فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید خاتم، سید عباس احمدی*، مهناز خاتم صفحات 1-24
    طی چند دهه اخیر پیوندهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی درون شهرها با تغییرات اساسی روبرو بوده است. حکمروایی شهری فرایندی است که بر اساس کنش متقابل میان سازمان ها و نهادهای رسمی اداره شهر ازیک طرف و نهادهای غیررسمی جامعه مدنی یا عرصه عمومی از طرف دیگر شکل می گیرد. هدف اصلی این مقاله بررسی وضعیت حکمروایی خوب شهری در کلان شهر تهران و مطالعه اداره بهتر سرزمین و قلمرو و عرضه خدمات بهتر و بیشتر به شهروندان است. روش تحقیق این مقاله کمی کیفی است. در این مطالعه با استفاده از شش شاخص از شاخص های حکمروایی خوب شهری با عنوان، مشارکت، اثربخشی و کارایی، عدالت، شفافیت، قانون مندی و مسیولیت پذیری در محدوده موردمطالعه از طریق آزمون T تک نمونه ای موردسنجش قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق شهروندان 14منطقه از مناطق 22گانه شهر تهران و حجم نمونه 370 نفر که به روش تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده اند. نتایج حاصل از آزمون حاکی از آن است که مدیریت شهری در محدوده موردمطالعه (چهارده منطقه تهران) با اصول حکمروایی خوب شهری منطبق نبوده و با توجه به شش شاخص مذکور از وضعیت مناسبی برخوردار نیست به صورتی که هرکدام از این شاخص های حکمروایی خوب شهری کمتر از مقدار متوسط میانگین رتبه هاست. بنابراین می توان گفت که مدیریت ناکارآمد، متمرکز و از بالا به پایین باعث عدم توجه به برنامه های بلندمدت و استراتژیک، ضعف ساختار و جایگاه شورای اسلامی شهر و عملیاتی نشدن شوراهای محلی و مشارکت ندادن شهروندان در اداره امور شهر می شود.
    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، حکمروایی خوب شهری، توسعه شهری، کلانشهرتهران
  • حسن نورعلی*، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 25-42
    قسمت اعظمی از فرایند توسعه ژیوپلیتیک، مرهون نظریه هایی بوده است که در دو قرن اخیر توسط دانشمندان جهانی اندیش مطرح شده است. نظریه های ژیوپلیتیکی با ماهیت پیش بینی وقایع نظام آینده جهانی، عموما با مرکزیت موقعیت های جغرافیایی مختلف در عرصه رقابت قدرت جهانی مطرح شده اند. هدف اصلی این پژوهش، با روش جمع آوری داده به شکل اسنادی و کتابخانه ای و شیوه تحلیل اطلاعات توصیفی - تحلیلی، واکاوی نقش ایالات متحده در نظریه های ژیوپلیتیک سه دوره کلاسیک، مدرن و پست مدرن با رجوع به منابع معتبر بین المللی بر اساس دو طیف ازنظریه پردازان آمریکایی و غیر آمریکایی می باشد. در این مقاله با بررسی 30 نظریه از تیوریسین های ژیوپلیتیک استدلال شده است که هر کدام از این اندیشمندان سعی دارند که با توجه به استراتژی و منافع کشور خود، به نوعی نقش ایالات متحده را در نظم جهانی به عنوان تهدید یا فرصت در نظام ژیوپلیتیک جهانی، به دولتمردان کشور خود یا جهانیان بازنمایی کنند؛ بنابراین، از سرآغازنظریه پردازی ژیوپلیتیکی در اواخر قرن نوزدهم تا سال 2020، ردپای هژمونیک ایالات متحده همواره به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، ژئوپلیتیک، نظریه های ژئوپلیتیک، نظم جهانی، هژمونی
  • محمدرضا مجیدی، بهرام امیراحمدیان، سید محمود حسینی* صفحات 43-62

    کشف ذخایر گاز، تاثیر قابل ملاحظه ای بر موازنه اقتصادی، ژیوپلیتیکی و سیاسی در منطقه مدیترانه شرقی داشته است. توسعه میادین و انگیزه بازیگران دولتی برای استخراج  و صادرات احتمالی باعث شده تا منطقه انرژی در مدیترانه شرقی شکل بگیرد. اگرچه در نظریات کلاسیک منطقه گرایی، تشکیل منطقه با قرابت جغرافیایی و انگیزه امنیتی بازیگران دولتی گره خورده و عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به عنوان عناصر وابسته و فرعی در نظر گرفته می شوند اما در این پژوهش تلاش شده تا عامل انرژی را به مثابه عاملی مستقل در شکل گیری منطقه در نظر گرفته شود. این مساله باعث شده تا نقش بازیگران و عوامل دیگری در نظم منطقه ای مدیترانه شرقی مورد تاکید واقع شود. سوال اصلی مقاله آن است که فاکتورها و عوامل دخیل در شکل گیری یک منطقه انرژی کدامند و چه تاثیری روی امنیت و نظم منطقه ای به ویژه در منطقه مدیترانه شرقی داشته اند؟ فرضیه این مقاله آن است اکتشاف انرژی و ظهور منطقه انرژی در مدیترانه شرقی باعث شده تا بازیگران مختلفی از جمله بازار، شرکت ها و تنظیم کننده های ملی و بین المللی با فشار روی دولت های منطقه از درگیری ها و منازعات مستقیم ژیوپلیتیک جلوگیری کرده و بسترهای همکاری و به تعبیر بهتر رقابت غیر مستقیم را فراهم آوردند.

