فهرست مطالب

نشریه معارف اهل بیت (ع)
پیاپی 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن بهنام فر* صفحات 9-38

    مدح و منقبت در قالب قصاید مذهبی، از عمده ترین روش های ابراز علایق دینی شاعران به اولیای دین بوده است. نازک اندیشی و لطافت بیان در شعر آیینی وقتی با ابراز احساسات برای ایمه اطهارb تلفیق می یابد، زیباترین منظومه های ادبی را رقم می زند. شیخ فخرالدین حمزه بن علی اسفراینی (784 - 866 ق.) متخلص به آذری از مشاهیر، مشایخ و شاعران قرن نهم هجری، بخش زیادی از قصاید او در منقبت ایمه اطهارb سروده شده است. با مراجعه به قصاید دیوان آذری، مدح و ارادت به ایمه اطهارb و به طور خاص امام رضاg به سبب حضور این شاعر در خراسان قابل توجه است. این مقاله با بررسی و تحلیل قصاید رضویه در دیوان شیخ آذری، برآن بوده است تا ویژگی های سبک شناسی و نوآوری هایی را که شاعر به آن توجه داشته، در سه سطح، زبانی، ادبی و فکری واکاوی و جنبه های زیبایی شناختی آن را شناسایی کند. آذری با بیانی شیوا و روان، موفق شده است قصاید رضوی را همراه با صنایع ادبی و مفاهیم عمیق مذهبی و تاریخی بسراید. درون مایه و زبان فکری شاعر با مفاهیم آیینی ترکیب یافته و شاعر به خوبی، ارادت خود را با نگاهی عرفانی و با زبان شعر بیان کرده است.

    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، شیخ آذری اسفراینی، قصاید رضوی، سبک شناسی
  • حامد توانا* صفحات 39-70
    سرمایه اجتماعی از جمله مفاهیمی است که طی چند دهه اخیر توجه محققان علوم اجتماعی و همچنین سیاست مداران و اقتصاددانان را جلب کرده است. این مقوله بیشتر از آن لحاظ مهم تلقی شده که تاثیر زیادی در توسعه جوامع دارد. در عین حال، با توجه به تاثیر گسترده آن می تواند از جهات دیگر هم مورد عنایت و تاکید باشد، به خصوص سیاستمداران می توانند به این عنصر مهم که موجب پیشبرد برنامه ها و تحقق اهداف آن ها در جامعه می شود توجه بیشتری داشته باشند. پرداختن به موضوع سرمایه اجتماعی با توجه به روند نزولی آن در ایران اسلامی ما را بر آن می دارد تا ضمن استفاده از دانش و تجربیات دیگران به منابع غنی اسلامی خود توجه کنیم. یافته های این مقاله نشان می دهد نگاه امیر مومنانg به مقوله تولید و حفظ سرمایه اجتماعی نگاهی دین محور و ارزش مدار است. او برای حاکم و کارگزاران دولتی در ارتباط با مقوله سرمایه اجتماعی، نقش محوری در حد الگوی ارزش ها و هنجارها قایل است. ایشان انتقال ارزش ها و هنجارهای سرمایه ساز را منوط به ارتباط و تعامل اخلاقی و حکیمانه حاکمیت با خدا و خلق می داند. وی پایبندی و اصرار بر ارزش های مهم اعتمادساز از قبیل تعبد خالصانه و عدالت را مورد تاکید قرار می دهد. در کل، می توان مدعی شد علیg تولید و حفظ سرمایه اجتماعی را منوط به حفظ و تقویت و گسترش ارزش ها و هنجارهای دینی و الهی می داند. در این راستا هفت سیاست کلان سرمایه ساز در نامه 53 مورد تاکید قرار گرفته است که عبارتند از: مردم داری، تقید دینی حاکمان و کارگزاران، عدالت ورزی فراگیر، اخلاقی بودن حاکم و کارگزاران، شایسته سالاری، حفظ و ترویج ارزش ها، حکمت ورزی. این تحقیق از روش تحلیل اسنادی و تحلیل مضمون برای پاسخ به پرسش های تحقیق بهره برده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دولت، امام علی (ع)، عهدنامه مالک اشتر
  • رسول محمد جعفری* صفحات 71-94

