فهرست مطالب

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال نهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم زمانیان، رضا توکل افشاری*، جعفر نباتی، علیرضا سیفی صفحات 1-14

    این پژوهش با هدف بررسی اثر پیری تسریع شده (AA) بر شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذر کلزا در قالب آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی با دو عامل رقم (مودنا و اوکاپی)، سطح پیری (صفر، 24 و 72 ساعت دمای 40 درجه سلسیوس و رطوبت اشباع) و چهار تکرار در سال 99-1398 در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که بذرهای پیر شده ارقام اوکاپی و مودنا، کاهش معنی داری در شاخص های جوانه زنی داشتند. در تیمار 72 ساعت پیری در مقایسه با شاهد، محتوای روغن، پروتیین و فعالیت مهار آنتی اکسیدانت، به ترتیب، 89/9، 14/4 و 61/28 درصد کاهش یافت. اما نشت الکترولیت ها 64/84 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. پیری، محتوای آنتی اکسیدانت های غیر آنزیمی را نیز تحت تاثیر قرار داد. در رقم اوکاپی، فلاونوییدها 79/73 درصد، پرولین 15/47 درصد و فنل 13/17 درصد در مقایسه با بذرهای پیر نشده کاهش یافت. رقم اوکاپی، هر چند دارای خصوصیات کیفی مانند درصد روغن، فعالیت سیستم های آنتی اکسیدانت بالاتری بود، اما به انبارداری بسیار حساس بود، چرا که پیری باعث افت شدید کیفیت بذرهای رقم اوکاپی شد. بنابراین برای جلوگیری از خسارت های اقتصادی، باید به شرایط محیطی نگهداری بذرهای این رقم، توجه بیش تری گردد. به طورکلی، کنترل شرایط انبارداری برای به حداقل رساندن پیری و زوال بذر کلزا، امری حیاتی است.

    کلیدواژگان: اوکاپی، پرولین، فلاونوئید، فنل، مودنا
  • فاطمه احمدلو*، عباس قمری زارع، محسن کلاگری، آزاده صالحی، مهدیه صالحی وژده نظری صفحات 15-26

    تحقیق حاضر با هدف استفاده از توانمندی ارقام پر محصول معرفی شده برای تولید دورگ های جدید و ارزیابی صفات مورفولوژیک و آناتومیک نهال های دورگ بین گونه ای P. nigra و P. deltoides انجام شد. در پروژه حاضر از پایه های نر و ماده کلن های برتر صنوبر نیگرا و دلتوییدس که به لحاظ عملکرد تولید چوب و کیفیت تنه مناسب، عملکرد مناسبی داشته و به بخش اجرا معرفی شده اند، استفاده شد. در زمستان 97 جوانه های حامل گل از شاخه های گلدار پایه ماده به طول حدود 60 الی 100 سانتی متر از شاخه های انتهایی درخت جدا و در گلدان های 20 لیتری حاوی مخلوط خاک، ماسه و کود دامی کاشته شدند. برای تهیه دانه گرده، تعداد کافی از شاخه های گل دار از شاخه درخت نر هر یک از گونه های P. nigra و P. deltoides جدا و در داخل ظرف آب قرار داده شده و با باز شدن شاتون های گل نر، گرده ها جمع آوری شدند. عمل گرده افشانی به وسیله قلموی آغشته به گرده به صورت گرد و غبار انجام شد. پس از رسیدگی کامل کپسول ها، خوشه ها (کاتکین) جمع آوری شده و تمامی کپسول های دورگ و آزاد گرده افشان سترون شده، به صورت شکاف داده شده در شرایط محیط کشتMS  ½ فاقد هورمون، کشت شدند. گیاهچه های تولیدشده در اندازه بلندتر از 1 تا 2 سانتی متری به جی فی پات با مخلوطی از پرلیت و پیت ماس و ماسه منتقل و در گلخانه نگهداری شدند و مشخصه های درصد آلودگی و ارتفاع گیاهچه های درون شیشه و تعداد گیاهچه های منتقل شده به جی فی پات یادداشت شد. پس از سازگاری تدریجی، نهال های دورگ به گلدان های بزرگ انتقال یافتند و پس از دو سال بر اساس صفات کمی مانند ارتفاع، قطر یقه، شاخه و مشخصه های کمی و آناتومی برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیش ترین ارتفاع شاتون، تعداد و وزن کپسول در تلاقی آزادگرده افشان وجود داشت. تعداد 28 نتاج از تلاقی های مختلف صنوبر به دست آمد. بیش ترین ارتفاع ساقه در تلاقی هایPD♀xPS♂ (P. deltoides Marquette x P. deltoides Samsun) و PD♀xPB♂ (P. deltoides Marquette x P. nigra betulifolia 17/13) و بیش ترین زاویه شاخه، سطح برگ و سطح ویژه برگ در تلاقی آزادگرده افشان PD♀ (P. deltoides Marquette) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: دورگ گیری، صنوبر، کپسول، محیط کشت، نهال، وراثت پذیری
  • هادی فدایی*، وحید اعتماد، احسان برادران سیرجانی صفحات 27-37

