فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صادقی صفحه 0

    «آموزش جغرافیا» یک رشته علمی است که حوزه های جغرافیا و آموزش را شامل می شود. آموزش جغرافیا، دانش، مهارت ها و نگرش های جغرافیایی را انتخاب می کند تا فراگیران را قادر سازد که تعاملات انسان- محیط و جامعه را در فضای جهانی درک کنند و به سواد جغرافیایی درباره آن دست یابند.فرآیند آموزش به تعامل آگاهانه بین نظریه و عمل و همچنین بین محتوای علمی و آموزش نیاز دارد. بنابراین، آموزش جغرافیایی نه یک کپی ساده از علم جغرافیا و نه یک شکل از دانش مربوط به آموزش است، بلکه یک رشته مستقل است که ارتباط تنگاتنگی با مفاهیم علمی جغرافیا، آموزش و روانشناسی است. آموزش جغرافیا همچنین شامل بحث نظری در مورد ماهیت علم جغرافیا است.

  • مهدی چوبینه صفحات 1-16

    سابقه برنامه ریزی درسی در دنیا به بیش از یک  قرن می رسد، اما این رشته در ایران عمری بیش از چند دهه ندارد. با این حال در همین عمر کوتاه توانسته است جایگاه و موثر بودن خود را در بین همه علوم نظری باز نماید و مهمترین نقشی که داشته است تعیین  مرز میان دانش و آموزش هر یک علوم بوده است. از جمله در رشته علمی جغرافیا با همه تفاوت ها و شباهت هایی که با سایر علوم دارد این مرزبندی توانسته است گوشه ای از توانایی های ذاتی آن را آشکارتر نماید. بر اساس یافته های تحقیق که با روش توصیفی- تحلیلی از اسناد مختلف به دست آمده است، می توانیم آموزش جغرافیا در ایران را به قبل از دارالفنون و بعد از دارالفنون تقسیم بندی کنیم. اما از آنجاییکه که حتی در دوره دارالفنون، جغرافیا به عنوان یک رشته مستقل مطرح نبوده و عمدتا در کنار رشته های دیگر به وسیله معلم های دیگر مورد توجه قرار می گرفته است، سابقه تولید برنامه درسی جغرافیا را به طور علمی می توان به 70 سال قبل یعنی زمانی که آموزش و پرورش نوین ایران شکل گرفت نزدیک کرد. با این حال، تا حدود سال 1375 آموزش جغرافیا در ایران با تاکید بر شیوه های توصیفی انجام می شد تا اینکه در این سال هم پای با شکل گیری جریانی از برنامه ریزی درسی به شکل علمی و مدون در نظام آموزشی، نوعی رفرم در تولید برنامه های درسی مدون شکل گرفت و به این صورت اولین سند برنامه ریزی درسی جغرافیا در  این سال تولید شد و از دل این برنامه درسی متناسب با دوره های تحصیلی و پایه های تحصیلی، برنامه های دیگری استخراج شد و آموزش جغرافیا به عنوان یک رویکرد جدید در آموزش های رسمی ایران شکل گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش جغرافیا، برنامه ریزی درسی، ایران
  • محمود محمدی صفحات 17-26

    یکی از رویکردهای اصلی در  مطالعات برنامه درسی، آموزش انتقادی به دانش آموزان است. آموزش انتقادی می تواند موجب درونی سازی بینش و تفکر انتقادی در دانش آموزان شود و نیروهایی در جهت اصلاح، تغییر و پیشرفت جامعه فراهم سازد. یکی از برنامه های درسی که می تواند به آموزش انتقادی دانش آموزان بپردازد، درس مطالعات اجتماعی است. آموزش انتقادی در مطالعات اجتماعی می تواند سواد و مهارت های انتقادی در موضوعات اجتماعی را در دانش آموزان تقویت کند. دانش آموزان با فراگیری این درس می توانند نسبت به محیط اجتماعی و طبیعی نگرشی انتقادی و اصلاحی داشته باشند و بطور فعال و مسیولانه در جهت اصلاح و بهبود وضعیت موجود عمل کنند. این مقاله به آموزش انتقادی در مطالعات اجتماعی می پردازد. از این رو،  بر اساس رویکرد انتقادی به نحوه  تعیین اهداف در طراحی آموزشی، گزینش و سازماندهی محتوای  آموزشی، انتخاب روش تدریس و نحوه ارزشیابی در مطالعات اجتماعی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آموزش انتقادی، مطالعات اجتماعی، برنامه درسی
  • محمد علی پور، محمد اکبری بورنگ، محمد محمودی بورنگ صفحات 27-36

