فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا نوبخت*، علی قاسمی اردهائی، محمد غلامی صفحات 7-32

    باتوجه به میان رشته ای بودن جمعیت شناسی و درنتیجه ماهیت مسایل مطرح در آن، درصورت اجرای تک روشی (پارادایم کمی یا کیفی) در زمینه ساختاربندی نظری، تحلیل داده ها با دو مشکل اساسی جمع آوری شواهد تجربی مناسب جهت ارزیابی مدل های تیوریکی مرتبط با زیرگروه های جمعیتی و مقایسه پذیر ساختن زیرگروه های جمعیتی در زمینه مسایل مورد بررسی مواجه خواهیم شد. از روش های کیفی برای حل اولین مشکل و از روش های کمی برای حل دومین مشکل استفاده می شود. در این مقاله، ترکیب رویکردهای کمی و کیفی به عنوان مناسب ترین راه حل جهت مقابله با این دو مشکل پیشنهاد می شود. به لحاظ فلسفی روش ترکیبی (Mixed Method) را می توان سومین پارادایم تحقیقی در کنار پارادایم های کمی و کیفی به شمارآورد.باتوجه به یافته های فراتحلیل پایان‏نامه‏ های گروه جمعیت ‏شناسی دانشگاه تهران (114 مورد)، بیشترین مطالعات جمعیت‏ شناسی در حوزه باروری صورت گرفته است و به مراه مرگ‏و‏میر و مهاجرت، 65 درصد از مطالعات را شامل می‏شود. کل پایان ‏نامه‏ ها به روش کمی (8/44% پیمایش، 6/52% اسنادی و 6/2% پیمایشی- اسنادی) صورت گرفته است و محققان جمعیت‏ شناسی از روش های کیفی بهره ‏ای نبرده ‏اند. بر اساس یافته های پژوهش. با استفاده از روش های کیفی می-توان جهت تکمیل روش های کمی مرسوم جمعیت شناسی ازجمله برای مفهوم سازی در پیمایش ها و کمک به تحلیل و تفسیر بهتر یافته های پیمایش اقدام نمود.