    یکی از گونه های با ارزش جنگل های ایران در مناطق ایران و تورانی گونه پسته وحشی است و از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار می باشند. تولید بذر از موضوعات مهم جنگل شناسی و برنامه های احیایی و جنگل کاری با بذر و نهال بوده و به همین جهت نیاز به کسب اطلاعات لازم درباره کیفیت و کمیت بذر این گونه بیش از پیش احساس می گردد. ابتدا برای جمع آوری نمونه بذر، نقشه فرم زمین پس از روی هم اندازی نقشه های جهت، شیب و ارتفاع تهیه و اقدام به جمع آوری بذر پسته از مناطق تعیین شده،گردید. بذور از 23 منطقه نمونه گیری جمع آوری گردید. درصد قوه نامیه، سرعت جوانه زنی، ارزش جوانه زنی و میانگین مدت روز برای جوانه زنی برای هر یک از توده های بذری بر اساس فرمول ها و محاسبات آزمایش بذر و قوانین سازمان بین المللی بذر (ایستا) تعیین گردید. نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که عامل جهت‏‏، ارتفاع و شیب در سطح یک درصد بر روی قوه نامیه، ارزش جوانه زنی، میانگین مدت روز برای جوانه زنی و سرعت جوانه زنی بذر اثر معنی داری نشان می دهد. نتایج مقایسه میانگین ها حاکی از آن بود که در ارتفاعات بالا و جهت شمال و جنوب و شیب بالای 60 درصد، بذر پسته دارای بیش ترین درصد قوه نامیه بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین ارزش جوانی زنی بذر پسته نشان داد که در ارتفاع پایین، جهت شمال و شیب 0-30 درصد دارای ارزش بالای جوانی زنی بذر پسته بود. مدت روز جوانه زنی در جهت جنوب و شیب بالای 60 درصد، بیش ترین میانگین مدت روز جوانه زنی و همچنین در دو طبقه ارتفاعی و جهت شرق و غرب و شیب بالای 60 درصد دارای بیش ترین سرعت جوانه زنی بذر پسته بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع، بذر پسته، جوانه زنی، جهت، قوه نامیه، شکل زمین و شیب
  • عباس قنبری، سعید سعیدی پور* صفحات 39-49

