فهرست مطالب

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 19 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پیام حقیقی بروجنی، روح الله تولایی صفحات 11-45

    نقشه دانش به عنوان یکی از حیاتی ترین ابزارها و رویکردهای مدیریت دانش، نقش بسزایی در استقرار صحیح فرآیندهای مرتبط با آن را در سازمان ها دارد. همچنین تدوین نقشه دانش در یک بازه زمانی به نسبت مناسب و کوتاه، بسیاری از چالش های پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان را مرتفع می سازد و خروجی های ملموس و با قابلیت دستیابی آسان را برای مخاطبان دانش های تولید شده ارایه می دهد که این امر، انگیزه لازم را برای ادامه فرایند زمان بر پیاده سازی مدیریت دانش فراهم خواهد ساخت. با توجه به اهمیت بالای نقشه دانش، همچنان الگو و مدل استاندارد بومی جهت پیاده سازی در سازمان های ایرانی، ارایه نشده است. بر این اساس در تحقیق پیش رو، تیم تحقیق با هدف ارایه مدل بومی توسعه نقشه دانش سازمانی، مطالعه جامع و دقیق در حوزه ادبیات موضوعی نقشه دانش بر اساس بکارگیری تکنیک مرور نظام مند را بکار گرفته و ضمن استخراج مولفه ها و ابعاد مختلف نقشه دانش، تجربه پیاده سازی این رویکرد در بیش از 20 سازمان ایرانی را تلفیق نموده و در با بکارگیری نرم افزار Smart PLS تحلیل های آماری تحقیق انجام شد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد ابعاد 5 گانه نقشه دانش شامل نوع دانش، منابع دانشی، ذینفعان نقشه دانش، گام اجرایی نقشه دانش و ویژگی سازمانی، از ضریب معناداری و بار عاملی مناسبی برخوردار بوده و ابعاد دانش دارای پایایی و میانگین واریانس استخراج شده (AVE) مورد تایید قرار گرفتند. در نهایت بر اساس روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) و تکمیل ماتریس های آن با مشارکت 5 نفر از خبرگان حوزه مدیریت دانش، الگوی مناسب با سازمان های ایرانی جهت تبیین و طراحی نقشه دانش سازمانی توسعه پیدا کرد. در الگوی بدست آمده مولفه های اصلی تاثیر گذار بر فرایند توسعه نقشه دانش سازمانی در قالب 18 مولفه و 7 سطح طبقه بندی و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، نقشه دانش، نگاشت دانش
  • محسن عارف نژاد، سیده مریم موسوی صفحات 47-74

    تغییرات مداوم در محیط تجاری امروزی باعث شده است که موسسات، دانش را به عنوان سرمایه کلیدی خود تشخیص دهند. در واقع دانش به عنوان یک منبع کلیدی در هر سازمانی مبدل شده است. در یک فرآیند مشارکتی و برای دستیابی به اهداف مشترک در سازمان افراد باید دانش خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند تا بتوانند راحت تر و سریعتر به اهداف مشترک خود و سازمان دست یابند. برای دستیابی به این امر لازم است افراد عواملی که باعث احتکار دانش در سازمان می شود را بشناسند تا بتوانند با خودداری کردن از آن ها، فرهنگ به اشتراک گذاری دانش را در سازمان تقویت کنند. بنابراین در این پژوهش در ابتدا عوامل موثر بر احتکار دانش شناسایی شوند و در ادامه با استفاده از روش نگاشت فازی (FCM) مهمترین عوامل شناسایی شوند. تحقیق حاضر از منظر نوع نتیجه تحقیق کاربردی و از منظر هدف یک تحقیق توصیفی می باشد. نحوه جمع آوری داده ها آمیخته می باشد به این صورت که ابتدا داده ها با استفاده از روش کتابخانه ای و مطالعه ادبیات پیشین جمع آوری شدند و در روش کمی با استفاده از مراحل روش نقشه نگاشت فازی، محاسبات مربوطه صورت گرفت. نتایج نشان داد نبود سیستم پاداش برای دانش به اشتراک گذاشته شده مهمترین عامل موثر بر احتکار دانش سازمانی می باشد و پس از آن به ترتیب خشونت در محل کار، بی تفاوتی نسبت به سازمان و کمبود اعتماد بین ‏کارکنان به ترتیب به عوان دیگر عوامل مهم شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: دانش سازمانی، احتکار دانش سازمانی، نقشه شناخت فازی.&rlm
  • محمد باشکوه اجیرلو، ایمان قاسمی همدانی صفحات 75-109

