فهرست مطالب

زن و مطالعات خانواده - پیاپی 52 (تابستان 1400)

نشریه زن و مطالعات خانواده
پیاپی 52 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احد آهنگرانزابی*، سکینه سلامت قراملکی، اصغر فولادی صفحات 7-18
    اثر بخشی آموزش رابطه مادر- کودک بر کاهش کودک آزاری جسمی و عاطفیچکیده رابطه ی مادر - کودک جزء مهم ترین عوامل مطرح در سوء رفتار با کودک تلقی می شود. هدف پژوهش ارزیابی اثر بخشی آموزش رابطه مادر- کودک بر کاهش کودک آزاری جسمی و عاطفی بود.این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. نمونه ای به تعداد 30 نفر از بین مادران دارای کودک 10-7 ساله که در مدارس پایه اول تا چهارم ابتدایی که در شهر تبریز مشغول به تحصیل بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس به روش تصادفی در دو گروه آزمایش(15(n= و کنترل(15n=) قرار گرفتند. بسته آموزشی روابط والد و کودک به گروه آزمایش در 10 جلسه ، آموزش داده شد. پرسشنامه دو بعدی کودک آزاری قبل وبعد از تشکیل جلسات بر روی هر دو گروه اجرا گردید. داده ها با روش تحلیل کوواریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل نشان داد که بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون کودک آزاری جسمی و عاطفی در سطح (05/0p <) تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به یافته ها می توان گفت که برنامه آموزش رابطه مادر- کودک می تواند باعث کاهش کودک آزاری جسمی و عاطفی گردد. وازگان کلیدی: بهبود روابط مادر- کودک ، کودک آزاری جسمی ، کودک آزاری عاطفی
    کلیدواژگان: روابط، مادر، کودک، کودک آزاری
  • سمیه افشارپور، علی نقی اقدسی* صفحات 19-40
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و درمان وجودی بر تاب آوری زنان مبتلا به سرطان سینه بود که به روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی انجام گرفت. جامعه آماری مطالعه، شامل زنان مبتلا به سرطان سینه شهرستان خوی در نه ماهه اول سال 1397 بود. افراد نمونه در مرحله نخست به صورت نمونه گیری هدفمند از بیمارستان شهید مدنی خوی که تحت عمل و شیمی درمانی قرار گرفته بودند، انتخاب شدند و پس از تکمیل مقیاس تاب آوری به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (12نفر) و آزمایش (12 نفر) گمارده شدند. داده های حاصل با آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی و درمان وجودی باعث افزایش تاب آوری و مولفه های آن شده اند. همچنین میزان اثربخشی واقعیت درمانی بر تاب آوری و مولفه های آن نسبت به درمان وجودی بیشتر بوده است. بر این اساس نتیجه گرفته می شود، واقعیت درمانی و درمان وجودی باعث افزایش تاب-آوری در زنان مبتلا به سرطان سینه می شود که این افزایش، در واقعیت درمانی نسبت به درمان وجودی بیشتر است.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، درمان وجودی، تاب آوری، سرطان سینه، زنان
  • جواد صاحبی کوزه کنان، امیر پناه علی*، سید داود حسینی نسب صفحات 41-55

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین مسیولیت پذیری و اشتیاق تحصیلی با میانجی گری مفهوم خویشتن در بین فرزندان جانبازان و ایثارگران مقطع متوسطه استان آذربایجان شرقی بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان فرزندان جانبازان و ایثارگر که در سال تحصیلی97-98 در مدارس استان آذربایجان شرقی در دوره متوسطه مشغول به تحصیل بودند. از این تعداد 332 نفر به عنوان نمونه به شیوه تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004)، پرسشنامه مسیولیت پذیری دانش آموزان کردلو (1389) و پرسشنامه مفهوم خویشتن (خودپنداره) بک و ستیر (1978) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی همزمان و آزمون سوبل استفاده شد. یافته ها نشان دادند بین اشتیاق تحصیلی با مسولیت پذیری و مفهوم خویشتن رابطه معنادار آماری وجود دارد. مسیولیت پذیری به تنهایی فقط 7 درصد، اما به همراه مفهوم خویشتن 23 درصد از واریانس مربوط به اشتیاق تحصیلی را تبیین می کند. آزمون سوبل نشان داد که اثر مفهوم خویشتن به عنوان میانجی معنادار می باشد)26/6=z ؛ 01/0>P). مفهوم خویشتن به عنوان میانجی، در رابطه بین اشتیاق تحصیلی با مسولیت پذیری نقش بازی می کند.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، مسولیت پذیری، مفهوم خویشتن
  • پریسا امینی، رمضان حسن زاده* صفحات 57-68
