فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیستم شماره 7 (پیاپی 156، مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آسیه حسین زاد، علی خادمی*، سید رضا تسبیح سازان مشهدی، رحیم خلیل زاده پشتگل صفحات 529-537

    پیش زمینه و هدف:

     هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی مداخله تنظیم هیجان بر شدت خستگی و اضطراب وجودی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروز بود.

    مواد و روش ها

    این طرح از نوع طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلا به MS شهر ارومیه در سالس 1399 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گروه آزمایش، آموزش تنظیم هیجان اجرا شد در حالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس شدت خستگی و مقیاس اضطراب وجودی بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله تنظیم هیجان بر شدت خستگی و اضطراب وجودی در مراحل پس آزمون تاثیر معنی دار داشته است (001/0<p). در مقابل، تاثیر مداخله در مرحله پیگیری معنی دار نبوده و تداوم نداشت (P>0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با برنامه تنظیم هیجان فراهم می کند و مشاوران و روانشناسان می توانند برای بهبود شدت خستگی و اضطراب وجودی در بیماران مبتلا به MS از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب وجودی، تنظیم هیجان، شدت خستگی، مولتیپل اسکلروز
  • نرگس رحمانی*، ماجده نبویان، فاطمه سادات سید نعمت الله روشن، مژگان فیروزبخت صفحات 538-548
    پیش زمینه و هدف

    یکی از پیامدهای روانی و اجتماعی ابتلا به برخی بیماری ها به خصوص بیماری های واگیردار در هر جامعه ای، ترس و وحشت بیمار از واکنش های اجتماعی، انگ بیماری و عامل انتقال بودن است که به خاطر هجمه سنگین این بیماری بر ابعاد مختلف جامعه، به این مهم توجه چندانی نشده است. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف تبیین تجارب زیسته پرستاران از انگ اجتماعی مرتبط با پاندمی کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کیفی به روش آنالیز پدیدارشناسی تفسیری در بین سال های 1400 و 1401 انجام شد. مشارکت کنندگان از بین پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی بابل که تجربه مراقبت از بیمار مبتلا به کووید-19 و انگ اجتماعی را داشتند، به صورت هدفمند 12 نفر انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه های نیمه ساختار و فردی جمع آوری و به صورت هم زمان و مستمر با روش ون-منن تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    تجارب زیسته پرستاران در مراقبت از بیمار مبتلا به کووید-19 شامل 3 طبقه اصلی و 6 زیرطبقه می شود که طبقات اصلی عبارت اند از: 1. احساسات متناقض (تنش های روانی و نگرش مثبت)؛ 2. طردشدگی (منزوی شدن و رانده شدن همه جانبه) و 3. راهکارهای سازگاری (خودآگاهی با گذشت زمان و نقش موثر رسانه ها).

    بحث و نتیجه گیری: 

    طبق یافته های مطالعه حاضر، نیاز به سازوکارهایی توسط مدیران و مسیولین جهت بررسی سطح سلامت روان پرستاران شاغل در بخش کووید- 19 وجود دارد، تا با شناسایی نیازهای روان شناختی حاصل از انگ اجتماعی کادر درمان شاغل در بخش کووید کیفیت مراقبت از بیمار را ارتقا بخشند. علاوه بر این، بر اساس یافته های حاصل می توان با طراحی مداخلات روانی اجتماعی مربوط به انگ زدایی مانند برگزاری دوره های مدیریت استرس و آموزش تاب آوری و انجام مشاوره های روان شناختی در راستای ارتقا سلامت روان این گروه و خانواده های آن ها گام برداشت.

    کلیدواژگان: کووید- 19، پرستار، تحقیق کیفی، انگ اجتماعی
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، فاطمه فطن، زهرا خطیرنامنی صفحات 549-561

    پیش زمینه و هدف:

     اشتباهات دارویی جزء شایع ترین حوادث موجود در حرفه پرستاری هستند. نتیجه اولیه و طبیعی چنین اشتباهاتی افزایش مدت بستری بیمار و نیز افزایش هزینه ها خواهد بود که حتی در بعضی موارد می تواند منجر به آسیب شدید به بیمار و حتی مرگ بیمار گردد. مطالعه حاضر باهدف تعیین فراوانی و عوامل موثر بر گزارش دهی خطاهای دارویی در پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی که از نوع مقطعی بود، در بیمارستان های آموزشی استان گلستان انجام شد. 340 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان ، پس از نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه های فراوانی خطاهای دارویی و عوامل موثر در گزارش دهی خطاهای دارویی جمع آوری و با کمک روش های آماری توسط نرم افزار SPSS-23 تحلیل گردید.

