فهرست مطالب

آموزش و توسعه منابع انسانی - پیاپی 34 (پاییز 1401)

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 34 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میترا صادقی تبار، نادرقلی قورچیان *، پریوش جعفری، امیرحسین محمد داودی صفحات 1-21

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی ساختاری خودتوسعه‌ای حرفه‌ای اعضای هیات علمی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی و علامه طباطبایی به تعداد 3460 نفر بوده است که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی و با کمک جدول مورگان، 346 نفر تعیین شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌ محقق ساخته خودتوسعه‌ای حرفه‌ای با پایایی(97/0=α) استفاده شد که 5بعد خودتوسعه‌ای حرفه‌ای را مورد بررسی قرار می‌دهد. نتایج تحلیل با کمک نرم افزار لیزرل و تحلیل مدل‌یابی معادلات ساختاری، نشان داد مدل ساختاری خودتوسعه‌ای حرفه‌ای اعضای هیات علمی دارای پنج بعد کلیدی از جمله شایستگی‌های خودتوسعه‌ای حرفه‌ای، اقدام و اجرای خودتوسعه‌ای، برنامه‌ریزی خودتوسعه‌ای، تمایل به خودتوسعه‌ای و عوامل موثر بر خودتوسعه‌ای بوده است که از برازش مناسبی با داده‌ها برخودار بوده است. نتایج نشان داد، عوامل موثر با ضریب مسیر (52/0=γ)، بر تمایل به خودتوسعه‌ای حرفه‌ای تاثیرگذاشته است. همچنین، تمایل به خود توسعه ای حرفه ای با ضریب مسیر (92/0=γ)، بر برنامه‌ریزی خودتوسعه‌ای تاثیرگذاشته است. علاوه بر آن، برنامه‌ریزی با ضریب مسیر (95/0=γ)، بر اقدام و عمل خودتوسعه‌ای تاثیرگذاشته است. در نهایت، اقدام و عمل بر شایستگی‌های خودتوسعه‌ای حرفه‌ای با ضریب مسیر (83/0=γ)، تاثیرگذاشته است.

    کلیدواژگان: خودتوسعه ای حرفه ای، اعضای هیات علمی، دانشگاه
  • وجیهه سعادت، بهروز قلیچ لی *، علی رضائیان، غلامعلی طبرسا صفحات 22-44

    از تحمل ابهام به عنوان یکی از شایستگی های استراتژیک رهبران یاد می شود که در اثربخشی تصمیمات آنان در شرایط ابهام، نقش چشمگیری دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل فردی موثر بر تحمل ابهام رهبران، طراحی الگوی جامعی از این عوامل و ارایه راهکارهایی در جهت توسعه این شایستگی بر مبنای عوامل شناسایی شده صورت گرفته است. به منظور دستیابی به شواهد بیشتر برای درک پدیده، با رویکرد کیفی عمل و داده‌ها از طریق مصاحبه با نوزده نفر از خبرگان گردآوری گردید. جامعه آماری این پژوهش عبارتند از خبرگان دانشگاهی و خبرگان اجرایی وزارت نفت که تجربه مدیریت و تصمیم گیری در شرایط ابهام را دارند. نمونه گیری این پژوهش هدفمند انجام شده است. برای کد گذاری از روش آتراید استرلینگ و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه مضامین استفاده شده است. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، عوامل فردی موثر بر تحمل ابهام رهبران در شش مضمون فراگیر ویژگی های جمعیت شناختی، ویژگی های شخصیتی، شایستگی ها، انگیزه ها و نیازها، ادراکات و عواطف دسته بندی شدند. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد ویژگی های جمعیت شناختی شامل ویژگی های عمومی و شغلی، ویژگی های شخصیتی شامل برونگرایی، مسیولیت-پذیری، سازگاری، گشودگی نسبت به تجربه، ثبات عاطفی، شهودی بودن، مرکز کنترل، مخاطره پذیری و صبر، شایستگی-ها شامل دانش، مهارت، توانایی و تجربه، انگیزه ها و نیازها شامل احترام و خودشکوفایی، ادراکات شامل ادراکات نسبت به ابهام، نسبت به شغل، نسبت به سازمان و نسبت به زندگی و عواطف شامل عواطف در مواجهه با ابهام و عواطف کلی به عنوان عوامل فردی در تعامل با یکدیگر در سطح تحمل ابهام رهبران موثرند و می توان از آنها برای توسعه این شایستگی رهبری بهره برد.

    کلیدواژگان: ابهام، تحمل ابهام، عوامل فردی، شایستگی، رهبری
  • زهرا پورجعفریان *، کورش فتحی واجارگاه، سعید صفایی موحد، سیده مریم حسینی لرگانی صفحات 45-72

