فهرست مطالب

نشریه امنیت انتظامی دریایی
پیاپی 49 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امرالله آذرکشت، مصطفی زارعی، هانیه وجدانی اسگویی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    خلیج فارس این پیشرفتگی آب در خشکی که باعث تفکیک سرزمین حجاز از فلات ایران و ایجاد ژیوپلیتیک در منطقه خاورمیانه شده است، دارای موقعیتی استراتژیک و بسیار مهم در عرصه حقوق بین الملل می باشد. با توجه به منافع اقتصادی  این آبراه بخصوص در حوزه نفت و گاز موجود در منطقه فلات قاره و مبادلات گسترده کالا در حوزه خلیج فارس، مطالعه و بررسی نظام حقوقی حاکم بر این آبراه بین المللی دارای حساسیت و اهمیت فراوانی می باشد.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی انجام شده است.

    نتایج و یافته ها

    در این پژوهش با بررسی نظام حقوقی خلیج فارس و قراردادهای منعقده در خصوص تحدید حدود فیمابین کشورهای ساحلی ، اصول در نظر گرفته شده در کنوانسیون حقوق دریاها 1982 و کنوانسیون راجع به فلات قاره 1958 و تاثیر موافقتنامه های تحدید حدود بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس در تدوین نظام حقوقی خلیج فارس مورد توجه قرار می گیرد. با توجه به نتایج به دست آمده ، در تحدید حدود این آبراه استراتژیک با تبعیت از قوانین و مقررات بین المللی ، ایران رویه معمول و عمومی حاکم در خلیج فارس یعنی طرفداری از خط منصف و خط متساوی الطرفین را دنبال نموده است.

    کلیدواژگان: تحدید حدود، فلات قاره، خلیج فارس، کنوانسیون های 1958 و 1982 حقوق دریاها
  • فرزاد ادیبان، عباس برزگرزاده، عبدالمحمد افروغ صفحات 13-52
    زمینه و هدف

    وابسته شدن اقتصاد جهانی به تجارت دریایی و گسترش سطوح تجارت دریایی در عرصه ی جهانی باعث بروز اشکالی از جرایم در سطح دریا شده است تروریسم دریایی از مهم ترین عوامل ناامنی دریایی بوده که علی رغم آمار پایین رخداد آن، ابعاد خطرناک و اشکال متعدد آن در کنار حوزه ی نفوذ و تاثیرگذاری بالای خود توانسته امنیت جهانی را تحت تاثیر خود قرار دهد. محقق در این پژوهش تلاش دارد تا آثار ناشی از تروریسم دریایی بر صلح و امنیت بین المللی  و نقض حقوق بشر و آزادی های اساسی را مورد بررسی قرار داده و روندها و رویکردهای مرتبط با این پدیده را مورد ارزیابی قرار دهد.

    روش تحقیق:

    محقق در این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی از طریق بهره گیری از منابع مکتوب کتابخانه و مقالات انجام شده توسط پژوهشگران و سازمان بین المللی می کوشد تا ضمن تحلیل جرم تروریسم دریایی، آثار ناشی از آن بر صلح و امنیت بین المللی، نقض حقوق بشر و آزادی های اساسی مورد ارزیابی قرار دهد.

    نتایج و یافته های تحقیق:

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که پدیده تروریسم دریایی با اهدف و انگیزه های شکل گیری آن آثار بسیار گسترده ای بر امنیت جهانی داشته و ویژگی ها و مولفه ها و گزاره های موثر بر آن، ضریب تاثیر آن در امنیت دریایی را بشدت افزایش داده است. متاثر از سطوح بالای حجم تجارت جهانی در بستر دریا و اقتصاد دریاپایه، چنانچه تروریسم دریایی از منشا دولتی یا گروه های وابسته به دولت ها از نظر فنی، اطلاعاتی و لجستیکی بهره مند شوند امر مبارزه بسیار سخت و در مقایسه با سایر گونه های تروریسم در کوتاه زمان می تواند صلح و امنیت بین المللی را مخدوش و با ایجاد اختلال در تجارت دریایی و در نتیجه امنیت انسانی، اقتصادی، بهداشتی، غذایی و انرژی زمینه ساز نقض حقوق بشر و آزادی های اساسی گردد.

