فهرست مطالب

مجله تعامل انسان و اطلاعات
سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصرت ریاحی نیا*، فرزانه شادان پور، کیوان برنا، غلامعلی منتظر صفحات 1-22

    زمینه و هدف :

    هدف این پژوهش، بررسی نتایج استخراج خودکار کلیدواژه از فهرست مندرجات کتاب های الکترونیکی فارسی حوزه علوم  با استفاده از مدل سازی موضوعی ال. دی. ای.،  سنجش شباهت کلیدواژه های خروجی با کلیدواژه های استاندارد و ارزیابی کاربران از کلیدواژه های استخراج شده به صورت ماشینی است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کاربردی، از نوع پژوهش های متن کاوی و به جنبه روش های مورداستفاده در آن پژوهش آمیخته است. از مدل سازی موضوعی ال. دی. ای.  برای  استخراج کلیدواژه از فهرست های مندرجات کتاب ها استفاده شده و نتایج کاربرد مدل با دو روش سنجش کسینوس شباهت و پژوهش کیفی توسط کاربران مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    یافته ها

    فهرست های مندرجات مورد بررسی با میانگین پیراسته  260.02 کلمه از متون با طول متوسط  محسوب می شوند و  حدود 20 درصد از کلمات  آن ها را  ایست واژه ها تشکیل داده اند. میان کلیدواژه های استاندارد سرعنوانی و کلیدواژه های خروجی مدل ال. دی. ای.  کسینوس شباهت، 0.0932، بسیار پایین به دست آمد. توافق کامل کاربران نشان داد کلیدواژه های خروجی  مدل موضوعی ال. دی. ای.  حوزه موضوعی کل پیکره را نشان می دهند، اما ازنظر کاربران به ترتیب کلیدواژه های سرعنوانی استاندارد، کلیدواژه های مستخرج از مدل در زیرحوزه های موضوعی و کلیدواژه های مستخرج از مدل با کل پیکره در توصیف موضوعات هر تک مدرک موفق اند.  

    نتیجه گیری

    کلیدواژه های به دست آمده از مدل موضوعی ال. دی. ای.  را می توان در مجموعه های ناشناخته به منظور استخراج محتوای موضوعی ناآشکار کل مجموعه به کار برد، اما برای ربط دقیق  موضوع به  مدرک در پیکره های بزرگ با موضوعات  ناهمگن و متنوع، نمی توان از این روش استفاده کرد. این روش در رویه های رسمی توصیف موضوعی تک تک مدارک به صورت مستقل می تواند به عنوان یک سیستم پیشنهاددهنده کلیدواژه به نیروی انسانی نمایه ساز به کار گرفته  شود.

    کلیدواژگان: استخراج ماشینی کلیدواژه، مدل سازی موضوعی، ال. دی. ای.، شباهت سنجی، ارزیابی کاربر
  • فرشته کامران طرقی، اعظم صنعت جو*، معصومه تجعفری صفحات 23-38

    زمینه و هدف:

     هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی پرسش نامه تجربه سواد اطلاعاتی در محیط کار با تاکید بر نظریه فعالیت است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. پژوهش حاضر، پژوهش کمی است که با رویکرد طراحی ابزار انجام شده است. در این پژوهش به منظور بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه، از روش نمونه تصادفی طبقه ای نسبتی 86 نفری از کارکنان گروه های آموزشی مختلف دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1399-1400 استفاده شده است. همچنین از روش های ساخت پرسش نامه همچون روایی ظاهری، محتوایی و تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه استفاده شد. به منظور بررسی همسانی درونی نیز آلفای کرونباخ به کار رفت. در این پژوهش به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری Smart pls و  SPSS استفاده شد. 

