فهرست مطالب

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تبیین ادراک استحسانی و خلق تمثیلی در معماری اسلامی (حقیقت محور) با تکیه بر نفس معمار متاله (بر گرفته از آراء ملاصدرا)
    نسیم اشرافی* صفحات 5-38

    شناخت آثار معماری، بدون شناخت نفس پدیدآورنده آن، موضوعی است که امروزه در حوزه آسیب شناسی معماری معاصر، قابل تامل است. ازآنجاکه معماری پدیده ای است که خالق و مخاطب آن انسان است، پرداختن به مسیله ادراک نفس اهمیت بسیار بالایی دارد. امروزه خلط انواع معماری، فارغ از بررسی نفس خالق اثر، موجب مجاز شمردن هرگونه خوانشی نسبت به هر اثری شده است. این در حالی است که نوع نفس معمار بر اساس اینکه بر چه نوع معرفتی استوار است، می تواند حقیقت محور بودن یا نبودن اثر را رقم بزند. هر اثری از اندیشه ای حاصل می شود و هر اندیشه ای متاثر از ادراک نفس نسبت به سه موضوع انسان، عالم و خدا است. ازهمین روی اثری می تواند حقیقت محور باشد که اندیشه آن معطوف به حق باشد و به دنبال آن اندیشه ای می تواند حق محور باشد که از سیر درست ادراکی نسبت به عالم، انسان و خدا حاصل شده باشد. به همین دلیل پژوهش حاضر با روش مطالعات اسنادی، از تحلیل محتوای کیفی، برای تحلیل و داوری داده های استخراج شده از آیات و احادیث و متون اسلامی استفاده نموده و با تکیه بر مبادی حکمت صدرایی، علت حقیقت محور بودن آثار معماری اسلامی را در نحوه ادراک متفاوت نفس معمار متاله معرفی نماید که ادراک از نوع استحسان و خلق از نوع تمثیل در نفس مطمینه معمار منتج به ایجاد آثاری شده است که معیت اتحادی را با عالم، انسان و خدا رقم زده است.

    کلیدواژگان: استحسان، نفس، تمثیل، معمار، حقیقت
  • قابلیت های دراماتیک کرامات رضوی (ع) برای نمایشنامه نویسی
    سید محمدمهدی موسوی مهر*، مجید شریف خدایی، فاطمه عسگری صفحات 39-68

    اقتباس از متون دینی و تبدیل متن دینی به متن دراماتیک، یکی از مهم ترین و موثرترین روش های توسعه فرهنگ دینی است. در این مقاله به مطالعه قابلیت های دراماتیک کرامات رضوی برای تبدیل آنها به نمایشنامه پرداخته شده است. از بین همه ی تقسیم بندی های ساختمایه ها، هنر نمایش و از میان آرای مختلف نظریه پردازان، از ارسطو تا به امروز، عناصردرام ارسطو: (پیرنگ، شخصیت، گفتگو، درون مایه ، مکان و زمان (موقعیت)، گره افکنی، کشمکش ، تعلیق ، اوج، گره گشایی و...) به فراخور حضوری که در داستان های کرامات رضوی دارند، واکاوی می گردند. هدف این است که قابلیت های نمایشی کرامات رضوی (ع) را مشخص کند و زمینه ی تبدیل آنها به درام فراهم آورد. روش تحقیق کیفی و با شیوه اسنادی- کتابخانه ای انجام شده است. تلاش مولف تلاشی برای بازشناسی و معرفی منابعی دینی است که از یکسو بدلیل دارا بودن ارزش های نمایشی و از سوی دیگر به دلیل برخورداری از نظام ارزشی و معنایی در خور، مستعد پرداخت نمایشی است. آنچه از این تحقیق نتیجه می شود این است که داستان های کرامات رضوی بصورت ماده ی خامی است که به لحاظ محتوایی و ساختاری قابلیت اجرای نمایشی را دارد. تلاش برای تبدیل داستان های کرامات رضوی به نمایشنامه می تواند راهکار مناسبی در جهت انجام وظایف خطیر هنرمند در خلق آثارارزشی-هنری باشد.

