فهرست مطالب

نشریه فقهی و حقوقی عرشیان فارس
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی بهارستانی، مصطفی اقتصاد صفحه 1

    عقیده به شفاعت در میان مسلمانان آن چنان راسخ است که از هر عالم و عامی در این باره بپرسیم آن را از عقاید دین اسلام می داند و در دعاها به شفاعت اولیای الهی متوسل می شود. در این مقاله امکان وقوع شفاعت با دلایل عقلی و به روش توصیفی تحلیلی به اثبات می رسد و از آن جا که مخاطب این نوشتار مسلمانان می باشند و به جهت تایید مباحث، اشاراتی به آیات قرآن کریم نیز شده است؛ سپس عقاید فرقه وهابیت در خصوص شفاعت را در قالب اشکالاتی مورد نقد قرار داده و به بررسی و پاسخ گویی آنها پرداخته و نادرستی هر یک را بر اساس برهان عقلی و یا جدال احسن مستدل ساخته ایم. شبهات اساسی وهابیت با پاسخ هر کدام که در این نوشتار مورد بررسی قرار گرفته است، به طور خلاصه عبارتند از: 1- چرا خداوند عادل از عقاب گناهکار، با شفاعت شفیع گذشت می کند و او را می بخشد؟ جواب: اسقاط حق خود برای هر عاقلی درست است و خداوند هم با مواجه با هر صفت موجودی (قابلیت و استعداد) با صفت فعلی خاص او برخورد می کند و در اینجا با فضل خود به جای عدلش، گناهکار مستعد شفاعت را می بخشد. 2- شفاعت موجب جرات پیداکردن گناهکاران بر انجام سییات می شود و این نقض غرض (هدف) است؟ جواب: توبه و مغفرت الهی نیز این چنین هستند، اما این امور و شفاعت موجب امید گناهکار می شود. 3- چرا شفاعت را از خود خدا تقاضا نکنیم و در غیر این صورت شریک برای او قایل شده ایم؟ جواب: مسیری که قانون ملکوتی عالم مشخص کرده است و خداوند آن را تشریع نموده است، از کانال معصومین عبور می کند تا ارادت و محبت و الگو پذیری ما نسبت به ایشان افزایش یابد. ضمنا شرک در عبادت با این توضیح منتفی است، زیرا معصومین را مستقل در خضوع نداسته، بلکه به وابسته ی فرمان همان خدا، طلب شفاعت از ولی اش داریم.

    کلیدواژگان: توحید، توسل، شفاعت، شرک
  • نسرین بهرامیان*، هرمز اسدی کوه باد صفحه 2

