فهرست مطالب

پژوهش های اقتصاد صنعتی - پیاپی 20 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 20 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد جان محمدی، جواد حسین زاده، مینا حسینی* صفحات 1-14
    یکی از رفتارهای ضد رقابتی در صنعت خودرو سوء استفاده از وضعیت اقتصادی مسلط است. سوءاستفاده ای که می‎تواند منتهی به انحصاری شدن بازار خودرو، تضعیف قیمت های رقابتی، تحمیل شروط قراردادی غیرمنصفانه و افزایش قدرت بازاری تعداد محدودی از شرکت های خودروساز گردد. این مطالعه با روشی توصیفی-تحلیلی در صدد است تا به این سوال پاسخ دهد که سوء استفاده از وضعیت اقتصادی مسلط در صنعت خودرو ایران و اتحادیه اروپا دارای چه مبانی و مصادیقی است و چه راهکارهایی جهت محدودیت و جلوگیری از آن وجود دارد؟یافته های این تحقیق نشان می دهد که حمایت های مالی بی شایبه و غیرهدفمند دولتی، عدم امکان حضور جدی بخش خصوصی در صنعت خودرو، وجود موانع تعرفه ای و غیرتعرفه ای برای فعالیت شرکت های خودروساز خارجی از جمله عوامل به وجودآورنده ی وضعیت اقتصادی مسلط هستند. استفاده از تجارب موفق نظام رقابت اتحادیه ی اروپا می تواند به عنوان الگویی برای بهبود وضعیت کنونی بازار خودرو ایران به کار رود.
    کلیدواژگان: صنعت خودرو، سوء استفاده از وضعیت اقتصادی مسلط، حقوق رقابت، اتحادیه اروپا، حقوق ایران
  • امیرحسین حمیدی فراهانی*، حامد عباسی صفحات 15-25
    این مطالعه سعی دارد تاثیر عوامل گوناگون بر چندک های مختلف توزیعی ارزش افزوده کارگاه های صنعتی در ایران در قالب 24 کد آیسیک را برآورد نماید. در این پژوهش، اثر متغیرهای شاخص سرمایه انسانی، شاخص اجاره بها، شاخص تحقیق و توسعه، شاخص تامین مالی، تعداد کارکنان کارگاه های صنعتی، تعداد کارگاه های صنعتی و شاخص باز بودن اقتصادی برای بازه زمانی 1381- 1398 با استفاده از رویکرد پانل کوانتایل بر ارزش افزوده صنایع کارخانه ای ایران بررسی شده است. نتایج پژوهش گویای تاثیرگذاری بیشتر شاخص تامین مالی بر بنگاه های کوچک و متوسط بوده است؛ در حالی که باز بودن تجاری اثرگذاری کم تری بر این بنگاه ها می گذارد. همچنین، شاخص اجاره بها، سرمایه انسانی و تحقیق و توسعه بیش ترین تاثیر را بر ارزش افزوده بنگاه های بزرگ تر داشته اند. با توجه به این نتایج، تسهیل فرایند تامین مالی به ویژه برای بنگاه های کوچک و متوسط منجر به افزایش در ارزش افزوده این بنگاه ها شده و با در نظر گرفتن تاثیر پذیری کمتر این بنگاه ها از شاخص باز بودن اقتصادی، در برابر تحریم ها و شوک های ارزی نیز تاب آوری اقتصاد را تا حدی افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده بخش صنعت، پانل کوانتایل، شاخص سرمایه انسانی، شاخص تحقیق و توسعه
  • محمدطاهر احمدی شادمهری*، فریبا عثمانی، علی چشمی، نرگس صالح نیا صفحات 27-29
    در دهه های اخیر، نرخ تورم در ایران علاوه بر اینکه، روند صعودی داشته است، در طی زمان نوسانات زیادی نیز تجربه کرده است. از طرفی، شاخص صنعت به عنوان یکی از شاخص های مهم بازار سهام نشان دهنده عملکرد بازار سهام و وضعیت صنعت و تولید هر کشور است که تحت تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی مثل تورم نیز قرار دارد. از این رو، بررسی اثر تورم بر شاخص صنعت بازار سهام ایران نتایج مهمی ارایه می دهد. بنابراین این مقاله به صورت تجربی با داده های ماهانه طی دوره فروردین 1389 تا اسفند 1400 با استفاده از رگرسیون شرطی (WLS-Rolling Window)، به بررسی اثر تورم متغیر طی زمان بر شاخص صنعت بازار سهام ایران پرداخته است. نتایج رگرسیون شرطی نشان می دهد که اثر تورم بر شاخص صنعت در طی زمان ثابت نیست به این مفهوم که در شرایط تورمی مختلف، اثرگذاری تورم بر شاخص صنعت متغیر بوده است. علاوه بر این، اثرگذاری تورم بر شاخص صنعت از مرداد 1399 که روند شاخص صنعت تغییر کرده است، تغییر شدیدی داشته است.
