فهرست مطالب

زیست بوم نوآوری - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1401)

نشریه زیست بوم نوآوری
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عادله عابدینی، امیر غفوریان شاگردی*، امید بهبودی صفحات 1-18
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تعاملات برخط بر نیات رفتاری خریداران است که برای این منظور از مدل پذیرش فناوری تلفن همراه و عوامل شخصی استفاده شده است. پژوهش ازحیث هدف کاربردی و ازحیث ماهیت توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش همه کاربران شبکه های اجتماعی است که تبلیغات محصولات حوزه گردشگری را از این طریق دریافت کرده اند. به دلیل نامشخص بودن حجم نمونه برای محقق، از روش 5-10 برابر تعداد گویه های پرسشنامه استفاده شده است. روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس است که درنهایت 153 نمونه بررسی شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد است و روایی محتوا به کمک خبرگان و روایی سازه به روش تحلیل بارهای عاملی تاییدی انجام شده است. پایایی پرسشنامه ها با آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی اندازه گیری شده و آزمون فرضیه ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری، با نرم افزار PLS انجام شده است. براساس نتایج، خودکارآمدی تلفن همراه بر سودمندی تلفن همراه، همچنین بر سهولت استفاده از تلفن همراه و نیات رفتاری اثرگذار است. خودکارآمدی فناوری بر سودمندی تلفن همراه و سهولت استفاده از تلفن همراه اثرگذار است. همچنین سهولت استفاده از تلفن همراه و تعامل برخط، بر نیات رفتاری تاثیرگذار است. در این پژوهش تاثیر خودکارآمدی فناوری و سودمندی تلفن همراه بر نیات رفتاری تایید نشده است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تلفن همراه، خودکارآمدی فناوری، سودمندی تلفن همراه
  • ملیحه آشنا*، سهیل وثوقی، اسماعیل هشیارمقدم صفحات 19-35
    شرایط اقتصاد کلان در راه اندازی، عملکرد، توسعه و پایداری کسب و کارها دارای اهمیت است. برخی مفاهیم مرتبط با شرایط اقتصادی اثر گذار بر فعالیت های کارآفرینی شامل شرایط رکود و رونق اقتصادی، سطح تورم، سیاست های پولی و اعتباری، سیاست های مالی و هزینه های دولت، و بی ثباتی اقتصادی است. تغییر شرایط اقتصادی ممکن است باعث تغییرات تصمیم گیری در شروع یا ادامه کسب و کارها شود. بنابراین، آگاهی از ارتباط بین فعالیتهای کارآفرینی و عملکرد اقتصاد کلان برای محققان و سیاستگذاران کارآفرینی اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه، به منظور بررسی عوامل محیطی کلان بر توسعه و پایداری فعالیت های کارآفرینانه از داده های 20 کشور درحال توسعه طی سال های 2009-2019 استفاده شده است. با استفاده از داده های پانل و روش گشتاورهای تعمیم یافته در داده های پانل رابطه بین متغیرها تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که هزینه های دولت در بخش آموزش، و میزان اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی اثر مثبت و قابل ملاحظه ای بر شاخص کارآفرینی دارد. در حالی که رشد اقتصادی رابطه معنی داری با میزان کارآفرینی ندارد. همچنین، سطح تورم و نرخ بهره اثر مثبت بر شاخص کارآفرینی دارد، به طوری که از دیدگاه کارآفرینان وجود نقدینگی و افزایش تقاضا و نیز عرضه بیشتر منابع مالی به کاهش هزینه های آن ها ارجحیت دارد
    کلیدواژگان: اقتصاد کلان، کارآفرینی، اعتبارات مالی، تورم، سیاست های دولت
  • محمدحسن سعیدی مطلق*، فهیمه کریمی شاد صفحات 37-52

    از آنجایی که صنعت لوازم خانگی از گردش مالی بالا و پتانسیل صادراتی و اشتغال زایی برخوردار است؛ صنعت مهمی محسوب می شود و دومین صنعت بزرگ کشور بعد از صنعت خودرو است. از طرفی، سرعت تغییرات در رابطه بین علم و صنعت در حال افزایش است. آسیبی که در این زمینه وجود دارد وجود مراکزی تحت عنوان نوآوری از سوی برخی برندها و بنگاه های اقتصادی است که در بسیاری موارد نوآوری و انباشت دانش به معنی واقعی صورت نمی گیرد و خروجی خوبی در زمینه بهبود تکنولوژی تولیدات در پی ندارد. در نتیجه، شرکت های لوازم خانگی به دنبال راه های دیگری برای افزایش کارآیی و اثربخشی فرآیندهای نوآوری خود هستند. پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی است و به مطالعه نوآوری باز در صنعت لوازم خانگی و معرفی تجارب شرکت های برند لوازم خانگی در ایران و جهان می پردازد. نوآوری باز از موضوعاتی است که در حوزه های مختلف کاربرد دارد. در رابطه با موضوع حاضر، عملی است که در آن منبع ایده ها و تجربیات از خارج شرکت برای برانگیختن و یا مکمل شدن ابتکارات داخلی به کار گرفته می شود. همچنین، می تواند فرصت های جدید تجاری را در تمامی مراحل از پروسه نوآوری، ایده پردازی، گسترش ایده و تجاری سازی را افزایش دهد. برای مدیریت موثر فرآیند، هر شرکتی باید یاد بگیرد که با به کارگیری ایده های جدید از خارج سازمان کدام مراحل از خط نوآوری بیشترین سود را خواهند داشت.

