فهرست مطالب

مطالعات علوم قرآن - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1401)

مجله مطالعات علوم قرآن
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • باقر ریاحی مهر* صفحات 7-32
    در سده های اخیر مستشرقان و محققان غیرمسلمان به صورت آکادمیک به موضوع «منابع و مصادر قرآن» توجه کرده اند. پیشینه موجود از این بحث به سده 19 میلادی برمی گردد و از آن پس تاکنون طیف گسترده ای از دیدگاه ها مطرح شده است. صاحبان این بحث به طرح شبهاتی در منابع و مصادر قرآن پرداخته و با فرضیه ها و شبهات گوناگون چنین القا می کنند که پیامبر اکرمصلی الله علیه وسلم بخش قابل توجهی از قرآن را از منابع مختلفی چون تورات، انجیل، آیین صابیان، آموزه های زرتشتی و فرهنگ و آداب و اشعار جامعه جاهلی برگرفته است. یکی از خاورشناسان به نام ویلیام تسدال (Tisdall William) با تمسک به وجود مشابهت های میان قرآن کریم و آموزه های زرتشتی، نظریه اقتباس قرآن از آموزه های زرتشتی را برگزیده است. پژوهش حاضر با روشی توصیفی- تحلیلی و با رویکرد انتقادی نظریه اقتباس قرآن از آموزهای زرتشتی را نقد و بررسی می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد در نوشته های برخی از مستشرقان، دشمنی با اسلام و توجه نکردن به اصول پژوهش در رویکرد قرآن پژوهی دیده می شود؛ ازاین رو می توان گفت هدف واقعی همه مستشرقان از این گونه پژوهش ها شناخت اسلام و قرآن نیست.
    کلیدواژگان: وحی قرآنی، مصادر قرآن، اقتباس، آموزه های زرتشتی، ویلیام تسدال
  • حمیدرضا فهیمی تبار، فهیمه غلامی نژاد*، خدیجه زینی وند نژاد صفحات 33-59

    عبدالکریم خطیب از مهم ترین مفسران اجتماعی معاصر محسوب می شود که از حوزه جغرافیایی مصر برخاسته و با هدف ارایه اصول کلی حاکم بر نظام اجتماعی اسلام، با شیوه ای نظری تشریحی و تحلیلی، آیات قرآنی را پردازش کرده است. هدف از پژوهش حاضر، تبیین روش تفسیری خطیب در التفسیر القرآنی للقرآن و نقد شیوه های تفسیری او است. در این جستار با روش توصیفی - تحلیلی و به کارگیری سیاق درون متنی، متن التفسیر القرآنی للقرآن مورد واکاوی شده و در چهار بخش به بررسی و نقد شیوه ها و روش تفسیری خطیب پرداخته شده است. مهم ترین یافته های این پژوهش از رهگذر استخراج مبانی و روش تفسیری خطیب این است که وی متاثر از مکتب تفسیری عبده و به سبب گوناگونی انجام پژوهش های علوم قرآنی و همچنین استفاده از روایات تفسیری، تفسیر آیات را بسیار توسعه بخشیده است؛ ولی در جایی که تفسیر بدون استفاده از روایت دشوار است، به عقل خود تکیه و به تدبر در آیات بسنده کرده است. از ادعای مفسر برمی آید که وی در تفسیر آیات قصد دارد تا آنجا که ممکن است از دیگر آیات قرآن بهره گیرد؛ اما در برخی از آیات که انتظار می رود مفسر در تفسیر آیه از خود قرآن استفاده کند، چنین چیزی دیده نمی شود و وی به تحلیل های شخصی اکتفا می کند و به دیگر آیات قرآن استناد نمی کند. علاوه بر آن مبنای خطیب در انتخاب آیات تفسیرکننده آیات دیگر مشخص نیست؛ بنابراین وی گاهی آیه ای را شاهد برای تفسیرش می آورد که تنها در الفاظ مشترک اند، اما لزوما در مفهوم چنین نیستند.

