فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 131 (زمستان 1401)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 131 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیف الله احدی* صفحات 9-11

    ولایت بر نکاح باکره رشیده مسیله ای اختلافی بین فقهای امامیه است. قانون مدنی ایران در این مسیله به پیروی از قول غیرمشهور در ماده 1043 چنین ولایتی را پذیرفته و به پیروی از نظر اتفاقی فقهای قایل به اعتبار اذن ولی، برآن شده است که هرگاه ولی بدون علت موجه، از دادن اجازه مضایقه کند، اعتبار اجازه او ساقط می گردد. مسیله چالشی این است که ولایت ولی در صورت ممانعت توجیه ناپذیر، صرفا در خصوص عضل ساقط می شود یا به طورکلی و در همه امور؟ نویسنده پس از تتبع در ادله و آرای فقها و تحلیل مسیله مذکور به روش تحلیلی اسنادی به این باور رسیده است که ثبوت چنین ولایتی صرفا به منظور رعایت مصلحت مولی علیه است و در صورت عضل ولی، عدم صلاحیت و خیانت او احراز می شود. با استناد به روایات رسیده از امامان معصوم(ع)، مناسبت حکم و موضوع، استدلال به قیاس اولویت و قاعده های لاحرج و لاضرر، قدر متیقن از ثبوت حق ولایت، قاعده اقدام به زیان و اصل استصحاب، می توان اذعان یافت که چنین ممانعتی سبب سقوط ولایت به طورکلی و استقلال باکره رشیده می شود.

    کلیدواژگان: عضل ولی، نکاح باکره رشیده، ولایت در نکاح، سقوط ولایت
  • منصور امیرزاده جیرکلی* صفحات 29-54

    تعابیر احادیث شیعی درباره نکاح و زوج متفاوت است. در برخی احادیث از نکاح به بیع تعبیر شده و زوج مشتری انگاشته شده است. این نوشتار با هدف تحلیل دلالت هفت حدیث، درباره مشتری انگاری زوج و پیامدهای آن در آرای فقهای امامیه، فارغ از ضعف یا قوت سند، فراهم آمده است. دو پرسش اصلی به این قرار است: آیا مشتری انگاری زوج در احادیث شیعی بر آرای فقهای امامیه تاثیر گذاشته است؟ اطلاق لفظ مشتری بر زوج، در عبارت «یشتریها باغلی الثمن»، اطلاق حقیقی است؟ نویسنده در پژوهشی توصیفی تحلیلی به این پاسخ ها دست یافته است که ظهور اولیه احادیث، مشعر به معاوضی بودن عقد نکاح و مشتری بودن زوج است. این ظهور در برخی از آرای فقها تاثیر گذاشته و فروعات فقهی ای چون: جواز نگاه مرد در خواستگاری، حق حبس زوجه و... را درپی داشته است. ازنظر نویسنده، نکاح بیع نیست و زوج نیز مشتری حقیقی نیست و تعهدات مالی زوج، از قبیل مهریه، جنبه ای فرعی در عقد نکاح است و تعابیری ازقبیل «یشتریها باغلی الثمن» و «مستام» و «لان المراه بایعه نفسها» در احادیث، جنبه استعاری دارد.

    کلیدواژگان: نکاح، بیع، اغلی الثمن، مشتری، مستام، اطلاق مجازی، استعاره
  • حمید درایتی*، رضا میهن دوست، سید محمد باقر قدمی صفحات 55-72
    مشهور اصولیان متاخر معتقدند به روایتی می توان استناد کرد که راویانش ثقه باشند و روایتی که حتی یک راوی غیرثقه داشته باشد، درخور استناد نیست. براین اساس، روایت ضعیف فقط روایتی نیست که برای راویانش قدحی وارد شده باشد؛ بلکه صرف نبود توثیق، سبب حکم به بی اعتباری روایت است. در این میان به نظرمی رسد شارع اصل را بر وثاقت نهاده، مادامی که خلاف آن اثبات نشده باشد. این اصل در حقیقت اماره ای شرعی و از طرق احراز وثاقت است؛ ازاین رو بر اساس نظریه اصالهالوثاقه، مهملین معتبرند. بر اساس برخی از ادله حجیت خبر واحد، به اصاله الوثاقه نیازمندیم و بر اساس برخی دیگر از ادله، نتیجه اصالهالوثاقه از راه دیگر حاصل است. در این جستار با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی، نظریه اصالهالوثاقه مورد بررسی واقع شده و این نتیجه به دست آمده که مطابق برخی روایات و سیره و قاعده اصالهالصحه، خبر کسی که در کتب رجال، راوی امامی شناخته شده باشد و توثیق و تضعیف صریح نداشته باشد، معتبر است.
    کلیدواژگان: اصالهالوثاقه، توثیق، توثیقات عام، مهملین
  • محمدحسین شاکر اشتیجه* صفحات 73-95

