فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صادقی صفحه 0

    از آنجاییکه دانش جغرافیا، علم بررسی روابط متقابل انسان و محیط و اثرگذاری متقابل این دو تعریف می شود، بدون تردید انتخاب افراد و شخصیت های انسانی در نهادهای تصمیم ساز و به عنوان تصمیم گیرندگان اداره فضای جغرافیای (محیط) از موضوعات مهم مورد بررسی در دانش جغرافیا محسوب می شود. علاوه بر آن، شرایط جغرافیایی، محیطی و ویژگی های انسانی مختلف شکل گرفته در هر فضای جغرافیایی، همواره بر گزینه منتخب توسط ساکنان نواحی اثرگذار بوده است. از این رو طی دهه های گذشته توجه به انتخابات و دموکراسی و توسعه و اثربخشی آن در سراسر جهان، جغرافیای انتخابات را بعنوان شکوفاترین گرایش در یکی از شاخه های جغرافیا یعنی جغرافیای سیاسی قرار داده است. بعبارت دیگر، جغرافیای انتخابات یکی از حوزه های دانش جغرافیای سیاسی است که به واکاوی تعامل فضا، مکان، فرایندهای انتخاباتی، تنوع تصمیمات و نتایج آراء رای ‏دهندگان نواحی مختلف، اثرگذاری تفاوت ‏های فضایی در رفتار سیاسی و شکل ‏گیری حوزه‏ های انتخاباتی می‏ پردازد.

  • سید یوسف هاشمی*، علی رضائی، الهه قناعتیان صفحات 1-18
    روش تدریس معلم در یادگیری دانش آموزان نقش محوری ایفا می کند. در جریان تفهیم درس، ایده ها و نبوغ معلم در به کارگیری حداقل امکانات موجود در راستای کیفیت بخشی به آموزش حایز اهمیت است. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از تصویر و به چالش کشیدن حافظه تصویری دانش آموزان در آموزش جغرافیا انجام شده است. روش پژوهش مبتنی بر توصیف نتیجه عملکرد تجربی می باشد. جامعه آماری از بین دانش آموزان پایه دهم تجربی دبیرستان های استعدادهای ناب صالحین و شاهد خاتم الانبیاء شهرستان آبادان بوده است، که از مجموع 200 نفر، 128 نفر از آن ها به طور تصادفی و با استفاده از روش مورگان انتخاب شده اند و به عنوان نمونه آماری مورد تحقیق قرار گرفتند. در کلاس های مورد نظر و اجرای روش چالش حافظه تصویری، میزان افزایش علاقه دانش آموزان نسبت به درس جغرافیا مورد سنجش قرار گرفت که محوریت آن با ابراز علاقه آن ها به این درس در مقایسه با درس های انتخاب شده در این تحقیق است. نتایج نشان داد که استفاده از این روش در آموزش، علاقه و جذب دانش آموزان نسبت به درس جغرافیا را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: جغرافیا، حافظه تصویری، عکس، علاقه، دانش آموز
  • جمشید میرزایی* صفحات 19-46
    یکی از اصلی ‎ترین نقش‏ های نظام آموزشی، اجتماعی‏ کردن دانش ‏آموزان است و مرتبط‏ ترین کتب با مبحث اجتماعی ‏شدن، کتب مطالعات اجتماعی است و مفهوم نهادهای جامعه مدنی - به عنوانی راهی برای تقویت فرایند اجتماعی ‎شدن- بیشتر از همه با کتاب مطالعات اجتماعی مرتبط است. جامعه مدنی قلمرویی عمومی است میان دولت و حوزه خصوصی که در آن انواع سه ‏گانه نهادهای داوطلبانه یعنی احزاب، تشکل ‏های صنفی و سازمان‏ های مردم ‏نهاد (N.G.Os) شکل می گیرد. این پژوهش در پی آنست که جایگاه مفهومی جامعه مدنی در کتب درسی مطالعات اجتماعی را در دو دهه گذشته نشان دهد. به عبارت دیگر، مسیله اصلی ما این است که جامعه مدنی و مصادیق آن در کتب درسی مطالعات اجتماعی چگونه روایت شده است؟ این پژوهش از لحاظ ماهیت پژوهش از نوع پژوهش کیفی  است که با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده است. زیرا از طرفی در پی توصیف و شناخت شرایط موجود و از طرفی در پی تحلیل مفاهیم، کشف عناصر جامعه مدنی در کتب مطالعات اجتماعی است. جامعه آماری پژوهش، تمام ‏شماری 13جلد کتاب تعلیمات و مطالعات اجتماعی مقاطع ابتدایی و متوسطه اول از نیمه دوم دهه هفتاد تا سال 1398است.
    کلیدواژگان: مطالعات اجتماعی، تعلیمات اجتماعی، اجتماعی‏شدن، جامعه مدنی، نهادهای مدنی
  • کوروش فتحی* صفحات 47-71

