فهرست مطالب

مطالعات مدیریت دولتی ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1401)

نشریه مطالعات مدیریت دولتی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانائی فرد صفحه 0

    یکی از سازکارهایی که تصور می‌شود می‌تواند کیفیت ‌دولت را ارتقا دهد شفافیت است. بر ‌این اساس، بسیاری از دولت‌ها امیدوارند با اتکا به شفافیت، ضمن افزایش اعتماد شهروندان به خود، فساد در دولت را کاهش داده و عملکرد مالی خود را بهبود دهند. پژوهش‌های متعددی در مورد پیشایندها و پسایندهای شفافیت در دولت انجام شده است. علی‌رغم این همه هیاهوی رسانه‌ای و تصور خوشبینانه از چنین اثراتی از اعمال شفافیت، برخی از دانش‌پژوهان در سال‌های‌ اخیر نسبت به اثر بخشی این سازکار کشور‌داری مردد شده‌اند. علی‌رغم آثار مثبت شفافیت، به نظر می‌رسد مجموعه‌ای از آثار منفی را نیز به دنبال داشته باشد. در این شماره برخی از این آثار منفی مرور و بررسی می‌شوند.

    کلیدواژگان: شفافیت، آثار منفی، دولت، کشورداری، اعتماد
  • حسن دانائی فرد* صفحات 1-20
    خط مشی های عمومی حلقه پیوند بین حکمرانی ملی و اداره امور عمومی هستند. هدف غایی این خط مشی ها، حل مسایل عمومی است. مسیله خط مشی اشاره به نیازی است که محقق نشده؛ ارزشی که رعایت نشده؛ یا فرصتی که استفاده نشده است. مسیله محوری، ویژگی بارز علم خط مشی گذاری عمومی است. اما بر اساس قانون آثار ناخواسته، گاهی اوقات این خط مشی ها نه تنها مسایل را حل نمی کنند، بلکه اوضاع را بدتر می کنند. در خصوص علل این آثار، مطالعات متعدد پراکنده ای انجام شده است. اما تاکنون چارچوب جامعی برای تشخیص این علل ارایه نشده است. بر این اساس، پرسش اصلی این مقاله آن است که «چرا برخی خط مشی های عمومی اوضاع را وخیم تر می کنند». نویسنده در پرتو استعاره «بیمار- پزشک»، بیست علت این پدیده را با ذکر شواهدی در ایران، واکاوی و تحلیل می کند. نویسنده مدعی است این چارچوب علل، می تواند چارچوبی تشخیصی برای ارزشیابی کیفیت خط مشی های عمومی باشد. در پایان دلالت های نظری و عملی این تحلیل، برای پژوهشگران و خط مشی گذاران ارایه و بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: خط مشی های عمومی، مداخله های دولت، استعاره بیمار- پزشک، حکمرانی
  • زهرا کلاتهایی، علیرضا معینی*، امیر ذاکری، سعید شوال پور صفحات 21-50
    پژوهشگاه های دولتی، گونه ای از سازمان های تحقیق ‏و توسعه هستند که با سرمایه گذاری دولت‏ها برای برآورده کردن نیازهای پژوهشی بخش دولتی ایجاد شده اند و از تعداد و تنوع بسیاری در کشورهای مختلف برخوردار هستند. از این رو، درک صحیحی از نیازمندی ها و مشخصه های انواع این سازمان‏ها و نیز شناخت ویژگی های اصلی تمایز آن ها از یکدیگر اهمیت بسیاری برای مدیران و خط مشی گذاران حوزه فناوری در سطوح مختلف دارد. در این پژوهش تلاش شده است با به کارگیری رویکرد فراترکیب و بررسی مقالات معتبر بین المللی و همچنین مطالعه اسناد و گزارش های عملکرد سالانه 30 پژوهشگاه برتر ایران، گونه شناسی این سازمان های دولتی ارایه شود. بدین منظور، در گام اول و با به کارگیری روش فراترکیب، ادبیات موجود بررسی و نتیجه تحلیل متون در قالب 32 کد انتخابی، 9 مقوله و 3 مضمون به عنوان شاخص های تمایز این موسسات دسته بندی شد. سپس نمونه انتخابی پژوهشگاه ها در مفاهیم شناسایی شده ارزیابی شد تا وضعیت آن ها در هر مقوله منطبق با مستندات موجود مشخص شود. نتایج این پژوهش دو گونه اصلی شامل پژوهشگاه هایی با ماموریت پشتیبانی از خط مشی گذاری علم و فناوری و پژوهشگاه هایی با ماموریت ایجاد ارزش اقتصادی و نیز دو گونه فرعی از این نوع سازمان ها شامل ترکیبی از دو ماموریت بالا با ماموریت انتقال فناوری را در کشور شناسایی کرده است که ویژگی های متفاوتی دارند. می‏توان از این گونه شناسی در شناخت، خط مشی گذاری، برنامه ریزی، ارزیابی و مدیریت بهتر این بازیگران کلیدی نظام ملی نوآوری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پژوهشگاه دولتی، گونه شناسی، فراترکیب، طبقه بندی، مراکز تحقیق و توسعه