    کلیدواژگان: تروریسم دریایی، صلح و امنیت بین المللی، نقض حقوق بشر و آزادی های اساسی
  • ایمان محکم کار، سهام صالحی، رباب طبری، مهدی قاسمی صفحات 53-70
    زمینه و هدف

    امنیت بستر بالندگی هر جامعه ای است و انسان ها همواره در طول تاریخ از تمامی ابزارها و امکانات مادی و معنوی شان برای تحقق آن استفاده کرده اند و به همین انگیزه نیز دولت تشکیل داده اند.یکی از عوامل بر هم زننده امنیت در ابعاد اقتصادی ، قاچاق کالا ،بدون هر گونه ضابطه به کشور می باشد . قاچاق کالا از بعد سیاسی نقطه منفی در کشورها تلقی می شود؛ قاچاق کالا از بعد اجتماعی باعث برهم خوردن تعادل اجتماعی و درآمدی در میان اقشار جامعه می شود و موجد طبقه ای ثروتمند و در عین حال منفور در جامعه است. قاچاق کالا از بعد اقتصادی نیز ضربات مهلکی به اقتصاد جامعه وارد می آورد این پژوهش با هدف بررسی تاثیر قاچاق کالا بر امنیت اقتصادی کشور انجام پذبرفت.

      روش شناسی:

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ طرح و روش پژوهش، توصیفی - همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کارکنان جمعی واحد های صفی -ماموریتی ستاد فرماندهی انتظامی استان بوشهر می باشد که با استفاده از جدول کوکران 120 نفر به عنوان نمونه و به شیوه تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که برای بررسی روایی پرسشنامه موردنظر از روایی محتوایی استفاده شد و پایایی ابزار توسط آزمون آلفای کرونباخ بررسی و 92/0 محاسبه گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که قاچاق کالا بر ابعاد امنیت اقتصادی تاثیرگذار است به نحوی که با افزایش قاچاق کالا میزان مشارکت مردمی، ثبات سیاسی، سلامت نظام حقوقی، سلامت نظام اداری، دسترسی سریع کشورها به کالاهای ضروری و راهبردی کشور و میزان رشد اقتصادی کشور کاهش می یابد. از طرفی با افزایش قاچاق کالا، میزان خشونت سیاسی کشور افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، تولید ملی، رشد اقتصادی، قاچاق کالا
  • عباس خواجه ای، روح الله طلازاده صفحات 71-86
    زمینه و هدف

     نزاع و درگیری یکی از نمونه های نقض نظم و انضباط اجتماعی و به عنوان یک ناهنجاری در سطح جامعه وجود دارد که فضایی آکنده از کینه و دشمنی را در میان افراد به وجود می آورد و با زمینه سازی برای ایجاد تنش های بعدی، افراد جامعه را از نظر مادی و معنوی متضرر می سازد. هدف پژوهش حاضر، تبیین جامعه شناختی عوامل موثر بر وقوع نزاع و درگیری در شهرهای بندری استان بوشهر (مورد مطالعه: بندر دیر) می باشد.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نوع مطالعه پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده های تحقیق از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری برابر با افراد بالای 15سال شهر دیر می باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 386 نفر تعیین و پرسشنامه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای توزیع شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss پردازش شد.برای روایی (اعتبار) پرسشنامه از روش تعیین اعتبار محتوایی و با تکنیک اعتبار صوری استفاده شده است. به منظور سنجش پایایی پرسشنامه برای تعیین قدرت تبیین کنندگی گویه ها از آلفای کرونباخ استفاده شد. 

      یافته ها:

    تحلیل یافته ها نشان می دهد که متغیرهای کنترل اجتماعی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، تحصیلات و جنسیت، محرومیت نسبی و انزوای اجتماعی  رابطه معناداری با نزاع و درگیری دارند.

