فهرست مطالب

مجله انفورماتیک سلامت و زیست پزشکی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مانا فری برزی، معصومه زینال نژاد*، عباس سقایی صفحات 106-119
    مقدمه

    از آنجا که تاخیر یا اشتباه در تشخیص اختلالات خلقی به دلیل تشابه علایم، مانع درمان موثر می شود، هدف تحقیق حاضر، تشخیص دقیق اختلالات خلقی، شامل روان پریشی، اوتیسم، اختلال شخصیت، دوقطبی، افسردگی و اسکیزوفرنی، از طریق مدل سازی و تحلیل داده های بیماران است.

    روش

    داده های جمع آوری شده در این پژوهش کاربردی-توسعه ای دربردارنده 996 رکورد با 130 ویژگی بود که با مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ها در یک بیمارستان روان پزشکی در شهر ساری، ایران در سال 1400 گردآوری شد. پس از پیش پردازش داده ها، تعداد ویژگی ها با تحلیل همبستگی به 91 و سپس با تحلیل مولفه های اصلی (PCA) به 35 فاکتور کاهش یافت. مدل سازی داده ها در نرم افزار پایتون با الگوریتم های K نزدیک ترین همسایه (KNN)، نایو بیز (NB)، درخت تصمیم (DT)، جنگل تصادفی (RF)، رگرسیون لجستیک (LR) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) صورت گرفت. عملکرد مدل ها ارزیابی گردید و پارامترهای الگوریتم های با دقت بالاتر توسط الگوریتم های فراابتکاری بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) و ژنتیک (GA) تخمین زده شد.

    نتایج

    از بین الگوریتم های یادگیری ماشین، دو الگوریتم RF با دقت 91 و SVM با دقت 90 درصد عملکرد بهتری داشتند. GA افزایش دقت قابل ملاحظه ای ایجاد نکرد، اما درنظرگرفتن مقادیر 30، 150، 0/9، 2 و 2 به ترتیب به عنوان تعداد ذرات، تعداد تکرار الگوریتم، ضریب اینرسی، ضریب شخصی و ضریب اجتماعی در الگوریتم PSO دقت پیش بینی را تا 3/3 درصد بهبود بخشید.

    نتیجه گیری:

     با خطای طبقه بندی کمتر نسبت به پژوهش های مشابه، مدل PSO-SVM طراحی شده در این پژوهش با دقت قابل قبولی می تواند در پایش داده های بیماران به کار گرفته شده و در سامانه های هوشمند مراکز روان پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال روانی، یادگیری ماشین، الگوریتم های فرا ابتکاری، داده کاوی، پیش بینی
  • حمیده علی اکبرپور، اشرف شاه منصوری*، قاسمعلی بازایی صفحات 120-129
    مقدمه

    زنجیره بلوکی، یک فناوری پرکاربرد در حوزه سلامت است؛ اما به کارگیری آن با چالش هایی نیز همراه می باشد. با شناسایی این چالش ها، می توان مسیر رسیدن به بلوغ زنجیره بلوکی، در این حوزه را هموارتر نمود. هدف از این پژوهش، شناسایی چالش های مدل بلوغ فناوری زنجیره بلوکی در سازمان های سلامت محور می باشد.

    روش

    در این مطالعه کیفی به شیوه پدیدار شناسی، انجام شد. جامعه آماری ، خبرگان حوزه فناوری زنجیره بلوکی بودند که تعداد 12 نفر از میان آن ها جهت انجام مصاحبه عمیق انتخاب شدند. روایی یافته ها با روش های تطبیق توسط اعضا و بررسی همکار تضمین شد. به طوری که مشارکت کنندگان، فرآیند تحلیل داده های اولیه (نتایج مصاحبه) را بازبینی و در بررسی همکار، اساتید راهنما، مشاور و دو تن از دانشجویان دکتری در مورد یافته ها اظهار نظر کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری، استفاده شده است.

    نتایج

    چالش های مدل ، در بخش های فنی و سازمانی، در قالب الگوی ساختاری ترسیم و ارایه شده است. در مدل حاصل هر یک از مقوله ها با زیر مجموعه خود مشخص شده که میزان فراوانی آن ها جهت اولویت بندی و تعیین میزان اهمیت آن ها نیز در مدل مشخص شده اند.