    روح قانون یکی از منابع اصطیاد حکم در محاکم کیفری است که تلقی شدن آن به عنوان منبعی متعارض با اصل قانونی بودن جرم و اصل تفسیر به نفع متهم، مانع بهره برداری مناسب از آن برای صدور حکم شده است؛ درحالی که کارکرد آن پرکردن خلا ها و رفع کاستی های دو اصل پیش گفته است. همین نگاه ظاهری موجب شده اصطلاح روح قانون در حقوق کیفری، چندان که باید بازتاب نیابد. این نهاد حقوقی درصدد جرم انگاری موضوعات جدید نیست، بلکه به شیوه ای منطقی درصدد بررسی امکان قبض یا بسط موضوعات قانونی به موضوعات مبتلا به یا نوین مشابه است تا حکم مقرر در قانون، با رعایت اصل تناسب جرم و مجازات، برای سایر موضوعات اعمال شود. کارکرد کامل آن نیز بر پایه قاعده «التعزیر لکل عمل محرم» در تعزیرات است. روح قانون صبغه فقهی نیز دارد و با عنوان روح یا مذاق شریعت در فقه رخ نموده است و دلالت تنبیه، الغای فارق و تناسب حکم و موضوع و عرف را می توان از مستندات حجیت آن دانست. روح قانون به مثابه حکم مستخرج مستند به مباحث الفاظ است و جایگاه مقدمی برای کشف حکم راجع به اصول عملیه، ازجمله تفسیر به نفع متهم و تفسیر مضیق دارد. در نوشتار حاضر این نهاد حقوق کیفری به عنوان یکی از منابع صدور حکم با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده و به منظور کاربردی شدن آن، مثال هایی از متون قانونی در تمامی مراحل ذکر شده است.

    کلیدواژگان: روح قانون، استناد به روح قانون، تعیین مجازات، بسط و قبض موضوع احکام کیفری، تعزیرات، تناسب مسئولیت و مجازات
  • محمدحسین صفایی* صفحات 97-117

    علم اصول باید متکی به نوعی نظام معرفتی باشد که درصدد گویاکردن متن کتاب خدا، احادیث و میزان دلالت آن هاست؛ علمی که ابزار اجتهاد قرار گیرد و خروجی اش فتوا باشد. بخش عمده این امر نیازمند ایجاد نگرش معرفتی صحیح در تعریف علم و یقین، حجت معرفت شناسی است. مسایل مطرح شده در علم اصول برای کشف و استنباط احکام الهی است؛ در هر دو صورت، خبردادن از جعل این احکام واقعی یا اعتباری (خبر از نفس الامر احکام)، خود امری واقعی است و متصف به صدق و کذب می شود. یکی از مسایل دشوار در معرفت شناسی گزاره های دینی، چگونگی صدق یا توجیه این نوع گزاره هاست. در صورت کفایت یقین روان شناختی (قطع) برای حجت خواندن باوری در علم اصول، چگونه می توان صدق این گزاره ها را با امکان اینکه مصداق جهل مرکب باشند، جمع کرد؟ در این نوشتار با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این سوال و ارایه راه حل هایی برای حل معضل صدق و توجیه در گزاره های اصولی هستیم.

