فهرست مطالب

مجله راهبردهای نوین تربیت معلمان
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدیه السادات میررحیمی*، پروین احمدی صفحات 1-22
    هدف پژوهش حاضر تحلیل ادراک و تجربه زیسته معلمان حرفه ای از مفهوم کیفیت تدریس است. در این زمینه از رویکرد پژوهش کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده شده است. نمونه پژوهش 22 نفر(5 نفر مرد-17نفر زن) از معلمان حرفه ای و موفق استان یزد هستند که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شدند. پس از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 نفر، اشباح نظری داده ها به دست آمد. برای اعتباربخشی به یافته ها، مصاحبه ها تا 22 نفر ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای کلایزی و نرم افزار MAXQDA 10 انجام گرفت. به منظور اعتبار یافته ها، اعضا روش بازبینی را به کار گرفتند. برای رعایت ویژگی ها کیفی پژوهش، از سه ملاک قابل قبول بودن، تاییدپذیری و قابلیت اطمینان استفاده شد. در تحلیل داده ها، 5 مضمون اصلی شامل: الف) تصمیم های هنرمندانه و فکورانه؛ ب) ترفندهای مهارتی معلم در تدریس؛ پ) ارتقای راهبردهای خلاقانه معلم؛ ج) پرورش شایستگی ها و صلاحیت های فکری و رفتاری یادگیرنده؛ د) پویایی و هوشمندی در شایستگی ها و عملکرد معلم و 49 زیرمضمون برای مفهوم کیفیت تدریس منتج شد. نتایج نشان می دهد ادراک معلمان از پذیرش کیفیت تدریس خط مشی خاصی دنبال نمی کند و تعابیری که از کیفیت تدریس بیان می شود، باتوجه به شرایط و موقعیت های مختلف، متنوع و متفاوت است. برای درک و تفسیر کیفیت تدریس توسط معلمان و اجرای آن در کف کلاس درس، نیاز به بسترسازی و پرورش معلمان هنرمند، آگاه و حرفه ای است و باید به طور جدی در راهبرد های کلان و خرد تربیت معلم لحاظ شود.
    کلیدواژگان: کیفیت تدریس، ادراک معلم، آموزش، یادگیری، تجربه زیسته معلمان
  • زری طالبی*، هادی مصدق، حمیده مبارکی صفحات 23-49

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه برنامه درسی پنهان با مسیولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان مدارس متوسطه است. روش پژوهش ازنظر رویکرد کمی و ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی و ازنظر نوع تحلیل توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری کل دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم ناحیه 3 شهر قم (20918دانش آموز) بودند که مبتنی بر جدول مورگان-کرجسی تعداد 385 نفر به عنوان نمونه و با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد برنامه درسی پنهان (نعمتی، 1387) و مسیولیت پذیری نوجوانان (تقی پور و غفاری، 1388) با پایایی آلفای کرونباخ 89/0 و 91/0 استفاده شد. برای تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از آزمون های استنباطی، همبستگی پیرسون و z فیشر استفاده شد. یافته ها نشان می دهد بین برنامه درسی پنهان در مدارس و مسیولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. بین مولفه های برنامه درسی پنهان یعنی ساختار فیزیکی مدرسه، جو اجتماعی، روابط موجود در مدرسه، تشویق و تنبیه با مسیولیت پذیری اجتماعی همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت؛ لکن بین مولفه فناوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس با مسیولیت پذیری اجتماعی رابطه ای وجود نداشت. درنتیجه باتوجه به اینکه مسیولیت پذیری اجتماعی اکتسابی است و با برنامه درسی پنهان رابطه مثبت و معناداری دارد، متولیان تعلیم وتربیت در مدارس باید بر روی مولفه های تاثیرگذار برنامه درسی پنهان تمرکز کنند و زمینه اجرای بهتر آن را که منجر به افزایش مسیولیت پذیری اجتماعی می شود فراهم آوردند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، مسئولیت پذیری اجتماعی، دانش آموزان متوسطه، شهر قم
  • بتول سبزه*، فاطمه زهرا مرادی صفحات 51-71