    یافته ها

    شاخص روایی محتوایی و ظاهری مقیاس، مقدار مطلوب به دست آمد. همچنین مقدار آماره t در تمام موارد بزرگ تر از 1.96 و در بارگذاری عاملی نیز همه عامل ها با میزان تبیین مناسبی در تحلیل عاملی، (از 0.4 بزرگ تر) تایید شدند. آلفای کرونباخ برای همه عامل ها مقدار قابل قبول 0.7 تا 0.9 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از تاثیر عوامل تجربه سواد اطلاعاتی باتوجه به نظریه فعالیت است. مقیاس طراحی شده به منظور بررسی تجربه سواد اطلاعاتی در محیط کار باتوجه به عوامل نظریه فعالیت، مناسب ارزیابی شده و استفاده از آن برای سنجش مفهوم جدید سواد اطلاعاتی، یعنی تجربه سواد اطلاعاتی که به نظریه فعالیت می پردازد، توصیه می گردد

    کلیدواژگان: تجربه سواد اطلاعاتی، نظریه فعالیت، سواد اطلاعاتی در محیط کاری، سنجش سواد اطلاعاتی
  • مسعود صمدزاده*، حسن گیوریان، محمدرضا ربیعی مندجین، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی صفحات 39-50
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف ارزیابی رابطه بین برون سپاری فناوری اطلاعات با خط مشی گذاری استراتژیک در دانشگاه آزاد اسلامی به انجام رسیده است.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش برحسب هدف، بنیادی - کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی - کمی) از نوع اکتشافی؛ برحسب زمان گردآوری داده، مقطعی و برحسب روش گردآوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، پیمایشی است. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل اساتید، مدیران و  کارشناسان ارشد حوزه فناوری اطلاعات و همچنین اساتید، مدیران و کارشناسان ارشد حوزه سرمایه گذاری و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی است. برای تعیین نمونه های این پژوهش و تعیین این گروه از خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به تعداد 16 نفر استفاده شده است. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان، مدیران و کارشناسان ارشد حوزه فناوری اطلاعات و معاونت توسعه و سرمایه گذاری دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران به تعداد 156 نفر است که به روش سرشماری همه اعضاء جامعه آماری موردمطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای مصاحبه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. پایایی پرسش نامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 733/0 محاسبه گردید.

    نتایج

    در بخش کیفی تجزیه وتحلیل و تدوین خط مشی، اجرای خط مشی گذاری استراتژیک  و ارزیابی خط مشی استراتژیک  به عنوان ابعاد خط مشی گذاری استراتژیک  و عملکرد سیستم فناوری، ارایه خدمات پشتیبانی سیستمی فناوری اطلاعات سبز، شکاف کاربردی فناوری اطلاعات، اهمیت استراتژیک، ویژگی های سازمان و پروژه و ویژگی های تامین کنندگان و پروژه به عنوان ابعاد برون سپاری فناوری اطلاعات شناسایی شدند. یافته های پژوهش در بخش کمی نیز نشان دادبین برون سپاری فناوری اطلاعات با عملکرد سیستم فناوری اطلاعات، ارایه خدمات پشتیبانی سیستم، فناوری اطلاعات، شکاف کاربردی فناوری اطلاعات، اهمیت استراتژیک، ویژگی های سازمان و پروژه و ویژگی های تامین کنندگان و پروژه رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    باتوجه به نتایج این پژوهش می توان گفت برون سپاری فناوری اطلاعات می تواند باعث اثربخشی سازمانی، ارایه خدمات بهتر و کاهش هزینه ها شود.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری استراتژیک، برون سپاری، فناوری اطلاعات، رویکرد تعاملی
  • خاتون وکیلی* صفحات 51-63
    زمینه و هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر افزایش خلق مثبت و اشتیاق تحصیلی - عاطفی، رفتاری و شناختی در قدرت تصمیم گیری در تعامل با اطلاعات در دانشجویان پسر فنی مهندسی دانشگاه نوشیرانی است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه آماری در این مطالعه، 70 نفر به صورت نمونه در دسترس از دانشجویان پسر رشته فنی مهندسی نوشیرانی در سال تحصیلی 1400-1399 است. روش نمونه گیری در تحقیق حاضر تصادفی ساده است. برای تعیین حجم نمونه در این پژوهش، از جدول کرجسی مورگان استفاده شده است. جهت گرد آوری داده ها، از پرسش نامه عوامل موثر در افزایش خلق مثبت و مقیاس اشتیاق تحصیلی - اشتیاق رفتاری، عاطفی و شناختی و پرسش نامه قدرت تصمیم گیری استفاده شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار (PLS) انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج دلالت بر این داشت که تاثیر خلق مثبت بر قدرت تصمیم گیری دارای مقدار معناداری 743/7 بوده که این مقدار در سطح اطمینان 95% معنادار است. تاثیر اشتیاق تحصیلی بر قدرت تصمیم گیری دارای مقدار معناداری 579/8 بوده که این مقدار در سطح اطمینان 95% معنادار است، بنابراین با احتمال 95 درصد ادعای محقق تایید می شود. همچنین هر سه مولفه این متغیر شامل اشتیاق رفتاری - اشتیاق عاطفی و اشتیاق شناختی در سطح اطمینان 95% بر قدرت تصمیم گیری تاثیر مثبت و معنادار داشته اند. براین اساس می توان گفت دو متغیر اشتیاق تحصیلی و خلق مثبت روی هم رفته 9/86 درصد بر قدرت تصمیم گیری تاثیرگذارند.

