فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعیده میرابی، علی یوسفی*، عذرا قندهاریون صفحات 1-38

    سکشوالیته یکی از مهم ترین عرصه های نظری در فلسفه اجتماعی معاصر است؛ مفهومی که تغییرات در ارزش های جنسی جهان مدرن و ایران امروز، توجه به آن را ضرروی کرده است. با وجود اهمیت و تغییرات سکشوالیته در ایران کنونی، به این عرصه نظری توجه کافی نشده است؛ بنابراین این مقاله در نظر دارد رویکردهای نظری سکشوالیته و چیستی آن را بررسی کند. روش استفاده شده در معرفی نظریات سکشوالیته، مرور روایی است و طی شش مرحله انجام شده است: شناسایی منابع معتبر، دسته بندی نظریات سکشوالیته، گزینش و معرفی پراستنادترین نظریات، شناسایی نقاط اشترک و افتراق نظریات، تلفیق نظریات براساس نقاط اشتراک و سازگاری منطقی آن ها و ارزیابی نظریات. نتایج مرور روایی نظریات سکشوالیه نشان داد، فوکو مهم ترین نظریه پرداز  اجتماعی معاصر درباره سکشوالیته است. همچنین نظریه «آزادسازی مردان همجنس گرا»، «برساختگرای اجتماعی سکشوالیته»، «کوییر تیوری» و «ترنسجندریسم» مهم ترین رویکردهای نظری سکشوالیته هستند. در ترکیب رویکردهای نظری مذکور می توان سکشوالیته را یا ارزش ها، قوانین و باورهای اجتماعی درباره رابطه جنسی یعنی برساخت اجتماعی دانست یا به عنوان هویت جنسی ذاتی افراد در نظر گرفت. به علاوه سکشوالیته غربی در سیستم اقتصادی سرمایه داری و تحولات ناشی از آن ریشه دارد. پیامد سکشوالیته در عصر مدرن نیز کنترل موالید، کنترل نظام خانواده و تعریف هویت های جنسی متمایز است. این پیامدها را می توان  سرکوب میل جنسی یا نوعی توجه مضاعف قدرت های مدرن به میل جنسی در نظر گرفت؛ توجهی که به کنترل میل جنسی و بدن منجر شده است. در ارزیابی نظریات سکشوالیته می توان گفت، نظریاتی که پس از فوکو درباره سکشوالیته مطرح شده اند، بسط مفاهیم نظری فوکو هستند. همچنین این نظریات در پاسخ به مسایل اجتماعی جنس/جنسیت های حاشیه ای شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: سکشوالیته، جنسیت، رابطه جنسی، کوئیر تئوری، ترنسجندریسم
  • طاها عشایری*، اسماعیل جهانی دولت آباد، طاهره جهان پرور صفحات 39-65
    بیگانگی شغلی به معنی انفصال، جدایی، بی علاقگی و اشتیاق نداشتن فرد به انجام یک شغل یا وظیفه سازمانی است. در جامعه امروزه بیگانگی شغلی در حال افزایش است. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه عوامل موثر بر بیگانگی شغلی بود. روش تحقیق از نوع فراتحلیل-کمی و با پرسشنامه معکوس در بازه زمانی 1383 تا 1400 بود. جامعه آماری، 45 پژوهش بود که 37 تحقیق با رعایت ملاک های ورود و خروج و با رعایت اعتبار و روایی انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد، بین عوامل زمینه ای (میزان تحصیلات = 0.354، درآمد = 0.266، پایگاه اجتماعی-اقتصادی = 0.357، افزایش سابقه خدمت = 0.339، سن = 0.161)، اجتماعی (اعتماد اجتماعی = 0.292، مشارکت اجتماعی = 0.181، حمایت اجتماعی = 0.345، انسجام اجتماعی = 0.280، عدالت سازمانی = 0.269، رهبری تحول آفرین = 0.385، تعلق سازمانی = 0.429، فرهنگ سازمانی = 0.335)، شغلی (امنیت شغلی = 0.277، رضایت شغلی = 0.380، ارتقای شغلی = 0.251، استرس شغلی = 0.217) و عوامل فرهنگی (افزایش آگاهی و دانش علمی = 0.273، باورهای دینی = 0.352، اخلاق کار اسلامی = 0.183) با بیگانگی شغلی رابطه معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: باورهای دینی، بیگانگی شغلی، سرمایه اجتماعی، فراتحلیل، عدالت سازمانی