    خلاقیت دارای ابعاد شناختی، انگیزشی و غیرشناختی است. پرورش خلاقیت در کودکان اغلب در ابعاد شناختی دنبال شده است؛ در صورتی که ابعاد انگیزشی و غیرشناختی نقش بسزایی در تحریک خلاقیت کودکان دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی اجرای حرکات هماهنگ دودستی بر پرورش خلاقیت کودکان است. پژوهش به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه با دانش آموزان پسر پایه ششم مدرسه ابتدایی امام حسین (ع) در منطقه دو تهران در سال تحصیلی 1397-98 انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه به روش نمونه گیری دردسترس از بین کلاس های پایه ششم انتخاب شد. برای این منظور به صورت تصادفی یک کلاس به تعداد (31 نفر) به عنوان گروه آزمایش و کلاس دیگر به تعداد (30 نفر) به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. به منظور سنجش خلاقیت از پرسشنامه سنجش خلاقیت تورنس- عابدی استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون بر روی هر دو گروه؛ گروه آزمایشی به مدت دو ماه طبق برنامه تنظیم شده به انجام حرکات هماهنگ دودستی پرداختند و سپس پس آزمون از هر دو گروه به عمل آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد انجام مستمر فعالیت های هماهنگ دودستی به طور معناداری مولفه های خلاقیت همچون انعطاف پذیری، اصالت، سیالی و بسط را در دانش آموزان افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: حرکات ورزشی، حرکات هماهنگ دودستی، خلاقیت، دانش آموزان ابتدایی
  • سیمین مولایی* صفحات 78-87

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و از جهت نحوه گردآوری داده ها، کیفی وکمی است. ازآنجاکه پژوهش حاضر درصدد به دست آوردن شناختی همه جانبه از مولفه های الگوی جذب اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان بود، بنابراین سعی شد از داده های کیفی و کمی برای نیل به هدف یادشده استفاده شود. بنابراین، در این پژوهش از رویکرد آمیخته استفاده شد. در این راستا، تعداد 20 مصاحبه با اعضای هییت علمی به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انجام شده است. ابزار سنجش پژوهش یک فرم مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که فرم مزبور به کمک مصاحبه و فن دلفی توسط خبرگان از طریق کدگذاری انتخابی نهایی گردید. برای جمع آوری اطلاعات کمی از پرسشنامه محقق ساخته و برای تعیین روایی محتوا از دیدگاه استادان و جهت بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی بهره گیری شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها کیفی و برای پاسخ به سوال اول پژوهش، از تکنیک تحلیل محتوا استفاده شد؛ همچنین معادلات ساختاری برای مدل سازی روابط علی با تاکید بر نرم افزار لیزرل در راستای تحلیل های تکمیلی بخش کمی انجام شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها مشتمل بر سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی می باشد که پس از اشباع نظری خبرگان، الگوی مزبور مشتمل بر 5 بعد، 17 مولفه 111 شاخص است. همچنین تحلیل های مدل یابی معادلات ساختاری، برازندگی مدل را با داده ها موردحمایت قراردادند. با توجه یافته های حاصل الگوی حاضر می تواند، مدل مناسبی برای جذب اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان باشد.

    کلیدواژگان: طراحی الگو، پژوهش آمیخته، جذب هیات علمی، دانشگاه فرهنگیان
  • علیرضا بادله*، فاطمه مولایی تیرآبادی، عبدالجلال توماج صفحات 91-110

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ای اثربخشی روش های تدریس بازی های رایانه ای و دست سازه ها بر یادگیری دانش آموزان دچار اختلال نافرمانی مقابله ای بود روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای مقطع ابتدایی منطقه 5 شهر تهران بود که حجم نمونه پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد بدین صورت که از بین 29 مدرسه ابتدایی به طور تصادفی 10 مدرسه انتخاب شد و به کمک مسیولان مدرسه و روان شناسان و متخصصان حوزه علوم تربیتی و طی گذر از فرایندهای مختلف جهت گزینش تعداد 24 دانش آموز با اختلال نافرمانی مقابله ای شناسایی شد و این افراد به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. ابزار پژوهش از نوع آزمون های محقق ساخته شامل 12 سوال که پایایی آن با آلفای کرونباخ 82/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصین مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که در روش آموزش بازی های رایانه ای بین میانگین نمرات دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای در پس آزمون (90/17) با میانگین نمرات دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای در پیش آزمون (20/12) و در روش آموزش دست سازه ای بین میانگین نمرات دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای در پس آزمون (19/19) با میانگین نمرات دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای در پیش آزمون (25/13) تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P) و بین میانگین نمرات دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای در بازی های رایانه ای و دست سازه ای تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P). نتایج حاکی از آن است که روش های آموزش به شیوه بازی های رایانه ای و دست سازه ای بر یادگیری دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای تاثیر مثبت دارند و روش آموزش دست سازه ای نسبت به روش آموزش بازی های رایانه ای تاثیر بیشتری بر یادگیری دارد.