    کلیدواژگان: تفسیر اجتماعی، روش تفسیر، التفسیر القرآنی للقرآن، عبدالکریم خطیب، علوم قرآنی
  • باب الله محمدی*، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحات 60-94

    قرآن بسندگان گروهی از مسلمانان اند که قرآن را تنها مصدر تشریع احکام قلمداد کرده، حدیث (یکی از مهم ترین منابع استنباط احکام) را انکار می کنند. رگه های سنت ستیزی به زمان حیات پیامبرصلی الله علیه وسلم برمی گردد. این تفکر در دو سده اخیر دوباره مجال رشد یافت و در شبه قاره به نهضتی همه گیر تبدیل شد. بررسی جریان شناسی و رویکرد این فرقه که آبشخور اصلی این تفکر هستند، اهمیت بسزایی دارد. دو عامل اهل حدیث و به ویژه استعمار، نقش عمده ای در شکل گیری این جریان ایفا کرده اند. در سده هجدهم شاه ولی اله و در سده نوزدهم احمد خان به بازنگری احادیث روی آوردند. به تبع ایشان، قرآنیان شبه قاره، در اوایل سده بیستم، به بازنگری احادیث پرداختند. در راس این جریان در سده یادشده، چکرالوی و امریتسری قرار داشتند که هر دو تحت تاثیر افکار استعمار با توجه به بازنگری ای که در احادیث انجام دادند، درنهایت روایات را به طور کامل رد کردند و آن را منکر شدند و فرقه قرآنیان را در شهر لاهور و امریتسر طرح ریزی کردند. رویکرد قرآنیان شبه قاره عبارت است از: چگونگی عمل به سنت پیامبرصلی الله علیه وسلم و به کارگیری احادیث وی؛ چگونگی عصمت پیامبرصلی الله علیه وسلم در دریافت و ابلاغ حی؛ منابع تفسیر و دایره شمول آن؛ رجعت عیسی×؛ وجود بهشت و جهنم؛ چگونگی ادای نماز و روزه؛ تعدد زوجات. در این نوشتار کوشش شده است با رویکرد توصیفی- تحلیلی، به جریان شناسی و رویکرد قرآنیان شبه قاره پرداخته شود و سعی بر آن است دیدگاه های این فرقه نقد گردد.

    کلیدواژگان: قرآنیان شبه قاره، جریان شناسی، رویکرد اهل قرآن، سر سیداحمدخان، غلام احمد پرویز
  • مجتبی نوروزی*، سیده فرناز اتحاد، سید علی اکبر ربیع نتاج صفحات 95-123

    یکی از دایرهالمعارف های ویژه قرآن که غربیان در عصر حاضر نوشته اند، دایرهالمعارف قرآن آقای الیور لیمن (Oliver Leaman) است. با توجه به جایگاه دایره المعارف ها و اهمیت آنها در مراجعه پژوهشگران و مخاطبان غیرمسلمان و حتی مسلمانان، نقد و بررسی آنها خصوصا با دیدگاه های شیعه امری لازم و ضروری است. پژوهش حاضر به معرفی و نقد مدخل «امامت» از دایره المعارف قرآن، نگاشته خانم آرزینا آر. لالانی و ویراسته آقای الیور لیمن می پردازد. این مدخل در آن دایره المعارف به مبحث امامت به معنای امام، کاربرد آن در قرآن کریم و نظرهای مختلف فرقه های اسلامی پرداخته است. نویسنده با ارجاع به آیه انتصاب ابراهیم× به عنوان امام، بحث اصلی را آغاز می کند و با طرح مفاهیم و مواردی که در قرآن به این موضوع پرداخته شده است، بحث را پی می گیرد و سپس نظر مذاهب اسلامی را به اجمال مطرح می کند. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی به دنبال پاسخ به این سوال است که براساس مبانی و دیدگاه شیعه، نقاط قوت و ضعف این مدخل کدام است. نتایج حاصل از پژوهش آن است که با وجود نقاط قوت این مقاله، کاستی ها و ضعف های بسیاری نیز دیده می شود که می توان به این موارد اشاره کرد: عدم تبیین مناسب و دقیق واژه امام و امامت، عدم سیر منطقی و نظم مناسب، نگاه جانبدارانه در مسیله امامت، عدم اشراف بر دیدگاه شیعه و منابع معتبر آن، عدم تبیین مناسب عصمت امام.

