فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، Winter 2020)

نشریه تاملات اخلاقی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، Winter 2020)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه مرتضوی*، علیرضا آل بویه صفحات 7-24

    اخلاق یکی از مهمترین مسایل برای انسانها و دغدغه مشترک افراد بشر است. سخن از اهمیت اخلاق، انسان را به تفکر درباره این پرسش وامی دارد که چرا باید اخلاقی زیست؟ پاسخ این سوال را می توان در میان کارکردهای مختلفی که اندیشمندان برای اخلاق مطرح کرده اند، جست؛ چراکه اگر علم فاعل، مفید و خیر بودن فعل را تایید کند، فاعل نسبت به انجام آن شوق یا انگیزه پیدا می کند. بنابراین کارکردهای یک فعل می تواند پاسخی به چرایی انجام فعل باشند. یکی از کارکردهای زیست اخلاقی افزایش شانس بقاست که توسط تکامل گرایان اخلاقی معرفی شده است. سوال مقاله حاضر این است که این کارکرد تا چه اندازه می تواند برای فرد شوق و انگیزه برای انجام فعل اخلاقی ایجاد کند؟ آیا علم فاعل به اینکه زیست اخلاقی موجب افزایش شانس بقا می شود، می تواند نقشی در تحریک انگیزه او برای رعایت ارزش های اخلاقی ایفا کند؟ با توجه به چالش معادناباوری و فدا کردن جان، وجود مشکلات متعدد در زندگی و سختی های زیست اخلاقی، این نتیجه حاصل می شود که هر چند افزایش شانس بقا می تواند انگیزه بخش انسان برای اخلاقی زیستن باشد، اما صرف افزایش شانس بقا به پذیرش هزینه های اخلاقی بودن نمی ارزد و برای تحمل زحمات زندگی اخلاقی، انگیزه کافی را فراهم نمی کند. بنابراین اخلاق تکاملی با چالش فقدان قدرت تبیینی برای انگیزه های اخلاقی روبه روست و نمی توان آن را به عنوان نظریه ای جامع در حیطه انگیزش اخلاقی پذیرفت.

    کلیدواژگان: انگیزش اخلاقی، اخلاق تکاملی، چرایی زیست اخلاقی، افزایش شانس بقا، کارکرد اخلاقی زیستن
  • محمدعلی عباسیان چالشتری* صفحات 25-44

    «انگیزش اخلاقی» یکی از مفاهیم مهم و پرکاربرد در فلسفه اخلاق است. انگیزش اخلاقی با «دلایل فعل» و «حکم اخلاقی» که دو اصطلاح کلیدی در فلسفه اخلاق هستند، ارتباطی وثیق دارد. انسان ها اغلب افعال خود را از روی دلایل انجام می دهند و دلایل انگیزشی یکی از آن دلایل هستند. انسان ها هم چنین احکام اخلاقی صادر می کنند و «انگیزش» چیزی است که احکام را به افعال پیوند می زند. فیلسوفان اجماع دارند که فاعل برای انجام فعل باید ابتدا به سوی آن برانگیخته شود. نظریه غالب، مشهور به «نظریه هیومی»، دو حالت روان شناختی «میل» و «باور» را عامل انگیزش فاعل به فعل می داند. براساس اندیشه «جهات تناسب» که مورد پذیرش غالب فیلسوفان ذهن، فعل و اخلاق است، میل یک حالت روان شناختی ذاتا انگیزشی با جهت تناسب عالم با ذهن است و باور هم حالت دیگر ذاتا شناختی با جهت تناسب ذهن با عالم است. برخی از فیلسوفان اخلاق منکر اطلاق و کلیت نظریه هیومی شده اند و دست کم تعدادی از باورهای اخلاقی را شناختی - انگیزشی و دارای دو جهت تناسب می دانند. دیدگاه فیلسوفان اخیر می تواند به باورهای دینی هم توسعه پیدا کند. دراین صورت، دست کم برخی از باورهای دینی و جملات تعبیر کننده از آن ها دو جهت تناسب خواهند داشت. پذیرش این دیدگاه، در نهایت، ما را به ارایه رویکردهایی جدید و دو وجهی به معرفت شناسی دینی و زبان دینی خواهد رساند.