    در دوران امامت امام هادی (ع) عامه مردم موضوعات کلامی جنجال برانگیزی مطرح می کردند که با باورهای صحیح اسلامی ناسازگار بود و امام هادی (ع) به تبیین و تصحیح آن ها پرداختند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی در پی بررسی مواجهه ایشان با برخی آرای کلامی عامه برآمده است. در این تحقیق، مواجهه امام هادی (ع) با آرای کلامی عامه در چهار مسیله: تشبیه و تنزیه ‏(صفات خبریه)، جبر انسان ها، حدوث و قدم قرآن و جانشینی پیامبرs بررسی شده است. یافته ها حاکی است: 1. در تشبیه و تنزیه‏، عامه یا تصویری جسمانی از آن ها ارایه می کردند یا با جمود بر ظواهر آن ها، از تبیین عقلی آن ها فرو می ماندند. امام هادی (ع) هر دو رویکرد را نقد و معنای معقول و منطبق بر محکمات قرآن بیان کرده اند. 2. در مسیله جبر و اختیار، عامه به جبر باورمند شدند و انسان ها را در هدایت و ضلالت و اعمال شان فاقد اختیار پنداشتند. امام (ع) آیات هدایت و ضلالت را مجاز دانسته و با نفی خلق افعال توسط خداوند، اختیار را اثبات کرده است. 3. در مسیله خلق قرآن، برخی عامه معتقد بودند که قرآن کلام خداوند و غیرمخلوق است، برخی دیگر به حدوث قرآن باورمند شدند. امام (ع) ورود به این مسیله را «فتنه» دانسته و از آن برحذر داشته اند. البته احتمالا بتوان از کلام ایشان دلالت تضمنی حدوث قرآن را فهمید. 4. در مسیله جانشینی پیامبرs عامه با استناد به حدیثی از پیامبر (ص) معتقدند امت اسلام بر بیعت با ابوبکر اجماع کردند. امام هادیg صحت استدلال به آن را زمانی صحیح دانسته اند که برخی از امت با برخی دیگر در مخالفت نباشند.

    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، تشبیه و تنزیه، جبر انسان ها، حدوث و قدم قرآن، جانشینی پیامبر(ص)
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 95-114

    دوران 35 ساله امامت امام کاظم (ع) یکی از زمینه های بسیار مهم در باب شناخت الگوی اقتصادی اسلامی محسوب می شود؛ چراکه طولانی بودن مدت امامت در مقایسه با دیگر ایمه از سویی و شرایط اجتماعی پدید آمده از سوی دیگر موجب شد فعالیت های اقتصادی امام کاظم (ع)ظهور و بروز خاصی بیابد. این تحقیق مبتنی بر روش کتابخانه ای و تحلیل اطلاعات در پی آن است که با بررسی ابعاد فردی و اجتماعی فعالیت های اقتصادی امام کاظم (ع) با الگوگیری از آن راه حلی در باب تحقق اقتصاد اسلامی ارایه کند. از جمله نتایج این تحقیق عبارت است از: 1. ابعاد فردی اقتصادی در زندگی امام کاظم (ع) را حداقل در سه زمینه می توان مشاهده کرد: زهد، قناعت و ترک نیازهای باطل؛ کار و تلاش و ایثار و از خودگذشتگی. 2. ابعاد اجتماعی اقتصادی در سیره امام کاظم (ع) نیز به طور کلی، در سه حوزه یافت می شود: مدیریت کلان مسایل اقتصادی؛ جذب سرمایه های بعید الوصول و کیفیت صرف سرمایه ها برای فقرزدایی از جامعه.3. از جمله الگوهای اجتماعی اقتصادی از سیره امام کاظم (ع) آن است که در صورت کمبود منابع مالی به جای آنکه به تعداد بیشتری از فقرا احسان شود، تعداد کمتری مورد احسان قرار گیرند؛ اما در مقابل، به قدری به آن ها رسیدگی شود که بتوانند زندگی مستقلی را تشکیل دهند.

