فهرست مطالب

زن و مطالعات خانواده - پیاپی 54 (زمستان 1400)

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 54 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آتوسا اسدزاده، محمدباقر حبی*، مهدی زارع بهرام آبادی، عبدالحسن فرهنگی صفحات 7-32
    هدف از پژوهش حاضر تعیین برازش مدل سازی معادلات ساختاری ویژگی های شخصیتی و تعارضات زناشویی با نقش میانجی گری ناگویی هیجانی بود. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش شناسی در زمره پژوهش های توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد متاهل مراجعه کننده به کلینیک های روان شناسی منطقه 2 شهر تهران در بازه زمانی بهمن ماه سال 1397 تا تیرماه سال 1398 است که حداقل یک سال از زندگی زناشویی آنها گذشته بود. جهت نمونه گیری تعداد 300 نفر از جامعه مذکور به صورت هدفمند و به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ)، ویژگی های شخصیتی (NEO) و ناگویی هیجانی تورنتو (TAS_20) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش آماری مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار AMOS_22 انجام شد. نتایج نشان داد که شاخص های برازش دارای مقادیر مطلوبی است و داده ها از برازش مطلوبی برخوردار است و نیز ویژگی های شخصیتی با نقش میانجی ناگویی هیجانی با تعارضات زناشویی ارتباط دارد. نتیجه آنکه ویژگی های شخصیتی می تواند تاثیر بسزایی در ناگویی هیجانی داشته باشد که این امر به نوبه خود می تواند موجبات تعارضات زناشویی را فراهم کند و با آموزش های موردنیاز می توان تا حد ممکن تعارضات زناشویی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، ناگویی هیجانی، ویژگی های شخصیتی، مدل سازی
  • الناز احدی، غلامحسین انتصار فومنی*، قمر کیانی صفحات 33-50
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی بر خودکارآمدی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان دختر با درماندگی آموخته شده بود. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پایه یازدهم مدارس شهر مراغه در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 581 نفر بود که پس از اجرای پرسشنامه درماندگی آموخته شده کوینلس و نلسون (1988) تعداد 136 نفر از آنان دارای درماندگی آموخته شده تشخیص داده شد. برای نمونه گیری از روش هدفمند استفاده شد. بنابراین تعداد 40 نفر داوطلب واجد شرایط به صورت تصادفی به 2 گروه (20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه گواه) تقسیم و وارد مطالعه شدند. آزمودنی های هر دو گروه، پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی اون و فرامن (1988) و اشتیاق تحصیلی اسکاوفیلی و همکاران (2002) را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مداخله آموزشی راهبردهای شناختی و فراشناختی کرمی و همکاران (1393) قرار گرفت. سطح معنی داری برای همه آزمون ها 05/0 لحاظ گردید. نتایج نشان داد آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی در مرحله پس آزمون باعث افزایش نمره خودکارآمدی تحصیلی (001/0>P) و اشتیاق تحصیلی (001/0>P) دانش آموزان با درماندگی آموخته شده در گروه آزمایش شد. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان با درماندگی آموخته شده بر این باورند که رویدادها غیرقابل کنترل هستند. چنانچه این گروه از دانش آموزان در معرض آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی قرار گیرند، خودکارآمدی و اشتیاق تحصیلی آنان افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی و فراشناختی، خودکارآمدی تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، درماندگی آموخته شده، دانش آموزان
  • سمانه مختاری، زهرا یوسفی*، غلامرضا منشیئ صفحات 51-72
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش پیش از ازدواج طرحواره محور بر ارزش های ازدواج و تصویر ایده آل از همسر در دختران مجرد شهر اصفهان بود. این بررسی به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش دختران مجرد زیر 30 سال شهر اصفهان بود. بدین منظور 30 دختر مجرد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه (15 نفر) کنترل و (15 نفر) آزمایش گمارده-شدند. گروه آزمایش تحت آموزش گروهی پیش از ازدواج طرحواره محور در 15 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. شرکت کننده ها در مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله به پرسشنامه های ارزش های ازدواج دلخموش (1386) و نگرش به نحوه انتخاب همسر کوب، لارسون و واتسون (2003) پاسخ دادند. با این تفاوت که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش پیش از ازدواج طرحواره محور بر ارزش های ازدواج تاثیر معناداری داشته است (05/0P<). در متغیر تصویر ایده آل از همسر نیز، در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و کنترل وجود دارد (05/0P<). بنابراین می توان نتیجه گرفت آموزش پیش از ازدواج طرحواره محور می تواند به عنوان یک مداخله مهم و کلیدی قبل از ازدواج در نظر گرفته شود. نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده مشاوران خانواده و ازدواج قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: پیش از ازدواج، طرحواره های ناسازگار، انتخاب همسر، ارزش های ازدواج، تصویر ایده آل از همسر
