فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نسرین طباطبائی حصاری*، الهه سلیمان آبادی صفحات 1-33

    هدف از ایجاد مقام عمومی و اندیشه برون سپاری وظایف دولتی به بخش خصوصی ، به عنوان مبنای خاص تاریخی موثر در پیدایش نهاد سردفتری ، منجر به ماهیت خاص این نهاد گردیده البته میان دو سیستم سردفتری لاتین و عمومی تفاوت هایی از این حیث وجود دارد که منجر به تفاوت در انتظام بخشی این نهاد در دو سیستم مذکور شده است ، امری که سبب این پرسش می گردد که در دو سیستم سردفتری لاتین و عمومی ماهیت حقوقی نهاد سردفتری چیست و چه دلایلی لزوم انتظام بخشی آن را توجیه می نماید و نحوه انتظام بخشی این نهاد در دو سیستم مذکور به چه صورت است؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و رویکردی تطبیقی، ضمن بررسی جایگاه سردفتران به عنوان ماموران عمومی و تحلیل ماهیت دوگانه نهاد سردفتری و ذکر دلایل لزوم انتظام بخشی و چگونگی انجام آن در دو سیستم مزبور، به این نتیجه دست یافته است که نهاد سردفتری دارای ماهیتی « شبه عمومی » است که « لزوم انتظام بخشی » آن را برخلاف سایر حرفه های آزاد به ویژه در نظام حقوقی سیویل لا به علت نارسایی های موجود در بازار خدمات سردفتری و خروجی های مثبت سیستم سردفتری لاتین آشکار می نماید از همین رو، دو سیستم سردفتری لاتین و عمومی، از حیث شدت سختگیری در انتظام بخشی متفاوت عمل نموده اند.

    کلیدواژگان: اسناد، حقوق ثبت، سردفتران، اثر اثباتی، اجرای سند
  • صدیقه محمدحسنی*، آزاده قاسمی بزرگر، عاطفه عباسی کلیمانی صفحات 35-69

    جدایی والدین موجب فروپاشی پناهگاه فرزندان است، لذا قانونگذار تلاش دارد با پیش بینی نهادهای قانونی مانند حضانت و ملاقات آثار سوء ناشی از چنین اضمحلالی را به حداقل برساند. در این راستا به استناد مصوبات قانونی کودک و والد غیرحاضن حق دارند طبق تصمیم قضایی با هم ملاقات داشته باشند و ممانعت والد حاضن از ملاقات ایشان جرم انگاری شده است. مساله اصلی مقاله این است که آیا کودک حق ملاقات با والد غیرحاضن خویش را دارد تا بدین ترتیب نیازهای روحی و عاطفی وی برطرف شده و مصالح وی تامین گردد؟ بررسی ها نشان می دهد بنابر ادله ای هم چون لزوم تربیت عاطفی، وجوب صله رحم، قاعده لاضرر علاوه بر آنکه والدغیرحاضن و کودک حق دارند با یکدیگر ملاقات داشته باشند، والد غیرحاضن مکلف است با کودک ملاقات برقرار نماید. نتایج حاکی از آن است که قانونگذار تنها از زاویه حقوق والد غیرحاضن به موضوع ملاقات نگاه کرده و تکلیف او را نادیده گرفته است. لذا با توجه به آثار گاها جبران ناپذیر قطع ارتباط همیشگی یکی از والدین با کودک پیشنهاد می -گردد ضمن درنظر گرفتن غبطه کودک تکلیف والد غیرحاضن نیز به تصویب رسیده و عدم انجام تکلیف مذکور با استناد به قاعده التعزیر بما یراه الحاکم جرم انگاری گشته و هم چنین مکلف به شرکت در کلاس های مهارت برقراری ارتباط با کودکان شود.