    کلیدواژگان: واقع گرایی، حجیت، قطع روانی، قطع معرفتی و توجیه
  • محمدرضا ظفری*، عادل ساریخانی صفحات 119-133
    مشهور فقیهان امامیه بر پایه روایاتی با نفی نسب و توارث بین ولد زنا و والدین طبیعی، وارث او را در صورت نداشتن همسر و فرزند، امام معصوم(ع) یا جانشین او دانسته اند و مقنن نیز همین حکم را در ماده 553 قانون مجازات اسلامی، منحصر به دیه اعلام کرده است، درحالی که می توان از روایات معتبر این باب، خلاف قول مشهور را استنباط کرد. افزون بر آن، ابهام در مفهوم ولد زنا و روش احراز آن، از فقه به قانون مذکور سرایت می کند و قاضی را با شبهه تشخیص ولد زنا مواجه می سازد و لزوما در پرونده های مطروحه، والدین همچنان وارث ولد زنا معرفی خواهد شد؛ پس برای قول مشهور و ماده قانونی مذکور، حتی بر فرض عدم نقص در بیان حکم نیز کارایی چندانی متصور نیست، مگر اینکه فقها و به تبع آنان قانون گذار، با قیودی ابهام حکم و موضوع را مرتفع سازند.
    کلیدواژگان: ولد زنا، قول مشهور، توارث، والدین طبیعی
  • سید محسن کاظمی* صفحات 135-156
    وضع گرایی نظریه ای معنایی است که در بستر اصول فقه شکل گرفته است و درباره فرایند کدگذاری معنا برای لفظ، ماهیت معنا، ساختار وجودی معنا، ارتباط لفظ با معنا و نیز فرایند کدگشایی به اظهارنظر می پردازد. در وضع گرایی با نگاهی اتمی به معنا، مفاد جملات برحسب معنای واژگان تشکیل دهنده و نحوه چیدمان آن ها در جمله تعیین می شود. هر واژه بر یک یا چند معنای ثابت و متعین؛ یعنی همان صور ذهنی دلالت می کند و این دلالت نیز فرایندی اعتباری است که از مجرای نمایه گری صورت می پذیرد. در این نوشتار پس از تبیین تاریخچه شکل گیری این نظریه، با روشی توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین مولفه های مذکور، اشکالات وارد بر آن ها تبیین می شود. برایند بررسی ها نشان می دهد که این نظریه با نقد هایی همچون التزام به ایدیالیسم زبان شناختی، بشری دانستن فرایند وضع، فروکاست معنا به ساحت مفهومی، بازنمودگرایی و واژه گرایی روبه روست. این نظریه نیز از نوعی رویکرد متن محور در حوزه تفسیر دفاع می کند که با رسالت کشف مراد الهی هم ساز نیست. نویسنده با بررسی و نقد این نظریه، از بافت گرایی دفاع می کند.
    کلیدواژگان: وضع گرایی، بازنمودگرایی، معنا، بافت گرایی، تفسیر قرآن
  • محمدمهدی کمالی*، امیر زاهدی صفحات 157-174

    یکی از وظایف فقیهان پاسخگویی به مسایل مستحدثه است. از جدیدترین مسایل بشری در حوزه تغدیه که ناشی از نیاز روزافزون بشر به مواد غذایی جدید و مرهون پیشرفت علم و تکنولوژی است، تولید گوشت از طریق کشت سلولی در آزمایشگاه است. این مسیله از منظر فقهی ابعاد مختلفی پیدا می کند که نیازمند واکاوی و بررسی همه جانبه است. آیا اصل این کار به لحاظ شرعی جایز است یا نه؟ گوشت تولیدشده ازنظر طهارت و نجاست چه حکمی دارد؟ و آیا خوردن این گوشت ها بر فرض طهارت، جایز است یا خیر؟ این ها پرسش هایی است که مقاله حاضر با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ به آن ها برآمده و سعی شده صور متعدد مسیله از جهات مختلف بررسی شود و راهی به سوی جواز، طهارت و حلیت گشوده شود.