    کلیدواژگان: نزاع و درگیری، کنترل اجتماعی، محرومیت نسبی، انزوای اجتماعی، شهرهای بندری
  • محمد جوان بخت، محدثه صادقیان لمراسکی صفحات 87-104
    زمینه و هدف

    ماموران دریابانی فرماندهی انتظامی بر حسب وظیفه ذاتی که به او محول شده و در چارچوب قوانین و مقررات داخلی و بین المللی اقدام به برقراری نظم و امنیت در آب های سرزمینی و سواحل می نماید، در صورت مشاهده مستقیم یا بر مبنای اخبار واصله از منابع و مخبرین مورد وثوق خود با هماهنگی مقام قضایی و کسب تکلیف اقدام به توقیف شناورهای دریایی حامل بار می نماید که گاه به سبب عدم دستیابی به مقصود و کشف نشدن کالای غیر مجاز، مقام قضایی دستور به رفع توقیف از شناور مزبور می نماید. در همین راستا، صاحبان محموله یا متصدیان حمل و نقل به سبب خسارت وارده ناشی از اطاله دادرسی که منجر به تضییع و فساد برخی از کالاها و تخلف از اجرای تعهد در تحویل و تخلیه به هنگام محموله در زمان و مکان مقرر شده اند با طرح دادخواست در مراجع قضایی ایران، خواستار جبران خسارات وارده می گردند.

    روش تحقیق:

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی است.

    یافته ها

    دریابانان صرفا به جهت وظیفه محوله ناشی از وظیفه ذاتی پلیس مندرج در قانون نیروی انتظامی مصوب 1369 و ضابطیت دادگستری تحت نظارت مقام قضایی موضوع قوانین جزایی و مدنی مدون اقدام می نمایند لذا در صورت عدم تعدی و تفریط در اجرای دستور، هیچ گونه مسیولیتی نخواهند داشت.

    کلیدواژگان: دریابان، مسئولیت مدنی، شناور، کالای قاچاق
  • ساسان عالی زاده، بهرام فرهمندصابر صفحات 105-126

    این مقاله به بررسی معنای «جرایم دریایی» و «امنیت دریایی» می پردازد. اصطلاح امنیت دریایی برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد، و جرم دریایی، با اینکه تعریف آن شاید ساده تر باشد، توسط جرم شناسان و محققان امور کیفری که دیدگاه شان عمدتا محصور در مباحث مربوط به خشکی باقی مانده است، نادیده گرفته شده است. با توجه به ارزش عظیم دارایی های دریایی - نه فقط کشتی ها، بلکه همچنین سکوهای استخراج انرژی از دریا، توربین های بادی، بنادر و بندرگاه ها - این غفلت عجیب به نظر می رسد. دریاها حدود 90 درصد از نظر حجم و 70 درصد از نظر ارزش تجارت جهانی را دربرمی گیرند و 71 درصد از سطح زمین را پوشش داده اند. ارتباطات بین المللی به کابل های زیر دریا متکی است. ارزش ترافیک دریایی، اعم از کالا، مواد خام یا اطلاعات، آن را برای مجرمان بسیار جذاب می کند. و در عین حال جذابیت بالایی برای کلاهبرداری دارد. یک جلوه آشکار آن بلای مداوم دزدی دریایی است، که در عین اینکه از نظر فنی جرم است، مرز پرمنفذ بین مطالعات امنیتی و جرم را دربرمی گیرد. افزایش اتوماسیون همچنین آسیب پذیری در برابر حملات سایبری را افزایش می دهد. این مقاله از کارهای قبلی دانشمندان دیگر استفاده می کند و دو رویکرد متفاوت و مکمل را شناسایی می کند. یک رویکرد «منفی» که «امنیت» را حفاظت در برابر طیف وسیعی از تهدیدات می داند، و یک رویکرد «مثبت» که به دنبال ایجاد نظم خوب در دریا و مناطق ساحلی و استفاده باثبات از منابع عظیم دریاها و اقیانوس ها است. این شامل توسعه «اقتصاد آبی» می شود. اگرچه سطح آب دریاها ممکن است با گرم شدن کره زمین افزایش یابد، اما به طور متناقضی یک فرآیند قلمروسازی در جریان است زیرا دولت ها نه تنها به دنبال بهره برداری از مناطق اقتصادی انحصاری خود هستند، بلکه حتی به دنبال گسترش آنها با استفاده از مفاد کنوانسیون 1982 سازمان ملل در مورد حقوق دریا هستند. از این رو، از جنبه سیاسی و حقوقی، «دریاهای آزاد» موضوعی در حال پیچیده تر شدن است.