    کلیدواژگان: امامت، دایره المعارف قرآن، الیور لیمن، امام، ولایت
  • جواد ایروانی* صفحات 124-150
    نکوهش قرآن و روایات از «تکاثر» در کنار مذمت جمع مال و تحقیر دنیا، و روایات تحدید کمی مالکیت، این شبهه را ایجاد کرده است که آموزه های دینی، در برابر تولید ثروت و انباشت سرمایه، رویکردی منفی دارند و انعکاس همین رویکرد در فرهنگ مسلمانان، از عوامل عقب ماندگی آنان است؛ چه رشد و پیشرفت اقتصادی بدون تولید ثروت و سرمایه گذاری های کلان شدنی نیست. این تحقیق که به روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی سامان یافته است، درصدد تحلیل صحیح آموزه های مرتبط با تکاثر و پاسخ به شبهه یادشده است. فرضیه تحقیق این است که اصولا «تکاثر»، مقوله ای فرهنگی و اخلاقی است و با موضوع اقتصادی تولید ثروت و انباشت سرمایه تمایز دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد آموزه های دینی، همگام با هشدار در مورد تکاثر، بر تولید ثروت و سرمایه تاکید دارند و رویکرد فرهنگی، اخلاقی و اقتصادی در برابر این مقوله ها، همسو و هم جهت با یکدیگرند؛ چنان که نکوهش دنیا، ناظر به «هوس های سیری ناپذیر»، «مقایسه دنیا با آخرت» و «دلبستگی افراطی به دنیا» است که منافاتی با سرمایه گذاری و تولید ثروت ندارد. همچنین محدودیت کمی برای تملک قابل اثبات نیست و استناد به روایات در این باره، نقدپذیر است.
    کلیدواژگان: تکاثر، تولید ثروت، سرمایه گذاری، مالکیت، نکوهش دنیا
  • فاطمه مرادی* صفحات 151-182
    ازآنجاکه هر جامعه ای، برای تحقق و پیشرفت و تعالی خویش نیازمند بنا شدن براساس مبانی و اصول مکتب مورد اعتقاد خویش است، جامعه ایمانی نیز باید براساس اصول و مبانی خاصی ساخته شود. آیات پرشماری از قرآن کریم، رسالت معرفی مبانی تحقق ساز جامعه ایمانی را بر عهده دارند؛ چنان که در آیه 3 سوره عصر، تواصی به حق، یکی از اصول تشکیل دهنده جامعه ایمانی معرفی می شود. تحقیق پیش رو با هدف تبیین تواصی به حق و نقش آن در تحقق جامعه ایمانی به روش توصیفی-تحلیلی تدوین شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که تواصی به حق یک دعوت همگانی به سوی تبعیت از حق است تا همگان حق را به خوبی بشناسند و از باطل دوری کنند. ارمغان این احساس مسیولیت متقابل، برای جامعه، تحقق عدالت اجتماعی، ایجاد وحدت و همبستگی، فراگیر نشدن فتنه ظالمان، پیروزی بر دشمنان، دوری از خسران و آمادگی جامعه برای ظهور خواهد بود. بی شک هرکدام از این مولفه ها، جامعه را یک گام به سمت ایمانی شدن رهنمون خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: تواصی به حق، جامعه ایمانی، سفارش به خوبی ها، پرهیز از باطل، سوره عصر
|
  • Bagher Riyahimer * Pages 7-32
    In recent centuries, orientalists and non-Muslim researchers have considered "sources of the Qur'an" in an academic manner. The existing history of this issue dates back to the 19th century and since then a wide range of views have been propos ed. The authors of this issue have raised doubts about the sources of the Qur'an, and with various hypotheses and doubts; they believe that the Holy Prophet adapted a significant part of the Qur'an from various sources, such as the Torah, the Bible, the Sabean religion, Zoroastrian teachings, and the culture, customs and poems of the Jahiliyyah (age of ignorance) society. One of the orientalists named William Tisdall, insisting on the similarities between the Holy Qur'an and Zoroastrian teachings, has chosen the theory of adapting the Qur'an from Zoroastrian teachings. The current study, via a descriptive-analytical method and a critical approach, criticizes and examines the theory of the adaptation of the Qur'an from Zoroastrian teachings. The findings of the study suggest that in the writings of some Orientalists, enmity with Islam and not paying attention to the principles of research in the Qur'anic approach can be seen; therefore, it can be said that the real purpose of all orientalists from such researches is not to know Islam and the Qur'an.
    Keywords: Qur'anic revelation, Qur'anic sources, adaptation, Zoroastrian teachings, William Tisdall
  • Hamidreza Fahimitabar, Fahimeh Gholaminejad *, Khadijeh Zeinivandnejad Pages 33-59