    کلیدواژگان: مقایسه ی اثربخشی روش های تدریس بازی های رایانه ای و دست سازه ها بر یادگیری دانش آموزان دچار اختلال نافرمانی مقابله ای
  • علیرضا مرآتی*، سپیده قیطاسی، زهرا سلگی صفحات 111-128

     موضوع یادگیری، همواره یکی از دغدغه ها و مسایل مهم پیش روی پژوهشگران، صاحب نظران و مربیان بوده است. متغیرهای بسیاری اثرات مثبت و یا منفی در یادگیری و فرایند آن ایفا می کنند. اهمال کاری به عنوان یکی از این متغیرها جایگاه ویژه ای در یادگیری دانش آموزان دارد. در همین راستا این پژوهش با هدف بررسی تدوین مدل ساختاری اهمال کاری و ذهن آگاهی با تاکید بر نقش میانجی توانایی های شناختی دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1400-401 انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی و همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر کرمانشاه بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 379 نفر آنها انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد اهمال کاری تاکمن (1991)، ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) و مهارت های شناختی نجاتی (1392) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری تحلیل و نتایج به دست آمده نشان می دهد اهمال کاری دانش آموزان تابعی از توانایی های شناختی و ذهن آگاهی آنان است. همچنین نتایج نشان از این دارد که توانایی های شناختی قادر است تا بر رابطه میان اهمال کاری و ذهن آگاهی دانش آموزان تاثیرگذار باشد؛ یعنی اهمال کاری متاثر از ذهن آگاهی و توانایی های شناختی قرار می گیرد و درنتیجه ذهن آگاهی بالا و توانایی شناختی مطلوب بهبود می یابد. بر همین اساس می توان یافته های پژوهش را در جهت بهبود اهمال کاری دانش آموزان به کار گرفت و با آموزش ها و دوره های تکمیلی برای والدین و دانش آموزان در بهبود و کنترل این متغیر گام برداشت.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، ذهن آگاهی، توانایی های شناختی، دانش آموزان
  • محمدرضا پاشایی*، علی پاشایی، سید مهدی موسوی میرکلائی صفحات 129-148

    هدف این مقاله بررسی مفهوم ناهنجاری فرهنگی در بین فراگیران زبان دوم است. این پژوهش با روشی اسنادی و کتابخانه ای سعی بر این دارد تا ضمن بررسی ارتباطات بین فرهنگی در آموزش زبان با نگاهی ویژه به زبان دوم و تاثیر این زبان مانند دیگر زبان ها در نحوه تفکر انسان چالش های فرهنگی موجود در یادگیری زبان دوم را معرفی کند. فرهنگ و الزامات ذاتی آن در بستر زبان منتقل می شوند و این مقوله مبین اهمیت سازوکار آموزش و فراگیری زبان است؛ زبان فرهنگ محور است و در حقیقت آموختن زبان در روند رشد بافت های دیگر اجتماعی نیز مداخله دارد. آموزش زبان دوم بدون مبادله فرهنگ امکان پذیر نیست. برای افراد دوفرهنگی، زبان می تواند به معنی محیطی تازه باشد که چارچوب هایی را تغییر دهد و نگرش زبان آموز را هدایت می کند. این پژوهش به ما می گوید: تاثیر بافت فرهنگی غالب بر زبان دوم موجب می شود تا فرهنگ در جهتی که با بافت زبانی همسوتر است، عملکرد بهتری داشته باشد و به طریق اولی زبان اول و فرهنگ شکل گرفته در آن مورد کم توجهی واقع شود؛ که این مقوله رفتارهایی آنومیک را در پی خواهد داشت. علاوه بر این تغییر در زبان و ادبیات فراگیران زبان، تغییرات هویت و ایجاد تنهایی و ازخودبیگانگی، از دیگر تاثیرات شبکه های اجتماعی مجازی بر شاخص های آنومی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، آنومی، ناهنجاری فرهنگی، زبان دوم، آموزش زبان
  • اسد حجازی*، حمزه فرج الهی مقدم، محمد کریمی صفحات 149-172