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مدیریت دانش و تسهیم دانش بر عملکرد و وفاداری کارکنان با نقش تعدیل گری نوآوری در شرکت پتروشیمی تبریز پرداخته می شود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از کارکنان شرکت پتروشیمی تبریز، تحت مالکیت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بوده که دارای 941 کارمند رسمی می باشد؛ که از این تعداد، حدود 160 نفر به عنوان نمونه براساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به گویه های پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از مطالعات محققان بوده است. جهت سنجش روایی پرسشنامه از روایی صوری با استفاده از نظر خبرگان و روایی محتوای آن با شاخص روایی محتوای نسبی با تکیه بر نظرات 10 نفر از خبرگان آگاه به موضوع پژوهش و پایایی یا اعتبار آن نیز با کمک آزمون ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفته است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. تجزیه و تحلیل شدند. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد که مدیریت دانش با ضریب 206/20 بر عملکرد کارکنان و با ضریب 807/19 بر وفاداری کارکنان تاثیر معناداری دارد؛ علاوه بر این نوآوری به عنوان تعدیل گر توانسته با ضریب 936/3 رابطه بین مدیریت دانش و عملکرد کارکنان و با ضریب 468/2 رابطه بین مدیریت دانش و وفاداری کرکنان را تعدیل نماید. بنابراین نتایج نشان دادند که مدیریت دانش نقش عمده ای در عملکرد و وفاداری کارکنان داشته و نوآوری نیز قادر است این رابطه را تعدیل کند. فلذا در این راستا پیشنهاد می گردد مدیران با مدیریت دانش و تسهیل اشتراک آن و بکارگیری روش های نوآورانه در سازمان زمینه را جهت افزایش وفاداری کارکنان مهیا ساخته و به بهبود عملکرد سازمان کمک کنند.

    کلیدواژگان: عملکرد، مدیریت دانش، نوآوری، وفاداری کارکنان
  • حسین رحیمی، حمیدرضا لطفی صفحات 111-144

    با افزایش سرمایه اجتماعی، کسب و کار شرکت ها از رونق برخوردار شده است. در غیر این صورت چالش های زیادی بر سر راه موفقیت شرکت ها برای حفظ مشتریان قرار می گیرد، از جمله راهکارها برای سازمان ها جهت به دست آوردن مزیت رقابتی، ایجاد و افزایش فرایندهای ظرفیت جذب دانش در سازمان است. ظرفیت جذب دانش بستری برای افزایش دانش سازمانی و نیز جلب دانش تازه در راستای کسب اهداف سازمانی و نیز ارایه راهکارهای خلاقانه برای برون رفت از مسایل سازمانی می باشد. از این رو در پژوهش حاضر به بررسی نقش میانجی مدیریت دانش در تاثیر سرمایه اجتماعی و ظرفیت جذب بر عملکرد مالی شرکت پرداخته می شود. این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از مدیران و کارکنان شرکت های مالی است؛ که بصورت تصادفی تعداد 150 نفر از اعضای نمونه در دسترس قرار گرفته و پرسشنامه ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. تجزیه و تحلیل شدند. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی بر مدیریت دانش و ظرفیت جذب تاثیر داشته و بر عملکرد شرکت تاثیر ندارد، همچنین ظرفیت جذب بر مدیریت دانش و عملکرد شرکت، و مدیریت دانش نیز بر عملکرد شرکت تاثیر معنی داری دارد؛ علاوه بر این مدیریت دانش توانست رابطه بین سرمایه اجتماعی، ظرفیت جذب را با عملکرد شرکت میانجی گری کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ظرفیت جذب، مدیریت دانش، عملکرد شرکت
  • محمدجواد نائیجی، اسحاق قورچی بیگی، محمدتقی قربانی فاراب، محمدحسین سید علی جانلو صفحات 145-171

     هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل گری مدیریت دانش استراتژیک در رابطه ی ابعاد سرمایه فکری و عملکرد شرکت های لبنی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر طرح تحقیق، توصیفی-همبستگی و از نظر ماهیت داده ها، کمی است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های فعال در صنعت لبنیات هستند که پرسشنامه های تحقیق میان 98 مدیر ارشد 61 شرکت لبنی به روش در دسترس توزیع شد. برای آزمون فرضیات از روش معادلات ساختاری و نرم افزار smartPLS استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر قابل قبول بودن پایایی و روایی ابزار سنجش و قابلیت تبیین کنندگی بالای مدل بوده است. همچنین نتایج آزمون فرضیات بیانگر این است که ابعاد سرمایه فکری بر عملکرد نوآورانه تاثیر مثبت دارد و عملکرد نوآورانه می تواند به بهبود عملکرد بازار و عملکرد مالی کمک کند. همچنین نقش تعدیل گری مدیریت دانش استراتژیک در ارتباط بین دو بعد سرمایه فکری (سرمایه انسانی و سرمایه رابطه ای) با عملکرد نوآورانه تایید شد. نتایج این پژوهش به شناخت بهتر پیچیدگی های سرمایه فکری کمک می کند و نگرش مناسبی برای بهبود عملکرد شرکت های صنعت لبنیات ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، عملکرد سازمان، نوآوری، مدیریت دانش استراتژیک
  • سید علی بنی هاشمی، نصیر قرمزی صفحات 173-203

    امروزه با توجه به افزایش بحران ها و رویدادهای مخرب در کلیه سطوح سازمان ها و شرکت ها، ایجاد انعطاف پذیری به اولویت اول بسیاری از سازمان ها تبدیل شده است. از این رو با توجه به اینکه صنعت پتروشیمی جزو صنایعی است که نسبت به اختلالات بسیار حساس بوده و با تغییرات سریع و تکنولوژیکی و عدم قطعیت همراه است، این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی گری چابکی سازمانی در ارتباط بین سرمایه اجتماعی و مدیریت دانش بر تاب آوری سازمان در شرکت پتروشیمی عسلویه انجام شد. روش انجام پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان شرکت پتروشیمی عسلویه درنظر گرفته شد که تعداد آنها 430 نفر بوده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 203 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده-های پژوهش شامل سه پرسشنامه نوناکا و تاگوچی (1998) جهت ارزیابی مدیریت دانش، پرسشنامه آل اموش و همکاران (2020) جهت ارزیابی سرمایه اجتماعی و چابکی سازمانی و پرسشنامه پرایاک و همکاران (2018) برای ارزیابی تاب آوری سازمانی می باشد. روایی صوری پرسشنامه از طریق اظهارنظر 10 نفر از خبرگان دانشگاهی تایید گردید. همچنین در ادامه روایی سازه (روایی همگرا و واگرا) براساس معیار میانگین واریانس استخراج شده و پایایی ترکیبی بررسی و تایید شد. برای محاسبه پایایی پرسشنامه ها، ضریب آلفای کرونباخ به کار برده شد (مدیریت دانش: 802/0، سرمایه اجتماعی: 807/0، تاب آوری سازمان: 796/0، چابکی سازمانی: 821/0) و بالاتر بودن تمامی ضرایب از 7/0 نشان دهنده آن است که ابزار اندازه گیری استفاده شده پایایی قابل قبولی دارد. برای تجزیه وتحلیل متغیرهای جمعیت شناختی و آمار توصیفی از نرم افزار SPSS و جهت تحلیل آمار استنباطی و روش معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین متغیرهای سرمایه اجتماعی و مدیریت دانش با متغیرهای چابکی سازمانی و تاب آوری سازمانی رابطه مثبت و معناداری برقرار است. به طوری که مقدار آماره t بالاتر از 96/1 در تمامی مسیرها است که بیان-کننده معناداری در سطح 95% می باشد. همچنین نقش میانجی گری چابکی سازمانی با تاثیر کل 643/0 در مسیر بین مدیریت دانش و تاب آوری سازمانی از مسیر بین سرمایه اجتماعی و تاب آوری سازمانی با تاثیر کل 120/0 بیشتر است. به عبارت دیگر، تاثیرگذاری چابکی سازمانی در رابطه بین مدیریت دانش و تاب آوری سازمان بیشتر از رابطه سرمایه اجتماعی و تاب آوری سازمان است. براساس نتایج حاصل شده، می توان بیان کرد، یکی از بهترین روش های مقابله با تغییرات محیطی و رسیدن به یک سازمان تاب آور، هدایت سازمان به سمت چابک بودن است. چابکی سازمانی نیز نیازمند توانایی و مدیریت دانش به عنوان یکی از مهمترین مزیت های رقابتی و توسعه سرمایه های اجتماعی برای رسیدن به اهداف سازمانی است.