    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری باز، فناوری، صنعت، لوازم خانگی
  • عیسی نیازی*، جواد محمدی راد صفحات 53-69
    عامل اصلی هماهنگی در سازمان اطلاعات مرتبط، مناسب و به موقع است. بنابراین داشتن فناوری اطلاعات مناسب، از الزامات اصلی کسب وکارهای مختلف است. اما اگر این ساختار اطلاعاتی هماهنگی کافی با کسب وکار نداشته باشد، همچون مانعی درجهت فعالیت های سازمان عمل خواهد کرد. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه بلوغ فناوری اطلاعات با عملکرد سازمانی و تحقق نیازمندی های کسب وکار در شرکت همکاران سیستم استان گلستان است. این پژوهش ازنظر نوع هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. روش انجام تحقیق به صورت میدانی و ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد است. تعداد اعضای جامعه آماری 68 نفر و اندازه نمونه به علت محدودیت حجم جامعه آماری 68 نفر تعیین شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل معادلات ساختاری، با نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. این تحقیق شامل دو فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی است. برپایه نتایج حاصل از فرضیات اصلی، بین بلوغ فناوری اطلاعات با عملکرد سازمانی و تحقق نیازمندی های کسب وکار در شرکت همکاران سیستم استان گلستان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین همان طور که پیش بینی می شد، برپایه نتایج بررسی فرضیه های فرعی تحقیق، سطح بلوغ فرایندهای فناوری اطلاعات، عملکرد سازمانی و میزان تحقق نیازمندهای کسب وکار در شرکت همکاران سیستم استان گلستان در سطح مناسبی است.
    کلیدواژگان: بلوغ فناوری اطلاعات، عملکرد سازمانی، تحقق نیازمندی های کسب و کار
  • مصطفی کیخای فرزانه* صفحات 71-86
    بررسی تولیدات علمی و پژوهش های انجام شده توسط اعضای هیات علمی در زمینه نوآوری، می تواند موجب رصد بهتر روند تحقیقات مورد نیاز برای توسعه آموزشی و پژوهشی نوآوری در دانشگاه ها شود. این پژوهش با رویکرد علم سنجی به منظور تحلیل و ارزیابی مستندات علمی اعضای هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در زمینه نوآوری، نمایه شده طی سال های 1989 تا 2022 در پایگاه استنادی وب آوساینس، انجام شد. در این مطالعه، تعداد 4757 مستند علمی از پایگاه وب آوساینس به صورت جستجوی پیشرفته، استخراج و مورد تحلیل توصیفی کتاب سنجی قرار گرفت. تحلیل داده ها و نیز مصورسازی نتایج به کمک نرم افزارهای Sci2، Gephi و RStudio انجام پذیرفت. نتایج نشان می دهد انتشار مقالات این دانشگاه در سال های اخیر روند صعودی داشته است. بیشترین تعداد مقالات در سال 2018، با تعداد 463 مقاله و بیشترین میزان استناد نیز در سال 2021 با تعداد 9689 استناد بوده است. بیشترین انتشارات این دانشگاه به صورت مقاله پژوهشی اصیل به تعداد 4378 مقاله (92 درصد) بوده است. در زمینه نوآوری تنها 54 مقاله علمی در پایگاه داده WOS نمایه شده است که بیشترین میزان استناد را در سال 2022 با 104 مورد داشته اند. اعضای هیات علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان برای تاثیرگذاری بیشتر در پژوهش های بین المللی و دستیابی به استنادات بیشتر به مقالات خود در زمینه نوآوری، می بایست با استفاده از تعداد همکاران خارجی بیشتر در یک مقاله، تولیدات علمی پربارتر و جامع تری خلق نمایند.
