فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 75 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فرجی دارابخانی*، هوشنگ مرادی صفحات 1-20
    امروزه گردشگری به یکی از بزرگ ترین، جذاب ترین و پرمنفعت ترین صنایع در اقتصاد جهان تبدیل شده و محرک تغییرات مثبت در فضاهای جغرافیایی، از جمله فضاهای شهری قلمداد می شود. از این رو امروزه در اقتصاد بسیاری از کشورها مثل ایران که به صادرات تک محصولی مانند نفت وابسته هستند، توسعه گردشگری می تواند درآمدهای زیادی را تولید نماید. شهر مهران با برخورداری از موقعیت و پایانه مرزی و گمرکی پر اهمیت و کمترین فاصله با شهرهای مهم زیارتی و پایتخت سیاسی کشور عراق، با عملکرد غالب خدماتی بر مبنای صادرات، واردات و حمل و نقل کالا و مسافر؛ بویژه گردشگران مذهبی راهپیمایی عظیم اربعین و عتبات عالیات شناخته شده است. به طوری که هرساله بالغ بر 70 درصد از گردشگران مذهبی چند میلیونی اربعین از شهر مهران تردد می کنند، لذا شناسایی موانع و عوامل بازدارنده ی توسعه گردشگری مذهبی در این شهر به عنوان هدف این پژوهش به منظور توسعه پایدار کالبدی، اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی و محیطی آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی می باشد و داده ها و اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و مصاحبه عمیق به دست آمده اند. روش مورد استفاده در این پژوهش، «گراندد تیوری» یا «نظریه زمینه ای» است. جامعه آماری این تحقیق شامل 18 نفر از افراد آگاه و متخصصی می باشد که در حوزه گردشگری مذهبی نیز فعالیت داشته و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. مصاحبه با جامعه هدف تا زمان رسیدن به حد اشباع ادامه یافت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون محتوا استفاده گردید. داده های حاصل از مصاحبه، کدگذاری سه گانه ی باز، محوری و انتخابی شد و از میان داده ها 53 مفهوم و 8 مقوله به دست آمد. نتایج این تحقیق حاکی از وجود ساختاری چهاربعدی بوده که شامل موانع؛ اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیرساختی - مدیریتی و محیطی می شود. نتایج این پژوهش می تواند به سیاست گذاران کمک می کند تا خط مشی ها و راهبردهای هوشمندانه تری در جهت رفع موانع یاد شده به منظور توسعه پایدار متقابل گردشگری مذهبی و شهری اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: موانع بازدارنده، توسعه پایدار، گردشگری مذهبی، گراندد تئوری، مهران
  • پریوش باوقار، مرضیه موغلی*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 21-36

    هدف از انجام این پژوهش بررسی و ارزیابی پایداری محلات شهر شهر بندرعباس با تاکید بر شاخص های شهرسازی نوین می باشد.تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع مطالعات کاربردی و رویکرد غالب آن توصیفی- تحلیلی است و برای گردآوردی داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است جامعه آماری پژوهش شامل 152862 خانوار ساکن در شهر بندرعباس است که برای تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 383 خانوار انتخاب گردید. سپس ابعاد مختلف توسعه پایدار (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) با استفاده از نظرات سرپرستان خانوار در محلات مختلف شهر بندرعباس مورد ارزیابی قرار گرفت .نتایج بررسی ها نشان می دهد که بین محلات شهر بندرعباس از نظر پایداری اجتماعی محلات گل شهر، آزادگان و شاه حسینی بهترین عملکرد و محلات پشت شهر، سورو و دو هزار از پایداری اجتماعی کمتری برخوردارند. همچنین نتایج در مورد ابعاد پایداری اقتصادی نیز محلات گل شهر، آزادگان و نایبند دارای پایداری بیشتر و محلات توحید، چاهستانی و بهشت زهرا دارای پایداری کمتری نسبت به دیگر محلات هستند. در بررسی شاخص زیست محیطی توسعه پایدار محلات نیز محله های شاه حسینی، درخت سبز و گل شهر از بیشترین پایداری زیست محیطی و محله های نایبند، پشت شهر و سورو از کمترین پایداری زیست محیطی برخوردارند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محلات شهری، شهرسازی نوین، شهر بندرعباس
  • حسن عاطفی، ابراهیم رومینا*، ریباز قربانی نژاد صفحات 37-52