    کلیدواژگان: امام کاظم(ع)، زهد، ایثار، مدیریت کلان، شبکه وکلا، فقرزدایی
  • محبوبه زمانی، امیر اکبری*، محمد دارینی صفحات 115-148

    مرقد اهل بیت (ع) در طول تاریخ به دلیل علاقه و ارادت مسلمین، همواره مورد توجه ویژه ای بوده است. در این میان حکومت تیموریان و صفویان، بر اساس گواهی مورخان از نظر عظمت و گستردگی حوزه نفوذ زیادی داشته است و بناهای متعددی را در مرقد اهل بیت بنا کرده اند. در دوران صفویان اقدامات فراوانی برای ساخت، بازسازی و گسترش مرقد اهل بیت در ایران و عراق صورت گرفته است، و بناهای ارزشمندی را از خود برجای گذاشته اند. معماری مجموعه مرقد اهل بیت فضاهای گوناگونی را در برگرفته است، که در این بین فضای رواق جایگاه ویژه ای در آن داشته است. به همین دلیل حکومت تیموریان و صفویان رواق های متعددی را در مرقد اهل بیت بنا نموده اند. همان گونه که معماری این دوران از مفاهیم اسلامی سرچشمه گرفته است، فرض بر آن است، که کتیبه های آن نیز به منزله برترین نوع تزیینات، از آموزه های اسلامی نشات گرفته باشد. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی تاثیر آموزه های اسلامی در شکل گیری کتیبه های رواق مرقد اهل بیت می باشد. و در پی پاسخگویی به؛ نحوه تاثیر آموزه های اسلامی در شکل گیری تزیینات کتیبه های معماری رواق اهل بیت و همچنین بازخوانی مضامین آن ها، می باشد. در پژوهش حاضر به دلیل دسترسی مناسب به مرقد امام رضا (ع)، سه رواق درالحفاظ و دارالسلام از دوران تیموری و رواق درالفیض از دوران صفوی به عنوان نمونه مورد پژوهشی، بررسی و تحلیل گردیده است. در این راستا از روش تحقیق توصیفی، تاریخی تحلیلی بهره گیری شده است تا آموزه های اسلامی کتیبه ها روشن گردد.

    کلیدواژگان: مضامین اسلامی، کتیبه، معماری، رواق، حرم امام رضا(ع)
  • محمد کشاورز (بیضایی)*، محمد جمیری، رضا معینی رودبالی صفحات 149-163
    گسترش و اشاعه اسلام و مقابله با موانع و دشمنی های آن، مرهون مجاهدت های پیامبرs و مردان و زنان بزرگی بوده است. تحریم و محاصره مسلمانان در شعب ابی طالب از حوادث مهم، طاقت فرسا و سرنوشت ساز قبل از هجرت در تاریخ صدر اسلام به شمار می رود که سامان دهی هوشمندانه و مدبرانه پیامبر و یارانش طی این رویداد، تاثیر شگرفی در تقویت و اشاعه مبانی اسلام و نیز غلبه مسلمانان بر مصایب و مشکلات بعدی داشت. در این میان، جایگاه حضرت خدیجهh به عنوان همسر پیامبرs، مواضع و سهم وی در مدیریت این بحران عظیم، موضوع قابل درنگی است که روشن کردن ابعاد و زوایای آن، پژوهشی مستقل و جامع را می طلبد. از این رو، این جستار با روشی توصیفی تحلیلی، به دنبال پاسخ این سوالات است که حضرت خدیجه در بحران شعب ابی طالب چه جایگاهی داشته و سهم وی در مدیریت این بحران چه بوده است؟ یافته ها نشان می دهد که حضرت خدیجهh در جایگاه اولین بانوی مسلمان و همسر رسول خداs با انفاق ثروت چشمگیر خود برای رفع نیازهای مسلمانان در شعب، همچنین پایداری، مدیریت و نفوذ وی در دور زدن برخی تحریم ها و بی اثر کردن آن، در کنار مساعی و حمایت های بی دریغ وی از پیامبر، به سهم خود در شکستن و الغای محاصره اقتصادی و اجتماعی مسلمانان در شعب، تاثیر بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: شعب ابی طالب. مدیریت بحران، جایگاه حضرت خدیجه (س، پیامبراسلام (ص)
|
  • MohammadHassan Behnamfar * Pages 9-38

    Praise in the form of religious odes have been one of the main ways of expressing the religious interests of poets to religious leaders. The subtlety and tenderness of expression in ritual poetry, when combined with the expression of feelings for the Purified Imams (as), make the most beautiful literary poems. Sheikh Fakhr al-Din Ḥamzat ibn Ali Esfrayeni (784 - 866 A.H.) known in Azari as one of the famous poets, elders and poets of the 9th century AH, a large part of his odes were written in praise of the Purified Imams (as). Referring to Azari’s odes, the praise and devotion to the purified Imams (as) and especially Imam Riḍā (as) is remarkable due to the presence of this poet in Khorasan. By examining and Razaviyeh’s odes in Sheikh Azari’s poetry book, this article has aimed to analyze and identify the stylistic features and innovations that the poet paid attention to on three levels, linguistic, literary and intellectual, and the aspects of beauty. With eloquent and fluent expression, Azari has succeeded in singing Razavi’s odes along with literary arts and deep religious and historical concepts. The theme and intellectual language of the poet are combined with religious concepts and the poet has expressed his devotion well with a mystical look and with the language of poetry.