    Abdul Karim Khatib is one of the most important contemporary social commentators who was originally from the geographical area of Egypt and has dealt with the Qur'anic verses with the aim of presenting the general principles governing the social system of Islam through a descriptive, analytical, and theoretical method. The current research aims to explain Khatib's interpretation method in Al-Tafsir al-Qur'ani Le al-Qur'an and criticize his interpretation methods. In this article, the text of Al-Tafsir al-Qur'ani Le al-Qur'an is analyzed via a descriptive-analytical method and the application of the intra-textual context, and in four parts, the methods and interpretation methods of Khatib are analyzed and criticized. The most important findings of this study, via the method of extracting the foundations and interpretation method of Khatib, is that he has greatly developed the interpretation of the verses under the influence of Abduh's school of interpretation and due to the variety of conducting studies in Qur'anic sciences as well as the use of interpretation narratives. However, where it is difficult to interpret without the use of narration, he relied on his own intellect and deliberation in the verses. Based on his claim it can be concluded that he intends to use other verses of the Qur'an as much as possible in interpreting the verses. However, in some verses where the commentator is expected to use the Qur'an itself in the interpretation of the verses, such a thing is not seen and he is limited to personal analyses and does not refer to other verses of the Qur'an. In addition, there is no clear basis in Khatib's basis for choosing verses that interpret other verses. Therefore, he sometimes considers a verse as evidence for his interpretation, which is common only in words, but not necessarily in meaning.

    Keywords: social interpretation, method of interpretation, Al-Tafsir al-Qur'ani Le al-Qur'an, Abdul Karim Khatib, Qur'anic sciences
  • Babollah Mohammadi *, MohammadTaghi Diyari Bidgoli Pages 60-94

    Qur'anists are a group of Muslims who consider the Qur'an as the only source of legislation and deny the Hadiths (one of the most important sources of deriving rulings). The signs of anti-traditionalism go back to the Prophet era. This thought could grow again in the last two centuries and became a widespread movement in the subcontinent. It is very important to examine the current studies and approach of this sect, which are the main source of this thought. Two factors of Ahl al-Hadith and especially colonialism have played a major role in the formation of this movement. In the 18th century, Shah Waliullah and in the 19th century, Ahmad Khan turned to the revision of hadiths. Following them, in the early 20th century, the Qur'anists of the subcontinent revised the hadiths. At the head of this trend in the mentioned century were Chakralawi and Amritsari, both of whom were influenced by the colonial thoughts according to the revision they made in the hadiths. In the end, they completely rejected the traditions and denied them and planned the sect of the Qur'anists in the city of Lahore and Amritsar. The approaches of the Qur'anists of the subcontinent consist of how to follow the Sunnah of the Prophet and apply his hadiths, how the Prophet is infallible in receiving and promoting revelation, sources of interpretation and its scope, return of Jesus, existence of heaven and hell, how to pray and fast and polygamy. This article seeks to deal with the current studies and approach of the Qur'anists of the subcontinent via a descriptive-analytical approach, and tries to criticize the views of this sect.