    کلیدواژگان: انگیزش اخلاقی، دلایل فعل، باور، میل، جهات تناسب، معرفت شناسی دینی، زبان دینی
  • صادق میراحمدی* صفحات 45-63

    با نگاهی گذرا به پیرامون خود با انسانهایی مواجهه می شویم که خواسته یا ناخواسته ارزش های اخلاقی و معرفتی را نقض می کنند و به دنبال پیدا کردن راه های متعددی برای توجیه رفتار غیر اخلاقی و غیر فکری خود هستند. برای مقابله با این مشکل، لازم است نسبت به فهم و پرورش فضیلت فروتنی فکری توجه ویژه ای شود. فروتنی فکری به ما کمک می کند تا از اعتماد بیش از حد در بیان آنچه فکر می کنیم درست است یا آنچه می دانیم اجتناب کنیم. فروتنی فکری نه تنها باعث انس و الفت و تعامل بین انسان ها می شود بلکه باعث می شود انسان ها در دستیابی به حقایق، عملکرد بهتری داشته باشند. هدف این پژوهش تبیین و بررسی چیستی فروتنی فکری و ضرورت و نقش آن در کسب دانش و معرفت و ارایه راهکارهای برای پرورش و تقویت آن است. این پژوهش با روش تحلیل مفهومی و از نوع پژوهش های کیفی است. جامعه پژوهش شامل کتاب ها و مقالاتی است که درباره فروتنی فکری و نقش آن در کسب دانش و معرفت مطرح شده است. نتیجه این مطالعه نشان داد که آموزش فروتنی فکری به دانشجویان یکی از مهم ترین وظایف اساتید است و جایگاه آن در کمک به دانشجویان برای اکتساب معرفت و دانش، خودکفایی و کسب آمادگی برای دوران بزرگسالی و نقش مهم آن در زندگی سیاسی و اجتماعی بدون جایگزین است. معرفی رذایلی که در مقابل فروتنی فکری است، شبیه شدن به الگوها، مدل سازی فروتنی فکری، تمرین سخاوتمندی و سپاسگذاری و پرورش فروتنی فکری از طریق ذهنیت رشدگرا از مهمترین راه های پرورش این فضیلت فکری است.

    کلیدواژگان: فضیلت، فروتنی فکری، آموزش، محدودیت، غرور، اعتماد به نفس
  • فرانک بهمنی* صفحات 65-86

    کبر و تکبر منبعث از آن، یکی از آسیب های جدی حوزه اخلاق و رفتار است که روابط اجتماعی انسان را دچار مشکل می نماید. بدین جهت پرهیز از آن به انحاء مختلف همواره توصیه شده است. لکن برخی گزاره های دینی نه تنها رفتار متکبرانه را نیکو می دانند، بلکه تاکید بر ضرورت آن دارند. پژوهش حاضر سعی دارد با هدف تبیین دقیق فلسفه تکبر در مقام اثبات، تاثیر منطقی آن را بر حسن و قبح فعلی تکبر در مقام ثبوت روشن سازد. سپس با بررسی دلایل جواز و عدم جواز تکبر، گستره استفاده از تکبر در اصول اخلاقی را معین سازد. روش پژوهش تحلیلی-اسنادی است و داده ها حاکی از آن است که فلسفه رفتار متکبرانه بر حسن و قبح آن تاثیر مستقیم دارد؛ بنابراین رابطه تکبر و تفرعن رابطه عموم و خصوص مطلق نیست، بلکه رابطه عموم و خصوص من وجه است.

    کلیدواژگان: کبر، تکبر، فلسفه، حسن، قبح
  • محمدمهدی ولی زاده*، حسن سعیدی صفحات 87-107

    شجاعت یکی از فضیلت های اصلی در اخلاق و از اصطلاحات کلیدی و پرتکرار در عرفان است. اخلاق عرفانی، ظرفیت بسیاری برای تعالی و تعمیق اخلاق دارد اما علی رغم توجه فراوان به شجاعت در اخلاق فلسفی، مفهوم سازی دقیق و نظام مند آن مانند بسیاری از ملکات اخلاقی، یکی از خلاهای مهم در اخلاق عرفانی به شمار می رود. پژوهش پیش رو که به روش تحلیلی - توصیفی صورت گرفته، کوشیده تا بر اساس امهات متون مکتب اخلاق عرفانی، ضمن بیان تلقی خاص عرفا از مفهوم شجاعت، ارتباط شجاعت و عرفان را به نحو وثیقی تبیین کند، مراتب تحقق شجاعت را استخراج نماید و ساختار بررسی فضایل با رویکرد اخلاق عرفانی را بنا نهد. ازاین رو با شناسایی «محوریت قلب انسان» و «طولی بودن لایه های وجودی انسان» به عنوان دو مبنای اثرگذار در اخلاق عرفانی، به سه وجه ارتباط میان شجاعت و عرفان دست یافته است که عبارتند از: بینش توحیدی شهودی به خداوند، عشق به خداوند و تجربه مرگ اختیاری. این وجوه علاوه بر اینکه به انحاء گوناگونی تبیین پذیرند، نشان گر توحید محور بودن فضیلت در این اخلاق متعالی هستند.

