فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 3 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر محمود گلابچی، زهره فرشی حقی، دکتر هادی محمودی نژاد*، دکتر غلامحسین ناصری، دکتر مهدی داداشی صفحات 1-19

    نظریه بیوفیلیا، برای اولین بار توسط «ادوارد او. ویلسن» از اساتید زیست شناسی دانشگاه هاروارد در کتاب او به نام بیوفیلیا در سال 1984 چاپ شد. ازجنبه واژه شناسی اصطلاح «بیوفیلیا» به معنی «دوست داشتن حیات یا سیستم های واجد حیات» می باشد و برای نخستین بار توسط «اریک فروم» برای تبیین یک گرایش روان-شناختی در خصوص«جذابیت هر آنچه زنده است»، مورد استفاده قرار گرفت. در واقع او برای اولین بار به وابستگی درونی انسان به ارگانیسم های زنده اشاره کرد. از سویی دیگر، به نظر می رسد که بهترین تحلیل نظام ادراکی انسان در محیط، را می توان با یافته های علوم اداراک و شناخت محیط در دانش روان شناسی محیطی را مرتبط دانست و نوعی کالبدشکافی و جستجوی پیوند و این همانی انسان و طبیعت (محیط) را در آن مشاهده کرد. در هرحال، ارزیابی های شناختی از عناصر معماری بیوفیلی مبتنی بر زمینه های نگرش اکولوژیک می تواند در ارتقا برنامه ریزی و طراحی مسکن تاثیرگذار باشد. این تحقیق بنا به ماهیت بنیادی و بنا به ماهیت، تحقیقی شناختی است. روش تحقیق، «توصیفی- تحلیلی» است که از ابزار گردآوری داده مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بهره برده است. همچنین از روش «استدلال منطقی» در بازیابی مدل مفهومی استفاده شده است. در راستای تیین مدل کیفی نیز از «روش فراتحلیل» برای تحلیل و جمعبندی مطالعات صورت گرفته در این رابطه و دستیابی بهتر به مدل جامع و جهان شمول در راستای تبیین مدل ارزیابی روان شناسی شناختی معماری بیوفیلی در برنامه ریزی و طراحی مسکن بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: معماری بیوفیلی، نظریه اطلاعات، روان شناسی محیطی، نگرش اکولوژیک
  • مرجان کوزه ساز*، دکتر سید محمدحسین رضوی نیا، دکتر علیرضا صادق، دکتر کوروش مومنی، دکتر مهدی بهرامپور صفحات 21-38

    بازده انرژی در ساختمان‌های بیونیک و معماری سبز بیونیک ابزارهای مهمی برای حصول اطمینان از ایجاد هماهنگی بین ساختمان‌ها و محیط طبیعی، حفظ تعادل بوم‌شناختی و دستیابی به توسعه پایدار در احداث ساختمان‌ها هستند. بر اساس یک بازبینی درباره فناوری‌های بیونیک برای کارکردها، سازه‌ها و مصالح ساختمانی، در مطالعه حاضر کاربردها و حالات متعارف بازده انرژی در ساختمان ‌های بیونیک و معماری سبز بیونیک تحلیل می‌شود. علاوه بر این، فناوری ساختمانی غیرفعال با استفاده از منابع انرژی خورشیدی نه تنها می‌تواند کیفیت محیط گرمایی درون ساختمان را بهبود دهد بلکه مصرف انرژی را نیز در ساختمان کاهش می‌دهد. با الهام از خواص مکانیکی، روابط ساختاری و عملکرد مصالح طبیعی و استفاده از آن در سازه ساختمان یا طراحی شکل آن، سازه‌های بزرگ مانند کابل‌های آویزان و سازه‌های دارای پوسته نازک که به ترتیب شبیه به تار عنکبوت و پوسته تخم مرغ هستند، طراحی‌ شده‌اند تا بازدهی منابع ساختمانی بهبود داده شود. به طورخلاصه، توسعه معماری سبز بیونیک و بازده انرژی در ساختمان ‌های بیونیک باید از قوانین طبیعت پیروی کند و به آن ها احترام بگذارد. مطالعه سازوکارهای به کار رفته در سیستم‌های زیست‌شناختی ضروری است که همراه با فناوری‌های ساختمانی جدید باید به کار گرفته شوند تا از نوآوری در ساختمان‌-سازی پشتیبانی کنند و توسعه سریع در ساخت ساختمان‌های سبز و بازدهی انرژی در ساختمان‌ها محقق شود.

