فهرست مطالب
- پیاپی 64 (زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/12/27
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-15
کانسار مس دوچیله در 72 کیلومتری شرق شاهرود، 15 کیلومتری شرق شهر میامی و در کمربند آتشفشانی شمال ایران مرکزی واقع شده است. توالی چینه شناسی پهنه در بر گیرنده کانه زایی، حجم قابل توجهی از نهشته های آتشفشانی و آتشفشانی -رسوبی ایوسن میباشد و توسط نهشته های نیوژن و کواترنر بهطور محلی پوشیده می شود. کانه زایی در امتداد گسل و شکستگی های با روند غالب NW-SE در داخل سنگهای بازالتی به صورت رگه -رگچه ای و پر کننده فضای خالی رخ داده است. کانی های اصلی تشکیل دهنده کانسنگ شامل کانیهای اولیه مس خالص و هماتیت و کانیهای ثانویه کوپریت، مالاکیت، گوتیت و هماتیت و کانیهای باطله شامل کلسیت، زیولیت و آنالسیم می باشد. دگرسانیهای موجود در سنگ میزبان شامل کلریتی، کربناتی و زیولیتی میباشد. بررسی ژیوشیمیایی نشان میدهد، بیشترین میزان مس و نقره در کانسار دوچیله به ترتیب برابر 9/1 درصد و چهار گرم در تن میباشد. براساس پژوهشهای صحرایی، کانیشناسی و دگرسانی، کانیسازی مس در ناحیه دوچیله، در طی دیاژنز و دگرگونی تدفینی و همگی در طی مرحله کوهزایی و چین خوردگی، در اثر ورود سیالات داغ کانهساز در امتداد شکستگی های عمود بر روند محوری چین ها رخ داده است. کانسار مس دوچیله از نظر محیط زمینساختی تشکیل، سنگ میزبان، بافت و ساخت، کانیشناسی، دگرسانی، کنترل کننده های کانه زایی و محتوای فلزی، بیشترین شباهت را با کانسارهای مس بازالتی یا تیپ میشیگان نشان میدهند.
کلیدواژگان: بالاآمدگی، تیپ میشیگان، دوچیله، کوهزایی، میامی -
صفحات 16-32
کانسار لخشک در 28 کیلومتری شمالغرب زاهدان و در بخش جنوبغربی کمربند زمیندرز سیستان واقع شده است. اصلیترین رخنمونهای گستره لخشک تناوبی از شیستها شامل کالکشیست و کوارتز شیست با سن ایوسن هستند. این سنگها در حد رخساره شیست سبز دگرگون شده و توسط تودههای نفوذی گرانیتوییدی و دایکهای داسیتی-ریولیتی با سن الیگوسن قطع شدهاند. کنترلکنندهی کانیسازی طلا-آنتیموان در کانسار لخشک ساختاری است و توسط گسل و کمربند برشی دگرسان با راستای شمالشرق-جنوبغرب، که در همبری توده گرانیتوییدی و واحد کالکشیست رخ داده است، کنترل میشود. بالاترین عیار طلا (5/3 گرم در تن) با شدیدترین دگرسانیهای سیلیسی و سولفیدی رخ داده در بخشهای داخلی کمربند برشی لخشک همراه با دگرشکلی شکلپذیر و شکنا (درز، شکستگی و رگه-رگچه) مرتبط است. کانیشناسی کانسنگ ساده و شامل پیریت، پیریت آرسنیکدار، استیبنیت، کالکوپیریت، آرسنوپیریت، پیروتیت، اسفالریت، طلا، الکتروم، گوتیت و استیبیکونیت است. مطالعه سیالات درگیر بر روی کوارتزهای کانسنگهای طلادار، نشاندهنده دمای همگن شدن در رگه و رگچههای کوارتز-سولفیدی همراه با کانهزایی بین 200 تا 330 درجه سانتیگراد با درجه شوری هشت تا 13 درصد وزنی معادل نمک طعام است که با فرایند اختلاط و رقیق شدگی سازگار است. بر اساس مطالعات زمینشناسی، کانیشناسی و مطالعه سیالات درگیر، کانسار طلای لخشک در گروه کانسارهای تیپ کوهزایی قرار میگیرد.
