فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
پیاپی 2 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صادقی صفحه 0

    «در روز 14 تیر 1398 و در چهل و سومین اجلاس کارگروه میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) که در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد، مناطقی از جنگل‌های هیرکانی یا جنگل‌های شمال ایران، تحت نام میراث طبیعی ایران، با تایید اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیع (IUCN)، ثبت جهانی شد و در فهرست میراث جهانی قرار گرفت».

  • جمشید میرزایی* صفحات 1-27
    یکی از اصلی ترین کارکردهای نهاد آموزش، جامعه پذیر کردن دانش آموزان و تسریع در فرآیند اجتماعی ‏شدن آنان است. کتب مطالعات اجتماعی مرتبط ترین کتاب درسی با مبحث اجتماعی‏ شدن است. از طرف دیگر مبحث روش‏های تدریس یک بخش تفکیک ناپذیر در حرفه معلمی است. اما به نظر می‏رسد در کنار تمام متغیرها و عوامل ذیربط، یکی از دلایل غیر اثربخش بودن آموزش محتواهای آموزشی در مدارس خاصه آموزش مطالعات اجتماعی، استفاده مکرر و بیش از حد از روش‏های سنتی (سخنرانی، توضیحی و...) است. در این مقاله که با روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی تدوین شده است، ضمن نقد روش‏های سنتی تدریس (ضعف‏ها و معایبی نظیر منفعلانه ‏بودن،  غیرمنعطف بودن، یک ‏سویه بودن، فعال مطلق بودن معلم و...)، دو مورد از مهم ترین راهبردهای اثربخش در تدریس مطالعات اجتماعی یعنی «راهبرد پروژه ها» و «راهبرد رویدادهای جاری» را بیان خواهیم نمود. در این مقاله در تحلیل راهبرد پروژه‏ها  به مواردی نظیر دلایل و ضرورت و اهمیت این راهبرد در آموزش مطالعات اجتماعی، تقسیم بندی پروژه ‏ها، طرح کلی پروژه ها، نحوه ارزشیابی از پروژه ها، مراحل مختلف طراحی پروژه می‏پردازیم. در تحلیل راهبرد رویدادهای جاری  به موارد مهمی مانند ماهیت راهبرد رویدادهای جاری، ویژگی های رویدادهای جاری، اهمیت راهبرد رویدادهای جاری در آموزش مطالعات اجتماعی، چگونگی استفاده از آن در آموزش مطالعات اجتماعی، ملاک های اداره بحث و گفتگو درباره رویدادهای جاری  و... خواهیم پرداخت. از آنجا که مقاله پژوهشی حاضر از نوع پژوهش‏های کاربردی است، لذا جامعه هدف و مخاطب اصلی ما دانشجومعلمان رشته علوم تربیتی در دانشگاه فرهنگیان و معلمان مقطع ابتدایی هستند.
    کلیدواژگان: آموزش مطالعات اجتماعی، تدریس اثربخش، راهبرد پروژه ها، راهبرد رویدادهای جاری، جامعه پذیری
  • رسول شریفی نجف آبادی* صفحات 29-45
    مراکز تربیت معلم از سال1390 تحت عنوان دانشگاه فرهنگیان تجدید ساختار یافته و در طی سال های 1391 تا 1397، از طریق کنکور سراسری، به جذب دانشجومعلمان در رشته های مختلف و از جمله کارشناسی آموزش جغرافیا، پرداخته اند. هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل روند توزیع دانشجو معلمان رشته ی آموزش جغرافیا در پردیس های استانی این دانشگاه در طی مدت فوق الذکر بوده که به روش کمی و تحلیل اسنادی صورت گرفته است. به این منظور، اطلاعات لازم در مورد تعداد و محل پذیرش دانشجو معلمان رشته ی کارشناسی آموزش جغرافیا از دفترچه های انتخاب رشته ی سال های 1391 تا 1397 استخراج و در نرم افزار Spss وارد شده و پارامترهای آماری لازم محاسبه، توصیف و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده گواه آن است که در طی این مدت ، در مجموع  1108 دانشجو معلم در این رشته جذب دانشگاه فرهنگیان شده اند که771 نفر از آن ها پسر و 337 نفر از آن ها دختر بوده اند. دانشجومعلمان پسر در11 پردیس استانی و دانشجومعلمان دختر در 7 پردیس استانی توزیع شده اند. در بررسی این روند مشخص شد که در ابتدا وجود استادان و امکانات موجود در مراکز تربیت معلم محور تصمیم گیری برای توزیع دانشجومعلمان بوده ؛ اما به مرور، با لحاظ کردن اصول علمی برنامه ریزی آموزشی،  درسی و  در نظر گرفتن شرایط دانشجو معلمان، از پراکندگی مکانی جذب و توزیع کاسته شده و وضعیت با ثبات تر شده است. انتخاب استان های البرز ، خراسان جنوبی، تهران و خوزستان به عنوان 4 قطب کشوری آموزش جغرافیا و اختصاص اعضای هییت علمی جدید و تجهیزات نوین به آن ها، موجب تثبیت جایگاه رشته ی کارشناسی آموزش جغرافیا در کشور شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، پردیس های استانی، رشته ی آموزش جغرافیا، دانشجومعلم
  • داریوش رضاپور، علیرضا گلستانی، محمد غلامی، حسن سعادت پور* صفحات 47-67