    هدف پژوهش حاضر آگاهی از نقش رهبری تحول آفرین و روحیه کارآفرینی در ایجاد سلامت سازمانی مدارس ابتدایی شهر یاسوج بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن عبارت بودند از کلیه مدیران، معاونان و آموزگاران مدارس ابتدایی شهر یاسوج (8283 نفر) که در سال تحصیلی 1397-1398 مشغول به کار بودند. با  استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد (100مدیر و230 معلم) انتخاب و با تکمیل پرسشنامه های رهبری تحول آفرین بس و آوولیو (2000)، روحیه کارآفرینی لیونیدا و واسیلیس (2007) و سلامت سازمانی هوی و فیلدمن (1996) در این پژوهش شرکت کردند. مبنای انتخاب حجم نمونه قاعده کلاین (2005) بود. پایایی پرسشنامه ها با روش ضریب آلفای کرونباخ 84/0، 92/0 و 86/0 گزارش شده است. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون هم زمان و آزمون t مستقل تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند؛ روحیه کارآفرینی و رهبری تحول آفرین به صورت مثبت و معنادار سلامت سازمانی مدارس را پیش بینی می کنند . از میان ابعاد رهبری تحول آفرین بعد ملاحظات فردی به صورت مثبت و معنادار و ویژگی های آرمانی به صورت منفی و معنادار سلامت سازمانی مدارس را تبیین نموده است. دستیابی به بینش و شناخت مناسب از مزیت حاصل از به کارگیری و آموزش رهبری تحول آفرین و روحیه کارآفرینی و تاثیر آن بر سلامت سازمانی، مدارس این امکان را می یابند تا فعالیت ها و اقدامات مناسب تری را جهت فراگیری مهارت های رهبری تحول آفرین، ارتقاء سلامت سازمانی و بهبود احساس انصاف و ادراک کارآفرینی، در سازمان های خود برنامه ریزی و مدیریت نمایند.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، مدارس، رهبری تحول آفرین، روحیه کارآفرینی
  • فائزه سورگی*، محسن آیتی، محمد اکبری بورنگ، حسین شکوهی فرد صفحات 173-218
    آموزش وپرورش سایه مجموعه ای از فعالیت های آموزشی خارج از مدرسه رسمی است که در سده اخیر، این نوع آموزش با استقبال زیادی در جهان مواجه شده است. این آموزش برای بهبود شانس دانش آموزان برای حرکت موفقیت آمیز در فرایند آموزش طراحی شده است. در مقابل برخی از محققان وجود آموزش در سایه را تهدید برشمرده و حتی آن را نوعی کودک آزاری معرفی کرده اند. پژوهش های متعددی به بررسی آثار و پیامدهای آموزش وپرورش سایه پرداخته اند. هدف پژوهش حاضر مرور نظام مند آثار و پیامدهای آموزش وپرورش سایه است. روش پژوهش، مرور نظام مند براساس مدل رایت و همکاران (2007) بوده است. جست وجوی نظام مند باتوجه به کلمات کلیدی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر، به 940 تحقیق پژوهشی در بازه زمانی 2010 تا 2021 رسید که با در نظر گرفتن معیارهای شمول و عدم شمول، درنهایت 40 مقاله به عنوان نمونه برای تحلیل عمیق هدف پژوهش انتخاب شد. براساس تجزیه وتحلیل تحقیقات، آثار و پیامدهای شناسایی شده در حوزه آموزش وپرورش سایه آثار مثبت (آثار مثبت تحصیلی و روان شناختی برای دانش آموزان و آثار مثبت برای معلمان) و آثار منفی (برای دانش آموزان، جامعه، نظام آموزش رسمی و والدین) بودند و دسته ای از تحقیقات نیز آموزش وپرورش سایه را بی تاثیر نشان داده اند. بیشترین آثار مثبت شناخته شده در این حوزه، مربوط به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بوده و بیشترین مورد ذکرشده درزمینه آثار منفی، تشدید نابرابری های اجتماعی و آموزشی بوده است.
    کلیدواژگان: مرور نظام مند، آموزش و پرورش سایه، مدل رایت، پیامد
  • علیرضا عصاره*، روشن احمدی، محدثه اسماعیلی صفحات 219-238
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش یادگیری فعال بر احساس تعلق به مدرسه و انگیزش تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی در شهرستان شهریار انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش گردآوری اطلاعات از نوع نیمه تجربی از نوع گواه و آزمایش بوده است. جامعه آماری تحقیق نیز شامل دانش آموزان ابتدایی مدرسه مهر شهریار تهران بوده است و نمونه آماری نیز 30نفر از دانش آموزان همین مدرسه بود که در دو گروه 15نفره (گروه آزمایش وگواه) قرار گرفتند و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بوده است و از دو پرسشنامه استاندارد انگیزش تحصیلی هارتر و پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس و نرم افزار 24 SPSS استفاده شد. براساس نتایج پژوهش میانگین متغیر احساس تعلق به مدرسه در گروه آزمایش پس از آزمون بیش از میانگین این متغیر در قبل از اجرا روش یادگیری فعال شد که تفاوت آنها برابر با 34/1 است. بنابراین فرض «روش یادگیری فعال بر احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان تاثیر دارد» پذیرفته می شود. همچنین میانگین متغیر انگیزش تحصیلی در گروه آزمایش پس از آزمون بیش از میانگین این متغیر در قبل از اجرا روش یادگیری فعال شده که تفاوت آنها برابر با 495/1 است. ازاین رو فرض «روش یادگیری فعال بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد» نیز پذیرفته می شود. بنابراین براساس یافته های پژوهش، فرضیه ها تایید شد؛ به این معنی که روش یادگیری فعال بر احساس تعلق به مدرسه و انگیزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: روش یادگیری فعال، احساس تعلق به مدرسه، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی
  • محمود محمدی* صفحات 239-259