    یافته ها

    فراوانی خطاهای دارویی در پرستاران در نیمه دوم سال 1400، 1/87 درصد بود. گزارش دهی خطاهای دارویی به صورت رسمی 1/7 درصد و به صورت غیررسمی 2/18 درصد بود. بین عوامل موثر بر خطاهای دارویی از دیدگاه پرستاران، بیشترین نمره به ترتیب به خطای شرایط فردی و روحی، فرآیند مدیریتی، خطای مربوط به بیمار و شرایط بخش، خطای مربوط به دارو و پزشکان و در رتبه آخر خطاهای حرفه ای پرستار مربوط می شد.

    بحث و نتیجه گیری

    سه حیطه شامل عوامل مربوط به پرستار، بخش و مدیریت باید توسط مدیران بیمارستان های مربوطه و با همکاری مترون بیمارستان ها موردتوجه قرار بگیرد. چنان چه عوامل ذیل برطرف گردند، کارکنان به گزارش دقیق خطاهای کاری و پیگیری کامل خطاهای خود اقدام خواهند نمود.

    کلیدواژگان: خطاهای دارویی، پرستاران، گزارش دهی
  • زینب قهرمان زاد آبگرمی، هاله قوامی*، مولود رادفر، حمیدرضا خلخالی صفحات 562-569
    پیش زمینه و هدف

    بیش از 90 درصد از بیماران دیابتی نوع 2 در گذر زمان دچار عوارض دیابت می شوند. نوروپاتی یکی از عوارض بیماری دیابت بوده که می تواند منجر به بروز زخم پای دیابتی گردد. به همین جهت پیشگیری از زخم پای دیابتی ناشی از نوروپاتی، اولویت زیادی در این بیماران دارد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخلات مبتنی بر تقویت رفتار مراقبت از پا بر وضعیت سلامت پا و میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی نوع 2 در انجمن دیابت ارومیه و مراکز آموزشی-درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی بود که در سال 1399 در ارومیه انجام شد.. در مجموع،70 نفر در این مطالعه حضور داشتند (35 نفر گروه مداخله و 35 نفر گروه کنترل). بیماران در گروه مداخله 9 جلسه آموزشی مبتنی بر تقویت رفتار مراقبت از پا دریافت کردند، در حالیکه بیماران در گروه کنترل فقط مراقبتهای روتین را دریافت نمودند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و بالینی و پرسش نامه نوروپاتی دولور 4 بود. اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS (نسخه 21) تجزیه و تحلیل شد. اختلاف در سطح کمتر از 05/0 معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها:

     در گروه مداخله، میانگین نمره نوروپاتی محیطی از (02/1±20/5) در ابتدای مداخله به (93/0±74/3) در انتهای مداخله با تفاوت آماری معنی دار  0/001)>P-Value) و میانگین هموگلوبین گلیکوزیله از (7/0±66/7) در ابتدای مداخله به (11/1±88/6) در انتهای مداخله با تفاوت آماری معنی دار (P-Value = 0/01) رسید.

    بحث و نتیجه گیری:

     مداخله مبتنی بر تقویت رفتار مراقبت از پا در کاهش شدت نوروپاتی محیطی و میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در گروه مداخله موثر بود. از نتایج این پژوهش می توان در مراکز تحقیقات پزشکی و خدمات آموزشی و بالینی پرستاری در راستای کاهش عوارض دیابت و بهبود کیفیت زندگی در بیماران دیابتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زخم پا، هموگلوبین گلیکوزیله، نوروپاتی، دیابت نوع 2
  • ناصر پریزاد، زینب سلطانی*، مولود رادفر، وحید علینژاد، محمد ارزنلو، ماه منیر حقیقی صفحات 570-579
    پیش زمینه و هدف