    این آزمایش با هدف تعیین چگونگی تاثیر غلظت‏های مختلف هورمون‏های جیبرلین و اکسین بر خصوصیات جوانه‏زنی و گیاهچه‏ای ذرت در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه‏ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد واحد شوشتر در سال زراعی 98-97 انجام گرفت. هر دو آزمایش بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل هفت تیمار، غلظت‏های مختلف (20، 40 و 60 پی‏پی‏ام) از دو هورمون‏ جیبرلین و اکسین و آب مقطر به‏ عنوان شاهد و مدت زمان خیساندن 24 ساعت بود. در بخش آزمایشگاهی اختلاف معنی ‏داری در رابطه با صفات اندازه ‏گیری شده بین تیمارها مشاهده شد. بیش‏ترین و کم‏ترین شاخص جوانه ‏زنی به ‏ترتیب با 98/39 و 22/19 در تیمارهای هورمون اسید‏ جیبرلیک و اکسین 20 و 60 پی‏پی‏ام یافت شد. بالاترین درصد نهایی جوانه‏زنی در تیمار20 مصرف جیبرلین مشاهده شد که 24 درصد بیش تر از شاهد بود. بیش‏ترین طول ریشه‏چه و ساقه‏چه به ‏ترتیب با 73/92 و 97/13 میلی‏متر به تیمار 40 پی‏پی‏ام جیبرلین تعلق داشت. در بخش گلخانه‏ای نیز اثر تیمارهای هورمونی بر صفات بررسی شده معنی‏دار بود. بیش‏ترین وزن تر و خشک گیاهچه با افزایش 38 و 18 درصدی نسبت به شاهد در تیمار 20 پی‏پی‏ام جیبرلین مشاهده شد. بیش‏ترین میزان قندهای محلول و احیایی به‏ترتیب با 90 و 54 میلی‏گرم بر گرم بذر در تیمار هورمونی 20 پی‏پی‏ام جیبرلین و کم‏ترین مقدار با 33 و 22/4 میلی‏گرم بر گرم بذر در تیمار شاهد به‏دست آمد. بیش‏ترین فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز نیز با 30/1 نانومول بر بذر در دقیقه در تیمار20 پی‏پی‏ام جیبرلین ثبت گردید. این تحقیق نشان داد که تیمار پرایمینگ 20 پی‏پی‏ام جیبرلین تیماری موثر در افزایش بنیه بذر ذرت هیبرید فجر بود.

    کلیدواژگان: آلفاآمیلاز، اسید جیبرلیک، اکسین، قندهای محلول، زمان خیساندن
  • سمیه مختوم، حسین صبوری*، عبداللطیف قلی زاده، لیلا آهنگر، مهناز کاتوزی صفحات 51-66

    جوانه زنی بذر از خصوصیات بارز و مهم یک رقم زراعی توصیف می شود. به منظور شناساییQTLهای مرتبط با جوانه زنی جو تحت شرایط نرمال، شوری و خشکی، 103 خانواده F8 حاصل از تلاقی دو رقم بادیا×کویر در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1398-1399 در آزمایشگاه گیاه شناسی دانشگاه گنبدکاووس در دو تکرار بررسی شدند. تعداد ریشه چه، طول ریشه چه، وزن ریشه چه، طول کلیوپتیل، طول ساقه چه، وزن ساقه چه و درصد جوانه زنی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نقشه پیوستگی بر اساس 152 آلل چند شکل SSR، 72 آللISSR ، 7 آلل IRAP، 29 آللCAAT ، 27 آلل Scot و 15 آلل iPBS تهیه شد. نشانگرهای مولکولی استفاده شده هفت کروموزوم جو با طول نقشه 2/999 سانتی مورگان منتسب شد. میانگین فاصله بین دو نشانگر مجاور برابر 387/3 سانتی مورگان شد. تجزیه QTL به روش نقشه یابی فاصله ای مرکب (CIM) برای هر صفت در هر محیط انجام شد. در این پژوهش در هر سه شرایط کروموزوم های 4، 5 و 7 به دلیل قرارگرفتن بیش ترین QTLها به عنوان مهم ترین کروموزوم ها بودند. در شرایط نرمال دوQTL  بزرگ اثر برای طول کلیوپتیل (qCLN-5a) و درصد جوانه زنی (qGPN-4b) ردیابی شد، در شرایط تنش خشکی سهQTL  بزرگ اثر برای طول ریشه (qRLD-4b) و (qRLD-5) برای وزن ساقه چه (qPWD-4) ردیابی شد. از نتایج این پژوهش بعد از تعیین اعتبار می توان در برنامه های انتخاب به کمک نشانگر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: انتخاب به کمک نشانگر، تنش شوری و خشکی، جو، جوانه زنی، نشانگرهای مولکولی
  • ملیکا ابن النصیر، محمدرضا چائی چی* صفحات 67-74

