فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور دهقان منشادی صفحات 1-2

    نظام آموزش وپرورش به عنوان یک نظام گسترده و وسیع اجتماعی از ابزارها و نهادهای گوناگونی برای تربیت اجتماعی نسل جدید بهره می گیرد که مدرسه، آموزش و برنامه درسی از مهم ترین آن ها است. به همین دلیل توجه به جایگاه نهاد آموزش وپرورش و به ویژه توجه به کیفیت آموزش درس مطالعات اجتماعی می تواند زمینه ایجاد جامعه ای توسعه یافته و متعادل، با شهروندانی مطلوب و مسیولیت پذیر را فراهم سازد و در صورت غفلت در توجه به این حوزه مهم، تعلیم و تربیت کشور بخش عمده ای از توان خود را در پرورش شهروندانی توسعه گرا، مشارکت جو، مسیولیت پذیر و منطقی که لازمه زیستن در جهان پرآشوب جدید است، را از دست خواهد داد. چنانچه آموزش درس مطالعات اجتماعی با روش های موثر، جذاب و متناسب با ظرفیت های دانش آموزان ارایه شود، نه تنها می تواند به موثرترین حوزه های یادگیری و درس مورد علاقه دانش آموزان تبدیل شود، بلکه اثری ماندگار در روش و منش آن ها در زندگی فردی و اجتماعی دوران بزرگسالی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آموزش مطالعات اجتماعی
  • زهره مصباح فر، محمدشهاب محمدآخوندی*، علیرضا مصباح فر صفحات 9-30

    هدف پژوهش حاضر، اثر بخشی آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی بر پیشرفت تحصیلی درس مطالعات اجتماعی دانش آموزان بود. پژوهش حاضر، از نوع نیمه آزمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه هشتم مدارس شهر یزد در سال تحصیلی 99-98 بود که درمجموع تعداد 50 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه 25 نفری جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی قرار گرفت؛ درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تاثیر این روش مطالعه بر پیشرفت تحصیلی درس مطالعات اجتماعی از طریق آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته با شاخص های مقبول روایی و پایایی اندازه گیری شد. داده های به دست آمده از اجرای پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی باعث افزایش پیشرفت تحصیلی درس مطالعات اجتماعی دانش آموزان در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون شده است؛ بنابراین آموزش روش مطالعه مبتنی بر نقشه ذهنی می تواند برای پیشرفت تحصیلی درس مطالعات اجتماعی دانش آموزان در مراکز آموزشی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، پیشرفت تحصیلی، روش مطالعه، مطالعات اجتماعی، نقشه ذهنی
  • کتایون حمیدی زاده*، عارفه فرخی صفحات 31-46

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تحلیل محتوای کتاب های درسی مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی از منظر توجه به مولفه های محیط زیست است. به همین منظور از روش تحلیل محتوای توصیفی- کیفی استفاده شده است و سه کتاب مطالعات اجتماعی پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی سال تحصیلی 400-99 موردبررسی قرارگرفته است. در این پژوهش از نمونه گیری صرف نظر شده و تمامی جملات، تصاویر و فعالیت ها و پرسش های کتاب بررسی شده است. ابزار مورداستفاده در این پژوهش شامل چک لیست محقق ساخته برای تحلیل محتوا بر اساس مولفه های انتخابی است. این بررسی شامل 6 مولفه ی اصلی؛ آب، خاک، هوا، جنگل، صوت و زباله و 15 مولفه ی فرعی است. نتایج بررسی نشان می دهد که از میان 6 مولفه ی موردبررسی، مولفه جنگل و آب بیشترین میزان توجه را شامل شده اند و کمترین میزان توجه در میان مولفه ها مربوط می شود به مولفه های صوت و زباله. در سه بخش موردبررسی نیز بیشترین فراوانی ها مربوط به بخش متن و کمترین فراوانی ها مربوط به بخش تصاویر است. سه پایه ی تحصیلی مطالعه شده در پرداختن به مولفه های زیست محیطی تفاوتی با یکدیگر نداشتند و مولفه های زیست محیطی را آن گونه که می بایست موردتوجه قرار نداده اند. از مهم ترین مولفه های مغفول در کتاب های مطالعات اجتماعی، مولفه ی صوت است که در تمامی پایه ها اصلا به آن پرداخته نشده است.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، مطالعات اجتماعی، دوره ابتدایی
  • منصور دهقان منشادی*، مریم شاهرخی نیا صفحات 47-62

