فهرست مطالب

پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1402)

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد حاجی علیزاده* صفحات 5-26

    تحقیق حاضر با هدف بررسی افزایش اثرگذاری استفاده از شیوه های منتهی بربازی بر عملکرد تحصیلی در آموزش درس نقشه خوانی انجام پذیرفت .روش پژوهش از نوع شبه تجربی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش وکنترل می باشد. که در آن چهار کلاساز پردیس های دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان شرقی (خواهران وبرادران) به صورت نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادقی در دو گروه آزمایش و کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. برای گروه آزمایش 12ساعت بسته آموزشی مبتنی بربازی طراحی ومورد اجرا قرار گرفت. و در این زمان گروه کنترل به روش سنتی مورد آموزش قرار گرفتند. هم گره آزمایش وهم گروه کنترل قبل و بعد از مداخله با استفاده از آزمون محقق ساخته درس مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس یکراهه و چندراهه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده مبین این است که بین گروه آزمایش و گروه کنترل در عملکرد تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج این پژوهش اثرگذاری روش استفاده از بازی را در عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان شرقی مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: بازی، عملکرد تحصیلی، دانشجومعلم، نقشه خوانی، جغرافیا
  • ولی الله نظری*، علی پورقیومی صفحات 27-40

    آموزش جغرافیا در جهان با متدهای جدیدتری در حال انجام است و این مهم در مدارس کشورهای پیشرفته انجام می شود. ازاین رو و به تبع برنامه های آموزشی در مدارس ،کشور استرالیا هم از نمونه کشورهای موفق در حوزه آموزش جغرافیا در مدارس است که توانسته است الگویی مهم برای دیگر کشور باشد. با این توصیف که ،روند اثرگذاری آموزش جغرافیا هم در مدارس استرالیا،از دوره های ابتدایی آغازشده و تا پایان دوره دبیرستان ادامه می یابد. معرفی و تدریس درس جغرافیا در مدارس کشور استرالیا، به عنوان یک امر اجباری در حوزه یادگیری از سال پایه، مانند مهدکودک، تا سال 8 در استرالیا فراهم می کند. و فرصت های جدید برای یادگیری و تدریس فراهم می کند. فرصت ها در آموزش جغرافیا تا حدودی ناشی از چالش ها در مدارس خواهند بود. اما می تواند مرتبط با روش ها و الگوها و امکانات باشد. چالش های کلیدی در مورد آموزش جغرافیا وجود دارد که در پذیرش برنامه درسی؛ تخصص معلم در آموزش جغرافیایی؛ و منابع خود را نشان می دهند .به هرحال این ها چالش های مهمی درزمینه آموزش جغرافیا در مدارس استرالیاست و فرصتی است برای تدریس متمرکز و یادگیری در جغرافیا که دانش آموزان استرالیا بر آن تکیه زنند.از طرفی دیگر،مسایل دیگری نظیر (تخصص معلم ، منابع باکیفیت تدریس جغرافیا، اهمیت طراحی آموزشی، پیاده سازی تجربیات یادگیری باکیفیت برای دانش آموزان) همه در آموزش جغرافیای برنامه درسی استرالیا، مورداستفاده قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، جغرافیا، مدارس، استرالیا، کشورهای پیشرفته
  • کوروش فتحی* صفحات 41-60
    تاریخ محلی اگرچه موضوع جدیدی نیست و به صورت های مختلف از گذشته های دور تا به امروز وجود داشته است. اما از جهت آموزش و تدریس در دهه های اخیر در بسیاری از کشورها مورد توجه قرارگرفته است. در کشور ما اگرچه آموزش تاریخ محلی در مدارس هنوز در آموزش رسمی وجود ندارد، اما در سرفصل دروس رشته تاریخ و آموزش تاریخ در دوره کارشناسی و ارشد مورد توجه قرار گرفته است.کتب فتوح ، فضایل شهرها، آثار البلاد، صوره الارض، سفرنامه ها و کتب مسالک و ممالک از مهم ترین منابع جغرافیای تاریخی است که در آموزش تاریخ محلی کاربرد زیادی دارد. در این منابع که وجه جغرافیایی آن برجسته تر از جنبه تاریخی آن است درک مکانی سیر حوادث تاریخی به خوبی تعمیق می شود . علاوه براین تاریخ اجتماعی و جامعه شناسی تاریخی دیگر دانش های مرتبط با تاریخ محلی هستند که در پژوهش و آموزش تاریخ محلی باید بدان تکیه کرد. طرح تاریخ محلی به شکل درسی هم می تواند یک فرصت آموزشی برای مطرح کردن درس تاریخ و درگیر کردن دانش آموزان در فرایند یادگیری باشد هم به فهم کردن تاریخ کمک شایانی کند.کاربرد دانش جغرافیای تاریخی در آموزش تاریخ محلی سیوال اصلی مقاله است که برای پاسخ به آن با روش مطالعه روندی و تفسیر منابع جغرافیای پژوهش انجام گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر آنست که توجه به جغرافیای تاریخی که موجب تقویت درک مکانی فراگیران می شود و استفاده از روش ها و ابزار خاص پژوهش جغرافیای تاریخی در این آموزش تاریخ محلی موثر است.
    کلیدواژگان: تاریخ محلی، جغرافیای تاریخی، منابع جغرافیایی، آموزش، روش پروژه محور
  • زینب دولتشاهی*، میثم طولابی نژاد صفحات 61-70