    هدف این پژوهش بررسی امکان استقرار رشته برنامه‌درسی محیط کار در دانشگاه‌های ایران است. این پژوهش در پی پاسخ‌گویی به این سوال است: آیا می‌توان در دانشگاه رشته‌ای به عنوان برنامه‌درسی محیط کار برای تربیت متخصصان این رشته ایجاد کرد؟ پژوهش حاضر با توجه به هدف، ماهیت و امکانات اجرایی در گروه پژوهش‌های کیفی قرار دارد. برای اجرای پژوهش از مصاحبه نیمه‌ساختار یافته با ده نفر از متخصصان برنامه‌درسی محیط کار استفاده شد. با توجه به تمرکز این پژوهش بر برنامه‌درسی محیط کار روش نمونه‌گیری ملاک‌محور در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. بررسی اطلاعات مصاحبه‌ها با کمک روش تحلیل مضمون انجام شد. براساس یافته‌ها، نظرات متخصصان در پاسخ به موضوع «ضرورت استقرار رشته در دانشگاه» در سه دسته مضمونی «عوامل مرتبط با رشته مطالعات برنامه‌درسی»، «عوامل مرتبط با رشته‌ها و زمینه‌های مشابه» و «عوامل مرتبط با محیط کار» قرار گرفت. در ادامه با تحلیل مضمون پاسخ‌ متخصصان در پاسخ به موضوع «پیش‌شرط‌های لازم برای استقرار رشته» دو دسته مضمونی «شرایط اجرایی»، «شرایط علمی» و مضامین فرعی هریک معرفی شدند. در پایان نقش‌ها و توانمندی‌های فارغ‌التحصیلان رشته برنامه‌درسی محیط کار و شایستگی‌های آنها مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مطالعات برنامه درسی، امکان سنجی، برنامه درسی محیط کار
  • علیرضا زمانیان، مجید جهانگیرفرد *، فرشاد حاج علیان صفحات 73-100

    موفقیت سازمان ها در تحقق اهداف استراتژیک بسیار وابسته به نحوه عملکرد مدیران آن سازمان می باشد و این موفقیت بیش از هر چیز ارتباط مستقیم به انتخاب و انتصاب مدیران شایسته و با دانش در راس هرم سازمانی دارد. مدیریت بر مبنای شایستگی رویکردی قوی در توسعه و نگهداشت سرمایه های انسانی سازمان در بلندمدت بوده و مدلهای شایستگی ابزاری مفید برای شناسایی و توسعه دانش، مهارت و توانایی‌های مورد نیاز مدیران به شمار می رود. به صورت کلی شایستگی"مجموعه دانش، مهارت، نگرش، توانمندی، علایق و ویژگی های شخصیتی می باشدکه کارکنان را قادر می سازد به صورتی اثربخش، فعالیتهای مربوط به شغل را انجام دهند و عملکرد شغلی را در حد انتظار و یا فراتر از حد انتظار انجام دهند." مطابق با شایستگیهای تعریف شده درکانون ارزیابی مدیران شرکت ملی گاز ایران و با توجه به ماهیت آموزش پذیر بودن شایستگیها، سه دسته شایستگی ارتباطی، مدیریتی و رهبری، شناختی و یک دسته شایستگی آموزش ناپذیر شخصیتی تعریف شده است. در این مقاله تلاش شده تا در حوزه شایستگی های مدیران صنعت گاز به مجموعه ای از شایستگی های محوری مدیران ارشد سازمان دست یابیم که براساس عملکرد مدیران در تعالی سازمانی حاصل شده است. این شایستگی های محوری چراغ راه سازمان در دستیابی به اهداف استراتژیک بوده و می تواند به صورت هدفمند در کمترین زمان و با حداقل هزینه اثربخشی مناسبی در روند توسعه مدیران سازمان ایفا نماید.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی مدیران، شایستگی محوری، خوشه بندی، هوش مصنوعی، مدل تعالی سازمانی (EFQM)
  • زینب رشیدی، محمدرضا نیلی *، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور صفحات 101-136

    در آموزش مجازی ضمن خدمت معلمان پشتیبانی آموزشی یا داربست سازی یک جزء اساسی آموزش موثر محسوب می‌شود که می‌تواند به صورت داربست سازی کامپیوتری ارایه شود. شخصی سازی داربست سازی کامپیوتری با داربست سازی پویای کامپیوتری محقق می‌شود. هدف این پژوهش طراحی و اعتباریابی الگوی داربست سازی پویای کامپیوتری در آموزش ضمن خدمت مجازی معلمان می‌باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، روش آمیخته با طرح متوالی اکتشافی بود. در تحقیق کیفی، روش سنتزپژوهی مورد استفاده قرار گرفت و مولفه‌های الگو استخراج شدند و الگوی مفهومی و روندی طراحی گردید. تحقیق کمی برای اعتباربخشی الگو به کار رفت و از روش تحقیق پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شد و اعتبار درونی الگوی پیشنهادی تایید شد. الگوی داربست سازی پویای کامپیوتری در آموزش ضمن خدمت مجازی معلمان دارای 8 مولفه اصلی و 47 زیر مولفه می‌باشد. مولفه‌های اصلی شامل تحلیل با 11 زیر مولفه، طراحی با 16 زیر مولفه، توسعه با 3 زیر مولفه، اجرا با 3 زیر مولفه، ارزشیابی با 8 زیر مولفه، انتشار با 3 زیر مولفه، ارزشیابی فرایند و تجدیدنظر، و بازنگری و اصلاح با 3 زیر مولفه می‌باشند. یافته های اعتباریابی درونی از نظر متخصصان نشان داد که الگوهای مفهومی و روندی از اعتبار درونی بالایی برخوردار می باشند. الگوی داربست سازی پویای کامپیوتری در آموزش ضمن خدمت مجازی معلمان می‌تواند برای طراحی پشتیبانی آموزشی به صورت پویا و مبتنی بر کامپیوتر به کار رود و منجر به یادگیری و عملکرد مستقل در آینده شود.