    کلیدواژگان: گوشت آزمایشگاهی، گوشت مصنوعی، حلیت و حرمت گوشت، طهارت و نجاست، کشت سلولی
  • حامد مصطفوی فرد* صفحات 175-194
    مبتکران تقسیم بندی چهارگانه احادیث تمهیداتی اندیشیدند تا اخباری را که سند صحیح ندارد، در زمره روایات معتبر بگنجانند؛ اینان برخی روایات را در شمار صحاح گنجاندند که بر طبق اصطلاح جدید صحیح محسوب نمی شود. در این زمینه، مهمترین ابزار، نظریه انجبار؛ یعنی جبران ضعف سند در صورت عمل مشهور به آن بود. عالمان متاخر مکتب حله، یعنی محقق اردبیلی و شاگردانش، با پشت کردن به نظریه انجبار و از سوی دیگر با منحصریافتن خبر حجت در خبر صحیح، بخش بزرگی از روایات را کنار گذاشتند و با اعراض از عمل مشهور، عملا آخرین ابزار تقویت روایت را حذف کردند. این گونه بود که اخباریان به داعی بیم ازدست رفتن سنت و لزوم احیای سیره متقدمان، بر ضد مکتب اجتهاد قیام کردند. در این میان، برخی عوامل سیاسی و فرهنگی و اجتماعی نیز در شکل گیری و رشد اخباری گری موثر بود، ازجمله تاثیرپذیری استرآبادی از جو فکری حاکم بر مکه و مدینه، حمایت صفویان از اخباری گری به منظور افزایش تقابل شیعی سنی و کاهش قدرت مجتهدان، عوام پسندبودن تفکر اخباری گری و دیگر اینکه علوم مقدماتی اجتهاد، مثل فقه و اصول فقه و درایه الحدیث، اصالت سنی دارد.
    کلیدواژگان: اخباریان، مجتهدان، نظریه انجبار، تنویع رباعی
  • حمید موذنی بیستگانی* صفحات 195-212

    درباره وجوب پوشاندن مو در نماز دست کم پنج دیدگاه وجود دارد: فتوای صریح به وجوب پوشاندن همه مو؛احتیاط واجب در خصوص پوشاندن مو؛ عدم وجوب پوشاندن سر؛ عدم وجوب پوشاندن خصوص مو؛ قول به تفصیل و لزوم پوشاندن خصوص مو در محدوده سر. این اختلاف به سبب تاملاتی است که در لسان ادله مربوط به پوشش نمازی وجود دارد. نظر به فقدان پژوهش مستقل در این زمینه و مورد بحث بودن آن در مجامع علمی و نیز نزد عموم متدینان، ارایه پژوهشی مستقل ضروری به نظرمی رسد ضمن واکاوی ادله موجود، تاملات پیرامون ادله مربوط به پوشش نمازی بیان شود، همچنین دلیل اختلاف فتوای فقها در این زمینه و عدم فتوای برخی از ایشان به وجوب پوشاندن همه مو در نماز آشکار شود. اخبار حاکی از عورت بودن تمام زن، گزارش فعل حضرت زهرا(س)، خبر زراره از امام باقر(ع)، خبر ابن ابی یعفور از امام صادق(ع)، سیره متشرعه، اجماع و قاعده اشتغال، مهمترین ادله، بلکه یگانه ادله بر وجوب پوشش موی سر به طور مطلق است.بر پایه یافته های این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، همه ادله وجوب پوشش مو ی خارج از محدوده سر، درخور مناقشه است و بر فرض خدشه در اطلاق ادله وجوب نماز، با تمسک به اصل برایت، به عدم وجوب پوشاندن مو ی خارج از محدوده سر حکم می شود؛ از این رو قول پنجم اقوی به نظرمی رسد.