    کلیدواژگان: پتروشیمی عسلویه، تاب آوری سازمانی، چابکی سازمانی، سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش
|
  • Payam Haghighi Boroujeni, Ruhollah Tavallaei Pages 11-45

    Knowledge map, as one of the most vital tools and approaches of knowledge management, plays a significant role in the correct establishment of related processes. Also, compiling the knowledge map in a short and appropriate period of time solves the challenge of implementing knowledge management in the organization and provides tangible and easily achievable outputs, which provides the necessary motivation to continue the time-consuming process. It will provide knowledge management. Due to the high importance of the knowledge map, the native standard model for implementation in Iranian organizations has not been presented. Based on this, in the upcoming research, the research team, with the aim of presenting a local model of organizational knowledge map development, has used a comprehensive and detailed study in the field of knowledge map subject literature based on the use of systematic review technique, and while extracting various components and dimensions of knowledge map, He combined the experience of implementing this approach in more than 20 Iranian organizations and finally based on the Interpretive Structural Modeling (ISM) method and using Smart PLS software and holding interview sessions and completing the matrix with 5 academic and business experts specializing in The field of knowledge management develops a suitable model for Iranian organizations to explain and design the organizational knowledge map. In this obtained model, the main components affecting the process of explaining the organizational knowledge map have been classified and separated in the form of 18 final components and 7 distinct levels.

    Keywords: Knowledge, knowledge management, knowledge map, knowledge mapping
  • MOHSEN arefnezhad, maryam mousavi Pages 47-74

    Constant changes in today's business environment have made organizations recognize knowledge as their key asset. In fact, knowledge has become a key resource in any organization. In a collaborative process and to achieve common goals in the organization, people must share their knowledge with each other so that they can more easily and quickly achieve the common goals of themselves and the organization. To achieve this, it is necessary for people to know the factors that cause knowledge hoarding in the organization so that they can strengthen the culture of knowledge sharing in the organization by avoiding them. Therefore, in this research, at first, the factors affecting knowledge hoarding are identified, and then the most important factors are identified using the fuzzy mapping method (FCM). The current research is a descriptive research from the point of view of the result type of applied research and from the point of view of the purpose of the research. The method of data collection is mixed in this way that first the data was collected using the library method and studying the previous literature, and in a quantitative method, the relevant calculations were done using the stages of the fuzzy mapping method. The results showed that the lack of a reward system for shared knowledge is the most important factor affecting organizational knowledge hoarding, followed by workplace violence, indifference towards the organization, and lack of trust between employees, respectively, as other important factors. Were identified.

    Keywords: Organizational knowledge, hoarding of organizational knowledge, fuzzy recognition map
  • Mohammad Bashokouh, Iman Ghasemi hamedani Pages 75-109

    The present study examines the impact of knowledge management and knowledge sharing on the performance and loyalty of employees with the moderating role of innovation in Tabriz Petrochemical Company. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of the present research consists of employees of Tabriz Petrochemical Company, under the ownership of National Iranian Petrochemical Industries Company, which has 941 official employees; Out of this number, about 160 people responded to the questionnaire items as a sample based on Cochran's formula and using the available sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire taken from researchers' studies. In order to measure the validity of the questionnaire from face validity using experts' opinions and its content validity with relative content validity index, relying on the opinions of 10 experts who are knowledgeable about the research topic and its reliability or validity with the help of Cronbach's alpha coefficient test and composite reliability. is placed Data were analyzed using spss software and partial least squares method and Smart PLS software. were analyzed. Examining the results of this research showed that knowledge management has a significant effect on employee performance with a coefficient of 20.206 and on employee loyalty with a coefficient of 19.807; In addition to this, innovation as a moderator has been able to moderate the relationship between knowledge management and employee performance with a coefficient of 3.936 and with a coefficient of 2.468 the relationship between knowledge management and employee loyalty. Therefore, the results showed that knowledge management has a major role in the performance and loyalty of employees and innovation is able to moderate this relationship. Therefore, in this regard, it is suggested that managers prepare the ground for increasing the loyalty of employees and help improve the performance of the organization by managing knowledge and facilitating its sharing and using innovative methods in the organization.