    هدف این مقاله بررسی ادراکات دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان از مسایل و مشکلات حرفه معلمی در نظام آموزش وپرورش است. درک و فهم دانش آموختگان از مسایل و مشکلات حرفه معلمی بر عملکرد حرفه ای و شغلی آنها اثر می گذارد. روش پژوهش در این مقاله روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. جامعه آماری مطالعه شده دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان البرز در سال 1401 هستند. نمونه ها براساس نمونه گیری هدفدار از 19 نفر از دانش آموختگان در سال 1401 انتخاب شدند. تعداد نمونه ها براساس اصل اشباع نظری تعیین شد. روش جمع آوری اطلاعات، روش مصاحبه ساختارنیافته و روش تحلیل اطلاعات، روش تحلیل مضمون است. پس از پیاده سازی مصاحبه های دانش آموختگان از مسایل حرفه معلمی به کدگذاری روایت های دانش آموختگان از مسایل حرفه معلمی پرداخته شد. درنهایت کدهای استخراج شده در 4 مضمون اصلی مسایل اقتصادی، مسایل اجتماعی، مسایل آموزشی و مسایل روانی دسته بندی شدند. بی توجهی به مشکلات حرفه معلمی از دیدگاه دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان به کاهش انگیزه و علاقه مندی آنان به حرفه معلمی منجر می شود و به تدریج زمینه های خروج آنان از حرفه معلمی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مسائل، حرفه معلمی، دانش آموختگان، دانشگاه فرهنگیان، پدیدارشناسی
  • سمیه رشیدی لمراسکی، معصومه باقرپور* صفحات 261-284
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش های روانی- تربیتی با رویکرد معنوی بر هویت ملی و خویشتن داری در دانش آموزان دختر پایه هشتم شهر گلوگاه صورت گرفت. روش انجام پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه گواه و آزمایش است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر پایه هشتم شهر گلوگاه به تعداد 1521 نفر در سال تحصیلی 1399-400 هستند. باتوجه به معیارهای ورود به مطالعه که شامل دانش آموزان دختر، همگن بودن جامعه آماری و تمایل به شرکت در پژوهش و جلب رضایت والدین جهت مشارکت در پژوهش، دانش آموزان موردمطالعه به صورت نمونه گیری در دسترس به دو گروه 25 نفر (25 نفر گروه گواه و 25 نفر گروه کنترل) به عنوان نمونه تقسیم شدند. یک گروه آزمایش که دوره آموزشی روانی- تربیتی با رویکرد معنوی در آنها اجرا شد و گروه گواه که این آموزش در آنها اجرا نشد. ابزار گردآوری داده ها نیز شامل پرسشنامه های استاندارد خویشتن داری نیک منش (1386) و هویت ملی ابوالحسنی (1387) بود. ابزار مداخله نیز شامل 12 جلسه 90دقیقه ای اثربخشی آموزش های روانی- تربیتی بارویکرد معنوی براساس الگوی پیری و همکاران (1396) بود. تجزیه و تحلیل دادها از طریق آزمون کوواریانس با استفاده از نرم افزار 24 SPSS صورت گرفت. یافته ها نشان داد آموزش های روانی- تربیتی با رویکرد معنوی بر مولفه های هویت ملی (فرهنگی، زبانی، اجتماعی، سیاسی، سرزمینی و دینی) دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشت و همچنین رویکرد توانست بر مولفه های خویشتن داری (خطرپذیری، واکنش معنایی و غی معنایی، پشتکارداشتن، خودمحو بودن، تابع امیال آنی بودن و عصبانیت) در دانش آموزان دختر پایه هشتم شهر گلوگاه تاثیر معناداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش های روانی- تربیتی، رویکرد معنوی، هویت ملی، خویشتن داری
|
  • Mahdieh Sadat Mirrahimi *, Parvin Ahmadi Pages 1-22
    This study aimed to analyze the professional teachers' perception and lived experience of the teaching quality concept. In this regard, the qualitative research approach and the phenomenological method have been used. The sample of the research includes 22 professional and successful teachers in Yazd province (5 men and 17 women) who have been selected by the purposive sampling method from the criterion sampling type. Semi-structured interviews with 16 teachers formed theoretical saturation data. In order to validate the findings; interviews were continued up to 22 teachers. Data analysis was conducted by use of Colaizzi’s seven-step method and MAXQDA software. To validate the findings, members reviewed the method. Three criteria, acceptability, verifiability, and reliability were used in order to observe the qualitative features of the research. In data analysis, 5 main themes including a) artistic and thoughtful decisions b) the teacher’s skill tricks in teaching c) the promotion of creative strategies by the teacher d) Developing the learner's intellectual and behavioral skills and competencies e) dynamism and intelligence in the competencies and performance of the teacher, and 49 sub-themes were resulted for the teaching quality concept. The results show that the teachers' perception of the acceptance of teaching quality does not follow a specific policy and the teaching quality is interpreted diversely and differently considering different conditions and situations. To understand and interpret the teachers' teaching quality and its performance in the classroom, there is a need to bed and train the artistic, knowledgeable, and professional teachers and it should be considered in the macro and micro strategies of a teacher significantly.
    Keywords: teaching quality, Teachers' Perception, learning, Teaching, Lived Experience of the Teachers
  • Zari Talebi *, Hadi Mosadegh, Hamideh Mubaraki Pages 23-49

