فهرست مطالب

مطالعات رسانه های نوین - سال هشتم شماره 32 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات رسانه های نوین
سال هشتم شماره 32 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن بشیر، امیررضا تمدن*، امین میرشکاری سلیمانی صفحات 1-36

    با گسترش روز افزون استفاده از فناوری های نوین ارتباطی، ابزارهای مدیریت افکار عمومی نیز دستخوش تحولات اساسی شده است؛ به طوریکه هم از نظر روشی و هم از نظر مبانی نظری، تحولاتی در حوزه مدیریت افکار عمومی رخ داده است که ضرورت بازنگری و توسعه ادبیات نظری گذشته را مضاعف می نماید. آنچه که امروزه در چند سال اخیر و به ویژه پس از انتخابات سال 2016 در ایالات متحده امریکا به عنوان یکی از شیوه های نوین در مدیریت افکار عمومی از آن یاد می شود، مساله «دستکاری اجتماعی » است. نگارندگان معتقدند ایران، به دلیل قرارگرفتن در موقعیت ارتباطی برجسته، یکی از کشورهایی است که در معرض دستکاری اجتماعی خصمانه از سوی قدرت های خارجی منطقه ای و فرامنطقه ای قرار می گیرد. به همین منظور با چارچوب دستکاری اجتماعی خصمانه، اقدامات سایبری عربستان سعودی علیه جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. برای پژوهش حاضر، با روش ماشینی بیش از 900 هزار داده مرتبط با ایران به زبان عربی از شبکه اجتماعی توییتر از سال 2021 تا 2022 میلادی استخراج گردید؛ سپس با استفاده از روش تحلیل شبکه، فعالیت کاربران عربستانی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که عربستان سعودی با تکنیک های دستکاری اجتماعی خصمانه به ویژه با سرمایه گذاری بر ابزارهای سایبری، در صدد بی اعتبارکردن، بی ثبات سازی، تضعیف و بعضا ترویج گروه های خاص و موسساتی است که برای قدرت رقابتی کشور هدف مهم هستند.

    کلیدواژگان: دستکاری اجتماعی، افکار عمومی، توییتر، عربستان سعودی، تحلیل شبکه
  • فاطمه طاهری* صفحات 37-70
    سرمایه اجتماعی توسط بانک جهانی به عنوان هنجارهای اجتماعی نهفته در ساختارهای اجتماعی تعریف شده است که نقش ‏هماهنگی اقدامات افراد برای نیل به اهداف را بر عهده دارد. با افزایش ارتباطات الکترونیکی، بستر سرمایه اجتماعی تغییر نموده و ‏دغدغه پژوهشگران را به سمت سرمایه اجتماعی آنلاین پیش برده است. هدف این مقاله واکاوی نظرات مخالف و موافق ‏صاحبنظران در ارتباط با ظهور این متغیر می باشد. با توجه به ماهیت مروری مقاله، تعداد 138 مقاله معتبر بین المللی مورد بررسی ‏اولیه قرار گرفت که با توجه به نامناسب بودن عنوان، چکیده و محتوای 78 مقاله، تعداد ‏‎60‎‏ مورد برای بررسی نهایی در نظر گرفته ‏شد. مرور این موارد به بررسی مطالعات صورت گرفته در حوزه سرمایه اجتماعی آنلاین و نتایج حاصل از دیدگاه صاحبنظران می-‏پردازد. ‏نتایج نشان می دهد اگرچه سرمایه اجتماعی آنلاین تا حد زیادی توسط پژوهشگران مورد تایید قرار گرفته است، اما آراء مخالف در ‏این ارتباط نشان می دهند بهره گیری از سرمایه اجتماعی آنلاین در وضعیت مطلوب نیازمند تقویت مهارتهای ارتباطات الکترونیکی، ‏توسعه پلتفرم های مختلف و چگونگی استفاده صحیح از انها می باشد. در واقع هنوز بین صاحبنظران، توافق جمعی در ارتباط با ‏وضعیت سرمایه اجتماعی در شبکه های اجتماعی آنلاین وجود ندارد و پژوهش های بیشتری مورد نیاز است تا وضعیت این مفهوم نو ‏پا را با وضوح بیشتری مورد شناسایی قرار دهد. این مطالعه بعنوان روزنه ای برای شروع مطالعات منسجم وضعیت سرمایه اجتماعی ‏در شبکه های اجتماعی و ارتباطات الکترونیکی، اهمیت و ضرورت پژوهش های کیفی و کمی مختلف در این ارتباط را رهنمون می-‏شود.‏
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی آنلاین، شبکه های اجتماعی آنلاین، سرمایه اجتماعی، جوامع آنلاین
  • یوسف رمضانی*، محسن رجب زاده، مهناز رئوف سلامتی صفحات 71-96

    هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر تمایل به تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان نحصیلات تکمیلی موسسات آموزش عالی شهر مشهد می باشد که به شیوه ی نمونه گیری از نوع غیراحتمالی در دسترس انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی و معادلات ساختاری "SEM"در نرم افزار Smart PLS تحلیل گردید که مطابق نتایج بدست آمده، عوامل روابط متقابل، لذت در کمک به دیگران، اعتماد، سودمندی ادراک شده، سهولت استفاده درک شده و سازگاری بر نگرش نسبت به تسهیم دانش تاثیر مثبت و معناداری دارند و ساماندهی تلاش بر نگرش نسبت به تسهیم دانش تاثیر منفی دارد. خودکارایی دانشی بر نگرش نسبت به تسهیم دانش تاثیر ندارند. همچنین عامل نفوذ همکاران بر هنجار ذهنی کاربران نسبت به تسهیم دانش تاثیر مثبت و معناداری دارد. عوامل خودکارایی دانشی، سهولت استفاده درک شده، قابلیت دسترسی به منابع بر کنترل رفتاری درک شده کاربران نسبت به تسهیم دانش تاثیر مثبت و معناداری دارند و همچنین نگرش نسبت به تسهیم دانش، کنترل رفتاری درک شده نسبت به تسهیم دانش بر تمایل به تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی تاثیر ندارند و هنجار ذهنی نسبت به تسهیم دانش بر تمایل به تسهیم دانش در شبکه های اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، تمایل به تسهیم دانش، شبکه های اجتماعی
  • سیده شیما کارانجام، سید رضا سید جوادین*، محمدرحیم اسفیدانی، مسلم علی محمد لو صفحات 97-153

    یکی از منابع عمده دانش بشری که نقش مهمی در بقا و سلامت جوامع ایفا می کند دانش حکومت داری و مدیریت عمومی امور است. نظام سیاستگذاری به فراخور فضای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و فناورانه حاکم بر عالم، می بایست سبک و سیاق مناسبی برای حکمرانی موفق برگزیند. باتوجه به ظهور عصر شبکه و باتوجه به نفوذ فضای مجازی در تمام ابعاد زندگی فردی و خط مشی گذاری حاکمیتی، این مطالعه با هدف طراحی مدل نگاشت شناختی ذهنی حکمرانی بر شبکه های اجتماعی با استفاده از تکنیک استخراج استعاری زالتمن (زیمت) که یکی از روش های پژوهش برگرفته از علوم اعصاب در مدیریت است اجرا گردیده است. بدین منظور با 12 نفر از خبرگان، کارشناسان و محققان فعال مدیریت، حکمرانی و رسانه های اجتماعی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با میانگین زمانی 3:24 ساعت و با پراکندگی جغرافیایی از 5 استان کشور: تهران، شیراز، اصفهان، کرمانشاه و مشهد در فضای Adobe Connect انجام گرفت. پس از تحلیل نتایج 67 مفهوم برای طراحی مدل شناسایی شد و سرانجام جهت ساختاربخشی نقشه اجماعی از نرم افزار 9Atlas.ti استفاده شد، امیداست این الگو بتواند دریچه جدیدی پیش روی اندیشمندان، فعالان دستگاه های حکومتی و بازیگران راهبردی جهت تدوین سیاست هایی اثربخش و کارآمد در حوزه حاکمیت شبکه های اجتماعی به عنوان یک ابر رسانه پویا در سطح ملی و فرامرزی بگشاید.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، شبکه های اجتماعی، مدیریت رسانه، زیمت، مدل ذهنی، علوم اعصاب در مدیریت
  • محسن روشنیان رامین، خدیجه علی آبادی*، علی دلاور، حسن رستگارپور صفحات 155-180
    هدف

    این مقاله با هدف بررسی تاثیر بازی های رایانه ای معمایی در خلاقیت دانش آموزان پسر ابتدایی انجام شد.

    روش تحقیق

    روش تحقیق در این پژوهش، شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود، جامعه آماری کلیه مدارس ابتدایی پسر شهرستان اسلامشهر بود که یکی این مدارس انتخاب شد. نمونه این پژوهش 30 دانش آموز از پایه چهارم تا ششم بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و بصورت جایگزینی تصادفی در گروه گواه و آزمایش قرار داده شدند. ابزار این پژوهش شامل پنج بازی رایانه ای معمایی شامل بود که این 5 بازی از بین بیش از 200 بازی معمایی انتخاب شد، همچنین ابزار گردآوری داده ها آزمون تصویری فرم ب خلاقیت تورنس بود که شامل چهار خرده مقیاس: سیالی، انعطاف پذیری، اصالت و بسط می باشد. روش گردآوری داده ها بصورت پیمایشی و روش تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون آماری تی مستقل بود.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بازی های رایانه ای معمایی بر خلاقیت و ابعاد آن تاثیر مثبت داشته و فرضیه های پژوهش در سطح معناداری 0.001 تایید شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بازی های رایانه ای معمایی که برخی ویژگی های خاص مانند مساله محوری، تاکید بر جستجو و اکتشاف و داشتن راه حل های متنوع را دارند می توانند در پرورش خلاقیت موثر باشند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، بازی رایانه ای، بازی رایانه ای معمایی
  • زهره دهدشتی شاهرخ*، مهدی بشیرپور صفحات 181-208