    در این تحقیق راهبردهای تدریس موثر در آموزش جغرافیا مورد واکاوی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی می باشد و از نظر روش انجام نیز توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری جمعی از معلمان جغرافیا بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 50 نمونه انتخاب شد. جهت تجزیه و تحلیل و پاسخگویی به سوال پژوهش از آزمون رتبه ای نا محدود اکتشافی (روش جوهانسون) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تدریس میدانی جغرافیا، آموزش های چند رسانه ای دانش آموزان، آشنایی با راهبردهای تدریس جدید جغرافیا، استفاده از وسایل کمک آموزشی و فن آوری، استفاده از مدل هوش مصنوعی در آموزش محیطی جغرافیا، استفاده از روش مشارکتی در تدریس و افزایش حقوق و ظرفیت معلمان از راهبردهای کلیدی و مهم در آموزش جغرافیا با توجه به پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، استفاده از راهبردهای تدریس جدیدی نیز برای آموزش دانش آموزان لازم و ضروری است. در علم جغرافیا نیز استفاده معلمان از راهبردهای جدید و به روز می تواند به آموزش بهتر جغرافیا کمک نماید.

    کلیدواژگان: عوامل، راهبردها، تدریس، آموزش، جغرافیا، روش جوهانسون
  • جمشید میرزایی* صفحات 71-96

    یکی از مهم‏ترین نکات در طراحی و اجرای هر پژوهشی، انتخاب روش مناسب و متناسب با موضوع و اهداف پژوهش و قابلیت اجرایی آن روش است. حال آیا می‏توان واحدهای انسانی و واقعیت ‏های اجتماعی (جوامع، فراورده‏ های ادبی و انسانی، سبک‏های هنری، قواعد اخلاقی و حقوقی و...) را به شکل تطبیقی بررسی کرد؟ فراورده‏ های انسانی و اجتماعی نه آنچنان شبیه هم هستند که نتوان ویژگی‎ های خاصی برای هر کدام قایل شد و نه آنچنان یگانه هستند که نشود جنبه ‏های مشترکی بین آن‏ها کشف کرد. مسیله‏ مندی پژوهش حاضر این است که در چه مواردی و چگونه می‏توان روش تطبیقی را به کار بست و وضعیت پژوهش ‏های صورت‏گرفته با روش‏ شناسی تطبیقی (تطبیق ‏پژوهی) در حوزه مطالعات اجتماعی در ایران چگونه است؟ روش ‏شناسی: پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که بر حسب هدف جزء پژوهش ‏های کاربردی، و بنا به ماهیت داده ‎های آن، در دسته تحقیقات کمی و بر حسب روش گردآوری داده‏ ها جزء روش‏ های اسنادی قرار می‏گیرد. جامعه آماری این پژوهش کلیه مجلات با برچسب «علمی- پژوهشی» است.(5161 مقاله علمی-پژوهشی) یافته‏ های پژوهش نشان می‏دهد که بیشترین تحقیقات مبتنی بر روش‏ شناسی تطبیقی به ترتیب فراوانی مربوط به: 1. «ادبیات و زبان‏ها»، 2. «حقوق»، 3. «علوم دینی»، 4. «هنر»، 5. «مطالعات اجتماعی»، و... می‏باشد. همچنین در حوزه مطالعات اجتماعی ایران بیشترین مجلات علمی- پژوهشی‏ای که حاصل اینگونه پژوهش‏ها را منتشر کرده‏ اند به ترتیب عبارتند از: فصلنامه‏ های 1.«زن در فرهنگ و هنر»، 2. «مجله جامعه ‏شناسی ایران»، 3. «علوم اجتماعی (دانشگاه علامه طباطبایی)»، «زن در توسعه و سیاست»و «مطالعات فرهنگ- ارتباطات»... .