    کلیدواژگان: منطقه گرایی، منطقه ای شدن، مدیترانه شرقی، تنظیم کننده ها
  • جواد حمیدی راوری، فرهاد حمزه*، علی بیژنی صفحات 64-87
    همواره در طول تاریخ ، جغرافیدانان سیاسی توجه ویژه ای به تاثیرات منطقه خاورمیانه بر قدرت های جهانی و تاثیرات بحران های خاورمیانه بر توازن قوا در سطوح منطقه ای و فرامنطقه ای داشته اند و در طی سال های اخیر ، بحران جنگ داخلی سوریه و تحولات ناشی از آن از جمله تحولاتی بوده است که این کشور را به اردوگاه تازه ای در راستای رقابت های استراتژیک تبدیل کرده و بی ثبات سازی سوریه به واسطه تحرکات غرب به عنوان عامل در راستای تضعیف جبهه مقاومت و مهار منطقه ای ایران مطرح شد.از این رو بحران سوریه عرصه حضور بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای منطقه خاورمیانه را فراهم آورد. حزب الله لبنان نیز که از متحدان جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت محسوب می شود ، نقش پررنگی را در پیروزی جبهه مقاومت در تقابل با نیروهای مخالف رژیم سوریه ایفا نمود و در همین زمینه پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به تحلیل نقش حزب الله لبنان در اهداف منطقه ای جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر جنگ داخلی سوریه پرداخته است . پرسش اصلی پژوهش حاضر این مساله است که مهمترین دستاوردهای حزب الله لبنان در جنگ داخلی سوریه چه بوده است و حزب الله لبنان در اهداف منطقه ای ایران چه نقشی را ایفا نموده است؟ نتایج نشان داد دستاوردهای نظامی و راهبردی از مهمترین دستاوردهای حزب الله لبنان در جنگ داخلی سوریه بوده است که در این راستا حزب الله لبنان توانسته است در اهداف منطقه ای ایران نقشی موثر ایفا نماید.
    کلیدواژگان: رقابت های استراتژیک، بحران، جنگ داخلی سوریه، حزب الله لبنان، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا حافظ نیا، هادی اعظمی*، وحید صادقی، سید محمد حسین حسینی صفحات 87-105