    جغرافیای تاریخی، پژوهشی میان رشته ای تاریخ و جغرافیا است. بررسی تاثیرات محیط جغرافیایی بر وقایع تاریخی، سیر تکامل حکومت ها و تحولات مرزی موضوع اصلی این علم است. جغرافیای تاریخی که بر مکان به عنوان یکی از ارکان علم تاریخ تاکید دارد در آموزش تاریخ کاربرد زیادی دارد. نقشه ها و کتاب های جغرافیایی و تاریخی، تاریخ های محلی، آثار باستانی، بناها و عکس های تاریخی به صورت مواد جغرافیای تاریخی مورد استفاده قرار می گیرند. بازساخت چشم اندازهای گذشته که از اهداف مهم جغرافیای تاریخی است در یادگیری تاریخ بسیار مهم و کاربردی است. یکی از روش های پژوهش در جغرافیای تاریخی متمرکز ساختن موضوع مطالعه بر محدوده و منطقه جغرافیایی کوچک و عمق بخشیدن به آن در گستره زمانی می باشد. با این رویکرد و براساس شواهد تاریخی به عنوان بحثی برای عینیت بخشیدن به موضوع کاربرد جغرافیای تاریخی در آموزش تاریخ، کردستان به عنوان مقوله ای جغرافیایی و تاریخی مورد توجه قرار گرفته و تحولات جغرافیای تاریخی آن در دوره مغولان (قرن 7هجری) بررسی شده است. سیوالاتی که در این پژوهش مطرح می شود این است که: جغرافیای تاریخی چه کاربردی در آموزش تاریخ دارد؟ و جغرافیای تاریخی کردها در دوره مغولان چه تحولاتی یافته است؟ برای پاسخ به این پرسش ها با روش پژوهش تاریخی و شیوه توصیفی- تحلیلی این نتیجه حاصل آمد که جغرافیای تاریخی کردستان در دوره مغولان تحولات اجتماعی و سیاسی مهمی را تجربه کرده است و پرداختن به جغرافیای تاریخی در آموزش تاریخ موجب عینی شدن درس تاریخ و گسترش درک فراگیران از مباحث تاریخی می شود.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، آموزش تاریخ، کردستان، مغولان
  • محمدحسین زارعی رضایی* صفحات 73-97

