فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

مجله سلامت جامعه
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افسانه هنردار، مجتبی انصاری شهیدی*، امیرمحسن راه نجات، حسن رضایی جمالویی صفحات 1-11
    مقدمه

    چاقی معضلی فراگیر است که می تواند سلامت جسمانی را به شدت دچار آسیب سازد. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی و درمان شناختی-رفتاری بر خوردن هیجانی در افراد چاق صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون به همراه مرحله پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره و روان شناختی راه برتر شهر قزوین در سال 1398 بود، که توسط متخصصان تغذیه، تشخیص چاقی گرفته بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 60 نفر انتخاب شده و به روش تصادفی در سه گروه (رفتاردرمانی دیالکتیکی و درمان شناختی رفتاری و کنترل) گمارده شدند (هر گروه 20 نفر). برای گروه های آزمایش درمان شناختی رفتاری و رفتار درمانی دیالکتیکی به مدت 10 جلسه اجرا شد و برای گروه کنترل، درمانی صورت نگرفت. پرسشنامه رفتار خوردن Dutch)) در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری شش ماهه توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون تحلیل واریانس آمیخته برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل، بعد از انجام دو مداخله رفتار درمانی دیالکتیکی و درمان، شناختی رفتاری، اثرات عضویت گروهی و تعامل مراحل و گروه برای هر سه مولفه متغیر، خوردن هیجانی (سبک هیجانی، سبک بازداری و سبک بیرونی) معنادار بود و موجب کاهش آن شده بود (05/0>p). اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بیش از درمان شناختی رفتاری بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد رفتاردرمانی دیالکتیکی مداخله ای موثرتر از درمان، شناختی رفتاری در کاهش خوردن هیجانی در افراد چاق می باشد .

    کلیدواژگان: خوردن هیجانی، رفتار درمانی دیالکتیکی، درمان شناختی رفتاری، چاقی
  • اثامه قاسمی، مانیا اصغرپور*، فرحناز مسچی، شیدا سوداگر صفحات 12-25
    مقدمه
    چاقی معضلی رو به رشد در جوامع بشری است که با تبعات منفی فردی و اجتماعی بسیاری همراه می باشد و لازم است مداخلات موثر در کاهش این عوارض، شناسایی شوند. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر مدل مراحل تغییر بر طرحواره های ناسازگار اولیه زنان مبتلا به چاقی بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان مبتلا به چاقی مراجعه کننده به کلینیک های شهر تهران در سال 1398 تشکیل دادند. تعداد 30 نفر بر اساس معیارهای ورود به مطالعه و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به روش تصادفی در دو گروه 15 نفره (گروه آزمایش و گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه طرحواره های ناسازگارانه اولیه Young (2005) بود که برای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. پروتکل گروه درمانی مبتنی بر مدل مراحل تغییر در 28 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش انجام شد. برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط تحلیل واریانس مکرر انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر مدل مراحل تغییر بر کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه زنان مبتلا به چاقی در مرحله پس آزمون و پیگیری اثر معنی دار دارد (005/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مدل مراحل تغییر بر اصلاح طرحواره های ناسازگار اولیه زنان مبتلا به چاقی تاثیر دارد. یافته های این پژوهش می تواند تلویحات کاربردی در زمینه درمان طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان مبتلا به چاقی از طریق درمان مبتنی بر مدل مراحل تغییر ارایه دهد.
    کلیدواژگان: چاقی، طرحواره های ناسازگار، درمانی مبتنی بر مدل مراحل تغییر
  • زهرا محمدی، سید حمید آتش پور*، محسن گل پرور صفحات 26-37
    مقدمه
    افسردگی یک اختلال روان پزشکی شایع، و فقدان حس معنا در زندگی یکی از عوامل بروز آن است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر درمان پذیرش و تعهد وجودنگر با درمان شفقت محور بر معنای زندگی دختران نوجوان افسرده انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این مطالعه نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون و سه گروه) شامل دختران نوجوان افسرده ناحیه سه آموزش و پرورش اصفهان در سال 1399 بود. از این بین، 45 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. آزمودنی ها پرسشنامه معنای زندگی Steger را تکمیل نمودند. هر یک از گروه های مداخله، ده جلسه تحت درمان قرار گرفتند. گروه کنترل نیز در پایان دوره اجرا، تحت درمان پذیرش و تعهد وجودنگر قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس تک متغیره، چند متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درمان پذیرش و تعهد وجودنگر و درمان شفقت محور بر افزایش معنای زندگی و افزایش مولفه های جستجوی معنا و حضور معنا تاثیر معنی داری داشتند (05/0>p). بین تاثیر دو شیوه درمانی بر معنای زندگی، تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p). درمان پذیرش و تعهد وجودنگر بر افزایش معنای زندگی تاثیر بیشتری داشت.   
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، حمایتی تجربی برای این دو روش درمانی در جهت افزایش معنای زندگی بود. آگاهی روان درمانگران حوزه سلامت از این رویکردها می تواند در راستای غلبه بر افسردگی و تجربه زندگی معنادار کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد وجودنگر، درمان شفقت محور، معنای زندگی، نوجوانان، افسردگی
  • مینا ایروانی، فروزان شریفی پور*، پروین اسفندیاری نژاد، بهمن چراغیان، شهلا فعال صفحات 38-48
    مقدمه