    بازی های دیجیتال جدیدترین رسانه برای تبلیغات در فضای مجازی می باشند و در بین رسانه های دیجیتال برای تبلیغات سریع ترین رشد رادارند، در این تحقیق با هدف بررسی تاثیر محتوای تبلیغاتی در بازی های دیجیتال بر یادآوری تبلیغات ، 5 عامل موثر بر محتوا را شناسایی کردیم که این عوامل شامل آگاهی بخشی پیام تبلیغاتی در بازی های دیجیتال، جذابیت پیام ، تطابق محتوا با موضوع بازی، تعامل در محتوای تبلیغاتی و وجود مشوق های فروش در تبلیغ بودند،تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-پیمایشی می باشد و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است، پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن از طریق شاخص روایی همگرا و روایی سازه محاسبه شده است، برای بررسی تاثیر این عوامل نمونه ای به حجم 782 نفر از مردم تهران که درگیری رفتاری مناسبی با بازی های دیجیتال داشتند، مورد مطالعه قرار گرفتند، فرضیه اصلی تحقیق مورد تایید قرار گرفت و مشخص شد که محتوای با کیفیت بر یادآوری تبلیغ در بازی های دیجیتال موثر است. از بین عوامل موثر بر محتوای تبلیغات نیز تاثیر همه عوامل مورد تایید قرار گرفت و مشخص شد که تطابق تبلیغ با موضوع بازی دیجیتال مهم ترین عامل محتوایی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: تبلیغات در بازی های دیجیتال، محتوای تبلیغات دیجیتال، یادآوری تبلیغات دیجیتال، تطابق تبلیغ با موضوع بازی دیجیتال، بازاریابی دیجیتال
  • حمیده خالقی محمدی، افسانه مظفری*، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 209-236
    یکی از بخش های جامعه که به دلیل نداشتن سلامتی جسمی، همیشه با محرومیت های زیادی چه در استفاده از خدمات عمومی و شهروندی و چه در حضور فعال در جامعه روبرو می باشند، معلولین آن جامعه می باشند. برخوردهای مبتنی بر تبعیض افراد جامعه نسبت به معلولین، براساس فرضیاتی در مورد معلولین شکل گرفته است که کاملا مغایر با نظر معلولین راجع به پذیرششان می باشد. یکی از ابزارهایی که همواره برای تغییر نگرش افراد مورد توجه بوده است، رسانه ها می باشند. در این بین از آنجا که محتوای شبکه های اجتماعی توسط خود جامعه تولید و انتخاب می شود، نسبت به رسانه های یک طرفه مثل تلویزیون، روزنامه ها بیشتر مورد توجه قرار می گیرند و می توانند سبب تغییر نگرش مردم شوند. در این تحقیق به مطالعه نقش رسانه در تغییر نگرش شهروندان تهرانی بر اساس مدل کوشش درخور پرداخته شده است که منظور از رسانه شبکه های اجتماعی می باشد. این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد جامعه آماری این تحقیق را شهروندان شهر تهران(افراد 18 سال به بالا) تشکیل می دهند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد توجه به تولید محتواهای راه محوری در شبکه های اجتماعی، بر نگرش شناختی، عاطفی و آمادگی برای عمل تاثیر گذار است. همچنین توجه به تولید محتواهای راه حاشیه ای شبکه های اجتماعی بر نگرش شناختی و عاطفی تاثیر گذار است لیکن بر نگرش آمادگی برای عمل تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: معلول، رسانه های نوین، شبکه های اجتماعی، نگرش، مدل کوشش درخور
  • آرمان حیدری*، وحید دستیار، فاطمه جعفری صفحات 237-275

    بدن و مفهوم بدن که در تحلیل های جامعه شناختی سنتی غایب بود، امروزه، در قلب جامعه شناسی، زندگی اجتماعی و خودپنداره هویتی ما قرار دارد. با گسترش رسانه ها و تکنولوژی های ارتباطی نوین، یکی از مهمترین چالش ها در حوزه مدیریت بدن به ابهام پیرامون میزان تاثیر نیروهای جهانی یا زمینه های محلی مربوط می شود. این مقاله با اتکای بر رویکرد جهان- محلی شدن، بر اساس نظریات رابرتسون، گیدنز، راجرز، فیدرستون و پذیرش اجتماعی، تاثیر استفاده از رسانه های نوین بر مدیریت بدن را با میانجی گری پذیرش اجتماعی در بین زنان باشگاهی شهر نورآباد ممسنی بررسی کرده است. روش تحقیق، پیمایشی، ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه، و روش نمونه گیری، نمونه گیری متناسب با حجم توام با تصادفی ساده بوده است. بر اساس نتایج تحقیق، بیشترین استفاده زنان از رسانه های نوین، به ترتیب، کسب اطلاع و شیوه کاربرد وسایل ورزشی، جستجوی الگوهای تناسب اندام، و کسب اطلاعات در مورد مد و پوشش (اینترنت)؛ استفاده از شبکه های تبلیغ مد، مشاهده برنامه های علمی، پزشکی، ورزشی، و تبلیغات تجاری (ماهواره) بوده اند. در بین شاخص های متعدد سازه مدیریت بدن، ورزش و تناسب اندام، جراحی و زیبایی بدن و کیفیت پوشش تاثیرگذارترین شاخص ها بوده اند. با مقایسه میزان تاثیر رسانه های نوین (81/.) و پذیرش اجتماعی (17/.) بر مدیریت بدن می توان گفت رسانه های نوین، به میزان چشمگیری، بیشتر از میزان پذیرش اجتماعی موجب افزایش توجه زنان به مدیریت بدن شان در ابعاد مختلف شده اند.