    نتیجه گیری: 

    در سازمان های سلامت محور، چالش های امنیت اطلاعات در بخش فنی و شفافیت در ساختار سازمانی، از جمله مهم ترین چالش ها مطرح شده اند. امنیت داده ها به واسطه اهمیت بالای حفظ آن ها و نیز ایجاد شفافیت، به دلیل عدم امکان دستکاری داده ها، چالش هایی هستند که اگر ساده انگارانه از کنار آن ها بگذریم، فرآیند رسیدن به بلوغ فناوری در سازمان های سلامت محور را با شکست مواجه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ریسک ها و چالش ها، مدل بلوغ فناوری زنجیره بلوکی، سازمان های سلامت محور، زنجیره بلوکی، پدیدار شناسی
  • جمیله فرخ زادیان، سمیه جوپاری نژاد، حجت فرهمندنیا* صفحات 130-137
    مقدمه

    با رشد سریع فناوری اطلاعات و انتظارات محیط های مراقبت بهداشتی، حضور پرستارانی با شایستگی انفورماتیک در محیط مراقبت به منظور استفاده و مدیریت موثر اطلاعات مراقبت بهداشتی در ارایه مراقبت بهداشتی ضروری به نظر می رسد؛ لذا این مطالعه با هدف ارزیابی صلاحیت فناوری اطلاعات پرستاران بخش های مراقبت ویژه از دیدگاه خود آن ها انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که با هدف بررسی صلاحیت فناوری اطلاعات پرستاران بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان افضلی پور دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1401  انجام شد. جامعه این مطالعه پرستاران (اعم از رسمی، پیمانی، قراردادی و طرحی) شاغل در بخش مراقبت های ویژه (ICU ,CCU) بودند که تعداد آن ها در زمان مطالعه جمعا 60 نفر بود که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه صلاحیت فناوری اطلاعات پرستاری (Nursing Informatics Competency Assessment Tool) NICAT بود.

    نتایج

    یا یافته های مطالعه نشان داد میانگین نمره صلاحیت فناوری اطلاعات پرستاران بخش مراقبت های ویژه (0/85± 2/70) در محدوده «با صلاحیت» می باشد. یافته ها نشان داد بیشترین نمره صلاحیت فناوری اطلاعات پرستاران مطالعه مربوط به بعد سواد کامپیوتر (0/93±2/82) و کمترین نمره مربوط به بعد مهارت های مدیریت اطلاعات (0/85± 2/58) بود.

    نتیجه گیری:

     پیشنهاد می شود مدیران پرستاری بالینی با اجرای برنامه های آموزشی در زمینه «سواد اطلاعاتی در بیمارستان»، به خصوص در بعد مهارت های مدیریت اطلاعات که کمترین میانگین نمره را داشت، صلاحیت فناوری اطلاعات پرستاران را ارتقاء دهند تا آنان بتوانند با استفاده از آخرین شواهد مراقبت موثرتری را در بالین ارایه دهند.

    کلیدواژگان: صلاحیت فناوری، اطلاعات، پرستاری، مراقبت ویژه
  • سید مصطفی حسینی، سمیه برجعلی لو* صفحات 138-147
    مقدمه

    در دنیای امروزی مفهوم مراقبت سلامت روان الکترونیکی مطرح است که به کمک آن مراقبت ها، مهارت ها دیگر محدود به موقعیت زمانی و مکانی افراد نمی باشد و افراد نیازمند به مراقبت روانی می توانند با دریافت و نصب برنامه های کاربردی (اپلیکیشن) روی تلفن همراه از این خدمات بهره مند شوند. نرم افزار کاربردی کاگنو ژن (Cognogene) برای ارایه خدمات سلامت روان الکترونیکی در بستر تلفن های هوشمند به وجود آمده است. این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی برنامه کاربردی «کاگنو ژن» بر مهارت های ارتباطی در میان دانشجویان انجام شد.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش 104 دانشجوی شاغل به تحصیل دانشگاه تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 1401-1400 در نظر گرفته شد. تعداد 52 نفر در گروه آزمایش و 52 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی انتخاب شدند. گروه آزمایش، آموزش الکترونیکی (شامل ویدیوکلیپ ها، تمرین روزانه، برنامه های انگیزشی) را در 21 جلسه دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه مهارت های ارتباطی کویین دام در دو مرحله پیشآزمون و پسآزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مداخله صورت گرفته باعث ایجاد تفاوتی معنادار در میانگین همه شاخص های مورد پژوهش مهارت های ارتباطی به جزء شاخص های «دریافت و ارسال پیام» و «کنترل عاطفی» گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    آموزش از طریق برنامه کاربردی «کاگنو ژن» می تواند به عنوان مکمل همراه سایر روش های آموزشی دیگر برای بهبود مهارت های ارتباطی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، مهارت های ارتباطی، کاگنو ژن
  • رضا بشارتی، حمیدرضا طهماسبی* صفحات 148-157
    مقدمه

