فهرست مطالب

زن و مطالعات خانواده - پیاپی 57 (پاییز 1401)

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 57 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیدا جلائی، پیمان یوسف زاده*، بیتا بهرامی صفحات 7-31

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مدل پرما سلیگمن بر بهزیستی ذهنی، کیفیت و جهت گیری زندگی تک والد مادر بود. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی زنان سرپرست خانوار (تک والد مادر که به دلیل طلاق، سرپرستی خانواده را بر عهده دارد) مراکز مشاوره منطقه 5 شهر تهران در سال 1399 بود. نمونه پژوهش شامل 36 تک والد مادر بود که به شیوه در دسترس گزینش شد و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (18 نفر) همتا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های بهزیستی ذهنی (کییز و ماگیارمو، 2003)، فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1994) و جهت گیری زندگی (شییر و کارور، 1994) بود. آزمودنی های گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه آموزش مدل پرما قرار گرفتند ولی گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس و نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مدل پرما بر بهزیستی ذهنی، کیفیت زندگی و جهت گیری زندگی تک والد مادر تاثیر دارد. بنابراین می توان استنباط کرد که آموزش مدل پرما، بهزیستی ذهنی تک والد مادر را افزایش داده، کیفیت زندگی و جهت گیری زندگی آنان را بهبود بخشیده است. ازاین رو با توجه به نتایج فوق می توان نتیجه گرفت که تمرینات پرما با تاکید و تمرکز بر پنج مولفه هیجانات مثبت، مجذوبیت، معنا، روابط مثبت و دستاورد بر مولفه های مزبور موثر واقع گردیده است..

    کلیدواژگان: مدل پرما سلیگمن، بهزیستی ذهنی، کیفیت زندگی، جهت گیری زندگی، تک والد مادر
  • ربابه عطائی فر* صفحات 33-54

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی کاربرد بسته آموزشی تدوین شده ارتباط موثر همسری بر باز سازی الگوی نا سالم رابطه زناشویی زوجین بود. طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زوجین دارای کودکی که در پایه ششم ابتدایی در مدارس ناحیه 4 شهر کرج مشغول به تحصیل بود و همچنین الگوی رابطه زناشویی موثری نداشتند با تعداد 80 والد تشکیل داد. تعداد 32 زوج به همراه فرزندشان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (16 زوج) و کنترل (16 زوج) قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های الگوی ارتباط زوجین استفاده شد. بسته آموزشی بر اساس برنامه آموزشی ارتباط زوجین مینه سوتا، زوج درمانی هیجان محور تنظیم شد و روایی آن مورد تایید متخصصان قرار گرفت که ضریب توافقی بین نظر متخصصان (04/5) بود. آموزش در 10 جلسه به میزان 22ساعت در مدت 5هفته اعمال گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس برای سنجه های تکرار شده استفاده شد. یافته ها نشان داد پس از آموزش بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون و همچنین بین نمرات پس آزمون و پیگیری رابطه موثر زوجین در سطح (0001/0=sig) تفاوت معناداری وجود دارد. در نتیجه می توان برنامه آموزشی تدوین شده پژوهش حاضر را برای بهبود الگو ی رابطه زناشویی زوجین به کار برد.

