powers strategies or relying on foreign military power (NATO) has turned European Union into a dependent political entity which is affected by US decisions. Today, European leaders have realized that EU should adopt an optimal and smart combination of soft and hard power against Kremlin especially in Eastern Europe through a unified and coordinated policy. By resorting to new and different realistic interpretation of smart power concept, adopting a descriptive-analytical approach, and using library and electronic resources, the present research has tried to answer this main question that how smart power can secure EU’s interests against Russia; the findings of the research indicate that EU has recently codified new strategic documents regarding developing rapid reaction military forces, energy security, comprehensive sanctions and confronting Russian news agencies in order to take serious measures in reducing its security dependence, endogenous security, maximizing and balancing its power against coming threats and intends to play an active security role in the future of international system.

    Keywords: European Union, Eastern Europe, Dependency, smart power, Security
  • Milad Mirinamniha, Ali Omidi Pages 125-152

    Although the conflict between Russia and Ukraine is mostly interpreted based on geopolitical propositions such as NATO’s expansion towards the Eastern Europe, the cultural identity and the inference of the political elites in both countries also play a significant role in escalating this battle. In some cases, the way of interpreting identities, which are defined on the basis of a sense of individual affection to the society or a specific group according to a set of cultural and social features such as religion and language, has been influential in creating friction in human societies. In addition to expansion of “self and the other” in the mental situation of the citizens, this interpretation has a great impact on the perception of politicians about their ego and its function in relation to other countries. Meanwhile, the conceptual dimensions of this research have been based on cultural revanchism and radicalism. In order to answer the main question of the research, a descriptive-analytical method has been used and the data has been gathered through library and statistical resources. The findings of the present research indicate that reactional policies of both parties regarding one another and in ties with past humiliations and present threats have roots in “contradictory and converging” Russian and Ukrainian cultural identities. These roots, within the framework of historical, ethnic, lingual and religious perceptions, pave the way for escalating the current conflict between the two countries.

    Keywords: Russia, Ukraine, Cultural identity, revanchism, radicalism
  • Sedigheh Nasri Fakhredavood Pages 153-173

    The crisis can destroy both the lives of people and the legitimacy of governments that provide security and prosperity; challenged and cost a lot. Natural crises that occur all over the world; In some regions, such as Central Asia, it is more extensive and numerous.  Using the experiences of other countries has a significant effect in reducing its destructive effects. For this purpose, this research aims to identify the crisis management and benefit from the common learnings of the three countries of Iran, Tajikistan and Kazakhstan, and has done a comparative study and intends to answer the question of what are the differences and similarities in the type, history, structure and laws of crisis management in Do these countries exist? The study method is qualitative and the data collected from the crisis management documents of the selected countries have been analyzed using Max QDA software. The findings show that these countries, while having relative similarities in the type of crisis, although they differ slightly in terms of history and management structure; However, a comparative study of prevention, preparedness and facing crisis laws shows the difference in legislation, which has also led to different results in practice.

    Keywords: crisis management, Max QDA Software, Kazakhstan, Tajikistan, Iran