    کلیدواژگان: اینترنت، پذیرش اجتماعی، زنان، ماهواره، مدیریت بدن
  • سردار محمدی *، آرش زارعی صفحات 277-300
    هدف

    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر فعالیت های بازاریابی مبتنی بر شبکه های اجتماعی روی قصد حضور هواداران با نقش میانجی هویت تیمی و رضایت (مطالعه موردی صفحه اینستاگرام استقلال) بود.

    روش شناسی

    روش تحقیق توصیفی-همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه هواداران باشگاه فرهنگی ورزشی تیم فوتبال استقلال که 434 پرسشنامه به صورت آنلاین در سایت کافه پردازش جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه بازاریابی اجتماعی سیوو پارک، قصد حضور تماشاگران اچن،رضایتمندی الیور و پرسش نامه هویت تیمی تریل و جیمز استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بازاریابی رسانه های اجتماعی روی هویت تیمی، رضایت و قصد حضور اثر دارد، هویت تیمی بر رضایت و قصد حضور هوادار اثرگذار است و رضایت هوادار بر قصد حضور اثرگذار می باشد. هویت تیمی نقش میانجی بین بازاریابی شبکه های اجتماعی بر قصد حضور هواداران ندارد و رضایت نقش میانجی بین بازاریابی شبکه های اجتماعی بر قصد حضور هواداران با دارد.

    نتیجه گیری

    امروزه روش های سنتی ارتباط با مشتری جوابگوی مدیریت نیست. به همین دلیل، سازمان ها و صنایع گوناگون به فکر استفاده از روش های جذاب در رسانه های اجتماعی برای جلب نظر مخاطبان خود افتاده اند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، قصد حضور، هویت تیمی، رضایت، هواداران تیم استقلال
  • مصطفی محمدی*، شکوفه اسدی صفحات 301-324

    شبکه های اجتماعی به دلیل سهولت استفاده بستری مناسب برای برقراری ارتباط بین کاربران فراهم نموده اند و با سرعت ریادی در زندگی اجتماعی مردم نفوذ کرده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل تاثیرگذار در اشتراک گذاری تجربه سفر در شبکه های اجتماعی می باشد که به دو دسته عوامل تسهیل کننده و بازدارنده دسته بندی شده اند. متغیرهای لذت درک شده، نوع دوستی و خودشکوفایی تحت عنوان عوامل تسهیل کننده و متغیرهای شخصی، رابطه ای، دلایل امنیتی و حریم شخصی تحت عنوان عوامل بازدارنده مورد بررسی قرار گرفتند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظری نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل گردشگران و بازدیدکننده از مقصد گردشگری شهرستان بابلسر بودند. نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد. برای انتخاب افراد نمونه از روش نمونه-گیری تصادفی ساده استفاده شد. جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از بسته نرم افزارهای SPSS24 و SmartPLS3 انجام شد. یافته ها حاکی از اهمیت تاثیر عوامل بازدارنده بر عدم اشتراک گذاری و عوامل تسهیل کننده بر اشتراک گذاری تجارب سفر در شبکه های اجتماعی است و نتایج بدست آمده، فعالین حوزه گردشگری و بازاریابی را به آگاهی از قدرت محتوای تولید شده توسط کاربر از طریق شبکه های اجتماعی تشویق می کند.

    کلیدواژگان: گردشگری، شبکه های اجتماعی، عوامل تسهیل کننده، عوامل بازدارنده
  • مهناز امیرپور*، مریم طالب دوست صفحات 325-355

    شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان یک راه جذاب ارتباطی، مورد استفاده تعداد زیادی از افراد جامعه قرار گرفته است. بنابراین ، مقدار قابل ملاحظه ای از اطلاعات در این سایت ها به اشتراک گذاشته می شود که به طور بالقوه پیامدهای قابل توجهی را در زمینه ی هویت اجتماعی و سبک زندگی افراد به دنبال دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی برهویت اجتماعی و سبک زندگی دانشجویان انجام شده است. .جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر مشهد می باشد، که براساس آمار دریافتی از دانشگاه فرهنگیان حدودا (2112) نفر در سال تحصیلی 1396 مشغول تحصیل بودند، که با بهره گیری از فرمول کوکران 322نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب گردید.روش تحقیق به روش پیمایشی، از نظر زمانی مقطعی و ازنوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار اندازه گیری در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می باشد ، که روایی آن مورد تایید اساتید متخصص و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 80/0 برآورد و مورد تایید قرار گرفت ، تجزیه و تحلیل یافته ها در این پژوهش از آزمون های پارامتریک مانند ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی تست مستقل، تحلیل واریانس یکطرفه و رگرسیون استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با سبک زندگی و هویت اجتماعی رابطه وجود دارد و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی بر اساس سن و جنسیت تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، سبک زندگی، هویت اجتماعی، دانشجویان، دانشگاه فرهنگیان مشهد
  • شعله معراجی اسکویی، محمد سلطانی فر *، علی دلاور صفحات 357-384

