فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 43 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان ایل شاهی، سید عطاءالله سینائی*، سید خدایار مرتضوی صفحات 9-43

    مرور تاریخ تکاپوی توسعه ایران در بیش از 150 سال گذشته نشان دهنده دوره هایی از همراهی یا پیش و پس بودن از کشورهاست. ژاپن و کره جنوبی در این زمینه جایگاه مشخصی دارند. در این پژوهش تلاش می شود وضعیت توسعه در ایران را در مقایسه با دو کشور مذکور در مقاطع تاریخی (1926-1860 و 2010-1963) در چارچوب مدل نهادی نورث، عجم اوغلو و رابینسون مورد بررسی قرار دهد. این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای و از نظر روش، نهادگرای تطبیقی است. این رهیافت بر قواعد، رویه ها و سازمان های رسمی تمرکز دارد که با استفاده از تکنیک های تاریخ دانان و حقوقدانان به توضیح رابطه میان ساختارهای نهادی و موفقیت یا شکست سیاست ها می پردازد. پرسش اصلی این است که علی رغم ایجاد ساخت سیاسی در ایران در قرن نوزدهم در مقایسه با تجارب ژاپن در نیمه دوم قرن نوزدهم و کره جنوبی در اوایل قرن بیستم، چرا برنامه توسعه در ایران خوب پیش نرفته و ترتیبات نهادی سیاسی و اقتصادی فراگیر حاصل نشده است؟ نتایج بدست آمده نشان می دهد که به دلیل عدم تکامل نهادی زمینه های همسویی دولت و ملت، توسعه در ایران در مقایسه با دو کشور مذکور بصورت موفقیت آمیزی فراهم نشد.

    کلیدواژگان: ساخت سیاسی و دولت، توسعه اقتصادی، ایران، ژاپن، کره جنوبی
  • محسن حبیبی*، پروین سوادیان، منصور شریفی، عبدالله طاهرخانی صفحات 45-72
    به نظر میرسد، راهپیمایی اربعین، عواملی از بیداری اسلامی همچون وحدت، همبستگی و همدلی را در بین راهپیمایان شکل داده و استمرار این مراسم موجب تقویت بیداری اسلامی و همچنین مقابله با آسیب های آن شده است. این پژوهش با استفاده از روش کمی و انجام پیمایش بوده و جمع آوری اطلاعات آن از طریق پرسشنامه است. جامعه آماری آن، شامل راهپیمایان اربعین در سال 1398 است و حجم نمونه، 424 نفر از زایران ایرانی و سایر کشورهاست که به صورت اتفاقی انتخاب شدند. سعی شده تا بخش نظری این مقاله بر اساس دیدگاه رهبر انقلاب، درباره بیداری اسلامی و راهپیمایی اربعین آماده سازی شود. فرضیه اصلی پژوهش، وجود ارتباط بین ابعاد پیاده روی اربعین و شکل گیری عوامل بیداری اسلامی است.یافته های تحقیق ضمن تایید این فرضیه، عواملی را برای تقویت بیداری اسلامی در این مراسم تبیین می کند که در مقابله با سیاست های تفرقه افکنی دشمن قرار گرفته اند؛ برخی از این عوامل عبارتند از: جهانی شدن اسلام، همگرایی و وحدت مسلمانان (شیعه و سنی)، حل اختلافات با شعار"حب الحسین یجمعنا"، نمایش قدرت بالای بسیج مسلمانان، ارجحیت مسلمان بودن بر ملیت، بصیرت و دشمن شناسی، وحشت دشمن از اتحاد شیعیان، عدم تفاوت ملیت ، زبان و نژاد.
    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، بیداری اسلامی، آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب، وحدت مسلمانان
  • مجید محمدی، احمد بخشایشی*، محمد توحیدفام، علی اکبر امینی صفحات 73-106
    احزاب ضد انقلاب کرد ایرانی از عوامل ایجاد ناامنی در غرب کشور هستند که پس از جنگ تحمیلی به شمال عراق گریختند. از طرفی سقوط صدام باعث تغییر ساختار سیاسی عراق و جایگزینی مدل دمکراسی انجمنی گردید. این مدل دمکراسی آثار و تبعاتی داشت که بعضا منجر به تغییر موقعیت و قدرت کردهای عراقی شد. با توجه به هویت یکپارچه و پیشینه تاریخی و فرهنگی یکسان کردها، این تغییر اثراتی بر کردهای دیگر کشورها از جمله احزاب ضد انقلاب کرد ایرانی داشت. مساله اصلی پژوهش این است که استقرار دمکراسی انجمنی و نهادینه شدن قدرت در کردستان عراق چه تاثیری بر احزاب ضدانقلاب کرد ایرانی داشته است؟ ارایه تبیین مناسب در خصوص تاثیر این روند بر احزاب ضدانقلاب هدف این تحقیق است. جنس پژوهش کاربردی، روش کیفی و مدل توصیفی - تحلیلی است. چارچوب نظری نوشتار، دمکراسی انجمنی لیچفارت بوده و برای کسب پایایی پژوهش به 20 نفر از متخصصان ضدانقلاب کردی و اقلیم کردستان عراق مراجعه و جمع بندی شد. دمکراسی انجمنی و نهادینه شدن قدرت در کردستان عراق منجر به تغییر استراتژی خودمختاری و تقویت گفتمان فدرال خواهی در میان احزاب ضدانقلاب کرد ایرانی شده است. پیشنهاد می شود هزینه میزبانی احزاب ضدانقلاب کرد ایرانی برای اقلیم کردستان عراق افزایش یابد.
    کلیدواژگان: دمکراسی، دمکراسی انجمنی، ضدانقلاب کردی، فدرالیسم، قومگرایی
  • مجید رضا مومنی*، نرگس خانگل زاده سنگرودی صفحات 107-135