    کلیدواژگان: پارادایم روشی، روش ترکیبی، جمعیت شناسی، مسائل جمعیتی- اجتماعی نوظهور، جمعیت شناسی ایران
  • مرتضی گلشنی*، عبدالحسین حیدری صفحات 33-53
    توسعه مهارت های هوش هیجانی در دانش آموزان، بسیار حایز اهمیت است و نیاز به یک برنامه کامل و جامع، در این زمینه وجود دارد. پژوهش حاضر، باهدف بررسی میزان توجه به موضوع هوش هیجانی، در کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه، اجرا شد. این پژوهش، توصیفی_تحلیلی و با استفاده از روش آنتروپی شانون انجام شده است. جامعه آماری، کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه در سال تحصیلی 1401_1400 بود. نمونه آماری نیز، برابر با جامعه آماری، در نظر گرفته شد. همچنین، با استفاده از چک لیستی از معیارهای هوش هیجانی با 5 بعد و 26 مولفه، داده ها جمع آوری شدند. نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که از بررسی کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه، از مجموع 239 واحد شمارش شده، بعد مهارت اجتماعی با 69 مورد، بیش ترین و بعد آگاهی اجتماعی با 23 مورد، کم ترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. بیش ترین ضریب اهمیت نیز با مقدار (264/.)، مربوط به بعد خودآگاهی و کم ترین ضریب اهمیت با مقدار (071/.)، مربوط به بعد آگاهی اجتماعی بود. نتایج نشان داد که میزان توجه به ابعاد هوش هیجانی، در این کتب متفاوت است و به بعضی ابعاد کم توجه شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مطالعات اجتماعی، هوش هیجانی، ششم ابتدایی، هفتم متوسطه اول
  • محمد معتمدی راد*، زهرا زارع عصمت آباد صفحات 55-81
    یکی از روش های فعال کردن دانش آموزان، تالیف محتوای کتاب به صورت فعال می باشد. پژوهش حاضر باهدف بررسی و تحلیل محتوای کتاب جغرافیای ایران پایه دهم انجام شده است. این پژوهش از نوع توصیفی و روش آن روش تحلیل محتوا بر اساس روش ویلیام رومی است. جامعه و نمونه آماری این پژوهش شامل کل کتاب جغرافیای ایران مقطع دوم متوسطه (به صورت تمام شمار) که در سال 1399 چاپ شده است، می باشد که مولفه های متن، تصاویر و پرسش یا فعالیت های کتاب مورد تحلیل قرار گرفته است. با توجه به محاسبات انجام شده، ضریب درگیری متن برابر با 145/0 و ضریب درگیری تصاویر به میزان 575/0 حاصل گردید. ضریب درگیری فعالیت ها نیز به میزان 84/4 محاسبه گردید. با توجه به نظر ویلیام رومی، زمانی یک کتاب درسی فعال است که ضریب درگیر آن 4/0 تا 5/1 باشد، درنتیجه می توان گفت با توجه به این که مقادیر ضرایب درگیری محاسبه شده در کتاب مذکور، فقط واحد متن تصاویر و مطلوب بوده و ازآنجایی که ضریب درگیری متون و فعالیت ها بر اساس روش ویلیام رومی در حد مطلوب نبوده لذا محتوای کتاب حاضر مناسب نمی باشد و شایسته است برنامه ریزان درسی و مولفان کتاب درسی جغرافیای ایران پایه دهم، در طراحی و تدوین آن دقت بیشتری نموده و با تنظیم محتوای برنامه درسی بهتر، بر میزان مشارکت دانش آموزان در فرآیند یادگیری تاکید بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، جغرافیای ایران، ویلیام رومی، ضریب درگیری
  • مریم السادات حسینی فر*، مریم رحیمی صفحات 83-106
    مقاله حاضر با هدف بررسی نقش آموزش از طریق کارگزارهای بومی و غیربومی اجتماعی شدن در مصرف گرایی دانش آموزان نوجوان شهرستان شفت با رویکردی تفسیرگرایانه انجام پذیرفته است. ازاین رو ازنظریات اجتماعی شدن و مصرف نظریه پردازانی مانند بودریلار، سیمل، فرم، مید، بلومر و کولی استفاده شده است. داده ها از طریق روش کتابخانه ای، میدانی و پیمایش و فنون فیش برداری، مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری و تحلیل گردید. جامعه آماری در مطالعه پیمایشی این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر گروه سنی 18-13ساله شهرستان شفت با تعداد 1693 نفر تشکیل دادند که از این تعداد با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران 313 نفر با شیوه نمونه گیری طبقه بندی نسبی انتخاب شدند. نمونه گیری در مطالعه کیفی نیز با فنون مصاحبه و مشاهده به شیوه نظری در منطقه شفت انجام گردیده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد بین اجتماعی شدن از طریق کارگزارهایی چون نگرش معلمان به مصرف گرایی، ارتباط با گروه همسالان، مدگرایی، رسانه های جمعی و گردشگران و مقوله مصرف گرایی دانش آموزان رابطه وجود دارد. نتایج مطالعه ثانویه کیفی در تلفیق با پژوهش کمی نشان داد آموزش از طریق میانجی ها یا کارگزارهای بومی مانند نگرش معلمان و گروه همسالان و کارگزارهای غیربومی مانند نقش گردشگران و رسانه های جمعی بر مصرف گرایی موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش، اجتماعی شدن، کارگزار بومی، کارگزار غیربومی، مصرف گرایی
  • پری موسی پور میاندهی*، محبوبه منصوری صفحات 107-127

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بر اساس میزان توجه به مولفه های هویت ملی انجام شده است. روش تحقیق، تحلیل محتوای کمی و کیفی، واحد تحلیل، مضمون می باشد. جامعه آماری، کتب مطالعات اجتماعی از پایه سوم تا ششم ابتدایی است. پژوهش حاضر 5 مولفه هویت ملی که شامل، مولفه نماد ملی 16 شاخص، مولفه میراث فرهنگی 7 شاخص، مولفه مشاهیر و شخصیت ها 8 شاخص، مولفه ارزش های ملی 4 شاخص و مولفه وقایع و رخدادها 5 شاخص بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در کتاب های مطالعات اجتماعی دور ابتدایی به مولفه های هویت ملی، (33%/4)، مولفه نماد ملی، (97%/40)، مولفه میراث فرهنگی، (34%/15)، مولفه مشاهیر و شخصیت ها، (68%/30) به مولفه ارزش های ملی و (66%/8) به مولفه وقایع و رخدادها توجه شده است. ضمنا مولفه میراث فرهنگی (97%/40) بالاترین فراوانی و مولفه نماد ملی (33%/4) کمترین میزان فراوانی را دارند. همچنین مطالعات اجتماعی پایه ششم بیشترین میزان توجه به مولفه های هویت ملی (09%/49) را داشته است. نتایج نشان دهنده توجه ناقص کتاب ها به مولفه های هویت ملی است. هدف کلی این کتاب تربیت شهروند مسیولیت پذیر است. جهت تحقق این هدف آموزش و پروش باید نگاه ویژه ای به مولفه های هویت ملی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های هویت ملی، مطالعات اجتماعی، تحلیل محتوا، دوره ابتدایی
  • بهنام لطفی خاچکی* صفحات 129-159