      در این پژوهش، نگارندگان با در نظر گرفتن اهدافی همچون شناخت نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها سعی در تدوین استراتژی مناسب توسعه منطقه ای در راهبرد توسعه همه جانبه شهرستان آستارا و مناطق همجوار و همچنین اولویت بندی استراتژی های توسعه در این منطقه برای حال و آینده نموده و با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از ماتریس SWOT درصدد تدوین استراتژی توسعه منطقه ای شهرستان آستارا بر آمده اند.یافته های تحقیق حاکی از آن است : با توجه به امتیاز دهی معیارهای داخلی (قوت و ضعف) و معیارهای خارجی (فرصت و تهدید)، استراتژی های استخراج شده از ماتریس SWOT در وضعیت تهاجمی (SO) قرار دارند و این استراتژی ها عبارتند از : کاهش عوارض گمرکی و حذف روادید با هدف تسهیل در مراودات و توسعه اقتصادی منطقه مرزی، توسعه گردشگری ساحلی و توریسم پزشکی، گسترش روابط ژیواکونومی با کشورهای حوزه قفقاز.

    کلیدواژگان: استراتژی، توسعه، توسعه منطقه ای، شهرستان آستارا
  • علی رحیمی، عزت الله عزتی*، مسعود مهدوی حاجیلویی صفحات 53-72

    تحول در فضای ژیوپولیتیک محیط امنیتی آسیای جنوب غربی پس از حادثه 11 سپتامبر 2001، قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای را به در پیش گرفتن رویکردهای متفاوت، نسبت به بحران های حادث شده در این منطقه، وادار نموده است. با توجه به آنکه کشور سوریه سالهای متمادی، نقش دروازه ورود ایران به جهان عرب، محورمقاومت و اتصال استراتژیک ایران به مدیترانه و... را داشته است. لذا تضعیف سوریه ، علاوه بر تضعیف محور مقاومت، کاهش نفوذ و قدرت منطقه ای ایران را در پی خواهد داشت. پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی بوده و هدف اصلی نوشتار تجزیه و تحلیل قدرت منطقه ای ایران در پرتو مناقشات ژیوپولیتیکی سوریه می باشد. نتایج پژوهش نشانگر آن است که مناقشات ژیوپولیتیکی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای کشور سوریه، تاثیرات اساسی بر قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در برخواهد داشت.

    کلیدواژگان: سوریه، ایران، مناقشه ژئوپولیتیکی، قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای، امنیت منطقه ای
  • معصومه آفتابی چوان، علی پناهی*، رضا ولی زاده صفحات 73-95

    امروزه برنامه ریزی و سیاست گذاری در بخش مسکن به ویژه مسکن حداقل و قابل استطاعت برای گروه های کم درآمد از اصلی ترین و مهمترین مباحث مطالعات اقتصادی، جمعیتی و اجتماعی به شمار می آید. در این راستا، تاکید بر رویکردهای جامع و سیستمی در برنامه ریزی و سیاست گذاری مسکن ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. با توجه به اهمیت برنامه ریزی مسکن گروه های کم درآمد بر مبنای رویکردهای جامع، هدف از تحقیق حاضر امکان سنجی برنامه ها و سیاست های تامین مسکن حداقل با تاکید بر رویکرد آمایش سرزمین در استان آذربایجان شرقی می باشد. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر آمیخته (ترکیب رویکردهای کیفی-کمی)، هدف کاربردی و ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. همچنین جامعه ی آماری تحقیق شامل مدیران، مسیولان و کارشناسان حوزه ی مسکن می باشد که حجم نمونه با استفاده از روش دلفی و نمونه گیری هدفمند 200 نفر برآورد گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق نیز از روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart-pls استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رویکرد آمایش سرزمین در برنامه ها و سیاست های تامین مسکن حداقل استان آذربایجان شرقی به صورت کامل و جامع تحقق نیافته است. از عوامل اصلی عدم تحقق پذیری رویکرد آمایش سرزمین در برنامه ها و سیاست های تامین مسکن حداقل استان می توان به عدم تثبیت جمعیت و جلوگیری از مهاجرپذیری بیشتر به مادرشهر تبریز، دخالت دلالان (عدم دخالت مناسب دولت) در قیمت گذاری زمین و مسکن و اجاره بها در شهرها و ایجاد مالیات مضاعف بر خانه های خالی از سکنه و عدم شناسایی دقیق و هوشمند گروه های کم درآمد (دهک های اول تا چهارم) و عدم شکل گیری صندوق های مالی اعتباری خاص در راستای تسهیل در دریافت و بازپرداخت تسهیلات اشاره کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، مسکن حداقل، آمایش سرزمین، استان آذربایجان شرقی
  • محسن رحیمی*، بهمن کارگر صفحات 97-114