    کلیدواژگان: پوشش نماز، پوشش مو، مو های خارج از محدوده سر، احکام بانوان، مطالعات زنان
|
  • Seifollah Ahadi * Pages 9-11

    Guardianship over the marriage of the virgin Rashidah is a controversial issue among Imami jurists. In this matter, following the unpopular opinion in Article 1043, Iran's civil law has accepted such a guardianship and following the jurists' view of the validity of the guardian's permission, it has been decided that if the guardian refuses to give permission without a valid reason, the validity of his permission will be revoked. The challenging issue is that in the case of unjustified obstruction, the guardian's guardianship is lost only in relation to the azl  or in general and in all matters?After following the arguments and opinions of the jurists and analyzing the mentioned issue through the analytical method of documents, the author has come to the belief that the proof of such guardianship is only for the purpose of respecting the interests of the pupil and in case of the guardian's azl, his incompetence and betrayal are confirmed. By referring to the traditions passed down from the infallible imams (a.s.), the appropriateness of the ruling and the subject matter, the argument on the analogy of priority and the rules of la haraj and la zarar(no-harm and no-damage), the certainty of the proof of the right of guardianship, the rule of action for damage and the principle of isteshab, it can be acknowledged that such a prevention causes the complete downfall of the guardianship and the independence of the mature virgin.

    Keywords: Azal of guardian, mature virgin's marriage, guardianship in marriage, fall of guardianship
  • Mansour Amirzadeh Jirkoli * Pages 29-54

    There are different interpretations of Shia hadiths about marriage and couple. In some hadiths, marriage is interpreted as sale and the couple is considered as a customer.This article is prepared with the aim of analyzing the implications of seven hadiths about considering the couple  as a customer and its consequences in the opinion of Imami  jurists, regardless of the strength or weakness of the chain of transmission. The two main questions are as follows: Has considering the couple  as a customer  in the Shia hadiths influenced the opinions of Imami  jurists? Is the application  of the word "customer" for a couple in the phrase "He perchase her for the highest price"   a real application? In a descriptive and analytical research, the author has found these answers that the early emergence of hadiths suggests that  the marriage contract should be an exchange and  the couple should be a customer.This apparent indication has influenced some opinions of jurists, and has resulted in jurisprudential issues such as: the permissibility of man's  looking  in proposing ceremony, the right to imprison the wife, etc.  According to the author, marriage is not a sale, and the husband is not a real customer, and the financial obligations of the couple, such as dowry, are a secondary aspect of the marriage contract, and comments such as " He perchase her for the highest price " and "hired as  amother" and "because the woman is the seller of soul"  in the hadiths are  metaphors.

    Keywords: marriage, sale, highest pricr, customer, hired as a mother, virtual application, metaphor
  • Hamid Draiti *, Reza Mihan Doost, Seyyed Mohammad Baqer Gadami Pages 55-72
    Famous later osulies   believe that a tradition can be cited if its narrators are trustworthy; Therefore, a tradition that has even an untrustworthy narrator is not worthy of citation. Based on this, a weak tradition is not only a tradition in which there is a flaw in its narration; Rather, the mere lack of verification is the reason for ruling the tradition invalid. In the meantime, it seems that the Shareh has prioritized trustworthy, as long as the contrary has not been proven.   This principle is actually a shari decree and a way of verifying reliability; Therefore, according to the authenticity of trust, Mohmalin are authentic. According to some evidences of the authenticity of Khabar Vahed, we need to authenticity of trust, and according to some other evidences, the result the authenticity of trust is obtained in another way. In this research, using library sources and using a descriptive analytical method, the theory of the authenticity of trust has been investigated and the result obtained is that according to some traditions and the rules of authenticity, the news of someone who is known as an  Imami narrator in the books of Rejall and does not have an explicit confirmation nor weakening is valid.
    Keywords: authenticity, Validation, general validations, Mohmelin
  • Mohammad Hossein Shaker Ashtijah * Pages 73-95