    کلیدواژگان: داربست سازی پویا، داربست سازی کامپیوتری، آموزش مجازی ضمن خدمت، معلمان
  • علی قاسمی قاسموند، وحید چناری *، مهرداد همراهی، سید علی اکبر احمدی صفحات 137-162

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی منتورینگ در راستای بهبود فعالیت‌های منابع انسانی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب می باشد. این پژوهش براساس رویکرد کیفی وکمی (آمیخته) انجام پذیرفته است. در بخش کیفی شناسایی عوامل و زیرساخت‌های لازم الگو با استفاده از مصاحبه با 11 نفر از خبرگان که با استفاده از روش نمونه‌گیری گلوله‌ برفی انتخاب شده‌اند انجام پذیرفته و از روش تحلیل مضمون استفاده شده و از نوع تحقیقات اکتشافی است. برای بررسی روایی ابزار گردآوری داده‌های کیفی از نظرات خبرگان و برای بررسی پایایی یافته‌های تحلیل مضمون از شاخص کاپا استفاده گردید و 96 کد باز در قالب 12 مضمون و در واقع زیرساخت‌های لازم جهت طراحی الگو بدست آمد که عبارتند از: ارتباطات سازمانی، ارزیابی منتورینگ، آموزش سازمانی، تعهدسازمانی، توانمندسازی کارکنان، ساختار سازمانی، عوامل سازمانی، مدیریت دانش، مدیریت مسیر شغلی، مدیریت منابع انسانی، نتایج عملکردی سازمان، و ویژگی‌های فردی منتور. در بخش کمی برای اعتبار سنجی مدل از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. در این تحقیق از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقاتی و بر اساس فرمول کوکران، از بین 105 نفر جامعه آماری تعداد نمونه‌ها می بایست83 نفر باشند که برای احتیاط 100 پرسشنامه توزیع شد. مدل تحقیق براساس یافته‌های تحلیل کیفی و نتایج حاصل از معادلات ساختاری و براساس زیرساخت‌های لازم شناسایی شده اجرای منتورینگ و با استفاده از تکنیک حداقل مربعات جزیی مورد آزمون و در نهایت الگوی منتورینگ در راستای بهبود فعالیت‌های منابع انسانی و پیشنهاداتی در زمینه ایجاد شرایط و بستر لازم در جهت اجرای منتورینگ ارایه گردید.

    کلیدواژگان: منتورینگ، مدیریت منابع انسانی، بهبود فعالیت ها، تحلیل مضمون
  • زمان اژدری *، حسین عبداللهی، صمد برزویان، مرتضی طاهری، مصطفی ابراهیم پور ازبری صفحات 163-191

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ارزیابی عملکرد مراکز آموزشی یکی از سازمان های دولتی کشور با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی می باشد. این مقاله یک پژوهش ارزشیابی برای ارزیابی عملکرد مراکز آموزش سازمانی دولتی است. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق کانال‏های موازی اطلاعات مثل استفاده از اسناد و مدارک مراکز آموزشی زیر مجموعه سازمان و مراجعه به اسناد و مدارک آنها با حفظ مراتب طبقه بندی جمع‏آوری شد. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش 5 مرکز آموزشی یکی از سازمان های دولتی که برای حدود 10 هزار نفر پرسنل در بین سالهای 1392 الی 1399 دوره های آموزشی برگزار می کنند، می باشد؛ براساس نظر خبرگان و نتایج مطالعات مرتبط ورودی و خروجی های پژوهش انتخاب و تعیین گردید. جهت کاهش متغیرهای ورودی و خروجی، از روش مدل سازی معادلات ساختاری - حداقل مربعات جزیی و به منظور آموزش شبکه عصبی دولایه MLP از روش آموزش پس از انتشار خطای ارتجاعی استفاده گردید، پس از آموزش شبکه عصبی، عملکرد شبکه عصبی با استفاده از الگوهای تست، مورد بررسی قرار گرفت. مقدار(میانگین مجذور خطا) MSE مربوط به 13 الگوی تست برابر. 43/7413 که نشان دهنده دقت بالای شبکه آموزش داده شده است، در نهایت عملکرد مراکز آموزشی بر اساس داده های تجزیه و تحلیل شده مورد رتبه بندی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شبکه عصبی مصنوعی، سازمان دولتی، مراکز آموزشی
  • عباس زمانی طبقدهی *، لیلا حسینی طبقدهی، حسین مومنی مهموئی صفحات 192-217

    هدف پژوهش حاضر بررسی الگوی استقرار مدیریت دانش در سازمان آموزش و پرورش است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن مرور سیستماتیک براساس مدل رایت و همکاران(2007) است. جامعه پژوهش، متشکل از 218 مقاله درباره مدیریت دانش در سازمان های آموزشی است که بین سال های 2016 تا 2022 میلادی و 1392 تا 1401 شمسی در مجلات علمی معتبر ارایه شده اند. نمونه پژوهش شامل32 مقاله است که به صورت هدفمند جمع آوری و براساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، شایستگی های مشاوران در 4 بعد و 17 عامل طبقه بندی شدند. این ابعاد شامل بعد رفتاری(مشتمل بر ویژگی مهارت های ادراکی، سواد رسانه ای، مدیریت دانش، انگیزش و تعهد)، بعد سازمانی(مشتمل بر عوامل؛ استراتژی مدیریت دانش سازمانی، رویکرد مدیریت منابع انسانی، کارراهه شغلی،راهبردهای مدیریت دانش پداگوژیک، رویکرد مدیریت سازمانی، منتورینگ و فرهنگ سازمانی)، بعد فرهنگی – اجتماعی (مشتمل بر ویژگی هایی چون نگرش فرهنگی- اجتماعی و سرمایه اجتماعی) و بعد زمینه ای (مشتمل بر عوامل؛ فراهم کردن زیرساخت و پشتیبانی) می باشد. با توجه به نتایج جهت استقرار مدیریت دانش در سازمان باید تمام زمینه های فردی، سازمانی، اجتماعی در نظر گرفته شود و این مهم نیازمند تلاسی فراسازمانی است.