    امنیت ازجمله نیازهای اولیه زندگی انسان است که پس از نیازهای فیزیولوژیکی نظیر غذا، آب، در وهله دوم نیازهای انسانی قرارداد» ارتکاب جرم « و » جنایت « در جوامع امروزی که همه ساله بر زندگی هزاران تن از شهروندان تاثیر سوءمی گذارد به عنوان یک مشکل اجتماعی بشمار می آید تهدیدها و خشونت های جدی بر ضد مردم و دارایی هایشان درواقع، وحشت قابل توجهی در اجتماع پدیدمی آورد با توجه به شرایط سکونتگاه های غیررسمی در خصوص جرم و جنایت این سکونتگاه ها شرایطی ویژه داشته ازجمله این سکونتگاه ها محله خط 4 حصارکرج هست در تحقیق حاضر که به روش توصیفی -تحلیلی با استفاده از اسناد کتابخانه ای و داده های میدانی (پرسش نامه) به بررسی تاثیر مولفه های تاب آوری اجتماعی بر امنیت در محله خط 4 حصارکرج به عنوان یکی از مناطق بحرانی در سکونتگاه های غیررسمی است پرداخته که پس از جمع آوری پرسشنامه، نتایج حاصله با استفاده از نرم افزارهای SPSS,SMARTPLS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت که نتایج حاصله نشان دهنده تاثیر مستقیم مولفه های مشارکت، آموزش، امنیت، عدالت، انعطاف پذیری، تعاملات و هویت در تاب آوری اجتماعی بر کاهش جرم و جنایت در محله خط 4 حصارکرج است.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، امنیت، جرم، جنایت، محله خط 4 حصارکرج
|
  • Mohammad Faraji Darabkhani *, Hoshang Moradi Pages 1-20
    Today, tourism has become one of the largest, most attractive and most profitable industries in the world economy And it is considered the impellent of positive changes in geographical spaces, including urban spaces. Therefore, today in the economy of many countries such as Iran, which depend on the export of a single product such as oil, Tourism development can generate a lot of income. The city of Mehran By having important location and border and customs terminal and the shortest distance from important pilgrimage cities and the political capital of Iraq. are known with the dominant performance of services based on export, import and transportation of goods and passengers; Especially religious tourists for the huge procession of Arbaeen and Atbat - e Aliayat. So that every year more than 70% of several million religious tourists transit From Mehran city for Arbaeen. Therefore, identifying the obstacles and factors preventing the development of religious tourism in this city as the goal of this research is very important for its sustainable physical, economic, socio-cultural and environmental development. This research is descriptive-analytical in quiddity and practical in terms of purpose And the data and information were obtained using the library method and in-depth interview. The method used in this research is "grounded theory" or "contextual theory". The statistical population of this research includes 18 knowledgeable and expert people who were also active in the field of religious tourism and were selected by purposeful sampling. The interview with the target community continued until the saturation limit was reached, and the content analysis method was used to analyze the data. The data obtained from the interview was open, central and selective triple coding and 53 concepts and 8 categories were obtained from the data. The results of this research indicate the existence of a four-dimensional structure that includes obstacles; Economic, socio-cultural, infrastructure-management and environment. The results of this research can help the policy makers to adopt smarter policies and strategies in order to remove the mentioned obstacles for the mutual sustainable development of religious and urban tourism.
    Keywords: Obstacles, Sustainable development, religious tourism, Grounded Theory, Mehran
  • Parivash Bavaghar, Marzieh Mogholi *, MohammadEbrahim Afifi Pages 21-36

    The purpose of this study is to investigate and evaluate the sustainability of Bandar Abbas neighborhoods with emphasis on modern urban planning indicators.The purpose of the present study is applied studies and its predominant approach is descriptive-analytical. Library and field methods (questionnaire) have been used to collect data.The statistical population of the study includes 152862 households living in Bandar Abbas. To determine the sample size using Cochran's formula, the sample size of 383 households was selected.Then, different dimensions of sustainable development (economic, social and environmental) were evaluated using the opinions of heads of households in different parts of Bandar Abbas.The results show that among the neighborhoods of Bandar Abbas in terms of social sustainability, Golshahr, Azadegan and Shah Hosseini neighborhoods have the best performance and posht shahr, Soro and duhezar neighborhoods have less social sustainability. Golshahr, Azadegan and Nayband have more stability and Tohid, Chahestani and Behesht Zahra neighborhoods have less economic stability than other neighborhoods. In the study of environmental indicators of sustainable development, Shah Hosseini, derakht e sabz and Golshahrz neighborhoods have the most environmental sustainability. And the neighborhoods of Nayband, Posht Shahr and Soro have the least environmental sustainability