    This study aimed to determine the relationship between hidden curriculum and social responsibility of high school students. Research method respectively in terms of approach, purpose, data collection and analysis type has been quantitative, applied, survey and descriptive-correlational. The statistical population has been all (20,918) students of high school studies in third district of Qom city. According to the Krejcie & Morgan table, 385 students were selected as the sample by convenience sampling method. To collect the information; the standard questionnaire of hidden curriculum (Nemati, 2008) and adolescents' responsibility (Taghipour and Ghaffari, 2009) were used with respectively Cronbach's alpha reliability of 0.89 and 0.91. In addition to descriptive statistics; inferential tests, Pearson correlation coefficient and Fisher's z-distribution were used to analyze the data. The findings show that there is a positive and significant relationship between the hidden curriculum in schools and students' social responsibility. There is a positive and significant correlation between the components of the hidden curriculum, i.e. the physical structure of the school, social atmosphere, relationships in schools, encouragement and punishment with the social responsibility. However, there was no relationship between ICT components in teaching with the social responsibility. As a result, given that the social responsibility is acquisitive and has a positive and significant relationship with the hidden curriculum; school administrators should focus on the effective components of the hidden curriculum and provide the background for its better implementation which leads to an increase of the social responsibility.

    Keywords: Hidden curriculum, social responsibility, High school students, Qom city
  • Batool Sabzeh *, Fatemeh Zahra Moradi Pages 51-71

    The creativity has cognitive, motivational and non-cognitive dimensions. Fostering creativity in children has been pursued often in the cognitive dimensions, while motivational and non-cognitive dimensions play a significant role in stimulating the children's creativity. This study aimed to review the effectiveness of coordinated bimanual movements on fostering creativity in the children. The research has been conducted by a quasi-experimental method with pretest and posttest design and a control group including male students of the sixth grade of Imam Hossein Elementary School in the second district of Tehran in the school year of 2018-19. The study sample was selected by convenience sampling method among the sixth grade classes. For this purpose, one class (31 students) and the other class (30 students) were randomly considered as the experimental group and the control group. Torrance and Abedi tests were used to assess the creativity. After performing the pretest by both groups; the experimental group performed bimanual coordinated movements for two months according to the set schedule and then the posttest was executed for both groups. Data were analyzed using a multivariate analysis of covariance and the results show that continuous performance of coordinated bimanual activities can significantly increase the components of creativity such as flexibility, originality, fluency and elaboration in students.

    Keywords: Sports Activities, Bimanual Coordinated Movements, Creativity, Elementary school students
  • Simin Molaei * Pages 78-87

    The present study is applied and qualitative-quantitative respectively in terms of purpose and data collection. Since the present study intends to obtain a comprehensive knowledge of the model components of the faculty members' requirement of Farhangian University; qualitative and quantitative data were used to achieve the goal. Therefore, a mixed approach was used in this research. In this regard, 20 interviews with faculty members have been conducted with a purposive sampling method from the snowball type. The research assessment tool was a semi-structured interview form that was prepared and finalized through interview and Delphi technique by experts with selective coding. A researcher-made questionnaire was used to collect quantitative data, and masters' opinions were used to determine content validity, and confirmatory factor analysis was used for structure reliability. The content analysis technique was used to analyze qualitative data and to answer the first question of the research; also, structural equations were used for modeling of causal relations considering LISREL software in line with additional analyses of quantitative part. Date analysis method consists of three stages of open, axial and selective coding. After the theoretical saturation of experts, the model included 5 dimensions, 17 components and 111 indicators. Model fitting was supported by data of structural equations modeling analyses. According to the findings, the present model can be a fit model for the faculty members' requirement of Farhangian University.

    Keywords: Model Design, Mixed research, Faculty Member Recruitment, Farhangian Universit
  • Alireza Badeleh *, Fatemeh Mollaee Tir Abadi, Abdoljalal Toomaj Pages 91-110

    This study aimed to compare the effectiveness of computer games teaching methods and hand-made work on learning of students suffering from oppositional defiant disorder. The research method is quasi-experimental from the type of pretest and posttest. The statistical population of the study consists of all students suffering from oppositional defiant disorder in elementary schools of fifth district of Tehran. The sample size was selected by cluster sampling method. Accordingly, 10 schools were randomly selected out of 29 elementary schools and 24 students suffering from oppositional defiant disorder were identified, supported by school authorities, psychologists and educational sciences specialists and they were selected as the research sample. The research instrument was a researcher-made test includes 12 questions with reliability of Cronbach's alpha of 0.82, and the content and face validity of the questionnaire was confirmed by the experts. The results of the research show that in the computer games educational method, there is a significant difference between average score of the students suffering from oppositional defiant disorder in the posttest (17/90) with the pretest (12/20). Also, in the hand-made work educational method, there is a significant difference between the average score of the students suffering from oppositional defiant disorder in the pretest (19.19) and the posttest (13.25) (P <0.001). Therefore, there is a significant difference between the average score of the students suffering from oppositional defiant disorder in computer games and hand-made work (P <0.001). The results show that computer games and hand-made work educational methods have a positive effect on the learning of the students suffering from oppositional defiant disorder, and the hand-made work educational method is more effective than the computer games educational method.