  • فریبا حسینی، منصور حقیقتیان*، سید علی هاشمیان فر صفحات 67-98

    در حال حاضر مسایل زیست محیطی، چالشی فراگیر و جهانی قلمداد می شود. رفتارهای زیست محیطی انسان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر بر محیط زیست، مدنظر بسیاری از اندیشمندان، پژوهشگران و محیط گرایان قرار گرفته است. در همین راستا جامعه شناسان تحلیل و بررسی مسایل زیست محیطی را نیازمند مطالعات جامعه شناختی و راه حل های اجتماعی می دانند. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کمی و با هدف تبیین جامعه شناختی رفتارهای زیست محیطی جوانان شهر تهران انجام شد. روش استفاده شده در این پژوهش، پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش، جوانان 18-35 ساله شهر تهران بودند که 453 نفر از آن ها در مناطق مختلف شهر و با مدنظر قراردادن وضعیت توسعه یافتگی این مناطق به عنوان نمونه انتخاب شده و با استفاده از شیوه نمونه گیری سهمیه ای مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته های توصیفی پژوهش نشان دهنده وضعیت نسبتا مطلوب رفتار زیست محیطی در بین افراد مطالعه شده است. یافته های استنباطی پژوهش بیانگر این است که متغیرهای مستقل پژوهش (طبقه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سطح دین داری، مصرف گرایی و آگاهی زیست محیطی) درمجموع 26درصد توان تبیین واریانس متغیر رفتار زیست محیطی را در بین افراد مطالعه شده دارند. اثر همه متغیرهای مستقل به جز متغیر سرمایه فرهنگی بر متغیر رفتار مخرب زیست محیطی به لحاظ آماری معنادار است. شایان ذکر است اثر متغیرهای طبقه اجتماعی و آگاهی زیست محیطی بر رفتار مخرب زیست محیطی معکوس و اثر متغیرهای مصرف گرایی و سطح دین داری بر این متغیر مستقیم است. متغیر طبقه اجتماعی نیز به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری متغیر دین داری بر رفتار مخرب زیست محیطی اثر معکوس دارد.

    کلیدواژگان: رفتارهای زیست محیطی، جوانی، دین داری، مصرف گرایی، آگاهی زیست محیطی
  • غلامحسین نوعی، حسین الهی، امیر اکبری*، ابوالحسن مبین صفحات 99-119
    زندگی علی شریعتی به عنوان  مهمترین نظریه پرداز ایدیولوژیک انقلاب اسلامی 1357 هنوز زوایای ناگفته بسیاری در خود دارد. زندگی وی چنان که خود وی می خواست عرصه عمومی بسیار بسیط و چشمگیری داشت. گسست تبعیدوار شریعتی از دانشکده ادبیات دانشگاه مشهد و مستقر شدن او در حسینیه ارشاد نزد دوستان و دشمنان وی پرده ای است مهم و پرابهام از زندگی او. این مطالعه با اتکا بر رهیافت «نظریه بنیادی» می کوشد با اتکا عمده بر داده های حاصل از مصاحبه های شفاهی و اسناد ساواک تمام واژها حساس در این داده ها را چنان «نشانه/کد» در نظر بگیرد، از نشانه ها به سمت «مفاهیم» عزیمت کند و نهایتا «نظریه» ناظر بر حیات شریعتی در این مقطع کلیدی از زندگی او را مدون نماید. این مقطع از زندگی شریعتی را باید در قالب این «نظریه» درک کرد «تقدم رسالت بر تریبون»؛ بنابراین در هر چهار مقطع این برهه از زندگی شریعتی یعنی مقدمات و تشریفات اداری پایان دادن به حضور شریعتی در دانشکده، پیوند خوردن علی شریعتی به حسینیه ارشاد، استقرار علی شریعتی در حسینیه ارشاد و نهایتا بازنشستگی وی از دانشکده و تعطیلی حسینیه ارشاد می توان حکومت این اصل را مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: علی شریعتی، دانشکده ادبیات، مشهد، حسینیه ارشاد، تهران، ساواک، گروه تاریخ