کلیدواژگان: دگرسانی سیلیسی-سولفیدی، کانسار طلای لخشک، کمربند برشی شکنا-شکل پذیر، مطالعات سیالات درگیر -
صفحات 33-47
ثبت رویداد بیهوازی اقیانوسی a1 و زمان ثبت این رویداد در کربناتهای کمژرفای سازند داریان در برش کوه زرگران (گدوان) در شرق شیراز، بر اساس ایزوتوپهای کربن و اکسیژن، ریزرخسارهها و دادههای فسیلی مورد مطالعه قرار گرفت. در این برش ستبرای سازند داریان 287 متر اندازهگیری و 191 نمونه برداشت شده است. توالی رسوبی سازند داریان بر اساس دادههای صحرایی در قاعده با آهک های خاکستری ضخیملایه تا تودهای همراه با اربیتولیناها و رودیستها آغاز میشود و در بخشهای بالاتر شامل آهک های خاکستری متوسط تا ضخیم لایه است و فراوانی فرامینیفرهای بنتیک از جمله اربیتولینا ها افزایش مییابد. در برش ذکر شده بر پایه مطالعه حجره جنینی اربیتولیناها، سن بخش زیرین این سازند بارمین پسین-آپسین پیشین تعیین شده و آغاز تشکیل نهشتههای بیهوازی اقیانوسی است. منحنیهای ایزوتوپ کربن بین منحنیهای C3 تا C6 در کربناتهای قاعده سازند داریان آشفتگیهایی را نشان میدهد. این تغییرات و همچنین ظهور رخساره Lithocodium-Bacinella در این بخش از سازند وجود رویداد بیهوازی اقیانوسی را تایید میکند. رویداد بیهوازی اقیانوسی بیانگر گرمشدگی محیط و شرایط گلخانهای است. در این برش که با تجمع فراوان رودیستها همراه شده می تواند تاییدی بر شرایط آب و هوایی این رویداد باشد.
کلیدواژگان: ایزوتوپ کربن، رویداد بی هوازی اقیانوسی، زرگران (گدوان)، کرتاسه -
صفحات 49-63
پلوتون های گرانیتوییدی در پهنه سنندج-سیرجان میزبان دایک های پگماتیتی متعددی هستند. این پژوهش بر روی مطالعه شیمی کانی زیرکن در دایک های پگماتیتی گستره ملایر، بروجرد و شازند به منظور ارزیابی دمای تبلور زیرکن، فوگاسیته اکسیژن و نسبت Ce4+/Ce3+ و همچنین تعیین ضریب توزیع عناصر نادر خاکی، عناصر اورانیوم، توریوم، تالیم، نیوبیم و ایتریم متمرکز شده است. نمودارهای متمایزکننده گرانیتوییدها از جمله Th در برابر Y و Yb/Sm در برابر Y و Nb، نشان داد، زیرکن های مورد مطالعه در گستره سنگ های سینیت پگماتیت قرار دارند. ضریب توزیع زیرکن/ سنگ کل نشان داد، بلورهای زیرکن غنی شدگی نسبت HREE به LREE دارند. شیمی زیرکن نشان داد، دایک های پگماتیتی ملایر و شازند دارای مقادیر Hf کمتر و تغییرات کمتر در REE نسبت به زیرکن های دایک پگماتیت بروجرد هستند که نشاندهنده نقش فرایندهای هیدروترمالی بعدی در تشکیل زیرکن های بروجرد است. دمای تبلور، فوگاسیته اکسیژن و نسبت های Ce4+/Ce3+ از دایک پگماتیتی ملایر به شازند و در نهایت بروجرد کاهش یافته است. شرایط احیایی ماگماتیسم، مقدار Th/U کمتر از یک و مقدار Y/Ho بالای 20 نشان می دهد، بنابراین این پگماتیت ها از لحاظ کانی سازی عقیم هستند.