    کلیدواژگان: ارتباط موثر همسری، رابطه زناشویی زوجین، بسته آموزشی
  • سیما فرزانه، توکل موسی زاده*، وکیل نظری صفحات 55-74
    هیسترکتومی دومین جراحی شایع است که به طور عمده برای آسیب های رحمی خوش خیم در زنان انجام می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر خودکارآمدی و خودشفقتی زنان بعد از عمل هیسترکتومی بود. روش پژوهش حاضر، نیمه   آزمایشی با طرح پیش   آزمون- پس  آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه زنان هیسترکتومی شده در شهر اردبیل در سال 1399 تشکیل می دهند. از این میان تعداد 45 نفر به صورت نمونه   گیری در دسترس انتخاب و پس از جایگزینی تصادفی در سه گروه آزمایشی و گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند (در هر گروه 15 نفر) انتخاب شد. داده های آزمودنی ها به وسیله مقیاس خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) و خودشفقتی نف (2003) جمع   آوری شد. مدت جلسات درمانی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (8 جلسه 90 دقیقه ای) و آموزش طرحواره درمانی (8 جلسه 90 دقیقه ای) بود که به صورت فردی و هفته ی یکبار انجام شد جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS25 استفاده شد. یافته   ها نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل، در نمره کل متغیر خودکارآمدی (508/34=F) و متغیر خودشفقتی (378/94=F) وجود داشت. همچنین، در مقایسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با طرحواره درمانی بر خودکارآمدی و خودشفقتی مشخص گردید اثربخشی درمان پذیرش و تعهد در افزایش خودکارآمدی نسبت به طرحواره درمانی بیشتر است اما اثربخشی هر دو درمان در بهبود خودشفقتی یکسان می باشد. با توجه به اثربخش بودن پروتکل های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر متغیرهای پژوهش، این دو نوع درمان را می توان در کنار دیگر مداخلات روان شناختی بکار گرفت.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی، خودکارآمدی، خودشفقتی، هیسترکتومی
  • طاهره رضائی، ناصر امینی*، عزت دیره، نازنین هنرپروران صفحات 75-97