    شیوع فشار خون بالا در کودکان رو به افزایش است و این عارضه مهم ترین عامل خطر برای بیماری های قلبی -عروقی در سنین بالاتر به شمار می رود. تشخیص به موقع فشار خون بالا و کنترل آن می تواند جلوی پیشرفت آن را گرفته و پیامدهای ناشی از آن را کاهش دهد. روش های یادگیری ماشین می توانند به پیش بینی به موقع این عارضه کمک کرده و باعث کاهش هزینه و زمان گردند. این مطالعه با هدف ارایه مدلی مبتنی بر ترکیب روش های یادگیری ماشین برای تشخیص و پیش بینی دقیق تر فشار خون کودکان دبستانی انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع کاربردی-توسعه ای بوده که با استفاده از اطلاعات 1287 نفر از کودکان دبستانی 7 تا 13 ساله شهر کاشمر انجام شده است. پس از پیش پردازش داده ها، برای تشخیص دقیق تر کودکان مبتلا به فشار خون بالا نتایج خروجی پنج روش یادگیری ماشین متداول در تشخیص بیماری ها، شامل درخت تصمیم، بیزین ساده، نزدیکترین همسایه ها، شبکه عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبان با استفاده از روش رای گیری اکثریت وزن دار ترکیب می شوند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که دقت (Accuracy)، حساسیت (Sensitivity) و ویژگی (Specificity) در مدل پیشنهادی به ترتیب 90/31، 80/65 و 93/54 درصد بوده و در مقایسه با مطالعات مشابه، عملکرد بهتری دارد.

    نتیجه گیری: 

    مدل پیشنهادی بهتر می تواند پیش بینی و تشخیص فشار خون بالا در کودکان را انجام داده و باعث بهبود دقت و کاهش میزان اشتباه گردد. این مدل می تواند به عنوان یک ابزار مفید و زودهنگام در تشخیص فشار خون بالا در کودکان، از پیامدها و هزینه های ناشی از این عارضه بکاهد و گام بزرگی در مبارزه با فشار خون بالا باشد.

    کلیدواژگان: فشار خون بالا، کودکان دبستانی، روش های یادگیری ماشین، پیش بینی
  • مرضیه منیری، زهرا نیازخانی، خدیجه مخدومی، پرویز رشیدی خزاعی، حبیب الله پیرنژاد* صفحات 158-179
    مقدمه

    با تغییر اپیدمیولوژی بیماری ها، نارسایی مزمن کلیوی در جهان رشد قابل توجهی را نشان می دهد. پیوند کلیه به عنوان یک درمان انتخابی برای بهبود کیفیت زندگی این بیماران می باشد. چالش اساسی در زمینه بهره مندی بهینه از کلیه بیماران مرگ مغزی، انتخاب گیرنده مناسب در فرصت بسیار محدود می باشد.‏ هدف از این مطالعه، مرور ملزومات طراحی و پیاده سازی و ارزیابی سیستم های تصمیم یار بالینی برای تخصیص کلیه پیوندی از دهنده مرگ مغزی و چالش های پیش رو بود.

    روش

    این مطالعه مروری حیطه ای با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed،Scopus  و Google Scholar برای مقالات تمام متن به زبان انگلیسی تا انتهای 2021 انجام شد. آنالیز مقالات بر اساس اهداف مطالعه، فاکتور ها و الگوریتم های مورد استفاده در تصمیم گیری برای تطبیق اهداکننده و گیرنده، و نحوه ارزیابی الگوریتم ها صورت گرفت.

    نتایج

    دو دسته کلی از فاکتورهای پزشکی (شامل کیفیت کلیه اهدایی) و فاکتورهای عدالت در اکثر الگوریتم های تخصیص استفاده شده بود، درباره تعداد، نحوه و ترتیب اعمال تاثیر این فاکتور ها در مطالعات مختلف تفاوت وجود داشت. با این که مطالعات چالش های متنوعی ذکر کرده بودند، ولی اکثریت آنها تاثیر مثبت سیستم های تصمیم یار را در مدیریت فرآیند تخصیص گزارش نموده اند.