    زیست اجتماعی اقتضایات مخصوص به خود را دارد و مهارت ها و توانایی های ویژه ای را می طلبد. آموزش این مهارت ها در نظام آموزشی کشور، عمدتا ذیل درس مطالعات اجتماعی قرارگرفته است. این نوشتار برآ ن ا ست که جایگاه هم زیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان الهی را به عنوان یکی از موضوعات مهم آموزش مطالعات اجتماعی با بهره گیری از اندیشه اسلامی مورد بررسی قرار دهد. بنابراین به طرح این پرسش ها می پردازد: که همزیستی مسالمت آمیز پیروان الهی در اندیشه اسلامی چگونه تعریف می شود؟ اهمیت آن چقدر و مصادیق آن کدام است؟ نتایج این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی سامان یافته، نشان می دهد که اندیشه اسلامی بر ضرورت و به رسمیت شناختن این نوع هم زیستی، تاکید قابل توجهی دارد. بر مبنای «اصل متعالی کرامت انسانی»؛ هم زیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان الهی در جامعه واحد به نحو برجسته ای مورد تاکید است. این نوع هم زیستی بدین معنا است که با وجود یک دین غالب، پیروان سایر ادیان در چارچوب مشخصی از حق حیات و سایر حقوق انسانی- اجتماعی برخوردارند و نقش هم زیستی در پیوند اجتماعی و پیشرفت روزافزون جوامع با تاکید بر نقاط مشترک غیرقابل انکار است. برخورداری از «حقوق همانند»، انجام مناسک دینی، عبادات، برگزاری اجتماعات دینی و إعمال حقوق مدنی به ویژه در احوال شخصیه (نکاح، وصیت، ارث و...) بر مبنای دو محور توحید و نفی شرک برای پیروان ادیان الهی که شرایط مربوط به زندگی تحت لوای حکومت اسلامی (شرایط ذمه) را پذیرفته اند از جمله مصادیق این هم زیستی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: همزیستی مسالمت آمیز، اندیشه اسلامی، پیروان ادیان الهی، آموزش مطالعات اجتماعی
  • زهرا فلاح زاده* صفحات 99-120
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر استفاده از فناوری در آموزش درس مطالعات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی است. روش پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر هشتگرد است که تعداد آنها در سال تحصیلی 99-1398 برابر با 1630 نفر بود. از میان مدارس مجهز به سیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات، یک مدرسه و دو کلاس چهارم به روش تصادفی ساده به عنوان گروه های کنترل و آزمایش انتخاب گردید. پس از برگزاری پیش آزمون، محتوای درسی در چهار جلسه و در دو هفته با استفاده از فناوری اطلاعات (چندرسانه ای محقق ساخته) و همچنین به صورت سنتی به ترتیب برای کلاس های گروه آزمایش و گروه کنترل ارایه گردید و در نهایت، آزمون پیشرفت تحصیلی با سوال های یکسان و از پیش طراحی شده، از گروه ها به عمل آمد. جهت گردآوری داده ها از آزمون های پیشرفت تحصیلی مورد تایید گروه های آموزشی مربوطه استفاده شد و اطلاعات حاصل با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در افزایش یادگیری درس مطالعات اجتماعی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مطالعات اجتماعی، چهارم ابتدایی
  • مرتضی ذوالفقاری* صفحات 121-139

    در جهانی که فعالیت های نابخردانه انسان ها لطمات جبران ناپذیری به محیط زیست زده است، طبیعتا طراحی رویه ای برای دستیابی به توسعه پایدار که بتوان در چارچوب آن منابع محدود و غیرقابل جایگزین را مدیریت کرد، امری لازم و اجتناب ناپذیر می باشد. حفاظت از محیط زیست و به طور خاص منابع آب، در شرایط تغییرات اقلیمی فعلی اهمیت حیاتی یافته است. این امر در ایران به دلیل محدودیت منابع آب اهمیت دو چندان دارد؛ این در حالی است که در ایران برنامه ها و تحقیقات مربوط به صرفه جویی در مصرف آب عموما مبتنی بر نوآوری های تکنولوژیکی و نه مسایل رفتاری متمرکز شده است. این مقاله به بررسی وضعیت رفتارهای مربوط به حفاظت از منابع محیط زیست به خصوص منابع آب و آموزش آن در ایران می پردازد تا چگونگی تاثیر آموزش رسمی بر رفتارهای محیط زیستی را مورد واکاوی قرار دهد. پژوهش پیش رو در منطقه یک شهر تهران با جامعه هدف دانش آموزان و دانشجویان انجام پذیرفته است. این پژوهش علاوه بر برر سی های کتابخانه ای، به تحلیل محتوای کتب درسی در مقاطع تحصیلی مختلف پرداخته است و کتب درسی را از لحاظ متن، تصاویر، نقشه ها و نمودارها  مورد تحلیل قرار داده است. یافته ها نشان می دهد که اگرچه 95٪ از شرکت کنندگان از حفاظت از منابع آب آگاه بودند، تنها 42٪ آنها به ضرورت نیاز به حفاظت از منابع آب توجه جدی داشتند و افزایش سطح تحصیلات و آموزش منجر به بهبود رفتارهای مربوط به حفظ آب شده است. بعلاوه، آموزش حفاظت از آب در برنامه آموزش های رسمی از سطح پایینی برخودار است به طوریکه می توان گفت، آموزش در زمینه محیط زیست و به طور خاص آب و حفاظت از منابع مربوط به آن در آموزش رسمی مغفول مانده است. این امر را می توان در کمبود جایگاه این موضوع به ویژه در متون درسی دانست.