    هند و چین بعنوان دو قدرت نوظهور اسیایی همواره کوشش نموده‎اند تا از رهگذر دیپلماسی عمومی، مراودات خود را با کشورهای عرب حوزه خلیج ‎فارس بسط دهند که این مهم می‎تواند بسترساز تحقق اهداف سیاست‏ خارجی این دوکشور ‎باشد. از این روی این پژوهش می کوشد به این پرسش اساسی بپردازد که وجوه افتراق و اشتراک دیپلماسی عمومی هند و چین در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس بین سال های 2001-2021 کدامند؟ فرضیه این است که اهمیت مفهوم و جایگاه دیپلماسی عمومی به منظور پیشبرد اهداف سیاست خارجی و نفوذ بیشتر در منطقه و همچنین کاربرد زبان، ادبیات و فرهنگ از وجوه اشتراک دو کشور محسوب می شود، در حالیکه وجوه افتراق در روش‎های اعمال دیپلماسی عمومی مشتمل بر صنعت فیلم سازی، موسسه کنفوسیوس، فعالیت دیاسپوریک، ابتکار کمربند- راه می باشد. این پژوهش از روش مقایسه‎ای استفاده نموده تا وجوه افتراق و اشتراک دیپلماسی عمومی هند و چین در حوزه کشورهای عرب خلیج ‎فارس احصا و تحلیل شود. یافته ‎های پژوهش حاکی از آن است که دیپلماسی عمومی بعنوان ابزاری در راستای منافع ملی، همواره مورد توجه دو کشور چین و هند بوده است که شناخت این مسیله بنا بر اصل سیاست همسایگی برای جمهوری اسلامی ایران حایز اهمیت می‎باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، هند، چین، خلیج فارس، سیاست همسایگی
  • رویا دوستی، علی صالحی فارسانی*، حسین ابوالفضلی کریزی صفحات 137-161
    مقاله به بررسی نقش هویت جمهوری اسلامی ایران در روابط با امریکا در محدوده زمانی سال های 1979 تا 2021 پرداخته است. بر این اساس پرسش اصلی این است که هویت جمهوری اسلامی ایران چه تاثیری بر روابط با ایالات متحده امریکا بین سال های 1979 تا 2021 داشته است؟ فرضیه پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته این است که هویت انقلابی - اسلامی جمهوری اسلامی ایران با نقش پذیری فزاینده ضد یکجانبه گرایانه و سلطه گری در تقابل با منافع ایالات متحده امریکا بوده که منجر به قطع روابط دو کشور بین سال های 1979 تا 2021 شده است. روابط ایران و امریکا در بردارنده ساختار نهادینه شده تخاصم در روابط دو واحد سیاسی است که از یک طرف ریشه در ماهیت و نوع نظام سیاسی آنها و از طرفی هم ریشه در علل و عوامل داخلی، منطقه ای و بین المللی دارد. در واقع آنچه مانع ایجاد روابط معمول میان طرفین گردیده، در سطح گفتمانی و یا رفتاری نیست بلکه ناشی از هویت تقابلی ایران و امریکاست.
    کلیدواژگان: هویت، انقلابی - اسلامی، ج.ا.ایران، امریکا، یکجانبه گرایی، سلطه گری
  • سید حسن میرفخرائی* صفحات 163-190