  • افسانه قاسمی*، حامد ملازاده صفحات 121-145
    شایعه ها در موقعیت های بحرانی منتشر می شوند و جامعه را بیش از پیش با مشکل روبه رو می کنند. همه گیری کوید-19 نیز به عنوان یک بحران به شکل گیری شایعه های مختلف منجر شد؛ بنابراین هدف مقاله حاضر تحلیل محتوای شایعه هایی بود که در همه گیری کوید-19 در جامعه منتشر شد. شایعه های منتشرشده در دو خبرگزای ایسنا و ایرنا از ابتدای همه گیری بیماری تا اعلام رسمی تولید و تزریق واکسن آن با استفاده از نرم افزار MAXQDA تحلیل محتوا شدند. شایعه ها در 9 مقوله اصلی و 18 زیرمقوله شناسایی شدند. نه گروه اصلی شایعات عبارت بودند از: شایعات مرتبط با ویروس، پیشگیری از بیماری، درمان و مهار بیماری، مرگ و میر و فوت شدگان، شیوع بیماری و ابتلا، تعطیلی و بازگشایی اماکن مختلف، اقدامات دولت، وضعیت دسترسی به اجناس مختلف و سایر شایعه ها. انتشار شایعه براساس انگیزه های مبتنی بر ترس، بدبینی، کنجکاوی، آرزویی، فریب و اقتصادی صورت گرفت که تاثیر منفی زیادی بر جامعه داشت. استراتژی های مهار شایعه نیز شامل استراتژی تکذیب و بازیابی می شد. براساس روند کلی مقولات، شایعه ها واکنش طبیعی جامعه به همه گیری یک بیماری کاملا ناشناخته و کشنده بودند که برای سلامت جسمانی و روانی جامعه تهدید محسوب می شدند.
    کلیدواژگان: شایعه، همه گیری کووید-19، استراتژی مهار شایعه
  • محمد صفری، علیرضا موغلی* صفحات 147-175

    با توجه به پیچیدگی روزافزون مسایل اجتماعی و ناتوانی روش های سنتی برای پاسخگویی به این مسایل، تدوین الگوی کارآفرینی اجتماعی در سازمان های مردم نهاد از اهمیت بسیار برخوردار شده است؛ بنابراین هدف این پژوهش، تدوین الگوی کارآفرینی اجتماعی در مراکز نیکوکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) بود. این پژوهش از نظر جهت گیری کاربردی بود و از رویکرد پژوهش های کیفی تبعیت کرده است. جامعه آماری آن اعضای هییت علمی دانشگاه ها، مدیران و کارشناسان خبره کمیته امداد و فعالان حوزه کارآفرینی اجتماعی در شهر شیراز بودند. با روش نمونه گیری هدفمند تا مرحله اشباع نظری، 18 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و تحلیل داده ها براساس روش شش مرحله ای تحلیل مضمون براون وکلارک (2006) و پس از سه مرحله کدگذاری در قالب شبکه مضامین ارایه شد. یافته های پژوهش نشان داد، مدل کارآفرینی اجتماعی در سازمان های مردم نهاد شامل هفت بعد ساختار منعطف، فرهنگ کارآفرینی، ارزش آفرینی اجتماعی، راهبردهای کارآفرینانه، رهبری اجتماع محور، کارکنان خدمت گرای اجتماعی و فرایندهای نوآورانه است؛ بنابراین پیشنهاد می شود، سازمان های  مردم نهاد برای پاسخگویی بهتر به مسایل اجتماعی، از الگوی طراحی شده در این پژوهش بهره برند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، سازمان های مردم نهاد، مراکز نیکوکاری، کمیته امداد امام خمینی (ره)
  • امراله کشاورز، ثریا معمار، رضا همتی*، علی قنبری برزیان صفحات 177-218
    در سال های اخیر بخش کشاورزی ایران، درمعرض بحران ها و مخاطرات محیط زیستی گوناگونی قرار گرفته که اثرات عمیق و جبران ناپذیری بر پیکره روستاها وارد کرده است. نقش زمینه های اجتماعی و فرهنگی را در بروز این بحران ها و مخاطرات و همچنین در شکل گیری نگرش ها، ارزش ها و رفتارهای ایجادکننده این مخاطرات در میدان کشاورزی نمی توان نادیده گرفت؛ بنابراین هدف این پژوهش، واکاوی عادت واره بوم شناختی کشاورزان شهرستان ازنا و کشف بسترها و زمینه های شکل گیری آن