فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 90 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 90 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامعلی رشید، علیرضا طاهری مقدم، محمدداود صارمی* صفحات 5-24

    از نظر اسلام آمادگی برای مقابله با دشمن موضوعی واجب و ضروری است که خداوند در قرآن درسوره انفال، آیه60 بر آن تاکید می فرمایند: واعدوالهم مااستطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدوالله وعدوکم.در دهه های اخیر، در مناطق پیرامونی ایران ، بیش از ده جنگ به وقوع پیوسته که سه جنگ آن در همسایگی و مجاورت مرزهای جمهوری اسلامی ایران رخ داده است. حضور آمریکا به عنوان قدرتی سلطه‎طلب در منطقه خلیج فارس علاوه بر علایق این کشور، باید ناشی از مسایل و چالش های منطقه ای ذکر کرد که در اعصار گذشته زمینه را برای نفوذ و حضور قدرت های جهانی در منطقه به وجود آورده و بازدارندگی را برای ج.ا.ا. اجتناب ناپذیر نموده است به طوری که این حضور ممکن است در آینده منجر به بروز درگیری نظامی مقطعی و یا جنگ تمام عیار علیه جمهوری اسلامی ایران شود.هدف این تحقیق، تبیین آموزه های برگرفته از اهداف سیاسی و دیپلماسی به کار گرفته شده در جنگ های سه گانه اخیر، در جنوب غرب آسیا است. این تحقیق در زمره تحقیقات موردی- زمینه ای محسوب و با روش توصیفی - تحلیلی اجرا شده است. براساس یافته های این تحقیق مهم ترین مولفه های اثر گذار در جنگ های سه گانه اخیر در جنوب غرب آسیا به ترتیب اهمیت عبارتند از: (راهبردها، سیاست ها ، شکست ها، پیروزی ها، اقتصاد ، مولفه امنیت، مولفه نظامی، مولفه اجتماعی  و مولفه رسانه).

    کلیدواژگان: آموزه ها، اهداف سیاسی، اهداف دیپلماسی، دستاوردهای نظامی، دستاوردهای سیاسی
  • غلامحسین رضایت*، عباس عصار، سید علیرضا شیرازی، داریوش نوروزی، عباس سعیدی، بهروز تسلیمی کار، کیوان شیخ الاسلام صفحات 25-44

    پشتیبانی از جنگ های آینده، مستلزم مدیریتی منسجم و کارآمد به ویژه در سطوح راهبردی کشور به منظور بهره برداری صحیح از همه ظرفیت‎های ملی است. بنابراین لازم است ابتدا ظرفیت‎های ملی جهت پشتیبانی از جنگ‎ها شناسایی شده و به منظور استفاده بهینه از این ظرفیت‎ها، بصورت یکپارچه‎ سازی شده در اختیار نیروهای مسلح قرار گیرند. هدف اصلی تحقیق، دستیابی به الگوی راهبردی یکپارچه‎ سازی ظرفیت‎های ملی در پشتیبانی از جنگ است که به لحاظ نوع، کاربردی - توسعه ای و به لحاظ روش، توصیفی - پیمایشی با رویکرد ترکیبی می باشد. روش گردآوری داده ها میدانی و کتابخانه ای و ابزار گردآوری داده ها فیش برداری، مصاحبه و پرسشنامه است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران معادل 196 نفر می‎باشد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی صورت پذیرفته است. نهایتا مشخص گردید که، فرایند یکپارچه‎ سازی ظرفیت‎های ملی می‎بایست در دو بعد شامل یکپارچه‎ سازی ملی (از طریق شورای عالی پشتیبانی از جنگ) و یکپارچه‎ سازی سازمانی (از طریق کمیته های برنامه‎ ریزی و ستادهای پشتیبانی از جنگ) صورت می پذیرد. بعد یکپارچه‎ سازی ملی شامل دو مولفه یکپارچه‎ سازی خدمات سازمانها و یکپارچه‎ سازی زیرساخت‎ها احصاء گردید و بعد یکپارچه‎ سازی سازمانی نیز شامل دو مولفه ایجاد و یکپارچه سازی بانک جامع اطلاعات و مولفه یکپارچه ‎سازی فرآیندها و فرموله کردن آن‎ها می‎باشد که منجر به ایجاد نظام یکپارچه ظرفیت‎ های ملی می‎گردد.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، پشتیبانی، یکپارچه‎سازی، ظرفیت‎های ملی، جنگ
  • خسرو بوالحسنی*، علی اصغر بیک بیلندی، اصغر اصغر زاده، مرتضی پژوهان فر صفحات 45-72