    کلیدواژگان: علم سنجی، شبکه هم نویسندگی، وب آو ساینس، نوآوری، دانشگاه سیستان و بلوچستان
  • غلامرضا زمانیان*، معصومه قرنجیک صفحات 87-98
    نوآوری و کارآفرینی از متغیرهای اساسی اثرگذار بر رشد اقتصادی کشورها توسعه یافته بوده است.  به همین دلیل سیاست گذاران سعی در بهبود فضای نوآوری و ایجاد یک زیست یوم مناسب برای توسعه نوآوری دارند. یکی از این متغیرهای اثرگذار بر ایجاد فضای مناسب برای نوآوری و به دنبال آن توسعه نوآوری در کشورهای مختلف، شاخص حکمرانی خوب در این کشورها می باشد. از این رو، هدف این مطالعه بررسی اثر شاخص حکمرانی خوب بر نوآوری در کشورهای منتخب در دوره زمانی 2010 تا 2021 است. برای تخمین از مدل Panel ARDL استفاده شده است. نتایج تخمین مدل در بلندمدت نشان داده است که شاخص حکمرانی خوب ااثر معنادار و مثبت بر شاخص نوآوری جهانی در کشورها داشته اند. بنابراین پیشنهاد می شود در برنامه ریزی های مرتبط با توسعه نوآوری و کارآفرینی در جامعه، برنامه ریزی مناسبی برای افزایش و بهبود شاخص حکمرانی صورت گیرد. همچنین مخارج دولتی در کسب وکارها و فعالیت هایی افزایش یابد که پتانسیل نوآوری در آن فعالیت ها بالاتر باشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، نوآوری، Panel ARDL
|
  • Adeleh Abedini, Amir Ghafourian Shagerdi *, Omid Behboodi Pages 1-18
    The purpose of this study is to investigate the effect of online interactions on the behavioral intentions of buyers. For this purpose, the model of acceptance of mobile technology and personal factors has been used. The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of this study is all users of social networks who have received advertisements for tourism products in this way, the number of which is unknown to the researcher, and therefore to determine the sample size, the method was used 5-10 times the number of questionnaire items. Non-random sampling method was available and finally 153 samples were examined. The research tool was a standard questionnaire that content validity was done with the help of experts and structural validity was done by confirmatory factor load analysis method. The reliability of the questionnaires was measured by Cronbach's alpha and the combined reliability coefficient. Hypotheses are tested by structural equation modeling and PLS software. According to the results, mobile self-efficacy affects the usefulness of mobile, ease of mobile use and behavioral intentions. Technology self-efficacy affects the usefulness of mobile and the ease of using mobile. Ease of mobile use and online interaction also affect behavioral intentions. In this study, the effect of technology self-efficacy and mobile utility on behavioral intentions has not been confirmed.
    Keywords: Mobile self-efficacy, Technology self-efficacy, The Utility of mobile phones, the ease of using mobile phones
  • Malihe Ashena *, Soheil Vosoughi, Esmaeel Hoshyarmoghadam Pages 19-35
    Macroeconomic conditions are important in the start-up, performance, development and sustainability of businesses. Some concepts related to economic conditions affecting entrepreneurial activities include economic recession and boom conditions, inflation level, monetary and credit policies, financial policies and government expenses, and economic instability. Changes in economic conditions may cause changes in decision-making in starting or continuing businesses. Therefore, awareness of the relationship between entrepreneurial activities and macroeconomic performance is inevitable for entrepreneurship researchers and policy makers. In this study, in order to investigate economic environment factors on the development and sustainability of entrepreneurial activities, the data of 20 developing countries during the years 2009-2019 have been used. Using panel data and the method of generalized moments in panel data, the relationship between variables was analyzed. The results of the research show that government expenditures in the education sector and the amount of credits granted to the private sector have a significant and positive effect on the entrepreneurship index. While economic growth has no significant relationship with the level of entrepreneurship. Also, the level of inflation and interest rate has a positive effect on the entrepreneurship index, so that from the point of view of entrepreneurs, the presence of liquidity and increased demand, as well as the supply of more financial resources, is preferable to reducing their costs.