    کلیدواژگان: استقرار، مدیریت دانش، آموزش و پرورش، مرورسیستماتیک
  • مرجان معیری *، پروانه امیری پور صفحات 218-246

    انتخاب اساتید ریاضی در دانشگاه ها مساله مهمی است و استادان ارکان اصلی دانشگاه ها هستند و ارتقا کیفیت عملکرد آنها، منجر به ارتقای کیفیت آموزشی دانشگاه ها می شود. از فرایندهایی که به منظور این ارتقا کیفیت انجام می شود، ارزشیابی و انتخاب صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی است. هدف از اجرای این تحقیق اولویت بندی صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی دانشگاه های فرهنگیان کشور از طریق تاپسیس فازی می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، تلفیقی از روش های تحلیل محتوای اسنادی، توصیفی- تحلیلی می باشد. در ابتدا جامعه آماری شامل کلیه متون نظری و پژوهشی داخلی و خارجی در دسترس انتخاب و مطالعه شدند. در این باره، 80 مولفه برای صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی استخراج و در چهار مولفه و 13 زیرمولفه تلخیص شدند . در مرحله دوم برای رتبه بندی صلاحیت های انتخاب شده تعداد پنج نفر از اساتید ریاضی دانشگاه فرهنگیان هرمزگان به صورت هدفمند انتخاب شدند که میزان اهمیت هرکدام از شاخص ها را در یک پرسشنامه طراحی شده تعیین نموده اند و سپس اطلاعات با استفاده از روش تاپسیس فازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس یافته ها صلاحیت دانش، توانایی، ویژگی و مهارت به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند . با توجه به نتایج بیان شده می توان دریافت که دانشگاه های فرهنگیان می توانند جهت انتخاب صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی خود از نتایج این تحقیق استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، اساتید ریاضی، تدریس، تاپسیس فازی
  • محسن اکبری*، ابوالقاسم دلخوش کسمایی، محمود صفری صفحات 247-262

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای شناسایی و توسعه بالندگی کارکنان دولتی (مطالعه موردی: وزارت رفاه کار و امور اجتماعی) است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و به روش اکتشافی (کیفی- کمی) انجام شده است. روش گردآوری داده ها در بخش کیفی بر اساس روش اکتشافی (کیفی- کمی) بوده است در بخش کیفی حجم نمونه ها به روش هدفمند 12 نفر انتخاب شدند که محقق به اشباع رسیده و از روش گرداندر تیوری استفاده کرده است. نحوه گردآوری داده‌ها به روش کمی بر اساس داده‌ها پرسشنامه بود. حجم نمونه به تعداد 237 نفر از کارکنان وزارت رفاه کار و امور اجتماعی شهر تهران ساکن در شهر تهران، در این پژوهش همکاری کردند برای جمع‌آوری اطلاعات از دو روش مطالعات کتابخانه‌ای و میدانی استفاده شد. پرسشنامه محقق ساخته مورد تایید اساتید و خبرگان حوزه توانمندسازی (اساتید دانشگاه) برگرفته از مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته فردی یا گروهی) که شامل مولفه هایی است که پس از تایید پایایی و روایی به اجرا گذاشته شد. روش تحلیل داده‌ها به روش توصیفی و استنباطی از طریق نرم‌افزارSPSS 16 و Smart PLS انجام شد. در مدل تحلیل عاملی از بین مولفه‌ها به دلیل آن که بعد بالندگی سازمانی (یک مولفه) و بعد بالندگی اخلاقی (چهار مولفه)؛ بارعاملی کمتر از 3/0 داشتند، از روند تحلیل عاملی حذف گردیدند و با توجه به این که 14 گویه باقیمانده بزرگتر از 6/0بود، مدل «خیلی مطلوب» بود. در نهایت هر 14 مولفه باقیمانده و شاخص‌های آن‌ها، تحت عنوان ابعاد و مولفه‌های شناسایی و توسعه بالندگی کارکنان مورد پذیرش قرار گرفت. جهت بررسی برازش مدل، به بررسی X2،R و RS؛ پرداخته شد که وجودX2 پایین و نسبت کای دو به درجه آزادی کمتر از سه، همچنین ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیل شده محاسبه شده؛ نشان‌ برازش مناسب مدل بود. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاخص های اصلی بالندگی کارکنان وزارت کار عبارتند از بالندگی اخلاقی، بالندگی فردی، بالندگی فرآیندی، بالندگی سازمانی و بالندگی حرفه ای می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی رشد، وزارت رفاه، رشد کارکنان
  • فاطمه طوسی *، الهام فریبرزی، محمود قربانی صفحات 263-292