    کلیدواژگان: تورم، متغیر طی زمان، شاخص صنعت، رویکرد WLS- RW، پیش بینی غلتان
  • زهرا فتوره چی*، امیرعلی فرهنگ، علی محمدپور صفحات 41-57
    در تحقیقات اخیر، تاثیر عدم قطعیت سیاست های اقتصادی (EPU) بر جنبه های مختلف اقتصاد کلان مورد بررسی قرار گرفته است، اما در زمینه انرژی، خصوصا انرژی های تجدیدپذیر مطالعات محدودی انجام شده است. در این مطالعه اثر EPU بر مصرف انرژی های تجدید پذیر (REC) در کشور های خاورمیانه و شمال آفریقا(منا) طی دوره زمانی2020-2002 با استفاده از رویکرد پانل میانگین گروهی تلفیقی (PMG) انجام شده است. متغیر مورد استفاده در EPU با یک شاخص ترکیبی بدست آمده است که نااطمینانی در سیاست های ارزی، پولی و مالی را با استفاده از الگوهای اقتصادسنجی ARCH و GARCH محاسبه می کند. نتایج تحقیق با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی PMG نشان می دهد که EPU دارای تاثیر منفی و معنی دار بر REC است به طوری که در کوتاه مدت موجب کاهش 159/0 درصدی و در بلندمدت باعث کاهش 186/0 درصدی بر REC می گردد. براساس نتایج پژوهش، متغیرهای کنترلی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی و ارزش بازاری بازار سرمایه در هر دو دوره زمانی، کوتاه مدت و بلندمدت موجب افزایش REC شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل علیت گرنجری نیز نشان می دهد که رابطه علیت یک طرفه از EPU به REC وجود دارد.
    کلیدواژگان: EPU، شاخص ترکیبی، سوخت هیدرو کربن، PMG
  • کتایون اعلامی*، محمدعلی کرامتی، قاسم توحیدی صفحات 59-74
    صنایع با فناوری پیشرفته عامل مزیت رقابتی میان کشورها محسوب می شوند. فناوری از جنس دانش است و پیچیدگی اقتصادی یک جامعه وابسته به حجم بالای دانش افراد آن جامعه می باشد که در محصولات تولید شده توسط آنها تجلی می یابد. افراد با دانش و مهارت یا همان سرمایه های انسانی با یکدیگر تعامل کرده و دانش خود را با هم ترکیب می کنند تا محصول(خروجی پربازده) تولید کنند. شاخص معتبر سرمایه انسانی هوش است که با نوآوری درارتباط است. بنابراین هدف پژوهش بررسی ضریب هوشی ملی، نوآوری، موفقیت تحصیلی و تغذیه به منزله زیرساخت هایی است که گمان می رود بخشی از کارایی ملل را در تولید محصولات با فناوری پیشرفته توضیح دهند. به این منظور شاخص های کمی زیرساخت های هوش ملی و تغذیه در مرحله اول به عنوان ورودی اولیه، و نوآوری و موفقیت تحصیلی به عنوان خروجی برای ورودی های اولیه در نظر گرفته می شود. در مرحله دوم نوآوری و موفقیت تحصیلی به عنوان ورودی و تولید فناوری پیشرفته به عنوان خروجی نهایی یک مدل شبکه، از نوع سری تحلیل پوششی داده ها برای 23 کشور منتخب، با استفاده از داده های گردآوری شده از مراجع رسمی بین المللی، درنظرگرفته می شود. نتایج تفاوت کارایی کشورهای منتخب در تولید محصولات با فناوری پیشرفته را نشان می دهد و وزن هریک از زیر ساخت ها را نیز برآورد می کند. یافته ها نشان می دهند بیشترین وزن/ اهمیت مربوط به زیرساخت هوش ملی و تغذیه است که با ارتقاء این دو زیرساخت درکشورهای مورد پژوهش می توان به حداکثر شدن تولید فناوری پیشرفته دست یافت.