    امروزه مرزهای سرزمینی در زمره یکی از مهمترین مسایل ملی و بین المللی به شمار می​رود. پس بی​راه نخواهد بود اگر دفاع از مرزهای ملی و سرزمینی را مهمترین وظیفه نیروهای نظامی هر کشوری بدانیم. از طرفی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی)، در جمع فرماندهان ارتش در تاریخ 28/01/1398 خاطر نشان کردند که نیروهای مسلح در جمهوری اسلامی، حصارهایی امن برای ملت بوده که در مقابل تهاجم دشمن سینه سپر و آن را منکوب و وادار به عقب نشینی می کنند. اساس این پژوهش نیز در پی تجاوز پهباد جاسوسی گلوبال هاوک آمریکایی بر فراز آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران و انهدام آن ایجاد شد. لذا در این تحقیق ابتدا به تبیین اجزاء و با ایجاد منابع به جمع آوری اطلاعات پژوهش پرداختیم و در ادامه روش شناسی پژوهش بر مبنای پارادایم مورد بحث تبیین گردید، که ابعاد و ویژگی اسناد با کدگذاری باز مورد طبقه بندی و تفسیر، و سپس فرایند تجزیه و تحلیل داده های کیفی در قالب مکتب استراوس و کوربین (1994)، بر اساس کدگذاری محوری و گزینشی تحلیل و نتایج پژوهش بخش کیفی در شکل ارایه الگو منعکس شدند. در نهایت نرم افزار آماری SmartPLS برای مدل یابی معادلات ساختاری بکار گرفته شد و یافته های پژوهش نشان داد، بازتاب نظامی با ضریب مسیر814/0، بازتاب سیاسی با ضریب مسیر931/0، و بازتاب اجتماعی نیز با ضریب مسیر 880/0 توانستند بازتاب جهانی انهدام پهباد جاسوسی گلوبال هاوک آمریکایی را تبیین نماید

    کلیدواژگان: بازتاب جهانی، پهباد، آبهای سرزمینی، آمریکا
  • یعقوب زهدی نسب، عباسعلی سلمانی، عبدالرضا دبستانی* صفحات 73-94

    آموزش های مبتنی بر مهارت در نیروهای مسلح دچار آسیب های گوناگونی می باشند که باعث کاهش کارایی و اثربخشی آنها می گردد. هدف از این پژوهش شناخت آسیب های این نوع آموزش ها با مقایسه وضع موجود و مطلوب در ابعاد، مولفه ها و شاخص های آموزشی می باشد.روش تحقیق، در این مقاله موردی زمینه ای با رویکرد آمیخته است که به این منظور از روش کتابخانه ای و روش میدانی برای گردآوری داده ها استفاده شد. با استنباط آموزش های مبتنی بر مهارت از اسناد  6 گانه که در چارچوب مفهومی آمده است ده بعد و 49 مولفه شناسایی و برای آنها  220 شاخص تاثیرگذار احصا و بر اساس نظر خبرگان نهایی و استاندارد گردید. بعد از تعیین مراجع، ابزارها و روش های ارزیابی آموزش های مبتنی بر مهارت، بر اساس داده های جمع آوری شده از 68 نفر جامعه آماری به صورت تمام شمار در قالب پرسش نامه تجمیعی و با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون خی 2، به توصیف و تجزیه وتحلیل شکاف بین وضع موجود و مطلوب هریک از مولفه ها و شاخص ها پرداخته شد. نتایج تحقیق آسیب های اصلی موجود در آموزش های مبتنی بر مهارت را شناسایی کرد که سه آسیب اول در مولفه ها عبارت اند از: " بازخوردگیری نامناسب از دوره های آموزشی"، " به روز نبودن آموزش ها" و " فراگیران مطلوبیت های لازم را ندارند " و سه آسیب اول در شاخص ها  عبارت اند از: " ضعف مهارت فراگیران در زبان انگلیسی"، "ضعف در بازخوردگیری از رده بکار گیرنده" و "کمبود شبیه ساز های آموزشی" می باشد