    یکی از الگوهای مهم در زمینه بررسی کارکرد خانواده، الگوی کارکرد خانواده مک مستر است، پژوهش حاضر با هدف مدل یابی معادلات ساختاری پیش بینی تعارضات زناشویی بر اساس عملکرد خانواده مبتنی بر الگوی مک مستر،  با میانجی گری نگرش به خیانت در زوجین شهر شیراز انجام گرفت. این مطالعه همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود که تعداد 300 نفر از زوجین درحال تعارض شهر شیراز به روش تصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های تعارضات زناشویی (MCQ)، سنجش خانواده (FAD)، نگرش به خیانت زناشویی را تکمیل کردند. جهت تحلیل یافته ها از روش معادلات ساختاری و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که بین خرده مقیاس های کارکرد خانواده با تعارضات زناشویی و نگرش به خیانت ارتباط معناداری وجود دارد (05/0<p). بنابر این بر اساس یافته های به دست آمده در این مطالعه می توان گفت که جدا از عوامل اثرگذار کارکرد خانواده، تعارضات زناشویی و نگرش به خیانت در زوجین به عنوان متغیرهای واسطه در جهت بهبود و پایداری نظام خانواده نقش اساسی داشته و می بایست مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، عملکرد خانواده، الگوی مک مستر، خیانت زوجین
  • فرزانه هنربخش، فاطمه السادات رباطی* صفحات 99-114
    زنان بزه دیده دچار مشکلاتی در زمینه ی حرمت نفس و کاهش کیفیت زندگی می باشند. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی تکنیک های جرات ورزی بر حرمت خود و کیفیت زندگی زنان بزه دیده ی شهر یزد بود. طرح پژوهش نیمه  آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان بزه دیده ی شهر یزد به تعداد 89 نفر در سال 1398 بود. شرکت کنندگان به صورت داوطلبانه به پرسشنامه جرات ورزی پاسخ دادند، تعداد 30 نفر که پایین ترین نمرات را داشتند به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. جلسات تکنیک های جرات ورزی در 8 جلسه 60 دقیقه   ای برای آن ها اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله   ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه   ی حرمت خود (کوپر اسمیت، 1967) و کیفیت زندگی(سازمان بهداشت جهانی، 1996) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 21 و آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش تکنیک های جرات ورزی می تواند موجب افزایش حرمت خود و کیفیت زندگی شود (001/0>P). با توجه به نتایج به دست آمده می توان برای افزایش حرمت خود و کیفیت زندگی زنان بزه   دیده از تکنیک های جرات ورزی استفاده کرد.واژه های کلیدی: جرات ورزی، حرمت خود، کیفیت زندگی، زنان بزه دیده.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: جرات ورزی، حرمت خود، کیفیت زندگی، زنان بزه دیده
  • فرشته کورنگ بهشتی، یوسف گرجی* صفحات 115-133
    هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش تنظیم عاطفه  بر نشانگان افسردگی و امید به زندگی زنان مبتلا به نوروپاتی دیابتی شهر اصفهان بود. این بررسی به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش زنان مراجعه کننده به موسسه خیریه دیابت اصفهان در سال 1398 بودند. بدین منظور 30 نفر از مراجعه کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه (15 نفر) کنترل و (15 نفر) آزمایش گمارده شدند.گروه آزمایش تحت آموزش گروهی تنظیم عاطفه  در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرارگرفتند. شرکت کننده ها در مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله به پرسشنامه های افسردگی بک(1986) و امید به زندگی میلر (1988) پاسخ دادند. با این تفاوت که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان دادکه آموزش تنظیم عاطفه  بر نشانگان افسردگی تاثیر معناداری داشته است  (96%). در متغیر امید به زندگی نیز، در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و کنترل وجود داشت (84%).  بنابراین آموزش تنظیم عاطفه  موجب کاهش افسردگی و افزایش امید به زندگی در  زنان مبتلا به نوروپاتی دیابتی شده است. از این جهت می توان نتیجه گرفت آموزش تنظیم عاطفه  می تواند به عنوان یک مداخله مهم در کنار درمان های دارویی درنظر گرفته شود. نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده روانشناسان حوزه سلامت و بیماری  قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آموزش تنظیم عاطفه، نشانگان افسردگی، امید به زندگی، دیابت، نوروپاتی
  • فروغ عبیری بناب، مرضیه علیوندی وفا*، علی خادمی، غلامحسین جوانمرد صفحات 135-151
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله مثبت نگر به شکل گروهی و فردی بر افسردگی مداوم دختران نوجوان بی  سرپرست/بدسرپرست تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد انجام شد. جامعه   ی آماری پژوهش را کلیه ی دختران بدسرپرست/بی  سرپرست تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد تشکیل می داد که در سال 1398 تحت پوشش نهادهای حمایتی مذکور بودند. روش نمونه گیری به این صورت بود که 45 نفر از افراد جامعه به شکل نمونه   گیری هدفمند انتخاب شده و بطور تصادفی در سه گروه فردی (15نفر)، گروهی (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. در فرآیند مداخله، گروه های آزمایشی (فردی و گروهی) بسته   ی مداخله ای روان درمانی مثبت گرای سلیگمن و سیکسزنت میهالی (47) را دریافت کردند؛ درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله  ای دریافت نکرد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه ی افسردگی بک  جمع  آوری شده و در پایان داده  های حاصل با آزمون آماری تحلیل واریانس یک راهه، بواسطه ی نسخه 25 SPSS  تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که مداخله ی مثبت   نگر به شکل فردی در مقایسه با روش گروهی اثربخشی بیشتری در کاهش افسردگی مداوم داشته است (01/0P<). در نتیجه می توان گفت که درمان مثبت نگر فردی می تواند به عنوان روشی برای کاهش افسردگی دختران بدسرپرست/بی  سرپرست از سوی نهادهای حمایتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مداخله مثبت نگر، مداخله گروهی، مداخله فردی، افسردگی مداوم
  • لیلا حسینی طبقدهی* صفحات 153-168