    کلیدواژگان: جرم دریایی امنیت دریایی، تجارت دریایی، قلمروسازی، نقاط گلوگاه، کنوانسیون حقوق بین الملل دریا، منطقه انحصاری اقتصادی، ابتکار کمربند وجاده، چین، جرم سایبری
|
  • Amrullah Azarakesht, mostafa zarei, Hanieh Vodjani Osgooi Pages 1-12
    Background and purpose

    The Persian Gulf, this advancement of water in the land, which has caused the separation of the Hejaz land from the Iranian plateau and the creation of geopolitics in the Middle East region, has a strategic and very important position in the field of international law. Considering the economic benefits of this waterway, especially in the field of oil and gas in the continental plateau region and the extensive exchange of goods in the Persian Gulf, the study and investigation of the legal system governing this international waterway is very sensitive and important.

    Research method

    The current research was conducted using analytical and descriptive methods.

    Results and findings

    In this research, by examining the legal system of the Persian Gulf and the agreements concluded regarding the delimitation of the boundaries between the coastal countries, the principles considered in the 1982 Convention on the Law of the Sea and the 1958 Convention on the Continental Shelf and the effect of the delimitation agreements between Iran And the countries of the Persian Gulf are taken into consideration in the formulation of the legal system of the Persian Gulf. According to the results obtained, in delimiting the limits of this strategic waterway, following the international laws and regulations, Iran has followed the usual and general practice in the Persian Gulf, which is to favor the fair line and the equal line of the parties.

    Keywords: delimitation, continental shelf, Persian Gulf, 1958, 1982 Conventions on the Law of the Sea
  • Farzad Adiban, Abbas Barzgarzadeh, Abdul Mohammad Afrogh Pages 13-52
    Background and purpose

    The dependence of the global economy on maritime trade and the expansion of the levels of maritime trade in the global arena has caused the emergence of various forms of crimes at sea level. Its numerous forms, along with its high sphere of influence and influence, have been able to affect global security. In this research, the researcher tries to investigate the effects of maritime terrorism on international peace and security and the violation of human rights and fundamental freedoms, and to evaluate the trends and approaches related to this phenomenon.

    Research method

    In this research, the researcher tries to analyze the crime of maritime terrorism, its effects on international peace and security, by using the written sources of the library and articles written by researchers and international organizations, using the analytical-descriptive method. to evaluate violations of human rights and fundamental freedoms.

    The results and findings of the research: 

    The findings of the research indicate that the phenomenon of maritime terrorism with its goals and motivations has had a very wide impact on global security and the characteristics, components and propositions affecting it, its impact factor in It has greatly increased maritime security. Affected by the high levels of global trade volume in the seabed and the seabed economy, if maritime terrorism is benefited from the state origin or groups affiliated with the states in terms of technical, information and logistics, it is very difficult to fight and compared to other types of terrorism in A short period of time can disrupt international peace and security and by disrupting maritime trade and as a result, human, economic, health, food and energy security, can lead to violations of human rights and fundamental freedoms

    Keywords: maritime terrorism, international peace, security, violation of human rights, fundamental freedom
  • Iman Mohkam Khar, Saham Salehi, Robabe Tabari, Mehdi Ghasemi Pages 53-70
    Background and purpose

    Security is the bedrock of the growth of any society and people have always used all their material and spiritual tools and facilities throughout history to realize it and formed the government for this reason. One of the disturbing factors of security in Economic dimensions, smuggling of goods into the country without any rules. From the political point of view, goods smuggling is considered a negative point in countries; From the social aspect, smuggling of goods causes disruption of the social and income balance among the layers of the society and creates a rich and at the same time hated class in the society. From the economic point of view, the smuggling of goods also inflicts fatal blows on the economy of the society. This research was conducted with the aim of investigating the effect of smuggling of goods on the economic security of the country. 

    Methodology

    The present research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of research design and method, and the statistical population includes the collective employees of the military-mission units of the police command headquarters of Bushehr province, which is 120 people using Cochran's table. They were chosen as a sample and in a simple random way. The tool for collecting information was a questionnaire made by the researcher, and content validity was used to check the validity of the questionnaire, and the reliability of the tool was checked by Cronbach's alpha test and calculated as 0.92.