    کلیدواژگان: معماری بیونیک، بازدهی انرژی، معماری سبز
  • سپیده محمودی نژاد*، دکتر نسیم رضوی نیا، امیرعباس اشراقی صفحات 39-57

    «بیومیمیکری» (شامل «بیو» به معنای «زندگی» و «میمسیس» به معنای «تقلید») حوزه جدیدی است که به مطالعه بهترین ایده های طبیعت و تقلید از این طرح ها و فرآیندها به حل مشکلات انسان می پردازد. در این حوزه رویکردی که نسبت به فرآیندهای طراحی داریم این است که طراحان به طبیعت نگاه می کنند (به خصوص به ارگانیسم ها یا اکوسیستم ها) تا یک نیاز خاص انسانی را حل کنند. هدف اصلی این پژوهش بررسی کاهش مصرف انرژی در نیروگاه های هسته ای بالاخص با انرژی های طبیعی است. روش تحقیق «توصیفی- تحلیلی» و روش سنجش با «نرم افزار آباکوس» بوده است؛ لذا برای دستیابی به نتایج قابل استناد از نرم افزار المان محدود آباکوس برای مدل سازی اشکال پیشنهادی و کاهش مصرف انرژی در آن ها استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل سازی نشان داد که شکل بهینه مقاوم سازی برای دیوار خارجی ساختمان های هدف ترکیب دیوار پلکانی و انحنا به خارج و ترکیب دیوار پلکانی و انحنا به داخل است. همچنین برخورداری از راهکارهای بیومیمکری در طبیعت می تواند مانند برج های لاوا و مجموعه ایست گیت و غیره در کاهش مصرف انرژی این مجموعه ها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: نیروگاه هسته ای، سرمایش و گرمایش، بیومیمکری
  • مسعود حاجی بگلو*، دکتر حمید بیرقی صفحات 59-76

    مواد، ساختارها، سطوح و ساختمان بدن حشرات، گرایشات علمی بزرگی هستند، اما چنین دانش های بنیادینی در مورد اصول عملکردی این ساختارها برای کاربردهای فنی، به ویژه در معماری، بسیار مطرح است. برخی از بزرگ ترین چالش ها در معماری امروزی، چندمنظوره بودن، صرفه جویی در مصرف انرژی و پایداری است، مشکلاتی که حشرات در حین سیر تکاملی خودشان تا حدی حل کرده اند. حشره شناسان مقدار زیادی از اطلاعات درباره ساختار و عملکرد این ساختار و سطوح زنده جمع آوری کرده اند. از این اطلاعات می-توان به منظور تقلید برای کاربردهایی در معماری استفاده بهینه کرد. زمینه های اصلی تکنولوژی که می توان ایده های الهام گرفته از حشرات را در آن ها به کار گرفت، عبارتند از: 1- مصالح جدید، 2- ساختارها، 3- سطح ها، 4- تکنولوژی پیوند و مواد چسباننده، 5- علوم بصری و فتونیکی. چند نمونه انتخاب شده در این بررسی کوتاه مورد بحث قرار گرفته اند، اما با داشتن بیش از یک میلیون گونه حشره توصیف شده به عنوان منبعی برای الهام گرفتن، می توان انتظار ایده های بسیار زیادی از حشره شناسی برای بیومیمتیک های الهام گرفته از حشرات را داشت. تلفیق دانش مضاعف زیست شناسی حشرات با معماری، عملکرد ساختمان های آینده را بهبود خواهد بخشید. هرچند، زیست شناسان هنوز درک کاملی از عملکرد ساختاری ماده و ساختمان حشرات ندارند. درنتیجه، زمینه های تکنولوژی بسیاری از تحقیقات بنیادی مضاعف حشره شناسی سود می برند. همچنین آزمایش برای الهامات جدید از حشرات احتمالا مهمترین زمینه تحقیقاتی در آینده ای نزدیک خواهد بود.