    کلیدواژگان: آسیب، آموزش های مبتنی بر مهارت، ابعاد، مولفه ها و شاخص های آموزشی
  • مجید اسدی*، علی فاطمی نسب، جواد سلطانیان صفحات 95-114

    تمدن و تفکر غرب، دشمن درجه یک انقلاب اسلامی شناخته می شود و لذا شناخت و آگاهی بیشتر از اندیشه نظامی قدرت های استعماری و پرداختن به این مقوله از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازآنجایی که نقش مبانی فکری حاکم بر هر جامعه ای از مولفه های مهم در شکل گیری اندیشه سیاسی و به تبع آن اندیشه نظامی آن است. برای شناخت ماهیت و حقیقت غرب باید ارکان و ویژگی های تشکیل دهنده آن را موردبررسی، تحقیق و شناسایی قرار داد. لذا تبیین مبانی فکری در اندیشه نظامی غرب مسیله ای است که مقاله حاضر بدان می پردازد. بر همین اساس سوال اصلی این تحقیق، عبارت از این است که: مبانی فکری اندیشه نظامی غرب کدامند؟ به منظور پاسخ به این مسیله، پژوهش با روش کیفی و بامطالعه دیدگاه اندیشمندان غربی و غرب شناسان برگرفته از آثار مکتوب و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شده است. یافته های پژوهش مبین این است که :«تسلط بر منابع و نقاط راهبردی جهان»، «مداخله نظامی جهت حفاظت از منافع»،...به عنوان مبانی فکری اندیشه نظامی غرب که منبعث از ماتریالیسم می باشند51 درصد از مضامین احصاء شده را به خود اختصاص داده اند که مبین این است که  اصل اساسی مبانی فکری اندیشه غرب، مادی گرایی است. از سوی دیگر، «تحمیل جنگ به بهانه گسترش دموکراسی »، «مداخله جویی بازدارنده دفاعی و جنگ پیش دستانه».. به عنوان  بخش دیگری از مبانی فکری اندیشه نظامی غرب که منبعث از اومانیسم می باشند و 49 درصد از مضامین احصاء شده را به خود اختصاص داده اند، که این موضوع دلالت بر اهمیت مبانی فکری اومانیستی در اندیشه نظامی غرب دارد.