    Findings

    The results showed that goods smuggling has an impact on the dimensions of economic security in such a way that with the increase in goods smuggling, the level of public participation, political stability, health of the legal system, health of the administrative system, quick access of countries to essential and strategic goods of the country and the rate of economic growth The country is declining. On the other hand, with the increase in the smuggling of goods, the level of political violence in the country increases.

    Keywords: economic security, national production, economic growth, goods smuggling
  • Abbas Khajeei, Ruhollah Talazadeh Pages 71-86
    Background and purpose

    Conflict is one of the examples of violation of social order and discipline and exists as an anomaly at the level of society, which creates an atmosphere full of hatred and enmity among people, and by laying the groundwork for creating further tensions, It harms the people of the society materially and spiritually. The purpose of the current research is to explain the sociological factors affecting the occurrence of conflicts in the port cities of Bushehr province (case study: Deir port).

    Methodology

    This study is a survey study and questionnaire technique was used to collect research data. The statistical population is equal to people over 15 years old in Deir city. The sample size was determined based on Cochran's formula of 386 people and the questionnaires were distributed by multi-stage cluster sampling method. The research data was processed using spss software.For the validity (validity) of the questionnaire, the content validity method and the face validity technique were used. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used to determine the explanatory power of the items.   

    Findings

    The analysis of the findings shows that the variables of social control, socio-economic status, education and gender, relative deprivation and social isolation have a significant relationship with conflict.

    Keywords: conflict, social control, relative deprivation, social isolation, port cities
  • MohammadJavan Bakht, Muhaddith Sadeghian Lemaraski Pages 87-104
    Context and purpose

    Maritime officers of the police command, according to the inherent duty assigned to them and within the framework of domestic and international laws and regulations, establish order and security in territorial waters and beaches, in case of direct observation or Based on the news received from sources and informants he trusts, with the coordination of the judicial authority and obtaining the assignment, he seizes sea vessels carrying cargo, and sometimes due to the failure to achieve the purpose and the discovery of illegal goods, the judicial authority orders the lifting of the seizure. The said float. In this regard, the cargo owners or transport operators due to the damage caused by the delay of the proceedings, which led to the damage and corruption of some goods and the violation of the obligation to deliver and unload the cargo at the time and place stipulated by They are filing a petition in Iran's judicial authorities, demanding compensation for the damages.

    Research method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method.

    Findings

    Admirals act only for the assigned duty resulting from the inherent duty of the police contained in the law of the police force approved in 1369 and the rule of law under the supervision of the judicial authority subject to the codified criminal and civil laws. They will not have any responsibility.

    Keywords: Seafarer, civil liability, vessel, contraband
  • sasan Aalizadeh, bahram farahmandsaber Pages 105-126

    This paper explores what is meant by ‘Maritime Crime’ and ‘Maritime Security’, building on the work of Natalie Klein and Christian Bueger. The term Maritime Security means different things to different people, while Maritime Crime, whereas perhaps easier to define, has been neglected by criminologists and crime scientists whose perspective has largely remained landlocked. Given the enormous value of maritime assets – not just ships but offshore energy platforms, wind turbines, ports and harbours – this is a strange omission. The seas carry some 90 percent of world trade by volume and 70 percent by value and cover 71 percent of the earth’s surface. International communication depends on undersea cables. The value of seaborne traffic, whether goods, raw materials or information, makes it supremely attractive to criminals. It also acts as a magnet for fraud. An obvious manifestation is the continuing scourge of piracy, which, while technically a crime, straddles the porous border between crime and security studies. Increasing automation also increases vulnerability to cyber-attack. The paper draws on other scholars’ earlier work and identifies two different if complementary approaches. A ‘negative’ approach, which sees ‘security’ as protection against a range of threats, and a ‘positive’ approach which seeks to build good order at sea and on the littoral shore and to make sustainable use of the seas’ and oceans’ vast resources. This includes the development of the ‘Blue Economy’. Although sea levels may rise with global warming, paradoxically a process of territorialisation is underway as states seek not only to exploit their Exclusive Economic Zones but even to extend them, by utilising the provisions of the 1982 UN Convention on the Law of the Sea. Thus, in a political and legal sense the ‘high seas’ are not rising at all but being stripped away

    Keywords: Maritime Crime, Maritime Security, seaborne trade, territorializing, choke points, UNCLOS, EEZ, BRI, China, cyber crime