بود. این پژوهش با استفاده از روش کیفی و نظریه زمینه ای انجام شد. نمونه گیری پژوهش از نوع هدفمند بود و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. مشارکت کنندگان 33 نفر بودند. تکنیک این پژوهش از نوع مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. یافته ها نشان داد، فشارهای ساختاری ادراک شده و دوگانه انفعال-ناکارآمدی دولت به عنوان شرایط علی، معادله توارث و تقسیم که خردشدن بیش از حد اراضی کشاورزی را درپی دارد، به عنوان شرایط مداخله گر و تیغ دولبه کشت مکانیزه به عنوان شرایط زمینه ای، موجب به حاشیه رفتن عادت واره بوم شناختی می شوند. کشاورزان در مواجهه با این شرایط، کشاورزی سازگار با بازار، استفاده بیش از حد از نهاده های شیمیایی و آیش نگذاشتن زمین را به عنوان راهبرد انتخاب می کنند که درنتیجه موجب تراژدی منابع آبی، فرسایش خاک و مهاجرت می شود. مداخلات از نوع قانون گذاری، ترویج و آموزش و توجه به دانش سنتی و بومی کشاورزان می تواند به ارتقای عادت واره بوم شناختی کشاورزان و حفظ زیست بوم منجر شود.
    کلیدواژگان: دانش بومی، زیست بوم، عادت واره بوم شناختی، فشار ساختاری، کشاورزی
  • محبوبه نژادموسی میانکلی، افسانه ادریسی*، افسانه توسلی صفحات 219-255
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر در نظم نهاد خانواده مبتنی بر اخلاق اجتماعی است. هدف کاربردی پژوهش، ارایه پیشنهادها و راهکارهای مناسب به نظم نهاد خانواده مبتنی بر اخلاق اجتماعی با توجه به شرایط کنونی جامعه و خانواده های کشور است. روش پژوهش به کارگرفته شده در این مطالعه کیفی فراترکیب است. ابتدا با استفاده از روش تحلیل کیفی فراترکیب به استخراج شاخص ها از مقالات و مطالعات پیشین اقدام شد و از 280 مقاله به دست آمده، از 32 مقاله نهایی برای بررسی عوامل موثر بر نظم نهاد خانواده مبتنی بر اخلاق اجتماعی استفاده شد. در ادامه با مقوله بندی شاخص ها و انجام آنتروپی شانون، محتوای طرح تحلیل شد، شاخص های اصلی شناسایی شد و میزان اهمیت هریک از شاخص ها مشخص شد. تحلیل داده های پژوهش در فاز کیفی با نرم افزار MAXQDA انجام شد. با استناد به یافته های پژوهش، 7 مقوله اصلی و 56 مقوله فرعی (کد) با استفاده از روش تحلیل کیفی فراترکیب از متون مقالات پیشین استخراج شد. مقوله های اصلی استخراج شده عبارت اند از: احترام و ارزش، نشاط خانوادگی، قواعد خانوادگی، تامین معیشتی، پرورش و تربیت، تعهد و اعتماد متقابل و نوع‏دوستی. به طورکلی می توان اذعان کرد، مواردی نظیر کمک به فقرا را گداپروری ندانستن، یاری‏رسانی را وظیفه خود شمردن، علاقه‏مندی به امور خیریه، مشارکت داوطلبانه برای کمک‏رسانی در بحران‏ها، بی‎تفاوت نبودن به مشکلات اعضای خانواده و از همه مهم‎تر حمایت کردن از اعضای خانواده، ازجمله پیامدهای مثبت و درخور تامل در پیاده سازی اخلاقیات اجتماعی بر نظم خانواده محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: رویکرد کیفی فراترکیب، نظم نهاد خانواده، اخلاق اجتماعی، اخلاق خانواده
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحات 257-290