    The spirit of the law is one of the sources of sentencing in criminal courts, and considering it as a source that conflicts with the principle of the legality of the crime and the principle of interpretation in favor of the accused, it has prevented its proper use to issue a sentence; While its function is to fill the gaps and eliminate the shortcomings of the aforementioned two principles. This outward view has caused the term "spirit of the law" to not be reflected as much as it should be in criminal law. This legal institution does not seek to criminalize new issues . rather, in a logical way, it  is trying to investigate the possibility of a limiting or expanding  the legal issues to involved or similar new issues so that the sentence prescribed in the law is applied to other issues, observing the principle of proportionality of crime and punishment. Its full function is also based on the rule of "Al-Tazir le kol'e   act muharram" –a jurisprudential rule meaning there can be  a sort of punishment for every haram act.-in Tazirat-punishment-. The spirit of the law also has a jurisprudential  aspect, and it has appeared in jurisprudence as the spirit or taste of sharia , and delelet tanbih, elghaee faregh ,  and the appropriateness of the ruling and subject matter, and custom can be considered as evidence of its authenticity. The spirit of the law as an extracted ruling is based on the discussion of words and has a preliminary position for the discovery of rulings on practical principles, including the interpretation in favor of the accused and narrow interpretation.In this article, this institution of criminal law, as one of the sources of sentencing, has been investigated with a descriptive and analytical method, and in order to apply it, examples of legal texts have been mentioned in all stages.

    Keywords: The spirit of the law, reference to the spirit of the law, determination of punishment, development of the issue of criminal sentences, tazirat, proportionality of responsibility, punishment
  • Mohammad Hossein Safaei * Pages 97-117

    The science of principles must rely on a kind of knowledge system that tries to explain the text of God's book, hadiths and their meaning; A science that is used as a tool for ijtihad and its output is a fatwa. The main part of this requires the creation of a correct epistemological attitude in the definition of science and certainty, the proof of epistemology.The issues raised in the science of principles are to discover and deduce divine decrees; In both cases, informing about the creating of these real or credible rulings (notifying of the nature of the rulings) is itself a real matter and is described as true or false. One of the difficult issues in the epistemology of religious propositions is the truth or justification of these types of propositions.If the psychological certainty is sufficient to justify a belief in the science of principles, how can the truth of these propositions be combined with the possibility that they are examples of compound ignorance?In this article, by using the analytical descriptive method, we seek to answer this question and provide solutions to solve the problem of truth and justification in fundamental propositions.

    Keywords: realism, authenticity, psychological certitude, epistemic certitude, justification
  • Mohammad Reza Zafari *, Adel Sarikhani Pages 119-133
    The famous jurists of the Imami, based on the traditions that negate the lineage and inheritance between the child of adulterine and the natural parents, considered his heir in case he does not have a wife and children, the infallible Imam (a.s.) or his successor, and the legislator has also stated the same ruling in Article 553 of the Islamic Penal Code and declared  it exclusively for blood money, while it can be inferred from the authentic traditions of this chapter, the opposite of the popular saying. In addition to that, the ambiguity in the concept of adulterine and its verification method spreads from jurisprudence to the aforementioned law and makes the judge face the doubt of recognizing the adulterine child, and necessarily in the cases presented, the parents are still presented as the heirs of the adulterine child.Therefore, for the famous saying and the mentioned legal article, even on the assumption of no defect in the expression of the ruling, it is not expected to work much, unless the jurists and, accordingly, the legislator, resolve the ambiguity of the ruling and the issue with some limitations
    Keywords: adulterine child, popular saying, inheritance, natural parents
  • Seyed Mohsen Kazemi * Pages 135-156
    Vazgeraee is a theory of meaning that was formed in the context of jurisprudence principles and comments on the process of encoding meaning for words, the nature of meaning, the existential structure of meaning, the relationship between words and meaning, and the process of decoding. In Vazgeraee, with an atomic view of meaning, the content of sentences is determined according to the meaning of constituent words and how they are arranged in the sentence. Each word indicates one or more fixed and determined meanings, that is, mental images, and this indication is also a valid process that takes place through indexing.In this article, after explaining the history of the formation of this theory, with a descriptive and analytical method, while explaining the mentioned components, the problems related to them are explained. According to the researches, this theory faces criticisms such as commitment to linguistic idealism, humanism of the word-coining process, reduction of meaning to the conceptual field, representationalism and wordism. Also, this theory defends a kind of text-oriented approach in the field of interpretation, which is not compatible with the mission of discovering the divine meaning. By examining and criticizing this theory, the author defends contextualism.
    Keywords: vazgeraee, representationalism, meaning, contextualism, Qur'anic interpretation
  • Mohammad Mahdi Kamali *, Amir Zahedi Pages 157-174