  • مریم عباسیان، افشین طیبی* صفحات 73-98
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین سبک شخصیت، نگرش به عشق و جهت گیری جنسی با میانجیگری ذهن آگاهی صورت گرفت. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان متاهل شهر کرج بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 200 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از مقیاس رابطه جنسی (SRS)، پرسشنامه سنجش صفات پنج گانه شخصیتی (نیو)، مقیاس نگرش های مربوط به عشق (LAS- SF) و پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی FFMQ به عنوان ابزار استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام شد. روابط واسطه ای در الگوی پیشنهادی با استفاده از روش بوت استرپ آزموده شدند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از برازش نسبی مدل بود و نشان داد تیپ شخصیتی، نگرش به عشق با میانجیگری ذهن آگاهی اثر غیرمستقیمی بر جهت گیری جنسی دارد. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده اهمیت تیپ شخصیتی، نگرش به عشق با میانجیگری ذهن آگاهی در پیش بینی جهت گیری جنسی است. به درمانگران توصیه می شود که زوجین را با انواع سبک های عشق ورزی و تیپ شخصیتی آشنا کنند و همچنین با آموزش ذهن آگاهی  کیفیت رابطه جنسی را بالا ببرند.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، نگرش به عشق، جهت گیری جنسی، ذهن آگاهی، معادلات ساختاری
  • مهدی شریفی*، مهسا واثقی، علی حسینایی، علیرضا قربانی صفحات 99-116
    رابطه فرازناشویی به عنوان یک تجربه ناراحت کننده و همچنین یکی از دلایل عمده طلاق و ازهم پاشیدگی زندگی زناشویی موضوعی است که زوج درمانگران مرتبا با آن مواجه می شوند. عوامل متعددی می تواند در این امر دخیل باشند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرش به روابط فرازناشویی بر اساس میزان استفاده از شبکه های مجازی اجتماعی، ویژگی های شخصیتی و الگوهای ناسازگار اولیه انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره شهر گنبد به تعداد 140 نفر بود که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 103 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه نگرش به روابط فرازناشویی مارک واتلی (2006)، فرم کوتاه الگو یانگ (1994)، پرسشنامه سنجش صفات پنج گانه شخصیتی نیو (1985) و پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجردی و همکاران (1393) استفاده شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون نشان داد که، همبستگی معنی داری بین میزان استفاده از شبکه های مجازی اجتماعی با نگرش به روابط فرازناشویی وجود دارد. همچنین بین روان رنجوری و توافق پذیری با نگرش به روابط فرازناشویی رابطه معنادار وجود دارد. بعلاوه همبستگی معنی داری بین الگوهای ناسازگار اولیه با نگرش به روابط فرازناشویی وجود دارد. بنابراین نظر به نتایج پژوهش امید می رود بتوان با آموزش مهارت های لازم در خصوص میزان استفاده از شبکه های مجازی اجتماعی و همچنین بررسی ویژگی های شخصیتی و الگوهای ناسازگار اولیه در مشاوره های پیش از ازدواج تا میزان زیادی پیشگیری های لازم را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، شبکه های مجازی، ویژگی های شخصیتی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • مهدی مظاهری تهرانی، محمدمسعود دیاریان*، فاطمه جوادزاده شهشهانی صفحات 117-133

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی بسته آموزشی والدگری امید محور بر تنیدگی والدینی مادران کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به همراه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان در سال 1398 بودند. نمونه آماری پژوهش شامل30 نفر از مادران بوده که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شامل بسته آموزشی والدگری امید محور(محقق ساخته) و فرم کوتاه پرسشنامه تنیدگی والدینی آبیدین(1983) بود. شرکت کنندگان هر دو گروه فرم کوتاه پرسشنامه تنیدگی والدینی آبیدین (1983) را در سه مرحله تکمیل کردند. بسته آموزشی والدگری امید محور طی 10 جلسه 90 دقیقه ای برای آزمودنی های گروه آزمایش ارایه گردید. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS تحلیل شدند. نتایج حاصل حاکی از تاثیر بسته آموزشی والدگری امید محور بر کاهش تنیدگی والدینی (0.05>P) در مرحله پس آزمون و پایداری این تاثیر در مرحله پیگیری بود. نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که آموزش بسته والدگری امید محور موجب کاهش تنیدگی والدینی مادران کودکان پیش دبستانی می گردد. این پژوهش می تواند برای روان درمانگران، مشاوران حوزه کودک و نیز انتخاب نوع مداخله برای آموزش به والدین مفید باشد.