    پژوهش حاضربا هدف شناسایی و تبیین شایستگیهای مدیران دانشگاه های کارآفرین و در چارچوب رویکردکیفی و تحلیل محتواصورت گرفته است.جامعه آماری شامل20نفرافراد خبره درحوزه آموزش کارآفرینی و یا اعضای فعال درمراکز کارآفرینی بودکه بر اساس منطق نمونه گیری در روش های کیفی به صورت هدفمند انجام شده است.باتشکیل پرسشنامه دلفی،ابعادومولفه‌هابراساس اتفاق‌نظرصاحبنظران تدوین شد.پرسشنامه دربین جامعه آماری توزیع گردیدودردوراول دلفی و باتوجه به نظر خبرگان برای متغیر دانشگاه کارآفرین 154بعد و 597مولفه و برای متغیر یادگیری سازمانی 37بعد و 14مولفه طراحی گردید.دردوردوم و پس ازجمع بندی نظرخبرگان،تعداد 46بعد و80مولفه برای متغیر دانشگاه کارآفرین وتعداد11بعد و11مولفه برای متغیریادگیری سازمانی حاصل گردید.در نهایت وپس ازپایان دورسوم،مدل مفهومی تحقیق شامل22بعد و 34مولفه برای متغیر دانشگاه کارآفرین و 6بعد و 6مولفه برای متغیر یادگیری سازمانی شدکه پرسشنامه نهایی را تشکیل می داد.نتایج به دست آمده ازپژوهش نشان دادکه شایستگیهای مدیران دانشگاه های کارآفرین دربعدرفتاری دانشگاه کارآفرین و درمولفه های مدیران دارای مهارت کار تیمی،مدیران خلاق ونوآور،مدیران دارای روحیه سازگاری بامحیط،مدیران دارای روحیه ریسک پذیری واعضای هیات علمی نوآوروخلاق وجود دارد.همچنین نتایج نشان دادکه شایستگیهای مدیران دانشگاه های کارآفرین دربعد رفتاری یادگیری سازمانی ومولفه تشویق اعضا به کار گروهی قابل دریافت است .از نظر اولویت بندی مولفه های بعد رفتاری در دانشگاه کارآفرین از نظرخبرگان: 1. مدیران دارای روحیه برونگرایی و سازگاری با محیط2. تشویق کارتیمی در دانشگاه3. مدیران دارای روحیه ریسک پذیری4.مدیران دارای مهارت کار تیمی 5.مدیران دارای روحیه خلاقیت و نوآوری 6.مدیران دارای ویژگیهای افراد نوآور . از نظر اولویت بندی مولفه های بعد رفتاری در یادگیری سازمانی از نظر خبرگان: 1. تشویق اعضا به کار گروهی.

    کلیدواژگان: شایستگی های مدیران، دانشگاه کارآفرین، یادگیری سازمانی، دانشگاه آزاد
  • سیده زهرا سادات کیایی، بهارک شیرزاد کبریا، فاطمه حمیدی فر * صفحات 293-309

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی آموزش الکترونیکی مدیران بانک تجارت است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه جمع آوری داده ها کیفی و کمی (آمیخته اکتشافی) است. حجم نمونه در بخش کیفی تا اشباع نظری 21 نفر و در بخش کمی طبق جدول مورگان از 300 مدیران حوزه ستادی بانک تجارت در مناطق پنج‌گانه تهران، 169 نفر انتخاب و با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای پرسشنامه توزیع شد. پرسشنامه محقق ساخته در قالب 6 بعد مدل پارادایمی مشتمل بر 19 مولفه و 147 شاخص بود. به ‌منظور شناسایی و تایید عوامل اندازه‌گیری، روایی پرسشنامه به‌طور جداگانه برای هر بعد با انجام تحلیل عامل تاییدی مرتبه اول (ابعادی که از دو مولفه تشکیل‌شده‌اند) و مرتبه دوم (ابعادی که بیش از دو مولفه تشکیل‌شده‌اند) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داده است که تحلیل عاملی تاییدی نتایج کمی مدل داده بنیاد اشتراوس و کوربین را تا حدود زیادی تایید کرد و الگوی آموزش الکترونیکی مدیران بانک تجارت با 6 بعد، 19 مولفه و 134 شاخص به دست آمد که عوامل زمینه‌ساز الگوی آموزش الکترونیکی مدیران بانک تجارت شامل آمادگی فرهنگی، آمادگی فنی، آمادگی آموزشی، آمادگی محیطی؛ عوامل علی شامل عوامل انسانی، ساختار و سیاست‌های آموزشی، مدیریت؛ عوامل مداخله‌گر شامل رویکردهای فردی، رویکردهای مدیریتی؛ راهبردها شامل رویکردهای آموزشی، رویکردهای پداگوژیکی و آندراگوژیکی، سنجش و ارزیابی آموزشی، سهولت دسترسی، کیفیت آموزشی هدفمند، نوآوری و خلاقیت، مدیریت یکپارچه و نهایتا پیامدها شامل موفقیت آموزشی و شایسته‌سالاری، آینده‌نگری، افزایش اثربخشی و بهبود عملکرد سازمانی بودند.

    کلیدواژگان: آموزش، الکترونیکی، مدیران، بانک تجارت
|
  • Mitra Sadeghi Tabar, nadergholi ghorchian *, parivash jafari, Amir Hossein Mohammad Davoudi Pages 1-21

    The present study aimed to provide a structural model of professional self-development of faculty members. The research method was descriptive-correlation and structural equations. The study population consisted of all faculty members of Tehran, Shahid Beheshti and Allameh Tabatabai universities, 3460 people, which was determined using random sampling method and with the help of Morgan table, 346 people. To collect the data, a researcher-made professional self-development questionnaire with reliability (α = 0.97) was used, which examines 5 dimensions of professional self-development. The results of analysis with the help of LISREL software and structural equation modeling analysis showed that the professional self-development structural model of faculty members has five key dimensions including professional self-development competencies, professional self-development action and implementation, professional self-development planning, professional self-development tendency and professional self-development effective factors. Which has a good fit with the data. The results showed that the effective factors with path coefficient (γ = 0.52) affected the tendency to professional self-development. Also, inclination with path coefficient (γ = 0.92) has affected professional self-development planning. In addition, path coefficient planning (γ = 0.95) has influenced professional self-development action and practice. Finally, action and practice have affected the professional self-development competencies with path coefficient (γ = 0.83).