    Keywords: Macroeconomics, Entrepreneurship, financial credits, Inflation, Government Policies
  • MohammadHasan Saeedi Motlagh *, Fahime Karimishad Pages 37-52

    Since the home appliances industry has a high financial turnover and export and job creation potential. It is considered an important industry and it is the second largest industry in the country after the automobile industry. On the other hand, the speed of changes in the interface between science and industry is increasing and there is apparently no end to the work, and its results are transforming the main aspects of our lives. The harm that exists in this field is the existence of centers under the title of innovation by some brands and economic enterprises, which in many cases, innovation and knowledge accumulation do not take place in the real sense and do not lead to good results in the field of improving production technology. As a result, home appliance companies are looking for other ways to increase the efficiency and effectiveness of their innovation processes. The current research is a qualitative study and studies open innovation in the home appliance industry and introduces the experiences of home appliance brand companies in Iran and the world. Open innovation is one of the subjects that is used in different fields. In relation to the present topic, it is a practice in which a source of ideas and experiences from outside the company is used to stimulate or complement internal initiatives. Also, it can increase new business opportunities at all stages of the process of innovation, idea generation, idea expansion and commercialization. To effectively manage the process, every company must learn which stages of the innovation pipeline will benefit most from the application of new ideas from outside the organization.

    Keywords: innovation, Open innovation, technology, industry, Home Appliances
  • Eesa Niazi *, Javad Mohammadi Rad Pages 53-69
    The main factor in the coordination of relevant information is appropriate and timely. So having the right information technology, various businesses are the main requirements. However, if the data structure is not sufficient coordination with the business organization will act as a barrier to work. The main objective of the present study is to investigate the relationship between IT maturity with organizational performance and achieve business requirements of System Golestan province. This study, in terms of purpose and the method of data collection, descriptive, correlative and in 1393 is carried out. The research method is a questionnaire for data collection tool. The size of the population of 68 people and the sample size was determined due to the limited size of the population of 68 people. To analyze the data using PLS software and SPSS and Kolmogorov-Smirnov tests and analysis, structural equation modeling is used. This study consists of two main hypotheses and secondary hypotheses. The results showed that the maturity of the main assumptions of IT organizational performance and achieve business requirements of System Golestan province and there is a significant positive relationship. Also as expected, the results showed that the level of sub-hypotheses maturity of IT processes, organizational performance and the achievement of the business requirements of System Golestan province is at an appropriate level.
    Keywords: IT maturity, performance, fulfillment of business requirements
  • Mostafa Keikhay Farzane * Pages 71-86
    A review of the scientific productions and researches conducted by faculty members in the field of innovation can better monitor the research process needed for universities' educational and research development. This research was conducted with a Scientometric approach to analyze and evaluate the scientific documents of the faculty members of Sistan and Baluchistan University in the field of innovation, indexed the Web of Science database from 1989 to 2022. In this study, 4757 papers were extracted from the Web of Science database as advanced search, and descriptive bibliometric analysis were performed. Data analysis and visualization of results were achieved using Sci2, Gephi, and R-Studio software. Findings show the upward trend in publishing documents. The highest number of papers was in 2018 with 463 articles, and the highest number of citations was in 2021, with 9689 citations. Most of publications of this university are in the form of original research articles with 4378 articles (92%). In the field of innovation, only 54 scientific articles have been indexed in the WOS database, which had the highest number of citations in 2022 with 104 cases. For more influential in international research and achieve more citations, Faculty members of Sistan and Baluchistan University should create more fruitful and comprehensive scientific productions by using more foreign colleagues in their scientific productions.
    Keywords: Scientometrics, Co-Authorship Network, Web of Science, innovation, University of Sistan, Baluchestan
  • Gholamreza Zamanian *, Masoumeh Gharanjik Pages 87-98
    Innovation and entrepreneurship has been one of the main variables affecting the economic growth of developed countries. For this reason, policy makers are trying to improve the innovation environment and create a suitable ecosystem for the development of innovation. One of these variables affecting the creation of a suitable environment for innovation and then the development of innovation in different countries is the index of good governance in these countries. Hence, the aim of this study is to investigate the effect of good governance index on innovation in selected countries in the period from 2010 to 2021. Panel ARDL model has been used to estimate the model. The long-term model estimation results have shown that the good governance index has a significant and positive effect on the global innovation index in countries. Therefore, it is suggested that in the planning related to the development of innovation and entrepreneurship in the society, appropriate planning should be done to increase and improve the governance index. Also, government spending should be increased in businesses and activities that have a higher innovation potential in those activities.
    Keywords: Good governance, innovation, ARDL Panel