    ورود افراد به رشته های سطح بالا در دانشگاه، آینده شغلی و به نوعی پایگاه اجتماعی- اقتصادی آینده آن ها را رقم زده و این امر باعث حفظ و بازتولید سطح طبقاتی آنان می گردد. این تحقیق به بررسی این موضوع می پردازد که آیا سطح طبقاتی خانواده افراد و درواقع پایگاه اجتماعی- اقتصادی آنان باعث می گردد که این افراد از امکانات آموزشی بیشتر و بهتری در دوران دانش آموزی استفاده نمایند و به واسطه استفاده از همین امکانات بتوانند در دانشگاه به رشته های تحصیلی سطح بالاتر و با امنیت اقتصادی بیشتر وارد شوند. سوال اصلی این تحقیق این است که آیا پایگاه اجتماعی- اقتصادی افراد بر میزان استفاده آن ها از امکانات آموزشی -نظیر کتاب های کمک درسی، کلاس های تقویتی، دوره های آمادگی کنکور، ابزارهای یادگیری، معلم خصوصی- تاثیر می گذارد و این امر این امکان را به آن ها می دهد که در رشته های تحصیلی بهتری قبول شوند. این تحقیق با روش پیمایشی و به کمک ابزار پرسشنامه صورت گرفت. پرسشنامه های محقق ساخته با روش نمونه گیری خوشه ای و انتخاب 200 نمونه در چند دانشگاه مهم در استان تهران توزیع و تکمیل شد. این تحقیق نشان می دهد که رابطه مستقیمی بین سطح طبقاتی دانش آموزان و میزان بهره گیری آنان از امکانات آموزشی از یک سو و از سوی دیگر بین میزان استفاده از امکانات آموزشی و نوع و سطح رشته تحصیلی انتخاب شده در دانشگاه وجود دارد. نتایج تحقیق گویای این موضوع است که افراد متعلق به اقشار بالای جامعه از امکانات آموزشی بهتر و بیشتری استفاده نموده و وارد رشته های تحصیلی سطح بالاتری می شوند و در مقابل افراد سطح پایین ازنظر طبقاتی به رشته های سطح پایین روی می آورند.

    کلیدواژگان: طبقه اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، امکانات آموزشی، دانشجو، رشته تحصیلی
|
  • Reza Nobakht *, Ali Ghasemi Ardehayi, Mohammad Gholami Pages 7-32

    Given the interdisciplinarity of demography and the consequent nature of the issues raised therein, in the case of the implementation of a single (quantitative or qualitative paradigm) in the field of theoretical structuring, data analysis with two basic problems involves the compilation of appropriate empirical evidence for evaluation. Theoretical models related to demographic sub-populations and the comparability of demographic subgroups in the context of the issues under consideration. Qualitative methods are used to solve the first problem and use quantitative methods to solve the second problem. In this paper, a combination of quantitative and qualitative approaches is suggested as the most appropriate solution to deal with these two problems. Philosophically, the mixed method can be considered as the third research paradigm along with quantitative and qualitative paradigms. The results of meta-analysis of the dissertations of the Department of Demography of the University of Tehran (114 items), the largest Demographic studies have been conducted in the field of fertility, and together with mortality and migration, 65% of the studies are included. The total number of dissertations was quantitatively (44.8% survey, 52.6% documents and 6.2% survey-documents), and demographic researchers have not benefited from qualitative methods. Based on research findings. Using qualitative methods, it can be used to complete the conventional quantitative methods of demography, including conceptualizing in surveys and helping to better analyze and interpret survey findings.conceptualization of surveys, and to help to better analyze and interpret the survey findings.