    هدف اساس این مطالعه، تهیه ابزار سنجش سبک های رهبری و برآورد روایی و پایایی آن برای استفاده و دسترسی پژوهشگران در حوزه های علوم انسانی است. برای دستیابی به این هدف، نمونه ای 320 نفری از ورزشکاران و مربیان ورزشی دانشگاه های آزاد استان بوشهر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و فرم سبک های رهبری را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 21 و AMOS نسخه 21 تحلیل شد. نتایج روش تحلیل عاملی مرتبه دوم با استفاده از مدل اندازه گیری نشان دهنده ساختار پنج مولفه ای مقیاس سبک های رهبری در نمونه مطالعه شده است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که پنج عامل اصلی به دست آمده که ارزش بیشتر از یک دارند، درمجموع 14/40 درصد از واریانس نمرات مقیاس را تبیین می کنند. نتایج مدل عاملی تاییدی مرتبه دوم برای سنجش سبک های رهبری نشان می دهد که این مفهوم از پنج بعد (آموزشی، آمرانه، دموکراسی، حمایتی و بازخورد اجتماعی) تشکیل شده است. شاخص های تطبیقی و مقتصد محاسبه شده برای ارزیابی کلیت مدل عاملی نشان می دهند که شاخص برازش تطبیقی (CFI) برابر با 845/0، شاخص برازش شده تطبیقی مقتصد (PCFI) برابر با 717/0، شاخص ریشه دوم میانگین مربعات باقی مانده (RMSEA) برابر با 049/0 و نسبت کای اسکویر به درجه آزادی (CMIN/DF) برابر با 815/1 است که وضعیت بهبودی را برای مدل نشان می دهد که درمجموع داده های گردآوری شده می توانند از مدل حمایت کنند. این نتیجه براساس چارچوب نظری نیز منطقی و صحیح است.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، سبک های رهبری، ورزشکاران، مربیان
|
  • Saeideh Mirabi, Ali Yousefi *, Azra Ghandeharion Pages 1-38

    The concept of sexuality plays an important role in the formation of values ​​of the modern world and current Iran. Despite the importance and changes in sexuality, little attention has been paid to this theoretical field. This study is a narrative review of the most important theoretical approaches to sexuality and its essence. The method used in this article is narrative review and has been done in six states; Identifying credible sources, categorizing sexuality theories, selecting and introducing the most cited theories, identifying commonalities and differentiating of theories, synthesis theories based on their commonalities and logical compatibility, and evaluating theories. After investigating the literature, the researchers found that Michel Foucault (1929-1984) is the most important and influential theorist in sexuality. Generally, theoretical approaches to sexuality included “Gay Liberation Theories”, Theories of “Sexuality Constructionism”, “Queer Theories”, and “Transgender Theories”. Regarding the mentioned theoretical approaches, sexuality is defined as a set of values, rules, and social beliefs about sex. Sexuality is social construction, or inherent sexual orientation of individuals. Furthermore, capitalist economic system and its developmental plans have shaped Western sexuality. The sexuality in the modern times resulted in the reproduction control, family-system control and the definition of distinct sexual identities. These consequences, on the one hand, leads to sexual repression and on the other, makes sex the nodal point of modern discourses. After evaluating theories of sexuality, it is understood that the theories proposed after Foucault are an extension of his concepts. These theories have been formed in response to marginal sex/gender groups and issues.