    کلیدواژگان: والدگری، امیدمحور، تنیدگی والدینی، مادران، پیش دبستانی
  • هدیه سادات میرترابی*، حجت الله محمدشاهی، نیلوفر چینی چیان صفحات 135-158
    حقوق سیاسی زنان و نحوه مشارکتشان در حوزه عمومی در ایران معاصر، با توجه به چارچوب های برگرفته شده از دین، سنت، فرهنگ و عرف حاکم بر جامعه، همواره از مسایل چالش برانگیز است. از این منظر تبیین سوال اصلی این مقاله ناظر بر چرایی کاستی ها و ظرفیت های موجود در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای حضور زنان در امور سیاسی است. ساختار پژوهش بر مبنای بیان تاریخچه مشارکت و حضور زنان در عرصه عمومی از عصر مشروطه تاکنون، جایگاه حقوق سیاسی زنان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، عملکرد و حضور زنان در قوای عمومی ایران (به تفکیک نهاده ای اساسی کشور) و نهایتا ارایه راهکاری عملی تبیین شده است. همچنین در حوزه چارچوب نظری علاوه بر قوانین موضوعه برخی دیدگاه های مخالف مشارکت زنان در امور عمومی مطرح و نقد شده اند. در این فرایند روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است؛ هدف از این نوشتار علاوه بر شناخت ظرفیت های قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بررسی چالش ها و کاستی های آن در عرصه نظری و عملی است. همچنین در این راستا با تکیه بر توان بالای چارچوب های معرفتی قوانین اسلامی و با توجه به اوضاع عصر حاضر زمینه ها و راهکارهای عملی و مناسب برای رفع این مهم در عرصه سیاست ورزی و قانون گذاری مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، حقوق زنان، نظام حقوقی ایران معاصر
  • مینا آذرنیک، امین رفیعی پور*، محمد حاتمی، مهسا سادات موسوی صفحات 159-181

    رضایت زوجین از عوامل اساسی تعیین کیفیت زندگی مشترک و نحوه حل تعارضات زناشویی است، بااین حال در ارتباط با سایر سازه های موثر کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر رضایت زناشویی و کاهش تعارضات زناشویی دانشجویان زن دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و دوره پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه علوم پزشکی 25 تا 40 ساله بودند که از بین آنها تعداد 45 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه های رضایت زناشویی اینریچ و تعارضات زناشویی ثنایی داده های پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری برای هر مشارکت کننده به دست آمد. گروه آزمایش به مدت ده جلسه و هفته ای دو بار تحت آموزش مبتنی بر مهارت های ارتباطی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از تحلیل واریانس مکرر و نرم افزار SPSS-23 استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد میزان رضایت زناشویی در گروه آزمایش، میانگین (انحراف معیار) رضایت زناشویی از (76/8)20/126 در قبل از مداخله به (47/9) 60/155 بعد از مداخله و به (26/9) 60/162 در مرحله پیگیری افزایش یافت، همچنین در گروه گواه، میانگین (انحراف معیار) رضایت زناشویی زنان از (64/10) 26/126 در قبل از مداخله به (89/10) 46/124 بعد از مداخله و به (74/8) 40/121 در دوره پیگیری کاهش یافت (01/0P<). تفاوت گروه آزمایش در هر سه مرحله از نظر آماری معنادار بود، بجز مرحله پس آزمون و پیگیری که این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود (01/0>P). همچنین در زمینه تعارضات زناشویی در گروه آزمایش، میانگین (انحراف معیار) از (86/5)06/136 در قبل از مداخله به (17/6) 86/110 بعد از مداخله و به (5) 102 در مرحله پیگیری کاهش یافت. همچنین در گروه گواه، میانگین (انحراف معیار) تعارض زناشویی زنان از (83/4) 33/137 در قبل از مداخله به (53/4) 46/135 بعد از مداخله و به (70/6) 60/134 در مرحله پیگیری کاهش یافت، که این تفاوت از نظر آماری معنادار بود (01/0P<). این مطالعه نشان داد آموزش مهارت های ارتباطی توانسته منجر به کاهش تعارضات زناشویی و افزایش سطح رضایت زناشویی زنان در مراحل پس آزمون و پیگیری شود.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، رضایت زناشویی، تعارضات زناشویی
|
  • Atoosa Asadzadeh, Mohammad Baqir Habi *, Mehdi Zaree Bahram Abadi, Abdolhassan Farhangi Pages 7-32