    کلیدواژگان: کودک، حق ملاقات، حضانت، والد حاضن، والد غیرحاضن
  • امیررضا حمیدی اول، میرقاسم جعفرزاده* صفحات 72-94

    یکی از مرسوم ترین روش های تامین مالی، اخذ وام از بانک ها و موسسات مالی می باشد که تضمین بازپرداخت وام، برقراری حق وثیقه برای وام دهنده در اموال وام گیرنده را می طلبد. امروزه به سبب اهمیت راهبردی حقوق مالکیت فکری و به ویژه اختراعات در کسب اعتبار، تعداد زیادی از کشورهای جهان، ظرفیت آن به عنوان وثیقه را شناسایی نموده اند. در همین راستا نیاز است تا در حقوق ایران نیز این رویکرد بررسی گردد و این امر مستلزم کاوش در مباحث ماهوی عقد رهن در فقه یعنی لزوم عینیت و قابلیت قبض داشتن مال مرهونه می باشد و پرسش مطروحه چنین است که: چگونه می توان اختراع را «عین معین» و «قابل قبض» دانسته و رهن آن را صحیح قلمداد نمود؟ برخی نویسندگان با تفسیرهایی سعی در جای دادن اختراع در دسته اعیان قابل قبض نموده اند؛ ولی محدود ساختن مصادیق توثیقی در فقه، بنا بر مصالحی بوده که گسترش دامنه شمول این مصادیق، ممنوع می باشد و بنابراین پرسش دیگر این است که چگونه می توان حقوق ناشی از اختراعات را توثیق نمود؟ در این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی درصدد بررسی ماهیت قواعد رهن از حیث آمره یا تکمیلی بودن برآمده تا بتوان امکان انعقاد عقد وثیقه ای متفاوت از رهن را بررسی نمود و این امر در ادامه، تحلیل قواعد ناظر بر اختراعات را می طلبد تا بتوان شیوه انعقاد این قرارداد را نیز به دست آورد.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، اختراع، عقد رهن، توثیق
  • مجید غمامی* صفحات 95-118
    تقابل میان اصول و تشریفات دادرسی از مشهورات نظام حقوقی ماست. این موضوع به ترتیبی که در حقوق دادرسی ایران مطرح است در نظام های حقوقی دیگر به چشم نمی آید. ترتیب این تقابل نیز بدین صورت است که در پاره ای از دعاوی، نظیر دعاوی تصرف یا دعاوی کوچکی که در صلاحیت شورای حل اختلاف است و مثال های دیگر، دادگاه از رعایت تشریفات دادرسی معاف شده است، ولی به تصریحی که در برخی قوانین از جمله قانون شورای حل اختلاف آمده است، این معافیت به معنای معطل گذاردن اصول دادرسی نیست و دادگاه در همه حال مکلف به رعایت اصول دادرسی است. در این مقاله ضمن پرداختن به مفهوم شناسی تشریفات و اصول دادرسی، این پرسش مطرح گردیده است که آیا رعایت اصول دادرسی بدون التزام به رعایت تشریفات ممکن است؟ پاسخ نویسنده به شرحی که خواهید دید، منفی است
    کلیدواژگان: اصول دادرسی، تشریفات دادرسی، اصل تقابل، حق دفاع، همکاری در دادرسی
  • نیکتا روزبهانی، ابراهیم رهبری* صفحات 119-147
    نظام های حقوقی، درعمل، به لیسانس اجباری به عنوان ابزار تعدیل کننده حقوق انحصاری دارنده حق اختراع و گاه سایر مصادیق دارایی های فکری به دیده تردید می نگرند. در قلمرو مالکیت های فکری، مسیله صدور مجوز بهره برداری اجباری در مورد علایم تجاری، با چالش ها و تردیدهای جدی تری مواجه است و منع صریح موافقت نامه تریپس نیز بر دامنه این تردیدها افزوده است. این موارد، ما را بر آن داشت تا برای نخستین بار به پرسش مربوط به امکان تعمیم مبانی صدور لیسانس اجباری در حوزه اختراعات به حوزه علایم تجاری پاسخ دهیم. در مقاله حاضر تلاش شده است که از طریق واکاوی کارکرد اساسی علایم تجاری در بازار و مقایسه میان ویژگی های حقوق اختراعات و نشان های تجاری و همچنین با تکیه بر موازین بین المللی، دکترین و رویه قضایی و رقابتی نظام های مختلف حقوقی، به ویژه آمریکا و اتحادیه اروپا، این موضوع از دو منظر اصلی منافع عمومی و ملاحظات رقابتی تحلیل گردد. بهعلاوه، بررسی دیدگاه حقوق ایران در مورد لیسانس اجباری علایم تجاری و تطبیق یافته های حاصل بر رهیافت های فعلی حقوق ایران نیز در این نوشتار مورد توجه بوده است. بررسی موضوع نشان می دهد که نمی توان لیسانس اجباری علایم تجاری را به استناد وجود منافع عمومی و حمایت از حقوق مصرف کننده یا مقابله با رفتارهای ضدرقابتی دارنده علامت تجاری توجیه نمود و پذیرش لیسانس اجباری در عرصه علایم تجاری بسیار دشوار است.
    کلیدواژگان: حقوق رقابت، علامت تجاری، گمراهی مصرف کننده، لیسانس اجباری، منافع عمومی
  • مهدی شهابی* صفحات 148-181