    Keywords: Sexuality, Foucault, gender, sex, Queer theory, Transgenderism
  • Taha Eshayeri *, Ismail Jahani Daulatabad, Tahereh Jahanparvar Pages 39-65
    Alienation is an important social issues in classical sociology (Durkheim, Max Weber, Marx, Simmel) and the result of disordered and anomic division of work-occupation. Job alienation is the result of organizational-institutional conditions and one of the main obstacles to organizational development and social entrepreneurship. Job alienation means emotional heartbreak, organizational social distance, organizational indifference, job-role conflict, and a decrease in individual’s organizational interest in job division in the organization. This issue causes a decrease in job performance and efficiency, organizational commitment, social indifference, social isolation and decrease in social capital (trust, cohesion, participation). The main goal of this research was to study the causes and effective factors of job alienation (meta-analysis of researches). Quantitative meta-analysis (survey) was used and a non-probability sampling method in the time period of 2004-2021. From the statistical population of 45 documents published on Noormagzs, Magiran, Elmnet and Jihad University database, 37 survey documents (following the inclusion and exclusion criteria) were selected. The results show that there is a significant relationship between contextual factors (level of education = 0.354, income = 0.266, socio-economic base = 0.357, increased service history = 0.339 and age = 0.161), social issues (social trust = 0.292, social participation = 0.181, social support = 0.345, social cohesion = 0.280, organizational justice = 0.269, transformational leadership = 0.385, organizational belonging = 0.429 and organizational culture = 0.335), Job (job security = 0.277, job satisfaction = 0.380, job promotion = 0.251, job stress = 0.217), and cultural factors (increasing awareness and scientific knowledge = 0.273, religious beliefs = 0.352, Islamic work ethics = 0.183) and job alienation. Acoordingly, by strengthening social capital and religious beliefs, creating a favorable business environment, reducing social-cultural disorganization platforms, and creating a stimulating work-organizational environment can reduce the severity of job alienation.
    Keywords: Religious Beliefs, Job Alienation, Social capital, Job Dissatisfaction, Organizational Affiliation
  • Fariba Hosseini, Mansour Haghighian *, Seyed Ali Hashemianfar Pages 67-98

    Nowadays, environmental issues are considered a general and global challenge. Human environmental behavior as one of most important factors influencing the environment has attracted the attention of many philosophers, researchers, and environmentalists. Furthermore, sociologists believe that analysis of environmental issues require sociological studies and social solutions. This quantitative study was done to explain the environmental behaviors of young individuals of Tehran. The method used in this research is survey and questionnaire was used as the tool to collect data. Statistical population includes young individuals of Tehran in the range of 18-35 years old among which 453 people, from different districts of Tehran and considering the level of development of these districts, were selected.  Quota sampling method was used. Data analysis was done in descriptive and inferential levels. Descriptive findings of research indicated relatively desirable conditions of environmental behavior among the participants under study. Inferential findings indicate that independent variables of research (social class, cultural capital, level of religiosity, consumerism, and environmental awareness) totally (26 percent) have the ability to explain the variable variance of environmental behavior among participants. The effect of all independent variables except cultural capital on environmental destructive behavior is statistically significant. Moreover, the effect of social class and environmental awareness on environmental destructive behavior is inverse and the effect of consumerism and level of generosity variables on this variable is direct. Social class variable indirectly, and mediated by level of generosity variable, influences environmental destructive behavior inversely.