    کلیدواژگان: قابلیت های دراماتیک، کرامات رضوی، امام رضا (ع)، نمایش نامه نویسی
  • بررسی مقایسه ای نقاشی های کلیسای بیت اللحم و نقاشی ایران صفوی با نقاشی اروپایی
    نفیسه میرفندرسکی*، سید حسن سلطانی صفحات 69-94
    ارامنه در قرن 17 میلادی در ایران چه از نظر تجاری و اقتصادی و چه از نظر فرهنگی و هنری تاثیرات مهم و اساسی بر جا گذاشته اند در دوران صفوی با تعاملات فرهنگی که بین اقوام ایرانی، ارمنی و اروپایی به وجود آمد تاثیر پذیری این روابط در حوزه های مختلف از جمله نقاشی قابل ملاحظه است.با بررسی نقاشی های کلیسای بیت اللحم به نظر می رسد که این آثار باید از اسلوب های خاصی که بر تصاویر مذهبی حاکم بوده است پیروی کنند و از آنجا که در نقاشی مسیحیت برای انتقال پیام متن از نشانه های کتاب مقدس استفاده شده است لازم است که بررسی نقاشی ها بر اساس تحلیل نمادگرایانه صورت پذیرد، که با بررسی تطبیقی نمادها در تعدادی از آثار منتخب کلیسای بیت اللحم و نقاشی های عصر صفوی و همتای اروپایش به این مهم دست می یابیم که گاه موضوع مذهبی دستمایه ای برای نقاشی بوده، تا علاوه بر کشیدن ارزش های حاکم بر فرهنگ فکری و دینی عصر خود، اندیشه ها، جهان بینی و برداشت های خود را نیز به صورت مستتر و با استفاده از نمادپردازی در آثار بگنجانند، که علاوه بر موضوع، محتوای اثر نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و هنرمند با استفاده از نمادهای بکار رفته در اثر بیانه ای همسوی زمینه ی فکری و مذهبی در جامعه خود صادر می کند.
    کلیدواژگان: کلیسا، بیت اللحم، نقاشی صفوی، نقاشی اروپایی
  • تحلیل حکمت عرفانی روایت تمثیلی در مثنوی به عنوان مهم ترین خصوصیت بیان شاعرانه مولانا
    مهدی حمیدی پارسا* صفحات 95-120
    شاعرانگی را می توان به دیگرگونه بینی یا رازبینی یا گشودگی تعریف کرد. بر این اساس، نگاه شاعرانه آن نگاهی است که هستی را متفاوت یا عمیق و یا به عنوان ظاهری برای یک باطن می بیند. نگاه عرفانی، براساس مبانی هستی شناسانه و معرفت شناسانه عرفانی، نگاهی شاعرانه است. شاعرانگی در سه ساحت محقق می شود: ساحت ادراک یا معرفت، ساحت بیان و ساحت زبان. مثنوی معنوی به عنوان یکی از مهمترین آثار عرفانی فارسی، عمیقا شاعرانه است. شاعرانگی مثنوی در ساحت بیان در روایت های مثنوی که عمدتا روایتهای تمثیلی است بروز دارد. روایت های مثنوی براساس تداعی پیش می-روند. ساختار روایت گری مولانا، نه براساس یک طرح پیشینی بلکه براساس تداعی هایی است که در زمان روایت شکل می-گیرد. بیان تمثیلی مولانا در مثنوی و نیز نوع روایت گری او که براساس تداعی است، براساس حکمتی عرفانی قابل تبیین است. ترجیح روایت تمثیلی مبتنی بر این مبنای عرفانی است که معنا بر صورت مقدم است. مولانا عمیقا به این مطلب باور دارد و آن را با بیان های مختلف بارها تکرار کرده است. از سوی دیگر تداعی های تو در توی مثنوی در روایت گری، به نگرش مولانا در باب زبان بازمی گردد. او در حال می زید و ابن الوقت است و بر این اساس، روایت او در حال شکل می گیرد و اقتضای حال او را پیش می برد. چنین سلوکی، در فرم روایت به صورت تداعی های پشت سر هم متجلی می شود.
    کلیدواژگان: مولوی، حکمت، شاعرانگی