کلیدواژگان: شیمی زیرکن، دایک های پگماتیتی، ضریب توزیع، عناصر نادرخاکی، فوگاسیته اکسیژن، پهنه سنندج- سیرجان -
صفحات 65-84
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تاثیر افزایش بی رویه حفر چاه های آب و در پی آن برداشت بیش از توان تجدیدشوندگی آبخوان دشت گرگان بر روی افت سطح آب زیرزمینی و برخی پارامترهای کیفی آب در یک دوره مشخص 30 ساله انجام شد. بدین منظور روند تغییرات بارندگی، حفر چاهها، نوسانات سطح آب، و همچنین برخی پارامترهای فیزیکوشیمیایی در دوره مورد مطالعه بررسی شد. برای بررسی وجود اختلاف آماری بین پارامترهای کمی و کیفی از آزمون تجزیه واریانس دادهها استفاده شد. تغییرات سالانه حفر چاههای مجاز و غیرمجاز استان نشان از یک روند افزایشی در تعداد چاههای حفر شده در دشت گرگان و در پی آن افزایش حجم آب برداشتشده از اوایل دهه 60 دارد. نتایج بررسیهای آماری، نمودار میلهای تغییرات سالانه سطح آبزیرزمینی چاههای عمیق و نیمه عمیق و همچنین هیدروگرافهای واحد آبخوانهای عمیق و نیمه عمیق مورد مطالعه نشان از افت سطح آب زیرزمینی در هر دو آبخوان نیمه عمیق و عمیق در بازه زمانی مورد مطالعه دارد. با توجه به ثابت بودن میزان متوسط بارندگی سالانه در دوره آماری مورد مطالعه، حفر چاههای کمعمق و عمیق و در پی آن برداشت بیرویه از آبخوانهای عمیق و نیمه عمیق محتملترین عامل اصلی در افت سطح آبهای زیرزمینی در دشت مورد مطالعه میباشد. براساس نتایج آماری بین اکثر پارامترهای فیزیکوشیمیایی چاههای نیمهعمیق و عمیق در دو دوره قدیم و جدید اختلاف معنیداری مشاهده شد. اگرچه این تغییرات در چاههای نیمه عمیق بیشتر از چاههای عمیق میباشد. همچنین دو پارامترCl وNa که از عوامل اصلی شوری آب میباشند بیشترین تغییرات را دارند. نمودارهای هیدروژیوشیمیایی مربوط به آبخوانهای دشت نشان از افزایش مواد جامد محلول و همچنین تغییر تیپ و رخسارههای هیدروشیمیایی آب زیرزمینی در دوره جدید دارد. اگرچه روند تغییرات در آبخوان کمعمق شدیدتر میباشد.
کلیدواژگان: آب زیرزمینی، بارندگی، چاه های نیمه عمیق و عمیق، دشت گرگان، هیدروژئوشیمی -
صفحات 85-102
شناخت رسوبات از مباحث پایه در مهندسی سواحل و رودخانه میباشد. یکی از پارامترهای شناسایی رسوبات، دانهبندی آنها است. برای تعیین دانهبندی، همواره از روشهای سنتی همانند الک کردن رسوبات استفاده میشود، که دقیق، اما زمانبر است. پردازش تصاویر این قابلیت را فراهم میسازند که با استفاده از کوچکترین واحد تصویر دیجیتال(پیکسل)، به جداسازی و ردیابی اهداف (دانههای رسوبی) در تصاویر پرداخت. در این مقاله سیستمی بهصورت یکپارچه برای تصویربرداری از رسوبات میدانی درشتدانه و ارایه منحنی دانهبندی از آن ساخته و مورد آزمایش قرار میگیرد. پردازش و آنالیز رسوبات با نرمافزارImageJ انجام و مقایسه نتایج با نتایج روش الک، برای صحت سنجی انجام شد. نمونههای تصاویر از رسوبات شنی و ماسهای، آزمایشگاهی و طبیعی برداشت شد. یافتهها نشان میدهد توزیع بهدستآمده از تصاویر رسوبات سطحی درشتدانه (بزرگتر از یک میلیمتر) و یکنواخت، همبستگی خوبی با توزیع بهدستآمده از روش الک دارد و زمان را حداقل به یکدهم و هزینه کل را پایین میآورد.