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر خود تاب‎آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده زنان سرپرست خانوار بود. روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش‎آزمون- پس‎آزمون و پی‎گیری‎ با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان سرپرست خانوار شهرستان چمستان نور در سال 1399 به تعداد 483 نفر بر اساس آمار اداره ثبت و احوال بودند. با استفاده از پرسش‎نامه خودتاب آوری کلاهنن (1996) و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، غربال‎گری اولیه انجام شد و 30 نفر به عنوان نمونه به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی‎های گروه آزمایش و کنترل در سه مرحله پیش‎  آزمون- پس‎  آزمون و پیگیری به پرسش‎نامه‎  های خودتاب آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده پاسخ دادند و گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه  ‎ای تحت آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله‎  ای دریافت نکردند. داده‎ها توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه‎  گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی بر خودتاب آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده زنان سرپرست خانوار موثر است (01/0>P) و نتایج در مرحله پی‎گیری همچنان پایدار بود.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، خودتاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، زنان سرپرست خانوار
  • عشرت کریمی افشار*، محمد کارآموز صفحات 169-180
    اختلالات افسردگی، اضطراب و استرس از شایع ترین اختلالات روانپزشکی  می باشند که به گونه   ای بحرانی در میان زنان مبتلا به سرطان پستان افزایش یافتند. این پژوهش به   منظور بررسی اثر بخشی روان درمانی مثبت گرایی گروهی بر کاهش افسردگی، اضطراب و استرس زنان مبتلا به سرطان پستان در شهر کرمان انجام شد. روش این تحقیق نیمه تجربی و به روش پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه   ی آماری پژوهش حاضر را کلیه  ی زنان مبتلا به سرطان پستان در شهر کرمان تشکیل دادند. نمونه   ی پژوهش شامل 30 نفر که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامه ی افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند و لاویبوند (1995) قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. گروه آزمایش  به مدت  8 جلسه 80دقیقه   ای (هفته  ای یک بار) تحت روان درمانی مثبت   گرایی گروهی بر اساس الگوی رشید (2008) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله   ای دریافت نکرد. نمرات آزمودنی ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد در مرحله ی پس آزمون، میانگین نمرات افسردگی، اضطراب و استرس در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری کاهش یافت (001/0P<  ). با توجه به یافته  های پژوهش می توان نتیجه گرفت که روان درمانی مثبت   گرایی می تواند به عنوان مداخله در جهت تعدیل افسردگی، اضطراب و استرس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، روان درمانی مثبت گرایی، سرطان پستان، زنان
  • اکبر رضایی فرد*، مریم حیدری صفحات 181-198

    پژوهش حاضر یک تحقیق نیمه تجربی و از نوع کاربردی بود که با دو گروه (گروه گواه و گروه ازمایش) با طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. این پژوهش با هدف تاثیر آموزش گروه درمانی مبتنی بر شفقت بر کیفیت زندگی و عزت نفس و سلامت روان همسران درمانجویان سو مصرف مواد در شهر شیراز به شکل میدانی طراحی و اجراء شد.  جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه همسران درمانجویان سو مصرف مواد در شهر شیراز به تعداد (بین 40 تا 70 نفر) بود، که از این تعداد  30  نفر به عنوان نمونه پژوهش به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری این پژوهش شامل مقیاس کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت(1996)، مقیاس عزت نفس کوپر اسمیت (1967)  و مقیاس سلامت روان گلدبرگ [1] (1979)  بود که روایی و پایایی آن برآورد و مورد استفاده قرار گرفت. در این رابطه ابتدا کلیه افراد نمونه با طرح پیش آزمون در دو گروه (گواه و آزمایش) مورد سنجش قرار گرفتند و پس از مداخله آموزشی (برگزاری جلسات گروه درمانی مبتنی بر شفقت) بر گروه ازمایش به تعداد  8 جلسه، مجددا با طرح پس آزمون، آزمون در بین دو گروه انجام گرفت و گروه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های بدست آمده حاصل از پژوهش با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) در قالب نرم افزار SPSS  نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد آموزش گروه درمانی مبتنی بر شفقت تاثیر مثبت بر کیفیت زندگی، عزت نفس و سلامت روان درمان جویان دارد.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، سلامت روان، کیفیت زندگی، عزت نفس
|
  • Aida Jalaie, Peyman Yousefzadeh *, Bita Bahrami Pages 7-31