    نتیجه گیری: 

    هر سه مولفه اشتیاق تحصیلی که شامل اشتیاق رفتاری - اشتیاق عاطفی و اشتیاق شناختی بر قدرت تصمیم گیری تاثیر داشته اند. همچنین خلق مثبت بر قدرت تصمیم گیری اثر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: خلق مثبت، اشتیاق تحصیلی، اشتیاق رفتاری، قدرت تصمیم گیری
  • زهرا علیمرادی، محمد زره ساز*، علی عظیمی وقار صفحات 64-76
    زمینه و هدف

    مشاوران اطلاعاتی باتوجه به نقش های متفاوتی که در کتابخانه ها و یا سازمان های دیگر می توانند بر عهده بگیرند وظایف متفاوتی بر عهده دارند. این وظایف مبتنی بر نیازهای سازمان و البته تحولات جاری به ویژه در حوزه فناوری های نوظهور است. اولین وظیفه مشاور اطلاعاتی در یک سازمان می تواند کمک به تعیین خط مشی ها و نیازهای اطلاعاتی آن سازمان باشد. هدف از این پژوهش، تعیین مدل شایستگی های شغلی مطلوب برای تصدی شغل مشاوره اطلاعاتی در ایران است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع کاربردی و با استفاده از روش های تحلیل مضمون و تحلیل دلفی در پاییز و زمستان 1399 انجام شده است. جامعه پژوهش در بخش اول شامل متون حوزه مشاوره اطلاعاتی و در دو بخش دلفی شامل متخصصان و افراد باتجربه از منظر حرفه ای در حوزه مشاوره اطلاعاتی است. در این پژوهش از یک سیاهه کدگذاری و دو پرسش نامه برای پنل های دلفی به عنوان ابزارهای گردآوری داده استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزار spss  بهره گرفته شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها بیانگر افزایش امتیاز انواع شایستگی های فردی، دانشی و مهارتی در سطح پیشرفته نسبت به سطح پایه بود. ضمن اینکه میانگین امتیازات شایستگی ها در هر دو سطح از سطح متوسط بیشتر بود. این یافته نشان می دهد که با وجود اهمیت بالای همه شایستگی ها در هر دو سطح حرفه ای، اهمیت بسیاری از شایستگی ها در سطح پیشرفته که در آن، مسیولیت های پیچیده تری برای متصدیان شغل مشاوره اطلاعاتی متصور است بالاتر است.  