    در حال حاضر افسردگی به عنوان بیماری قرن شناخته می شود که در کل دنیا و ایران یکی از شایع ترین اختلالات روانی است. از طرفی دیگر به علت عدم مراجعه بسیاری از بیماران به پزشک و بالابودن هزینه های درمان، این بیماری در حال فراگیر شدن است. از همین رو، نیاز به روش های درمانی مناسب ازجمله استفاده از اپلیکیشن های گوشی های همراه جهت پیشگیری و بهبود افسردگی از ملزومات هر جامعه است. بنابراین، این پژوهش باهدف تعیین تاثیر استفاده از اپلیکیشن گوشی هوشمند (یارا) بر اضطراب در بیماران افسرده انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بر روی 64 بیمار از بین بیماران افسرده مراجعه کننده به کلینیک روان پزشکی بیمارستان رازی ارومیه و کلینیک روان پزشکی بیمارستان شهید مدنی خوی در سال 1400-1401 انجام شد. 64 نفر از بیماران با روش در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. مداخله از طریق استفاده از اپلیکیشن گوشی هوشمند (یارا) به مدت سه ماه انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی اضطراب اشپیلبرگ، قبل و بعد از مداخله گردآوری شدند. داده در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که استفاده از اپلیکیشن گوشی هوشمند (یارا) بر اضطراب بیماران افسرده تاثیر مثبت و معنی داری دارد (001/0=P)، به این صورت که استفاده از اپلیکیشن گوشی هوشمند (یارا) منجر به کاهش اضطراب بیماران افسرده می شود.

    بحث و نتیجه گیری:

     استفاده از اپلیکیشن یارا به عنوان یک فن آوری دیجیتال یک راه حل مناسب برای بهبود اضطراب بیماران دچار افسردگی تلقی می شوند، به این صورت که فناوری گوشی های هوشمند یک فرصت برای تبدیل تلفن های موبایل به دستگاه هایی است که می تواند خدمات سلامت روان را، مقرون به صرفه ارایه دهد در این راستا، استفاده از اپلیکیشن گوشی هوشمند (یارا) می تواند به کاهش اضطراب در افراد مستعد افسردگی و مبتلا به آن، کمک نماید. همچنین شناخت تاثیرات این اپلیکیشن می تواند راهگشای به کارگیری آن در درمان آسیب های روانی باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، اپلیکیشن، گوشی هوشمند
  • رضا جلفائی، رحیم بقایی*، عبدالله خرمی مارکانی، وحید علی نژاد صفحات 580-588

    پیش زمینه و هدف :

    سکته مغزی دومین دلیل ناتوانی و معلولیت و سومین دلیل مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی و سرطان ها هست که منجر به تغییرات عمده ای در شیوه زندگی بیماران می شود. عوارض این بیماری باعث کاهش رفتارهای خود مراقبتی شده است. بر اساس شواهد استفاده از برنامه ها و مداخلاتی همچون آموزش خودمدیریتی می تواند کمک کننده باشد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر برنامه تشویق استقلال و خود غنی سازی بر تبعیت دارویی بیماران بازمانده از سکته مغزی در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک تحقیق نیمه تجربی است که در آن از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و مداخله استفاده شد. تعداد 55 نفر از بیماران بازمانده از سکته مغزی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به روش تصادفی به دو گروه کنترل (28 نفر) و مداخله (27 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی بیماران و مقیاس تبعیت دارویی موریسکی بود. مداخله، شامل اجرای برنامه آموزش به روش برنامه تشویق استقلال و خود غنی سازی به مدت 12 هفته در منزل بیماران به صورت چهره به چهره در حضور مراقب اصلی بیمار بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میزان تبعیت دارویی در بیماران گروه کنترل و مداخله در قبل از آموزش، تفاوت معناداری ازنظر آماری نداشت (05/0>p)، اما بعد از مداخله، اختلاف معنی داری ازنظر آماری مشاهده شد (05/0<p).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، مشخص گردید که آموزش برنامه تشویق استقلال و خود غنی سازی در این بیماران موثر است. لذا مسیولین سیستم بهداشت و درمان باید راهکارهای مناسبی برای برنامه تشویق استقلال و خود غنی سازی این بیماران و آموزش خانواده های آنان و مشارکت فعال آن ها در زمینه مراقبت از این بیماران اتخاذ نمایند تا بتوان سطح کیفیت زندگی این بیماران را ارتقاء داد و از بستری شدن های مجدد و مرگ و میر آن ها تا حد امکان، پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: تشویق استقلال، تبعیت دارویی، بیمار، خود غنی سازی، سکته مغزی
  • فرهاد یوسفی، ماریا کلهر، رحیم اصغری، بیژن نوری، سینا ولیئی* صفحات 589-600

    پیش زمینه و هدف:

     سرطان یکی از مسایل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و سراسر جهان است. خستگی مرتبط با سرطان می تواند حتی سال ها بعد از شیمی درمانی ادامه یابد و همچنین خستگی، توانایی افراد را برای کار، فعالیت و تلاش برای حفظ زندگی طبیعی را کاهش می دهد. هدف از این مطالعه تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر میزان خستگی بیماران تحت شیمی درمانی بود.