    کارکرد ذاتی حقوق طبیعی، معیار امر درست بودن است؛ بنابراین، ارتباط حقوق طبیعی با امر متغیر، اگر این ذات را با چالش مواجه سازد، می تواند عبور از اندیشه حقوق طبیعی را نتیجه بدهد. دغدغه اندیشمندان حقوقی نیمه اول قرن بیستم، ارایه نظریه ای از حقوق طبیعی است که بر تعامل متافیزیک و واقعیت استوار باشد؛ استیلای متافیزیک بر واقعیت، به عنوان بنیان حقوق طبیعی مدرن، نوعی از حقوق طبیعی را نتیجه می دهد که رابطه ای با واقعیت ، یعنی همان امر متغیر ندارد. باید از عدالتی صوری عبور کرد و واهمه ای نداشت از اینکه معنای این عبور، گذار از عدالت به انصاف باشد. بااین حال، پرسش اصلی این است که ارتباط حقوق طبیعی با متغیر، چگونه و تا به کجا باید باشد؟ به نظر می رسد «حقوق طبیعی با محتوای تغییرپذیر» اشتملا، از آنجا که تابعی از متغیر است، کارکرد ذاتی حقوق طبیعی را با چالش مواجه می کند. «حقوق طبیعی با محتوای تکاملی» رنار، به مانند «حقوق طبیعی با اجراهای متغیر» دابن نیز تعبیر دقیقی نیست. دغدغه حداقلی از متافیزیک و ضرورت گذار از هست به باید، به عنوان اساس اندیشه حقوق طبیعی، ایجاب می کند که چارچوب رابطه این اندیشه با متغیر، «حقوق طبیعی با اجراهای تکاملی» باشد. نگارنده تلاش دارد تا با تحلیل مقایسه ای سه قالب پیشنهادی دابن، رنار و اشتملا برای رابطه حقوق طبیعی و امر متغیر، و نقد این سه قالب، فرضیه خود یعنی «حقوق طبیعی با اجراهای تکاملی» را مستدل کند.