    کلیدواژگان: شجاع، اخلاق عرفانی، شجاعت عارف، عرفان، فضیلت، اخلاق توحیدی
  • سیده زینب رضوانی*، حسین رضائیان صفحات 109-130

    امروزه فرزندخواهی و فرزندآوری یکی از مسایل مهم و تاثیرگذار اجتماعی، اخلاقی، حقوقی در جوامع بشری است. گسترش یا عدم گسترش آن، موضوع نزاع موافقان و مخالفان است. موافقان ادله ای نظیر زنده شدن ایام خردسالی و کودک درون والدین، ایجاد آرامش روانی ناشی از رشد اقتصادی- اجتماعی برای خود و جامعه، شادی والدین، تحقق انگیزه های والدین و غیره را در راستای گسترش فرزندخواهی ذکر کرده اند. در مقابل مخالفان نیز استدلال هایی مبنی بر مسیولیت سنگین فرزندآوری، مشکلات جسمی و روانی برای مادر، خطرات زیست محیطی و عدم آرامش روانی برای پدر و مادر و غیره را مطرح می کنند. تبیین و تحلیل این موضوع در اخلاق هنجاری با رویکرد سودگرایانه نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا اساس این دیدگاه سود و لذت بیشتر برای اکثر افراد است. اگرعملی چون فرزندآوری سود بیشتری برای اکثر افراد در پی داشته باشد، به لحاظ اخلاقی درست است و در غیر این صورت نادرست خواهد بود. ازآنجاکه یکی ازمنافع مهم برای انسان درهرمسیله ای منفعت روانشناختی آن است و زمینه ساز ترغیب فرد به یک عمل یا عدم آن می گردد، در این پژوهش پیامدهای روانشناختی فرزندآوری ازنگاه سودگرایان موافق و مخالف فرزندآوری به شیوه توصیفی-تحلیلی بررسی ونقد شده است.

    کلیدواژگان: فرزندآوری، دلایل پیامدگرایانه، نظریه های اخلاقی، پیامدهای روانشناختی
|
  • Fateme Mortazavi *, Alireza Alebouyeh Pages 7-24

    Morality is one of the most important issues for humans and a common concern of human beings. Talking about the importance of morality, prompts people to think about this question: why should we live moral? The answer to this question can be found among the various functions that thinkers have proposed for ethics, because if the subject's knowledge confirms the usefulness of the action, then the subject will be motivated to do it. Therefore, the functions of an action can be an answer to why the action is performed. One of the functions of moral life is to increase the chance of survival, which has been introduced by moral evolutionists. The question of the present article is: how much this function can create motivation for a person to perform a moral act? Can the agent's knowledge that ethical life increases the chances of survival, motivate her/him to observe moral values? By considering the challenge of not believing in resurrection and sacrificing life, and many problems in life and the difficulties of ethical life, this result is obtained that although increasing the chance of survival can motivate a person to live morally, but Just increasing the chances of survival is not worth accepting the costs of being moral and does not provide enough motivation to endure the hardships of moral life. Therefore, evolutionary ethics is facing the challenge of lack of explanatory power for moral motivations and it cannot be accepted as a comprehensive theory in the field of moral motivation.

    Keywords: Moral motivation, Evolutionary ethics, The reason to live morally, Increase the chance of survival, The function of moral life
  • MohammadAli Abbasian Chaleshtori * Pages 25-44

    “Moral motivation” is one of the most important and widely used concepts in moral philosophy. Moral motivation is in close relation with two key terms in moral philosophy, i.e. “reasons for action” and “moral judgment”. People often do their actions for reasons, and motivational reasons are one of those reasons. People also make moral judgments, and “motivation” is what links judgments to actions. Philosophers of action agree that the agent must be motivated to do the action. A dominant theory among philosopher, known as “Humean theory”, considers two psychological states of “desire” and “belief” to be effective in motivating an agent to act. According to the “Humean theory” of motivation, “desire” is an intrinsically motivational state, with a world- to- mind direction of fit, and “belief” is an intrinsically cognitive state, with a mind- to- world direction of the fit. Some moral philosophers deny the generality of Humean theory and consider at least some of our moral beliefs to be cognitive-motivational, with both two directions of fit. The view of the recent philosophers, in my mind, has the merit of being apply to religious beliefs as well. In this case, at least some of our religious beliefs and the statements expressing them should have both two directions of fit. Accepting this view, accordingly, will help us to lead to new and two-faceted approaches to religious epistemology and religious language.