کلیدواژگان: آنالیز رسوبات، پردازش تصاویر، سیستم تصویربرداری، منحنی دانه بندی، نرم افزارImageJ -
صفحات 103-118
ناحیه مورد مطالعه از لحاظ ساختاری در حاشیه غربی پهنه ساختاری ایران مرکزی در پایانه جنوب غربی سامانه گسلی قم- زفره واقع شده است. تحلیل ساختاری ناحیه جنوب نطنز، نشاندهنده آن است، گسلهای راندگی اولیه با روند عمومی شرقی– غربی تا شمال غربی– جنوب شرقی همچون گسل فسخود واقع در حاشیه غربی ایران مرکزی، بهطور عمده مجموعه واحدهای رسوبی قدیمی پرمین –تریاس (سازندهای جمال و شتری) را برروی واحدهای جوانتر (کرتاسه بالایی) است و در ادامه بیشتر توسط گسلهای امتدادلغز با روندهای شمالی-جنوبی و شمال شرقی– جنوب غربی قطع و جابجا شدهاند. برمبنای مشاهدات صحرایی و پژوهشهای زمینشناسی اقتصادی، ذخایر سرب- روی و باریت در ناحیه جنوب نطنز به دو صورت کانی زایی های در واحدهای کربناته پرمین و تریاس (کانسار چنگرزه)، که در راستای گسل های راندگی و گسلهای امتدادلغز با مولفه نرمال متاخر قطع کننده گسل های راندگی تمرکز یافته-اند. همچنین کانی زایی های همزمان با رسوبگذاری سنگ میزبان در اثر فعالیت گسل های همزمان با رسوبگذاری بیشتر دارای مولفه کششی، در کانسار یزدان و پیناوند صورت گرفت و در ادامه توسط گسل های امتدادلغز با مولفه نرمال جوان جابه جا شده اند. کانه زایی در واحدهای پرمین – تریاس در بازه زمانی پس از کرتاسه پایانی و بهطور عمده سنوزوییک پایانی و در طی زمینساخت ترافشارشی راستگرد حاکم بر ناحیه می باشد، درحالیکه کانه زایی همزمان با رسوبگذاری در بازه زمانی کرتاسه زیرین- میانی همزمان با رژیم زمین ساختی کششی حاکم بر ناحیه شکل میگیرد.
کلیدواژگان: ایران مرکزی، کانه زایی سرب و روی، گسل فسخود، گسل قم -زفره، همزاد و غیرهمزاد
-
Pages 1-15
Dochileh copper deposit is located 72 km east of Shahrood, 15 km east of Mayamey, in North Central Iran volcanic belt. The stratigraphic sequence of the region comprises a considerable amount of volcanic and volcanic-sedimentary deposits of Eocene. these deposits are locally covered by Neogen and Quaternary deposits. The volcanic rocks hosting mineralization are composed of different rocks including basalt, andesite basalt and trachy andesitebasalt rocks that often contain plagioclase and clinopyroxene phenocrysts. The copper mineralization mostly occurred along the faults and fractures with the dominant trend of NW-SE in the basaltic rocks as vein-veinlets and open space fillings. Ore minerals including primary native copper and hematite, and secondary minerals such as malachite, goethite, hematite. gangue minerals such as calcite, zeolite and analcime. The wallrock alterations in the host rocks include chloritic, carbonatic, analcime-zeolite and iron oxide. The oxidation of mafic minerals such as pyroxene and magnetite were responsible for copper reduction and hematitic alteration. Geochemical investigation indicates that amounts of Cu and Ag are up to 5.11 wt% and 7.8 ppm, respectively. According to field studies, mineralogy and alteration, the Duchileh copper deposit appears to be formed during diagenesis and burial metamorphism, and dominantly during the orogeny and uplift processes, due to enterance of hot ore fluids along the fractures and faults perpendicular to the fold axis. The Duchileh deposit have a large resemblance to the basaltic copper or Michigan-type copper deposits in terms of tectonic setting, host rock, mineralogy, metal content, alteration and ore controls.