    Keywords: Students, oppositional defiant disorder, learning, Computer Games, Hand-Made Work
  • Alireza Merati *, Sepyde Gheytasi, Zahra Solgi Pages 111-128

     Issue of the learning has been permanently one of the main concerns of researchers, experts and instructors. There are many variables which have positive or negative effect on the students' learning process. As one of the variables, procrastination has a special position in students' learning. In this regard, this study was conducted to review the structural model of procrastination and mindfulness with an emphasis on the mediating role of cognitive abilities of high school students of Kermanshah in the school year of 2021-22. The research method has been descriptive and the correlation type has been     structural equations. The statistical population includes all high school students in Kermanshah city and 379 students were selected by a multi-stage cluster sampling method. The standard questionnaires of procrastination of Tuckman (1991), mindfulness of Bauer et al. (2006) and cognitive skills of Nejati (2013) were used to collect data. Data were analyzed using descriptive statistics and structural equations model and the results show that students' procrastination is a function of their cognitive abilities and mindfulness. The results also show that cognitive abilities can affect the relationship between students' procrastination and mindfulness, namely, procrastination is influenced by mindfulness and cognitive abilities and therefore, high mindfulness and desired cognitive abilities can be obtained. Accordingly, research findings can be used to improve student's procrastination, and supplementary educations and courses for students and parents may lead to control and improve this variable.

    Keywords: procrastination, Mindfulness, cognitive abilities, Students
  • MohammadReza Pashaei *, Ali Pashaei, Seyed Mahdi Mousavi Mirkali Pages 129-148

    This study aimed to review the concept of cultural anomaly among second language learners. This research with a documentary and library method tries to review the intercultural communication in the language teaching and by taking a special look at the second language and the effect of this language like other languages on way of thinking; it introduces the cultural challenges in the second language learning. Culture and its inherent requirements are transferred in the bed of language, and this category shows the importance of the mechanism of language education and learning; the language is culture-oriented and in fact, the language learning interferes with the development process of other social contexts. Teaching the second language is not possible without cultural exchange. For bicultural people, the language can mean a new environment that changes the frameworks and guides the attitude of the language learner. This research tells us: the effect of the dominant cultural context on the second language leads to a better performance for the culture in the direction more favorable with the linguistic context. Accordingly, if the first language and the culture formed in that language are neglected; anomic behaviors will be appeared. In addition to this change in the language and literature of the language learners; identity changes, loneliness and alienation are other effects of virtual social networks on anomie indicators.

    Keywords: culture, Anomie, Cultural Anomaly, Second Language, Language Teaching
  • Asad Hejazi *, Hamzeh Frajolahi, Mohamad Karimi Pages 149-172

    This study aimed to review the role of transformational leadership and entrepreneurial spirit in making organizational health in Yasuj city elementary schools. The research method has been descriptive-correlational and the statistical population consists of all principals, deputies and teachers of elementary schools of Yasuj city (8283 people) who have worked in the school year 2018-19. Using a multi-stage cluster sampling method, 100 principals and 230 teachers were selected and have completed questionnaires of Avolio Evolutionary Leadership (2000), Leonidas and Vasilis Entrepreneurship Spirit (2007), and Hoy & Feldman Organizational Health (1996). The sample size was based on the Klein's rule (2005). The reliabilities of the questionnaires have been reported by Cronbach's alpha coefficient of 0/84, 0/92 and 0/86. Data were analyzed using methods of descriptive statistics, simultaneous regression analysis and independent t-test. The findings show that entrepreneurial spirit and transformational leadership predict the schools organizational health positively and significantly. Among the transformational leadership dimensions; personal considerations dimension has positively and significantly explain schools organizational health, while ideal characteristics explain it negatively and significantly. By gaining insight and proper understanding of the benefits of applying and teaching the transformational leadership and entrepreneurial spirit and its impact on organizational health; schools will be able to plan and manage more appropriate activities and actions to learn transformational leadership skills, to promote organizational health and to improve the sense of fairness and entrepreneurial understanding in their organizations