    کلیدواژگان: محیط زیست، مدیریت منابع آب، حفاظت آب، آموزش رسمی
|
  • Syed Yousef Hashemi *, Ali Rezaei, Elahe Qnaatyan Pages 1-18
    The teacher's teaching method plays a pivotal role in students' learning. In the course of understanding the lesson, the ideas and genius of the teacher in using the minimum available facilities in order to improve the quality of education is important. The present study was conducted to investigate the effect of using images and challenging students' visual memory in teaching geography. The research method is based on describing the result of experimental performance. The statistical population was among the tenth grade experimental students of Salehin Talent High School and Shahed Khatam Al-Anbia in Abadan city, out of 200 people, 128 of them were randomly selected using Morgan method and were studied as a statistical sample. In the desired classes and the implementation of the Visual Memory Challenge method, the increase in students' interest in the geography course was assessed, which is centered on expressing their interest in this course in comparison with the selected courses in this study. The results showed that the use of this method in teaching geography increases the interest and attraction of students to this course.
    Keywords: geography, visual memory, photos, interest, student
  • Jamshid Mirzaei * Pages 19-46
    One of the main roles of the education is to socialize students and the most relevant books on socialization is the book Social Studies and the concept of civil society institutions as a way to strengthen the process of socialization is most relevant to the books of social studies. Civil society is a public sphere between the state and the private sphere and it forms three types of voluntary institutions, namely parties, unions, and N.G.Os. This study seeks to demonstrate the conceptual place of civil society in textbooks of social studies over the past two decades. our main problem is how civil society and its examples are narrated in social studies textbooks. This research has been done in terms of the nature in the form of qualitative research with an analytical descriptive approach. Because on the one hand, it seeks to describe and recognize the existing conditions, and on the other hand, it seeks to analyze the concepts and discover the elements of civil society in the books of social studies. The statistical population of the study is 13 book of social studies of primary and secondary from the 1376 to 1398. According to The research findings, in the content of the reviewed books, a small amount of attention has been paid to civil society and etc,and the most attention (4books) is to introduce voluntary activities related to the "R.C.S". But the most prominent aspect of civil society in social studies of the eighth grade is the introduction of NGOs
    Keywords: Social Studies, Social Educations, Socialization, Civil Society, Civil Society institutions
  • Kourosh Fathi * Pages 47-71

    Historical geography is an interdisciplinary study of history and geography. The study of the effects of geographical environment on historical events, the evolution of governments and border developments is the main subject of this science. Historical geography, which emphasizes place as one of the pillars of history, has many applications in teaching history. Geographical and historical maps and books, local histories, antiquities, monuments and historical photographs are used as historical geographical materials. Reconstructing past landscapes, which is one of the important goals of historical geography, is very important and practical in learning history. One of the research methods in historical geography is to focus the subject of study on the small geographical area and deepen it in the time span. With this approach on historical evidence as a discussion to objectify the application of historical geography in history education, Kurdistan is considered as a geographical and historical category and its historical geographical developments during the Mongol period (7th century AH) are studied. The questions that arise in this research are: What is the use of historical geography in teaching history? What changes did the historical geography of the Kurds change during the Mongol period? To answer these questions, with the method of historical research and descriptive-analytical, it was that historical geography in history education has caused the objectification of history lessons and expanded students' understanding of historical topics and historical geography of Kurdistan as a research example of this article in The Mongol period experienced important social and political changes.