    Keywords: Environmental behavior, youth, religiosity, Consumerism, Environmental awareness
  • Gholam Hossein Noei, Hossein Elahi, Amir Akbari *, Abulhassan Mobayen Pages 99-119
    As the most prominent theorist of the 1979 Islamic Revolution, Ali Shariati lived a life which involves many untold aspects to date. His life embraced a considerably vast pubic arena, as he intended. Shariati had an exile-like separation from Mashhad Faculty of Letters and Humanities; subsequently, he settled in Hosseinieh Ershad. These events have been important, yet vague incidents in his life according to his friends and rivals. Using the Grounded Theory and data collected from oral interviews and SAVAK documents, the present study attempts to consider the resulting sensitive keywords as ‘signs’. Next, these signs are used to achieve ‘categories’ and finally, offer a set of ‘classes’ regarding the life of Shariati during such an important stage of his life. This period of his life should be understood under four major classes which include: a) the paperwork regarding the end of Shariati’s presence in the faculty; b) the beginning of his connection to Hosseinieh Ershad; c) lecturing in Hosseinieh Ershad; and d) his retirement from the faculty and the closing of Hosseinieh Ershad.
    Keywords: Ali Shariati, Faculty of Letters, Humanities, Mashhad, Hosseinieh Ershad, Tehran, SAVAK, Department of History
  • Afsaneh Ghasemi *, Hamed Mollazadeh Pages 121-145
    Rumors spread in critical situations and cause trouble for the society. The Covid-19 pandemic, as a global crisis, also led to various rumors in Iran. This disease started in China in 2019 and spread all over the world in a short period of time. The purpose of this study is to analyze the content of rumors that have been published during the Covid-19 epidemic in Iran. The research method is qualitative content analysis. For this purpose, the rumors published in ISNA and IRNA from the beginning of the disease outbreak until the official announcement of its vaccine production and injection were identified. First, all the rumors were reviewed, and then the most relevant ones were selected and the content was analyzed using the MaxQda. The published rumors were identified in 9 main categories and 18 sub categories. Nine main groups of rumors were: rumors related to the virus, disease prevention, treatment and control of the disease, mortality rate and dead people, outbreaks and infections, close and reopening of various places, government actions, access to various goods and more rumors. Rumors were spread due to factors such as fear, pessimism, curiosity, wishful thinking, deception, and economy, which had many impacts on people and society. Rumor coping strategies were based on two strategies of denial and retrieval. Based on the general trend of the categories, it can be said that the rumors were not an unusual reaction of the society to the crisis of the Covid-19 pandemic. It was a natural reaction to a completely unknown and deadly disease that targeted the physical and mental health of the society.
    Keywords: rumor, Covid-19 Pandemic, rumor coping strategies
  • Mohammad Safari, Alireza Mooghali * Pages 147-175

    Social issues have been increasingly complex and traditional methods unable to solve the issues. Designing a model for social entrepreneurship in NGOs is then a must. This study tried to design a model in charity centers of the Imam Khomeini Relief Foundation. Its statistical population of this applied research is consisted of university faculty members, managers and experts of the Relief Foundation, and activists of social entrepreneurship in Shiraz. Purposive sampling was used to select members of the sample, which continued to saturation and 18 people were selected. A semi-structured interview was used to collect data. Brown and Clark’s six-step method of theme analysis was used to analyze the data. Being run for three steps of coding, themes were presented. The results showed  that a model for social entrepreneurship in NGOs has 7 overarching themes and 17 organizing themes: flexible structure (pioneering and inclusive), entrepreneurial culture (trustworthy, responsible, and altruistic), social value creating (social empowerment and support), entrepreneurial strategies (cooperation and creation of resources), community-oriented leadership (creative, collaborative, efficient), social service oriented employees (extra-role, interacting and efficient) and creative processes (quick and networked). It is suggested therefore that NGOs, especially charity centers of Imam Khomeini Relief Foundation, use the proposed model of this research to respond better to social issues.