    زنان بد سرپرست به عنوان قشر بسیار شکننده و آسیب خورده و همچنین آسیب پذیر جامعه چه از نظر جتماعی، اقتصادی، عاطفی و هیجانی دارای مشکلات بسیاری هستند. یکی از مشکلاتی که کم تر مورد توجه قرار گرفته شرم درونی شده این افراد می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر شرم درونی شده در زنان بد سرپرست بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زنان بدسرپرست مراجعه کننده به سمن های شهر تهران در سال 1398 بود. برای انتخاب نمونه پژوهش، پس از اجرای پیش آزمون های متغیرهای وابسته (شامل شرم درونی شده) بر روی 100 نفر از زنان بدسرپرست تحت پوشش کانون کارآفرینان مهر تهران، 30 نفر از افرادی که بالاترین نمرات را دریافت کرده بودند،به صورت داوطلبانه انتخاب، سپس به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره، آزمایشی و گواه تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شفقت خود ، پرسشنامه شرم درونی شده کوک و پرسشنامه دل زدگی زناشویی پاینز بود. یافته های این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر شرم درونی شده در زنان بدسرپرست به طور معناداری موثر است. نتیجه برنامه اکت می تواند موجب کاهش شرم درونی شده در زنان بد سرپرست خانوار شود.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، زنان بد سرپرست، زنان
  • نجمه ابوسعیدی مقدم، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 69-82
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخلات مبتنی بر درمان شفقت خود (CFT) بر احساس تنهایی، شرم و گناه زنان متقاضی طلاق صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنانی بود که از سوی دادگاه خانواده برای مشاوره طلاق به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهرستان بهزیستی کرمان ارجاع شدند. به شیوه نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 نفر که در ابزارهای احساس تنهایی راسل و همکاران (1980) و عاطفه خودآگاه راث و همکاران (2006) بیشترین نمرات را کسب کردند به عنوان افراد نمونه انتخاب شد و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه جایگذاری شدند. داده های پژوهش در سه مرحله قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله، و سه ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط (درون-بین گروه ها) تحلیل شد. نتایج نشان داد که مداخلات مبتنی بر شفقت خود بر روی احساس تنهایی، شرم و گناه زنان متقاضی طلاق تاثیر معناداری دارد. از یافته های این پژوهش می توان به عنوان بخشی از مداخلات طلاق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت خود، تنهایی، شرم، گناه
  • علی اصغر سعدآبادی*، فاطمه سادات فهری، کیارش فرتاش صفحات 83-106
    هدف پژوهش حاضر ارایه مولفه‏های شغل مناسب بانوان با رویکرد فازی از طریق استخراج مولفه‎های ناظر بر موانع اشتغال و پیشرفت زنان به همراه راهکارهای متناظر آن است. نوع این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و روش آن بر اساس نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع اکتشافی است؛ ماهیت تحقیق نیز آمیخته است. جامعه آماری، کلیه خبرگان و متخصصان علمی و اجرایی در حوزه مسایل زنان و اشتغال آن ها است که 34 نفر از خبرگان در حیطه فوق به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب گردیدند. در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوا و داده‎کاوی مولفه های ناظر بر موانع اشتغال بانوان و راهکارهای متناظر با آن ها استخراج شد. سپس با استفاده از روش دلفی فازی پرسشنامه‎هایی که در اختیار خبرگان قرار گرفته بود، تجزیه و تحلیل گشت. به منظور تعیین ارتباط میان مولفه های مورد اجماع نخبگان، روش تحلیل و توسعه گزینه استراتژیک (سودا) به کار گرفته شد. سپس با ادغام نقشه‎های خبرگان، مدل واحدی اتخاذ شد و در نهایت از درون مدل نهایی پژوهش، 19 مولفه شغل مناسب بانوان که مورد اجماع خبرگان و هدف نهایی این پژوهش است، استخراج گشت که برخی از آن‎ها عبارتند از انعطاف پذیری در ساعت کار، حمایت زنان از سوی همکاران، ترمیم و احیای اعتماد به نفس و خودباوری بانوان ،عدم وابستگی همه مشاغل به مدارک آکادمیک دانشگاهی، وجود مهد یا مراکز نگهداری از کودکان در سازمان و وجود شغل عاری از کلیشه‎های جنسیتی و ایدیولوژی‎های مردسالارانه.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، شغل مناسب زنان، موانع اشتغال زنان، دلفی فازی، تحلیل و توسعه گزینه استراتژیک(سودا)
  • صالحه خدادادی*، سمیه اصغرزاده، نفیسه مرادی، آزاده نیاز صفحات 107-124