    بخش عمده ای از کنش و منش انسان تابع برداشت و ادراک محیطی آن هاست. اشتراک در برداشت از منافع و مصالح گروه به رفتار اجتماعی و سیاسی آن ها معنا می بخشد. در این میان، طایفه به عنوان یک واحد زیستی/فرهنگی که منافع و مصالح کلان گروه در قالب آن نمود می یابد به کنش طایفه گرایانه می انجامد به گونه ای که اعضاء ارزش های مرتبط با نحوه ادراک از مکان و محل زیست را بر ارزش های فراتر از محل یا مرتبط با محل های دیگر ترجیح می دهند. در جغرافیای انتخابات وجود طایفه گرایی ناظر بر اثرگذاری عناصر مکانی در مطلوب های موثر بر رفتار رای دهندگان ساکن محدوده های خاص به عنوان پایگاه رای آوری است. پژوهش حاضر که ماهیتی کاربردی دارد بر این فرض استوار است که در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی گرایش های محلی/طایفه ای موثرترین عامل در خلق پایگاه رای آوری نامزدهای حوزه انتخابیه ممسنی بود به گونه ای که، پایگاه رای آوری نامزدها در این حوزه بیش از آنکه تابع فرآیند کلان دموکراسی باشد، درون مایه ای خویشاوندی و در قالب بازتولید هماوردی های سنتی طایفه ای نمود یافت. داده ها و یافته های موردنیاز پژوهش حاضر نیز به روش اسنادی (کتب، نشریات و اینترنت) و میدانی (مشاهده و مصاحبه) گردآوردی شده و با روش تحقیق توصیفی تحلیلی و استفاده از نرم افزار GIS و  Excelبه تحلیل و کاوش داده های برگرفته از آمار دوره دهم انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخته شده است. نتیجه پژوهش نشان داد که خاستگاه آراء زادگاهی و طایفه ای نقش موثری در رای آوری نامزدهای انتخاباتی دهمین دوره انتخابات حوزه یادشده داشته است.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، هویت مکانی، طایفه گرایی و حوزه انتخابیه ممسنی
  • یاشار ذکی، رسول افضلی، محمدرضا حافظ نیا، محمدرضا فرجی صفحات 106-126
    فضای جغرافیایی، سیستمی مرکب از عوامل و عناصر طبیعی و انسانی درهم تنیده و مرتبط باهم است. این عوامل جغرافیایی از ارزش های متفاوتی برخوردارند که با توجه به نیاز و درک انسان ها، بار و ماهیت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و ژیوپلیتیکی می گیرند. اثر عوامل جغرافیایی در اقتصاد همواره در زندگی انسان ها نقش آفرین بوده و توسط انسان ها درک شده است. این عوامل هنگامی که موردتوجه کشورها در راستای اهداف کلان اقتصادی قرار می گیرند، به عنوان منابع قدرت، ماهیتی ژیوپلیتیکی پیدا می کنند. پژوهش حاضر بر پایه جستار در عوامل جغرافیایی موثر در قدرت اقتصادی، به دنبال تبیین متغیرهای ژیوپلیتیکی قدرت اقتصادی است. پرسش اصلی پژوهش این است که متغیرهای ژیوپلیتیکی قدرت اقتصادی کدام است؟ رویکرد پژوهش حاضر، نظری است و به تبیین رابطه علی متغیرهای وابسته (قدرت اقتصادی) و متغیر مستقل(متغیرهای ژیوپلیتیکی) می پردازد. شیوه گردآوری اطلاعات و داده ها که به صورت کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است. روش پژوهش نیز توصیفی تحلیلی است. در پاسخ به پرسش اصلی پژوهش، سه نوع متغیر مفهومی ژیوپلیتیکی متاثر از عوامل جغرافیایی موثر در قدرت اقتصادی تبیین شدند که عبارت اند از: «ژیولوکیشن؛ ژیوکالچر و ژیوتکنولوژی». هرکدام از این متغیرهای مفهومی، دربردارنده چندین عامل جغرافیایی اثرگذار در رشد و توسعه اقتصادی است که درمجموع قدرت اقتصادی کشور را تعیین می کنند.
    کلیدواژگان: عوامل جغرافیایی، متغیرهای ژئوپلیتیکی، قدرت اقتصادی، وزن و منزلت ژئوپلیتیکی
|
  • Saeid Khatam, Seyyed Abbas Ahmadi *, Mahnaz Khatam Pages 1-24
    In recent decades, social, economic and political ties within cities have undergone fundamental changes. Urban governance is a process that is based on the interaction between the formal organizations and institutions of the city administration on the one hand and the informal institutions of civil society or the public arena on the other hand. The main purpose of this article is to study the situation of good urban governance in the metropolis of Tehran and to study the better management of the land and territory and the provision of better and more services to citizens. The research method of this article is quantitative-qualitative. In this study, using six indicators of good urban governance indicators, namely, participation, effectiveness and efficiency, justice, transparency, legitimacy and accountability in the study area were measured by one-sample t-test. Took. The statistical population of the study is the people of 14 districts out of 22 districts of Tehran and the sample size is 370 people who were randomly selected using the Cochran's formula. The results of the test indicate that urban management in the study area (fourteen districts of Tehran) is not in accordance with the principles of good urban governance and according to the six indicators is not in a good position that each of these indicators of governance A good city is less than the average of the average rankings. Therefore, it can be said that inefficient, centralized and top-down management causes a lack of attention to long-term and strategic plans, weak structure and position of the Islamic Council of the city and non-operational local councils and citizens do not participate in managing the city.
    Keywords: political organization of space, Good urban governance, Urban development, Tehran Metropolis
  • Hassan Noorali *, Zahra Pishgahifard Pages 25-42
    Much of the process of development process of geopolitics has been owed to theories proposed by global thinkers over the past two centuries. Geopolitical theories with the nature of predicting the events of the future world system, have generally been proposed with the centrality of different geographical locations in the field of global power competition. Our main goal in this research is to analyze the role of the United States in the geopolitical theories of the three classical, modern and postmodern periods by referring to authoritative international sources, using the method of data collection in the form of documents and libraries and the method of descriptive-analytical information analysis. A review of 30 theories by geopolitical theorists showed that each thinker seeks to represent the role of the United States in the world order as a "threat" or "opportunity" in the global geopolitical system, given the strategy and interests of his country. .
    Keywords: USA, Geopolitics, Geopolitical Theories, world order, hegemony
  • Mohammad Majidi, Bahram Amirahmadian, Mahmoud Hosseini * Pages 43-62