    کلیدواژگان: حشره شناسی، بیومیمیکری، ریخت شناسی، فوتونیک
  • محمد سرلک*، دکتر سعید صالحی، دکتر کاوه امین صفحات 77-92

    امروزه فرآیند برنامه ریزی و طراحی مجتمع های مسکونی در ایران بدون توجه به ارتباط و فرآیند تکامل سازگار با طبیعت صورت می گیرد که نتیجه آن نوعی ناپایداری در زیست بوم و نابودی طبیعت و محیط زیست شهری است. لذا برای برطرف کرده این مشکل در دهه معاصر رویکرد «بیوفیلیا» مطرح شده است که همان احساس مثبت انسان‌ها نسبت به موجودات زنده می‌باشد. این عبارت ازجمله مباحثی که در خصوص گرایش سرشتی انسان نسبت به مظاهر حیات مطرح می باشد که با عنوان فرضیه بیوفیلی «حیات-دوستی» عنوان می گردد. از جنبه واژه شناسی اصطلاح «بیوفیلیا» به معنی «دوست داشتن حیات یا سیستم های واجد حیات» می باشد و برای نخستین بار توسط «اریک فروم» برای تبیین یک گرایش روان شناختی در خصوص«جذابیت هر آنچه زنده است»، مورد استفاده قرار گرفت. در این پژوهش با روش پیمایشی و روش تحلیل عاملی به بررسی و اولویت سنجی مولفه های معماری بیوفیلی در طراحی و برنامه ریزی مجتمع های مسکونی پرداخته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل 1. ویژگی های محیطی شامل رنگ، آب، هوا، نور طبیعی، گیاهان، حیوانات، مصالح طبیعی، چشم انداز در رتبه نخست قرار گرفته اند و سپس بترتیب 1. تکامل روابط انسان و طبیعت، 2. شکل و فرم های طبیعی، 3. الگوها و فرآیندهای طبیعی، 4. نور و فضا و 5. روابط مبتنی بر مکان در جایگاه های بعدی اولویتی قرار داشته که باید بر اساس آن ها اولویت های حوزه برنامه ریزی و طراحی مجتمع های مسکونی ترسیم و مورد بازبینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیوفیلیا، معماری بیوفیلی، مجتمع های مسکونی، روش تحلیل عاملی
  • دکتر احسان بیطرف صفحات 93-97

    معماری بومی ایران بیش از هر عامل دیگری، تحت تاثیر عوامل محیطی و زیست محیطی ناشی از دوستی با طبیعت و ارتباط با آن شکل (بیوفیلی) گرفته است. همچنین اقلیم به عنوان یک عامل تعیین-کننده موجب پدیدآمدن گونه های متفاوت معماری در مناطق اقلیمی خاصه اقلیم سرد و خشک مختلف شده است. مساله اصلی در این پژوهش بررسی «جایگاه عناصر اقلیمی حیاط در معماری بیوفیلی خانه های اقلیمی سنتی در منطقه سرد ایران» است. نتایج این پژوهش حاصل بررسی ساختار کالبدی و تحلیل معیارهای اقلیمی در نمونه های انتخاب شده در میان اقلیم های منطقه سرد ایران بوده که بصورت گونه های مختلف حیاط در این منطقه ارایه شده است. لذا تعداد 30 بنا در مقایسه اقلیم سرد در شهرهای منتخب با روش خوشه بندی K- mean انتخاب و تحلیل شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که ساختار واحدی در الگوی حیاط در این اقلیم سرد دیده می شود تاثیری اساسی در ارتباط با طبیعت و زیست بوم (نور، هوا، گونه های گیاهی و ارتباط با طبیعت) داشته و دارد. مقایسه فرم حیاط و قرارگیری چند توده ساختمانی در ضلع های مختلف آن نشان می دهد که تفاوت شرایط فصلی موجب تغییر محل کاربری مسکونی در هر دو اقلیم می شود که قصد دارد تا نوعی سازگاری اقلیمی- بیوفیلیک را رقم بزند. بزرگ بودن سطح توده ساختمانی در ضلع رو به آفتاب (ضلع شمال) در اقلیم سرد نشان دهنده سازگاری با شرایط فصلی و بهره گیری از تابش آفتاب در زمستان بسیار سرد و طولانی این منطقه است، در ضمن نحوه کاشت گیاهان بطور غالب در این جبهه نیز نشان از تمایل بیوفیلیک به طبیعت در الگوهای شکل گیری حیاط در این اقلیم دارد.