    The present study aimed at investigating the effectiveness of training PERMA Model of Seligman on subjective well-being, quality and orientation of life in single mothers. The research methodology was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of data collection, employing pretest-posttest design with control and experimental groups. The statistical population of the study consisted of all female heads of household (a single mother who is in charge of the family following a divorce) in district 5 of the city of Tehran in the year 2020-2021. The sample consisted of 36 single mothers who were selected through convenience sampling and were randomly assigned into two groups of experimental (n=18) and control (n=18). The research instruments included the Subjective Wellbeing Scale (Kiz & Magiarmo, 2003), World Health Organization Quality of Life- BREF Questionnaire (1994), and Life Orientation Test-Revised (Shearer and Carver, 1994). The subjects in the experimental group underwent the PERMA Model training program for 10 sessions of 90 minutes while the control group did not receive any training. Data analysis was performed using covariance test and SPSS software. The results of the study showed that PERMA Model training is effective on subjective well-being, quality of life and orientation of life in single mothers (P<0/01). Therefore, it can be inferred that the PERMA Model training enhances single mother’s subjective well-being (F=4,89, P<0/01), improves their quality of life (F=4,56, P<0/01) and life orientation (F=6,36, P<0/01). Therefore, according to the Above mentioned results results, it can be concluded that Perma exercises have been effective on these components by emphasizing and focusing on the five components of positive emotions, engagement, meaning, positive relationships and accomplishment. Conflict of interest: The authors declare that there are no conflicts of interest regarding the publication of this manuscript.

    Keywords: PERMA Model of Seligman, Subjective well-being, quality of life, orientation of life, single mothers
  • Robabeh Ataeifar * Pages 33-54

    The Purpose of the present study was to investigate the Effectiveness of the Application of the Developed educational Package of Spousal Communication in the Reconstruction of the Unhealthy Pattern of Marital Communication of Couples.The design of this study was quasi-experimental research with a pretest-posttest and two-month follow-up and control group. The statistical population of the study consisted of all couples having  a child who was studying in the sixth grade of primary school in the 4th district of Karaj city and also did not have an effective marital communication pattern (80 parents). 32 couples, were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental(16couples) and control group(16couples). In order to measure the variables, the spouses' communication pattern Questionnaire were used, The Educational package based on the Minnesota Couples Communication curriculum, and emotion-centered couple therapy was prepared and its validity was approved by experts through contingency coefficient of 5.04 Training was used in 10 sessions of 22 hours in 5 weeks. To analyze data from Covariance analysis and variance analysis was used. Findings showed that after training by educational package there is a significant difference between pre-test and post-test scores and also between post-test scores and follow up of the effective communication between the couple (sig=0.0001). As a result, the educational program developed in the present study can be used to improve the pattern of marital communication between couples

    Keywords: Effective spousal communication, Marital communication of couples, educational package
  • Sima Farzaneh, Tavakkol Mousazadeh *, Vakil Nazarzadeh Pages 55-74
    Hysterectomy is the second most common surgery performed mainly for benign uterine injuries in women. The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and schema therapy on the self-efficacy and self- Self-compassion of women after hysterectomy. The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study consists of all hysterectomized women in Ardabil in 2020. From among them, 45 people were selected by available sampling and Randomly assigned into three groups including two experimental groups and one control group in three experimental groups and control group (15 people in each group). Subjects' data were collected using the self- Questionnaire of Scherer et al (1982) and Self-compassion of Neff (2003) scales.The duration of the treatment sessions For  acceptance and commitment group was acceptance and commitment (8 sessions of 90 minutes) and schema therapy training (8 sessions of 90 minutes) which was done individually and once a week. Multivariate covariance test using SPSS25 software was used to analyze the data. The results showed that there was a statistically significant difference between the mean scores of the experimental and control groups in the total score of the self-efficacy variable (F = 34.508) and the self- compassion variable (F = 94.378) Also, comparing acceptance and commitment therapy with schema therapy on self-efficacy and self-compassion it was found that the effectiveness of acceptance and commitment therapy in increasing self-efficacy is higher than schema therapy, but the effectiveness of both treatments in improving self-compassion is the same. Due to the effectiveness of treatment protocols based on acceptance and commitment and schema therapy on research variables, these two types of treatment can be used along with other psychological interventions..
    Keywords: Acceptance-Based Therapy, Schema Commitment Therapy, Self-efficacy, Self-Compatibility, Hysterectomy
  • Tahereh Rezaie, Naser Amini *, Ezat Deyreh, Nazanin Honarparvaran Pages 75-97