    تربیت شهروندی یکی از ضرورت های مهم هر نظام آموزشی است، به طوری که می توان گفت هدف اصلی نظام تعلیم و تربیت، تربیت شهروند مطلوب برای هر جامعه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراک معلمان از نقش برنامه درسی در بهبود تربیت شهروندی دانش آموزان ابتدایی انجام شده است. ماهیت پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل آموزگاران ابتدایی شاغل دردوره دوم ابتدایی شهر بیرجند در سال تحصیلی 98-97 است. نمونه پژوهش بر اساس جدول کرجسی و مورگان202 نفر تعیین و مورد بررسی قرار گرفت. روش نمونه گیری پژوهش خوشه ای- طبقه ای است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن طبق نظر استادان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ 806/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده از آزمون آماری t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد از دید معلمان، برنامه درسی توانسته است در رفتارهای دانشی (15/3)، رفتارهای فرهنگی- ملی (63/3) و رفتارهای اجتماعی (51/3) در بهبود تربیت شهروندی دانش آموزان ابتدایی در حد متوسط به بالا عمل کرده است و در تربیت شهروند الکترونیک (07/3) در سطح مطلوب عمل نکرده است. پیشنهاد می شود با توجه به اختلاف میانگین مولفه شهروند الکترونیک با سطح مطلوب و ضرورت تربیت شهروند الکترونیک در جامعه مدرن امروز، طراحان و تدوین کنندگان برنامه درسی به این موضوع بیشتر بپردازند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانش آموزان، تربیت، شهروندی، معلمان
  • زهرا اسمی جوشقانی صفحات 37-50

    با ارتقای سطح دانش و گسترش وسایل ارتباطی جدید و فناوری های نوین، شاهد شکل گیری تغییرات عینی در سبک زندگی جوان امروز هستیم که نه از آن گریزی است و نه می توان آن را به حال خود رها کرد. نهاد آموزش و پرورش با استفاده از اهرم های آموزشی و بازدارنده خود می تواند متناسب با شرایط مذهبی و سنتی و بومی جامعه، این تغییرات را هدایت کند و بر آن نظارت داشته باشد. در این مقاله با روش کتابخانه ای و اسنادی به دنبال بررسی و تحلیل اهمیت سبک زندگی و مطالعات اجتماعی در نظریه های جامعه شناسی و روانشناسی هستیم. نتایج و بررسی های نظری در این موضوع نشان می دهد که دروس مطالعات اجتماعی در هر جامعه می تواند تاثیرات بنیادی بر سبک زندگی جوانان و هویت ملی جامعه داشته باشد. به ویژه زمانی که محتوای کتاب ها بر اساس فرهنگ و ارزش های بومی و ملی تنظیم گردد، در این صورت می توان سلامت شخصیت جوان و جامعه را انتظار داشت که در نهایت توسعه اجتماعی و علمی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مطالعات اجتماعی، فناوری های نوین، هویت ملی، توسعه اجتماعی
  • زهرا علی اکبری، سید مهدی رجائی صفحات 51-60

    آموزش های مبتنی بر فناوری های نوین و اینترنت، با تغییرات بنیادینی که در مفاهیم آموزش سنتی ایجاد کرده، توانسته است بسیاری از ناکارآمدی های نظام های سنتی آموزشی را در تغییرات و شرایط بحرانی رفع کرده و دگرگونی های اساسی را در شیوه ارایه آموزش و دانش آفرینی به وجود آورد. شیوع ویروس کرونا از آن دست تغییراتی است که جوامع را به مقابله، پاسخگویی و سازگاری به موقع و راه حل های جامع فرا خواند و در بخش آموزش عمومی و عالی تداوم جریان آموزش را با آموزش مجازی امکان پذیر دانست. هدف اصلی مقاله حاضر، شناسایی" فرصت ها و تهدیدهای آزمون های برخط از نظر اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان اصفهان " است. تعداد 13نفر ازخبرگان دانشگاهی و مطلع نسبت به یادگیری الکترونیک و آزمون های برخط به صورت هدفمند و با راهبرد نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرارگرفتند. در نهایت برای هر یک از طبقات عنوانی که دربرگیرنده کل کدهای آن طبقه باشد، انتخاب گردید. در نتیجه ی این مطالعه اعضای هیات علمی در مقوله تهدیدها؛ افزایش نادرستی و غش در بین دانشجویان در زمان برگزاری آزمون (تقلب)، ضعف ساختاری سیستم LMS، عدم آشنایی اعضای هیات علمی با فناوری اطلاعات و عدم اطمینان از ارزشیابی انجام شده، درمقوله فرصت ها؛ صرفه جویی در هزینه ها، امکان استفاده در هر زمان و مکان، افزایش دانش و مهارت فناوری اطلاعات اعضای هییت علمی، انتقال تجارب، فرصت یادگیری، سرعت عمل در تصحیح آزمون و اعلام نتایج و بهره گیری از رویکرد تعاملی و در عوامل موثر در برگزاری آزمون برخط؛ فراهم کردن زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، اینترنت پرسرعت، برگزاری کارگاه های آموزشی ویژه اعضای هیات علمی و دانشجویان و ارایه اینترنت رایگان و یا ارزان ویژه اعضای هیات علمی و دانشجویان اشاره کردند و وضعیت موجود دانشگاه فرهنگیان درباره فرصت ها و تهدیدهای آزمون های برخط را نیاز به آموزش بیشتر در حوزه یادگیری الکترونیک دانستند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، آزمون برخط، کرونا
  • رحیم روح بخش صفحات 61-72