    به منظور بررسی اثر کشت مخلوط ماشک و گشنیز در شرایط استفاده از کودهای زیستی و ورمی کمپوست بر زیست توده علف های هرز، آزمایشی به صورت کرت خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) در سال زراعی1390-1389  انجام شد.  عامل اصلی با چهار سطح کودی شاهد (عدم مصرف کود)، ورمی کمپوست، کود زیستی، کودزیستی+50% ورمی کمپوست و عامل فرعی در هفت سطح کشت مخلوط افزایشی شامل: 1. کشت خالص ماشک بدون وجین علف هرز (Vw)، 2. کشت خالص ماشک با وجین علف هرز (V0)،  3. کشت خالص گشنیز بدون وجین علف هرز (Cw)، 4. کشت خالص گشنیز با وجین علف هرز (C0)، 5. ماشک 100%+گشنیز 50% (VC50) ،  6. ماشک 100% + گشنیز 75% (VC75)،  7. ماشک 100% + گشنیز 100%  VC100))، مورد بررسی قرار گرفتند.  در این آزمایش صفت زیست توده علف هرز مطالعه قرار گرفت.  نتایج آزمایش نشان داد تیمار ورمی کمپوست در تمام سطوح کشت مخلوط بیشرین اثر را بر کاهش زیست توده علف هرز داشت.  همچنین سطوح کشت مخلوط افزایشی ماشک +75% گشنیز و ماشک + 100% گشنیز اثر بسزایی در کاهش زیست توده علف هرز داشت. بر اساس نتایج این تحقیق به طور کلی به منظور کاهش مصرف علف کش ها شیمیایی به لحاظ زیست محیطی و افزایش سطح سلامتی، استفاده از الگوی کشت مخلوط و کودهای با منشا طبیعی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: کشت مخلوط، کود زیستی، ورمی کمپوست، ماشک، گشنیز، زیست توده علف هرز
|
  • Maryam Zamanian, Reza Tavakkol Afshari *, Jafar Nabati, Alireza Seifi Pages 1-14

    In order to investigate the effect of accelerated ageing (AA) on physiological and biochemical traits of cultivar canola seeds, this study was laid out as a factorial experiments based on a completely randomized design with two factors cultivars (Modena and Okapi), aging level (0, 24 and 72 hours at temperature of 40˚c and relative humidity of saturated) and four replications in the Ferdowsi University of Mashhad at 2019-20. The results showed that the aged seeds of Okapi and Modena cultivars significant decline in germination characteristics. According to the biochemical results, in the treatments of 72 hours of AA compared to the control, oil, total protein and scavenging free radicals of canola seeds, has decreased by 9.89, 4.14 and 28.61 percent, respectively. Likewise, electrical conductivity increased by 84.64 percent. Interestingly, aging affected the content of non-enzymatic antioxidants. Here for example, it reduced flavonoids by 73.79%, proline by 47.18%, and phenol by 17.13% compared to non-aged seeds in Okapi cultivar. On the one hand, Okapi cultivar had great quality characteristics such as oil percentage, activity of antioxidant systems, but on the other hand, it was very sensitive to storage, because, aging caused extremely decline in Okapi cultivar seed quality. So, it is obvious that conditions of seed storage of this cultivar require more attention. In general, controlling storage conditions to minimize canola seed aging and deterioration is critical.