    نتیجه گیری: 

    در مدل پیشنهادی پژوهش انواع شایستگی های فردی، دانشی و مهارتی موردنیاز در دو سطح حرفه ای مقدماتی و پیشرفته معرفی شده اند. باید توجه داشت که ارایه آموزش های تخصصی به متقاضیان شغل هایی همانند مشاوره اطلاعاتی می تواند سبب تقویت شایستگی های شغلی مطلوب در آنها شود. ازاین رو، در هنگام شروع به کار در مشاغلی همچون مشاوره اطلاعاتی متقاضیان باید سطح قابل قبولی از شایستگی ها را دارا باشند و با دیدن آموزش های تکمیلی، دانش افزایی و مهارت افزایی لازم برای تصدی سطوح بالاتر و پیچیده تری از مسیولیت ها را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: مشاوره اطلاعاتی، خدمات اطلاعاتی، مدل شایستگی شغلی، تحلیل شغل
  • صالح رحیمی*، فاطمه رحیمی، سمیرا دانیالی صفحات 77-88
    زمینه و هدف

    باتوجه به افزایش روزافزون حجم اطلاعات در دنیای کنونی و ضرورت استفاده از تصاویر در حوزه های مختلف، اهمیت سواد بصری بر کسی پوشیده نیست و پژوهش ها نشان می دهد که سواد بصری در یادگیری تاثیر مثبتی دارد. ازاین رو در این پژوهش هدف، تعیین جایگاه سواد بصری و پی بردن به ضرورت استفاده آن در آموزش و یادگیری و همچنین تعیین مولفه های سواد بصری در جهت بهبود یادگیری است.

    روش پژوهش: 

    این مقاله با استفاده از روش اسنادی (کتابخانه ای) و به شیوه پژوهش توصیفی، به مرور متون حوزه سواد بصری پرداخته و رویکردهای مختلف حوزه سواد بصری را مورد مداقه قرار داده است.

    یافته ها:

     سواد بصری به طور معمول به عنوان توانایی ارزیابی، تحلیل و تفسیر معانی تصاویر و استفاده از آن است و به عنوان یک مفهوم جدایی ناپذیر از دنیای کنونی و سیر پیشرفت آن لازم است.

    نتیجه گیری:

     استانداردهای سواد بصری به ما کمک می کند تا بتوانیم بر مبنای یک چارچوب منطقی و از پیش تعریف شده به بررسی، تحلیل، درک و شناخت عناصر دیداری بپردازیم و سبب می شود تا افراد بتوانند به شیوه مناسب تری از منابع اطلاعاتی در قالب تصاویر و نمادها بهره مند شوند. مفهوم سواد بصری روزبه روز توسعه بیشتری می یابد و نیاز به ابزار و فناوری های پیشرفته تری دارد.

    کلیدواژگان: سواد بصری، آموزش، یادگیری، ارزیابی تصویر
|
  • Nosrat Riahinia*, Farzaneh Shadanpour, Keyvan Borna, GholamAli Montazer Pages 1-22
    Purpose

    This study investigates the automatic keyword extraction from the table of contents of Persian e-books in the field of science using LDA topic modeling, evaluating their similarity with the golden standard, and users' viewpoints of the model keywords.

    Methodology

    This is mixed text-mining research in which LDA topic modeling is used to extract keywords from the table of contents of scientific e-books. The evaluation of the used approach has been done by two methods of cosine similarity computing and qualitative evaluation by users.

    Findings

    Table of contents are medium-length texts with a trimmed mean of 260.02 words, about 20% of which are stop-words. The cosine similarity between the golden standard keywords and the output keywords is 0.0932 thus very low. The full agreement of users showed that the extracted keywords with the LDA topic model represent the subject field of the whole corpus, but the golden standard keywords, the keywords extracted using the LDA topic model in sub-domains of the corpus, and the keywords extracted from the whole corpus were respectively successful in subject describing of each document.