    One of the important models in the study of family functioning is the McMaster family functioning model. The aim of this study was to To find a model of the strauctural the structural equations for predicting marital conflicts based On the Mc Master model of family performance with a mediating role of the attitude of infidelity in couples in Shiraz. This study was a correlational and structural equation study in which 300 conflicting couples in Shiraz were randomly selected. Participants completed the Marital Conflict Questionnaire (MCQ), Family Assessment (FAD). Structural equation method and Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the findings. The results showed that there is a significant relationship between family functioning subscales with marital conflicts and attitudes toward infidelity (P <0.05).Therefore, based on the findings of this study, it can be said that apart from the effective factors of family functioning, marital conflicts and attitudes toward infidelity in couples as mediating Can be considered for the for the improvement and stability of the family system

    Keywords: marital conflicts, family functioning, McMaster Model, Marital infidelity
  • Farzaneh Honarbakhsh, Fatemeh-Sadat T Robati * Pages 99-114
    have problems with self-esteem and reduced quality of life. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of assertiveness skills on the self-esteem and quality of life of abused women women in Yazd. The research design was quasi-experimental with pre-test-post-test and control group a control group. The statistical population of this study included all 89 in Yazd in 2019. 30 female victims were randomly selected as a sample and randomly divided into experimental and control groups (15 people in each group). assertiveness techniques sessions were performed in 8 sessions of 60 minutes for them. But the control group did not receive any intervention. The research instruments included the Self-Esteem  (Cooper Smith, 1967) and the Quality-of-Life Questionnaire (WHO, 1996). SPSS 21 software and analysis of covariance were used to analyze the data. The results showed that training in assertiveness techniques can increase self-esteem and quality of life (P <0.001). According to the obtained results, assertive skills can be used to increase the self-esteem and quality of life of injured women.
    Keywords: assertiveness skills, self-esteem, quality of life, victim’s women
  • Fereshte Beheshti, Yousef Gorji * Pages 115-133
    The aim of this study Was to investigate the the effectiveness of affect regulation training On the depressive symptoms and life expectancy in women with diabetic neuropathy in Isfahan. This study was performed by quasi-experimental method with pretest-posttest design Including the control group control group. The statistical population of this study included  women referring to Isfahan Diabetes Charity in 1398. For this purpose, 30 patients were selected by purposeful sampling method and were assigned to two groups (15 people) control and (15 people) experimentalThe experimental group underwent group training of affect regulation in 8 sessions of 90 minutes. Participants answered Beck Depression Inventory (1986) and Miller Life Expectancy (1988) in the pre-intervention and post-intervention stages.But the control group did not receive any intervention. Findings from analysis of covariance showed that affect regulation training had a significant effect on the depressive symptoms (96%). In life expectancy, there was a significant difference between the experimental and control groups in the post-test stage (84%). Thus, affect regulation training has reduced depressive symptoms and increased life expectancy in women with diabetic neuropathy. Therefore, it can be concluded that affect regulation training can be considered as an important intervention along with drug therapies.The results of this research can be used by psychologists in the field of health and disease.
    Keywords: Affect Regulation Training, depressive syndrome, Life expectancy, Diabetes, Neuropathy
  • Froogh Abiri Bonab, Marziyeh Alivandi Vafa *, Ali Khademi, Gholamhossein Javanmard Pages 135-151
    The present study aimed to compare the effectiveness of positive group and individual intervention on on the  depressive of foster care/irresponsible parenting adolescent girls under the surveillance of Welfare Organization and Relief Committee. For this purpose 45 subjects were selected by purposeful sampling from among foster care/irresponsible parenting adolescent girls’ care centers and were divided into three groups (individual , 15), (group, 15), (control, 15). The experimental groups received six ninety-minute sessions of positive-based psychotherapy sessions from Positive Psychological Intervention (PPI) of Seligman & Csikszentmihalyi (47), but the control group did not receive any intervention. The subjects completed the Beck Depression Inventory before and after the intervention and one month later at follow-up phase. The gathered data were analyzed using the ANCOVA statistical method. The results of the analysis indicated that the positive training on the individual group reduced the emotional symptoms of the subjects compared to the other two groups (P<0/01). However, in the follow-up phase this effect was sustained. Therefore, the results of this study suggest that positive interventions can be used to improve symptoms of persistent depressive.
    Keywords: Positive Intervention, Group Intervention, Single Intervention, Persistent Depression
  • Leila Hosseini Tabaghdehi * Pages 153-168