Keywords: Uplift, Michigan-type, Dochileh, Orogeny, Mayamey -
Pages 16-32
Lakhshk deposit is located 28 km northwest of Zahedan and southwestern of Sistan suture zone. The main outcrops in the study area are Eocene schists consisting of calc-schist and quartz schist. These rocks metamorphosed under greenschist facies grade and were intruded by Oligocene rhyolitic and dacitic dikes and granitoid. The gold-antimony mineralization is structurally controlled by a NE–SW fault zone and shear zone, and hydrothermal alterations were mainly occurred in the contact zones of granitoid and calc-schist units. The high-grade gold mineralization (3.5 g/t) is spatially related to the intense sulfidation and silicification hydrothermal alteration zones in the inner parts of the zone as well as ductile-brittle (microfractures, fine veins/veinlets) deformation. The ore mineralogy is simple and includes pyrite, arsenical pyrite, stibnite, chalcopyrite, arsenopyrite, pyrrhotite, sphalerite, gold, electrum, goethite, and stibiconite. The study of fluid inclusions on gold ores quartz shows the homogenization temperature in quartz-sulfide veins/veinlets with mineralization between 200 to 330 °C with a salinity of 8 to 13 wt.% NaCl equiv., which is compatible with the mixing and dilution process. Based on the results of geology, mineralogy, and fluid inclusion studies, gold mineralization in Lakhshak gold deposit is of orogenic type.
Keywords: Silicified-sulfide alteration, Lakhshak gold deposit, Ductile-brittle shear zone, Fluid inclusions studies -
Pages 33-47
The recording of oceanic anoxic event al record and the time of this event in the shallow carbonates of the Dariyan Formation in Zargran mountain (Gadvan) section in the east of Shiraz, was studied based on carbon and oxygen isotopes, microfacies and fossil data. In this section, thickness of the Dariyan Formation is 287 m and 191 samples were taken. Based on field data, the sedimentary sequence of this formation, , begins at the base with thick-layered to massive gray limestones containing orbitolinas and rudists, and in the upper parts it includes medium to thick-layered gray limestones including abundant benthic foraminifera, such as orbitolinas. In the mentioned section, based on the study of the embryonic cells of orbitolinas, a late Barmian-early Aptian age was determined for the lower part of this unit, which is the beginning of the formation of anoxic oceanic deposits. The carbon isotope curves between the C3 and C6 curves in the carbonates at the base of the Daryian Formation show disturbances. These changes and the appearance of the Lithocodium-Bacinella facies in this part of the formation confirm the existence of an oceanic anoxic event. The oceanic anoxic event indicates warming of the environment and greenhouse conditions, which was accompanied by abundant rudists in this section and can be a confirmation for the weather conditions of this event.
Keywords: Carbon isotope, Oceanic anoxic event, Zargran (Gadvan), Cretaceous -
Pages 49-63
The Granitoid plutons in the Sanandaj-Sirjan zone host numerous pegmatitic dikes. This study is focused on mineral chemistry of zircons in the pegmatite dikes in the Malayer, Boroujerd and Shazand district to evaluate zircon crystallization temperature, oxygen fugacity and Ce4+/Ce3+ ratio and also zircon/rock partition coefficients of REEs and U, Th, Ta, Nb and Y. Trace element discrimination digrams such as Th versus Y and Yb/Sm versus Y and Nb, indicated studied zircons were located in the syenite pegmatite field. Zircon/rock partition coefficients indicate that zircon granis are enriched in the HREE than LREE. Zircon chemistry show that zircon in the Shazand and Malayer pegmatite dikes have more Hf and less REE distribution than zircons in the Boroujerd pegmatite dikes. Consequently, it indicates the role of latter hydrothermal process in the formation of Boroujerd zircons. Crystallization temperature, oxygen fugacity and Ce4+/Ce3+ ratios decrease from Malayer to Shazand and finally Boroujerd pegmatite dikes. Reduced condition of magmatism, Th/U contents below 1 and Y/Ho content higher than 20 indicate that these pegmatities are barren.