  • سجاد صدرپور، مصطفی هادوی نژاد* صفحات 51-77
    هدف از انجام این پژوهش کشف و بازنمایی معنای بازشناسی شده مسیولیت اجتماعی در روابط عمومی سازمان های معدنی- صنعتی مس با استفاده از نوع آرمانی است. به این منظور، پس از تحلیل مضمون کنش های اجتماعی 7 شرکت معدنی-صنعتی مطرح مس در دنیا در ارتباط با پدیده مورد مطالعه و کشف معانی نهفته در آنها، از رهیافت سودبرگ (2018) برای بازخوانی و اعتباریابی معانی استخراج شده طبق نظر 6 تن از خبرگان روابط عمومی سازمان های معدنی- صنعتی استفاده شد. یافته های پژوهش به شناسایی سه بعد «نمایش مسیولیت پذیری و پاسخ گویی اجتماعی» با 3 مولفه، «تعهد عملی به بوم فعالیت» با 8 مولفه و «اولویت دهی به الگوی توسعه پایدار» با 4 مولفه برای نوع آرمانی مسیولیت اجتماعی در روابط عمومی سازمان های یادشده انجامید. جدول صحت حاصل از این سه بعد 8 گونه روابط عمومی را در اختیار قرار می دهد که نوع آرمانی آن «روابط عمومی پایدار» است. نتیجه مقایسه فازی روابط عمومی یکی از سازمان های ایرانی در صنعت مس با نوع آرمانی، گونه آن را مرده متحرک (ضعیف در نمایش مسیولیت پذیری و پاسخ گویی اجتماعی، تعهد عملی به بوم فعالیت و اولویت دهی به الگوی توسعه پایدار) تشخیص داد.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، مسئولیت اجتماعی، پایداری، نوع آرمانی، سازمان های معدنی-صنعتی مس
  • مرتضی سلطانی، کمال برزگر بفرویی*، حسن زارعی متین، محسن منطقی صفحات 79-115
    این پژوهش می کوشد الگوی رفتاری تصمیم گیری استراتژیک را در سازمان های حوزوی کشف و فهم کند بنابراین، پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای بوده و از نظر روش گردآوری داده ها، میدانی است. جامعه آماری این پژوهش، سازمان های حوزوی عمومی کشور هستند که از بین آن ها 6 سازمان مطالعه شدند. در این پژوهش، برای ساخت نظریه از استراتژی نظریه داده بنیاد استفاده شد. با تحلیل مضمون 30 مصاحبه با مدیران سازمان های حوزوی، 292 کد اولیه، 231 کد ثانویه، 89 مفهوم، 26 طبقه فرعی و 6 طبقه اصلی به دست آمد. درنهایت، «تصمیم گیری استراتژیک» به عنوان پدیده محوری شناسایی و به مرکز ثقل مدل پارادایمی تبدیل شد. در مدل پارادایمی احصا شده، «پیشایندها و محرک های سازمانی» به عنوان شرایط علی، «فرهنگ سازمانی حوزوی» به عنوان کنش ها و تعاملات (راهبردها)، «عوامل درون سازمانی» به ان شرایط مداخله گر و «عوامل برون سازمانی» به عنوان شرایط زمینه ای پیامدهای استراتژیک را موجب می شوند؛ پیامدهای استراتژیک شامل مقوله های مدیریت جهادی، مدیریت تمرکزگرا، لزوم توجه به پیاده سازی استراتژی و لزوم توجه به کنترل استراتژیک است که توجه به آن ها، مدیریت عالی سازمان را ملزم می کند در برخی شرایط، الگو و نوع رفتارهای معطوف به تصمیم گیری استراتژیک را تغییر دهد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری استراتژیک، سازمان های حوزوی، استراتژی رفتاری، نظریه داده بنیاد
  • وحید پیغان، نور محمد یعقوبی، عالمه کیخا* صفحات 117-138