  • طبقه بندی دیدگاه ها در جواز تشبیه معنایی در معماری بناهای مذهبی (تزیینات ، تجملات ، طبیعت و...)
    الهه حسن خوئی*، مهدی حمزه نژاد صفحات 121-148
    سوال از نسبت ذات هنر و جلوه های گوناگون آن با اسلام از سوالات کلیدی در موضوع هنر اسلامی است که بسیاری به آن پاسخ داده اند . سوال این تحقیق آن است که با توجه به گوناگونی وتعارضات موجود در پاسخ های ارایه شده در بیان نظریه پردازان داخلی و خارجی، که منجر به سلیقه ای وغیر محققانه شدن بسیاری از سیاستهای آموزشی و اجرایی چه در عرصه کشور و چه در سطح بین الملل گردیده چگونه می توان به یک وجه مشترک قابل دفاع از حدود هنر اسلامی رسید تا با رفع تعارضات، امکان انتخاب های صحیح تر و دقیق تر در حوزه هنر و معماری اسلامی از کلان تا جزء محقق گردد .در این مقاله با گونه شناسی و طبقه بندی تعاریف مربوطه سعی در ارایه جامع ترین تعریف از هنر و معماری اسلامی شده است، که بتواند نقاط ارزشمند همه تعاریف را در هماهنگی با نگرش شیعه در خود جمع کند .نظریه های حکمت عملی و کاربردی اسلام از میان فقهای شیعی انتخاب شدند و تلاش گردید تا نشان داده شود مطابق تلقی های متفاوت و گاه متعارض هنرشناسان ، نظریه های مویدی هم در حکمت عملی و فقه شیعه وجود دارد .این پژوهش، نظریات را در چهار رده از تشبیهی ترین تا تنزیهی ترین حالت دسته بندی می کند وتلاش دارد تا نشان دهد ،نظرحضرت امام (که میتواند به عنوان مبانی نظری هنر معاصر ایران اسلامی ایران در نظر گرفته شود) تا حدودی جامعتر نسبت به بقیه است
    کلیدواژگان: هنراسلامی، معماری اسلامی، تشبیه، تنزیه، فقه
  • رمان، مواجهه ی انسان با انسان؛ تاملی در چگونگی تاثیر اخلاقی رمان
    علی آرمین*، مسعود آذربایجانی صفحات 149-180
    رمان، گونه ای ادبی است که در عین جذابیت و استفاده از تخیل، به کاوشگری در ظرفیت های وجودی انسان می پردازد. ویژگی اخیر کاملا مرتبط با اخلاق است. نوشتن رمان اخلاقی امری سفارشی و تصنعی نیست، بلکه نویسنده آن باید علاوه بر تسلط بر هنر داستان نویسی، آراسته به فضایل نیز باشد. مضاف بر این که نمی توان تاثیر متقابل اخلاق و رمان را انکار کرد. اخلاق می تواند در نگارش رمان نقشی اساسی ایفا کند؛ همان گونه که رمان می تواند تاثیرهای اخلاقی بر خواننده و حتی نویسنده داشته باشد. تاثیرپذیری خواننده از رمان، مسیله پیچیده ای است که با مسایل متعددی مرتبط است؛ از جمله: 1. میزان تناسب و هم راستایی خواننده با فضای فکری و القایات رمان و رمان نویس؛ 2. میزان توانایی ادبی، اندیشه ای و اخلاقی رمان نویس؛ 3. صلابت قالب فکری و اخلاقی خواننده یا انعطاف پذیری آن. تاثیرپذیری خواننده ، به ویژگی های رمان، خصوصیات نویسنده آن و همچنین اوصاف خود خواننده بستگی دارد. با نگاهی دقیق تر رمان، خطی ارتباطی برای مواجهه خواننده با نویسنده، با تمام خصوصیات و صفات و ابعاد انسانی شان است.
    کلیدواژگان: رمان، اخلاق، خواننده، نویسنده، تاثیر اخلاقی
|
  • Explaining the profound perception and allegorical creation in Islamic architecture (truth-centered), relying on the architectural soul(Based on the views of Mulla Sadra)
    Nasim Ashrafi * Pages 5-38