    حقوق شهروندی آمیخته ای از وظایف و مسیولیت های افراد در قبال یکدیگر، شهر و دولت است و شامل حقوق سیاسی، مدنی، اجتماعی، فرهنگی و جنسیتی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی شهروندان از مفهوم حقوق شهروندی در بین شهروندان شهر خورموج انجام شده است. این پژوهش که با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته، جامعه آماری آن شهروندان بالای 18 سال ساکن شهر خورموج در سال 95 می باشند. حجم نمونه ی آن 381 نفر است که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. روایی و اعتبار به کمک آلفای کرونباخ و اعتبار صوری حاصل گردید و همچنین برای تحلیل نتایج داده های پژوهش از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان می دهد که بین متغیرهای زمینه ای و آگاهی از حقوق شهروندی رابطه معنی داری وجود ندارد؛ اما بین متغیرهای رسانه های جمعی، حقوق مدنی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی،  مشارکت اجتماعی و متغیر آگاهی از حقوق شهروندی رابطه معنی داری در سطح (000/<p) و با 99 درصد اطمینان وجود دارد.

    کلیدواژگان: شهروندی، رسانه های جمعی، حقوق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شهر خورموج
  • محمد دیمه ور*، محمدرضا یوسفی روشن صفحات 69-95

    مشاهده ی مستقیم فرآیندها و جمع آوری داده های  دست اول در قالب پروژه های گردش علمی و مطالعات میدانی علاوه بر روش های نوآورانه و خلاق آموزش در کلاس درس در آموزش و پژوهش های جغرافیایی به عنوان یکی از مهمترین شاخه های علوم زمین،  اهمیت بسزایی دارد. تعامل مستمر و مشارکت فعال و هدفمند دانشجویان در جریان اینگونه یادگیری های کاوشگرانه، ضمن ایجاد جذابیت و عینی کردن موضوعات درسی، باعث تحقق یادگیری معنادار و شوق آفرین و همچنین کسب مهارت های عملی جغرافیا توسط آنان خواهد شد. برای تحقق این امر، خوشبختانه برنامه درسی آموزش جغرافیا در  دانشگاه های تربیت معلم   به گونه ای تدوین گردیده که یک معلم جغرافیا علاوه بر تسلط کافی  بر دانش موضوعی جغرافیا  (CK)،  باید از دانش و مهارت های متنوع  برای آموزش مفاهیم  این رشته (PCK)  نیز برخوردار باشد. هدف از انجام  پژوهش حاضر، آشنایی عملی دانشجومعلمان با نحوه کاربرد راهبردهای اثربخش" آموزش تلفیقی " و "گردش علمی" از طریق ایجاد فرصت ها و تجارب یادگیری در محیط های چندگانه و ارزیابی اثربخشی آن می باشد. این پژوهش به روش کیفی انجام و بر این اساس، جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه،  مشاهده،  مطالعه اسنادی و مستندات متنی و تصویری صورت پذیرفته است. اعتبار درونی  پژوهش با توجه به رضایت استادان تایید گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که اکثریت دانشجویان ضمن آشنایی با راهبردهای مذکور و کاربرد عملی آنها، این شیوه آموزش را لذت بخش ترین خاطره یادگیری خود در دانشگاه  برشمرده اند.

    کلیدواژگان: آموزش جغرافیا، دانش آموزش محتوا(PCK)، یادگیری الکترونیک، یادگیری ترکیبی، گردش علمی
  • حسنعلی گرمابی*، محسن کردلو صفحات 97-121