    از دهه های متمادی نگرانی فزاینده ای در مورد افزایش فقر، افزایش نابرابری، حفاظت از محیط زیست، ارتقای رفاه و غیره وجود داشته است. این تغییرات موجب تغییر رویکرد جوامع و دولت ها از رشد اقتصادی به رویکرد نوین توسعه پایدار شده است. با این وجود موضوع چگونگی دستیابی به اهداف توسعه پایدار همچنان چالشی جهانی است و یکی از مهم ترین ابزارهای شناخته شده برای اجرای صحیح رویکرد توسعه پایدار، حکمرانی خوب است. هدف از انجام این پژوهش سنجش و اعتباریابی الگوی حکمرانی خوب با رویکرد توسعه پایدار بر اساس تکنیک سوآرا است. روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس روش اجرا توصیفی- پیمایشی مبتنی بر رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش عبارتند از مدیران و کارشناسان استانداری، فرمانداری و اعضای هییت علمی دانشگاه در سطح استان سیستان و بلوچستان به تعداد 816 نفر که با روش تصادفی طبقه ای تعداد 261 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد که روایی پرسشنامه پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با روش پایایی ترکیبی سنجش و مورد تایید قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد در الگوی حکمرانی خوب با رویکرد توسعه پایدار، شاخص اظهارنظر و پاسخگویی با وزن نهایی (141/0)؛ کیفیت قوانین با وزن (131/0)؛ کنترل فساد با وزن (123/0)؛ حاکمیت قانون با وزن (102/0)؛ شفافیت با وزن (099/0) در رتبه های اول تا پنجم قرار دارند.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، توسعه پایدار، تکنیک سوآرا، استان سیستان و بلوچستان
  • مسعود قلایچی، فرج الله رهنورد*، مهدی مرتضوی صفحات 139-178

    یکی از زیرساخت های که می تواند ضامن موفقیت اقتصادی و فناوری پژوهشگران و شرکت های دانش بنیان در عصر دانایی محوری باشد؛ توجه به «مالکیت صنعتی» است. نداشتن خط مشی مالکیت صنعتی موثر برای پژوهشگران و شرکت های دانش بنیان یک تهدید جدی و وجود آن ها به عنوان یک فرصت بزرگ خواهد بود. این پژوهش، کیفی و از نوع توسعه ای و روش آن، نظریه داده بنیاد است و از نمونه گیری هدفمند مشارکت کنندگان با حداکثر اختلاف استفاده کرده است. داده ها و اطلاعات لازم از مطالعه اسناد، منابع کتابخانه ای و نیز مصاحبه های نیمه ساختاریافته نتیجه شده است. بدین منظور با 13 تن از خبرگان، اساتید و صاحب نظران دارای دانش کافی و تجربه عملی، مصاحبه و برای گردآوری داده های لازم پژوهش از روش نیمه-ساختاریافته مبتنی بر نرم افزار Atlas.ti استفاده شده است. در مجموع، مفاهیم استخراج شده از مصاحبه ها در 850 کد اولیه و 6 مضمون اصلی دسته بندی شد. پس از تحلیل متن مصاحبه ها، کیفیت و ابزارهای خط مشی، قابلیت مجریان، سازمان مجری و همچنین نتایج و پیامدهای اجرا به عنوان ابعاد اصلی شناسایی شده و مدل نهایی تدوین شد. یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد 15 مقوله شامل 175 ملاک در ارزیابی اجرای موفق خط مشی، نتایج و پیامدهای آن تاثیرگذار هستند و درک مناسب ملاک های مستخرج و به کارگیری آن ها در یک نظام ارزیابی معتبر کارایی و اثربخشی فعالیت های مالکیت صنعتی را ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: مالکیت صنعتی، اجرای خط مشی، اجرای موفق، ارزیابی خط مشی
|
  • Hassan DanaeeFard Page 0