    Conclusion

    The keywords extracted using the LDA topic model can be used in unspecified and unknown collections to extract hidden thematic content of the whole collection, but not to accurately relate each topic to each document in large and heterogeneous themes. In collections of texts in one subject field, such as mathematics or physics, etc., with less diversity and more uniformity in terms of the words used in them, more coherent and relevant keywords are obtained, but in these cases, the control of the relevance of keywords to each document is required. In formal subject analysis procedures and processes of individual documents, this approach can be used as a keyword suggestion system for indexing and analytical workforce.

    Keywords: Keyword extraction, Topic modeling, Latent Dirichlet Allocation (LDA), Similarity evaluation, Users' evalua-tion
  • Fereshteh Kamran Toroghy, Azam Sanatjoo*, Masoumeh Tajfari Pages 23-38
    Purpose

    The purpose of the current study is to create and validate the information literacy experience questionnaire in the workplace with an emphasis on activity theory.

    Methodology

    This study is a functional approach and a survey method was used. The current research is quantitative research that was conducted with the tool design approach. In this research, to investigate the psychometric characteristics of the questionnaire, the stratified random sample method of 86 employees of different educational groups of Ferdowsi University of Mashhad In 2020-2021 was used. Also, questionnaire construction methods such as content and face validity and confirmatory factor analysis were used to check to construct validity. To check internal consistency, Cronbach's alpha was used. In this research, smart pls and SPSS statistical software were used to analyze the data.

    Findings

    The content and face validity index of the scale obtained the desired value. Also, the value of statistics in all cases is greater than 1.96, and in the factor loading, all factors were confirmed with a suitable level of explanation in the factor analysis (greater than 0.4). Cronbach's alpha for all factors was an acceptable value of 0.7 to 0.9.  

    Conclusion

    The results indicate the influence of information literacy experience factors according to activity theory. The scale designed to study the experience of information literacy in the workplace according to the factors of activity theory is considered appropriate. It is recommended to measure the new concept of information literacy, that is, the experience of information literacy that deals with activity theory.

    Keywords: Information literacy experience, Activity theory, Workplace information literacy, Information literacy measurement
  • Masoud Samadzadeh*, Hassan Givarian, Mohammadreza Rabiee Mondjin, Gholamreza Hashemzadeh Khorasgani Pages 39-50
    Purpose

    This research has been done to investigate relationships in information technology outsourcing in strategic policy with an interactive approach at Islamic Azad University.

    Methodology

    The present research is in terms of the library-field environment, in terms of practical purpose, in terms of the time of cross-sectional data collection, in terms of the descriptive-survey research implementation method, and is correlational and causal. The statistical community of the research in the qualitative part includes 16 professors, managers, and senior experts in the field of information technology as well as professors, managers, and senior experts in the field of investment and development of Islamic Azad University and the quantitative part it includes all employees, managers and senior experts in the field of information technology and The Vice President of Development and Investment of the Islamic Azad University of Tehran was 260 people, which was calculated based on the Cochran formula, the sample size was 155 people. A simple random method was used to select the samples. Structured interview tools and a researcher-made questionnaire were used to collect data. The reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha coefficient of 0.733.

    Findings

    The research findings showed that There is a positive and meaningful relationship between IT system performance, system support services, information technology, information technology application gap, strategic importance, organization and project characteristics, and supplier and project characteristics.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that IT outsourcing can increase organizational effectiveness, provide better services and reduce costs.

    Keywords: strategic policy, outsourcing, information technology, interactive approach
  • Khatoon Vakili* Pages 51-63
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the effect of increasing positive mood and academic-emotional, behavioral and cognitive enthusiasm on the decision-making power in interacting with information in technical engineering male students of Noushirani University.