    شبکه های اجتماعی ، ظرفیت های نوینی را به منظور تاثیرگذاری بر کاربران و هدایت آن ها به سوی کنش اجتماعی فراهم کرده اند. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی از عوامل موثر بر رهبری فکری کاربران شبکه های اجتماعی در ایجاد کنش اجتماعی بود. بدین منظور، طرح پژوهشی همبستگی برای تبیین روابط میان متغیرهای پیش بین شهرت و جذابیت ، تخصص ، هنجارمندی ، جایگاه اجتماعی رهبر، شباهت او با کاربر، رسانه های رسمی، ویژگی های پیام، تاثیر پذیری کاربر، انتشار فراخوان های مربوط به کنش اجتماعی با متغیر معیار کنش اجتماعی هماهنگ کاربران در شبکه اجتماعی اینستاگرام اتخاذ شد. 393 نفر به پرسشنامه محقق ساخته که روایی صوری و محتوایی آن توسط خبرگان تایید شد، پاسخ دادند. آلفای کرونباخ زیر-مقیاس های پرسشنامه به جز یک مورد، بالاتر از 0.70 بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که رهبری فکری در شبکه های اجتماعی، به طور مستقیم بر کنش اجتماعی هماهنگ تاثیر نداشته، بلکه رهبری فکری از طریق متغیرهای میانجی «شهرت و جذابیت» رهبر فکری، و نیز «تاثیرپذیری کاربران» و «انتشار فراخوان های مربوط به کنش اجتماعی»، بر کنش اجتماعی هماهنگ کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام موثر بوده است. نیز «ویژگی های پیام»، بیشترین تاثیر را بر رهبری فکری داشته است. یافته های پژوهش حاضر می تواند در رهبری فکری کاربران شبکه های اجتماعی به منظور ایجاد کنش اجتماعی هماهنگ توسط مراکز آموزشی و علمی، و نیز متولیان تولید و انتشار محتوا در فضای مجازی، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رهبری فکری، کنش اجتماعی، شبکه های اجتماعی، شهرت و جذابیت، تاثیرپذیری کاربران، انتشار فراخوان ها
  • جواد دلیری، محمد سلطانی فر*، علی اکبر فرهنگی، هادی خانیکی صفحات 385-435
    در این مقاله یک مدل مطلوب برای رسانه های داخلی (سازمان های مطبوعاتی)ایران طراحی و ارایه شده است.در این پژوهش، با توجه به ماهیت اکتشافی پژوهش از روش گراندد تیوری یا نظریه داده بنیاد استفاده شد. شیوه اجراء اکتشافی، نحوه گردآوری داده ها به صورت کیفی و با استفاده از ابزار مصاحبه انجام گرفت، نمونه آماری در این مطالعه، 50 نفر است. این پژوهش در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد. در کدگذاری محوری، 6 شبکه اصلی، 21 مولفه اصلی و 354 مولفه فرعی به عنوان مولفه های مدل نوین اتاق خبر رسانه های جهان برای الگو گرفتن رسانه های داخلی شناسایی شد. براساس یافته های این پژوهش یک اتاق خبر چهار لایه ای شامل شبکه تولید ، شبکه محصول ، شبکه توزیع و انتشار و شبکه مخاطب و مشتری طراحی . ویژگی های هر لایه و ارتباط بین لایه ها نیز تشریح شد «دیجیتالی شدن فرایند تولید و توزیع محتوا»، «ارایه محتوای تعاملی» و کاهش هزینه ، چابک و افزایش سرعت خبررسانانی و همزایی و همگرایی در تولید و توزیع محتوا و تکیه بر هوش مصنوعی و داده کاوی از جمله این ویژگی هاست .
    کلیدواژگان: اتاق خبر، رسانه های نوین، پلتفرم، دیجیتالی شدن، همگرایی رسانه ای
  • سید حسام قبله زاده، سید علیرضا افشانی*، حسین اسلامی صفحات 419-450

    شایعه و تاثیر آن بر زندگی اجتماعی انسان ها همواره مورد توجه و مهم بوده است. در سالیان اخبر و با گسترش فضای مجازی، شرایط برای انتشار شایعه، تسهیل شده است. پژوهش حاضر به واکاوی روایت جوانان شهر یزد از شیوع شایعه در فضای مجازی پرداخته است. روش این مطالعه، کیفی و از نوع نظریه زمینه ای بود. جامعه هدف پژوهش، جوانان شهر یزد بودند که 24 نفر از آنها به صورت هدفمند انتخاب و با استفاده از مصاحبه، مورد مطالعه قرار گرفتند و برای تحلیل آنها از کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. مبتنی بر مصاحبه های صورت گرفته با جوانان، 43 مفهوم، 20 مقوله اول، 14 مقوله دوم، 5 مقوله هسته (شیوع شایعه، باوربه شایعه، باورپذیری شایعه، تقویت شایعه و تضعیف شایعه) و پدیده «لبه تیغ کژکارکرد خبری در فضای مجازی» برساخته شد که فضای پارادوکس گونه و به اصطلاح دو لبه ی کارکرد و کژکارکرد اطلاعاتی در فضای مجازی را نشان می دهد. نتایج بیانگر نگاه منفی جوانان به فضای مجازی و اخبار منتشر شده در این بستر بود و بهترین راهکار برای کاهش اثرگذاری شایعات و انتشار آن ها را آگاه سازی و ارتقای سواد رسانه ای مخاطبان می دانند.