    Keywords: professional self-development, faculty members, universities
  • Vajiheh Saadat, Behrooz Ghlichlee *, Gholamali Tabarsa Pages 22-44

    Ambiguity Tolerance is mentioned as one of the strategic leaders’ competencies that plays a significant role in the effectiveness of their decisions in ambiguous situations.The aim of this study was to identify the individual factors affecting the leaders' ambiguity tolerance, design a comprehensive model of these factors and provide solutions to develop this competency on identified factors. In order to obtain more evidence to understand the phenomenon, a qualitative approach was taken and data were collected through interviews with nineteen experts. The statistical population of study includes academic experts and executive experts of the Ministry of Petroleum who have experience in management and decision making in ambiguous situations. Sampling of research has been done purposefully. Attride stirling method was used for coding and Themes network analysis method for data analysis. After analyzing the data, the individual factors affecting the leaders' ambiguity tolerance were categorized into six comprehensive themes : demographic characteristics, personality traits, competencies, motivations and needs, perceptions and emotions. Findings showed that demographic characteristics including general and occupational characteristics, personality traits including extraversion, conscientiousness, agreeableness, openness to experience, emotional stability, being intuitive, locus of control, risk-taking and patience, competencies including knowledge, skills, abilities and experience, motivations and needs including respect and self-fulfillment, perceptions including perceptions of ambiguity, job, organization and life and emotions including emotions in the face of ambiguity and general emotions as individual factors interacting with each other are effective at the level of leaders' ambiguity tolerance and can use them to develop this leadership competency.

    Keywords: Ambiguity, Tolerance of Ambiguity, Individual Factors, Competency, Leadership
  • zahra pourjafarian *, koroush fathi vajargah, Saeed Safaei Movahed Pages 45-72

    Abstract The present research aims at investigating the feasibility of establishing the workplace curriculum in Iranian universities. This research seeks to answer the following question: Is it possible to establish the workplace curriculum field at the Iranian universities to train specialists in this field? The present study is qualitative research in terms of the purpose, nature, and implementation facilities. Semi-structured interviews with ten workplace curriculum specialists were used to conduct the research. Since this research focuses on the workplace curriculum, the critical case sampling method was used in this research. The information of the interviews was analyzed using the content analysis method. Based on the findings, the opinions of workplace curriculum specialists were categorized into three groups of proponents, conditional proponents, and opponents of establishing this field. Then, the roles and capabilities of the workplace curriculum graduates and their expected competencies were identified. Based on the finding of the research,the opinion of the education specialists in response to the necessity of establishing a field at university are divided into three thematic categories as "factors related to the field of curriculum studies", "factors related to similar fields and university majors" and "factors related to the workplace".Then, by analyzing the content of the experts' opinion in response to the topic of "preconditions necessary for the establishment of university field", two thematic categories of "executive conditions", "scientific conditions" and sub-themes were introduced. At the end, the roles , abilities and competencies of the graduates were examined.

    Keywords: Curriculum Studies, Feasibility Study, Workplace Curriculum
  • Ali reza Zamanian, Majid Jahangirfard *, Farshad Haj alian Pages 73-100

    The success of organizations in achieving strategic goals is highly dependent on how the managers of that organization perform, and this success is more directly related to the selection and appointment of competent and knowledgeable managers at the top of the organizational pyramid. Competency-based management is a strong approach to developing and maintaining the organization's human capital in the long run, and competency models are a useful tool for identifying and developing the knowledge, skills and abilities needed by managers. In general, competency is a set of knowledge, skills, attitudes, abilities, interests and personality traits that enable employees to perform job-related activities effectively and perform job performance as expected or beyond expectations. Do." In accordance with the competencies defined in the evaluation center of the managers of the National Iranian Gas Company and according to the nature of trainable competencies, three categories of communication competencies, managerial and leadership competencies, cognitive and one category of untrained personality competencies have been defined. In this article, we have tried to achieve a set of core competencies in the field of competencies of gas industry managers, which has been achieved based on the performance of managers in organizational excellence. These core competencies are the beacon of the organization in achieving strategic goals and can be purposefully effective in the shortest time and with the least cost in the development process of the managers of the organization.

    Keywords: Managerial competency model, Core competency, Clustering, Artificial intelligence, EFQM
  • Zeynab Rashidi, mohammadreza nili *, Esmaeil Zaraii, Ali Delavar Pages 101-136

    In virtual in-service teacher training, instructional support or scaffolding is an essential component of effective training that can be provided in the form of computer-based scaffolding. Personalization of computer-based scaffolding is achieved with dynamic computer-based scaffolding. The purpose of this study is to design and validate a model of dynamic computer-based scaffolding in virtual in-service teacher training. The research method used in this research was mixed method with sequential exploratory design. In qualitative research, the synthesis research method was used and the components of the model were extracted and a concept and process model was designed. Quantitative research was used to validate the model and survey research method and questionnaire were used and the internal validity of the proposed model was confirmed. Dynamic computer-based scaffolding model in virtual in-service teacher training has 8 main components and 47 sub-components. Key components include analysis with 11 subcomponents, design with 16 subcomponents, development with 3 subcomponents, implementation with 3 subcomponents, evaluation with 8 subcomponents, dissermination with 3 subcomponents, process evaluation and revision, and review and revision with 3 subcomponents. Internal validaty findings from experts showed that concept and process model have a high internal validity. Dynamic computer-based scaffolding model in online in-service teacher training can be used to design dynamic and computer-based instructional support and lead to learning and independent performance in the future.