Keywords: Zircon chemistry, Pegmatitic dikes, Partition coefficient, REEs, Oxygen fugacity, Sanandaj-Sirjan zone -
Pages 65-84
The present study was conducted to investigate the effect of increasing uncontrolled drilling of water wells and subsequent extraction of renewable capacity of Gorgan plain aquifer on the decrease in groundwater level and some water quality parameters in a specific period of 30 years. For this purpose, the trend of rainfall changes, drilling wells, groundwater level fluctuations, as well as some physicochemical parameters were investigated in the studied period. Data analysis of variance was used to investigate the statistical differences between quantitative and qualitative parameters. The annual changes in drilling of authorized and illegal wells in the province shows an increasing trend in the number of wells drilled in the Gorgan plain, followed by an increase in the volume of water extracted since the early 1980s. The results of statistical studies, histograms of annual changes in groundwater level of deep and semi-deep wells as well as hydrographs of deep and semi-deep aquifers studied show a reduction in groundwater level in both semi-deep and deep aquifers in the study period. Since the average annual rainfall in the study period is almost constant, the drilling of shallow and deep wells followed by uncontrolled abstraction of deep and semi-deep aquifers is the most likely major factor in the decline of groundwater levels in the study plain. Based on the statistical results, a significant difference was observed between most of the physicochemical parameters of semi-deep and deep wells in the old and new periods. However, these changes are greater in semi-deep wells than the deep ones. Also, the two parameters Cl and Na, which are the main factors of water salinity, show the greatest changes. Hydrogeochemical diagrams of plain aquifers show an increase in soluble solids as well as changes in the type and hydrochemical facies of groundwater in the new period. However, the trend of changes in the shallow aquifer is more intense.
Keywords: Groundwater, Rainfall, Semi-deep, deep wells, Gorgan plain, Hydrogeochemistry -
Pages 85-102
Sediment recognition is one of the basic topics in coastal and river engineering. One of the parameters of sediment identification is their grain size. To determine the grain size, traditional methods such as sieving the sediments are usually used, which is accurate but time consuming. Image processing provides the ability to isolate and track targets (sediment grains) in images using the smallest unit of a digital image (pixel). In this paper, a one-piece system for imaging coarse-grained field sediments and presenting a granulation curve is constructed and tested, in which sediment processing and analysis is performed with ImageJ software and the results are compared by sieving method and was validated. Image samples were taken from laboratory and natural sand and sand sediments. The results show that the distribution obtained from the images of coarse (larger than one millimeter) and uniform surface sediments has a good correlation with the distribution obtained from the sieve analysis and reduces the time to at least one tenth and the total cost.
Keywords: Sediment analysis, Image processing, Imaging system, Granulation curve, ImageJ software -
Pages 103-118
The studied area is structurally located in the western part of the Central Iranian structural zone atthe southwestern termination of the Qom-Zefreh Fault. Our structural data represent the older generation of E-W to NW-SE trending thrust faults that juxtapose Permian- Triassic (Nayband and Shotori Formations) over younger rock units. Most of the thrust faults have been crossed cut with the younger generation of the strike-slip fault system. Major thrust faulting of the area occurred during post Late Cretaceous time. The final post Oligocene strike slip faulting related to the activation of the Qom- Zefreh fault overprinted and crossed cut older structural features. Our economic geological studies in the south Natanz area represent syngeneic strati bond or Sedex-Like type Pb-Zn epigenetic occurrence of these deposits in Permian-Triassic carbonates and barite developed in the Lower Cretaceous carbonate and clastics. The ore deposit development in Permian-Triassic Carbonates have occurred along thrust faults and then redistributed along strike slip faults with normal component. Therefore, genetically, stratiform deposits developed in the Lower Cretaceous carbonates and clastics (Yazdan and Pinavand Ore deposit) occurred in a regional early Cretaceous extensional regime. However, epigenetic deposits developed in Permian-Triassic carbonates (Changarzeh deposit) were generated during the regional post Late Cretaceous compressional regime and redistributed during post Oligocene strike slip deformation.
Keywords: Central Iran, Pb-Zn Mineralization, Fasakhod Fault, Qom- Zefreh Fault, Syngenetic, Epigenetic