    نتیجه گیری:

     یکی از چالش های اساسی در مدیریت بهینه این فرایند، برخورداری از پروتکل ها و الگوریتم هایی بومی است که اعضای تیم های  پیوند در مورد نحوه، ترتیب و وزن هرکدام از فاکتور های پزشکی و عدالت در این الگوریتم ها اتفاق نظر داشته باشند. با توجه به اینکه در مطالعات مروری الگوریتم های مبتنی بر امتیازدهی، بیشترین پذیرش را داشته اند، به نظر می رسد احتمال استفاده از سیستمی تصمیم یار بر این اساس، بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیوند کلیه، سیستم تخصیص کلیه، اهداکننده مرگ مغزی، سیستم تصمیم یار بالینی، سیستم نمره دهی، سیستم تطبیق اهداکننده و گیرنده کلیه پیوندی، مطالعه مروری
  • زهرا انوری سعدی، علی اصغر صفایی* صفحات 180-192
    مقدمه

    حوزه سلامت دارای الزامات منحصر به فردی چون امنیت و حریم خصوصی، قابلیت همکاری، اشتراک گذاری، انتقال و کنترل دسترسی می باشد. از طرفی مزیت های بلاکچین و مطابقت این مزیت ها با الزامات سلامت، سبب ترغیب محققان به بررسی روش های به کارگیری بلاکچین در سلامت شده است. این افزایش سریع تحقیقات پیرامون بلاکچین و سلامت، کاربردهای بسیاری ایجاد کرده است. با وجود پتانسیل بالای این فناوری برای به کارگیری در سلامت، هنوز چالش هایی وجود دارد که باید بررسی شود. در این مطالعه، مروری روایی بر کاربردها و چالش های بلاکچین در صنعت سلامت ارایه شده است.

    روش

    در این مرور روایی، مطالعات انجام شده تا اکتبر 2022 موجود در پایگاه های PubMed، IEEE Xplore،  Web of Science و Scopus جستجو و از 254 مطالعه مرتبط، 171 مقاله بر اساس عنوان شناسایی شد. پس از اعمال معیارهای ورود و خروج، در نهایت 30 مطالعه برای بررسی انتخاب شد.

    نتایج

    براساس نتایج، 10 کاربرد بلاکچین در سلامت عبارت اند از: اشتراک گذاری ایمن داده های سلامت،  ایجاد پرونده پزشکی الکترونیکی، رهگیری سوابق پزشکی، رهگیری تجویز مواد افیونی، یادگیری عمیق، زنجیره تامین دارو، کارآزمایی های بالینی، مدیریت پاندمی کووید-19 و نظارت بیماران از راه دور. همچنین چالش های بلاکچین در سلامت عبارت اند از: قابلیت همکاری، امنیت و حریم خصوصی، غیر قابل تغییر بودن، مقیاس پذیری، درگیری بیمار، شفافیت و محرمانه بودن.

    نتیجه گیری: 

    تطابق بین الزامات سلامت و ویژگی های بلاکچین، بستری مناسب برای به کارگیری این فناوری در سلامت ایجاد کرده است؛ با این وجود چالش هایی نیز در مسیر این کاربردها وجود دارد که باید حل شود.

    کلیدواژگان: بلاکچین، مراقبت سلامت، کاربردها و چالش ها، مرور روایی
  • امیرحسین نبی زاده* صفحات 193-195
|
  • Mana Fariborzi, Masoomeh Zeinalnezhad*, Abbas Saghaei Pages 106-119
    Introduction

    Since the delay or mistake in the diagnosis of mood disorders due to the similarity of their symptoms hinders effective treatment, this study aimed to accurately diagnose mood disorders including psychosis, autism, personality disorder, bipolar, depression, and schizophrenia, through modeling and analyzing patients' data.

    Method

    Data collected in this applied developmental research included 996 records with 130 features obtained by interviewing and completing questionnaires in a mental hospital in the city of Sari, Iran in 2021. After preprocessing, the number of features was reduced to 91, and then through Principal Component Analysis (PCA) reduced to 35 factors.  Modeling was done in Python software with K-Nearest Neighbor (KNN), Naive Bayes (NB), Decision Tree (DT), Random Forest (RF), Logistic Regression (LR), and Support Vector Machine (SVM) algorithms. The models were evaluated to select algorithms with higher accuracy. Particle Swarm Optimization (PSO) and Genetic Algorithm (GA) were applied to determine the optimal parameters of the selected algorithms.

    Results

    Among the machine learning algorithms, random forest with 91% accuracy and support vector machine with 90% accuracy showed better performance. The genetic algorithms did not make any notable increase in prediction accuracy. Whereas considering N=30, T=150, W=0.9, c1=2, and c2=2 in the particle swarm optimization algorithm increased the prediction accuracy up to 3.3 %.