    Keywords: Qur'anists of the subcontinent, current studies, the approach of people of the Qur'an, Sir Seyed Ahmad Khan, Ghulam Ahmad Parviz
  • Mojtaba Nowruzi *, Seyede Farnaz Ettehad, Sayyed Aliakbar Rabinataj Pages 95-123

    One of the special encyclopedias of the Qur'an written by Westerners in the present era is the encyclopedia of the Qur'an by Mr. Oliver Leaman. Considering the place of encyclopedias and their importance in the reference of researchers and non-Muslim and even Muslim audiences, it is necessary to review them, especially from the Shiite point of view. The current study deals with the introduction and critique of the entry "Imamate" from the Qur'an encyclopedia, written by Mrs. Arzina R. Lalani and edited by Mr. Oliver Leaman. This entry in that encyclopedia works on the issue of imamate in the meaning of imam, its application in the Holy Quran and the opinions of different Islamic sects. The author starts the main discussion by referring to the verse of the appointment of Ibrahim as an imam and follows up the discussion by providing the concepts and issues discussed in the Qur'an and then briefly presents the views of Islamic schools of thought. The present study is looking for an answer to the question of what are the strengths and weaknesses of this entry, based on the Shia principles and perspective, using a descriptive-analytical method. The findings of the study suggest that despite the strengths of this article, many shortcomings and weaknesses can be seen, which are: Lack of proper and accurate explanation of the term "imam and imamate", lack of logical course and proper order, biased view on the issue of imamate, lack of respect for the Shia view and its reliable sources, lack of proper explanation of Imam's infallibility.

    Keywords: Imamate, Qur'an encyclopedia, Oliver Leaman, Imam, Wilayat
  • Javad Iravani * Pages 124-150
    The Qur'an's condemnation of "Takathur" along with the condemnation of accumulation of wealth and contempt of the world, and the narratives of quantitative limitation of ownership, have raised the doubt that religious teachings have a negative approach to the production of wealth and capital accumulation, and the reflection of this approach in Muslims' culture are some of the factors behind their backwardness. Whether economic growth or development is not possible without the production of wealth and massive investments. This study, which has been organized by library method and descriptive-analytical method, seeks to correctly analyze the teachings related to reproduction and answer the mentioned doubts. The hypothesis of the study is that "Takathur" is basically a cultural and moral category and is different from the economic issue of wealth production and capital accumulation. The findings of the study suggest that religious teachings, along with the warning about Takathur, emphasize the production of wealth and capital, and the cultural, ethical and economic approach to these categories are in line with each other; As the condemnation of the world refers to "insatiable lusts", "comparing this world with the hereafter" and "extreme attachment to the world" which does not conflict with investment and wealth production. In addition, the quantitative limitation for ownership cannot be proven, and the reference to hadiths in this regard can be criticized.
    Keywords: Takathur, production of wealth, investment, ownership, condemnation of the world
  • Fatemeh Moradi * Pages 151-182
    Since every society needs to be built based on the principles and foundations of the school of thoughts it believes in, for its progress and advancement, the community of faith must also be built based on certain principles and foundations. Many verses of the Holy Qur'an have the mission of introducing the foundations of the community of faith; as in the third verse of Surah Asr, one of the fundamental principles of the community of faith i.e. advising on the right is introduced. The current study has been carried out with the aim of explaining the advice to the right and its role in the realization of the community of faith via a descriptive-analytical method. The findings of the study suggest that advising on the right is a public invitation to follow the right so that everyone knows the right and avoids falsehood. This sense of mutual responsibility will bring for society some gifts including the realization of social justice, the creation of unity and solidarity, the non-pervasiveness of the oppressors' sedition, victory over the enemies, avoiding losses and the preparation of the society for the reappearance of Imam Mahdi. Undoubtedly, each of these components will lead the society one step towards becoming a community of faith.
    Keywords: Advising on the right, Community of faith, enjoining good deeds, avoiding falsehood, Surah Asr