    Methodology

    The research method is descriptive and correlational. The statistical sample in this study is 70 available samples from Noushirani technical engineering male students in the academic year 2019-1400. The sampling method in this research is simple random. To determine the sample size in this research, the Kargesi Morgan table was used. To collect data, the questionnaire of effective factors in increasing positive mood and the academic enthusiasm scale - behavioral, emotional, and cognitive enthusiasm and the decision-making power questionnaire were used. Data analysis was done using software (PLS).

    Findings

    The results indicated that the effect of positive mood on decision-making power had a significant value of 7.743, which is significant at the 95% confidence level. The effect of academic enthusiasm on decision-making power has a significant value of 8.579, which is significant at the 95% confidence level, so the researcher's claim is confirmed with a probability of 95%. Also, all three components of this variable, including behavioral passion-emotional passion, and cognitive passion, have had a positive and significant impact on decision-making power at the 95% confidence level. Based on this, it can be said that the two variables of academic enthusiasm and positive mood together affect decision-making power by 86.9%.

    Conclusion

    All three components of academic enthusiasm, including behavioral enthusiasm, emotional enthusiasm, and cognitive enthusiasm, had an impact on decision-making power. Also, a positive mood has a positive effect on decision-making power.

    Keywords: Positive mood, academic enthusiasm, behavioral enthusiasm, decision-making power
  • Zahra Alimoradi, Mohammad Zerehsaz*, Ali Azimi Pages 64-76
    Purpose

    Information counselors have different tasks depending on the different roles they can take on in libraries or other organizations. These tasks are based on the needs of the organization and, of course, current developments, especially in the field of emerging technologies. The first task of an information consultant in an organization can be to help determine the policies and information needs of that organization. The purpose of this study is to determine the model of desirable job competencies for holding an information consulting job in Iran.

    Methodology

    This research was applied in the fall and winter of 2019 using thematic analysis and Delphi analysis methods. The research community in the first part includes texts in the field of information consulting and two parts of Delphi include experts and experienced people in the field of information consulting. In this research, a coding list and two questionnaires for Delphi panels have been used as data collection tools. SPSS software was also used for data analysis.

    Findings

    Findings showed an increase in the score of all types of individual competencies, knowledge, and skills at the advanced level compared to the basic level. Moreover, the average merit scores in both levels were higher than the average level. This finding indicates that despite the high importance of all competencies at both professional levels, the importance of many competencies is higher at the advanced level, where more complex responsibilities are envisaged for IT consultants.

    Conclusion

    In the research model, the types of individual competencies, knowledge, and skills required at both the basic and advanced professional levels are introduced. It should be noted that providing specialized training to job applicants such as information counseling can strengthen their desirable job competencies. Therefore, when starting to work in professions such as intelligence consulting, applicants should have an acceptable level of competence and experience the additional training, knowledge, and skills needed to take on higher and more complex levels of responsibilities

    Keywords: Information Consulting, Information Services, Job Competency Model, Job Analysis
  • Saleh Rahimi*, Fatemeh Rahimi, Samira Daniali Pages 77-88
    Purpose

    Due to increasing the amount of information and the importance of applying images in various fields, the significance of visual literacy is obvious and research showed that visual literacy has a positive effect on learning. So, the purpose of this study was to determine the importance of visual literacy and to identify the necessity of its use in education and learning, as well as to dictate the components of visual literacy to improve learning.

    Methodology

    Using the library method and utilizing descriptive research method, the literature in the field of visual literacy has been reviewed

    Findings

    Visual literacy is typically considered as an ability to evaluate, analyze and interpret the meanings of images and their use, also as a main concept is contemplated.

    Conclusion

    Visual literacy standards help us study, analyze, understand, and recognize visual elements based on a reasonable and pre-defined framework. It makes people benefit more appropriately from information resources in the form of symbols and images. The concept of visual literacy is evolving and requires more advanced tools. Therefore, students must be acquainted with the tools of this technique.

    Keywords: Visual literacy, Education, Learning, Image evaluation