    Keywords: Flavonoid, Modena, Okapi, Phenol, Proline
  • Fatemeh Ahmadloo *, Abbas Ghamari Zare, Mohsen Calagari, Azadeh Salehi, Mahdiyeh Salehi Vajdeh Nazari Pages 15-26

    The aim of this study was to use the potential of productive cultivars to produce new hybrids and to evaluate the morphological and anatomical traits of hybrid seedlings between P. nigra and P. deltoides. In the present project, the male and female bases of the superior clones of Populus nigra and Populus deltoides were used, which had a high performance in terms of wood production and proper trunk quality, and were introduced to the implementation department. In winter 2018, the flowering branches of the base material with flower-bearing buds about 60–100 cm in length were collected from the end branches of the tree and planted in 20 litre plastic pots consisting of mixture of soil, sand and well-rotted cattle manure. To prepare pollen grains, a sufficient number of flowering branches were separated from the male branches of each of P. nigra and P. deltoides species and placed in a container of water and the pollen was collected by opening the male flower catkins. Pollination was achieved by lightly dusting the receptive flowers with a camel-hair brush. Catkins were collected from the branches when capsules mature and all of sterilized hybrid and open pollination capsules were cultured on Half-MS medium without hormone in the form of splitting. Produced plantlets taller than 1 to 2 cm in size were transferred to jiffypots with a mixture of sterilized perlite and peat moss and sand and kept in greenhouse and the characteristics of the percentage of contamination, height of plantlets and the number of plantlets transferred to jiffypots were recorded. The hybrid seedlings were transferred to large pots after gradual adaptation, and then they were evaluated based on quantitative traits such as height, collar diameter, branch and quantitative characteristics and anatomy of leaves after two years. The results showed that the highest catkins height, number and weight of capsules were in open pollinated cross. A total of 28 progeny were obtained from Populus different crossings. The highest stem height in crosses of PD♀xPS♂ (P. deltoides Marquette x P. deltoides Samsun) and PD♀xPB♂ (P. deltoides Marquette x P. nigra betulifolia 17/13), the maximum branch angle, leaf area and specific leaf area in open pollinated cross of PD♀ (P. deltoides Marquette) was observed.

    Keywords: Capsule, Culture medium, Heritability, Hybridization, Populus, seedling
  • Hadi Fadaei *, Vahid Etemad, Ehsan Baradaran Sirjani Pages 27-37

    One of the valuable species of Iranian forests in Iran and Turan is the wild pistachio species and they have high economic value. Seed production is one of the important topics in forestry and rehabilitation and afforestation programs with seeds and seedlings, and therefore the need to obtain the necessary information about the quality and quantity of seeds of this species is felt more than ever. First, to collect seed samples, a land unit map was prepared. After superimposing the direction, slope and elevation maps, the pistachio seeds were collected from the designated areas. Seeds were collected from 23 sampling areas. Percentage of viability, germination rate, germination value and mean day of germination for each seed mass based on the formulas and calculations of seed testing and the rules of the International Seed Testing Association (ISTA) was determined. The results showed that the direction, elevation and slope factor at 1% level had a significant effect on viability, germination value, and mean day of germination and seed germination rate. The results of comparing the means showed that at high elevation and in the direction of north and south and a slope above 60%, pistachio seeds had the highest percentage of viability. Also, the results of comparing the mean value of pistachio seed germination showed that at low elevation, north direction and slope of 0-30%, pistachio seed germination value was high. Mean day of germination in the south direction and slope above 60%, the highest mean day germination and also in two elevation and east and west and slope above 60% had the highest germination rate of pistachio seeds.

    Keywords: Aspect, Elevation, Germination, Landform, slope, Pistachio seeds, Viability
  • Abbas Ghanbari, Saeed Saeedipour * Pages 39-49