    One of the mechanisms that can improve the quality of the government is transparency. Accordingly, many governments hope to reduce corruption in the government and improve their financial performance by relying on transparency, while increasing citizens' confidence. Several researches have been conducted on the antecedents and consequences of transparency in the government. Despite all the media hype and the optimistic perception of such effects of transparency, some scholars have been hesitant about the effectiveness of this state-management mechanism in recent years. Despite the positive effects of transparency, it seems to have a series of negative effects as well. In this issue, some of these negative works are reviewed and analyzed.

    Keywords: Transparency, Negative Effects, Government, Statmanship, Trust
  • Hassan Danaeefard * Pages 1-20
    Public policies are the link between national governance and public administration. The ultimate goal of these policies is to solve public problems. The policy problem refers to a need that has not been met, a value that is not respected, or an opportunity that has not been used. Problem-oriented is a characteristic of the realm of public policy. But under the law of Unintended Effects, sometimes these policies not only don't solve problems, they make them worse. Regarding the causes of these effects, many scattered studies have been done. However, no comprehensive framework has been provided to diagnose these causes. Accordingly, the main question of this article is “why some public policies make the situation worse”. In the light of the “patient-doctor” metaphor, the author examines and analyzes the twenty causes of this phenomenon by citing evidence in Iran. The author claims that this framework of causes can be a diagnostic framework for evaluating the quality of public policies. At the end, the theoretical and practical implications of this analysis will be presented and reviewed for researchers and policymakers.
    Keywords: Public policies, government interventions, Patient-Doctor Metaphor, Governance
  • Zahra Kalatehaei, Alireza Moini *, Amir Zakery, Saeed Shavvalpour Pages 21-50
    Public research institutes are a type of research and development organizations that have been created with the investment of governments to meet the research needs of the public sector. They have a large number and variety in different countries. Therefore, a proper understanding of the requirements and characteristics of these types of organizations, as well as knowing the main features that differentiate them from each other, is very important for managers and policy makers in the technology field at different levels. In this paper, an attempt has been made to present the typology of these public organizations by applying a meta-synthesis approach and reviewing international original articles, as well as studying documents and annual performance reports of 30 top research institutes in Iran. For this purpose, in the first step and by applying meta-synthesis method, the existing literature was reviewed and the results of text analysis were categorized in the form of 32 selected codes, 9 categories, and 3 themes as indicators of differentiation of these institutions. Then, the selected sample of research institutes was evaluated in the identified concepts to determine their status in each category in accordance with the existing documentation. The results of this research have identified two main types, including research institutes with the mission of supporting science and technology policymaking and research institutes with the mission of creating economic value, as well as two subtypes including a combination of the above two missions and the mission of technology transfer in Iran which have different characteristics. This typology can be used in the recognition, policy making, planning, evaluation and better management of these key actors of the national innovation system.
    Keywords: Public Research Institute, Typology, Meta-Synthesis, Classification, Research, Development Centers
  • Sajjad Sadrpoor, Mostafa Hadavinejad * Pages 51-77
    The purpose of this study is to discover and represent the recognized meaning of social responsibility in the public relations of copper mining-industrial organizations using the ideal type. For this purpose, after thematic analysis of social actions of seven prominent copper mining-industrial companies in the world in connection with the phenomenon of interest and discovering the hidden meanings, the Swedbergh  approach was used to review and validate the extracted meanings according to the opinion of 6 public relations experts of mining-industrial organizations. Findings led to the identification of three dimensions for the ideal type of social responsibility in public relations of the mentioned organizations: “demonstration of responsibility and social accountability” with 3 components, “practical commitment to the environment” with 8 components, and “giving prioritization to the model of sustainable development" with 4 components. The truth table obtained from these three dimensions provides 8 types of public relations, the ideal type of which is “sustainable public relations”. The result of a fuzzy comparison of public relations of one of the Iranian organizations in the copper industry with the ideal type recognized its species as “moving corpse” (weak in demonstrating social responsibility and accountability, weak in practical commitment to the action context and prioritizing the model of sustainable development).
    Keywords: Public Relations, social responsibility, Sustainability, Ideal Type, Copper Mining-Industrial Organizations
  • Morteza Soltani, Kamal Barzegar Bafrouei *, Hassan Zarei Matin, Mohsen Manteghi Pages 79-115
    The aim of this research is to discover and understand the behavioral model of strategic decision-making in Howza’ organizations. This study is developmental in terms of its purpose and is considered field study in terms of data collection method. The statistical population of this research is the Howza’ organizations of Iran, out of which 6 organizations were studied. In this study, the strategy of database theory was used to build the theory. After analyzing 30 interviews with managers of Howza organizations’ experts, 292 primary codes, 231 secondary codes, 89 concepts, 26 subcategories and 6 main categories were obtained. Finally, “strategic decision-making” was identified as a central phenomenon and became the axis of the paradigmatic model. In the assessed paradigm model, “organizational antecedents and drivers” as causal conditions, “Howza’ organizational culture” as actions and interactions (strategies), “intra-organizational factors” as intervening conditions, and “extra-organizational factors” as context conditions which cause strategic consequences. The strategic consequences include the categories of jihadi management, centralized management, the need to pay attention to strategy implementation and the need to pay attention to strategic control, which requires changing the pattern and type of behavior aimed at strategic decision-making in some circumstances by top managers of the organization.
    Keywords: strategic decision-making, Howza’ Organizations, behavioral strategy, Grounded theory
  • Vahid Peyghan, Nourmohammad Yaghobi, Aleme Keikha * Pages 117-138