    کلیدواژگان: معماری بیوفیلی، معماری اقلیمی، اقلیم سرد و خشک
|
  • Pages 1-19

    Biophilia theory, for the first time by his Edward O. Wilson, a professor of livability at Harvard University, was published in his book in 1984. In fact, he first refers to the inner dependence of human beings on living organisms. From the terminology of terminology, the term Biophilia means "loving life or system of life" and for the first time was used by the forum to explain a cognitive orientation in regard to "the attractiveness of everything that is alive". On the other hand, it seems that the best analysis of human perceptual system in the environment can be related to the finding of environment in the knowledge of environmental psychology and a kind of post - mortem and the nature of human nature and nature (environment). However, cognitive assessment of architectural elements based on ecological attitude can be effective in enhancing the planning and design of housing. This study is based on the fundamental nature and according to nature, cognitive research. The research method is descriptive - analytic which has benefited from data collection tools including library studies. In addition, the method of logical reasoning has been used in retrieving the conceptual model. In line with Meta - analysis, a Meta - analysis of for conclusion of the studies in this relationship and better access to the comprehensive model of architecture of Biophilia architecture is utilized in planning and housing planning.

    Keywords: Biophilic architecture, information theory, environmental psychology, ecologic approach
  • Pages 21-38

    Energy Efficiency in bionic Buildings and Green Architecture bionic are important tools to ensure coordination between buildings and the natural environment, maintaining ecological balance and achieving sustainable development in the construction of buildings. According to a review of bionic technologies for the functions, structures and construction materials, the present study analyzes applications and forms of energy efficiency in the bionic buildings and green architecture of For instance, by exploiting the nature of nature in buildings, based on the ideal natural ventilation system, which exists in the termites " s den, innovations in architecture have been made. In addition, the passive construction technology using solar energy sources can not only improve the quality of the thermal environment within the building, but also reduces energy consumption in the building. Inspired by the mechanical properties, structural relations and the function of natural materials and its use in the structure of the building or its shape design, large structures such as cables and structures with thin shells, resembling spider webs and eggs, are designed. In short, the development of green architecture and energy efficiency in the bionic buildings should follow the laws of nature and respect them. The study of mechanisms used in biological systems is necessary, coupled with new building technologies, to support innovation in building and to develop rapid development in building green buildings and energy efficiency in buildings.

    Keywords: bionic Energy Efficiency, Green Architecture
  • Pages 39-57

    Biomimicry (including bio meaning life and mimesis meaning imitation) is a new field that studies the best ideas of nature and imitates these designs and processes to solve human problems. Pay In this field, our approach to design processes is that designers look at nature (especially organisms or ecosystems) to solve a specific human need. The main goal of this research is to investigate the reduction of energy consumption in nuclear power plants, especially with natural energies. The research method was descriptive and analytical and the measurement method was using Abacus software; therefore, in order to achieve reliable results, Abacus finite element software has been used to model the proposed shapes and reduce energy consumption in them. The results of the modeling showed that the optimal form of reinforcement for the external wall of the target buildings is the combination of stepped wall and outward curvature and the combination of stepped wall and inward curvature. Also, having biomimicry solutions in nature can be effective in reducing the energy consumption of these complexes, such as lava towers and East gate complex, etc.