    آیین‌ها و فرهنگ‌ها و نیز ادوار تاریخی گوناگون، از جایگاه و حقوق یکسانی برخوردار نبوده‌اند. گستره حقوق آنان در همه جوامع به شرایطی مانند مناسبات اعتقادی و فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی هر دوره بستگی داشته است. موضوع حقوق کودک امروزه در نظام‌های حقوقی گوناگون و مقررات بین‌المللی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. ضرورت به رسمیت شناختن حقوق برای کودک، از یک‌سو، در این اندیشه ریشه دارد که عدالت‌ورزی بشر برای رسیدن او به سعادت فردی و اجتماعی دارای نقشی اساسی و محوری است، و از سوی دیگر، از ضعف و رشدنیافتگی فیزیکی و ذهنی کودک در استیفای حقوق خود و درنتیجه، نیاز او به حمایت‌ها و مراقبت‌های ویژه پیش و پس از تولد ناشی می‌شود. این حقوق از جنبه‌های گوناگون و در شاخه‌های مختلف حقوق بررسی شده و دارای ابعاد حقوقی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در عرصه ملی و بین‌المللی است. کودک به معنای انسان کم سنی است که هنوز بزرگ و بالغ نشده است. واژه بچه (اگر به معنای فرزند نباشد) نیز بیش‌تر به همین معنا به کار می‌رود. واژه شیرخوار، معنایی خاص‌تر دارد و صرفا به دوره شیرخوارگی کودک گفته می‌شود. نوزاد نیز به دوره شیرخوارگی و اندکی پس از آن اطلاق می‌شود. در عربی، واژه‌های طفل و صغیر مترادف کودک، واژه رضیع به معنای شیرخوار، و واژه صبی نیز گاه به معنای کودک و گاه به معنای شیرخوار است. در نظام‌های حقوقی گوناگون، کودک با معیارهای متفاوتی تعریف شده است. در اغلب نظام‌های جدید حقوقی، تعریف کودک ناظر بر سن انسان است و سن، تنها عامل تمایز دوره کودکی از بزرگسالی است؛ ولی در فقه و حقوق اسلامی، پایان کودکی، ناظر بر بلوغ فرد است که مراد از آن، آغاز مرحله‌ای از زندگی است که از یک‌سو، با پدیدآمدن برخی دگرگونی‌های جسمی، از جمله شکوفایی غریزه جنسی، آمادگی توالد و تناسل به وجود می‌آید و از سوی دیگر، قوای عقلی، ادراکی و روانی رشد می‌یابد. بالغ شدن، معیار ورود از دوره کودکی به بزرگسالی است و سن فقط یکی از اماره‌های بلوغ است. در این پژوهش بطور مشروح به حقوق کودکان از دیدگاه فقه اسلامی و حقوق موضوعه جمهوری اسلامی ایران خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: حقوق کودک، فقه، حقوق، حضانت کودک، طفل مشروع
  • علیرضا مسلمی، وحید پاشاپور صفحه 3

    یکی از موضوعات مهم مورد توجه جامعه حقوقی حمایت از کودکان در مقابل آسیب های جسمی است. قوانین متعددی در این خصوص در سازمان های بین المللی و مجلس شورای اسلامی تصویب شده است. چرا که آن‌ها اشخاصی ناتوان در تشخیص و دفاع از خود در مقابل خطرات ناشی از اشیاء پیرامونی اند که نیازمند حمایت هستند. ما در این مقاله سعی خواهیم کرد به قصور والدین در قبال فرزندان غیر ممیز که منجر به فوت آن‌ها می‌شود در حالی که وظیفه نگهداری او را برعهده دارند، بپردازیم و مسولیت قانونی نهادهای عمومی در پیشگیری و مجازات مرتکبین را بررسی نماییم. سوالی که مطرح می شود تقصیر والدین در این خصوص جرم است؟ اگر جرم باشد قانون گذار چه مجازاتی برای آن در نظر گرفته است و اینکه مدعی العموم می تواند راسا موضوع را پیگیری نماید یا نیازمند شکایت شاکی خصوصی است؟ به عبارت دیگر جرم جنبه عمومی دارد یا خیر؟ در این موارد کودکان غیر ممیز به عللی ناشی از حوادث غیر طبیعی دچار مرگ می شوند و پرونده معمولا تحت عنوان مرگ مشکوک با گزارش موضوع از ضابطین دادگستری به دادسرا جهت صدور جواز دفن فوتی با معرفی وی به پزشکی قانونی به جریان می افتد. لذا موضوع بحث جایی است که تقصیر متوجه والدین کودک باشد. ضرورت های عرفی، انصاف و ارزش های اخلاقی، بدلیل شرایط خاص فرزندان و والدین، مسولیت کیفری پدر و مادررا در قبال فرزندان کاهش می دهد و موجب می‌شود، جامعه با مسامحه نسبت به موضوع برخورد کند. از سوی دیگر وجود پاره ای واقعیت های اجتماعی ناگوار مانند کودکان بد سرپرست، اقتضا دارد مسیولیت والدین جنبه کاربردی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدعی العموم، والدین، حوادث غیر طبیعی، فوت مشکوک، محجورین غیرممیز
  • سرین بهرامیان*، محمود قیوم زاده صفحه 4