    Keywords: Methodology Paradigm, Methodology, Demography, Emerging Demographic-Social Issues, Iranian Demography
  • Morteza Golshani *, Abdolhossein Heidari Pages 33-53
    The development of emotional intelligence skills in students is very important and there is a need for a complete and comprehensive program in this area. The present study was conducted to investigate the level of attention to the subject of emotional intelligence in social studies textbooks for the sixth grade of elementary school and the seventh grade of junior high school. This research is descriptive-analytical method and Shannon entropy method. The statistical population was social studies textbooks for the sixth grade of elementary school and the seventh grade of junior high school in the academic year 1300-1499. The statistical sample was considered equal to the statistical population. Also, data were collected using a checklist of emotional intelligence criteria with 5 dimensions and 26 components. The results of Shannon entropy content analysis showed that from the review of social studies textbooks in the sixth grade of elementary school and the seventh grade of junior high school, out of a total of 239 units, social skills dimension with 69 cases had the highest frequency and social awareness dimension with 23 cases had the lowest frequency. The highest coefficient of importance with the value (0.264) was related to the dimension of self-awareness and the lowest coefficient of importance with the value (0.771) was related to the dimension of social consciousness. The results showed that the level of attention to the dimensions of emotional intelligence is different in these books and some dimensions have been neglected.
    Keywords: Content Analysis, Social Studies, Emotional Intelligence, Sixth grade, seventh grade
  • Mohammad Motamedirad *, Zahra Zare Esmatabad Pages 55-81
    Effective method to activate students is to actively write the content of the book. The aim of this study is to investigate and analyze the content of the tenth grade geography book of Iran. This research is descriptive and its method is content analysis method based on William Rumi method. The population and statistical sample of this research includes the whole book of geography of Iran in the second grade of high school (in full) which was published in 1399, in which the components of the text, pictures and questions or activities of the book have been analyzed. According to the calculations, the text coefficient of conflict was equal to 0.145 and the image coefficient of conflict was 0.575. The coefficient of conflict of activities was calculated to be 4.84.According to William Rumi, a textbook is active when its engagement coefficient is 0.4 to 1.5, so it can be said that considering the values of engagement coefficients calculated in the book, only the unit of images and desirable And since the coefficient of involvement of the text and activities based on the method of William Rumi is not optimal, so the content of the present book is not appropriate. so the content of the present book is not appropriate and is worthy of course planners and authors. The 10th grade Iranian Geography textbook should be more careful in designing and compiling it,, more emphasis should be placed on the extent of students' participation in the learning process.
    Keywords: Content Analysis, Geography of Iran, William Romey, coefficient of conflict
  • Maryam Hosseinifar *, Maryam Rahimi Pages 83-106
    The present article aims to investigate the role of education through indigenous and non-indigenous agents of socialization in the consumerism of students in Shaft city with an interpretive approach. Hence, theories of socialization and consumption by theorists such as Baudrillard, Simmel, Fromm, Mead, Blumer, and cooley have been used. Data were collected and analyzed through library, field and survey methods and techniques of taking notes, observation, interview and questionnaire. The statistical population in the survey study consisted of all female students in the age group of 13-18 years old in Shaft with 1693 people which 313 people were selected using Cochran's sample size formula by relative classification sampling method. Sampling in the qualitative study was done by interview and observation techniques in a theoretical way in the Shaft area. Findings from the study showed that there is a relationship between socialization through agents such as teachers' attitudes toward consumerism, communication with peers, fashion, parents' attitudes, mass media and tourists, and students' consumerism. The results of the qualitative secondary study in combination with quantitative research showed that education through mediators or indigenous agents such as the attitude of teachers and peer groups and non-indigenous agents such as the role of tourists and mass media is effective on consumerism.
    Keywords: Education, Socialization, native agent, non native agent, consumerism
  • Pari Mosapour Miyandehi *, Mahbobeh Mansouri Pages 107-127

    The aim of this study was to review the social studies textbooks of elementary school based on the level of attention to the components of national identity. The research method is quantitative and qualitative content analysis, the unit of analysis is the theme. The statistical population is social studies textbooks from the third to the sixth grade of elementary school. The present study examines 5 components of national identity, including 16 indicators of national symbol, 7 indicators of cultural heritage, 8 indicators of celebrities and personalities, 4 indicators of national values ​​and 5 indicators of events. Findings show that in elementary school social studies textbooks to the components of national identity (4.33%), national symbol component (40.97%), cultural heritage component (15.34%) The component of celebrities and personalities (30.68%) has paid attention to the component of national values ​​and (66.8%) has paid attention to the component of events and happenings. Meanwhile, the cultural heritage component (40.97%) has the highest frequency and the national symbol component (4.33%) has the lowest frequency. Sixth grade social studies also had the highest level of attention to the components of national identity (49.09%). The results show the books' incomplete attention to the components of national identity. The overall purpose of this book is to educate responsible citizens. To achieve this goal, education must have a special look at the components of national identity.

    Keywords: Components of national identity, Social Studies, Content Analysis, elementary school
  • Behnam Lotfi Khachaki * Pages 129-159

    This research studies the matter weather social class level of students family and in fact their socio-economic status make to using more and better educational facilities and due to these facilities they can enter high level and economic secure majors. Main problem is the matter that students specify their future job and socio-economic status when they enter a high level major, then their class level reproduces. There are many theoretic approaches in reproduction circle which in this research we selected cultural reproduction theory of Pierre Bourdieu and draw research theoretic model based on this theory. In fact students educational facilities is given by their families as a cultural capital. These facilities which result of families socio-economic status, have direct effect on educational success in choosing high level majors. This research which is performed by survey method with questionnaire tools, shows on the one hand there is direct relationship between class level of students and using of educational facilities and on the other hand between using of educational facilities and sort and level of students major. Conclusions of this research show that high class individuals use more educational facilities and enter high level majors and against low social class students choose low level majors

    Keywords: social class, socio-economic status, Educational Facilities, student, major