    Keywords: Organizational Health, Schools, Transformational Leadership, Entrepreneurial Spirit
  • Faeze Soorgi *, Mohsen Ayati, Mohamma Akbari Booreng, Hossein Shokoohi Fard Pages 173-218
    The shadow education is a set of extracurricular educational activities and this type of education has been very popular in the world during the last century. This kind of education has been designed to improve chance of students for successfulness movement in education process. On the contrary, some scholars have considered the shadow education as a threat and introduced it even as a kind of child abuse. Numerous studies have examined the effects and consequences of the shadow education. The purpose of this study is to review systematically the effects and consequences of the shadow education. The research method is a systematic review based on the model of Wright et al. (2007). A systematic search according to the keywords in reputable databases resulted in 940 researches during the period 2010 to 2021. Considering the inclusion and exclusion criteria; finally 40 articles were selected as the sample for in-depth analysis of the research purpose. According to the analysis of the research, the identified effects and consequences in the field of shadow education were positive effects (positive educational and psychological effects for the students and positive effects for the teachers) and negative effects (for the students, society, official education system and parents) and also some research have shown that the shadow education is ineffective. The most well-known positive effects in this field are related to students' educational achievement, and the most mentioned negative effects have been the intensification of social and educational inequalities.
    Keywords: systematic review, Shadow Education, Wright Model, Consequence
  • Alireza Assareh *, Roshan Ahmadi, Mohaddeseh Esmaeili Pages 219-238
    This study aimed to determine the effectiveness of active learning method on the belongingness to the school and educational motivation of elementary school students in Shahriar city. The research method in terms of purpose has been applied and in terms of data collection method has been semi-experimental from the type of control and experiment. The statistical population of the study includes elementary school students of Mehr School in Shahriar  city in Tehran and the statistical sample consists of 30 students of the same school who were selected by a purposive sampling method and divided into two groups of 15 students (experimental and control groups). The data collection tool in this study has been the questionnaire and two standard questionnaires of Harter educational motivation and school belongingness have been used. Covariance test and SPSS 24 software have been used to analyze the data. According to the research findings, after the test, the average of the variable of the belongingness to school in the experimental group has been more than the average of this variable before the active learning method and the difference is 1.34. Therefore, the hypothesis of "active learning method affects the students' belongingness to school" is accepted. Also, after the test the average of the educational motivation variable in the experimental group has been more than the average of this variable before the active learning and the difference is 1.495. Therefore, the hypothesis of "active learning method affects the students' belongingness to school" is accepted. Therefore, according to the research findings, the hypotheses were confirmed, namely, the active learning method has a positive effect on the students' belongingness to school and educational motivation.
    Keywords: Active Learning Method, Belongingness to School, Educational Motivation, Elementary school students
  • Mahmoud Mohammadi * Pages 239-259

    This study aimed to examine the perceptions of Farhangian University graduates from the issues and problems of the teaching profession in the education system. Graduates' perceptions and understanding of the issues and problems of the teaching profession affect their professional and career performance. The research method in this article is a qualitative method with a phenomenological approach. The studied statistical population has been the graduates of Farhangian University of Alborz province in 2022. The samples were selected based on the purposive sampling from 19 graduates in 2022. the number of samples was determined based on the principle of theoretical saturation. The data collection method has been the unstructured interview method, and the data analysis method has been thematic analysis. After the implementing the interviews of the graduates from the issues of the teaching profession; the coding of the narratives of the graduates from the issues of the teaching profession was performed. Finally, the extracted codes have been categorized into 4 main themes of economic issues, social issues, educational issues, and psychological issues. Ignoring the problems of the teaching profession from the perspective of the graduates of Farhangian University leads to a decrease in their motivation and interest in the teaching profession and gradually provides grounds for them to leave the teaching profession.

    Keywords: Issues, Teaching Profession, graduates, Farhangian University, Phenomenology
  • Somayeh Rashidi, Masoumeh Bagherpour * Pages 261-284
    This study aimed to review the effectiveness of psychic-educational training with a spiritual approach on national identity and self-control in all female students of eighth grade in Galugah city including 1521 people in the school year 2020-21. According to the criteria of the study which includes female students, the homogeneity of the statistical population and the tendency to participate in the research and obtaining the parental consent to participate in the research; the students were divided into two groups of 25 student (25 people in the experimental group and 25 people in the control group) as the samples. Psychic-educational training with a spiritual approach was implemented only for the experimental group and not for the control group. Also, the data collection includes standard questionnaires of Nik Manesh's Self-Control (2017) and Abolhasani's National Identity (2018). The intervention tool includes twelve 90-minute sessions of the effectiveness of psychic-educational training with a spiritual approach based on the model of Piri et al. (2017).The data were analyzed by covariance test through SPSS 24 software. Findings show that psychic-educational training with a spiritual approach has a positive and significant effect on the students' national identity components (cultural, linguistic, social, political, territorial and religious). Also the approach has a significant effect on the components of self-control (risk-taking, semantic and non-semantic reaction, persistence, self-centeredness, impulsivity and anger) in female students of eighth grade in Galugah city.
    Keywords: : Psychic-Educational Training, Spiritual Approach, National identity, Self-control