    مناسبات ایران و آلمان به نسبت دیگر قدرت های اصلی اروپایی کمتر شکننده و عمدتا پایدار بوده است. با این حال یکی از دشواری های مطالعه سیاست خارجی آلمان آن است که این کشور حضور در رقابت های ژیوپلیتیک را بخاطر درس های سنگین جنگ جهانی دوم کنار گذاشته و عمدتا تمام انرژی خود را مصروف اقتصاد بین الملل نموده است. علاوه بر این، آلمان نمی تواند سیاست خارجی خود را خارج از چارچوب تعهدات فرااتلانتیکی و نیز فراتر از اصول و موازین سیاست خارجی مشترک اروپایی تنظیم و راهبری کند. به همین دلیل در تحلیل سیاست خارجی آلمان بیشتر باید بر رفتارهای نسبتا پوشیده این کشور تمرکز کرد تا گفتارها مقامات آن. مطالعه روابط ایران و آلمان کاملا در این چارچوب قرار می گیرد. پرسش مقاله آن است که چرا آلمان همواره تمام تلاش کرده تا در برابر الگوی تقابلی آمریکا در قبال ایران، بر الگوی تعاملی تاکید کرده و اتحادیه اروپا را نیز به سمت همین الگو سوق دهد؟ این مقاله ضمن ارایه یک چارچوب تحلیلی برای فهم عمیق تر سیاست آلمان، تمرکز خود را بر رویکرد و سیاست خارجی آلمان در قبال ایران پس از امضای برجام بویژه زمانی که ترامپ زمام ریاست جمهوری آمریکا را از دست می دهد، قرار داده است.

    کلیدواژگان: روابط تاریخی، تعامل مشروط، فشار حدااکثری، توافق هسته ای، قدرت ژئواکونومیک
|
  • Ehsan Eilshahi, Seyed Ataollah Sinaee *, Seyed Khodayar Mortazavi Pages 9-43

    Reviewing the history of Iran's development efforts in the past 150 years shows periods of accompanying, or being ahead and behind countries. Japan and South Korea have a clear position in this field. This research examines Iran's development situation in comparison with these two countries in historical periods (1860-1926 and 1963-2010), within the framework of North, Acemoglu, and Robinson's institutional model. This approach focuses on formal rules, procedures, and organizations to explain the relationship between institutional structures and the success or failure of policies. The main question in this research is that despite the creation of political structure in Iran in the 19th century, compared to the experiences of Japan In the second half of the 19th century and South Korea in the early 20th century, why did the development program in Iran not go well and comprehensive political and economic institutional arrangements were not achieved? The obtained results show that the alignment of the government and the developing nation in Iran has not been successful due to the lack of institutional development.

    Keywords: Political Construction, State, Economic Development, Iran, Japan, South Korea
  • Mohsen Habibi *, Parvin Savadian, Mansoor Sharifi, Abdollah Taherkhani Pages 45-72
    Based on the messages of the Ashura movement, the Arbaeen procession has formed elements of Islamic awakening such as unity and solidarity among the marchers, and the continuation of this ceremony has strengthened Islamic awakening and countered its harms. This research is using a quantitative method and conducting a survey and collecting information through a questionnaire. Its statistical population includes Arbaeen pilgrims in 2018 and the sample size is 424 pilgrims from Iran and other countries who were randomly selected. The theoretical part of the article has been prepared based on the revolutionary leader's point of view about the Islamic awakening and the Arbaeen procession, and the main hypothesis is the relationship between the dimensions of the walk and the formation of Islamic awakening factors. While confirming this hypothesis, the findings also explain factors to strengthen Islamic awareness in dealing with the conspiracies of enemies; which include: the globalization of Islam, the convergence and unity of Muslims (Shia and Sunni), solving differences with the slogan "Hub Al-Hussein Yajamana", showing the high power of the Muslim mobilization, the preference of being a Muslim over nationality, insight and hostility, the enemy's fear of Shia unity, No difference in nationality, language and race.
    Keywords: Arbaeen March, Islamic Awakening, Ayatollah Sayed Ali Khamenei, Leader of the Revolution, Unity of Muslims
  • Majid Mohammadi, Ahmad Bakhshayeshi *, Mohammad Tohidfam, Aliakbar Amini Pages 73-106
    Kurdish counter-revolutionary movements are one of the causes of insecurity in the west of the country, which fled to northern Iraq after the imposed war. On the other hand, the fall of Saddam in 2003 changed the political structure of Iraq. In the context of Iraq's ethnic and religious heterogeneity, a consensus-based democracy was chosen to govern Iraq instead of Western-majority democracies. This model of government had effects and consequences that sometimes led to a change in the position and power of the Iraqi Kurds. Given the unified identity and identical historical and cultural background of the Kurds, this change will have implications for the Kurds of other countries, including the Iranian Kurdish counter-revolutionary parties. The purpose of this study was to provide an appropriate explanation regarding the impact of this trend on counter-revolutionary currents. This research is of applied type and qualitative method with descriptive and analytical approach. The theoretical framework of Lechfart's model of association democracy is based on 20 Kurdish counter-revolutionary experts and the Iraqi Kurdistan region to ensure the reliability of the research. It is suggested to increase the cost of hosting Iranian Kurdish anti-revolutionary parties for the Kurdistan region of Iraq.
    Keywords: Associative Democracy, Democracy, Federalism, Ethnocentrism, Illegal Iranian Kurdish Parties
  • Majid Reza Momeni *, Narges Khangol Zadeh Sangroodi Pages 107-135