    هوش هیجانی به دلیل کاربرد فراوان آن به ویژه در کودکان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش، بررسی تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی بر اساس توجه به مهارت هوش هیجانی طبق الگوی ویلیام رومی بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و ازنظر هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی بود که با توجه به ماهیت موضوع و محدود بودن جامعه آماری، از نمونه گیری صرف نظر و کل جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها تکنیک تحلیل محتوای ویلیام رومی بود که روایی محتوایی آن مورد تایید متخصصان قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از روش باز آزمایی 87/0 به دست آمد. داده های پژوهش با استفاده از فرمول های شاخص درگیری ویلیام رومی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد طبق الگوی ویلیام رومی، محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی شامل مولفه های هوش هیجانی بوده و سبب تقویت این مهارت در دانش آموزان می شود، چراکه بر اساس محاسبه ضریب درگیری یادگیرنده، متن، تصاویر و فعالیت های این کتاب توانسته فرد را درگیر یادگیری و مباحث را به شیوه فعال ارایه کند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مطالعات اجتماعی، سوم ابتدایی، هوش هیجانی
  • فائزه بابائی زاده اشکذری*، فاطمه جعفری، فاطمه داریوش، حمیده همتی صفحات 63-84

    دموکراسی موضوع بحث بسیاری از جوامع امروزی است اما در تعاریف موجود از آن اختلاف نظرهایی وجود دارد. هر جامعه ی دموکرات برای بقای خود، اصول و مبانی دموکراسی را از طریق سیستم آموزش وپرورش به نسل های بعد انتقال می دهد. از طرفی مطالعات اجتماعی یک حوزه مهم یادگیری محسوب می شود چرا که دربردارنده طیف وسیعی از تعاملات انسانی در طول تاریخ و از جنبه های گوناگون می باشد. در پژوهش حاضر محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پایه هفتم متوسطه ازلحاظ میزان در برداشتن مولفه های دموکراسی همچنین نحوه توزیع آن ها مورد بررسی قرار داده شد. این بررسی با روش تحلیل محتوای کمی و کیفی صورت گرفت، یافته های حاصل نشان داد که در این کتاب آن گونه که باید به این مفهوم پراهمیت پرداخته نشده و تنها 59 نمونه دربردارنده مفهوم دموکراسی شناسایی شد که بیشترین تعداد نمونه مربوط به مولفه حقوق و وظایف شهروندی و کمترین تعداد مربوط به مولفه حق انتخاب و تصمیم گیری است. همچنین در توزیع مولفه ها در طول کتاب نیز نظم خاصی مشاهده نشد و بخش اعظمی از آن ها در قسمت ابتدایی کتاب که مربوط به مباحث مدنی است آورده شده است.

    کلیدواژگان: دموکراسی، مطالعات اجتماعی، تحلیل محتوا، آموزش وپرورش
  • فرخ رو جلیلی*، میترا حیدری، نرگس قدسیان صفحات 85-108

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل محتوای کتاب مطالعات اجتماعی پنجم دبستان چاپ سال 1398 ازلحاظ میزان توجه به نقش زنان در مقایسه با مردان در خانواده و جامعه انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نوع، کمی -کیفی و روش آن تحلیل محتوا می باشد. جامعه ی آماری شامل تمام کتاب درسی مطالعات اجتماعی پایه پنجم دبستان بوده و نمونه آماری برابر با جامعه آماری است. ابزار پژوهش چک لیست محقق ساخته است که اعتبار آن توسط اساتید این حوزه مورد تایید قرار گرفت و جهت تحلیل داده ها از شاخص فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد. روایی محتوایی کدگذاری توسط دو پژوهشگر دیگر موردبررسی قرار گرفت و پایایی آن از روش توافق کدگذاران (ضریب هولستی) (80%) و بازنمایی (95%) برآورد شد. عمده ترین نتایج پژوهش بیانگر آن است که؛ 67% تصاویر مربوط به حضور مرد در خانواده و 33% تصاویر مربوط به حضور زن در خانواده است. از کل تصاویر مربوط به حضور در جامعه 80% مربوط به مردان و 20% آن متعلق به زنان است. از کل کلمات 73% کلمات مربوط به حضور مرد در خانواده و 27% کلمات مربوط به حضور زن در خانواده است. از کل کلمات مربوط به حضور در جامعه 97% آن گویای حضور مردان و 3% آن بیانگر حضور زنان در جامعه است. از کل جملات 50% جملات مربوط به حضور زن در خانواده 50% جملات مربوط به حضور مرد در خانواده و 83% جملات مربوط به حضور مرد در جامعه و 17% مربوط به حضور زن در جامعه است.