    One of the duties of jurists is to respond to new issues. One of the newest human issues in the field of nutrition, which is caused by the increasing need of humans for new food and due to the progress of science and technology, is the production of meat through cell culture in the laboratory. From a jurisprudential point of view, this issue has different dimensions that require comprehensive analysis. Is the principle of this work legally permissible or not? What is the status of produced meat in terms of taharat and najasat?And is it permissible to eat these meats on the assumption of taharat or not? These are the questions that the present article tries to answer by using the analytical descriptive method, and tried to examine the many aspects of the problem from different angles and open a way towards permission, taharat and heli'yat.

    Keywords: Laboratory meat, Artificial meat, heli'yat, hormat of meat, taharat, najasat, Cell culture
  • Hamed Mostafavi Fard * Pages 175-194
    The originators of the fourfold division of hadiths thought of measures to include the news that does not have a valid document among the authentic traditions; They included some hadiths in the number of sehah( plural of sahih: a kind of valid tradition), which are not considered sahih according to the new terminology. In this context, the most important tool was the theory of injebar, i.e. compensating for the weakness of the document in case of famous action. The later scholars of the Helleh school, that is, Mohaghegh Ardabili and his students, by turning their backs on the theory of injebar and on the other hand with the exclusiveness of authentic news in sahih news, abandoned a large part of the traditions, and with exceptions from the famous jurists's practice, practically eliminated the last means of strengthening the traditions.This is how the Akhbarians allegedly fearing losing tradition and necessity reviving the tradition of the early scholars, they rebelled against the school of ijtihad. In the meantime, some political, cultural and social factors were also effective in the formation and growth of Akhbarism, such as: the influence of Astarabadi on the intellectual atmosphere prevailing in Mecca and Medina, the support of Safavids for Akhbarism in order to increase the confrontation between Shiites and Sunnis and reduce the power of mujtahids, the popularity of Akhbarism's thinking and another thing is that the basic sciences of ijtihad, such as fiqh, the principles of jurisprudence, and the wisdom of hadith, have a Sunni origin.
    Keywords: Akhbaris, Mujtahids, theory of injebar, variation of quartet
  • Hamid Mozni Bistegani * Pages 195-212

    There are at least five opinions about the obligation to cover hair in prayer: 1. The explicit fatwa on the obligation to cover all hair. 2. Obligatory caution regarding hair covering; 3. Not having to cover the head; 4. Not having to cover hair privately. 5. The belief in differentiation and the need to specifically cover the hair in the area of ​​the head.This difference is due to the reflections that exist in the language of evidence related to prayer cover. Considering the lack of independent research in this field and the fact that it is discussed in scientific gatherings as well as among religious people, it seems necessary to present an independent research in order to analyze the existing evidence, to express the reflections on the evidence related to prayer cover, as well as the reason for the difference in the fatwas of the jurists in this context, the non-fatwa of some of them on the obligation to cover all hair in prayer should be revealed. The news indicating that whole body of woman is private-orah-, the report of the act of her majesty Zahra (pbuh), the report of Zorara from Imam Baqir (pbuh), the report of Ibn Abi Yafoor from Imam Sadiq (pbuh), the Islamic sireh (way of life), the consensus and the rule of ishteghal, are the most important evidences, but the only evidences for the obligation to cover hair.Based on the findings of this descriptive-analytical research, all the proofs of the obligation to cover the hair outside the head area are debatable, and based on the assumption of a flaw in the application of the evidence of the obligation of prayer, by adhering to the principle of bara'ah,  it is ruled that it is not obligatory to cover the hair outside the head area; Therefore, the fifth sentence seems to be valid.

    Keywords: prayer cover, hair cover, hair outside the head, ladies' rulings, ladies' studies