    ترومبوآمبولی وریدی یکی از دلایل مرگ و میر بیماران در طی دوره بارداری و پس از زایمان است. ممیزی بالینی یکی از روش های متداول برای ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر فرایند ممیزی بالینی بر اجرای دستورالعمل های پیشگیری از ترومبوآمبولی وریدی پس از زایمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی قبل و بعد با استفاده از روش ممیزی بالینی بود. تمام رزیدنت های سال دوم و سوم زنان و زایمان بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اهواز (67 نفر) در سال 1398به روش سر شماری وارد مطالعه شدند. مداخله به صورت اجرای پنج مرحله ممیزی بالینی بود. نحوه تکمیل و اجرای دستورالعمل پیشگیری از ترمبوآمبولی وریدی توسط رزیدنت ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از طریق بررسی مستندات پرونده 148 بیمار بستری در بخش بعد از زایمان سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مک نمار و تی زوجی انجام شد.

    یافته ها

    رزیدنت ها قبل از مداخله تنها در 10 پرونده (75/6%) و بعد از مداخله در 113 پرونده (35/76%)، فرم ارزیابی خطر را به طور کامل و صحیح تکمیل کردند. میانگین نمره عملکرد رزیدنت ها در تکمیل فرم ارزیابی خطر و اجرای دستورالعمل ها قبل از مداخله 4/1±67/2 و پس از مداخله 36/1±11/6 بود که اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر مثبت فرایند ممیزی بالینی بر عملکرد رزیدنت ها در زمینه تکمیل فرم و اجرای دستورالعمل پیشگیری از ترمبوآمبولی وریدی بود. به نظر می رسد اجرای این فرایند می تواند به ارتقای سطح خدمات به رزیدنت ها و پرستاران کمک کند.

    کلیدواژگان: ممیزی بالینی، ترومبوآمبولی وریدی، مراقبت پس از زایمان، دستورالعمل
  • فرشته زارع، حسن زارعی محمودآبادی*، مریم صالح زاده، بهناز انجذاب صفحات 49-58
    مقدمه

    هیسترکتومی، ازجمله شایع ترین جراحی های زنان در دوره معاصر است. این جراحی، مستقیم با باروری زنان در ارتباط است و بیرون آوردن رحم می تواند عواقب جبران ناپذیری از لحاظ روان شناختی، فیزیولوژیک و جنسی برای زنان به همراه داشته باشد. این پژوهش با هدف کشف تجارب زنان بعد از هیسترکتومی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، کیفی و بر اساس راهبرد پدیدارشناسی توصیفی بود. نمونه از بین زنانی که در بیمارستان شهید صدوقی شهر یزد، جراحی هیسترکتومی انجام داده بودند انتخاب شدند و بر اساس نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته بر روی مشارکت کنندگان اجرا گردید و تا رسیدن به اشباع، تعداد 18 نفر انتخاب شدند. مصاحبه ها در سال (1399) و به مدت شش ماه، به صورت حضوری، تلفنی یا تصویری بود. برای تحلیل داده ها از روش هفت مرحله ای کلایزی و نرم افزار مکس کیودا استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از استخراج مفاهیم، یافته های پژوهش در قالب 315 گزاره، 156 مفهوم، 25 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی بازنمایی شد. مقوله های اصلی استخراج شده: تعارض و تردید، نگرانی جنسی، حمایت همسر، حمایت اجتماعی و توانمندی-فرسودگی بودند.