    یادگیرنده یکی از مهمترین مبانی عناصر برنامه درسی می باشد که در طول تاریخ مطالعات برنامه درسی، در منابع گوناگون بدان اشاره شده است. بر این اساس پژوهش حاضر به دنبال بررسی تصورات دانشجومعلمان رشته آموزش جغرافیا در بدو ورود نسبت به مولفه های نظام آموزشی دانشگاه فرهنگیان است. این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی است که با روش پیمایشی و پدیدارشناسی انجام پذیرفته است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجومعلمان رشته آموزش جغرافیا ورودی مهر سال  1395پردیس حکیم فردوسی دانشگاه فرهنگیان است که با روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای به حجم 29 نفر برای مطالعه انتخاب گردید و از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. یافته ها نشان  داد که تصورات و انتظارات دانشجومعلمان در بدو ورود نسبت به مولفه های نظام آموزشی (برنامه درسی، فضای آموزشی، (محل تحصیل)، برنامه فرهنگی، استادان، تجهیزات و فناوری،کارکنان و سرای دانشجویی)، دانشجومعلم (مسایل، مشکلات، ویژگی ها  و تکالیف) و همچنین شغل معلمی دارای ویژگی های منحصر به فردی مانند دارا بودن برخی دانش ها و نگرش های مورد نیاز معلمی در بدو ورود به دانشگاه است که با شناسایی آن ها می توان برنامه های درسی دانشگاه را با شرایط یادگیرندگان منطبق کرد. به عبارت دیگر با شناخت برنامه درسی پنهان، می توان نسبت به اصلاح برنامه های درسی آشکار، اقدام کرد.

    کلیدواژگان: دانشجومعلمان، آموزش جغرافیا، دانشگاه فرهنگیان، برنامه درسی پنهان
  • مریم السادات حسینی فر*، زهرا اکبری صفحات 123-146

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای اجتماعی ازدواج زودهنگام دانش آموزان دختر شهر اسفرورین که ازدواج زودهنگام داشته اند، انجام گردید. بر اساس نظریه های صاحب نظران می توان بیان نمود؛ زود هنگامی ازدواج با توجه به وضعیت و موقعیت اقتصادی زنان و مردان تغییر می کند و عناصر مذهبی و فرهنگی نیز بر زود هنگامی و زمان ازدواج تاثیر می گذارند. این تحقیق با روش پیمایشی و کتابخانه ای صورت پذیرفته است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانش آموزان دختر شهر اسفرورین که ازدواج زودهنگام داشته اند؛ تشکیل می دهند که تعداد آنها 50 نفر بوده و به دلیل محدود بودن جامعه آماری، تمام شماری انجام پذیرفته است. روش پژوهش تلفیقی کمی و کیفی و تکنیک های گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه بوده است. سنجش روایی پرسشنامه از نوع محتوایی صوری و پایایی آن 76 % محاسبه گردیده است. نتایج حاصل از تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و شیوه های کیفی تحلیل داده ها نشان داد؛ فقر مالی و فقر فرهنگی بر ازدواج زودهنگام دختران تاثیرداشته و پیامدهای ازدواج زودهنگام دانش آموزان دختر بر ترک تحصیل آنان موثر بوده و همچنین بر دیگر دانش آموزان نیز تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: ازدواج، ازدواج زود هنگام، دانش آموزان، دختران، آموزش
|
  • ali sadeghi Page 0
  • Jamshid Mirzaei * Pages 1-27
    One of the main functions of the education institution is to socialize students and accelerate their socialization process. It can be said that the most relevant textbooks on socialization are social study books. On the other hand, we should consider the teaching methods, which are an integral part of the teaching profession. But it seems that besides all the variables and factors involved, one of the reasons for the ineffectiveness of teaching educational content in schools, especially social studies teaching, is the frequent and excessive use of traditional methods (lectures, explanations, etc.).This paper is written with a qualitative approach and with a descriptive-analytical approach, criticizes traditional teaching methods (disadvantages such as passivity, inflexibility, teacher activism, etc.), Two most effective strategies to teaching of social studies are: 1. "Project Strategy", 2. "Current Events Strategy". This paper analyzes the project strategy, such as the reasons, the necessity and importance of this strategy in teaching social studies, project segmentation, project outline, how to evaluate projects, various stages of knowledge project design. We learn in analyzing current events strategy of important issues such as the nature of current events strategy, features and coordination  of current events, the importance of current events strategy in teaching social studies, how to use it in social studies education, current events discussion and criteria and so on . Since this article is a kind of applied research, our target population and target audience are educational science students at Farhangian University and elementary school teacher.
    Keywords: Social Studies Education, Effective teaching, Project Strategy, Current Events Strategy, Socialization, Teachers, student
  • Rasoul Sharifi Najafabadi * Pages 29-45
    Teacher training centers have been renovated since 2011 under the name of the University of Farhangian and have been recruiting students from all over the country from 2012 to 2018, including undergraduate degrees in geography education. The purpose of this study was to investigate and analyze the process of distribution of Geography teacher students in the provincial campuses of this university during the above mentioned period by quantitative method and document analysis. For this purpose, the necessary information about the number and place of admission of undergraduate students of Geography education from the field of elective courses of 2012-2013 was extracted and entered in SPSS software and the necessary statistical parameters were described, calculated and analyzed. The results show that during this period of 7 years, a total of 1108 teachers were recruited in this field, of which 771 were male and 337 were female. The male in 11 and the female in 7 provincial campuses are distributed. The study revealed that initially there were professors and facilities available at the teacher training centers to make decisions about student teachers' distribution. But over time, taking into account the scientific principles of educational and curriculum planning and taking into account the conditions of student teachers ,the situation has become more balanced. The selection of Alborz, South Khorasan, Tehran, and Khuzestan provinces as the four national hubs of geography education and the allocation of new faculty and new equipment to them has consolidated the status of undergraduate geography education in the country
    Keywords: Farhangian University, Provincial Campuses, geography, Teacher Student
  • Daryosh Rezapour, ALIREZA GOLESTANI, Mohammad Gholami, HASAN SADATPOUR * Pages 47-67