    کلیدواژگان: تحقیق تطبیقی، روش تطبیقی، روش مقایسه ای، تطبیق، پژوهی، مطالعات اجتماعی
  • مهدی اسدی*، آرزو احمدآبادی صفحات 97-116

    آموزش جغرافیا به دانش آموزان کمک می کند تا توانمندی های خود را برای درک مفاهیم مکانی، فرهنگی و اجتماعی جهان اطراف، بهبود بخشند. در این مقاله، با روش کیفی توصیفی از نوع کتابخانه ای و اسنادی؛ به بررسی راهبردهای موثری که معلمان می توانند در استفاده از آن ها در تدریس جغرافیای پایه ی دهم انسانی بهره برداری کنند، پرداخته شد که بر اساس بررسی های انجام شده شش راهبرد موثر برای ده درس از جغرافیای دهم پیشنهاد می گردد. اولین راهبرد مورد بررسی، استفاده از روش پروژه است که کار گروهی را تقویت می کند و به مسایل واقعی و قابل مشاهده در زندگی شاگرد نزدیک است. دومین راهبرد مورد بررسی، استفاده از فناوری های آموزشی است. با استفاده از ابزارها و منابع آموزشی مبتنی بر فناوری مانند نرم افزارها، ویدیوها، نقشه های تعاملی و سایت های آموزشی، معلمان می توانند جذابیت و تعامل را در فرایند آموزش جغرافیا افزایش دهند. این فناوری ها می توانند به عنوان ابزارهای تکمیلی در جهت تقویت دانش و درک مفاهیم جغرافیایی مورداستفاده قرار بگیرند. سومین راهبرد کاوشگری و حل مسیله؛ از این طریق دانش آموزان به راحتی قادر به برقراری ارتباط بین مفاهیم جغرافیایی و واقعیت های محیطی خواهند بود. این روش، به دانش آموزان کمک می کند تا مفاهیم را به طور عمیق تر درک کنند و ارتباط آن ها با دنیای واقعی را بیشتر لمس کنند. راهبرد چهارم رویدادهای جاری است که به دانش آموزان فرصت شناخت سبک های مختلف اطلاع رسانی را می دهد. راهبرد پنجم مطالعه ی میدانی است که فراگیران مستقیما برای رسیدن به هدف های درسی فعالیت های میدانی انجام می دهند. درنهایت بارش مغزی که تدبیری برای ابزارهای تفکر در کلاس درس جغرافیا فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: راهبرد تدریس، دانش آموز، معلم، آموزش جغرافیا، دهم انسانی
|
  • Javad Hajializadeh * Pages 5-26

    The present research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the use of game-based methods on academic performance in the teaching of map reading. in which four classes from Farhangian University campuses of East Azerbaijan province (brothers and sisters) were selected as available samples and were investigated in two experimental and control groups. A 12-hour game-based training package was designed and implemented for the experimental group. And at this time, the control group was trained in the traditional way. Both the experimental group and the control group were evaluated before and after the intervention using a test made by the researcher of the relevant course. The obtained data were analyzed using one-way and multi-way analysis of covariance. The obtained results show that there is a significant difference between the experimental group and the control group in academic performance. The results of this research confirmed the effectiveness of using the game method in the academic performance of Farhangian University students in East Azarbaijan province.

    Keywords: Game, Academic Performance, Student teacher, map reading, geography
  • Valiollah Nazari *, Ali Pourghayyoumi Pages 27-40

     With this description, the effective process of teaching geography in Australian schools starts from the primary courses and continues until the end of high school. It provides the introduction and teaching of geography in Australian schools, as a compulsory matter in the field of learning from the basic year, such as kindergarten, to year 8 in Australia. and provides new opportunities for learning and teaching. The opportunities in geography education will be partly due to the challenges in schools. But it can be related to methods and patterns and facilities. There are key challenges in geography education that include curriculum adoption; teacher expertise in geographic education; and show their resources. However, these are important challenges in the field of teaching geography in Australian schools and it is an opportunity for focused teaching and learning in geography that Australian students rely on. On the other hand, other issues such as (teacher expertise, quality teaching resources) geography, the importance of instructional design, the implementation of quality learning experiences for students) are all used in teaching geography in the Australian curriculum.