    کلیدواژگان: امر متغیر، حقوق طبیعی تکاملی، حقوق طبیعی با اجراهای متغیر، حقوق طبیعی مدرن، حقوق طبیعی با اجراهای تکاملی
  • سجاد دانش آرا، سید سجاد کاظمی* صفحات 183-213
    سنت و مدرنیته دو گونه ی تمامیت خواهی هستند که تقابلشان سیر تطورات نظام کنشی و واکنشی را رقم زده است. سنت که توسط تعلقات موروثی و نهایتا، شریعت، نمایندگی می شود، از یک سو، و مدرنیته که با مفاهیمی مثل اومانیسم، عقل گرایی، آزادی و... حمایت می گردد از سوی دیگر، حقوق کیفری را به عنوان پدیده ای اجتماعی، از این تحولات مصون نگذاشته است. در این سیر، می توان از گذار مجازات های سنتی توانگیر به مجازات های انسان محور اصلاح طلبانه یاد کرد که لاجرم محصول این دگرگونی خواهند بود. شعاع دایره ی این تحولات، در حقوق کیفری ایران حول محور گسترده تری در حال حرکت است بااین حال، تاثیر مدرنیته تا بدان جا رسیده که گویی تکثر احکام ثانویه، قرار است از حالت استثناء خارج شده، به جای اصل بنشینند. این در حالی است که کنش های ممنوع که گاها مجازات های شدیدی مانند اعدام را در پی داشتند، در حکم اولی شان به ظاهر لایتغیر بوده و پیشینه ای قوی نیز از آن حمایت می کرده است. این همان تاثیری است که قبض و بسط اعمال سیستم قضایی و مجریان قانون را نیز تحت اختیار خود گرفته است. جستار حاضر در پاسخ به این پرسش که چرا حقوق کیفری سنتی با حقوق کیفری مدرن متفاوت است و کدام نوع برتر از دیگری است؟ با روش توصیفی-تحلیلی به این یافته نایل آمد که انتخاب وجدان جمعی در گرایشات کیفری، صرف نظر از عقلانی بودن یا نبودن آن نقش محوری دارد.
    کلیدواژگان: سنت، مدرنیته، کیفر، حقوق کیفری، ایران
  • بهزاد سیفی* صفحات 214-252
    تولید و به کارگیری وسایل بدون سرنشین خودکار دریایی، ضمن تغییر و دگرگونی عمده در ابزار و شیوه ها جنگی، به-گونه ای برنامه ریزی شده اند، عملکرد آنها در تمامی مراحل خودکار می باشد، و به کارگیری آنها در جنگ های دریایی رعایت حقوق بشردوستانه را با چالش هایی جدی مواجه می نماید. بنابراین ضرورت دارد، چنین سیستم هایی براساس حقوق بین-الملل از مرحله تولید تا به کارگیری، مورد بررسی قرار گیرند. لذا، این مختصر در پی پاسخ به دو سوال می باشد؛ چگونه ماده 36 پروتکل الحاقی اول تولید، توسعه و به کارگیری وسایل بدون سرنشین خودکار دریایی را قاعده مند می نماید؟ و چگونه حقوق بین الملل بشردوستانه به کارگیری وسایل بدون سرنشین خودکار در جنگ دریایی را قاعده مند می نماید؟ ازاین رو هدف از این تحقیق بررسی اصول حاکم بر به کارگیری وسایل بدون سرنشین خودکار دریایی از منظر حقوق بشردوستانه، و بررسی تعهدات حقوقی مربوط به تولید و اقدامات پیش از به کارگیری این وسایل از منظر قواعد و مقررات حقوق بین الملل می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که براساس حقوق بین الملل، دولت ها ملزمند قبل از به کارگیری و در مراحل تولید به بررسی انطباق این وسایل با حقوق بشردوستانه پرداخته و در صورت انطباق اقدام به گسترش آنها نمایند. در عرصه میدنی نیز علیرغم اینکه انتظار می رود میزان استقلال سیستم های بدون سرنشین دریایی در آینده گسترش یابد، لکن تا آن زمان به کارگیری آنها حتما می بایستی تحت کنترل و نظارت انسان باشد. روش تحقیقی نوشتار حاضر، توصیفی تحلیلی، و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: تولید، به کارگیری، وسایل بدون سرنشین دریایی، جنگ دریایی، حقوق بشردوستانه
  • حیدر پیری*، پریسا دهقانی صفحات 253-288
    شرط مارتنس بدون شک یکی از مقررات بنیادین حقوق معاصر جامعه بین المللی است. علاوه بر سایر حوزه های حقوق بین الملل، حقوق بین الملل کیفری جولانگاه و عرصه ای برای حضور و اثرگذاری عینی شرط مارتنس و مظاهر آن بوده است. صورت بندی شرط مارتنس از اصل بشریت و الزامات ناشی از وجدان عمومی به عنوان یک نکته تعیین کننده برای ورود به اسناد حقوق بین الملل، بخشی از تفکرات جنایات بین المللی را بوجود آورد چرا که اصول بشریت و وجدان انسانی، دو عنصر مرتبط که توسط ارتکاب جنایات تهدید می شوند، بخش مهمی از محدوده حفاظتی هستند که وجود جرم در حقوق بین الملل کیفری را توجیه می کنند. در این مقاله نشان داده می شود که چگونه ایده بشریت و وجدان عمومی منتج از شرط مارتنس در تدوین و شکل گیری جرایم بین المللی بویژه جنایات علیه بشریت و نسل کشی نقش داشته است. با تتبع در آموزه های حقوقی، اسناد و رویه قضایی به این نتیجه می رسیم که با پذیرش قانونی و تفسیر قضایی موسع و حمایتی محاکم کیفری، شرط مارتنس در مسیر جرم انگاری جنایات بین المللی و تعرض به ارزشهای انسانی نقش کلیدی ایفا نموده است. در واقع، اوج اعتلای شرط مارتنس در عرصه حقوق بین الملل کیفری در رفع خلاهای حقوقی و مبارزه با بی کیفرمانی و مصونیت جنایتکاران در عرصه بین المللی و تعقیب و محاکمه متجاسران به ارزشهای انسانی تجلی یافته است.
    کلیدواژگان: شرط مارتنس، وجدان عمومی، اصل بشریت، جرم انگاری، خلا حقوقی، جنایات علیه بشریت، نسل کشی، جرایم جنگی
  • سیروس حیدری*، محسن کیهان صفحات 289-324
    اصل استیلای طرفین بر دعوای مدنی به عنوان یکی از اصول بنیادین حاکم بر دادرسی مدنی حکایت از ابتکار عمل خواهان در شروع فرایند دادرسی مدنی دارد و امکان دخل و تصرف در ارکان دعوای مطروحه را نیز برای خواهان به ارمغان می آورد. با این حال، ممنوعیت غافلگیری در حوزه دادرسی مدنی و لزوم احترام به حقوق دفاع اقتضا می کند که دخل و تصرف در هر یک از ارکان دعوا تحت نظم خاصی درآمده و صرفا در قالب نهادهای شناخته شده قانونی و تحت قیود و شرایط خاص هر کدام صورت پذیرد. مهم ترین رکن دعوای مدنی سبب دعواست که مفهومی نسبتا پیچیده و رمزآلود به نظر می رسد. بحث در خصوص مفهوم و ماهیت سبب دعوا تا حدودی در بین نویسندگان حقوقی مطرح شده است، اما هنوز ناتمام به نظر می رسد. علاوه بر این، نحوه تصرف در رکن سبب دعوا نیز موضوعی است که کمتر مورد توجه واقع شده و ابهام های موجود در این زمینه بر پیچیدگی مسایل مربوط به سبب دعوا می افزاید. واکاوی در خصوص گونه های مختلف دخل و تصرف در رکن سبب دعوا و مسایل پیچیده مربوط به آن، محور پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. ایده اصلی مقاله بر امکان طرح اسباب متعدد برای توجیه خواسته واحد مبتنی شده و بر این اساس، امکان افزودن بر شمار اسباب دعوا یا کاستن از آن و همچنین، امکان تغییر سبب دعوا پذیرفته شده و تلاش بر این بوده است تا هر یک از اقدام های مزبور حتی الامکان با موازین و نهادهای شناخته شده دادرسی مدنی تطبیق داده شود.
    کلیدواژگان: ارکان دعوا، دادرسی مدنی، دعوای مدنی، سبب دعوا
  • سعید نظری توکلی*، مهدیه حمزه قصابسرایی صفحات 325-359