    نتیجه گیری

    مراقبان سلامت باید علاوه بر جنبه های جسمانی، به جنبه های روان شناختی مراقبت از این زنان نیز بپردازند. بنابراین، این تجارب می تواند از یکسو به زنانی که قصد جراحی هیسترکتومی دارند و از سوی دیگر به مراقبان سلامت و خانواده زنان کمک کند تا با این تجارب آشنا شده و به کاهش پیامدهای منفی این جراحی کمک کنند.

    کلیدواژگان: زنان، هیسترکتومی، تجارب، پدیدارشناسی توصیفی
  • زهرا سلگی*، حسن شفیعی صفحات 59-69
    مقدمه

    کیفیت خواب سازه بالینی مهمی است که اجزای دقیق تشکیل دهنده و اهمیت نسبی آن در افراد مختلف متفاوت است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان تنظیم هیجان مبتنی بر تیوری گراس بر کیفیت خواب و شاخص ‏های آن در نوجوانان دختر وابسته به فضای مجازی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر مشغول به تحصیل در مقطع متوسطه دوم مدارس دولتی شهر کرمانشاه در سال 1400 بود که از بین آن‏ها با نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 30 نفر انتخاب و به طور مساوی در در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. داده ‏ها با استفاده از چک لیست اطلاعات جمعیت‏ شناختی و پرسشنامه کیفیت خواب (Buysse و همکاران، 1989) جمع آوری شد. آزمودنی ‏های گروه آزمایش 8 جلسه (هفته ‏ای 1 جلسه به مدت 60 دقیقه) تحت آموزش برنامه تنظیم هیجان قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط روش ‏های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    روند خطی تغییرات نمره کل کیفیت خواب در آزمودنی‏ های گروه آزمایش در مراحل پیش‏ آزمون و پس‏ آزمون معنی دار بود و کیفیت خواب بهبود یافت (007/0=p). همچنین، درمان تنظیم هیجان تاثیر معنی داری بر بهبود شاخص‏ های خواب در نوجوانان دختر وابسته به فضای مجازی داشته است (05/0p<).

    نتیجه گیری

    برنامه درمانی تنظیم هیجان سبب ارتقای کیفیت خواب در نوجوانان دختر وابسته به فضای مجازی شد. استفاده از این برنامه درمانی توسط متخصصان در ارتقای سلامت روانی-رفتاری نوجوانان دختر وابسته فضای مجازی توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: درمان تنظیم هیجان گراس، کیفیت خواب، فضای مجازی، نوجوانان، دختر
  • لطیفه شریف پور*، قاسم عسکری زاده صفحات 70-82
    مقدمه

    اختلال خواب در دوره بارداری شیوع بسیار بالایی دارد و سلامت مادر و جنین را تهدید می کند. برای بهبود الگوی خواب زنان باردار، درمان های غیر دارویی در اولویت هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر نقاشی ‎درمانی و کلاس های آمادگی زایمان بر کیفیت خواب زنان باردار انجام شد.

    مواد و روش‎ ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، زنان باردار مراجعه کننده به مرکز بهداشت و درمان 22 بهمن شهر کرمان در سه ماهه سوم بارداری، در پاییز 1398 بودند. بر اساس ملاک های ورود، 51 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 17 نفر) جایگزین شدند. گروه های آزمایش به مدت شش هفته تحت نقاشی‎ درمانی و کلاس های آمادگی زایمان قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش، شاخص کیفیت خواب Pittsburgh بود. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    هر دو روش مداخله نقاشی‎ درمانی و کلاس ‎های آمادگی زایمان در مقایسه با گروه کنترل، به طور معنی داری موجب افزایش کیفیت خواب شدند (001/0>p). نقاشی‎ درمانی نسبت به کلاس‎ های آمادگی زایمان، باعث افزایش بیش‎تر کیفیت کلی خواب، کیفیت ذهنی خواب و کاهش بیشتر اختلالات خواب شد (002/0 =p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، پیشنهاد می ‎گردد متخصصان سلامت و مراکز بهداشت و درمان به منظور بهبود کیفیت خواب در زنان باردار، نقاشی‎ درمانی را در محتوای کلاس ‎های آمادگی زایمان بگنجانند.