    Keywords: Social Entrepreneurship, NGOs, Charity Centers, Imam Khomeini Relief Foundation
  • Amrollah Keshavarz, Soraya Memar, Reza Hemati *, Ali Ghanbari Barzian Pages 177-218
    In recent years, Iran's agricultural sector has been exposed to various environmental crises and risks, which have had deep and irreparable impacts on the structure of villages. The role of social and cultural contexts in the emergence of these crises and risks cannot be ignored in the formation of attitudes, values ​​and behaviors that create these risks in the agricultural field. The purpose of this research was to analyze the ecological habitus of farmers in Azna city and to discover the reasons and contexts of its formation. This research was done using qualitative method and grounded theory. The research sampling was purposeful and continued until theoretical saturation was reached. The number of participants was 33. Semi-structured interviews were used to collect the data. The findings showed that the perceived structural pressures and the double passivity-inefficiency of the government as causal conditions, the equation of inheritance and division, which caused excessive fragmentation of agricultural lands as intervening conditions and the double-edged blade of mechanized cultivation as contextual conditions cause marginalization of ecological habitus. Facing these conditions, farmers choose products attractive in the market, excessive use of chemicals and not leaving the land fallow as a strategy, which results in the water resources crisis, soil erosion and migration. Interventions like legislations, education and paying attention to the traditional and indigenous knowledge of farmers can lead to the improvement of the ecological habitus of farmers and preserve the ecosystem.
    Keywords: Indigenous knowledge, Ecosystem, ecological habitus, structural pressure, Agriculture
  • Mahboobeh Nejadmoosa Miankali, Afsaneh Edrisi *, Afsaneh Tavassoli Pages 219-255
    The study aimed mainly to explore the factors impacting on the order in families based on social ethics. It as well tried to provide suitable suggestions, considering the current conditions of Iranian society and families. The qualitative study used a meta-synthesis method. First, using a meta-synthesis method, indicators were extracted from previous articles.  Out of the 280 articles obtained, 32 articles were used to investigate the effective factors in the order of the family based on social ethics. Then, through categorizing the indicators and running Shannon entropy, the plan was analyzed, the main indicators were identified, and the significance of all indicators was determined. MaxQDA was used for analyzing the data obtained in qualitative phase. Using meta-synthesis method, seven main categories and 56 subcategories (codes) were extracted from previous articles. The main categories are: respect and value, family vitality, family rules, livelihood provision, education, commitment, mutual trust and altruism. One can say that among the main positive and remarkable consequences of implementing social ethics in the order of families are such issues as not knowing helping the poor as a beg-cherishing act, knowing helping as duty, interest in charity, volunteering help in crises, and not ignoring the problems of other family members.
    Keywords: Qualitative Meta-synthesis Method, Family Order, social ethics, family ethics
  • Gholamreza Jafarinia * Pages 257-290

    The main purpose of this study was preparing a tool for measuring leadership styles and estimate its validity and reliability for the use and access of researchers in humanities. To achieve this goal, a sample of 320 athletes and sports coaches from Azad universities in Bushehr province were randomly selected and completed the leadership styles form. The data were analyzed using SPSS21 and Amos21 software. Based on the obtained results, the second-order factor analysis method using the measurement model shows the five-component structure of the leadership styles scale in the studied sample. The results of factor analysis show that five main factors have value greater than one and explain a total of 40.14% of the variance of the scale scores. The results of the second-order confirmatory factor model for measuring leadership styles show that this concept consists of these aspects: education, authoritarian, democracy, and social feedback. The adaptive and parsimonious indices calculated to evaluate the generality of the factor model show that the comparative fit index CFI is 0.845, the parsimonious comparative fit index PCFI is 0.717, the root mean square residual index or RMSEA is 0.049, the chi-square ratio to the degree of freedom of CMIN/DF is 1.815, which shows the overall improvement of the model. In total, the collected data can support the model. This result is logical and correct based on the theoretical framework.

    Keywords: reliability, validity, Leadership styles, athletes, coaches