    The statistical population of this study included all married people who referred to the psychological clinics of Tehran's District 2 in the period from February 2016 to July 2017, which is at least one year after their married life. In order to sample 300 people from the mentioned communitywere randomly selected by voluntary sampling method. marital conflict questionnaire (MCQ), personality traits inventory (NEO), and Toronto's Emotional Disappointment (TAS_20) were used to collect data. The data were analyzed using statistical method of structural equation modeling (SEM) using AMOS_22 software. The results showed that the fit indices have desirable values ​​and the data of this study have a good fit with the research model and also personality traits are related to the mediating role of alexithymia with marital conflicts. It can be cocluded that, that personality traits have a significant effect on alexithymia, which in turn can cause marital conflict and with the necessary training can reduce marital conflict as much as possible.
    Keywords: Marital conflict, alexithymia, Personality traits, equation modeling
  • Elnaz Ahadi, Gholamhossen Entesar Foumani *, Ghamar Kiani Pages 33-50
    The aim of this study was to determine the effectiveness of teaching cognitive and metacognitive strategies on self-efficacy and academic engagement of female students with learned helplessness.This research was conducted in a quasi-experimental manner including a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all 11th grade students of Maragheh schools in the academic year of 2019-2020 with a number of..number of 581 people. After the implementation of the Queens and Nelson (1988) learned helplessness questionnaire, 136 of them were diagnosed as learned helplessness. Purposeful method was used for sampling. Therefore, 40 eligible volunteers were randomly divided into 2 groups (20 in the experimental group and 20 in the control group) and entered the study. Subjects in both groups completed the academic self-efficacy questionnaires of Owen and Framan (1988) and the academic motivation of Scavofili et al. (2002) in the pre-test and post-test stages. The experimental group underwent educational intervention on cognitive and metacognitive strategies of Karami et al. (2014) for 8 sessions. Significance level was considered 0.05 for all tests. The results showed that teaching cognitive and metacognitive to the participants in the experimenta group, increased their scores……of academic self-efficacy (P<0.001) and academic motivation (P<0.001) in the post-test According to the research findings, it can be concluded that students with learned helplessness believe that events are uncontrollable. If they are exposed to the teaching of cognitive and metacognitive strategies, their self-efficacy and academic motivation will increase..
    Keywords: cognitive, metacognitive strategies, academic self-efficacy, Academic Engagement, Learned Helplessness, Students
  • Samaneh Mokhtari, Zahra. Yousefi. *, Gholamreza Manshaei Pages 51-72
    The purpose of the present study was to investigate the effect of schema-based pre-marital instructionon the marriage values ​​and the ideal image of the spouse in single girls in Isfahan. This study was performed using the quasi-experimental method with pretest-posttest design and control group. The statistical population of this study consisted single girls under 30 years old in Isfahan. For this purpose, 30 single girls were selected through convenience sampling method and were divided into two groups: (15 people) in control and (15 people) in experimental group. The experimental group underwent schema-based pre-marital group training during 15 ninety-minute sessions. Participants answered the Marriage Values Questionnaire by Delkhamoosh ​​(2007) and Spouse Selection Attitudes Questionnaire by Cobb, Larson and Watson (2003) in the pre-intervention and post-intervention stages. The only difference was that the control group did not receive any intervention. Findings from the covariance ANCOVA showed that pre-marital instruction the ideal image of the spouse in the post-test stage (P/00.05). Therefore, it can be concluded that the schema-based pre-marital education can be considered as an important and key pre-marital intervention. The results of this study can be used by family and marriage counselors.