    کلیدواژگان: فناوری پیشرفته، تحلیل پوششی داده های شبکه، هوش ملی، نوآوری
  • حسن مخملی*، سمیرا متقی، محمدعلی حمادی صفحات 75-86

    تبدیل گاز به فرآورده های مایع یا (GTL) یک صنعت است که در آن با استفاده از فرایند شیمیایی خاص، گاز طبیعی یا سایر هیدروکربن های گازی سبک را به هیدروکربن های سنگین تر زنجیره ای مانند بنزین، نفت گاز و سایر فرآورده های سنگین تر که معمولا در فرآیند پالایش نفت خام بدست می آیند تبدیل می کند. در این مطالعه به بررسی تابع عرضه جهانی صنعت GTLپرداخته می شود، اطلاعات لازم از سال 1988 الی 2020 از ماخذ معتبر اخذ گردید و برای بررسی تاثیر از مدل خودرگرسیونی وقفه ای استفاده شد. نتایج برآورد مدل با حالت پویا، بلند مدت و مدل تصحیح خطا برآورد گردید و نتایج مدل نشان داد که وقفه متغیر لگاریتم عرضه GTL تاثیر مثبت و معنی دار بر میزان لگاریتم عرضه GTL در دوره جاری داشته و ضریب آن برابر با 0.01 واحد می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که وقفه اول متغیر لگاریتم تولید ناخالص نفت و گاز با 0.25 بر میزان لگاریتم عرضه GTL در دوره جاری تاثیر دارد و لگاریتم قیمت گاز طبیعی نیز با ضریب 0.09تاثیر مثبت و معنی داری بر لگاریتم عرضه GTL دارد. با توجه به نتایج بدست آمده، افزایش مازاد تولید گاز از طریق بهبود و کاهش هدررفت در مصرف از یکسو و سرمایه گذاری در افزایش تولید از طرف دیگر پیشنهاد می گردد. همچنین نباید قیمت گذاری رقابتی جهت ترغیب سرمایه-گذاران در توسعه این صنعت را از نظر دور داشت.

    کلیدواژگان: تابع عرضه جهانی، گازطبیعی، صنعت GTL، خودرگرسیونی وقفه ای
|
  • Sajad Jan Mohamadi, Javad Hosseinzadeh, Mina Hosseini * Pages 1-14
    Abuse of the dominant position is one of the anti-competitive practices in the automotive sector. Consequently, this abuse can lead to monopolising the automobile market, the lack of competition, unfair contract terms, and the expansion of a few companies' market power. The main objective of this study is to answer the following questions: What are the causes and examples of abuse of dominant position in the Iranian and European automotive industries? What solutions are there to limit and prevent the abuse of dominance in this market? The questions are addressed by using a descriptive-analytical approach. Study results indicate that Iranian automotive industry failure factors include failed and non-targeted state aid, impediments to private sector practice, and tariff and non-tariff barriers to foreign automakers' practices on the Iranian market. A review of successful competition law enforcement strategies enacted by the EU will be conducted with the objective of improving the Iranian automotive market.
    Keywords: The automotive industry, Abuse of dominant position, Competition Law, the European Union, Iran Law
  • Amirhossein Hamidi Farahani *, Hamed Abbasi Pages 15-25
    This study attempts to quantify the impact of various factors on the value-added distribution quantiles of 24 ISIC codes for industrial factories in Iran. It examines the impact of the variables human capital index, rental price index, R&D index, financing index, number of employees of industrial factories, number of industrial factories, and economic openness index on the value-added of Iran’s manufacturing industries from 2002 to 2019 using the panel quantile model. According to the findings of the study, the funding index has a greater impact on small- and medium-sized enterprises, but economic openness has a lesser impact on these companies. In addition, the rent index, human capital index, and R&D index have had the most significant impact on the value-added of larger enterprises. Based on these findings, the facilitation of the financing process, particularly for small and medium-sized businesses, has resulted in an increase in the value-added of these companies, and in light of the lesser effectiveness of these enterprises, as measured by the economic openness index, against sanctions and currency shocks, it increases the economy’s resilience to a certain amount.