    به نظر می رسد روش آموزش تاریخ در ایران از مشکلاتی رنج می برد و راه برون رفت از این معضل، گفتگو میان ذینفعان است. این گفتگو با ایجاد تشکل های مدنی و فعالیت در عرصه های عمومی صورت می گیرد. تشکیل «کارگروه آموزش و پرورش انجمن ایرانی تاریخ» متشکل از جمعی از معلمان دغدغه مند درس تاریخ در تهران از جمله این نهادهاست که از سال 1393 تاسیس شد و ده ها فعالیت را در دستور کار خود قرار داد. از جمله اقدامات آن، برگزاری سلسله «همایش های آموزش تاریخ در مدارس» است که در این همایش ها مشکلات و چالش های روش های ناکارآمد در آموزش تاریخ، توسط برخی از معلمان تاریخ مورد بازکاوی قرار گرفته است. یافته های این مقاله که با بهره گیری از روش آماری- توصیفی و مبتنی بر محتوای مقالات روش های آموزش تاریخ در چهار همایش دوم، سوم، چهارم و پنجم- که مجموعه مقالات برگزیده آنها چاپ و منتشر شده- نشان می دهد روش های آموزش درس تاریخ در مدارس ایران سنتی -غالبا به سبک سخنرانی- بوده و به ندرت معلمان این درس تمایلی به بهره گیری از فناوری های نوین در آموزش تاریخ دارند.

    کلیدواژگان: تشکل های مدنی، معلمان تاریخ، روش های آموزش، همایش های آموزش تاریخ در مدارس
|
  • Medhi Choobineh Pages 1-16

    The history of curriculum planning in the world reaches more than a century, but this field in Iran is not more than a few decades old. However, in this short life, it has been able to open its position and effectiveness among all theoretical sciences and the most important role it has played has been to define the boundary between knowledge and education of each science. For example, in the field of geography, with all the differences and similarities with other sciences, this demarcation has been able to reveal a part of its inherent abilities. Based on the research findings obtained from the descriptive-analytical method of various documents, we can divide geography education in Iran into pre-Dar al-Fonun and post-Dar al-Fonun. However, since geography was not considered as an independent discipline even in the period of Dar al-Fonun and was mainly considered by other teachers along with other disciplines, the history of producing geography curriculum can be scientifically traced back to 70 years ago. The time came when the new education of Iran was formed. However, until about 1996, geography education in Iran was done with an emphasis on descriptive methods, until this year, along with the formation of a stream of scientific and codified curriculum planning in the educational system, a kind of reform in the production of programs A codified lesson was formed and In this way, the first geography curriculum planning document was produced this year, and other programs were extracted from the heart of this curriculum in accordance with the courses and educational levels And geography education was formed as a new approach in official Iranian education.

    Keywords: The history of curriculum planning in the world reaches more than a century, but this field in Iran is not more than a few decades old. However, in this short life it has been able to open its position, effectiveness among all theoretical sciences, the most important role it has played has been to define the boundary between knowledge, education of each science. For example
  • mahmoud mohammadi Pages 17-26

    One of the main approaches in curriculum studies is critical education for students. Critical education can internalize critical insights and thinking in students and provide forces for reform, change and development of society. Social studies is one of the curriculum that can provide critical education to students. Critical education in social studies can strengthen students' literacy and critical skills in social issues. By learning this course, students can have a critical and corrective attitude towards the social and natural environment and act actively and responsibly to improve and improve the current situation. This article deals with critical education in social studies. In this article, based on a critical approach, the educational design, selection and organization of educational content, selection of teaching methods and evaluation in social studies are discussed.