    Keywords: pre-marital, maladaptive schemas, spouse selection, marriage values, ideal image of spouse
  • Maryam Abasian, Afshin Tayyebi * Pages 73-98
    The research tools included: Sex relation scale(SRS), questionnaire for measuring five personality traits(NEO), the scale of Love attitude(LAS-SF), and the questionnaire of 5 factors of mindfulness FFMQ. The fitness of the proposed model was estimated through structural equation modeling(SEM) and using the AMOS software packageThe mediating relationship in the proposed pattern was tested using the bootstrap procedure.in Karaj among which200 people were selected200 selected by the available sampling method. The research tools included: Sex relation scale(SRS), questionnaire for measuring five personality traits(NEO), the scale of Love attitude(LAS-SF), and the questionnaire of 5 factors of mindfulness FFMQ. The fitness of the proposed model was estimated through structural equation modeling(SEM) and using the AMOS software package. The mediating relationship in the proposed pattern was tested using the bootstrap procedure.
    Result
    The result of the structural equation modeling indicating relative fitness of model, showed that character types, attitude to love with the mediation of mindfulness had an indirect effect on the sexual relationship  predict sexual relationship. Therapists are advised to acquaint couples with different types of lovemaking styles and personality types, and also by training mindfulness, the quality of the sexual relationship can be improved.
    Keywords: character types, attitude to love, sexual relationship, mindfulness, Structural equation
  • Mehdi Sharifi *, Mahsa Vaseghi, Ali Hoseinaei, Alireza Ghorbani Pages 99-116
    The extramarital affair as a distressing experience, as well as one of the main reasons for divorce and the breakdown of marital life, is an issue that couples therapists face on a regular basis. Several factors can be In this issue. The aim of this study was to predict attitudes toward extramarital affairs based on the use of virtual social networks, personality traits and early maladaptive schemas. The statistical population included all couples referring to Gonbad city counseling clinics. To collect the data, Mark Watley's (2006) attitude questionnaire to transnational relationships, Yang's short schema form (1994), Neo's personality five-question assessment questionnaire (1985), and social networking questionnaire of Jahanbani (2018) were used. The results of the correlation coefficient and regression analysis showed that there is a significant correlation between the use of virtual social networks and attitudes towards transnational relations. There is also a significant relationship between neuroticism and agreement with attitudes toward transnational relationships. In addition, there is a significant correlation between early maladaptive schemas and attitudes toward extramarital affairs. Therefore, according to the research results, it is hoped that by training the necessary skills in the use of virtual social networks and also examining personality traits and early maladaptive schemas in premarital counseling to a large extent, the necessary can be done.
    Keywords: transnational relationships, virtual networks, Personality traits, early maladaptive schemas
  • Mehdi Mazaheri Tehrani, Mohammad Masoud Dayariyan *, Fatemeh Javadzadeh Shahshahani Pages 117-133

    The aim of this study was to determine the effectiveness of instructional hope centered  parenting package on Parenting Stress of  mothers of  Preschool children in Isfahan. The research method was quasi-experimental, pre-test-post-test and follow-up with experimental and control groups. The statistical population of the study was mothers of preschool children in Isfahan in 2020, of which 30 mothers were screened through accessible sampling. Finally, 30 mothers randomly assigned to the experimental group (15 mothers) and the control group (15 mothers). The applied instruments included instructional hope center parenting package (researcher-made) and short form Parenting Stress (Abidin,1983). Participants in both groups completed short form of Parenting Stress questionary in three stages. The experimental group received a 90-minute training package (researcher-made) for 10 sessions. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance in SPSS software. The results indicated the effect of the Instructional Hope Center Parenting Package on the score of negative Parenting Stress (P< 0.05) in the post-test stage and the stability of this effect in the follow-up stage.  The results of the study suggest evidences that training this package to reduce ParentingStress in mothers. This research can be useful for psychotherapists and counselors in the field of family and children counseling and choosing the type of intervention to educate parents. Stress in three stages. The experimental group received a 90-minute training package (researcher-made) for 10 sessions. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance in SPSS software. The results indicated the effect of the Instructional Hope centered Parenting Package on the score of negative Parenting Stress (P< 0.05) in the post-test stage and the stability of this effect in the follow-up stage.  The results of the study suggest evidences training though this package can reduce the parenting stress in mothers. This research can be useful for psychotherapists and counselors in the field of family and children counseling and choosing the type of intervention to educate parents.