      مواد و روش کار:

     این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی است که 80 نفر به صورت در دسترس از بیماران بخش های خون 1 و 2 که در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر ارومیه بستری بودند، انتخاب شدند. مراحل الگوی توانمندسازی خانواده محور به ترتیب و در 4 گام اصلی شامل 1- درک تهدید، 2- ارتقاء خودکارآمدی/ مشکل گشایی، 3- ارتقای خودباوری و عزت نفس از طریق مشارکت آموزشی و 4- ارزشیابی انجام شد؛ این مراحل در طی 3 ماه در بخش خون 2 بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه برای گروه مداخله انجام شد. برای گردآوری داده ها از ابزار مقیاس خستگی سرطان و پرسشنامه خصوصیات جمعیت شناختی و بالینی استفاده شد. داده ها توسط آزمون های تی زوجی، تی مستقل، آزمون دقیق فیشر و مجذور کای توسط نرم افزار STATA نسخه 12 تحلیل شدند.

    یافته ها

    در ابتدای مطالعه دو گروه مداخله و کنترل، تفاوت معناداری ازنظر میانگین نمره خستگی نداشتند (p=0.649). بعد از مداخله با مقایسه میانگین نمره خستگی بین دو گروه، میانگین نمره خستگی گروه مداخله (10/4±57/34) نسبت به گروه کنترل (43/5±77/46) کاهش معناداری داشته است (p<0.001).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که توانمند کردن اعضای خانواده مسیول مراقبت بیماران سرطانی تحت شیمی درمانی باعث کاهش سطح خستگی در بیماران شده است. به پرستاران توصیه می شود با به کارگیری الگوی توانمندسازی خانواده محور و درگیر کردن آگاهانه بیمار و خانواده در تصمیم گیری برای ارتقای سطح سلامتی، به آنان کمک کنند تا عوارض شیمی درمانی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: سرطان، شیمی درمانی، توانمندسازی خانواده محور، خستگی
  • حاتم فرجی ده سرخی*، جواد رکنی، معصومه محمدآبادی صفحات 601-609

    پیش زمینه و هدف:

     انتقال آموزش برای بهبود کیفیت خدمات سلامتی و بهداشتی ارایه شده توسط پرستاران ضروری است. علیرغم سرمایه گذاری زیاد در آموزش های مربوط به مراقبت و بهداشت، مطالعات حاکی از آن است که تنها بخش کوچکی از این آموزش ها به محیط کار منتقل می شود. بنابراین، پژوهش حاضر باهدف بررسی انتقال آموزش در میان پرستاران با استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده طراحی و انجام شد.

    مواد و روش کار

    در مطالعه حاضر، از طرح پژوهشی همبستگی-پیش بینی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه 78 پرستاران شاغل در بیمارستان امام حسین تهران بود که در کارگاه گزارش نویسی شرکت کردند. با استفاده از روش هیر و همکاران، 53 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، و چک لیست گزارش نویسی استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-PLS2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نگرش به هنجارهای ذهنی انتقال آموزش در مورد انتقال آموزش و کنترل رفتاری بر انتقال آموزشی به طور معناداری قصد انتقال آموزش را پیش بینی می کند. همچنین، نتایج نشان داد که کنترل رفتاری ادراک شده نسبت به انتقال آموزش و قصد انتقال آموزش پیش بینی کننده معنادار جزء رفتارهای انتقال آموزش پرستاران هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    نظریه رفتاری برنامه ریزی شده توان پیش بینی قصد انتقال آموزش و رفتار انتقال آموزش پرستاران را دارد. بنابراین، این نظریه می تواند راهنمای عمل مسیولان بهداشت و درمان برای خلق یک محیط مناسب انتقال آموزش باشد.