    به رسمیت شناختن حق کودک در بازگشت به محل سکونت خود اصلی ترین مولفه کنوانسیون جنبه های مدنی کودک-ربایی بین المللی است. از آنجا که در این کنوانسیون حق تحفظ برای کشورهای عضو وجود ندارد، بر آن هستیم با تحلیل محتوایی مواد کنوانسیون، میزان سازگاری آن ها را با مبانی حقوقی ناظر به جرم آدم ربایی، حضانت کودکان، تعیین محل اقامت کودکان، انتقال کودکان بسنجیم. یافته های پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده نشان می دهد درک یکسانی از مفهوم «انتقال غیرقانونی کودک»، «نگهداری غیرقانونی»، «حضانت کودک»، «سن کودکی»، «حق انتخاب کودک در برابر حق ولی قهری»، «جایگاه اشخاص حقوقی در حضانت کودک» میان کنوانسیون و نظام حقوقی ایران وجود ندارد. پیوستن به کنوانسیون از آن جهت که حق رسیدگی به دعاوی اتباع ایرانی در تعیین محل زندگی کودک را به مراجع قضایی غیرایرانی واگذار کرده و به این مراجع حق تفسیر و بررسی میزان انطباق خواسته افراد را با قوانین ایران می دهد با اصول قانون اساسی و قوانین عادی ناسارگار است.