    Protecting the environment, promoting welfare, and so on. These transformations have changed the approach from economic growth to sustainable development approach; nevertheless, the subject that how to achieve the goals of sustainable development remains a global challenge. One of the most important tools known for the proper implementation of the sustainable development approach is good governance. The purpose of this study is to measure and validate the model of good governance with sustainable development approach based on the SOARA technique. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method and employed structural-equation modeling. The statistical population of this study includes managers and experts of the governorate and faculty members in university of Sistan and Baluchestan province reaching 816 people who were selected by stratified random sampling method, 400 people as a sample size. In order to collect information, a questionnaire was used and validity was assessed using confirmatory factor analysis and reliability was measured and confirmed by combined reliability method. In order to analyze the data, structural-equation modeling method was used in Smart PLS software version2. As well, SOARA technique was used to prioritize the components and indicators of the research. The results showed that voice and accountability index with a final weight of 0.141, quality of rules with a weight of 0.131; Corruption control weighing 0.123; Rule of law weighing 0.102; Transparency weighing 0.09950 are the top factors in good governance model based on sustainable development approach in Sistan and Baluchestan province.

    Keywords: good governance model, sustainable development, Soara Technique, Sistan, Baluchestan province
  • Masoud Ghalaychi, Farajollah Rahnavard *, Mehdi Mortazavi Pages 139-178

    One of the infrastructures that can guarantee the economic and technological success of researchers and knowledge-based companies in the knowledge-oriented era is paying attention to “industrial property”. The lack of an effective industrial property policy for researchers and knowledge-based companies will be a serious threat. On the other hand, its existence will be a great opportunity. This research is considered a qualitative -development study and its methodology is Grounded Theory. It used the targeted sampling of the participants with the maximum difference. The necessary data and information were obtained from the documents, library sources and semi-structured interviews. For this purpose, 13 experts, professors, and experts with sufficient knowledge and practical experience were interviewed and the semi-structured method based on Atlas.ti software was used to collect the necessary research data. In total, the concepts extracted from the interviews were categorized into 850 primary codes and 6 main themes. After analyzing the text of the interviews, the quality and tools of the policy, the capabilities of the executives, the executive organization, as well as the results and consequences of the implementation were identified as the main dimensions and the final model was developed. The findings of the research show that 15 categories including 175 criteria are effective in evaluating the successful implementation of the policy, its results and consequences, and a proper understanding of the extracted criteria and their application in a valid evaluation system improves the efficiency and effectiveness of industrial property activities.

    Keywords: Industrial Property, Policy implementation, Successful Implementation, policy evaluation