    Conclusion

    With less classification error compared to similar studies, the PSO-SVM model designed in this study can be used in patient data monitoring with acceptable accuracy and can be used in intelligent systems in psychiatric centers.

    Keywords: Mood Disorder, Machine Learning, Meta-Heuristic Algorithms, Data Mining, Prediction
  • Hamideh Aliakbarpour, Ashraf Shahmansoury*, Ghasemali Bazaee Pages 120-129
    Introduction

    Blockchain is a widely used technology in the health area; however, it also comes with challenges. By identifying these challenges, the road to blockchain maturity can be made smoother in this field. This study aimed to identify the challenges of the blockchain technology maturity model in health-oriented organizations.

    Method

    In this phenomenological qualitative study, experts in the field of blockchain technology were the statistical population 12 of whom were selected to conduct an in-depth interview. The validity of the findings was guaranteed by the methods of matching by members and peer review. In this manner, the participants reviewed the process of primary data (interview results) analysis. And in the peer review procedure, supervisors, advisors, and two doctoral students commented on the findings. To analyze the data, open and axial coding was used.

    Results

    The challenges of this model, in the technical and organizational sections, have been drawn and presented in the form of a structural model. In the resulting model, each of the categories is specified with its subset, and their frequency is also specified in the model to prioritize and determine their importance.

    Conclusion

    In health-oriented organizations, the challenges of information security in the technology sector and transparency in the organizational structure are among the most important challenges. The security of data, due to the high importance of maintaining them, and creating transparency, due to the impossibility of manipulating data, are challenges that if ignored, the process of reaching technology maturity in health-oriented organizations will fail.

    Keywords: Risks, Challenges, Blockchain Technology Maturity Model, Health-Oriented Organizations, Blockchain Technology, Phenomenology
  • Jamileh Farokhzadian, Somayeh Jouparinejad, Hojjat Farahmandnia* Pages 130-137
    Introduction

    With the rapid growth of information technology (IT) and the expectations of health care environments, the presence of nurses with informatics skills in the health care environment to effectively use and manage health care information in health care delivery seems necessary; therefore, this study was conducted to evaluate the IT competency of special care nurses from their point of view.

    Method

    This cross-sectional study aimed to investigate the IT competency of nurses in the special care departments of Afzalipur Hospital of Kerman University of Medical Sciences in 1400 SH. The study population included 60 nurses working in the intensive care units (ICU and CCU) who were included in the study using a census method. The Nursing Informatics Competency Assessment Tool (NICAT) was used in this research.

    Results

    The findings of the study showed that the average score of IT qualification of nurses in the special care department (2.70 ± 0.85) is within the range of “competent”. The data showed that the highest score of IT competency of the studied nurses was attributed to the computer literacy section (2.82±0.93), and the lowest score was related to the information management skills section (2.58±0.85).

    Conclusion

    It is suggested that clinical nursing managers improve the IT competency of nurses by implementing educational programs in the field of “IT literacy in the hospital”, especially in the division of information management skills which had the lowest average score, so that they can use the latest evidence to provide more effective care at the bedside.

    Keywords: Technology Competency, Information, Nursing, Critical Care Units
  • Seyed Mostafa Hosseini, Somaieh Borjalilu* Pages 138-147
    Introduction

    The notion of electronic mental health care is suggested in today's world. With the aid of this care, people's talents are no longer limited by time or location, and those in need of mental health care can get these services by downloading and installing software on their mobile devices. The Cognogene application software has been created to provide electronic mental health services on the smartphone platform. This study aimed to measure the impact of the mobile app “Cognogene” on university students' communication skills.

    Method

    The statistical population of this study included 104 students studying at Tehran University in the winter semester (2021-2022). They were randomly divided into two 54-member groups (experimental and control). The experimental group received electronic psychological education (consisting of short video clips, daily homework, motivational letters, etc.) in 21 sessions, while the control group did not. To collect data, Queen Dom's communication skills questionnaire was used in two stages: pre-test and post-test. The data were analyzed using the one-way analysis of variance.

    Results

    Results showed that the intervention made a significant difference in the mean score of all components of the study of communication skills except the components of "receiving and sending messages" and "emotional control".