  • غلامرضا جلالی فراهانی، محمدعلی نکویی، احمد آب پرور* صفحات 115-136

    آب به عنوان یکی از مهم ترین عوامل حیات، جزء مصارف دایمی بشر محسوب می شود و زندگی بشر را همواره تحت تاثیر قرار داده است. زیرساخت های تامین آب شرب ازجمله زیر ساخت های مهم و بخشی از شریان های حیاتی چه در شرایط معمول و چه در شرایط اضطرار تلقی می شوند. این حساسیت مضاعف و بی سابقه، ثمره افزونی تقاضا و کمیابی منابع آب با کمیت و کیفیت مناسب است. در حال حاضر با بروز تهدیدات طبیعی منجمله خشکسالی و تغییر اقلیم در سطح کشور، دشمن با سوء استفاده از این تهدیدات و انجام اقداماتی خصمانه همچون عملیات روانی و ایجاد اختلال و یا حذف کارکرد زیرساخت های آب شرب، می تواند مردم را علیه دولت و حاکمیت تحریک نموده تا سریع تر و با نتیجه بهتری به اهداف خود دست پیدا نماید. بنابراین توجه به زیرساخت های آب شرب برای افزایش تاب آوری با رویکرد پدافندغیرعامل امری بسیار مهم تلقی می شود.این پژوهش باهدف شناسایی مولفه ها و شاخص های بعد تاب آوری زیرساخت های آب شرب کشور بوده و در پی یافتن پاسخ سوال" تاب آوری زیرساخت های آب شرب کشور با رویکرد پدافند غیرعامل" است. نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای با رویکرد آمیخته بوده که با استفاده از روش پیمایش و پنل خبرگی انجام و برای رسیدن به اهداف این پژوهش ابتدا با مرور ادبیات تحقیق، اسناد بالادستی، انجام مصاحبه با نخبگان و نشست خبرگی مهم ترین مولفه ها و شاخص های موثر بر تاب آوری زیرساخت های آب شرب کشور را احصاء و با جمع آوری داده ها و روش معادلات ساختاری، چارچوب پیشنهادی از طریق پرسشنامه طراحی و برای جامعه آماری 73 نفر به صورت هدفمند در دسترس تکمیل و مدل نهایی تحقیق ارایه شد. تجربه و تحلیل داده ها با بهره گیری از روش معادلات ساختاری و بر اساس یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه مقاومت (با ضریب مسیر 684/0) بالاترین اثرگذاری بر بعد تاب آوری زیرساخت های آب شرب کشور دارد و بعد از آن به ترتیب مولفه ترمیم (با ضریب مسیر 473/0)، آمادگی (با ضریب مسیر 416/0) و پایداری (با ضریب مسیر 306/0) بیشترین تاثیر را دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زیرساخت آب شرب، پدافند غیرعامل
  • محمدرضا حافظ نیا*، عزیز نصیرزاده، ابراهیم رومینا، حسین ولی وند زمانی صفحات 137-158

    یکی از ارکان اثرگذار در قدرت ملی کشورها، قدرت هوایی و رتبه بندی کشورها از این منظر در نظام بین الملل از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که آگاهی کشورها از میزان قدرت هوایی خود و سایر کشورها به آن ها در اتخاذ راهبردهای مناسب برای پیگیری اهدف ملی در سطح جهانی کمک شایانی خواهد کرد و این موضوع به صورت مستقیم در وزن ژیوپلیتیکی کشورها اثرگذار است.در این مقاله سعی گردید با روش توصیفی - تحلیلی (در یک جامعه آماری 116 نفر از خبرگان و متخصصان حوزه هوانوردی نظامی و غیرنظامی) به احصاء عوامل قدرت هوایی اثرگذار در وزن ژیوپلیتیکی کشورها در دو بعد «ساختاری» و «کارکردی» پرداخته شود؛ در جمع بندی مشخص گردید که ضمن وجود رابطه معنادار فی مابین قدرت هوایی و وزن ژیوپلیتیکی کشورها، مهم ترین عوامل قدرت هوایی اثرگذار در وزن ژیوپلیتیکی کشورها: «هوش مصنوعی، توان آفندی و پدافندی، صنایع هوافضایی، آمایش و توان پشتیبانی و خدمات» است.

    کلیدواژگان: قدرت ملی، قدرت هوایی، وزن ژئوپلیتیکی
  • حبیب الله سیاری، فضل الله نوذری، امیرحسین الهامی، حمید حسن پور* صفحات 159-180