    کلیدواژگان: مطالعات اجتماعی، تحلیل محتوا، زنان
  • سید محمدعلی میرجلیلی*، زهرا کارگر شورکی، فائزه رضایی صفحات 109-130

    اخلاق دارای گرایش های زیادی است و هر بخش از حیات آدمی بایدها و نبایدهایی را مطالبه می کند. یکی از اخلاق هایی که به آن تاکید شده است، اخلاق زیست محیطی می باشد. اخلاق زیست محیطی، یکی از شاخه های فلسفه کاربردی است که با ارزش ها، باورها و گرایش ها سروکار دارد و مسایل نوپدید یا حل نشده اخلاقی درزمینه محیط زیست را بررسی می کند. در اسلام، اخلاق زیست محیطی و حفظ محیط زیست مورد تاکید و توجه قرارگرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی کتاب درسی مطالعات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی ازنظر میزان توجه به مولفه های اخلاق زیست محیطی اسلامی و به منظور بهبود محتوای کتاب موردنظر بوده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری شامل کتاب درسی مطالعات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی سال تحصیلی 97-98 بوده که با توجه به ماهیت موضوع نمونه گیری انجام نشده و همه جامعه آماری بررسی شده است. واحد تحلیل، تصویر و جمله در واحد زمینه ی بند است. ابزار به کار گرفته شده در این پژوهش جدول مقوله بندی است که بر اساس مقیاس دینداری مربوط به پژوهش خدایاری فرد استخراج گردیده است و شامل 5 مولفه اخلاق زیست محیطی اسلامی می باشد. یافته های این پژوهش نشان داد که کل مفاهیم مرتبط با اخلاق زیست محیطی اسلامی در این کتاب، 106 واحد بوده که در بعد متن، فراوانی مولفه های اخلاق زیست محیطی اسلامی 75 مورد و در بعد تصاویر 31 مورد بوده است. در این کتاب به ترتیب به مولفه های «بهره برداری بهینه از منابع» 65 مرتبه، «گسترش منابع طبیعی تجدیدپذیر» 20 مرتبه، مولفه «رعایت بهداشت محیط» 11 مرتبه، «پرهیز از آسیب زدن به محیط زیست» 9 مرتبه اشاره و به مولفه «تاکید بر دوری از اسراف» هیچ اشاره ای نشده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مطالعات اجتماعی چهارم ابتدایی، اخلاق زیست محیطی، تربیت اسلامی
|
  • Mansour Dehghan Manshadi Pages 1-2
  • Zohre Mesbahfar, MohammadShahab Mohammadakhoundi *, Alireza Mesbahfar Pages 9-30

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of mind map-based study methodInstruction on students' academic achievement of social lessons. The current study method is a semi- experimental and Statistical population consisted of all The eighth grade male students of Yazd schools were in 2019-2020. 50 students were selected by multi-stage cluster random sampling method and they were divided into two groups (25 students of each groups) by a simple random sampling method. The experiment group had 10 sessions of mind map based studying method, while the control group received no intervention. The effect of this study method on academic achievement of social studies lessons was measured through a researcher-made academic achievement test with acceptable validity and reliability indices. The obtained data from pre-test and post-test were analyzed using of covariance. The results showed that teaching the study method based on mind map increased the academic achievement of social lessons in comparison with the control group in the post-test. Thus; teaching mind mapping study method can be used to increase student academic achievement in educational centers.

    Keywords: academic achievement, Mind map, social lessons, Students, Study method
  • Katayoun Hamidizadeh *, Arefeh Farokhi Pages 31-46

    The purpose of this study is to analyze the content of elementary school social studies textbooks from the perspective of environmental components. For this purpose, descriptive-qualitative content analysis method has been used and three social studies textbooks for the fourth, fifth and sixth grades of elementary school in the 2020-2019 academic year have been reviewed. In this study, sampling was omitted and all sentences, pictures, activities and questions of the book were reviewed. The tools used in this research include a researcher-made checklist for content analysis based on selected components. This review includes 6 main components; Water, soil, air, forest, sound and waste and 15 sub-components. The results show that among the 6 components studied, the forest and water components have the highest level of attention and the lowest level of attention among the components is related to the noise and waste components. In the three sections studied, the highest frequencies are related to the text section and the lowest frequencies are related to the images section. The three educational levels studied in dealing with environmental components were not different from each other and did not pay attention to environmental components as they should. One of the most neglected components in social studies textbooks is the sound component, which has not been addressed at all in all grades.