    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، کلاس آمادگی زایمان، کیفیت خواب، بارداری
  • سحر حیاتلو*، آزاده رضایتی زاده صفحات 83-93
    مقدمه

    سردرد تنشی نوعی سردرد شایع است که با درد دوطرفه غیرضربان‏دار، درد خفیف یا متوسط که بتواند مانع فعالیت‏ های شخصی شود، مشخص می‏شود. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر حساسیت اضطرابی و خودشناسی انسجامی زنان مبتلا به سردرد تنشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون -پس آزمون و گروه گواه با پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری، تمامی زنان مبتلا به سردرد تنشی مراجعه‏ کننده به بخش اعصاب و روان بیمارستان میلاد تهران در سال 1398 بودند. با نمونه‏ گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و در گروه‏ های آزمایش و گواه قرار گرفتند و پرسشنامه های حساسیت اضطرابی و خودشناسی انسجامی را تکمیل کردند. در گروه آزمایش، درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی در 8 جلسه (هفته ای 1 جلسه 5/1 ساعته) اجرا گردید. پس از پایان درمان از گروه‏ ها پس ‏آزمون گرفته شد. داده‏ ها با روش واریانس با اندازه‏ گیری مکرر تحلیل شدند. 

    یافته ها

    میانگین نمره خودشناسی انسجامی و ابعاد آن در گروه آزمایش پس از انجام مداخله نسبت به گروه گواه به ‏طور معنی‏ داری بهبود یافت (005/0=p،). کیفیت زندگی بر کاهش حساسیت اضطرابی و ابعاد آن در آزمودنی‏ های گروه مداخله بر خلاف گروه گواه سودمند بود (001/0=p). تاثیرات این برنامه بر متغیرهای وابسته در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (001/0=p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می‏توان نتیجه گرفت که برنامه کیفیت زندگی با بهبود خودشناسی و مهار حساسیت اضطرابی در مبتلایان به سردرد تنشی همراه است. استفاده از این برنامه برای مبتلایان به سردرد پیشنهاد می‏شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کیفیت زندگی، حساسیت اضطرابی، خودشناسی انسجامی، سردرد تنشی
|
  • A Honardar, M Ansari Shahidi *, AM Rahnejat, H Rezaie Jamalouie Pages 1-11
    Introduction

    Obesity is a pervasive problem that can severely impair physical health. This study aims to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and cognitive-behavioral therapy on emotional eating in obese people.

    Materials and Methods

    The present study had a quasi-experimental pretest-posttest design with a follow-up and control group. Its statistical population included all patients referred to the counseling and psychological center of the Rahe Bartar in Qazvin in 2019 who were diagnosed with obesity by nutritionists. Using the purposive sampling method, 60 people were selected and randomly assigned to three groups (dialectical behavior therapy, cognitive behavioral therapy, and the control-20 people in each group). Cognitive-behavioral and dialectical behavior therapies were performed for 10 sessions in the experimental groups, and no treatment was performed for the control group. The Dutch Eating Behavior Questionnaire was completed by participants in the pretest, posttest, and six-month follow-up stages. A mixed analysis of variance test was used to analyze the data.

    Results

    Due to the differences in test stages after performing two interventions of dialectical behavior and cognitive-behavioral therapies, the effectiveness of group membership and stage-group interaction was significant for all three emotional eating components (emotional, inhibition, and external styles); it was reduction effect (p<0.05). The effectiveness of dialectical behavior therapy was greater than cognitive-behavioral therapy.

    Conclusion

    Based on the results of this study, dialectical behavior and cognitive-behavioral therapies can effectively reduce emotional eating in obese people.