    از ویژگی های عصر ژیواکونومی، اهمیت یابی اقتصاد در عرصه ی جهانی است. ژیواکونومی اثرگذاری عوامل یا زیربناهای اقتصادی در محیط کشوری، منطقه ای یا جهانی را در تصمیم گیری های سیاسی و رقابت های قدرت ها مطالعه می کند. کارکرد ژیواکونومی با استفاده از فضا و مکان های جغرافیایی تولید قدرت اقتصادی است. تا موجب ارتقای وزن ژیوپلیتیکی یک کشور گردد. مقاله ی حاضر نقش عوامل ژیواکونومیک در ارتقاء وزن ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس تبیین کرده است. این مقاله ازلحاظ هدف، کاربردی-توسعه ای و از حیث ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی است. گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای و روش پیمایشی و تجزیه وتحلیل داده ها با رویکرد آمیخته (روش کیفی و کمی) انجام گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق آگاه به مسایل ژیواکونومیک و ژیوپلیتیک،  شامل 66 نفر و به صورت تمام شمار انتخاب گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد. عوامل جغرافیایی (موقعیت دریایی، سواحل مناسب، موقعیت ارتباطی) و اقتصاد ساحلی -دریایی (منابع انرژی، شیلات ساحلی و دریایی و آبزی پروری، گردشگری ساحلی-دریایی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صنایع کشتی سازی و اوراق کشتی، توسعه بندرها از نسل 2 به نسل 3و 4، تجارت و حمل ونقل دریایی، مناطق آزاد تجاری-صنعتی ساحلی و سازه های سکونتگاهی در خلیج فارس به عنوان عوامل ژیواکونومیک هریک به سهم خود نقش تعیین کننده ای در ارتقای وزن ژیوپلیتیکی ایران دارند.

    کلیدواژگان: عوامل ژئواکونومیک، وزن ژئوپلیتیکی، خلیج فارس
|
  • Gh. Rashid, A.R. Taheri Moghaddam, M.D. Saremi * Pages 5-24

    According to islam, preparation for confronation with the enmy is an obligatory and necessary issue thet Goad emphasizes in the Guran in sureh Anfal, verse 60: Prepare against them whatever you can of{military} powerd and war-horses, awing therbay the enemy o allah and your enmy.In recent decades, more than ten wars have taken place in the surrounding areas of Iran, the last three of wich have occurred in the neighborhood and near the borders of the Islamic Republi of Iran. The presence of the United States as a hegmonicpower in the Persian Gulf region, in addition to the real interests of this country, should be mentioned as a result of region issue and challenges that in the past ages created the ground for the influence and presenceof world powers in the region and deterrence for I.R.I has becom inevitable so that this presence may in the future lead to military conflict or a full-scale war against I.R.I.The purpose of the study is to explain the lessons learnedfrome the political and diplomaticgoals used in the recent triple wars in Southwest Asia. This research is considered as a case-field research and has been conducted with a mixed approach, descriptive- analytical method.  According to the findings of this study, The must important influential components in southwest Asia are:( strategies, policies, defates, victories, economy, military component, social component and media component).

    Keywords: Doctrines, political goals, goals of diplomacy, political achievments, military achievments
  • Gh. Rezayat *, A. Asar, S.A.R. Shirazi, D. Nourozi, A. Saeidi, B .Taslimkar, K. Sheykholeslam Pages 25-44

    According to islam, preparation for confronation with the enmy is an obligatory and necessary issue thet Goad emphasizes in the Guran in sureh Anfal, verse 60: Prepare against them whatever you can of{military} powerd and war-horses, awing therbay the enemy o allah and your enmy.In recent decades, more than ten wars have taken place in the surrounding areas of Iran, the last three of wich have occurred in the neighborhood and near the borders of the Islamic Republi of Iran. The presence of the United States as a hegmonicpower in the Persian Gulf region, in addition to the real interests of this country, should be mentioned as a result of region issue and challenges that in the past ages created the ground for the influence and presenceof world powers in the region and deterrence for I.R.I has becom inevitable so that this presence may in the future lead to military conflict or a full-scale war against I.R.I.The purpose of the study is to explain the lessons learnedfrome the political and diplomaticgoals used in the recent triple wars in Southwest Asia. This research is considered as a case-field research and has been conducted with a mixed approach, descriptive- analytical method.  According to the findings of this study, The must important influential components in southwest Asia are:( strategies, policies, defates, victories, economy, military component, social component and media component).