    کلیدواژگان: شایعه، فضای مجازی، جوانان، اخبار، باورپذیری
|
  • Hassan Bashir, Amir Reza Tamaddon *, Amin Mirshekari Soleimani Pages 1-36

    With the increasing use of new communication technologies, public opinion management tools have also undergone fundamental changes; both in terms of method and theoretical foundations, there have been developments in the field of public opinion management that double the need to review and develop the theoretical literature of the past. What is now being referred to as a new way of managing public opinion in recent years, and especially after the 2016 US election, is the issue of "social manipulation". The authors believe that Iran is one of the countries that is exposed to hostile social manipulation by regional and supra-regional powers due to its special communication position. To this end, with the framework of hostile social manipulation, the cyber actions of Saudi Arabia against the Islamic Republic of Iran have been studied. For the present study, more than 900,000 data related to Iran in Arabic were extracted by Twitter from the social network Twitter until 2021 & 2022 years; Then, using the network analysis method, the activity of Saudi users has been specially studied. The results of the study show that Saudi Arabia, with its hostile social manipulation techniques, especially by investing in cyber tools, seeks to discredit, destabilize, weaken, and sometimes promote specific groups and institutions that are important to the country's competitive power.

    Keywords: Social Manipulation, Public Opinion, Saudi Arabia, Social Network Analysis, Twitter, Iran
  • Fateme Taheri * Pages 37-70
    Social capital is defined by the World Bank as social norms hidden in social structures, which has the role ‎of coordinating people's actions to achieve goals. With the increase of electronic communication, the ‎platform of social capital has changed and the concern of researchers has moved towards online social ‎capital. The purpose of this article is to analyze the opinions of experts against and in favor of the ‎emergence of this variable. Due to the review nature of the article, 138 internationally articles were ‎reviewed, and due to the inappropriateness of the title, abstract, and content of 78 articles, 60 were ‎considered for final review. The review of these cases examines the studies conducted in the field of ‎online social capital and the results from the experts' point of view. The results show that although online ‎social capital has been approved by researchers to a large extent, the opposing opinions in this regard ‎show that the use of online social capital in a favorable situation requires strengthening of electronic ‎communication skills, platform development. Different types and how to use them correctly. So there is ‎still no collective agreement among experts regarding the status of social capital in online social networks, ‎and more research is needed to identify the status of this nascent concept more clearly. This study, as an ‎opening to start coherent studies of the state of social capital in social networks and electronic ‎communications, guides the importance and necessity of different qualitative and quantitative researches ‎in this connection.‎
    Keywords: Online social capital, online social networks, Social Capital, virtual communities
  • Usef Ramezani *, Mohsen Rajabzadeh, Mahnaz Raoof Pages 71-96

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the willingness to share knowledge in social networks. This research is applied research. The statistical population of the study consisted of postgraduate students of higher education institutes in Mashhad who were selected through the non-probability sampling method. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods and structural equations "SEM" in Smart PLS software. According to the results, interactive factors, pleasure in helping others, trust, perceived usefulness, ease of use Perceived, and adaptation have a positive and significant effect on attitude toward knowledge sharing, and organization of effort has a negative effect on attitude toward knowledge sharing. Knowledge automation does not affect attitudes toward knowledge sharing. Also, the influence of coworkers on the subjective norm of users has a significant positive effect on knowledge sharing. Knowledge automation factors, perceived ease of use, and accessibility of resources have a significant and positive effect on users' perceived behavioral control over knowledge sharing, as well as an attitude toward knowledge sharing, perceived behavioral control of knowledge sharing has a tendency to share knowledge in Social networks have no effect and subjective norms about knowledge sharing have a positive and significant effect on the willingness to share knowledge in social networks.

    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Tendency to share knowledge, Social networks
  • Seyede Shima Karanjam, Seyed Reza Seyed Javadin *, Mohammadrahim Esfidani, Moslem Alimohammadlou Pages 97-153

    One of the major sources of human knowledge that plays an important role in the survival and health of societies is the knowledge of governance and public administration. The policy-making system, in accordance with the social, political, economic, cultural and technological environment of the world, must choose the appropriate style for successful governance. Due to the emergence of the network age and the influence of cyberspace in all aspects of individual life and governance policy, this study was conducted with the aim of designing a mental cognitive mapping model of governance on social networks using the Zaltman Metaphor Elicitation Technique (ZMET) which is one of the research methods is derived from neuroscience in management. For this purpose, in-depth semi-structured interviews were held with 12 experts, experts and researchers active in management, governance and social media with an average time of 3:24 hours and with geographical distribution from 5 provinces of the country: Tehran, Shiraz, Isfahan, Kermanshah and Mashhad, The interviews were conducted in Adobe Connect software environment. After analyzing the results, 67 concepts for model design were identified and finally 9Atlas.ti software was used to structure the consensus map. It is hoped that this model can open a new window for thinkers, government activists and strategic actors to formulate effective and efficient policies. Open social networks as a dynamic national media across national and cross-border.

    Keywords: Good Governance, Social networks, Media Management, Zimet, Mental Model, Neuroscience in Management
  • Mohsen Roshanian Ramin, Khadije Aliabadi *, Ali Delavar, Hassan Rastegarpoor Pages 155-180
    Purpose

    This paper aims to investigate the effect of puzzling computer games on the creativity of elementary school students.