    Keywords: parenting, Hope Center, parental stress, mothers, preschool
  • Hedieh Sadat Mirtorabi *, Hojat Mohamad Shahi, Nilofar Chinichian Pages 135-158
    Women's political rights and how they participate in the public sphere in contemporary Iran are always challenging, given the frameworks derived from the religion, tradition, culture and custom that govern society. From this perspective, the explanation of the main question of this article is due to the lack and capacity of the Constitution of the Islamic Republic of Iran for the presence of women in politics. The structure of the research is based on telling the history of women's participation and presence in the public arena from the constitutional era until now, the position of women's political rights in the constitution of the Islamic Republic of Iran, women's performance and presence in the public forces of Iran (by the country's basic institutions). Also in the field of theoretical framework, in addition to the subject laws, some views opposing women's participation in public affairs have been raised and criticized. In this process, the research method is descriptive-analytical; The purpose of this article, in addition to recognizing the capacities of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, is to examine the challenges and shortcomings in the theoretical and practical field. Also, in this regard, relying on the high power of the epistemological frameworks of Islamic laws and considering the conditions of the present era, practical and appropriate contexts and solutions to address this issue in the field of politics and legislation are examined.[1]
    Keywords: political participation, Women', s rights, the legal system of contemporary Iran
  • Mina Azarnik, Amin Rafiepoor *, Mohammad Hatami, Mahsa Sadat Mousavi Pages 159-181

    Couples' satisfaction is one of the main factors in determining the Of the mutual life and solving of marital conflict resolution, however, in relation to other effective structures, it is less considered. The aim of this study was to determine the effectiveness of communication skills training on marital satisfaction and Reducing of the marital conflict in female students of the University of Medical Sciences. The research method was quasi experimental with pre-test-post-test design including  a control group  . The statistical population of the study Consisted of  the total number of female students of the University of Medical Sciences 25-40 years old, from which 30 women were selected by convenience sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. Pre-test, post-test and follow-up data were obtained for each participant using Inrich Marital Satisfaction and Sanaei,s Marital Conflict Questionnaires. The experimental group underwent communication skills training for ten sessions twice a week and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by Repetead measure ANOVA with SPSS software version 23, In the experimental group, the mean (standard deviation) of marital satisfaction increased from 126.20 (8.76) before the intervention to 155.60 (9.47) after the intervention and to 162.60 (9.26) in the follow-up. Follow-up increased, also in the control group, the mean (standard deviation) of women's marital satisfaction increased from 126.26 (10.64) before the intervention to 12.446 (10.89) after the intervention and to (84.8) 121/40 decreased during the follow-up(P<0.01). The difference in the experimental group in all three stages was statistically significant, except for the post-test and follow-up, which was not statistically significant (P <0.01). In the experimental group, the mean (standard deviation) of marital conflict decreased from 136.06 (5.86) before the intervention to 110.86 (6.17) after the intervention and to 102 (5) in the follow-up. Also in the control group, the mean (standard deviation) of female marital conflict from 137.33 (4.83) before the reduce to to 135.46 (4.53) after the intervention and decreased to 134.60 (6.70) in the Follow-up, which was statistically significant (P<0.01). The study showed that communication skills training could reduce marital conflict and increase the level of marital satisfaction of women in the post-test and follow-up stages.

    Keywords: communication skills, marital satisfaction, marital conflicts