    Keywords: performance, knowledge management, innovation, employee loyalty
  • Hossein Rahimi, hamidreza lotfi Pages 111-144

    With the increase of social capital, the business of companies is prosperous. Otherwise, many challenges will be placed on the way of companies' success to retain customers, including solutions for organizations to gain competitive advantage, create and increase processes of knowledge absorption capacity in the organization, knowledge absorption capacity is the basis for increasing organizational knowledge. It is also attracting new knowledge in order to achieve organizational goals and also providing creative solutions to solve organizational problems. Therefore, in this research, the mediating role of knowledge management in the effect of social capital and absorption capacity on the company's financial performance is investigated. This research is descriptive-correlation type. The statistical population of this research consists of managers and employees of financial companies; 150 members of the sample were randomly selected and the questionnaires were completed. The data were analyzed using spss software and partial least squares method and SmartPLS software. were analyzed. Examining the results of this research showed that social capital has an effect on knowledge management and absorption capacity and does not affect the company's performance, also absorption capacity has a significant effect on knowledge management and company performance, and knowledge management also has a significant effect on company performance; In addition, knowledge management was able to mediate the relationship between social capital, absorptive capacity and company performance.

    Keywords: Social capital, absorptive capacity, knowledge management, company performance
  • mohammad javad naeiji, Eshagh Ghoorchibeygi, mohammadtaghi qorbani faryab, MohammadHossein Seyyed Ali Janloo Pages 145-171

     The aim of the study is to investigate the effect of intellectual capital dimensions on innovative performance and role of strategic knowledge management moderator in the dairy industry. This study is applied research in terms of purpose and it is descriptive-correlation research in terms of method and nature. The statistical population of the study includes operating companies in the dairy industry. Research questionnaires were distributed among 98 senior executives of 61 companies by convenience sampling. Analyzing by smart-PLS software showed that the reliability and validity of measurement tool and the capability of model were acceptable. Results of hypotheses test based on the structural equation method (SEM) indicate that dimensions of intellectual capital have a positive effect on innovative performance and innovative performance can help improve market performance and financial performance. Also, the role of strategic knowledge management moderator in the relationship between two dimensions of intellectual capital (human capital and relational capital) with innovative performance was confirmed. The results of this study could help to better understand the complexities of intellectual capital and provides a good attitude to improve the performance of dairy companies.

    Keywords: Intellectual Capital, Organizational Performance, Innovation, Strategic Knowledge Management
  • Sayyid Ali Banihashemi, Nasir Ghermezi Pages 173-203

    Nowadays, due to the increase in crises and destructive events at all levels of organizations and companies, creating flexibility has become the first priority of many organizations. Therefore, considering that the petrochemical industry is one of the industries that is very sensitive to disturbances and is associated with rapid technological changes and uncertainty, this research aims to investigate the mediating role of organizational agility in the relationship between social capital and knowledge management on organizational resilience was carried out in Asalouyeh Petrochemical Company. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the research was the employees of Asalouyeh Petrochemical Company, whose number was 430. For this purpose, 203 people were selected as a statistical sample using a simple random sampling method and using Cochran's formula. The research data collection tools include three questionnaires by Nonaka and Takeuchi (1998) to evaluate knowledge management, Al-Omoush et al. (2020) questionnaire to evaluate social capital and organizational agility, and Prayak et al. (2018) questionnaire to evaluate organizational resilience. The face validity of the questionnaire was confirmed through the comments of 10 academic experts. Also, construct validity (convergent and divergent validity) was checked and confirmed based on the extracted average variance criterion and composite reliability. To calculate the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha coefficient was used (knowledge management: 0.802, social capital: 0.807, organizational resilience: 0.796, organizational agility: 0.821) and all coefficients were higher at 0.7, which indicates the used measurement tool has acceptable reliability. SPSS software was used to analyze demographic variables and descriptive statistics, and AMOS software was used to analyze inferential statistics and structural equation methods. The results showed that there is a positive and significant relationship between the variables of social capital and knowledge management with the variables of organizational agility and organizational resilience. So the value of t-statistic is higher than 1.96 on all routes, which indicates significance at the 95% level. Also, the mediating role of organizational agility with a total effect of 0.643 on the path between knowledge management and organizational resilience is greater than the path between social capital and organizational resilience with a total effect of 0.120. In other words, the influence of organizational agility on the relationship between knowledge management and organizational resilience is greater than the relationship between social capital and organizational resilience. Based on the obtained results, it can be said that one of the best ways to deal with environmental changes and achieve a resilient organization is to lead the organization towards being agile. Organizational agility also requires the ability and knowledge management as one of the most important competitive advantages and the development of social capital to achieve organizational goals.

    Keywords: Asaluyeh Petrochemical, Knowledge Management, Organizational Agility, Organizational Resilience, Social Capital