    Method

    In this research, a quasi-experimental design was a pre-test and post-test design with a control group, the statistical population was all elementary school boys in Islamshahr, one of these schools was selected. The sample consisted of 30 students from the 4th to 6th grade who were selected by a simple random sampling method and by randomized replacement was performed in the control and experimental group. The research tool was included five puzzle games selected from between more than 200 puzzle games. Also, the data collection tool was a visual test of Form B for Torrance's creativity, which included four subscales: fluidity, flexibility, originality, and expansion. The method of data collection was a survey and data analysis was done by independent t-test.

    Results

    Data analysis showed that computer games had a positive effect on creativity and its dimensions, and the research hypotheses were confirmed at a significant level of 0.001.

    Conclusion

    The results showed that computer game puzzles that have some specific features, such as problem-solving, focus on searching and discovering, and having a variety of solutions, can be effective in fostering creativity.

    Keywords: creativity, Computer Game, puzzle game
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh *, MAHDI BASHIRPOUR Pages 181-208

    Digital games are the latest media for advertising in cyberspace and among the fastest-growing digital media for advertising. In this research, we aimed to investigate the effect of advertising on digital advertising on reminder advertising, identified five factors affecting the content, including informing Message, message attractiveness, content accordance with the subject of the game, interaction in advertising content and the existence of sales promotion in the ads. To examine the effect of these factors, a sample of 782 people in Tehran who had behavioral behaviors above average with digital games was studied. It placed the main hypothesis of the research was confirmed, and it was determined that quality content is effective in reminding advertisers in digital games. Among the factors influencing the content of advertising, the impact of all factors was confirmed and it was found that the adaptation of advertising with the subject of digital play is the most important factor in content.

    Keywords: in game advertising, digital advertising content, digital advertising reminders, advertising compliance with digital gaming, Digital Marketing
  • Hamideh Khaleghi Mohammadi, Afsaneh Mozaffari *, Nassim Majidi Ghahroodi Pages 209-236
    One of the sectors of society that, due to their lack of physical health, is always faced with many disabilities, whether in the use of public services or citizenship or active participation in society, these are disabled. Attitudes based on the discrimination of people with disables in society are based on assumptions about people with disables that are completely incompatible with their disability. Media is one of the tools that has been used to change people's attitudes. Especially, social media content is produced and selected by the community compare to media and newspapers are more attentive. This research is considered the role of media in changing the attitude of the citizens of Tehran based on the Elaboration likelihood model (ELM), that media explanation social network. This research is a descriptive survey and the statistical population of this research is citizens of Tehran (over eighteen). The results show that focus on central route content producing in the social network has an impact on cognitive attitudes, emotional attitudes and readiness attitudes for action. Also, focus on peripheral route content producing in the social network has an impact on cognitive attitudes and emotional attitudes, but it hasn’t impact readiness attitudes for action.
    Keywords: disabled, Modern media, Social networks, Attitude, Elaboration likelihood model (ELM)
  • Arman Heidari *, Vahid Dastyar, Fatemeh Jafari Pages 237-275

    Being absent in traditional sociological analysis, today the body and the body concept is at the heart of our sociology, social life, and identity self-concept. With the development of modern media and communication technologies, one of the most important challenges in the field of body management relates to the uncertainty of the impact of global forces or local contexts. Drawing on the world-localization approach and based on the Robertson’s, Goddens’s, Fiderstone’s and social acceptance theories, this paper has investigated the impact of modern media use on body management mediated by social acceptance among club women in Noorabad Mamassani. In his research, the survey methodology was used, the data were collected using a questionnaire, and the sample was selected through simple random sampling. According to the results of the research, women mostly used modern media, respectively: knowing about the sports equipment and use of them, search for fitness patterns, and knowing about fashion and clothing (the Internet); the use of fashion advertising networks, watching science, medical, sports, and commercial (satellite) programs. Among the multiple indicators of body management construct, sports and fitness, surgery and beauty of the body and quality of clothing were the most influential indicators. Comparing the impact of modern media (0.81) and social acceptance (0.17) on body management, it can be said that modern media significantly increase women's attention to body management more than social acceptance in different aspects.

    Keywords: Internet, social acceptance, women, Satellite, Body Management
  • Sardar Mohammadi *, Arash Zarei Pages 277-300
    Objective

    The aim of the present study was to investigate the effect of social media-based marketing activities on the intention of the presence of fans with the mediating role of team identity and satisfaction (case study of Esteghlal's Instagram page).

    Methodology

    Descriptive-correlational research method and statistical population of the study, including all fans of Esteghlal Football Cultural and Sports Club, which 434 questionnaires were collected and analyzed online on Cafe Pardazesh website. Sevo Park's social marketing questionnaire, the intention of Aachen spectators, Oliver's satisfaction and Trail and James' team identity questionnaire were used to collect data. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that social media marketing has an effect on team identity, satisfaction and intention to be present, team identity affects the satisfaction and intention of the presence of the fan and the satisfaction of the fan has an effect on the intention to attend. Team identity does not play a mediating role between social media marketing in terms of fan presence, and contentment plays a mediating role between social media marketing in terms of fan presence.

    Conclusion

    Today, traditional customer relationship management methods are not responsive to management. For this reason, various organizations and industries have considered using attractive methods in social media to attract their audiences.