    ظهور مفهوم شهروندی را می‌توان مصادف با پیدایش نخستین حکومت‌ها دانست. حکومت‌ها اعتبار و قدرت خود را از شهروندان می‌گیرند و در مقابل نسبت به شهروندان دارای وظایف و مسیولیت‌هایی هستند. شهروند نیز تکالیف متقابل در ارتباط با دولت دارد. امام خمینی، بنیان گذار فقید جمهوری اسلامی ایران، در رابطه با حقوق شهروندان دارای دیدگاه‌های بنیادین است. رویکرد نظری ایشان بر مبنای حقوق امت استوار شده است. نگارندگان بر پایه این بینش سه حق محوری مطرح در حوزه حقوق شهروندی (آزادی، عدالت و امنیت) و حقوق مشتق از آنها را با تکیه بر اندیشه های امام مورد بررسی و کاوش قرار می‌دهند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حق آزادی، حق امنیت، حق عدالت، اسلام
  • سیدرضا شمس الدینی، هرمز اسدی کوه باد * صفحه 5

    انسان تنها مخلوق خداوند است که با توجه به اختیارش، برای رسیدن به سعادت وکمال نیاز به قانون و برنامه‌ای جامع دارد که با توجه به همه ابعاد وجودیش بتواند او را به غایت برساند. فقه و اخلاق مجموعه ای از قوانین را تشکیل می‌دهند که واضع آن‌ها خداوند بوده و با توجه به تمام ابعاد وجودی انسان و افعال اختیاری او، آن‌ها را وضع کرده است. بدین جهت از اهمیت وجایگاه خاصی برخوردار می باشند. در مورد رابطه اخلاق با فقه سه صورت قابل تصور است: تمایز اخلاق وفقه، تعارض اخلاق وفقه و مکمل بودن اخلاق وفقه. با بررسی‌های انجام شده، رابطه سوم بین این دو علم صحت دارد و دراثبات آن می توان به دلایلی اشاره کرد: از جمله این که اخلاق مبتنی برفقه است زیرا تصفیه درون بدون اصلاح برون امکان پذیر نیست و این که اخلاق با اعتقادات انسان رابطه مستقیم و از جهتی با فقه ارتباط غیر مستقیم دارد و نیز ذکر آموزه‌های اخلاقی در کنار احکام فقهی بهترین ضمانت اجرایی برای عمل به احکام فقهی است. برای بررسی رابطه این دو علم بایکدیگر از آن جایی که نیاز به اطلاعاتی در مورد آن ها بوده ابتدا به ذکر مقدماتی در ارتباط با موضوع، روش وغایت این دو علم و در مرحله بعد به بررسی رابطه این دو علم پرداخته شده است. امروزه اخلاق و احکام با هم در آمیخته‌اند. البته این آمیختگی به معنای رعایت کامل اخلاق در سیاست نیست بلکه منظور نسبتی است که حتما بین این دو وجود دارد. یا رعایت اخلاق می‌شود یا نمی‌شود . این دغدغه امروز هم در جامعه وجود دارد. می توان گفت در اسلام همواره به رعایت اخلاق و عدالت و انسانیت در مباحث احکام و فقه و حقوق سفارش شده است.

    کلیدواژگان: احکام، فقه، حقوق، اخلاق
  • کاظم حیاتی*، زهرا حیاتی، نادیا عالی نژادیان صفحه 6

    ابضاع در اصطلاح فقیهان، به معنای سپردن سرمایه به دیگری برای تجارت است، بدون این که عامل، در سود و زیان آن، سهیم یا اجرتی برای او تعیین شود، بر خلاف مضاربه که عامل، در سود تجارت شریک است. در این مقاله با هدف بررسی مفهوم عقد ابضاع از منظر فقه امامیه، سعی بر آن شده است که ضمن بررسی مفهوم عقد ابضاع، مشخصات عقد مذکور، مستندات مشروعیت آن را تبیین نماید، و از رهگذر این بررسی، ارکان، شرایط تحقق این عقد مشخص شده است.