    کلیدواژگان: کودک، کنوانسیون، کودک ربایی، کنوانسیون جنبه های مدنی کودک ربایی بین المللی، ایران
|
  • Elahe Soleymanabadi Pages 1-33

    The historical foundations of the establishment of a notary institution, have led to the special nature of this legal institution.The special legal nature of the notary institution has a direct impact on the regulatory legislations and regulations in this scope. The legal nature of the notary is different in the Latin and public notary systems, which has led to differences in the regulatory of this legal institution in the two notary systems. This raises the question of what is the difference between the legal nature of a notary in the Latin and public notary systems, and what effect does this have on the way this institution is regulated?This research, with a descriptive-analytical method and a comparative approach, examines the position of notaries as public servants and analyzes the dual nature of the notary institution, and states the reasons for the need for regulatory and how to do it in Latin and public notary systems.This concludes that the notary institution has a "quasi-public" nature. This necessitates its "regulation", unlike other free professions. This is more necessary in the civil law system because there are shortcomings in the notary services market and there is a need for positive outputs in this system. Hence, the Latin and general notary systems are different in terms of strictness of regulation

    Keywords: Deed, the law of registration, notaries, Evidentiary Effect, Execution of Deed
  • Sedighe Mohamadhasani *, Azadeh Ghasemi Barzegar, Atefeh Abbasi Pages 35-69

    if the parents leave them, this means a refuge collapse to the children. The legislative system of the Islamic Republic of Iran has always efforted to minimize the adverse effects of such destruction by predicting social entities such as custody and meeting sessions. In this regard and based on legal approvals, the child and the non-custodian parent have the right to have meetings with each other according to judicial decision, and the prevention of the non-custodian parent has been deemed as crime. Surveys show that according to the reasons such as the necessity of devotion to relatives, the necessity of emotional training, quotations of clergymen, etc., the non-custodian father is obliged to set a meeting with the child in addition to the fact that the non-custodian parent and the child has the right to meet each other. Studying the subjected laws indicates that the legislator has only observed the subject of meeting from the perspective of the rights of non-custodian parent and has ignored his duties. So, regarding the partially irrecoverable effects of permanent break in one of the parents’ relationship with the child, it is suggested to approve the duties of non-custodian parent in addition to consideration of child envy, and to deem defiance of the mentioned duties as a crime.

    Keywords: child, Meeting, Custody, Custodian parent, Non-Custodian parent
  • Amirreza Hamidi Aval, Mirghassem Jafarzadeh * Pages 72-94

    One of the most common methods of financing is borrowing from banks and financial institutions, which the guarantee of loan repayment necessity, requires a security right for the lender in the borrower's property. due to the strategic importance of intellectual property rights, and especially inventions in obtaining credit, many countries have recognized its capacity as collateral. In this regard, it is necessary to study this approach in Iranian law, and this requires exploring the substantive issues of the mortgage contract in jurisprudence, ie the need for tangibility and the ability to possess the mortgaged property. thus: how can an invention be considered "tangible" and "possessable" and its mortgage be considered valid? Some authors have tried to place the invention in the category of intangible assets. however, restricting pledging examples in jurisprudence is based on benefits and are prohibited from expanding the scope of these examples. thus the other question is, how can patent rights be secured? In this paper, by descriptive-analytical method, it has been tried to investigate the nature of mortgage rules in terms of jurisprudence as to be mandatory or non mandatory, in order to examine the possibility of concluding a different collateral from the mortgage, and This, in turn, requires an analysis of the rules governing inventions in order to obtain a method for concluding this contract.