    Keywords: Social Media, intention to attend, team identity, satisfaction, Esteghlal fans
  • Mostafa Mohammadi *, Shokoufeh Asadi Pages 301-324

    Social networks have provided a convenient platform for communication between users due to their ease of use and they have infiltrated people's social life with great speed. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the sharing of travel experience in social networks, which are classified into two categories of facilitators and deterrents. Perceived pleasure, altruism and self-fulfillment variables as facilitators and personal variables, relationships, security reasons, and privacy were examined as deterrents. The present research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection. The statistical population of the study included tourists and visitors to the tourist destination of Babolsar city. The statistical sample was calculated based on Cochran's formula of 384 people. Simple random sampling method was used to select the sample. Data were collected through the distribution of a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS24 and SmartPLS2 software package. Findings indicate the importance of the effect of deterrents and facilitators on sharing travel experiences on social networks and the results encourage tourism and marketing activists to become aware of the power of user-generated content through social media.

    Keywords: : tourism, Social networks, facilitators, deterrents
  • Mahnaz Amirpour *, Maryam Talebdoost Pages 325-355

    Virtual social networks have been used by many people in the community as an attractive way of communication. Therefore, a considerable amount of information is shared on these sites, which has potentially significant implications for individuals' social identities and lifestyles. The aim of this study was to investigate the effect of virtual social networks on students' social identity and lifestyle. The statistical population of the present study includes all students of Farhangian University of Mashhad. According to the statistics received from Farhangian University, approximately (2112) people were studying in the academic year 1396, which using the Cochran's formula, 322 people were selected as the statistical sample size. The research method is survey method, cross-sectional in terms of time and type of applied studies, and the method of random sampling was simple. The measurement tool in this study is a researcher-made questionnaire, the validity of which was confirmed by expert professors and its reliability was estimated and confirmed using Cronbach's alpha test of 0.80. Analysis of findings in this study from tests Parametrics such as Pearson correlation coefficient, independent t-test, one-way analysis of variance and regression were used. Findings show that there is a relationship between the use of social networks with lifestyle and social identity and the use of social networks based on age and gender.

    Keywords: Virtual Social Networks, lifestyle, social identity, students, Mashhad University of Cultural Sciences
  • Sholeh Meraji Oskouie, Mohamad Soltanifar *, Ali Delavar Pages 357-384

    Social media have provided brand-new capacities for affecting users, and leading them toward social action. The aim of the current research was to develop a model of factors affecting opinion leadership of social media users in creating social action. To this end, a correlational design was adopted to describe the relationship between predictor varibels of leader’s reputation and attractiveness, expertise, normativity, social status, similarity to users, official media, message characteristics, the users’ influenceability, and criterion variable of dissemination of calls for social action, and simultaneous social action on Instagram social media. A researcher-developed questionnaire which its validity and reliability were confirmed, was filled out by 393 participants. Cronbach’s Alpha for all sub-scales, except for one, was greater than .70. The current research findings showed that opinion leadership on social media did not directly affect the simultaneous social action of users, rather, its influence was mediated by opinion leader’s “reputation and attractiveness”, “users’ influenceability”, and “dissemination of calls for social action”. Also, “message characteristics” had the greatest effect on the opinion leadership. The findings can be employed by educational and scientific centers, and institutions responsible for contect production and dissemination, to create simultaneous social action through opinion leadership.

    Keywords: Opinion leadership, Social Action, Social Media, Reputation, Attractiveness, Users’ Influenceability, Dissemination of calls for social action
  • Javad Daliri, Mohamad Soltanifar *, Ali Akbar Farhangi, Hadi Khaniki Pages 385-435
    In this article, a favorable model for Iranian domestic media is designed and presented.In this research, according to the exploratory nature of the research, the grounded theory or data theory of the foundation was used. The exploratory method, the method of data collection was done qualitatively and using interview tools. The statistical sample in this study is 50 people. This research was conducted in three stages of open coding, axial coding and selective coding. In axial coding, 6 main networks, 21 main components and 354 sub-components were identified as components of the new model of the World Media Newsroom to model domestic media. Based on the findings of this research, a four-layer newsroom including production network, product network, distribution network, and audience and customer network is designed. The characteristics of each layer and the relationship between the layers were also described: "Digitization of content production and distribution process", "Interactive content presentation" and cost reduction, agility and speed of news delivery and synergy and convergence in content production and distribution and reliance on artificial intelligence And data mining is one of these features.
    Keywords: Newsroom, New Media, Platform, Digitalization, Media Convergence
  • Seyedhesam Gheblezade, Seyedalireza Afshani *, Hossein Eslami Pages 419-450

    Rumor and its impact on human social life has always been important. In recent years, with the expansion of cyberspace, the conditions for spreading rumors have been facilitated. This study has analyzed the narrative of the Yazdian youth from the prevalence of rumors in cyberspace. This study was a qualitative research was performed according to grounded theory. The participants was the youth of Yazd, 24 of them were purposefully selected and studied through interviews, and open, axial and selective coding was used to analyze them. Based on interviews with young people, 43 concepts, 20 first categories, 14 second categories, 5 core categories (rumor prevalence, rumor belief, rumor credibility, rumor enhancement and rumor attenuation) and the phenomenon of "The razor's edge of the news malfunction in cyberspace" are constructed. It turned out that shows paradoxical space and so-called two edges of function and malfunction information in cyberspace. The results showed the negative view of young people on cyberspace and news published in this context, and the best way to reduce the impact of rumors and their dissemination is to inform and promote media literacy of the audience.

    Keywords: Rumor, cyberspace, Youth, News, credibility