    رابطه زوجین در اسلام مورد توجه بسیار قرار گرفته است، تا جایی که زن و شوهر را لباس و مایه یکدیگر می داند و در جایی که زن یا مرد به تکالیف زناشویی خود عمل نمی کنند، مسیله را با ارایه راهکارهایی مرتفع می نماید. یکی از مهمترین آن ها خوف نشوز زن یا مرد است که به ترتیب در آیات 34و128سوره نساء بیان شده است. اما مراتب برخورد با مرد و زن ناشزه متفاوت است و آنچه مورد اختلاف نظر فقها و مفسران قرار دارد مفهوم «واضربوهن» در مورد نشوز زن است. لذا هدف محققین در این مقاله بررسی مفهوم «واضربوهن» در آیه 34سوره نساء با توجه به ادله فقهی، اصولی و قرآنی است. روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع تحلیل محتوا بوده و گردآوری داده ها، با روش کتابخانه ای اسنادی صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد بسیاری از مفسران و فقها مفهوم «واضربوهن» را در معنای «زدن» گرفته اند، برخی نیز حمل بر نسخ تمهیدی یا تدریجی آیه نموده اند، و تعداد اندکی از مفسرین و فقها «واضربوهن» را در معانی غیر از زدن استعمال کرده اند. نتایج تحقیق بیان می دارد که با توجه به دلایل متعدد اصولی از جمله قاعده تناسب، وجود آیات متعدد در خصوص زن و مرد، مثل حسن معاشرت با همسر و برابری زن مرد در پیشگاه الهی، همچنین وجود روایات ضعیف مبنی بر استعمال « واضربوهن» در معنای «زدن» و استعمال این واژه در آیات دیگر غیر از معنای زدن، مفهوم ضرب در آیه 34سوره نساء به معنای «قطع ارتباط» است.
    کلیدواژگان: واضربوهن، زدن، آیه 34سوره نساء، خوف نشوز
  • ساناز سلطانی، علی خادمی*، عباس بخشی پور، مرضیه علیوندی وفا صفحات 125-156

    رابطه فرازناشویی رویدادی آسیب زاست که می تواند زندگی زناشویی یک زوج را به مخاطره اندازد. ازاین رو پژوهش حاضر به منظور ارایه مدل یابی علی آسیب پذیری روابط فرازناشویی بر اساس طرحواره های هیجانی با میانجی گری عملکرد جنسی اجرا شد. جامعه آماری در این پژوهش، تمامی زنان متاهل شهر تبریز در سال 1399 بود که حداکثر بین 1-10 سال از ازدواج رسمی آنها گذشته بود. برای انتخاب نمونه از جامعه مذکور، نمونه ای به تعداد حداقل 300 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های آسیب پذیری روابط فرازناشویی، شاخص عملکرد جنسی زنان و طرحواره های هیجانی گرد آوری شد. کلیه ی تحلیل ها با استفاده از نرم افزار Smart PLS نسخه ی 3 انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که ضریب مسیر و آماره ی t مربوط به تاثیر «طرحواره های هیجانی» بر «آسیب پذیری روابط فرازناشویی» به ترتیب برابر با 025/0 و 531/1 است. چون مقدار آماره ی t کوچکتر از 96/1 است؛ لذا در سطح معنی داری 05/0، طرحواره ای هیجانی بر آسیب پذیری روابط فرازناشویی اثر مستقیم ندارد.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، طرحواره های هیجانی، عملکرد جنسی
|
  • Ahad Ahangareanzabee *, Sakeneh Salamat, Asgar Fulade Pages 7-18
    The relationship between mother - is  among the most important risk factors to be in  child abuse. This study aims to find out the effect of the mother child relationship on reducing the Effectiveness of the Mother -Child Relationship Education on Reduce physical and emotional Child Abuse. Study was a quasi- With  pre-test and post  test and the control group. A sample of 30 mothers with of 7-10 years old children between 10-7 years old who have been enrolled in the first up to forth grade in primary school were selected  And They were randomly assigned to two groups  (n =15, and control (n =15) The training package of improving the parent and child relationships were taught to experimental  group for 10 sessions group the 10 sessions. the  abuse questionnaire was distributed before and after the treatment for two groups  and after the next two meetings were conducted on both groups.. collected data were analyzed by analysis of one-Way covariance.The results showed there was a significant difference between the the pre-test and post-test scores of physical and emotional abuse (P <0/05),.According to the findings, we can conclude that the training methods for improving relations between parent and child can educe physical and emotional of child abuse.