    As two emerging Asian powers, India and China, have tried to expand their relations with Arab Countries of the Persian Gulf through public diplomacy which can be a platform for the realization of the foreign policy goals of these two countries. this study tries to address this important question that what are the differences and similarities of public diplomacy between India and China in the Arab countries of the Persian Gulf between 2001and2021? The hypothesis in response to this question is that the importance of the concept and position of public diplomacy in order to acquire foreign policy goals and more influence in the region, as well as the use of language, literature and culture are similarities between the two countries; Methods of conducting public diplomacy including the film industry, the Confucius Institute, diaspora activity and the “Belt Road initiative” are the differences of Indo-Chinese public diplomacy. In this study, a comparative method is used to analyze the differences and similarities of public diplomacy between India and China in the Persian Gulf Arab countries. The finding of the research indicates that public diplomacy as the tool of national interests has been in the focus of India and China and this point is important for Iran based on the principle of neighborhood policy.

    Keywords: Public diplomacy, India, China, Persian Golf, foreign policy
  • Roya Dousti, Ali Salehi Farsani *, Hossein Abolfazli Karizi Pages 137-161
    The present article examines the role of the identity of the Islamic Republic of Iran in relations with the United States between 1979 and 2021. Accordingly, the main question is: What effect did the identity of the Islamic Republic of Iran have on relations with the United States of America between 1979 and 2021? The temporary answer to the question of the present article, which has been done by descriptive-analytical method, is: The revolutionary-Islamic identity of the Islamic Republic of Iran, with its increasingly anti-unilateralist and domineering role, has been in opposition to the interests of the United States of America, which has led to the termination of relations between the two countries between 1979 and 2021. Iran-US relations include the institutionalized structure of conflict in the relations between two political units, which on the one hand is rooted in the nature and type of their political system, and on the other hand is rooted in internal, regional and international causes and factors. In fact, what prevented the establishment of normal relations between the parties is not at the level of discourse or behavior, but due to the confrontational identity of Iran and the United States.
    Keywords: Identity, Revolutionary - Islamic, Islamic Republic of Iran, America, unilateralism, hegemony
  • Seyed Hassan Mirfakhraei * Pages 163-190

    In comparison to relations with other European major powers, Iran-Germany relations have been less fragile, more largely stable and expanding. Analysts consider historical, economic, and geopolitical reasons for this feature. One of the difficulties in studying German foreign policy is that the country has abandoned its geopolitical rivalries because of the tough lessons of world war II and has devoted most of its potential to the international economy. Moreover, Germany cannot regulate its foreign policy beyond the framework of its transatlantic commitments, as well as principles and norms of the common European foreign policy. For this reason, the analysis of German foreign policy should focus more on the relatively covert behavior of the country than usual positions by the officials. The study of Iran-Germany relations stands within this framework. This paper aims to focus on the question that why Germany has done its best to emphasize an interactive model in the face of the US confrontation with Iran, and to make the EU to follow this behavior? This paper provides a historical-analytical framework for a deeper understanding of German policy toward Iran, as well as focusing on Germany's approach toward Iran after the JCPOA, especially when Trump lost the presidency.

    Keywords: Historical Relations, Conditional Transaction, Maximum Pressure, JCPOA, Geoeconomic Power