    Keywords: Dynamic Scaffolding, Computer-Based Scaffolding, Virtual In-Service Training, Teachers
  • Ali Ghasemi Ghasemvand, Vahid Chenari *, Mehrdad Hamrahi, aliakbar ahmadi Pages 137-162

    The purpose of this research is introducing mentoring model by improving Human Resources Practices approach in National Iranian South Oilfields Company. This research is done according to qualitative and quantitative approach (Mixed method). In qualitative step finding necessary factors and bases for model were done by use of interview with 11 people of experts that were chosen by use of snowball sampling method and theme analysis was used and this research is an exploratory research. To survey the validation of the research qualitative data gathering tool expert`s opinions were used and to survey the reliability of the theme analysis findings Kappa Index was used and 96 initial codes in the form of 12 themes and in fact necessary bases for designing model were found that consists of: organizational relationships, mentoring assessment, organizational education, organizational commitment, personnel empowerment, organizational chart, organizational factors, knowledge management, career path management, human resources management, organizational performance results and mentor`s individual characteristics. In quantitative step for model validation Structural Equations were used. In this research by use of stratified random sampling and according to Cochran formula, out of 105 people in the statistical population, the number of sample should be 83 people that 100 questionnaires were distributed for precaution. Research model according to qualitative analysis findings and results of Structural Equations and according to finding necessary bases for implementation of mentoring and by use of Partial Minimum Square Technique was examined and finally mentoring model by improving Haman Resource Practices Approach and suggestions for creating the necessary conditions and context for the implementation of mentoring were introduced.

    Keywords: mentoring, human resources management, improving practices, theme analysis
  • zaman azhdari *, Hosein Abdollahi, samad Borzoian, morteza Taheri, mostafa Ebrahimpour Azbari Pages 163-191

    The purpose of this study is “to design a model for evaluating the performance of educational centers of one of the government organizations in the country using artificial neural network”. This is an evaluation study to evaluate the performance of public organizational educational centers. The information required for this research was collected through parallel information channels such as using the documents of educational centers under the organization and referring to their documents while maintaining the classification level. The statistical population of this study was five educational centers, one of the government organizations that hold educational courses for about 10 thousand personnel between 2013 and 2020; Based on the opinion of experts and the results of related studies, the inputs and outputs of the research were selected and determined. In order to reduce the input and output variables, the structural equation modeling method - partial least squares were used. In order to train the MLP bilayer neural network, the training method was used. After the teaching of neural network. The performance of neural network was examined through test patterns. The value (mean square error) of the MSE corresponds to 13 equal test patterns and 74/7413, which indicated the high accuracy of the trained network. Finally, the performance of the educational centers was ranked based on the analyzed data.

    Keywords: performance evaluation, artificial neural network, government organization, educational centers
  • Abbas Zamaani Tabaghdhi *, Hossein momenimahmouei Pages 192-217

    The purpose of the current research is to investigate the pattern of establishing knowledge management in the education organization. The approach of the present research is qualitative and its method is a systematic review based on the model of Wright et al. (2007). The research community consists of 218 articles about knowledge management in educational organizations, which were presented in reputable scientific journals between 2016 and 2022 and 2013 and 2014. The research sample includes 32 articles that were collected purposefully and selected based on thematic data monitoring. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents. Based on the data analysis, the competences of the consultants were classified in 4 dimensions and 17 factors. These dimensions include the behavioral dimension (including the characteristics of perceptive skills, media literacy, knowledge management, motivation and commitment), the organizational dimension (including factors; organizational knowledge management strategy, human resource management approach, career path, knowledge management strategies pedagogical, organizational management approach, mentoring and organizational culture), cultural-social dimension (including characteristics such as cultural-social attitude and social capital) and contextual dimension (including factors; providing infrastructure and support) . According to the results, in order to establish knowledge management in the organization, all individual, organizational, and social fields should be considered, and this requires extra-organizational attention.

    Keywords: Establishment, knowledge management, education, systematic review
  • marjan moayeri *, parvaneh amiripour Pages 218-246

    The selection of mathematics professors is an important issue for universities, since professors are the main pillars of the universities and improving the quality of their performance leads to the improvement of the universities’ educational quality.The aim of this study is to Prioritization of Professional Competencies of Mathematics lecturers of Farhangian University in Iran ,through topsis fuzzy. The present study is an applied research in terms of purpose and is a combination of documentary content analysis and descriptive-analytical research in terms of nature and method. At first, the statistical population including all available domestic and foreign theoretical and research texts were selected and studied. In the second stage, to rank the selected competencies, five mathematics professors were purposefully selected from Farhangian University branches of Hormozgan province, who determined the importance of each of the indicators in a designed questionnaire that were assigned to them. The data were then analyzed, using TOPSIS fuzzy method.Based on the findings, knowledge competence, abilities competence, characteristics competence and skills competence were the most important competencies.According to the mentioned results, it can be understood that Farhangian universities can use the findings of this study to select the professional competencies of their mathematics professors.