    Keywords: Doctrines, political goals, goals of diplomacy, political achievments, military achievments
  • Kh. Bolhasani *, A.A. Beyk Bilandi, A .Asgharzadeh, M .Pejohan Far Pages 45-72

    Today, territorial borders are one of the most important national and international issues. Therefore, it will not be wrong if we consider the defense of national and territorial borders as the most important duty of the military forces of any country.  On the other hand, the Supreme Leader of the Revolution , in the gathering of the army commanders on 28/01/2018, pointed out that the armed forces in the Islamic Republic are safe fences for the nation, which are a shield against the enemy's attack and force it to fight. They retreat. The basis of this research was created after the American Global Hawk spy drone over the territorial waters of the Islamic Republic of Iran and its destruction. Therefore, in this research, we first explained the components and collected research information by creating sources, and then the methodology of the research was explained based on the discussed paradigm, that the dimensions and characteristics of the open coding documents were classified and interpreted, and then The qualitative data analysis process in the form of the Strauss and Corbin (1994) school, based on the central and selective coding of the analysis and the results of the qualitative part of the research were reflected in the presentation of the model. Finally, SmartPLS statistical software was used to model structural equations and the research findings showed that military reflection with a path coefficient of 0.814, political reflection with a path coefficient of 0.931, and social reflection with a path coefficient of 0.880 were able to reflect. Explain the global destruction of the American Global Hawk spy drone.

    Keywords: global reflection, drone, territorial waters, America
  • Y .Zohdinasab, A.A .Salmani, A.R. Dabestani * Pages 73-94

    Skills-based trainings in the armed forces suffer from a variety of problems that reduce their efficiency and effectiveness. This study aimed to identify the problems with these trainings by comparing the current and desirable situations in the pedagogical dimensions, components and indicators. This research is a case study with an integrated approach, for which library and field methods were used to collect data. By inferring the skills-based trainings from the six documents mentioned in the conceptual framework, 10 dimensions and 49 components were identified, and 220 effective indicators were obtained for them and then standardized and finalized based on the experts opinions. Then, after determining the references, tools and methods of evaluating skills-based trainings, the gap between the current and desirable situations of each of the indicators and components was described and analyzed based on the data collected from 68 people of the statistical population (in full) in the form of a comprehensive questionnaire and using descriptive statistical methods and chi-square test 2. The research results identified the main problems with skills-based trainings, the first three problems with components were "lack of proper feedback from training courses", "lack of updated trainings" and "students donot have necessary qualification" and the first three problems with indicators were "weakness of learners’ skills in English and Arabic", "poor feedback from the staff’s district" and "lack of educational simulations".

    Keywords: Problems, Skills-based trainings, Dimensions, components, indicators of training
  • Majid Asadi *, A .Fateminasab, J .Soltaniyan Pages 95-114

    Western civilization and thinking is known as the first degree enemy of the Islamic revolution Therefore, knowing more about the military ideology of the colonial powers and addressing this issue is of particular importance. Since the role of intellectual foundations governing any society is one of the important components in the formation of political thought and, accordingly, its military thought.In order to know the nature and truth of the West, its constituent elements and characteristics must be examined, researched and identified.Therefore, explaining the intellectual foundations of Western military thought is a problem that this article deals with. Accordingly, the main question of this research is: What are the intellectual foundations of Western military thought? In order to answer this question, the research was conducted with a qualitative method and by studying the views of Western thinkers and Western scholars, taken from written works and using Maxquda software. The research findings show that: "Domination of the resources and strategic points of the world", "Military intervention to protect the interests" ,...as the intellectual foundations of the Western military thought, which originate from materialism, have taken 51% of the counted themes. which shows that the fundamental principle of the intellectual foundations of Western thought is materialism. On the other hand, "Imposing war under the pretext of expanding democracy","defensive preventive intervention and preemptive war". As another part of the intellectual foundations of Western military thought, which originate from humanism and 49% of the counted themes have been allocated to themselves This indicates the importance of humanist intellectual foundations in Western military thought.