    Recognizing the architectural works without the knowledge of the creator's soul is a subject that is contemplated today in the field of pathology of contemporary architecture. Since architecture is a phenomenon that is the creator and audience of a human being, it is important to address the issue of perception of the soul. Today, the confusion of architectural types, regardless of the self-examination of the creator of the work, allows any reading to be considered for any work, while the type of architectural soul based on what kind of epistemology can be based on the truth of whether the effect is centered or not. . Every work of thought is obtained, and any thought influenced by the perception of the soul toward the three subjects of man, the universe and God. Therefore, a work can be truth-centered, its thought oriented to the right, and then the thought can be right-axis, which is derived from the right perception of the world, man and God. Therefore, the present study is based on the method of documentary studies, analysis Qualitative content for analyzing and judging data extracted from verses, hadiths, and Islamic texts, and relying on Sadri's wisdom, introduces the cause of the truth-centered effects of Islamic architecture on how to perceive the soul of the architect, Creation of a kind of allegory in the soul of the architect has led to the creation of works that have the merit of union with the world. God has made man.

    Keywords: The field of human existencet, truth, Aesthetic, Ego, Architecture
  • Dramatic Capability of Imam Reza Marvels for Drama
    Seyyed MohammadMahdi Mousavimehr *, Majid Sharif Khodaei, Fatemeh Asgari Pages 39-68

    Showing the most effective tool for promoting ethics and culture has a special place in shaping human behavioral and verbal management with effective influence on the audience.the authors' mindset in this study is Capability Of Dramatic Study Of Razavi's Marvels For Drama and the lack of a research paper on this subject.In this research, from among the various theorists' opinions from Aristotle to the present, Aristotle's most important elements are: (plot, character, dialogue, interior, location and time (position), knot, conflict , Suspension, Peak, Knot, ...), according to the presence of Razavi's Marvels stories.The purpose of this paper is to provide some of the findings of this research to some extent to demonstrate the capabilities of Razavi's Marvels (AS), and to transform them into a radio drama. The method of qualitative research and documentary-library research has been carried out.The result of this research is that the stories of Razavi's Marvels are a raw material that is capable of performing in terms of content and structure.The researcher's attempt in this treatise is a special attempt to recognize and introduce one of the religious sources, which, on the one hand, has the ability to pay for plays due to the demonstration values and, on the other hand, due to the value system and the semantic system.The attempt to transform the stories of Razavi's Marvels into plays can be a good way to perform the artist's important duties in the creation of works of art and art.

    Keywords: Dramatic Capability, Marvels, Imam Reza, Drama
  • Review and analyze the paintings of the Bethlehem Church
    Nafiseh Mirfendereski *, Hasan Soltani Pages 69-94
    Armenians in the 17th century in Iran have had significant commercial and economic and cultural and artistic influences during the Safavid period with the cultural interactions that emerged between the Iranian, Armenian and European peoples. Various such paintings are impressive.By examining the paintings of Bethlehem Church it seems that these works must follow the particular style prevailing in religious imagery, and since Christianity paintings have been used to convey the text message from the signs of the Bible, it is necessary to examine the paintings on the basis of analysis. Symbolic, by comparing the symbols in a number of selected works of the Church of Bethlehem and the paintings of the Safavid era and its European counterpart, we find that sometimes the subject of religion is an auxiliary to painting, in addition to drawing on the values ​​governing their intellectual and religious culture of the age. , Thoughts, Worldview and more They also incorporate their ideas into the works by means of symbolism, which in addition to the subject matter is also influenced by the content of the work, and the artist issues symbols in his community using the symbols used in a rhetorical context
    Keywords: Church, Bethlehem, Safavid Painting, european painting
  • Classification of views on the permissibility of semantic metaphor in the architecture of religious buildings (ornament, nature, etc.)
    Elahe Hassankhoui *, Mahdi Hamzenejad Pages 121-148
    According to the diversity and contradictions in definition of islamic art and architecture which was expressed by internal and external teoristes, many academic and administrative policies at the national and international level, are non-scholarly. So it is necessary that the approach base on the Global Islamic art scholars̕ veiws in Shiie . The aim of resolving the conflict is to Select the correct option and more accurate choice in the field of art and architecture.In this paper, we try to offer the most comprehensive definition of Islamic art and architecture, by classifiying relevant definitions of typology. Muslim teoristes were chosen among the Shiie Jurisprudent. we attempt to show, Despite the different and sometimes conflicting attitudes, There are some confirmed theory in Shiie Jurisprudence.The research classify ideas in four categories, and try to show that Imam Khomeini’s veiw (which can be considered as theoretical foundations of Islamic art)is more comprehensive than others.The main achievement of hierarchical theory, is possibility to collect various theories of Islamic architecture in subjects of religious architecture. According to this view each issue and human needs in architecture are related to different level of metaphoric. this resolution makes us not to judge according to subjective analogies, and it help us to design Islamic architecture closer to the truth and harmonize to the knowledge level of the audience in each category .this theory is underlying three Islamic Architecture: metaphorical Islamic architecture, sacrosanct Islamic architecture ,metaphorical- sacrosanct shape
    Keywords: Islamic art, Islamic architecture, metaphor, Pure, Religious Jurisprudence
  • The novel, the exposure of man to man; the implication of how the moral impact of the novel
    Ali Armin *, Masood Azarbayejani Pages 149-180
    The novel is a literary genre that explores the existential capacities of man while appealing and using imagination. The latter is entirely related to ethics. Writing a moral novel is not a matter of custom, but its author must also be adept at mastering the art of storytelling. In addition, the interplay of ethics and the novel cannot be denied. Ethics can play a key role in the writing of the novel, just as the novel can have a moral impact on the reader and even the author. The reader's influence on the novel is a complex issue that has to do with a number of issues, including: 1. The reader's degree of appropriateness and alignment with the novel's and the novelist's imagination and aptitude; And the moral of the reader or its flexibility. The effectiveness of the reader depends on the characteristics of the novel, its author's characteristics, as well as the characteristics of the reader himself. A closer look at the novel is a line of communication for the reader to encounter the author, with all their human traits and dimensions.
    Keywords: novel, Ethics, Reader, Author, moral impact