    Keywords: Imam Riḍā (as), Sheikh Azari Esfrayeni, Razavi’s Odes, stylistics
  • Hamed Tavana * Pages 39-70
    Social capital is one of the concepts that have attracted the attention of social science researchers as well as politicians and economists during the last few decades. This category is considered more important because it has a great impact on the development of societies. At the same time, considering its wide impact, it can be emphasized in other ways, especially the politicians can pay more attention to this important element that leads to the advancement of programs and the realization of their goals in the society. Dealing with the issue of social capital with regard to its downward trend in Islamic Iran prompts us to pay attention to our rich Islamic resources while using the knowledge and experiences of others. The findings of this article show that the view of Amir Muʾminan (as) on the issue of production and preservation of social capital is a religion-oriented and value-oriented view. He considers the central role of the ruler and government officials in relation to social capital as a model of values ​​and norms. He considers the transfer of capitalist values ​​and norms to be dependent on the relationship and ethical and wise interaction of the sovereign with Allah the Almighty and the people. He emphasizes adherence and insistence on important trust-building values ​​such as sincere worship and justice. In general, it can be claimed that Ali (as) considers the production and maintenance of social capital dependent on the maintenance, strengthening and expansion of religious and divine values and norms. In this regard, seven major capitalization policies have been emphasized in letter 53, which are: Democracy, religious observance of rulers and officials, comprehensive justice, morality of the ruler and officials, meritocracy, preservation and promotion of values, wisdom. This research has used the method of document analysis and thematic analysis to answer the research questions.
    Keywords: Social Capital, Government, Imam Ali (AS), Malik Ashtar’s Covenant
  • Rasul Mohammad Jafari * Pages 71-94

    During the Imamate of Imam Hādi (as), Ahl al-Sunnah raised controversial theological issues that were incompatible with correct Islamic beliefs, and Imam Hādi (as) clarified and corrected them. This research is trying to analyze Imam’s encounter with some Ahl al-Sunnat’s theological opinions in a descriptive and analytical method. In this research, the encounter of Imam Hādi (as) with Ahl al-Sunnat’s theological opinions has been investigated in four issues: tashbīh (assimilation, anthropomorphism) and tanzih (elimination of anthropomorphic), jabr (predetermination of man’s action by Allah) of humans, the newness and antiquity of the Qur’an, and the succession of the Prophet (pbuh). The findings indicate: 1. in analogy and contrast, Ahl al-Sunnah either presented a physical image of them, or by focusing on their appearances, they failed to explain them rationally. Imam Hādi (as) has criticized both approaches and expressed their reasonable meaning in accordance with the Qur’an. 2. In the issue of predestination and free will, Ahl al-Sunnah believed in predestination and thought that humans lack free will in their guidance, misguidance, and actions. Imam (as) has considered the verses of guidance and misguidance as metaphors, and by denying the creation of actions by Allah the Almighty, he has proved free will. 3. Regarding the issue of the creation of the Qur’an, some of the Ahl al-Sunnah believed that the Qur’an is the word of Allah the Almighty and not created. Others believed in ḥuduth (the newness) of the Qur’an. Imam (as) considered entering into this issue as “sedition” and warned against it. Of course, it is possible to understand the implicit meaning of the Qur’an from his words. 4. In the issue of the succession of the Prophet (pbuh), Ahl al-Sunnah, citing a hadith from of the Prophet (pbuh), believe that the Islamic Ummah agreed on the pledge of allegiance to Abu Bakr. Imam Hādi (as) considered the validity of the argument to be correct when some members of the Ummah do not disagree with others.