    The aim of this experiment was to determine the effect of different concentrations of gibberellin and auxin hormones on germination and germination characteristics of maize in laboratory and greenhouse conditions in the Faculty of Agriculture, Shoushtar Branch of Azad University in the 2018-2019. Both environments were a completely randomized design with four replications. Experimental treatments included seven treatments, different concentrations (20, 40 and 60 ppm) of gibberellin and auxin hormones and distilled water as a control and soaking time was 24 hours.In the laboratory section, a significant difference was observed among the treatments in relation to the measured traits. The highest and lowest germination indices with 39.98 and 19.22, respectively, were observed in gibberellic acid and auxin 20 and 60 ppm hormone treatments. The highest final germination percentage was recorded at 20 ppm gibberellin with a 24% improvement over the control.The highest radicle and plumule lengths belonged to 40 ppm gibberellin with 92.73 and 13.97 mm, respectively. In greenhouse section, the effect of hormonal treatments on all studied traits was significant. The highest wet and dry weight with 38 and 18% increase compared to the control was observed in 20 ppm gibberellin treatment. The highest amounts of soluble and reducing sugars were obtained with 90 and 54 mg.g-1 seeds in the hormonal treatment of 20 ppm gibberellin, respectively, and the lowest values ​​were obtained with 33 and 22.4 mg.g-1 seeds in the control treatment. The highest α-amylase activity was recorded at 30.1 nmol per seed in 20 ppm gibberellin treatment. This study showed that hormone 20 ppm gibberellin were effective and efficient treatment in increasing the vigor of Fajr hybrid corn seeds.

    Keywords: α-amylase, auxin, gibberellic acid, Soluble Sugars, Soaking time
  • Somayyeh Makhtoom, Hosein Sabouri *, Abdollatif Gholizadeh, Leila Ahangar, Mahnaz Katoozi Pages 51-66

    Seed germination is described as a prominent and important feature of a cultivar. In order to identify QTLs related to barley germination under normal, salinity and drought conditions, 103 F8 families from Crosses of two cultivars, Badia × Kavir, were assessed using completely randomized design in two replications during the 2018-2019, in the botanical laboratory of Gonbad Kavous University, Iran. Number of roots, root length, root weight, coleoptile length, plumule length, plumule weight and germination percentage. Linkage maps were prepared using 152 SSR polymorphic markers, 72 ISSR alleles, 7 IRAP alleles, 29 CAAT alleles, 27 Scot alleles and 15 iPBS alleles. The molecular markers used were attributed to 7 barley chromosomes with a map length of 999.2 centi Morgans (cM). The mean distance between two adjacent markers was 3.387 cM. QTL analysis was performed using composite distance mapping (CIM) for each trait in each environment. In this study, chromosomes 4, 5 and 7 were the most important chromosomes in all three conditions due to the presence of the most QTLs. Under normal conditions 2 major effect QTLs were detected for the coleoptile length (qCLN-5a) and Germination percentage (qGPN-4b) was detected, Under drought stress conditions, 3 major effect QTLs were detected for root length (qRLD-4b) and (qRLD-5) for stem weight (qPWD-4). The results of this research can be used in marker assisted selection programs after determining the validity

    Keywords: Barley, Germination, Salinity, drought stress, Marker selection, Molecular markers
  • Mohammadreza Chaichi *, Melika Ebnenasir Pages 67-74

    To investigate the effect of biological fertilizers and vermicompost, on vetch and coriander in different intercropping mixtures (medicinal forage), an experiment was conducted in split plot based on RCBD design with 3 replications. The experiment was conducted in Research Farm of College of Agriculture, University of Tehran in Karaj, Iran during growing season of 1389-1390   The main factor comprised of 4 levels of fertilizer application viz. control (no fertilizer application), vermicompost, biological fertilizer and biological fertilizer + 50% vermicompost.  The sub plots were allocated to 7 levels of different mixtures of intercropping of vetch and coriander including: sole cropping of vetch (weed infested) (Vw), sole cropping of vetch (weed free) (V0), sole cropping of coriander (weed infested) (Cw), sole cropping of coriander (weed free) (C0), intercropping of vetch + 50% coriander (VC50), intercropping of vetch + 75% coriander (VC75), and intercropping of vetch + 100% coriander (VC100).  The measured parameters  was weed biomass.  The results indicated that vemicompost across all levels of intercropping had significant effect on decrease weed biomass.  Also the lowest weed biomass was achieved in (VC75) and (VC100) intercroppings.  According to the results of this experiment, to decrease the consumption in herbicides and increase the level of health application of intercropping and natural fertilizers could be recommended.

    Keywords: intercropping, Biofertilizer, Vermicompost, Vetch, coriander, weed biomass