    Conclusion

    This finding suggests that training through the Cognogene application can be used as a complement to other training methods to improve communication skills

    Keywords: Electronic Health, Communication Skills, Cognogene
  • Reza Besharati, Hamidreza Tahmasbi* Pages 148-157
    Introduction

    The prevalence of hypertension in children is increasing, and this complication is considered the most important risk factor for cardiovascular diseases in older age. Early detection and control of hypertension can prevent its progress and reduce its consequences. Machine learning methods can help predict this complication promptly and reduce cost and time. This study aimed to provide a model based on ensemble machine learning methods to more accurately predict the hypertension of primary school children.

    Method

    This is an applied developmental study that was conducted using the information of 1287 primary school children aged 7-13 years in Kashmar city. After data preprocessing, to achieve a more accurate diagnosis of hypertension in children, the output results of five common machine learning methods in disease diagnosis including decision tree, naive Bayesian, nearest neighbors, artificial neural network, and support vector machine using weighted majority voting method were combined.

    Results

    The results showed that the accuracy, sensitivity, and specificity of the proposed model were 90.31%, 80.65%, and 93.54%, respectively, and compared to similar studies it performed better.

    Conclusion

    The proposed model can better predict and diagnose hypertension in children and improve accuracy and reduce the error rate. This model can be a useful and early tool in the diagnosis of hypertension in children, reducing the consequences and costs of this complication and being a big step in the fight against hypertension.

    Keywords: Hypertension, Primary School Students, Machine Learning Methods, Prediction
  • Marziye Moniri, Zahra Niazkhani, Khadijeh Makhdoomi, Parviz Rashidi Khazaee, Habibollah Pirnejad* Pages 158-179
    Introduction

    With the change in the epidemiology of diseases, chronic kidney disease has shown a significant increase worldwide. Kidney transplantation is the optimal treatment option to improve patient quality of life. The main challenge in benefiting from a brain-dead patient's kidney is the selection of a right recipient in limited time. The purpose of this study was to review the requirements for designing and implementing clinical decision support systems for allocating brain-dead kidneys and the challenges facing them.

    Method

    This scoping review was conducted by searching Scopus, PubMed, and Google scholar to find full-text English articles published until the end of 2021. The articles were analyzed based on the objectives of the study, the factors used in decision-making for allocation, the algorithms used in the decision-making process, and their outcome evaluations.

    Results

    Two categories of medical (including the quality of the donated kidney) and equity/fairness factors were used in most allocation algorithms. However, the number of factors, the method, and the order of their application were different in different studies. Studies have reported different challenges but a positive impact using decision support systems.

    Conclusion

    One of the main challenges in the proper management of kidney transplants from brain-dead donors is to have local, agreed-upon protocols and algorithms regarding the methods, order, and weight of each of the medical and equity factors in the proposed protocol. Algorithms based on scoring have mostly been favored. Therefore, the probability of using a decision support system on this base seems to be higher.

    Keywords: kidney transplant, kidney allocation system, cadaver donor, clinical decision support system, scoring system, donor-recipient matching system, review study
  • Zahra Anvari Sadi, Aliasghar Safaei* Pages 180-192
    Introduction

    Healthcare as an industry has unique requirements such as patient security and privacy, interoperability, sharing, transmission, and access control of patient data. On the other hand, the advantages of blockchain technology and the compliance of these advantages with the requirements of the health industry have encouraged researchers to investigate the methods of applying blockchain in healthcare. The rapid increase in blockchain and health research has created many applications. Despite the high potential of this technology for health applications, there are still challenges to be reviewed. In this article, we provide a narrative overview of blockchain applications and challenges in the healthcare industry.

    Method

    In this narrative review, published studies until October 2022 that were accessible in PubMed, IEEE Xplore, Web of Science, and Scopus databases were searched; from 254 related studies, 171 were identified by their titles, and finally, after applying inclusion and exclusion criteria, 30 articles were selected to be reviewed.

    Results

    The results showed that 10 applications of blockchain technology in healthcare are as follows: safe sharing of health data, establishing electronic medical records, medical record tracking, opioid prescription tracking, deep learning, drug supply chain, clinical trials, COVID-19 pandemic management, and remote patient monitoring. The application of blockchain technology in healthcare also has challenges such as interoperability, security and privacy, immutability, scalability, patient engagement, transparency, and confidentiality.

    Conclusion

    The compatibility between the requirements of the health industry and the characteristics of the blockchain has created a suitable platform for the use of this technology in the health industry. However, there are challenges in the path of these applications that must be solved.

    Keywords: Blockchain, Healthcare, Applications, Challenges, Narrative Review
  • Amirhosein Nabizadeh* Pages 193-195