    کلیدواژگان: گزارش نویسی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، انتقال آموزش
|
  • Asieh Hoseinzad, Ali Khademi*, Reza Tasbihsazan, Rahim Khalilzadeh Pages 529-537
    Background & Aim

    This research aimed to determine the effectiveness of the emotion regulation intervention on the intensity of fatigue and existential anxiety of women with multiple sclerosis.

    Materials & Methods

    This study was a semi-experimental research with a pre-test and post-test design and follow-up with a control group. The statistical population included all female patients with MS in Urmia city in 2020. The sample size included 30 people (15 in the experimental and 15 people in the control groups) who were selected by convenience sampling method. For the experimental group, emotion regulation training was implemented, while the control group did not receive any training. The research tools included the fatigue intensity scale and the existential anxiety scale. Data were analyzed using descriptive statistics and analysis of variance tests with repeated measurements.

    Results

    The results showed that emotion regulation intervention significantly affected the intensity of fatigue and existential anxiety in the post-test stages (P<0.001). In contrast, the effect of intervention in the follow-up phase was insignificant and did not persist (P>0.05).

    Conclusion

    The findings of this research provide useful information regarding the emotion regulation program and counselors and psychologists can use this intervention to improve the intensity of fatigue and existential anxiety in MS patients.

    Keywords: Anxiety, Emotion Regulation, Fatigue, Multiple Sclerosis
  • Narges Rahmani*, Majedeh Nabavian, Fatemeh sadat Seyed Nematollah Roshan, Mojgan Firouzbakht Pages 538-548
    Background & Aims

    One of the psychological and social consequences of some diseases, especially infectious ones in any society is the patients’ fear of social reactions, the stigma of the disease, and being a transmission agent. Due to wide effects of this Illness on various aspects of the society, not much attention has been paid to this issue. Therefore, the present study aimed to explain the lived experiences of nurses regarding social stigmas of Covid-19 pandemic.

    Materials & Methods

    This qualitative study was conducted from march 2021 to march 2022 using interpretative phenomenology analysis. The participants were 12 nurses selected purposefully from the nurses of Babol University of Medical Sciences who had the experience of nurses caring for the patients with Covid-19 and had social stigma. The data were collected through semi-structured and individual interviews and analyzed simultaneously and continuously using Van Manen's method.

    Results

    The lived experiences of nurses caring for the patients with Covid-19 include three main categories and six subcategories; the main categories were: Contradictory feelings (psychological tensions and positive attitude), Rejection (isolation and comprehensive rejection), and Adaptation strategies (self-awareness over time and the effective role of the media).

    Conclusion

    According to the findings of this study, there is a need for strategies by managers and officials to check the level of mental health of nurses working in the Covid-19 unit in order to improve the quality of the patient care by identifying the psychological needs resulted from the social stigma of the medical staff working in the Covid ward. In addition, it is possible to improve this group's mental health and their families by designing psychosocial interventions related to destigmatization such as stress management courses and resilience training as well as conducting psychological counseling.

    Keywords: COVID-19, Nurse, Qualitative Research, Social Stigma
  • MohammadJavad Kabir, Alireza Heidari*, Fatemeh Fatan, Zahra Khatirnamani Pages 549-561
    Background & Aim

    Medication errors are among the most common accidents in the nursing profession. The primary and natural consequence of such errors will be an increase in the hospitalization duration and an increase in costs, which in some cases can lead to severe injury and even death of the patient. This study aimed to determine the frequency and effective factors on reporting medication errors in nurses.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in Golestan province teaching hospitals. 340 nurses working in the hospitals were included in the study by random sampling method. Data were collected using demographic questionnaire as well as questionnaires on the frequency of medication errors and effective factors in reporting medication errors, and then analyzed using descriptive and inferential statistical methods by SPSS-23 software.

    Results

    The frequency of medication errors in the nurses in the second half of the year 2021 was 87.1%. formal reporting of medication errors was 7.1% and informal reporting was 18.2%. From the nurses’ view, among the factors affecting medication errors the highest scores were related to individual and mental condition errors, management process, patient and ward error, medication and physician errors, and finally nurses' professional errors.

    Conclusion

    The three areas of factors related to the nurse, ward, and management should be considered by the managers of the respective hospitals in cooperation with the hospital matrons. If these factors are eliminated, the employees will report work errors accurately and will fully follow up their errors.