    Keywords: Imam Hādi (as), Tashbīh, Tanzih, Predestination of Men, the Newness, Antiquity of the Qur’an, the Succession of the Prophet (pbuh)
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammadhasan Vakili Pages 95-114

    The -35year period of Imamate of Imam Kāẓim (as) is considered one of the most important fields for understanding the Islamic economic model; because the long term of Imamate compared to other Imams on the one hand and the social conditions that have arisen on the other hand caused the economic activities of Imam Kāẓim (as) to emerge and develop. This research is based on the library method and information analysis in order to provide a solution for the realization of Islamic economy by following it and examining the individual and social dimensions of the economic activities of Imam Kāẓim (as). The results of this research include: Individual economic dimensions in the life of Imam Kāẓim (as) can be seen in at least three areas: Asceticism, contentment and abandoning false needs; Work, effort and self-sacrifice. 2. The socio-economic dimensions in Imam Kāẓim’s life are generally found in three areas: macro management of economic issues; attracting hard-to-reach funds and the quality of spending funds for poverty alleviation of society. 3. One of the socio-economic patterns of Imam Kāẓim (as) is that in case of lack of financial resources, instead of giving favors to a larger number of the poor, a smaller number of people are given favors. But on the other hand, they should be taken care of so that they can form an independent life.

    Keywords: Imam Kāẓim (as), asceticism, self-sacrifice, Macro-Management, Lawyers’ Network, Poverty alleviation
  • Mahbubeh Zamani, Amir Akbari *, Mohdmmad Darini Pages 115-148

    The shrine of Ahl al-Bayt (as) has always been of special interest throughout history due to the interest and devotion of Muslims. In the meantime, the Timurid and Safavid governments, based on the testimony of historians, had a great influence in terms of the greatness and extent of the sphere of influence and built many buildings in the Ahl al-Bayt (as) shrine. During the Safavid era, many actions were taken to build, rebuild and expand the Ahl al-Bayt (as) shrine in Iran and Iraq, and they left behind valuable buildings. The architecture of Ahl al-Bayt (as) shrine complex includes various spaces, among which the portico space has a special place.  For this reason, the Timurid and Safavid governments have built many porticoes in Ahl al-Bayt shrine. Just as the architecture of this period originated from Islamic concepts, it is assumed that its inscriptions, as the highest type of decoration, originated from Islamic teachings. The purpose of this research is to identify the influence of Islamic teachings on the formation of the inscriptions of the portico of the shrine of Ahl al-Bayt (pbuh), and also to answer how Islamic teachings influence the formation of the architectural inscriptions of the portico of the Ahl al-Bayt, as well as to reinterpret their themes. In this research, due to the convenient access to the shrine of Imam Riḍā (a.s.), three porticoes in Darul Ḥifāẓ and Darul Salām from the Timurid era and one portico in Darul Fayḍ from the Safavid era were examined and analyzed in order to clarify the Islamic teachings of the inscriptions.

    Keywords: Islamic Themes, inscriptions, Architecture, portico, Shrine of Imam Riḍā(as)
  • Mohammad Keshavarz Beyzaei *, Mohammad Jamiry, Reza Moeini Rudbali Pages 149-163
    The expansion and spread of Islam and confronting its obstacles and enmities has been due to the efforts of the Prophet (pbuh) and great men and women. The boycott and siege of Muslims in Abi Tālib Shiʿb is one of the most important and exhausting events before the migration in the history of early Islam that the intelligent and thoughtful organization of the Prophet and his companions during this event had a tremendous effect on strengthening and spreading the foundations of Islam and also the victory of Muslims over subsequent sufferings and problems. In the meantime, Lady Khadijah’s position as the wife of the Prophet (pbuh) and her contribution in the management of this huge crisis, is a subject to be pondered, which requires an independent and comprehensive research to clarify its dimensions and angles. Therefore, this essay, with a descriptive and analytical method, seeks to answer these questions: What was Lady Khadijah’s position in the crisis of Abi Tālib Shiʿb and what was her role in managing this crisis? The findings show that lady Khadijah (as) as the first Muslim lady and the wife of the Messenger of Allah (pbuh) by spending her significant wealth to meet the needs of Muslims in Abi Tālib Shiʿb , as well as her stability, management and influence in bypassing some sanctions and making them ineffective, along with his unwavering efforts and support for the Prophet (pbuh), has had a significant impact in breaking and abolishing the economic and social siege of Muslims in the Shiʿb .
    Keywords: Abi Tālib Shiʿb, crisis management, the Position of Lady Khadijah (as), the Holy Prophet (PBUH)