    Keywords: Industrial Value-Added, Panel Quantile Regression, Human Capital Index, Research, Development Index
  • Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri *, Fariba Osmani, Ali Cheshomi, Narges Salehnia Pages 27-29
    In recent decades, the inflation rate in Iran, in addition to having an upward trend, has also experienced many fluctuations over time. On the other hand, the industry index, as one of the important indices of the stock market, shows the performance of the stock market and the state of the industry and production of each country, which is also affected by macroeconomic variables such as inflation. Therefore, investigating the effect of inflation on the industrial index of the Iranian stock market provides important results. Therefore, this paper has experimentally investigated the effect of time varying inflation on the Iranian stock market industry index using conditional regression (WLS-Rolling Window) with monthly data during the period from April 2018 to March 2018. Conditional regression results show that the effect of inflation on the industry index is not constant over time, in the sense that inflation has had a positive effect on the industry index at some times and a negative effect on the industry index at some times. In addition, this effect has had a drastic change since August 2019, when the trend of the industry index has changed.
    Keywords: Time varying, Industry index, WLS-RW approach, Rolling Forecast
  • Zahra Fotourehchi *, Amirali Farhang, Ali Mohammadpour Pages 41-57
    Recent research has examined the impact of economic policy uncertainty (EPU) on various aspects of macroeconomics, but limited studies have been conducted in the field of energy, especially renewable energy. In this study, the effect of EPU on renewable energy consumption (REC) in the Middle East and North Africa (MENA) during the period 2002-2020 has been done using the integrated Pooled Mean Group (PMG) approach. The variable used in EPU is obtained with a composite index that uncertainty in monetary, monetary and fiscal policies is calculated using ARCH and GARCH econometric models. The results of the study using the PMG econometric approach show that EPU has a negative and significant effect on REC, so that in the short run it reduces /159% and in the long run it reduces REC by 0.186% . According to the research results, the control variables of foreign direct investment, credits granted to the private sector and the market value of the capital market in both time, short and long term have increased the REC. The results of Granger causality analysis also show that there is a one-way causality relationship from EPU to REC.
    Keywords: PMG, Hydrocarbon fuel, Combined index, EPU
  • Katayoun Aalami *, Mohammadali Keramati, Ghasem Tohidi Pages 59-74
    High-tech industries are a factor of competitive advantage between countries.Technology is knowledge, and the economic complexity of a society is dependent on the high amount of knowledge of the people of that society, which can be seen in the products produced by them.People with knowledge and skills or in other words human capital interact with each other and combine their knowledge to produce a product (productive output).A reliable indicator of human capital is intelligence, which is also related to innovation The purpose of this study is to investigate the infrastructure of national IQ, innovation, educational attainment, nutrition which is supposed to explain part of the efficiency of nations in the production of high-tech. For this purpose, quantitative indicators of national IQ and nutrition infrastructures are considered as primary inputs in the first stage, and innovation and educational attainment are considered as outputs for primary inputs. In the second stage, innovation and educational attainment as input and production of high technology as the final output of a network model, of the type of data envelopment analysis series for 23 selected countries are considered. The data were collected from official international sources. The results show the differences between the efficiency of selected countries in producing high-tech products and also estimate the weight of each infrastructure. The findings show that the highest weight / importance is related to national IQ and nutrition infrastructure, which can be achieved by upgrading these two infrastructures in the studied countries to maximize the production of high technology.
    Keywords: High-tech products, National IQ, nutrition, Innovation, Educational attainment, Network Data Envelopment Analysis
  • Hassan Makhmali *, Samira Motaghi, Mohammad Ali Hammadi Pages 75-86

    Gas to liquid (GTL), is an industry that uses special chemical methods that converts natural gas or other light gaseous hydrocarbons into heavier chain hydrocarbons such as gasoline, gas oil, and other heavier products usually obtained in the crude oil refining process. In this study, the global supply function of GTL industry was investigated. The necessary information was obtained from a valid source from 1987 to 2019 and the autoregressive distributed lag model was used to investigate the impact. The results of estimating the model with dynamic, long-term and error correction models were estimate, and the results show that the interval of logarithm variable of GTL supply has a positive and significant effect on the logarithm of GTL supply in the current period and its coefficient is equal to 0.01 units. The results also show that the first interval of the logarithm of the oil and gas gross production variable with 0.25 units influences the logarithm of GTL supply in the current period and the logarithm of natural gas price with a coefficient of 0.09 units has a positive and significant effect on the logarithm of GTL supply. According to the obtained results, it is suggested to increase the surplus of gas production by improving and reducing wastage in consumption on the one hand and investing in increasing production on the other hand. Also, competitive pricing to encourage investors in the development of this industry should not be overlooked.

    Keywords: Global supply function, Natural Gas, GTL Industry, Autoregressive distributed lag