    Keywords: Environmental Education, Social Studies
  • Mansour Dehghan Manshadi *, Maryam Shahrokhinia Pages 47-62

    Emotional intelligence has a special place due to its many applications, especially in children. The purpose of this study is to investigate The content analysis of the third grade elementary social studies textbook was based on attention to emotional intelligence skills modeled on William Rumi. The present study was descriptive and applied in terms of purpose. The statistical population of the study included all the content of the third grade elementary social studies textbook, which was selected from the sampling due to the nature of the subject and the limited statistical population, and the entire statistical population was selected as the sample. Data collection tool was William Rumi content analysis technique whose content validity was confirmed by experts and its reliability was obtained using the retest method of 0.87. Research data were analyzed using William Rumi Engagement Index formulas. The results showed according to the pattern William Rumi, The content of the third grade elementary social studies textbook includes components of emotional intelligence and strengthens this skill in students Because based on the calculation of the learner engagement coefficient, the text, images and activities of this book were able to engage the person learning and present the topics in an active way.

    Keywords: Content Analysis, Social Studies, Third grade, Emotional Intelligence
  • Faezeh Babaeizadeh Ashkezari *, Fatemah Jafari, Fatemeh Daryush, Hamideh Hemati Pages 63-84

    Democracy is the subject of much debate in many societies today, but there are differences in definitions. For its survival, every democratic society transmits the principles and foundations of democracy to the next generations through the education system. On the other hand, social studies is an important field of learning because it includes a wide range of human interactions throughout history and from different aspects. In this regard, we decided to examine the content of the seventh grade high school social studies textbook in terms of the extent to which the components of democracy are removed as well as how they are distributed. This study was conducted by quantitative and qualitative content analysis method. The highest number of samples is related to the component of rights and duties of citizenship and the lowest number is related to the component of the right to choose and decide. Also, there is no special order in the distribution of components throughout the textbook, and most of them are given in the beginning of the book, which is related to civil issues.

    Keywords: Democracy, Social Studies, Content Analysis, Education
  • Farokhro Jalili *, Mitra Heidari, Narges Ghodsian Pages 85-108

    The aim of this study was to analyze the content of the fifth grade social studies textbook published in 1398 in terms of the degree of attention to the role of women compared to men in the family and society. The present research is of quantitative-qualitative type and its method is content analysis. The statistical population of the study includes the whole textbook of social studies in the fifth grade of primary school and the statistical sample is equal to the statistical population. The research tool has made a researcher checklist, the validity of which was confirmed by professors in this field, and the frequency index and frequency percentage were used to analyze the data. The content validity of the coding was examined by two other researchers and its reliability was estimated by the regression method (Holsti coefficient) (80%) and representation (95%). The main results of the research indicate that; 67% of the images are related to the presence of men in the family and 33% of the images are related to the presence of women in the family. Of the total images related to the presence in society, 80% belong to men and 20% belong to women. Of the total words, 73% are related to the presence of a man in the family and 27% are related to the presence of a woman in the family. Of all the words related to presence in society, 97% indicate the presence of men and 3% indicate the presence of women in society. Of the total sentences, 50% are related to the presence of women in the family, 50% are related to the presence of men in the family, 83% are related to the presence of men in society, and 17% are related to the presence of women in society. Therefore, the highest percentage of images and words is related to the presence of men in the family and society, and women have a lot of sentences related to the presence of men and women in the same family, but sentences related to the presence of men in society have more frequency.

    Keywords: Social Studies, Content Analysis, Women
  • Seyyed MohammadAli Mirjalili *, Zahra Kargar Shooraki, Faezeh Rezaei Pages 109-130

    Morality has many tendencies and every part of human life demands do's and don'ts. One of the ethics that has been emphasized is environmental ethics. Environmental ethics is one of the branches of applied philosophy that deals with values, beliefs and tendencies and examines emerging or unresolved ethical issues in the field of environment. In Islam, environmental ethics and environmental protection have been emphasized. The aim of the present study was to investigate the fourth grade elementary social studies textbook in terms of the amount of attention paid to the components of Islamic environmental ethics and in order to improve the content of the book. The research method is descriptive and content analysis. The statistical population includes the fourth grade elementary school social studies textbook for the 97-98 academic year, which has not been sampled due to the nature of the subject and the entire statistical population has been studied. The unit of analysis is the image and the sentence in the context unit of the paragraph. The tool used in this research is a categorical table that has been extracted based on the scale of religiosity related to the study of individual theology and includes 5 components of Islamic environmental ethics. The findings of this study showed that the total concepts related to Islamic environmental ethics in this book were 106 units, in the text dimension, the frequency of Islamic environmental ethics components was 75 and in the image dimension was 31. In this book, the components of "optimal use of resources" 65 times, "expansion of renewable natural resources" 20 times, the component of "observance of environmental health" 11 times, "avoidance of environmental damage" 9 times, respectively. The "emphasis on avoiding extravagance" component is not mentioned.

    Keywords: Content Analysis, fourth elementary social studies, environmental ethics, Islamic Education