    The discovery of gas reserves has had a significant impact on the economic, geopolitical and political balance in the Eastern Mediterranean. The development of fields and the motivation of government actors for possible extraction and export have led to the formation of an energy zone in the Eastern Mediterranean. Although in classical theories of regionalism, the formation of the region is tied to the geographical proximity and security motives of state actors and social, cultural and economic factors are considered as dependent and sub-elements, but in this study we try to determine the energy factor. Consider it as an independent factor in the formation of the region. This has led to new forms of the process of regionalization and the emergence of a new logic of governance in which the issues of difficult security in the formation of the region are ignored and instead the energy factor as the goal and focus of governance This has created a platform for the actions and reactions of various actors, including upstream gas companies (exploration and extraction) and national and international regulators, and the logic of regional exchanges from regional conflicts to It turns into intergovernmental competition.

    Keywords: Regionalism, regionalization, Eastern Mediterranean, regulators
  • Javad Hamidiravari, Farhad Hamze *, Ali Bijani Pages 64-87
    Throughout history, political geographers have paid special attention to the effects of the Middle East on world powers and the effects of the Middle East crises on the balance of power at the regional and trans-regional levels, and in recent years the Syrian civil war crisis and developments. It has been one of the developments that has turned the country into a new camp for strategic competition, and the project of destabilizing Syria due to Western movements has been proposed as a factor in weakening the resistance front and controlling Iran's region. Thus, the Syrian crisis provided the arena for the presence of regional and trans-regional actors in the Middle East. Lebanon's Hezbollah, which is considered an ally of the Islamic Republic of Iran and the Resistance Front, played a significant role in the victory of the Resistance Front against the opposition forces of the Syrian regime. Lebanon has addressed the regional goals of the Islamic Republic of Iran by emphasizing the Syrian civil war. The main question of the present study is what were the most important achievements of Lebanese Hezbollah in the Syrian civil war and what role did Lebanese Hezbollah play in Iran's regional goals? The results showed that military and strategic achievements were among the most important achievements of Lebanese Hezbollah in the Syrian civil war, in which Hezbollah Lebanon was able to play an effective role in Iran's regional goals.Keywords: Strategic rivalries, crisis, Syrian civil war, Hezbollah in Lebanon, Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Strategic rivalries, Crisis, Syrian civil war, Hezbollah in Lebanon, Islamic Republic of Iran
  • Hadi Azami *, Vahid Sadeghi, Seyyed Mohammad Hossein Hosseini Pages 87-105

    A major part of human behavior is subject to their perception of their environment. Sharing the group's interests gives meaning to their social and political behavior. In the meantime, the tribe as a biological/cultural unit in which the interests of the group are expressed in a form that leads to tribal action and the members behave on the values related to the perception of the place. In the geography of elections, the tribalism observes the effect of locational elements on the preferences affecting the behavior of voters living in certain areas as a voting base. The current research is an applied one in nature. It is based on the assumption that in the tenth period of the Islamic Parliament elections, local/tribal tendencies were the most effective factor in creating the voting base of the candidates of Mamsani constituency. Voting base of candidates in this area was more than a function of democracy macro process; it has been reflected in the theme of kinship and in the form of reproduction of traditional tribal alliances. The data and findings required for the current research were collected by documentary method (books, publications and internet) and fieldwork (observation and interview). Data were analyzed by descriptive-analytical research method and using GIS and Excel software. The study has been done using the data taken from the statistics of the 10th period of the Islamic Council elections. The result of the research showed that the origin of hometown and tribal votes played an effective role in the electoral candidates of the 10th election cycle of Mamsani.

    Keywords: Geography of elections, spatial identity, sectarianism, Mamasani constituency
  • Yashar Zaki, Rasool Afzali, Mohammad Reza Hafeznia, Mohammadreza Faraji Pages 106-126
    Geographical space is a system composed of intertwined and interrelated natural, environmental and human factors and elements. These geographical factors sustain different values that adopt political, economic, cultural, security and geopolitical implications according to human needs and perceptions. The effect of geographical factors on economics has always played a role in human life. These factors as the sources of power acquire a geopolitical nature when the countries use them in line with macroeconomic goals. The current study seeks to explain the geopolitical categories of economic power on the basis of the study of geographical factors affecting economic power. The main question of the research maintains what the geopolitical variables of economic power are. This study is based on a theoretical approach and explains the causal relationship between the dependent variable (economic power) and the independent variable (geopolitical variables). Information and data collecting is arranged in terms of library documents studies. The research method is descriptive-analytical. In response to the main research question, three types of geopolitical conceptual variables are explained which are influenced by geographical factors affecting economic power: ‘Geolocation’; ‘Geoculture’ and ‘Geotechnology’.  Each of these conceptual variables includes several geographical factors influencing economic growth and development, which together determine the economic power of a country.
    Keywords: Geographic factors, Geopolitical Variables, Economic Power, Geopolitical Weight, Prestige