    Keywords: Emotional Eating, Dialectical behavior therapy, cognitive-behavioral therapy, Obesity
  • O Ghasemi, M Asgharpour *, F Meschi, Sh Sodagar Pages 12-25
    Introduction
    Obesity is a growing problem in human societies that is associated with many negative individual and social consequences; therefore, effective interventions need to be identified to reduce these complications. This study aimed to evaluate the effectiveness of group therapy based on the transtheoretical model in early maladaptive schemas of women with obesity.
    Materials and Methods
    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up with the control group. The statistical population of the present study consisted of all obese women admitted to the clinics in Tehran in 2019. Of these, 30 women were selected based on inclusion criteria and available sampling methods and were randomly allocated to two groups: an experimental group and a control group, each containing 15 women. The research instrument was Yang's Schema Questionnaire. The group therapy based on the transtheoretical model was performed in the form of 28 90-minute sessions for the experimental group and no intervention was performed for the control group. A mixed ANOVA was performed in SPSS-18 was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that group therapy based on the transtheoretical model had a significant effect on reducing the initial maladaptive schemas of women with obesity in the experimental group in the post-test and follow-up stages (p<0.005).
    Conclusion
    Based on the research findings, it seems that the transtheoretical model has an effect on correcting the early maladaptive schemas of women with obesity. The findings of this study can provide practical implications for the treatment of early maladaptive schemas in women with obesity through treatment based on the transtheoretical model.
    Keywords: Obesity, maladaptive schemas, Group Therapy Based on Transtheoretical Model
  • Z Mohammadi, H Atashpour *, M Golparvar Pages 26-37
    Introduction
    Depression is a common psychiatric disorder in adolescent girls, and lack of meaning in the life is an effective factor in its occurrence. Thus, this study is conducted to compare the effectiveness of existentialism acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy on meaning in the life of depressed adolescent girls.
    Materials and Methods
    The statistical population of this semi-experimental study included depressed adolescent girls in Isfahan in 2021. Among them, 45 people were selected by the purposive sampling method and randomly assigned to two experimental and one control group. Subjects completed the Steger Life Meaning Questionnaire. The experimental groups underwent ten sessions of the two therapies. Further, data were analyzed using univariate, multivariate analysis of covariance and the Bonferroni post-hoc test. The significance level of the tests was considered 0.05.
    Results
    The results showed that both therapies significantly increased the life meaning, as well as two components of its search and presence (p<0.05). In addition, a significant difference was observed between the two therapy methods concerning the meaning of life (p<0.05); thus, existentialism acceptance and commitment therapy had a greater increasing effect on the meaning of life.
    Conclusion
    The findings of this study were experimental support for these two therapies to increase the meaning of life in depressed adolescent girls. Awareness of psychotherapists of these approaches in the health field can help overcome depression and experience a meaningful life.
    Keywords: Existentialism Acceptance, Commitment Therapy, Compassion-Focused Therapy, Meaning in Life, Adolescent, depression
  • M Iravani, F Sharifipour *, P Sfandiarynejad, B Cheraghian, Sh Faal Pages 38-48
    Introduction

    Venous thromboembolism is one of the leading causes of death in patients during pregnancy and postpartum. Clinical audit is one of several programs to improve the quality of health services. This study aims to determine the effect of the clinical audit process on the implementation of postpartum venous thromboembolism prevention guidelines.

    Materials and Methods

    The present work was a quasi-experimental study before and after using the clinical audit method. A total of second- and third-year obstetrics and gynecology residents in hospitals affiliated with Jundishapur Ahvaz University of Medical Sciences in 2020 were enrolled in the study by the counting method. The intervention was performed in the form of five stages of clinical audit. The ways to complete and implement intravenous thromboembolism prevention guidelines by residents were evaluated using a researcher-made checklist by reviewing the records of 148 patients admitted to the postpartum ward. The collected data were analyzed using the McNemar test and paired t-test.

    Results

    The mean total score of residents' performance in completing the form and implementing the guidelines before the intervention was 2.67±1.4, while after the intervention was 6.11± 1.36, showing a statistically significant difference (p<0.001). Therefore, a statistically significant difference was observed between the scores before and after the intervention in how to complete the form and implement the guidelines.

    Conclusion

    The results of this study indicated the positive effect of the clinical audit process on the performance of residents in completing the form and implementing the guidelines for the prevention of venous thromboembolism; thus, it seems that the implementation of this process can help improve the level of service to residents and nurses.

    Keywords: clinical audit, Venous Thromboembolism, guideline, Postpartum care
  • F Zare, H Zareei Mahmoodabadi *, M Salehzadeh, B Enjezab Pages 49-58
    Introduction

    Hysterectomy is currently one of the most common surgeries for women which is directly related to women’s fertility and removing the womb could have irreparable psychological, physiological, and sexual consequences. This study was conducted aiming at discovering women’s experiences after hysterectomy.

    Materials and Methods

    The research method was qualitative and the strategy chosen was descriptive phenomenology. Among the women who had had a hysterectomy in Shahid Sadoughi Hospital of Yazd and based on purposeful sampling and snowball, semi-structured interviews were conducted on the participants, and 18 were selected until saturation was reached. Interviews were conducted, by telephone or video for six months in 2020. Colaizzi’s seven-step method and MaxiCuda software were used to analyze the data.

    Result

    After extracting the concepts, the findings of the study were represented in the form of 315 statements, 156 concepts, 25 main hypotheses, and 5 sub-hypotheses. The main hypotheses included conflict and hesitation, worry of women concerning coital relations, partner’s support, social support, power & exhaustion.

    Conclusion

    In addition to the physical aspects, health care providers must also consider the psychological aspects of caring for these women. Therefore, these experiences can help not only women who want to have this surgery but also health care providers and women’s families to become familiar with these experiences and help reduce the negative consequences of this surgery.