    Keywords: Sustainable development, urban neighborhoods, modern urban planning, Bandar Abbas
  • Hassan Atefi, Ebrahim Roomina *, Rebaz Ghorbaninejad Pages 37-52

     In this study, the authors try to formulate appropriate regional development strategies in the comprehensive development strategy of Astara city and neighboring regions as well as prioritize development strategies in this area, taking into consideration the strengths, weaknesses, opportunities and threats. They have come to the fore and, using a descriptive-analytical approach, library studies and SWOT matrices have sought to develop a regional development strategy for the city of Astara.The findings of the study indicate that, given the internal (strengths and weaknesses) and external (opportunity and threat) scoring criteria, the strategies extracted from the SWOT matrix are in the offensive (SO) state and these strategies are: : Reduction of customs duties and removal of visas with the aim of facilitating trade and economic development of the border region, development of coastal tourism and medical tourism, expansion of geoeconomic relations with Caucasian countries.

    Keywords: Strategy, development, Regional Development, Astara County
  • Ali Rahimi, Ezzatolah Ezzati *, Masoud Mahdavi Hajilouyi Pages 53-72

    The evolution of the geopolitical environment of the Southwest Asian security environment since the September 11, 2001, events has forced regional and trans-regional powers to take different approaches to the crises in the region. Since Syria has been a gateway for Iran's entry into the Arab world for many years, the axis of Iran's resistance to the Mediterranean and so on has been central. Therefore, weakening Syria, in addition to weakening the axis of resistance, will result in a reduction of Iran's regional influence and power. The present study is a descriptive-analytical one and the main purpose of this paper is to analyze the regional power of Iran in the light of Syrian geopolitical conflicts. The results show that the geopolitical conflicts of the regional and trans-regional powers of Syria will have major effects on the regional power of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Syria, Iran, geopolitical conflict, regional, regional powers, Regional Security
  • Masome Aftabi Chovan, Ali Panahi *, Reza Valizadeh Pages 73-95

    Emphasizing comprehensive and systematic approaches in housing planning and policy-making is an inevitable necessity. Given the importance of housing planning for low-income groups based on comprehensive approaches, the purpose of this study is to assess the feasibility of minimal housing programs and policies, with emphasis on territorial spatial arrangement approach in East Azerbaijan province. The research method in the present study is mixed (combination of qualitative-quantitative approaches), applied purpose and descriptive-analytical nature. Also, the statistical population of the study includes managers, officials and experts in the field of housing, which the sample size is estimated using the Delphi method and purposive sampling of 200 people. In order to analyze the research information, the partial least squares method has been used in Smart-pls software. The results show that the land management approach in minimal housing programs and policies in East Azerbaijan province has not been fully and comprehensively implemented. The main reasons for the impracticability of the territorial spatial arrangement approach in minimal housing programs and policies of the province in the province can be the lack of population stabilization and preventing further immigration to the capital of Tabriz, the involvement of brokers (lack of proper government intervention) in land and housing pricing and rents in cities and taxes He also pointed to vacant houses and the lack of accurate and intelligent identification of low-income groups (first to fourth deciles) and the lack of formation of special credit funds to facilitate the receipt and repayment of facilities.

    Keywords: housing planning, Minimal Housing, Territorial Spatial Arrangement, East Azerbaijan province
  • Mohsen RAHIMI *, Bahman Kargar Pages 97-114

    Security is one of the basic needs of human life, which, after physiological needs such as food and water, is in the second place human needs "crime" and "crime" in today's societies that annually affect the lives of thousands of citizens as a social problem Comes with serious threats and violence against people and their assets, in fact, creates a significant panic in the community Regarding the situation of informal settlements regarding the crime of these settlements, special conditions have been established, including these settlements, Khat4 hear Karaj, except for areas with many problems in the area of crime and security, in order to ensure security in these areas and to prevent the spread of insecurity in Close cities need to provide Social security in the area of the 4th Corridor is considered as one of the critical areas in the informal settlements. After collecting the questionnaires, the results were analyzed and analyzed using SPSS software SMARTPLS. Results show that the components of participation, education, security, justice, flexibility Interactions, and others Resilience in social situations to reduce crime in the neighborhood is Khat4 hesar Karaj.

    Keywords: Informal settlements, Social Resilience, Security, crime