    Keywords: critical education, social studies, curriculum
  • mohammad alipour, mohammad akbaryborng, mohammad mahmoodiborng Pages 27-36

    Citizenship Education is one of the essential requirements in every educational system, so that it can be said that the main purpose of the education system is to educate a desirable citizen for every society. The aim of the current research is to study teachers’ understanding of the role of curriculum in improving the citizenship education of elementary school students. The nature of this research is practical in the type of descriptive-survey. The statistical population consists of elementary teachers working in the second grade elementary school of Birjand in the academic year 98-97. A sample of 202 people was selected and examined based on Krejcie and Morgan's tables. The sampling method was cluster-class. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by the faculty members and its reliability was calculated to be 0/806 by the Cronbach's alpha coefficient. One-sample t-test and analysis of variance was used to analyze the data. The results of the study showed that in the point of view of the teachers, the curriculum has been able to act above the average in improving the citizenship of elementary students (3) in their knowledge behaviors (3/15), cultural-national behaviors (3/63) and social behaviors (3/51) and electronics citizens (3/07). It is suggested that designers and curriculum designers pay more attention to this issue due to the difference between the average component of electronic citizen with the desired level and the necessity of educating the citizen in today's modern society.

    Keywords: Curriculum, Students, Education, Citizenship, Teachers
  • zahra esmi josheghani Pages 37-50

    By raising the level of knowledge and the development of new means of communication and new technologies, witness the formation of objective changes in today's young lifestyle that is neither escape nor can it be left to itself. Institution of education, using your own training and deterrent levers can guide and monitor these changes in accordance with the traditional religious and indigenous conditions of society. This article uses the library and documentary method we are looking for analysis the importance of lifestyle and social studies in sociological and psychological theories. The results and theoretical studies show in this regard that the content of social studies books in any society can have a profound impact on the youth lifestyle and national identity of the community especially when that content of the books Based on local and national culture and values in that case can expect the health of the young and the community which will ultimately lead to social and scientific development.

    Keywords: lifestyle, social studies, new technologies, national identity, social development
  • zahra aliakbari, Seyed Mehdi Rajaee Pages 51-60

    The prevalence of coronavirus is one of those changes that call for communities to respond, respond and adapt in a timely manner and provide comprehensive solutions, and in the field of education, the continuation of education is possible with virtual education. The main purpose of this article is to identify "opportunities and threats of online exams from the perspective of faculty members of Isfahan Farhangian University". Thirteen academic and knowledgeable experts on e-learning and online tests were purposefully selected and interviewed in a semi-structured way. Finally, for each category, a title was selected that includes all the codes of that category. As a result of this study, faculty members in the category of threats; increase inaccuracy and fainting among students during the test (fraud), structural weakness of the LMS system, lack of familiarity of faculty members with information technology and uncertainty about the evaluation of the performed opportunities; Cost savings, possibility of use at any time and place, increase of knowledge and information technology skills of faculty members, transfer of experiences, learning opportunity, speed of action in correcting the test and announcing the results and using the interactive approach and effective factors in conducting the test online Providing software and hardware infrastructure, high-speed Internet, holding special workshops for faculty members and students, and providing free or cheap Internet for faculty members and students, and the current situation of Farhangian University regarding the opportunities and threats of exams. Online was considered a need for further training in the field of e-learning.

    Keywords: Higher education, online test, corona
  • Rahim Rouhbakhsh Pages 61-72

    It seems that the method of teaching history in Iran suffers from problems and the way out of this problem is dialogue between stakeholders. This dialogue takes place through the formation of civic organizations and activities in the public sphere. The "Education Working Group of the Iranian History Association", consisting of a group of concerned teachers of history in Tehran, is one of these institutions, which was established in 2014 and has dozens of activities on its agenda. One of these measures is the holding of a series of "history teaching conferences in schools" in which the problem of inefficient methods of teaching history has been reviewed by some history teachers. The findings of this article, which uses the statistical-descriptive method and based on the content of the articles of the teaching methods of the history of the four second, third, fourth and fifth conferences - whose selected collection of articles have been published - show: The methods of teaching history in Iranian schools are traditional - often in the style of lectures - and rarely the teachers of this subject are willing to use new technologies in teaching history.

    Keywords: civic organizations, history teachers, teaching methods, history teaching conferences in schools