    Keywords: Women, Hysterectomy, Experiences, Descriptive phenomenology
  • Z Solgi *, H Shafiei Pages 59-69
    Introduction

    Sleep quality is an important clinical construct whose exact components and relative importance vary from person to person. Therefore, this study is conducted to determine the effectiveness of emotion regulation therapy based on Gross's theory on sleep quality and its index in female adolescents addicted to cyberspace.

    Material and Methods

    The research had a quasi-experimental design with a pretest, posttest, and control group. The statistical population included all female adolescents addicted to cyberspace living in Kermanshah in 2021, from whom 30 were selected by simple random sampling; then, the selected people were divided into groups of 15. Data were collected using a demographic information checklist and a sleep quality questionnaire (Buysse et al., 1989). The subjects in the experimental group underwent 8 sessions (1 session per week for 60 minutes) of an emotion regulation program. A descriptive statistical method and analysis of covariance were performed to analyze the data.

    Results

    The linear trend of changes in the total score of sleep quality in the experimental group in the pretest and posttest stages was significant (F= 43.02, p= 0.007, and Eta= 0.59). The results also showed that emotion regulation therapy had a significant effect on improving sleep indices in cyberspace-addicted female adolescents (p<0.05).

    Conclusion

    The emotion regulation treatment program improves sleep quality in cyberspace-addicted adolescents. This treatment program is recommended by experts in promoting the mental-behavioral health of cyberspace-addicted female adolescents.

    Keywords: Emotion Regulation Therapy, Gross's Theory, Sleep Quality, Cyberspace, Female adolescents
  • L Sharifpour *, Gh Askarizadeh Pages 70-82
    Introduction

    Sleep disorder is extremely common during pregnancy and threatens the health of both the mother and the fetus. To improve sleep patterns in pregnant women, non-pharmacological treatments are a high priority. Therefore, this study aimed to evaluate and compare the effect of painting therapy with childbirth preparation classes on the sleep quality of pregnant women.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design including a control group. The statistical population consisted of pregnant women in the third trimester of pregnancy admitted to 22 Bahman health center of Kerman in autumn 2020. Based on the inclusion criteria, 51 individuals were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two groups: an experimental group and a control group, each including 17 participants. The experimental groups received painting therapy and childbirth preparation classes and the control group did not receive any sort of intervention. The research tool was Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and Bonferroni post hoc test using SPSS-26 software.

    Results

    The results showed that both interventions significantly improved sleep quality (p<0.001). Painting therapy could better improve both overall sleep quality and subjective sleep quality and decrease sleep disturbances compared to childbirth preparation classes (p<0.002).

    Conclusion

    Based on the findings, health experts and health and treatment centers are recommended to incorporate painting therapy in the syllabus of the childbirth preparation classes to enhance the sleep quality of pregnant women.

    Keywords: painting therapy, Childbirth Preparation Classes, Sleep Quality, Pregnancy
  • S Hayatloo *, A Rezayatizadeh Pages 83-93
    Introduction

    Tension headache is a common type of headache characterized by non-throbbing bilateral pain, mild to moderate pain that can interfere with personal activities. Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of quality of life therapy on anxiety sensitivity and cohesive self-knowledge of women with tension headache.

    Materials and Methods

    The research was quasi-experimental with pre-test, post-test design and control group with quarterly follow-up. The statistical population of the study consisted of all women with tension headache admitted to the psychiatric ward of Milad Hospital in Tehran in 2020. By available sampling, 30 people were selected and divided into experimental (n= 15) and control (n= 15) groups. They filled out the anxiety sensitivity questionnaire and the cohesive self-knowledge questionnaire. In the experimental group, treatment based on improving the quality of life was performed in 8 sessions (1 session per week for 1.5 hours). Post-test was taken from the groups at the end of treatment. Data analysis was performed using repeated measures variance.

    Results

    The results showed that the mean score of coherent self-knowledge and its dimensions in the experimental group significantly improved compared to the control group after the intervention (Eta=0.61, p=0.005, F=0.37). Moreover, the results showed that the quality of life therapy was beneficial in reducing anxiety sensitivity and its dimensions in the subjects of the intervention group as compared to the control group (Eta=0.60, p=0.001, F=43.45). The effects of this program on dependent variables continued during the follow-up period (p=0.001)

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be concluded that quality of life therapy is associated with cohesive self-awareness and controlling anxiety sensitivity in patients with tension headache. Use of this program is recommended for patients with headaches.

    Keywords: Quality of life therapy, Anxiety Sensitivity, Cohesive self-awareness, Tension headache