    Keywords: the Mother, child relationship, physical child abuse, emotional child abuse
  • Somayye Afsharpour, Alinaghi Aghdasi * Pages 19-40
    The aim of this study was to compare the effectiveness of reality therapy and existential therapy on the resilience of women with breast cancer. This study was A quasi-experimental one with pre-test and post-test and control group. The statistical population of the study included women with breast cancer in Khoy city in the first nine months of 2018. In the first stage, the subjects were selected by purposive sampling from Shahid Madani Khoy Hospital who had undergone surgery and chemotherapy. After completing the resilience scale, they were randomly divided into two groups of control (n = 12) and experimental (n = 12). The data were analyzed by analysis of covariance. The results of this study showed that reality therapy and existential therapy have increased resilience and its components. Also, the effectiveness of reality therapy on resilience and its components has been more than existential therapy. Based on the findings, it can be concluded that reality therapy and existential therapy increase resilience in women with breast cancer, and its effect is more in reality therapy than existential therapy.
    Keywords: reality therapy, Existential therapy, resilience, breast cancer, Women
  • Javad Sahebikozeconan, Amir Panahali *, Seyed Davood Hosseini Nasab Pages 41-55

    The purpose of present  study was to determine the relationship between responsibility and academic engagement by mediation of self-concept among the Warfare Victims’ Children High School of East Azarbaijan Province. The research design was descriptive and correlational. The statistical population consisted of all students of the sacrificial children who were studying in the schools of East Azarbaijan during the academic year of 1397-98. out of this population, 332 individuals were selected through multi-stage random sampling. Data were gathered using an Academic Fredricks engagement questionnaire (2004), Kourdloo responsbility questionnaire (2010), and Beck and Steer self-concept questionnaire (1978). Hierarchical regression analysis and Sobel test were used to analyze the data. The findings showed that there is a significant statistical relationship between academic engagment with responsibility and self concept. Responsibility alone accounts for only 7%, but with the concept of self-control, 23% of the variance in academic engagment. The Sobel test showed that the effect of the self consept as a mediator was significant [P <0.01, z = 6.26). The notion of self as mediator plays a role in the relationship between academic passion and responsibility

    Keywords: Academic Engagement, responsibility, self concept
  • Parisa Amini, Ramzan Hasanzadeh * Pages 57-68
    Ill-parented women are at risk Among vulnerable group and they have critical problems in some domains such as social, emotional and economic. Yet little has been written about the Internalized shame as one of their big problems. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on internalized shame in Ill-parented women. In this study which was a Quasi-Experimental with pre-test, post-test and control group, the sample group was selected by available sampling method from women referred to Tehran’s NGO. Therefore 30 female subjects were chosen randomly and assigned to two control & experimental groups (each with 15 subjects) and were evaluated based on Internalized Shame of women under the Mehr association of Tehran. To assess Internalized Shame, Cook's Internalized Shame Questionnaire was used respectively in pre-test and post-test. The experimental group experienced the treatment based on commitment and acceptance therapy and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by analysis of Covariance. The results emphasize the importance of this intervention in internalized shame and provide an effective treatment for clinical interventions
    Keywords: acceptance, commitment, Ill-parented women, Women
  • Najmeh Abusaeidi Moghadam, Gholam Reza Sanagouye Moharer *, Mahmoud Shirazi Pages 69-82
    The purpose of this study was to investigate the effect of CFT-based interventions on the feelings of loneliness, shame and guilty of female applicants for divorce. The statistical population of this study included all women who were referred to the Kerman Counseling and Psychological Services Center for divorce counseling. Through the available sampling method, 30 people who scored the highest scores in loneliness tools by Russell et al. (1980) and Self-conscious affect Roth et al. (2006) were selected as sample subjects and randomly assigned to two groups of experimental and control each including 15 subjects The research data were collected in three stages before intervention, immediately after intervention, and three months after the intervention. Data were analyzed using mixed variance analysis. The results showed that self-compassion-based interventions have a significant effect on the feelings of loneliness, shame and guilt of female applicants for divorce. The findings of this study can be used as part of divorce interventions.