    کلیدواژگان: ابضاع، بضاعه، مضاربه، استبضاع، فقه امامیه
|
  • Page 1

    The belief in intercession among Muslims is so firm that if we ask any scholar and layman about this, they will consider it as one of the beliefs of the Islamic religion, and in prayers, they resort to the intercession of divine saints. In this article, the possibility of intercession is proven with rational reasons and descriptive and analytical method, and since the audience of this article is Muslims, and in order to confirm the topics, references to the verses of the Holy Quran have also been made. Then, we have criticized the Wahhabi sect's beliefs about intercession in the form of problems, and we have investigated and answered them, and we have made the incorrectness of each one based on a rational argument or a well-argued argument. The basic doubts of Wahhabism with the answers of each of them that have been examined in this article, are briefly:

    1- Why does the just God forgive the sinful eagle with the intercession of Shafi and forgives him? Answer: Losing one's right is right for every wise person, and God deals with every attribute of a being (ability and talent) with his special current attribute, and here with his grace instead of his justice, he forgives the sinner who is prone to intercession. .

    2- Intercession causes the sinners to have the courage to commit crimes, and is this a violation of the purpose? Answer: Repentance and divine forgiveness are also like this, but these matters and intercession give hope to the sinner.

    3- Why don't we ask for intercession from God himself, otherwise we have become partners with him? Answer: The path that has been determined by the law of the kingdom of the world and has been legislated by God, passes through the channel of the innocents so that our devotion, love and role model towards them will increase. In addition, polytheism in worship is ruled out with this explanation, because the innocent are not independent in submission, but dependent on the command of the same God, we seek intercession from his guardian

    Keywords: monotheism, recourse, intercession, polytheism
  • Page 2

    Rituals and cultures, as well as different historical periods, have not enjoyed the same status and rights. The extent of their rights in all societies depends on conditions such as religious, cultural, economic and social relations of each period. Today, the issue of children's rights has received special attention in various legal systems and international regulations. The need to recognize the rights of the child, on the one hand, is rooted in the idea that human justice has a fundamental and central role for him to achieve personal and social happiness, and on the other hand, from the physical and mental weakness and underdevelopment of the child in fulfilling the rights. himself and as a result, his need for support and special care before and after birth arises. These rights have been examined from various aspects and in different branches of law and have legal, social, cultural, political and economic dimensions in the national and international arena. A child means a young person who has not yet grown up and matured. The word baby (if it does not mean child) is also mostly used in the same sense. The term "infant" has a more specific meaning and is simply referred to the infant period of the child. Baby also refers to the period of infancy and shortly after. In Arabic, the words "tifle" and "saghir" are synonyms of "baby", the word "ra'ee" means an infant, and the word "sabi" sometimes means a child and sometimes means an infant. In different legal systems, a child is defined by different criteria. In most of the new legal systems, the definition of a child refers to a person's age, and age is the only factor that distinguishes childhood from adulthood; However, in Islamic jurisprudence and law, the end of childhood refers to the maturity of a person, which means the beginning of a stage of life that, on the one hand, occurs with the emergence of some physical changes, including the flowering of the sexual instinct, preparation for birth and reproduction, and on the other hand, On the other hand, intellectual, perceptive and psychological powers develop. Maturity is the criterion of entering from childhood to adulthood, and age is only one of the indicators of maturity. In this research, we will discuss children's rights in detail from the perspective of Islamic jurisprudence and the subject laws of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: child rights, jurisprudence, rights, child custody, legitimate child
  • Page 3