    Citizens' rights are a set of duties and responsibilities of individuals, city and government, including political, civil, social, cultural and gender rights. So, the present study was an investigation into citizens' level of awareness of the concept of citizenship rights (a case study of citizens over 18 in Khormoj city).The survey method is through a researcher-made questionnaire. The statistical population consisted of citizens over 18 years of age living in Khormoj city in 1995. The sample size is 381 people selected by random sampling method. Validity and reliability were obtained through Cronbach's alpha and formal validity. Also, SPSS software was used to analyze the results of the research data. The results show that there is not a significant relationship between the ground variables and knowledge of citizenship rights; however, there is a significant relationship between the variables of mass media, civil rights, political rights, social rights, social participation and knowledge about citizenship rights (P <0.001) and with 99% confidence.

    Keywords: Citizenship, Mass Media, Social Rights, Social Participation, Khormoij City
  • Mohammad Daymever *, MohammadReza Yousefi Roshan Pages 69-95

    Field studies, direct observation of processes, gathering data through field trips in geographical studies as an important branch of geo-science deserves high importance. Continuous interaction and purposeful and active cooperation of students in such kind of inquiry learning can create a context in which they are motivated to learn more and experience subject matters objectively, which result in meaningful learning as well as practically geographical skills. Fortunately, the newly-revised curriculum in Farhangian University has been developed in a way in which a geography teacher should have not only the content knowledge (CK) but also a variety of knowledge and skills (PCK) such as instructional designing, application of teaching strategies, evaluation practices, e-learning, and etc.The present study aims to make teacher students familiar with both the application of blended learning, field trips, and create effective learning opportunities. This study has used a qualitative method in which interview, observation, studies of textual and pictorial documents have been used as instruments for collecting data. Internal validity of this study has been verified through a panel of experts. The findings indicate that student teachers not only get familiar with new learning approaches but also achieve higher grades in final tests at the end of the term.

    Keywords: Geography education, Pedagogy content knowledge (PCK), Electronic Learning, Blended learning, Field Trips
  • Hassanali Garmabi *, Mohsen Kordloo Pages 97-121

    The learner is one of the most important foundations of the curriculum elements that have been mentioned throughout the history of curriculum studies. Accordingly, the present study seeks to examine student teachers perceptions of geography at the beginning of their training about the components of the educational system of Farhangian University. This research is a kind of applied research that has been done by survey method and phenomenology. The statistical population includes all students of Geography Education entering in October 2016, Hakim Ferdowsi Campus of Farhangian University. The sample size of 29 people was selected through available sampling method. Data was collected. The findings showed that students' perceptions and expectations about the components of the educational system (curriculum, educational space, cultural program, professors, equipment and technology, staff, student hall), student-teacher upon entry (Problems ,attributes and homework) As well as the teaching job has unique characteristics such as having some of the knowledge and attitudes needed by the teacher upon entering the university that can be identified by programs which adapted to a university curricula to learners. In other words, by recognizing the hidden curriculum, the students attempt to modify the explicit curricula.

    Keywords: Geography education, student teachers, Farhangian University, Hidden curriculum
  • Maryam Hosseinyfar *, Zahra Akbari Pages 123-146

    The purpose of this study was to investigate the social consequences of early marriage of girl students in Esfarvarin. When marriage varies according to the economic status of men and women, religious and cultural factors also influence the timing and duration of marriage. The statistical population of this study consists of all female students in Esfarvarin who had premarital marriage. 50 of them were selected because of the limited number of sampling population. Census was conducted to collect data, a researcher made questionnaire of thirty items was used It's content validity and reliability were reported (76%). After collecting data, the results were analyzed by one-sample t-test using SPSS software. The results showed that financial poverty and cultural poverty affect girls' early marriage, early marriage affects the physical and mental status of female students. It does not have a significant effect; early marriage does not affect girls 'educational attainment; early marriage has a positive effect on girls' school dropout; early marriage of female students and their marital status have a negative effect on other students.

    Keywords: Marriage, Early marriage, girls, Students, Education