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness training on self-resilience and perceived social support of female-headed households. The method of this research was quasi-experimental with pre-test-post-test design and control group. The statistical population of this study Included all female heads of households in Chamestan of Nour city in 2020, numbering 483 people according to the statistics of the Registry Office. Using self-efficacy of Kolahnen (1996) and perceived social support of Zimet & et all (1988) questionnaires, initial screening was performed and 30 people Selected and randomly randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups . The subjects of the experimental and control groups answered the self-efficacy and perceived social support questionnaires in three stages of pre-test - post-test and follow-up. The experimental group underwent mindfulness training in 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test. The results showed that mindfulness training is effective on self- resilience and perceived social support of female-headed households (p<0.01)and the results were still stable in the follow-up phase

    Keywords: mindfulness training, self-resilience, perceived social support, female-headed households
  • Eshrat Karimi Afshar *, Mohammad Karamooz Pages 169-180
    Depression, anxiety and stress disorders are among the most common psychiatric disorders that have increased critically among women with breast cancer. This study was conducted to evaluate the effectiveness of positive group psychotherapy on reducing depression, anxiety and stress in women with breast cancer in Kerman.  The method of this research was quasi-experimental and pre-test-post-test with control group. The statistical population of the present study consisted of all women with breast cancer in Kerman. The sample consisted of 30 people who were selected by purposive sampling method and randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups and Responded to the … to the Depression, Anxiety and Stress Questionnaire. (1995) before and after the intervention.The experimental group underwent positive group psychotherapy for 8 sessions of 80 minutes (once a week) and the control group did not receive any intervention. Subjects' scores were analyzed using analysis of covariance. The results showed that in the post-test stage, the mean scores of depressions, anxiety and stress in the experimental group decreased significantly compared to the control group (P <0.001). According to the research findings, it can be concluded that positive psychotherapy can be used as an intervention to modulate depression,anxiety and stress
    Keywords: Depression, anxiety, Stress, Positive Psychotherapy, breast cancer, Women
  • Akbar Rezaei Fard *, Maryam Heidari Pages 181-198

    The present study was a quasi-experimental and applied research that was conducted by two to gwas roups (control group and experimental group) and also pre-test and post-test design. The purpose of this study was to investigate the the effect of compassion-based group therapy training On the quality quality of life, self-esteem and mental health of spouses of substance abuser clients in Shiraz. The statistical population of this study included all the spouses of drug abuse patients in Shiraz (about 40 to 70 people), of which 30 people were randomly selected as the sample of population. The measuring instruments of this study included the World Health Organization Quality of Life Scale (1996), Cooper-Smith Self-Esteem Scale (1967) and Goldberg Mental Health Scale (1979), the validity and reliability of this scales were estimated and used. In this regard, first, all participants were assessed by a pre-test in two groups (control and experimental) and after training intervention (holding compassion-based group therapy sessions) on the experimental group for 8 sessions, again a post-test was administered administered.. The obtained data from the study were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (analysis of covariance) through SPSS software version 24. The results showed that compassion-based group therapy training has a positive effect on the quality of life, self-esteem and mental health of patients.

    Keywords: compassion therapy, mental health, quality of life, self-esteem