    One of the important issues of the legal community is the protection of children against physical injuries. Many laws have been approved in this regard in international organizations and the Islamic Council because they are people who are unable to recognize and defend themselves against the dangers caused by surrounding objects and need protection. In this article, we will try to address the negligence of the parents towards their children, which leads to their death while they are responsible for their care, and examine the legal responsibility of public institutions in preventing and punishing the perpetrators. The question that arises is the fault of the parents in this regard, is it a crime?􀀃If it is a crime, what punishment has the legislator considered for it, and can the public prosecutor follow up on the matter or does it require a private plaintiff's complaint? In other words, is the crime public or not? In these cases, innocent children die due to unnatural events, and the case is usually referred to as suspicious death by reporting the case to the prosecutor's office to issue a burial permit by referring him to the forensic pathologist. Therefore, the point of discussion is where the fault lies with the child's parents. Customary necessities, fairness and moral values, due to the special conditions of children and parents, reduce the criminal responsibility of parents towards their children and cause the society to deal with the issue with tolerance.􀀃On the other hand, the existence of some unfortunate social realities such as children with bad guardians, it is necessary for parents' responsibility to have a practical aspect .

    Keywords: public prosecutor, parents, unnatural events, suspicious death, unidentifiedprisoners
  • Page 4

    The emergence of the concept of citizenship can be considered to coincide with the emergence of the first governments. Governments get their credit and power from the citizens and in return they have duties and responsibilities towards the citizens. The citizen also has reciprocal duties in relation to the government. Imam Khomeini, the late founder of the Islamic Republic of Iran, has fundamental views regarding the rights of citizens. His theoretical approach is based on the rights of the Ummah. Based on this insight, the authors examine and explore the three central rights in the field of citizenship rights (freedom, justice and security) and the rights derived from them, relying on the Imam's thoughts.

    Keywords: citizenship rights, right to freedom, right to security, right to justice, Isla
  • Page 5

     Man is the only creation of God, who according to his free will, in order to achieve happiness and perfection, he needs a law and a comprehensive plan that can bring him to his goal according to all aspects of his existence. Jurisprudence and ethics constitute a set of laws which are authored by God and he established them according to all dimensions of human existence and his optional actions. Therefore, they have a special importance and position. Regarding the relationship between morality and jurisprudence, three forms can be imagined: the distinction between morality and jurisprudence, the conflict between morality and jurisprudence, and the complementarity of morality and jurisprudence. According to the investigations, the third relationship between these two sciences is true, and the following reasons can be pointed out to prove it: including the fact that ethics is based on the law because it is not possible to purify the inside without correcting the outside, and the fact that ethics has a direct relationship with human beliefs and an indirect relationship with jurisprudence, as well as the mention of moral teachings along with jurisprudence is the best executive guarantee to act on It is jurisprudence. In order to examine the relationship between these two sciences, since there is a need for information about them, first, preliminary mentions regarding the subject, method, and goal of these two sciences have been made, and in the next step, the relationship between these two sciences has been examined. Today, morals and rules are mixed together. Of course, this combination does not mean the complete observance of ethics in politics, but it means the ratio that must exist between the two. Either morals are followed or not. This concern still exists in society today. It can be said that in Islam, it has always been ordered to observe ethics, justice and humanity in matters of rulings, jurisprudence and law

    Keywords: rulings, jurisprudence, law, ethics
  • Page 6

    In the term of jurists, it means to entrust capital to another for business; Without the fact that the agent is assigned a share or a wage in its profit and loss, contrary to mudaraba where the agent is a partner in the profit of the business. In this article, with the aim of examining the concept of the contract of marriage from the perspective of Imami jurisprudence, an attempt has been made to explain the characteristics of the contract, the documentation of its legitimacy, while examining the concept of marriage of marriage; And through this review, the elements and conditions for the fulfillment of this contract have been determined.

    Keywords: Aba'ah, Bah'ah, Madarabah, Istib'ah, Imami jurisprudence