    Keywords: Medication Errors, Nurses, Reporting
  • Zeinab Ghahremanzad Abgarmi, Haleh Ghavami*, Moloud Radfar, Hamidreza Khalkhali Pages 562-569
    Background & Aim

    More than 90% of type 2 diabetic patients develop complications due to diabetes over time. Neuropathy is one of the complications of diabetes which leads to diabetic foot ulcers. Prevention of neuropathic foot ulcers has a high priority in these patients. This study aimed to determine the effect of interventions based on strengthening foot care behavior on foot health status and mean glycosylated hemoglobin level in type 2 diabetic patients in Diabetes Association and teaching hospitals of Urmia, Iran in 2019.

    Materials & Methods

    This study was a clinical trial that was conducted in Urmia in 2019. Totally 70 patients (35 in the intervention group and 35 in the control group) participated. Patients in the intervention group received 9 training sessions based on strengthening foot care behavior, while patients in the control group only received routine care. Data collection tools included the demographic and clinical information questionnaires and the four-item Douleur Neuropathique 4 (DN4) questionnaire. Data were analyzed in SPSS software (version 21) using descriptive and analytical statistics. The difference was considered significant at the levels below 0.05.

    Results

    In the intervention group, the mean peripheral neuropathy score had changed from (5.20±1.02) at the beginning of the intervention to (3.74±0.93) at the end of it with a statistically significant difference (P-Value<0.001). Also, their mean HbA1c had changed from (7.66±0.7) at the beginning of the intervention to (6.88±1.11) at the end of the intervention with a statistically significant difference (P-Value = 0.01).

    Conclusion

    The intervention based on strengthening the foot care behavior effectively reduced the severity of peripheral neuropathy and the mean glycosylated hemoglobin in the intervention group. The results of this research can be used in medical research centers and educational and clinical nursing services to reduce the complications of diabetes and improve the quality of life in diabetic patients.

    Keywords: Foot Ulcer, HbA1c, Neuropathy, Type 2 Diabetes
  • Naser Parizad, Zeynab Soltani*, Moloud Radfar, Vahid Alinejad, Mohammad Arzanlou, Mahmonir Haghighi Pages 570-579
    Background & Aim

    Currently, depression is known as the disease of the century, which is one of the most common mental disorders in the whole world and Iran. On the other hand, since many patients do not seek medical assistance and the cost of treatment is high, this disease is spreading. Therefore, the need for appropriate treatment methods, including smartphone applications to prevent and improve depression, is one of the necessities of every society. Thus, this research was conducted to determine how the smartphone application (Yara) affects anxiety in depressed patients.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study with a pretest and posttest design and with a control group was conducted on 64 patients with depression referred to the psychiatry clinic of Razi Hospital, Urmia and the psychiatry clinic of Shahid Madani Hospital, Khoi in 2021-2022. Sixty-four patients were selected using the convenience method and randomly assigned to two control and intervention groups. The intervention was conducted using the smartphone application (Yara) for three months. Data were collected using the Spielberg anxiety questionnaire before and after the intervention. Data were analyzed in SPSS version 22 using descriptive and analytical statistics.

    Results

    The results showed that the use of the smartphone application (Yara) has a positive and significant effect on the anxiety of depressed patients (P=0.001), so the use of the smartphone application (Yara) leads to reduction of the anxiety of depressed patients.

    Conclusion

    Using the Yara application as a kind of digital technology is considered a suitable solution to improve the anxiety of the patients suffering from depression. In this way, smartphone technology is an opportunity to transform mobile phones into devices that can provide affordable mental health services. In this regard, using the smartphone application (Yara) can help reduce anxiety in people prone to depression and suffering from it. Also, knowing the effects of this application can open the gate to using this technology in treating mental disorders.

    Keywords: Depression, anxiety, Yara application
  • Reza Jolfaei, Rahim Baghaei*, Abdolah Khorami Markani, Vahid Alinejad Pages 580-588
    Background & Aim

    Stroke is the second cause of disability and the third cause of death after heart diseases and cancers, which leads to major changes in lifestyle of the patients. The complications of this disease reduce self-care behaviors. Based on the evidence, implementing programs and interventions such as self-management training can be helpful. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the effects of education based on Encourage Autonomous Self-Enrichment (EASE) programs on medication compliance of stroke survivors in 2021.