    Keywords: Intellectual Property Rights, Invention, Mortgage Contract, Collateralize
  • Majid Ghamami * Pages 95-118
    The distinction between procedural legal principles and procedural rules and techniques is one of the famous arguments in Iranian law. The argument may be astonishing for lawyers of different background. It comes from some statutory provisions authorizing the court to ignore the procedural rules in reviewing the case but at the same time to comply strictly with the procedural principles. In this essay, after introducing of the concepts of both rules and principles of procedural law, the idea of distinction between them is examined in terms of possibility or otherwise feasibility of simultaneous withdrawal of rules and compliance with principles.
    Keywords: Procedural Principles, procedural rules, Contradiction, right of defense, parties' cooperation in proceeding
  • Nikta Roozbahani, Ebrahim Rahbari * Pages 119-147
    In practice, legal systems are skeptical of the compulsory license as a restrictive means of patentee exclusive rights and some other instances of the intellectual properties. In the realm of IP rights, granting a compulsory license in the trademark field faces more challenges regarding the explicit prohibition of trademark compulsory licenses in TRIPS. As a result, for the first time, we tend to investigate the possibility of extending compulsory licenses in the field of patents into trademarks. Examining the primary function of trademarks in the market, comparing the characteristics of patent and trademark laws, in the shadow of international regulations, IP doctrine, and the jurisprudence of the legal systems specially United States and the European Union, this study aims to analyze the subject from two main perspectives: public interest and competition law considerations. Also, the subject of trademark compulsory license in the Iranian law has been addressed. It is concluded that the trademark compulsory license cannot be justified based on public interest and the protection of consumer rights or countering the anti-competitive behaviors of trademark holders. As a result, it is unlikely to accept compulsory licenses in the trademark field.
    Keywords: Competition law, compulsory license, Consumer confusion, public interest, Trademark
  • Mahdi Shahabi * Pages 148-181

    The essential function of natural law is to be the criterion of justice. And therefore, the relationship of natural law with the positivist approach to law, if it calls into question the said function, can lead to the passage of the theory of natural law. The doctrinal anguish of the first half of the 20th century resided in the development of a theory of natural law based on the interaction of reality and metaphysics. The pre-eminence of metaphysics over reality as the foundation of natural law debauchery on a natural law that has no relation to social realities. We must leave formal justice and we must not fear that this passage means the transition from justice to equity. The main question is how and to what extent the relationship between natural law and social variables exist. Stammbler's natural law with variable content, seems to question the inherent function of natural law; because it depends on contingency. Renard's natural law with progressive content is not, like Dabin's natural law with variable applications, exact. The anguish of having minimal metaphysics and the necessity of the passage from being to having to be requires the natural right to progressive applications.The author tries to substantiate his hypothesis, "natural rights with evolutionary implementations" by comparing the three models proposed by Dabin, Renard, and Stammler for the relationship between natural Law and the variable matter, and criticizing these three models.