    Keywords: intellectual foundations, Military thought, the West
  • Gh.R .Jalali Farahani, M.A .Nekoui, A .Abparvar * Pages 115-136

    As one of the most important factors of life, water is one of the commonly uses of humans and has affected their life. Drinking water supply infrastructures are considered one of important infrastructures and both in normal and emergency conditions is a vital part of lifelines. This extra and unprecedented sensitivity is result of increasing demand and scarcity of water resources with appropriate quantity and quality. Now, with the emergence of natural disasters including drought and climate change in our country, the enemy can incite people against the government and sovereignty by abusing these threats and carrying out hostile actions such as psychological operations and creating disruption or eliminating the functioning of drinking water infrastructures to achieve their goals faster and with better results. Therefore, it is very important to pay attention to drinking water infrastructure to increase resilience against threats with the approach of homeland security.This study aims to identify components and indicators of resilience of the country's drinking water infrastructure and seeks to find an answer to the question "resilience of the country's drinking water infrastructure with the approach of passive defense ". It is an applied and developmental study with mixed approach, which was carried out using the survey method and expert experiences. In order to achieve the goals of this research, first the most important components and indicators affecting the resilience of the country's drinking water infrastructure is identified by reviewing the research literature, upstream documents, conducting interviews and hold meetings with experts, and then by collecting data and with using structural equations method, the proposed framework was designed through a questionnaire and was presented to the available statistical population of 73 people in a purposeful manner and finally the final research model was presented.Data analysis using structural equations method and based on research findings show that the robustness components (with a path coefficient of 0.684) has the highest effect on the resilience of drinking water infrastructure in the country and after that, the recovery components (with a path coefficient of 0.473), preparedness components (with a path coefficient of 0.416) and stability components (with a path coefficient of 0.306) respectively have the greatest impact.

    Keywords: resilience, drinking water infrastructure, passive defense
  • MohammadReza Hafeznia *, Aziz Nasirzadeh, E .Romina, Hossein Valivand Zamani Pages 137-158

    ne of the influential elements in the national power of countries, air power and the ranking of countries from this point of view in the international system is of particular importance because the awareness of countries about the amount of air power of their own and other countries helps them to adopt appropriate strategies to pursue national goals at the global level. It will help a lot and this directly affects the geopolitical weight of the countries. In this article, an attempt was made to calculate the factors of air power affecting the geopolitical weight of countries in two dimensions, "structural" and "functional", with a descriptive-analytical method (in a statistical population of 116 experts and specialists in the field of military and civil aviation). In conclusion, it was found that while there is a significant relationship between air power and the geopolitical weight of countries, the most important factors of air power affecting the geopolitical weight of countries are: "artificial intelligence, offensive and defensive capabilities, aerospace industries, training and support capabilities and "service".

    Keywords: national power, air power, geopolitical weight
  • H. Sayari, F .Nozari, A.Elhami, Hamid Hasanpour * Pages 159-180

    One of the characteristics of the geoeconomic era is the importance of economics in the global arena. Geoeconomics studies the influence of economic factors or infrastructures in the country, regional or global environment on political decisions and power struggles and the influence of these factors on the formation of regional or global geopolitical structure. And by using space and geographical places and marine environment, it increases the geopolitical weight of a country. The present article explains the role of geoeconomic factors in promoting the geopolitical weight of the Islamic Republic of Iran in the Persian Gulf. This article is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. Data collection was done by library method and survey method and data analysis was done by mixed approach (qualitative and quantitative method). The statistical population of the study was aware of geoeconomic and geopolitical issues, including 66 people and was selected in full. Research results show. Geographical factors (maritime location, suitable beaches, communication location) and coastal economy (energy resources, coastal and marine fisheries and aquaculture, coastal-maritime tourism, foreign direct investment, shipbuilding and scrap industries, port development from Generation 2 to Generation 3 and 4, Trade and Maritime Transport, Coastal Free Trade-Industrial Zones and Residential Structures in the Persian Gulf as Geo-Economic Factors each play a decisive role in promoting Iran's geopolitical weight.

    Keywords: Geoeconomic factors, geopolitical weight, Persian Gulf