    Materials & Methods

    This study was an interventional study (quasi-experimental) with two groups (experimental and control) as pre-test and post-test that was performed on 55 stroke survivors in Mahabad city. Samples were selected by convenience Sampling method and randomly assigned into control (28) and experimental (27) groups. Data collection tools included patients' demographic information form and Moriski's medication compliance scale. The intervention included implementing education program by the EASE method for 12 days at the patients' homes and face-to-face in the presence of the patient's caregiver. Data analysis was done using SPSS version 22 statistical software and descriptive and inferential statistics. The statistical significance level was considered as less than 0.05.

    Results

    This study showed no statistically significant difference in medication adherence in patients of the control and experimental group before intervention (p>0.05); however, a statistically significant difference was observed after the intervention (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it was found that training by the EASE program is effective in these patients. Therefore, the authorities of the health and treatment system should adopt appropriate solutions for the EASE program of these patients and the training of their families and their active participation in the field of caring for these patients in order to improve the quality of life of these patients and avoid their re-hospitalizations and deaths as much as possible.

    Keywords: Encourage Autonomous, Medication adherence, Patient, Self-enrichment, Stroke
  • Farhad Yousefi, Marya Kalhor, Rahim Asghari, Bijan Nouri, Sina Valiee* Pages 589-600
    Background & Aim

    Cancer is one of the most important health-related issue in Iran and Worldwide. Cancer-related fatigue can persist even years after chemotherapy, and fatigue reduces the person's ability to work, activity, and trying to maintain a normal life. The purpose of this study was to study the effect of the family-centered empowerment model on the level of fatigue of the patients undergoing chemotherapy.

    Materials & Methods

    This is a semi experimental study in which 80 people were selected by convenience sampling method from the patients of blood 1 and 2 sections who were hospitalized in Imam Khomeini hospital in Urmia city, Iran. The family-centered empowerment model was enrolle in 4 main steps included: 1- understanding the threat, 2- promoting self-efficacy/problem solving, 3- promoting self-confidence and self-esteem through educational participation, and 4- evaluating the accomplishment of the task; These procedures were performed for the intervention group during 3 months in the 2nd Blood Department of Imam Khomeini Hospital in Urmia. Cancer fatigue scale tool and demographic and clinical characteristics questionnaire were used to collect data. Data were analyzed by paired t-test, independent t-test, Fisher's exact test, and chi-square test using STATA version 12 software.

    Results

    At the beginning of the study, the two intervention and control groups did not have a significant difference in terms of the average fatigue score (p=0.649). After the intervention, the average fatigue score of the intervention group (34.57 ± 4.10) decreased significantly compared to the control group (46.77 ± 5.43) (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the study showed that empowering the family members responsible for the care of cancer patients undergoing chemotherapy has reduced the level of fatigue in the patients. Nurses are advised to help them reduce the side effects of chemotherapy by applying the family-oriented empowerment model and consciously involving the patient and family in making decisions to improve their health.

    Keywords: Cancer, Chemotherapy, Family-oriented empowerment, Fatigue
  • Hatam Faraji Dehsorkhi*, Javad Rokni, Masoumeh Mohammadabadi Pages 601-609
    Background & Aim

    Training transfer is necessary to improve the quality of health services provided by nurses. Despite substantial investment in healthcare training, studies show that only a small portion of training is transferring to the workplace. Therefore, the present study was designed and conducted with the aim of investigating training transfer among nurses using the theory of planned behavior.

    Materials & Methods

    Correlational-predictive research design was used in this research. The target population consisted of all 78 nursing staff currently working at Imam Hossein hospital, Tehran, Iran, who participated in the documentation workshop. Using the method of Hair et al., 53 subjects were selected by random sampling method. In order to collect the data, a researcher-made questionnaire, the theory of planned behavior, and a reporting checklist were used. In order to analyze the data, structural equation modeling using Smart-PLS2 software was used.

    Results

    The results showed, attitude toward training transfer subjective norms about training transfer, and behavioral control over training transfer significantly predicted training transfer intention. Also, the results showed that the perceived behavioral control towards the transfer of education and the intention to transfer education are significant predictors of nurses' education transfer behaviors.

    Conclusion

    The theory of planned behavior can predict training transfer intention and training transfer behavior among nurses. Therefore, this theory can be a guide for healthcare officials to create a suitable environment for education transfer.

    Keywords: Reporting, Theory of Planned Behavior, Training Transfer