    Keywords: The variable, progressive natural law, natural law with variable applications, modern natural law, natural law with progressive applications
  • Sajjad Danesh Ara, Seyed Sajjad Kazemi * Pages 183-213
    Tradition and modernity are two forms of totalitarianism whose opposition has shaped the evolution of the system of action and reaction. Tradition, represented by hereditary affiliations and, ultimately, Shari'a, on the one hand, and modernity, which is supported by concepts such as humanism, rationalism, freedom, etc., on the other hand, has not protected criminal law as a social phenomenon from these developments. The circle of these developments in Iranian criminal law is moving around a wider axis. However, the influence of modernity has reached the point where the multiplicity of secondary sentences is supposed to be taken out of the state of exception and replaced by the original. However, prohibited acts, which sometimes resulted in severe punishments such as the death penalty, were seemingly unchanged in their original form and were supported by a strong background. This is the effect that has taken over the contraction and expansion of the judiciary and law enforcement. The present article answers the question why traditional criminal law is different from modern criminal law and which type is superior to the other? Using a descriptive-analytical method, it was found that the choice of collective conscience plays a central role in criminal tendencies, regardless of whether it is rational or not.
    Keywords: Tradition, Modernity, Punishment, Criminal Law, Iran
  • Behzad Seify * Pages 214-252
    The production and use of automated unmanned maritime vehicles, as well as major changes in tools and methods of warfare are planned, their operation is automatic at all stages, and Their use in naval warfare poses serious challenges to humanitarian laws. It is therefore necessary to examine such systems in accordance with international law from the stage of production to operation. Therefore, this brief seeks to answer two questions; how does Article 36 of the First Additional Protocol regulate the production, development and use of automatic unmanned maritime vehicles? And how does international humanitarian law regulate the use of unmanned maritime vehicles in naval warfare? Therefore, the purpose of this study is to examine the principles governing the use of unmanned maritime vehicles from the perspective of humanitarian law, and to examine the legal obligations related to the production and pre-use of these devices from the perspective of international law. Research findings show that under international law, governments are required to review the compliance of these devices with humanitarian law before use and in the production process, and to expand them if they do. In the field, despite the fact that the degree of independence of unmanned maritime systems is expected to expand in the future, until then, their use must be under human control and supervision.
    Keywords: Production, utilization, Unmanned Maritime Vehicles, Naval Warfare, Humanitarian Law
  • Heidar Piri *, Parisa Dehghani Pages 253-288
    The Martens Clause is undoubtedly one of the fundamental provisions of contemporary legal order of the international community. In addition to other areas of international law, international criminal law has been an arena for the presence and objective impact of the Martens Clause and its constituent elements.The formulation of the Martens Clause of the principle of humanity and the requirements of public conscience as a determining point for entry into the international law documents, has formed part of the idea of international crimes, because these two related elements that are threatened by the commission of crimes, are an important part of the protected areas which justifies the existence of a crime under international criminal law. this article shows how the principle of humanity and public conscience resulting from the Martens Clause have played a role in the codification and formation of international crimes, especially crimes against humanity and genocide. Following the legal doctrine, international documents and jurisprudence, we conclude that by legal acceptance and an extensive and protective judicial interpretation of criminal court, the Clause has played a key role in criminalizing international crimes and attacks on human values. In fact, the culmination of the Clause in international criminal law has been manifested in filling legal gaps,combating impunity,immunity of perpetrators in international arena, and prosecuting those who violate human values
    Keywords: Martens Clause, Public Conscience, Principle of Humanity, Criminalization, Non-Liquet, Crimes against humanity, Genocide, War crimes
  • Siroos Heidari *, Mohsen Keyhan Pages 289-324
    The principle of disputing parties' autonomy (Le principe dispositif) as a leading procedural principle indicates the initiative role of plaintiff in the civil proceedings and gives him/her the opportunity to modify the elements of actin brought. However, the prohibition of surprising in civil procedure and necessary respect for the rights of defense require that any modification of the elements of civil action regulated and arranged only in the form of legally recognized institutions under the relevant terms and conditions. The most important element of civil litigation is the cause of action, which seems to be a relatively complex and mysterious concept. The debate over the concept and nature of the cause of action has been somewhat discussed among legal writers, but still seems incomplete. In addition, the manner in which the cause of action is modified has received less attention, and the ambiguities in this area have lead to the complexity of the issues related to the cause of action. The main idea of the present article is based on the possibility of designing multiple causes to justify a single civil claim, and accordingly, the possibility of increasing or decreasing the number of causes of litigation, as well as the possibility of changing the cause of action has been accepted and an attempt has been made to comply with well-known standards and rules of civil procedure.
    Keywords: Elements of Litigation, Civil procedure, Civil Action, Cause of Action
  • Saeid Nazari Tavakkoli *, Mahdiyeh Hamzeh Gassabsaraei Pages 325-359

    Recognition of the child’s right to return to his or her residence is a key component of the Convention on the Civil Aspects of International Child Abduction. Since this convention does not provide for the right of conditional protection or acceptance for member states, we intend to analyze the content of the articles of this convention to determine their compatibility with the legal principles and materials related to the crime of kidnapping, child custody, determining the children’s residence, illegal child transfer and other issues. The findings of the present study, which are done by the descriptive-analytical method and citing to library sources, show that there isn’t the same definition and common understanding of some basic concepts, between the Convention and the Iranian legal system. Accession to the Convention is incompatible with Juridical sovereignty of Iran over its citizens and with the indisputable principles of the Constitution and ordinary laws because it entrusts the right to investigating the claims of Iranian citizens on child custody and determination of his or her residence to non-Iranian juridical authorities and gives these authorities the right to interpret and review the compliance of individuals with Iranian law.

    Keywords: child, convention, Child Abduction, Convention on the Child Abduction, Iranian Law