    Keywords: Education, geography, Schools, Australia, developed countries
  • Kourosh Fathi * Pages 41-60
    In our country, although the teaching of local history in schools does not yet exist in formal education, it has received attention in the subject of history courses and history education in undergraduate and graduate courses. In these sources, whose geographical aspect is more prominent than its historical aspect, the spatial understanding of the course of historical events is well deepened. In addition, social history and historical sociology are other knowledges related to local history that should be relied upon in the research and teaching of local history. The plan of local history in the form of a lesson can be an educational opportunity to introduce the lesson of history and involve students in the learning process, and it can help to understand history. The application of historical geography knowledge in teaching local history is the main question of the article, which is to be answered. The research has been done with the method of trend study and interpretation of geography sources. The findings of the research show that paying attention to historical geography, which strengthens the students' spatial understanding, and the use of special historical geography research methods and tools are effective in this local history education.
    Keywords: Local history, Historical geography, geographic resources, Education, project-oriented method
  • Zeynab Dolatshahi *, Meysam Toulabi Nejad Pages 61-70

    In this study, effective teaching strategies have been analyzed. The present study is applied in terms of purpose and is also descriptive-analytical. The statistical population was a number of geographical teachers who were selected using targeted sampling method. An unlimited exploration test (Johansson method) was used to analyze and answer the research question. The results showed that field teaching of geography, student multimedia education, familiarity with new geography teaching strategies, use of educational and technology aids, use of artificial intelligence in geographical environmental education, use of participatory teaching and teaching method Increasing the salaries and capacity of teachers from key and important strategies in geographical education Due to the advancement of information and communication technology, the use of new teaching strategies is also essential to the education of students. In geography, the use of teachers from new and up -to -date strategies can help better teach geography.

    Keywords: Factors Strategies, Teaching, Geography, Education, Johansson method
  • Jamshid Mirzaei * Pages 71-96

    One of the most important points in the design and implementation of any research is choosing theappropriate method that fits the topic and goals of the research and the ability to implement thatmethod. Now, is it possible to compare human units and social realities (societies, literary and humanproducts, artistic styles, moral and legal rules, etc.)? The problem of the current research is in whatcases and how the comparative method can be used and what is the status of the research conductedwith the comparative methodology in the field of social studies in Iran. ? Methodology The current research is a descriptive-analytical research, which according to its purpose ispart of applied research, and according to the nature of its data, it is in the category of quantitativeresearch, and according to the method of data collection, it is part of documentary methods. take Thestatistical population of this research is all journals with the label "scientific-research" (5161 scientific articles).The findings of the research show that the most researches based on comparative methodology arerelated to: 1. "Literature and Languages", 2. "Law", 3. "Religious Sciences", 4. "Art" ", 5. "Social studeis,and it is.

    Keywords: Comparative Research, social studies .Comparative research, comparative method
  • Mehdi Aasadi *, Arezoo Ahmadabadi Pages 97-116

    Teaching geography helps students improve their ability to understand spatial, cultural, and social concepts of the surrounding world. Effective strategies that teachers can use in teaching 10th-grade human geography were examined. Based on the investigations, six effective strategies are suggested for 10 lessons of 10th-grade geography. The first strategy to be considered is the use of the project method, which strengthens teamwork and is closely related to real and observable issues in students' lives. The second strategy under consideration is the use of educational technologies. By utilizing technology-based educational tools and resources such as software, videos, interactive maps, and educational sites, teachers can increase interest and interaction in the geography education process. These technologies can be used as complementary tools to reinforce knowledge and understanding of geographical concepts. The third strategy is the exploration and problem-solving strategy; in this way, students can easily connect geographical concepts with environmental realities. This method helps students understand the concepts more deeply and see their connection with the real world. The fourth strategy involves current events, allowing students to learn about different styles of information. The fifth strategy is a field study, where learners directly engage in field activities to achieve learning goals.

    Keywords: Teaching strategy, student, Teacher, Geography education, Human 10th