    Keywords: self-compassion therapy, loneliness, shame, guilt
  • Ali Asghar Sadabadi *, Fatemeh Fehri, Kiarash Fartash Pages 83-106
    The purpose  of this study was  to figure out the components  of appropriate job for women, due to exploit barriers to women employment and approach to confront them. In this article using data mining and content analysis the components of barriers to women employment and approach to deal with it was explored. the data was collected by Fuzzy Delphi questionnaire that was given to 34 experts . In order to demonstrate the relation between elements that were agreed on by these experts, SODA method had been implemented. Eventually withi integration of expert's plans, one model was selected. through the application of that model we elicited  components  component of appropriate job for women which include 19 elements that were agreed by these experts and some of them are as follows: Flexibility in working hours, colleagues support women, restoration of women's self-confidence and self-esteem, independence of all professions from academic degrees, existence of kindergartens or child care centers in the organization and existence of jobs that are free from sexual stereotypes and patriarchal ideologies.
    Keywords: Women employment, appropriate job, barriers, fuzzy Delphi, Strategic Options Development, Analysis (SODA)
  • Saleheh Khodadadi *, Somayeh Asgharzadeh, Nafiseh Moradi, Azadeh Niyaz Pages 107-124
    Relationship the  couples in Islam one of the significant issues to the extent that wife and husband are known as clothes for each other and the cause of peace and calmness. In cases when wife or husband does not perform her/his marital duties, Islam tries to settle the issue by offering some solutions. One of the  important solutions is the fear of disobedience of wife or husband which is mentioned in the verses 34 and 128 of Surah Nisa’. But the steps to confront disobedient man or woman is different and what is the base of disagreement among religious scholars and jurisprudence is the meaning of “vazrebuhonna” regarding disobedience of woman; various interpretations have been given for this and in some cases it becomes the cause of misunderstanding about Islam. Therefore, the goal of researchers in the present article is to study the meaning and place of “vazrebuhonna” in the mentioned verse in terms of jurisprudential, Usuli, Quranic, reasons. The method of this study is qualitative, content analysis. Data collection has been carried out by the method of library-documentary. The findings Reveal that many of the commentators and jurisprudents take “ beating” as the meaning of “vazrebuhonna”, and some consider it as  gradual or interlocutory abolition  and a few commentators and jurisprudents take another meaning except for beating for vazrebuhonna. The given reasons usually are based on narrations which some of them have weak documentation. The findings of the research show that due to various Usuli reasons  such as proportion method, various verses about men and women such as good relationship with each other and equality between them in front of God, as well as weak narrations about using vazrebuhonna in the meaning of beating and the use of it in the other meaning of beating  in other verses, the meaning of  beating ( Zaraba) in the verse 34 of Sura Nisa’ is “ to cut relationship
    Keywords: vazrebuhonna, beating, the verse 34 of sura Nisa’, the fear of disobedience
  • Sanaz Soltani, Ali Khademi *, Abbas Bakhshipour, Marzieh Alivandi Vafa Pages 125-156

    An extramarital affair is a traumatic event that can jeopardize a couple's married life. Therefore, the present study was performed to provide a causal modeling of the vulnerability of extramarital relationships based on emotional schemas mediated by sexual function. The statistical population in this study was all married women in Tabriz in 1399 who had been married for about 1-10 years. To select a sample from the mentioned population, a sample of at least 384 people was selected by purposive sampling method. Research data were collected using questionnaires on vulnerability of extramarital relationships, female sexual function index and emotional schemas. All analyzes were performed using Smart PLS software version 3. Findings showed that the path coefficient and t-statistic related to the effect of "emotional schemas" on "vulnerability of extramarital relationships" are equal to 0.025 and 1.531, respectively. Because the value of t is less than 1.96; therefore, at a significance level of 0.05, emotional schema has no direct effect on the vulnerability of extramarital relationships. It is also observed that the path coefficient and t-statistic related to the effect of "sexual function" on "vulnerability of extramarital affairs" are -0.249 and 8.240, respectivelyAs the absolute value of t is greater than 2.58; therefore, at a significance level of 0.01, sexual function has a direct effect on the vulnerability of extramarital affairs. Undoubtedly, recognizing and examining the roots of extramarital affairs and planning to prevent and reduce and eliminate the underlying factors, will guide the society in order to improve the level of health, maintain social order and balance.

    Keywords: extramarital affairs, emotional schemas, sexual function