    Keywords: Professional Competencies, Mathematics Professors, Teaching, Fuzzy TOPSIS
  • mohsen akbari *, Mahmood safari Pages 247-262

    The purpose of this study is to provide a model for identifying and developing the growth of government employees (Case study: Ministry of Labor Welfare and Social Affairs). The research has been done in terms of applied purpose and exploratory methods. The data collection method was quantitative and the data collection tool was a questionnaire. The sample size is 237 employees of the Ministry of Labor Welfare and Social Affairs of Tehran living in Tehran (villages and cities), who have answered the above-mentioned distribution questionnaire in this study. In this study, to collect information, two methods of library studies were used to review books and articles and related and dissertations, and documents in libraries related to the subject and content in cyberspace, as well as field studies using a questionnaire. The researcher-made questionnaire is based on semi-structured interviews (individual or group) that include components that were administered after confirmation of reliability and validity. Data analysis was performed by descriptive and inferential methods using SPSS 16 and Smart PLS software. In the model of factor analysis between components because organizational growth dimension (one component) and ethical growth dimension (four components); they had a factor load of less than 0.3, were removed from the factor analysis process, and were considered "very desirable" given that the remaining 14 items were greater than 0.6. Finally, all 14 remaining components and their indicators were accepted under the heading of dimensions and components of the growth pattern of the Ministry of Welfare and Social Affairs. The results indicate that the main components of staff growth in the Ministry of Labor Welfare and Social Affairs are process maturity, individual maturity, organizational maturity, professional maturity, and moral maturity. To check the fit of the model, check the X2, R, and RS; It was discussed that the presence of low X2 and the ratio of chi-square to the degree of freedom less than three, as well as the coefficient of determination and the adjusted coefficient of determination, were calculated; Indicates the proper fit of the model. Findings showed that in the studied companies, there is a positive and strong relationship between intelligence and organizational performance. Also, the relationship between intelligence and organizational growth principles is positive and significant, but there is no significant relationship between organizational growth principles and performance.The results showed that the components of improving the quality of education and growth of municipal managers are individual, educational and organizational. The results of organizational maturity research align individual and organizational goals in order to create cohesive and efficient groups in the workplace, in accordance with the mission and interests of the organization, and this is important through responsibility and voluntary participation in continuous improvement activities. Reduces negative behaviors in the organization In general, organizational maturity is a very complex theory of behavior that refers to behavior change at the organizational level.

    Keywords: growth pattern, ministry of walfare, staff growth
  • Fatemeh Toosi *, Elham Fariborzi, Mahmood Ghorbani Pages 263-292

    The aim of this study was to identify and explain the competencies of entrepreneurial university managers in the framework of qualitative approach and content analysis. The statistical population consisted of 20experts in the field of entrepreneurship education or active members in entrepreneurship centers. Delphi questionnaire, dimensions and components were compiled based on the consensus of experts. The questionnaire was distributed among the statistical community. Entrepreneurial University and the number of 11 dimensions and 11 components for the organizational learning variable were obtained. Finally, after the end of the third year, the conceptual model of the research included 22 dimensions and 34 components for the entrepreneurial university variable and 6 dimensions and 6components for the organizational learning variable that formed the final questionnaire.Managers of entrepreneurial universities in the behavioral dimension of entrepreneurial university and in the components of managers with teamwork skills, manager There are creative and innovative, managers with the spirit of adaptation to the environment, managers with the spirit of risk-taking and innovative and creative faculty members. Behavioral dimension in entrepreneurial university from the point of view of experts: 1. Managers with the spirit of extraversion and adaptation to the environment 2.Kartimi encouragement in the university 3. Managers with a spirit of risk-taking 4. Managers with teamwork skills 5. Managers with a spirit of creativity and innovation 6. Managers with the characteristics of innovative people. In terms of prioritizing the components of the behavioral dimension in organizational learning according to experts: 1. Encourage members to work in a team.

    Keywords: Managers&#39, Competencies, Entrepreneur University, Organizational Learning, Azad University
  • Seyede zahra sadat Kiyaei, baharak shirzad kebria, fatemeh hamidi far * Pages 293-309

    The purpose of this research is to provide an e-learning pattern for Tejarat Bank managers. This research is qualitative and quantitative (exploratory mix) in terms of applied purpose, in terms of how to collect data. The sample size in the qualitative to theoretical saturation section was 21 people and in the quantitative section according to Morgan table from the 300 managers of Tejarat Bank headquarters in the five districts of Tehran, 169 people were selected and distributed by stratified random sampling questionnaire. The researcher-made questionnaire in the form of 6 dimensions of paradigm model consisted of 19 components and 147 indicators. In order to identify and confirm the measurement factors, the validity of the questionnaire was tested separately for each dimension by first-order confirmation factor analysis (dimensions consisting of two components) and second-order (dimensions consisting of more than two components). The results show that confirmatory factor analysis confirmed the quantitative results of the Strauss and Corbin Foundation data model to a large extent and the e-learning model of Tejarat Bank managers with 6 dimensions, 19 components and 134 indicators was obtained. Including cultural readiness, technical readiness, educational readiness, environmental readiness; Causal factors include human factors, educational structure and policies, management; Interfering factors include individual approaches, managerial approaches; Strategies included educational approaches, pedagogical and andragogical approaches, educational assessment and evaluation, ease of access, targeted educational quality, innovation and creativity, integrated management and finally the consequences included educational success and meritocracy, foresight, increasing effectiveness and improving organizational performance.

    Keywords: Training, Electronic, Managers, Commercial Bank