    Keywords: Historical geography, History education, Kurdistan, Mongols
  • MohammadHosein Zareii Rezaii * Pages 73-97

    Biosocial has its own requirements and needs special skills and abilities. Teaching these skills in educational system of the country, is mainly in the field of social studies.  Ninth grade social studies textbook, introduces social studies as an important area of ​​learning that discuses about man and his interaction with different environments in different aspects and times of this interaction (Political, economic, social, cultural, environmental and ...) . This article is going to examine the position of peaceful coexistence of the followers of the divine religions as one of the important topics of teaching social studies using Islamic thought. This kind of coexistence means that despite the dominance of a religion, followers of other religions within a certain framework enjoy the right to live and   other human-social rights. The present study, which is organized in a descriptive-analytical manner, emphasizes the necessity and recognition of this type of coexistence. The role of coexistence is undeniable in social bonding and the increasing development of societies with an emphasis on common points. The question that is mentioned is tha : how is the peaceful coexistence of the followers of the divine religions in Islamic thought? Has this important matter been recognized in Islamic thought? If yes, what are the examples? Based on the transcendent principle of human dignity; it is prominently emphasized the peaceful coexistence of the followers of the divine religions in a single society. The followers of the divine religions have the rights such as performing religious rites, worships, holding religious gatherings and exercising civil rights especially in personal circumstances (Marriage, will, inheritance and ...) based on the two axes of monotheism and the negation of polytheism for the followers of the divine religions who have accepted the conditions related to living under the banner of the Islamic government (the conditions of Dhimma)   and it is one of the examples of this  social coexistence.

    Keywords: Peaceful coexistence, Islamic thought, followers of divine religions, teaching social studies
  • Zahra Fallahzade * Pages 99-120
    The purpose of this study is discussing the effect of information technology and communication on instruction of social studies lesson. A semi experiment study approach was utilized by using pre-test post-test. The Target community was male elementary students of fourth grade in Hashtgard city in the academic year of 98_99 (solar calendar). Among the schools equipped with information technology and communication system one school and two fourth grades were chosen randomly as control and experiment groups. After the initial test (pre-test) the contents were taught to both groups in4 sections which took2 weeks to be accomplished. One group known as the experiment group was taught by the help of information technology and communication system and the other group known as the control group was taught by the traditional approaches of teaching. After the teaching course was finished a final exam (post-test which was confirmed by the school departments) was executed. Statistics generated by these tests were evaluated by analysis of covariance examination. Results show that using IT AND COMMUNICATION systems in teaching social studies lesson was positively effective.
    Keywords: Information, Social Studies, Elementary Fourth
  • Morteza Zolfaghari * Pages 121-139

    In a world where irrational human activities have caused irreparable damage to the environment, it is naturally necessary and inevitable to design a procedure for achieving sustainable development within which limited and irreplaceable resources can be managed. Protecting the environment, and in particular water resources, has become crucial in the current climate change. This is doubly important in Iran due to limited water resources, while in Iran water conservation programs and research are generally focused on technological innovations rather than behavioral issues. This article examines the status of behaviors related to the protection of environmental resources, especially water resources and its education in Iran to examine the impact of formal education on environmental behaviors. The present study was conducted in District One of Tehran with the target community of students in all educational levels. In addition to library reviews, this research has analyzed the content of textbooks in different educational levels and has analyzed textbooks in terms of text, images, maps and diagrams. The findings show that although 95% of the participants were aware of the protection of water resources, only 42% of them paid serious attention to the need to protect water resources, and increasing the level of education and training led to improved behaviors Water retention has been. In addition, water conservation education in the formal education program has a low level, so it can be said that education in the field of environment and in particular water and the protection of related resources have been neglected in formal education. This can be seen in the lack of place for this issue, especially in textbooks.

    Keywords: Environment, water resources management, water conservation, formal education