    Keywords: nuclear power plant, cooling, heating, biomimicry
  • Pages 59-76

    The materials, structures, planes and structures of the insect body are great scientific trends, but such basic knowledge about the operational principles of these structures is very important for technical applications, especially in architecture. Some of the most challenging challenges in today s architecture are versatility, in energy consumption and sustainability, problems that bugs have partially resolved during their evolution. The researchers have collected a large amount of information about the structure and function of this structure and living levels. This information can be optimized in order to. The main areas of technology, which can be used for insects inspired by insects, are: 1. new materials, 2 - structures, 3 - level technologies, 4 - link technology and, 5 - visual and non - visual sciences. Several selected samples are discussed in this short study, but with more than one million species described as a source for inspiration, the expectation of many of the insects is inspired by insects in architecture. The integration of the insects with architecture will improve the performance of future buildings. However, do not yet have a complete understanding of the structural function of matter and the structure of insects. Therefore, many of the most fundamental research researches have been applied. Also, testing for new revelations of insects is likely to be the most important research field in the near future

    Keywords: insect, biomimicry architecture, morphology, structure
  • Pages 77-92

    Nowadays, the process of planning and design of residential complexes in Iran is done without regard to the relationship and process of adaptive evolution with nature, the result of which is an instability in biomass and the destruction of nature and environment. To overcome this problem in the contemporary decade, the biophilic approach has been raised which is the positive feeling of humans towards living beings. This study is one of the topics related to the nature of human nature towards manifestations of life which are known as the biophilic hypothesis of life. From the terminology of terminology, the term biophilia means loving life or system of life" and for the first time was used by the forum to explain a cognitive orientation in regard to "the attractiveness of everything that is alive. In this study, a survey and analysis method has been used to survey and prioritize architectural components in the design and planning of residential complexes. The findings show that factors 1. Environmental characteristics include color, water, air, natural light, plants, animals, natural materials, eyes first, and then respectively 1. The evolution of human and nature relations, 2. Normal form and form 3. Patterns and processes, 4. Light and space and 5. On the other hand, priority based on location of scheduling and design of residential complexes is first priority.

    Keywords: biophilia, biophilic architecture, residential complexes, factor analysis method
  • Pages 93-97

    Native architecture of Iran is based on the influence of environmental and environmental factors caused by friendship with nature and associated with it. Also, climate as a factor has produced different architectural species in climatic regions, especially in the cold and dry climate. In this regard, the courtyard is one of the elements of local residential architecture that has a different climate structure in different regions under the influence of environmental conditions. The importance of this element is that as an essential element in architecture, it acts as a structure of relation with nature especially in traditional Iranian homes. The main issue in this study is the study of the yard position in the architecture of traditional climatic houses in the cold region of Iran. The results of this study are the study of physical structure and analysis of climatic criteria in the region of the cold region of Iran which has been presented in different regions in the region. Therefore, the number of 30 in the cold climate in selected cities is selected and analyzed by the K - mean clustering method. The results show that a unit structure is found in the model pattern in this climate, which has a substantial impact on the nature of ecology and ecology (light, air, plant species and relationship with nature). Comparison of courtyard forms and locating of some building blocks in different sides of it shows that seasonal conditions cause change in residential land use in both climate which aims to determine some kind of climatic adaptation. the large area of building massing in the facing side of the sun (side of the north) in the cold climate indicates the adaptation to seasonal conditions and the use of sunshine in winter is very cold and prolonged in this region: meanwhile, plant planting in this area shows the willingness to adapt to nature in the patterns in this climate.

    Keywords: biophilia architecture, climatic architecture, cold, dry climate