    Keywords: Moral motivation, reasons for action, belief, desire, directions of fit, religious epistemology, Religious Language
  • Sadegh Mirahmadi * Pages 45-63

    Taking a quick look at our surroundings, we encounter people, whether intentionally or unintentionally, violate virtues and intellectual values and seek to find many ways to justify their vice and unintellectual behavior. To deal with this problem, it is necessary to pay special attention to understanding and cultivating the virtue of intellectual humility.Intellectual humility helps us avoid certainty in stating what we predict is true or what we tend to know. Although, Intellectual humility causes humanity and interaction between individuals, therefore it makes people perform higher in gaining the truth. The purpose of this paper is to clarify and investigate what intellectual humility is and its necessity and role in acquiring knowledge and providing solutions for cultivating and strengthening it. This research is a qualitative research and is based on conceptual analysis method. The study population includes books and articles that debate on intellectual humility and its role in acquiring knowledge. The results of this study shed light on the fact that teaching intellectual humility to students is one among the foremost necessary obligations for university professors. It also is partly attributable to the fact that its important position in students' political and social life is inevitable as serving them to acquire knowledge, independence and preparation for adulthood. Presenting vices that are the inverse of intellectual humility, becoming similar to models, modeling intellectual humility, practicing generosity and gratitude, and cultivating intellectual humility through a growth mindset are among the foremost important ways to cultivate this intellectual virtue.

    Keywords: Virtue, intellectual humility, education, Pride, Self-Confidence
  • Faranak Bahmani * Pages 65-86

    Cobra is one of the serious harms in the field of morality and behavior in society, which changes the identity of man and causes his overthrow; And in religious and moral texts, its avoidance has always been recommended in various ways. Arrogance is often the external manifestation of arrogance Which causes humiliation and harassment of others. But in some cases, arrogant behavior is recommended This research tries to determine the scope of using arrogance according to the observance of ethical principles. For this purpose, first the factors of arrogance have been studied and then the cases of arrogance have been explained To determine the reason for the permissibility and impermissibility of the moral ruling in the use of arrogance and its limits. The research method is analytical-documentary. The results show that although arrogant behavior is not necessary with arrogance and the relationship between arrogance and arrogance is a public-private relationship, it is necessary to pay attention to the fact that the scope of using arrogance is much less than the prohibitions.

    Keywords: arrogance, philosophy, Good, ugliness
  • MohammadMahdi Valizadeh *, Hasan Saeidi Pages 87-107

    Courage is one of the main virtues in ethics and is one of the key and frequent terms in mysticism. Mystical ethics has a lot of capacity to elevate and deepen ethics, but even though a lot of attention has been paid to courage in philosophical ethics, its precise and systematic conceptualization is one of the important gaps in mystical ethics, like many moral properties. The present research, which was conducted in an analytical-descriptive method, has tried to express the specific perception of mystics about the concept of courage based on the main texts of the mystical school of ethics, to explain the connection between courage and mysticism in a reliable way, and to extract the degrees of realization of courage. and establish the structure of examining virtues with the approach of mystical ethics. Therefore, he has identified "the centrality of the human heart" and "being longitudinal of human existential layers" as two effective bases in mystical ethics, and he has achieved three aspects of the relationship between courage and mysticism, which are: intuitive monotheistic vision of God, love for God and Optional death experience. In addition to the fact that these aspects can be explained in various ways, they show the monotheistic nature of virtue in this sublime morality.

    Keywords: courageous, Mystical Ethics, mystical courage, Mysticism, Virtue, monotheistic ethics
  • Seyedezeinab Rezvani *, Hossein Rezaeyan Pages 109-130

    Today, adoption and having children is one of the important issues, the expansion or non-expansion of which is the subject of conflict between supporters and opponents. Proponents have mentioned arguments such as reviving childhood days and the child within parents, creating mental peace due to economic-social growth for themselves and society, happiness of parents, fulfillment of parents' motives, etc. in order to spread adoption. On the other hand, the opponents also put forward arguments about the heavy responsibility of having children, physical and mental problems for the mother, environmental dangers and lack of mental peace for the parents, etc. The explanation and analysis of this issue in normative ethics with a utilitarian approach is also of particular importance because the basis of this view is more profit and pleasure for most people. If an action such as having children results in more benefits for most people, it is morally right, and otherwise it will be wrong. Since one of the most important benefits for humans in any matter is its psychological benefit and it is the basis for persuading a person to do an action or not, in this research the psychological consequences of having children from the point of view of utilitarians who are in favor and against having children have been investigated and criticized in a descriptive-analytical way.

    Keywords: Childbearing, Consequential Reasons, Moral theories, Psychological Consequences